«ایزد ماشینی »و مرگ تراژدی بررسی چرایی انحطاط تراژدی، همزمان با ظهورسوبژکتیویته در فلسفه

نویسنده:
چکیده:
از منظر نیچه زوال تراژدی های یونان باستان حاصل انحرافی عظیم تر، تحت تاثیر سقراط و جریان سقراط گروی است که فرهنگ و تمدن یونان باستان را دستخوش انحطاط کرد. نیچه در زایش تراژدی با مطرح کردن این ایده که «زندگی تنها به مثابه ی یک پدیده ی زیبایی شناختی قابل توجیه است»، بر علیه سقراط اقامه ی دعوی می کند که با رویکردی دیالکتیکی، سوبژکتیویته را وارد فلسفه کرده و موجبات انحطاط تمدن زیبایی شناختی یونان باستان و در پی آن تراژدی های عصر کهن را فراهم کرده است. این مقاله با نگاهی بر رویکرد نیچه در زایش تراژدی، به مقایسه ی سیر انحطاط تراژدی های یونان باستان با مرحله ی گذار فلسفه از دوره ی پیشا سقراطی به دوره ی سقراطی می پردازد. هدف از این مقایسه تبیین رویکرد تراژیک به زندگی در تقابل با رویکرد نظرورزانه ی مدرن است. بدیهی است که با شناخت آن زمینه های ایدئولوژیک یا همان ایزدان ماشینی (Deus ex Machina) که نظم تراژیک را در فلسفه بر هم زده و سوبژکتیویسم را وارد فلسفه کردند، می توان با رویکردی آسیب شناختی به دلایل فلسفی صعود و نزول درام در یک فرهنگ یا تمدن پی برد. بر این اساس این مقاله تلاش می کند تا با رویکردی توصیفی - تحلیلی و با تکیه بر منابع و اسناد کتابخانه ای، به بررسی رابطه ی همبستگی میان فلسفه ی سوبژکتیویته و بنیان معرفت شناختی درام بپردازد.
زبان:
فارسی
صفحات:
91 تا 107
لینک کوتاه:
magiran.com/p1977130 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!