تاثیر دز و زمان مصرف علف کش EPTC (ای پی تی سی) بر کنترل علف های هرز و عملکرد غده سیب زمینی (Solanumtuberosum L.)

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
هدف و سابقه
با توجه به این که علف های هرز در کاهش عملکرد گیاهان زراعی نقش موثری دارند و تاثیر استفاده از علف کش در افزایش محصولات کشاورزی ثابت شده است، انتخاب علف کشی که بتواند باعث کنترل مناسب علف های هرز شود، بسیار حائز اهمیت می باشد. چون علف کش های مورد استفاده در زراعت سیب زمینی محدود بوده و از لحاظ تنوع محل عمل نیز مشابه هستند، ایجاد علف های هرز مقاوم در این زراعت دور از ذهن نمی باشد. بنابراین استفاده از علف کشی که بتواند علف های هرز را کنترل کرده و در تناوب با سایر علف کش ها در مزارع سیب زمینی قرار گیرد، ضروری به نظر می رسد. همچنین در این تحقیق بهترین مرحله رشدی سیب زمینی جهت کاربرد این علف کش و همچنین مناسب ترین دز مصرفی تعیین می شود.
مواد و روش ها
به منظور بررسی اثر دز و زمان مصرف علف کش EPTC (ای پی تی سی)، آزمایشی مزرعه ای در سال 1392 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آلاروق اردبیل انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار،دو فاکتور و با استفاده از رقم سیب زمینی مرسوم منطقه (آگریا) انجام شد. فاکتور اول،دزهای مختلف علف کش EPTC در شش سطح شامل500، 1000، 2000، 4000، 5000 و 6000 گرم ماده موثره در هکتار و فاکتور دوم، زمان مصرف علف-کشEPTC در سه مرحله پیش کاشت، سبزشدن و استولون زایی سیب زمینی انجام شد. سه هفته بعد از سمپاشی در هر یک از مراحل رشدی سیب زمینی، تراکم و وزن خشک علف های هرز ارزیابی شد. برای تجزیه داده ها از نرم افزار SAS 9.1 و برای رسم گراف ها از نرم افزار Sigma Plot11 استفاده شد. مقایسه میانگین ها نیز با استفاده از آزمون حداق لتفاوت معنی دار در سطح احتمال پنج درصد صورت گرفت.
یافته ها
تجزیه های آماری نشان داد کاربرد EPTC به میزان 6000 گرم ماده موثره در هکتار در مرحله ی پیش کاشت سیب-زمینی،باعثکاهش84 درصدی تراکم کل علف های هرزشد. بر اساس نتایج این تحقیق، بیشترین درصد کاهش زیست توده علف های هرز نیز در تیمار 6000 گرم ماده موثره در هکتار EPTC و مرحله ی پیش کاشت سیب زمینی بدست آمد. در بین تیمارهای مختلف علف-کشی، کاربرد EPTC به میزان های 5000 و 4000 گرم ماده موثره در هکتار در مراحل پیش کاشت و سبز شدن سیب زمینی در رتبه های بعدی قرار داشت. بیشترین متوسط وزن غده و عملکرد کل غده سیب زمینی با کاربرد علف کش EPTC به میزان 6000 گرم ماده موثره در هکتار در مرحله پیش کاشت بدست آمد. استفاده از علف کش EPTC در مرحله پیش کاشت نسبت به سبز شدن عملکرد را تا 04/35 درصد افزایش داد.
نتیجه گیری
با توجه به نتایج بدست آمده، مطلوب ترین تیمارها از نظر کاهش تراکم و زیست توده کل علف های هرز کاربرد علف کش EPTC به میزان 6000 گرم ماده موثره در هکتار در مرحله ی پیش کاشت سیب زمینی می باشد. با کاربرد این تیمارها، متوسط وزن غده و عملکرد کل غده سیب زمینی افزایش یافت.
زبان:
فارسی
صفحات:
41 تا 53
لینک کوتاه:
magiran.com/p1968341 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!