رابطه ی دین و سیاست در نگاه تطبیقی به آرای ملاصدرا و هگل

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
رابطه ی دین و سیاست در طول تاریخ، منشا مناقشات فکری و مجادلات کلامی و معرفتی فراوانی بوده است. هگل و ملاصدرا را می توان آخرین فیلسوفان سیستم ساز شرق و غرب دانست. هدف این پژوهش بررسی وجوه تمایز میان آرای این دو فیلسوف پیرامون مناسبات دین و سیاست می باشد.پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده و یافته ها نشان می دهد، دین و سیاست نزد ملاصدرا و هگل مفاهیمی متفاوت اند. هگل در فضای فلسفه ی سیاسی مدرن فکر می کند، نقطه ی کانونی اندیشه ی سیاسی او، مساله ی آزادی است. ملاصدرا متاثر از فلسفه ی سیاسی کلاسیک فضیلت محور و خیرمحور است؛ درحالی که تفکر هگل، مبتنی بر نوعی رویگردانی از فضیلت گرایی و سعادت محوری است. هگل قائل به جدایی مطلق میان دین و دولت نیست و در اصل همراهی و تالیف میان دین و دولت، تردیدی ندارد. دولت صدرایی، یک دولت هادی است و دین تعیین کننده ی چارچوب حرکت دولت و سیاست و عنصر قوام بخش به آن است. نوعی رابطه ی "ملازمت قطعی" و یا "ضرورت" میان دین و سیاست در اندیشه ملاصدرا دیده می شود، اما مدلولات چنین ملازمت قطعی را به سختی می توان در اندیشه هگل پیدا کرد. دولت مطلوب ملاصدرا، حاکم محور است؛ و حاکم، حتما باید از یک سری دکترین و قواعدی تبعیت کند، هگل، به "کیفیت حکمرانی" بیش از "اوصاف حکمران" بهاء می دهد.
زبان:
فارسی
صفحات:
173 تا 192
لینک کوتاه:
magiran.com/p1944731 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!