زیست چینه نگاری سازند هجدک در منطقه کالشور، جنوب غرب طبس بر مبنای ماکروفسیل های گیاهی و تحلیل آب و هوای دیرینه

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سازند هجدک در منطقه کالشور شامل تناوبی از ماسه سنگ های کوارتزآرنایتی آرکوزی با شیل های خاکستری تیره تا سبز، سیلتستون و میان لایه های زغال سنگ است. این سازند دربر دارنده ماکروفسیل های گیاهی به نسبت خوب حفظ شده ای است که در این پژوهش بررسی شده اند. تعداد 15 گونه ماکروفسیل گیاهی متعلق به 9 جنس از راسته های مختلف اکوئی ستال ها، فیلیکال ها، سیکادال ها و پینال ها شناسایی شدند. بر این اساس، یک زیست زون تجمعی به نام Nilssonia bozorga- Coniopteris hymenophylloides assemblage zone و سه زیر زیست زون به نام های زیر زیست زون Klukia exilis taxon range zone (I)، زیرزیست زون Klukia exilis- Ferizianopteris undulata interval zone (II) و زیر زیست زون Ferizianopteris undulata- Equisetites sp. cf. E. columnaris interval zone (III) به ترتیب از پایین به بالا تعیین شد. زیست زون های سازند هجدک در منطقه بررسی شده با سایر زیست زون های هم ارز بازه زمانی ژوراسیک میانی در منطقه طبس قابل مقایسه و تطابق هستند. از این رو، پراکنش زیست زون فراگیری به نام Coniopteris hymenophylloides- Klukia exilis assemblage zone در زمان ژوراسیک در تمام پهنه طبس خاطر نشان می شودد. با توجه به حضور گونه های شاخص Coniopteris hymenophylloides و Klukia exilis، سن آالنین- باژوسین برای این مجموعه فسیلی در نظر گرفته می شود. پژوهش های آماری انجام شده نشان می دهد راسته های فیلیکال ها، سیکادال ها، پینال ها و اکوئی ستال ها به ترتیب با فراوانی نسبی 08/48 %، 69/32 %، 38/15 % و 85/3 % بیش ترین حضور را در مجموعه گیاهی بازه زمانی ژوراسیک میانی در منطقه کالشور داشته اند. هم چنین جنس های Nilssonia، Podozamites، Ferizianopteris و Lobifolia به ترتیب با فراوانی نسبی 69/32 %، 38/15 %، 54/11 % و 54/11 % بیش ترین حضور را در این منطقه داشته اند. فراوانی نسبی فیلیکال ها و سیکادال ها و نیز میانگین عددی تراز گیاهی[1] فلورای کالشور که نمره 33/46 را به دست می دهد، حاکی از آب و هوای مرطوب و نیمه گرمسیری در این منطقه جغرافیایی در محدوده زمانی آالنین- باژوسین بوده است.
زبان:
فارسی
صفحات:
213 تا 240
لینک کوتاه:
magiran.com/p1940034 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!