مکان گزینی آسیب دیدگان ناشی از زلزله در بافت های تاریخی با تاکید بر مرحله ی اسکان موقت؛ (چرایی و ضرورت ها)

پیام:
چکیده:
زمینه و هدف
با عنایت به آسیب پذیری بالای بافت های تاریخی در برابر زلزله و بررسی ابعاد بحران، با توجه به ویژگی های خاص آن ها و نیز بررسی تجارب زلزله های پیشین، اسکان موقت بازماندگان از جمله مباحث مهم در فرآیند تامین سرپناه پس از سانحه است که حل منطقی آن می تواند از بروز و یا گسترش بحران های ثانویه ممانعت کند. تجارب گویای آن است که بازماندگان به ویژه در بافت های تاریخی که قرابت های اجتماعی در آنها عمیق تر است، تمایل بیشتری به ماندن در محدوده ی مکانی از خود نشان می دهند. چنانچه شرایطی برای تحقق این مهم فراهم شود، می توان انتظار داشت که بازگشت به شرایط عادی در مدت زمان کوتاه تری محقق خواهد شد. با عنایت به این مهم، سوال آن است که ضرورت اسکان موقت سانحه دیدگان زلزله در بافت های تاریخی چه بوده و بهترین راه حل برای رفع این نیاز، در زمان وقوع بحران و پس از آن چیست؟
روش
این پژوهش بر اساس رویکرد کیفی و مبتنی بر توصیف و تحلیل انجام شده است. ابتدا با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای، پیشینه ی موضوع با تکیه بر کتب، مقاله ها، گزارش ها، طرح های پژوهشی و پایان نامه های تحصیلی مرتبط، شیوه های مختلف اسکان موقت پس از زلزله مورد واکاوی قرار گرفته و و سپس به مولفه ی حس تعلق به مکان در ساکنان بافت های تاریخی و اهمیت قرابت های اجتماعی در این محیط ها، پرداخته شده است. در ادامه طبق مدل سوآت،5 داده ها، ارزیابی و استنتاجات نهایی ارایه شده است.
یافته ها
مبتنی بر استتنتاجات حاصله از ارزیابی درونی و بیرونی مدل پیشنهادی، یافته ها حاکی از آن است که با توجه به حس تعلق ساکنان و پایداری اجتماعی موجود در بافت های تاریخی، بازماندگان - علیرغم وجود برخی کاستی ها - ، تمایل بیشتری به اسکان در مکانی همجوار با محل زیست خود دارند تا ضمن حراست از داشته های (اجتماعی، فرهنگی و مالی) خود، در روند بازسازی نیز مشارکت فعالانه داشته باشند.
نتیجه گیری
از این طریق، ضمن توجه به خواسته های افراد، رغبت افراد به ماندن در محل فراهم شده و زمینه های بازگشت به زندگی و رضایتمندی ساکنان فراهم می گردد.
زبان:
فارسی
صفحات:
9 تا 21
لینک کوتاه:
magiran.com/p1944321 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!