استفاده از فناوری های نوین نمونه سازی در بازسازی بخش های مفقود سفالینه های باستان شناسی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
امروزه فناوری های نوین، منجر به درک بهتر آثار باستانی و حفاظت بی خطر آن ها گشته اند؛ هدف این تحقیق، تشریح فرآیند جدید و بومی شده ی استفاده از فناوری های نمونه سازی سریع، شامل: اسکنر و چاپگر سه بعدی برای بازسازی بخش های مفقود آثار سفالین و امکان سنجی به کارگیری آن ها در بازسازی دیگر اشیای باستانی است. پرسش های تحقیق عبارتنداز: 1- چگونه می توان از فناوری های نمونه سازی نوین در بازسازی بخش های مفقود آثار سفالین تاریخی استفاده نمود؟ 2- بازسازی سفال های تاریخی با روش های نوین نمونه سازی چه مزایا و معایبی نسبت به روش های معمول دارد؟ در همین راستا بر اساس روش تحقیق تجربی-آزمایشگاهی فناوری های نوین نمونه سازی در قالب آزمون های موردی روی نمونه سفالی خاکستری پیش ازتاریخی مربوط به کاوش های باستان شناسی کول تپه در هادیشهر جلفا (ی) آذربایجان شرقی انجام گرفت و در ادامه با تحلیل داده های حاصل از هم سنجی تجهیزات به منظور دستیابی به اهداف تحقیق مورد ارزیابی قرار گرفتند. بخش های مفقود نمونه مطالعاتی این تحقیق بر اساس تحلیل نرم افزاری تصاویر اسکن سه بعدی 20% محاسبه و برای انجام بازسازی بخش مفقود در ابتدا با کمک اسکنر لیزری اقدام به تهیه ی تصاویر سه بعدی از سطح نمونه گردید؛ سپس با استفاده از نرم افزار تصاویر سه بعدی تبدیل به داده های قابل استفاده در چاپگر سه بعدی شد. در ادامه ی نمونه سازی تجربی، جهت یافتن نمونه مناسب انجام گرفت؛ پس از تحلیل نمونه های بازسازی شده و هم سنجی سیستم ها، از نظر ظرافت بدنه ی چاپ شده و همچنین قابلیت دستگاهی برای ساخت قطعه ای هماهنگ و بدون عیب جهت بخش های مفقود، اقدام به چاپ سه بعدی قطعات مفقود گردید و در نهایت نیز بخش های چاپ شده متناسب با بخش های مفقود به بدنه ی سفال اصیل وصالی شد. نتایج تحقیق نشان داد استفاده از فناوری های مدل سازی نوین باعث درک بهتر آثار سفالین از لحاظ شکلی برای بررسی های باستان شناسی و مطالعات موزه ای می گردد؛ همچنین استفاده از این فناوری ها موجب کاهش رفتارهای تماسی حفاظتی از آثار گردیده و اقدامی مفید در جهت حفاظت غیر تماسی و کم خطر است.
زبان:
فارسی
صفحات:
193 تا 212
لینک کوتاه:
magiran.com/p1918732 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!