نقش گردشگری خلاق در توسعه پایدار مناطق روستایی (مطالعه موردی روستاهای تاریخی- فرهنگی شمال غرب کشور)

پیام:
نوع مقاله:
مطالعه موردی (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
هدف
ناکارآمدی و ناپایداری راهبردهای کلاسیک در پاسخگویی به چالش های اجتماعی و اقتصادی نواحی روستایی در حال حاضر به عنوان یکی از بزرگترین موانع توسعه پایدار و نیل به اهداف آن مطرح است. از این رو، بررسی مبانی نظری نشان می دهد که، گردشگری روستایی به عنوان یکی از استراتژی های جدید توانسته است به ایجاد تحول در توسعه پایدار روستایی در مناطق مختلف دنیا کمک موثری نماید. ولی امروزه با ظهور گردشگران و مصرف کنندگان پست مدرن تجارب استاندارد ارائه شده توسط مکان های تفریحی بزرگ، دیگر برای برآوردن خواسته های این مصرف کنندگان کافی نیست و آنان به دنبال فرصت هایی برای تجربه معتبر و منحصر به فرد هستند. از سوی دیگر مناطق روستایی به علت فقر و کمبود امکانات زیرساختی همواره در جذب گردشگر با مشکل روبرو بوده اند، لذا گردشگری خلاق به دلیل عدم نیاز به سرمایه گذاری عظیم و استفاده از آثار فرهنگی و طبیعی موجود به عنوان یک رویکرد مناسب در توسعه گردشگری روستایی مطرح شده است. لذا پژوهش حاضر در پی بررسی نقش گردشگری خلاق در توسعه پایدار روستایی است.
روش تحقیق
 تحقیق حاضر از نظر نوع کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی بوده و برای جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و میدانی مبتنی بر مشاهده و پرسشنامه استفاده شده است. روایی گویه های پرسشنامه از دیدگاه کارشناسان و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ (856/0) تایید شده است. جامعه آماری تحقیق خانوارهای ساکن در 6 روستای تاریخی- فرهنگی شمال غرب کشور می باشد که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 313 سرپرست خانوار به روش نمونه گیری تصادفی ساده، به عنوان نمونه انتخاب گردید. به منظور تحلیل داده ها از آزمون های آماری نظیر t تک نمونه ای و رگریسیون خطی چند متغیره(تحلیل مسیر)، کروسکال والیس استفاده شد.
یافته های تحقیق
نتایج نشان می دهد که مقادیر میانگین تمامی مولفه های گردشگری خلاق به استثنای ریسک پذیری(99/2) بالاتر از 3 بوده و در سطح01/0 معنادار هستند که نشانگر وضعیت مطلوب روستاهای هدف از نظر گردشگری خلاق است. در ادامه بررسی مدل برازش رگریسیون نشان می دهد که حدود 83/0 از تاثیر مثبت گردشگری در توسعه پایدار روستایی، متاثر از خلاقیت در گردشگری بوده است. همچنین بر اساس مقادیر بتا، از بین مولفه های پنج گانه گردشگری خلاق، مشارکت (286/0) بیشترین تاثیر و ریسک پذیری(181/0) کمترین تاثیر را توسعه پایدار روستایی از طریق گردشگری، داشته است. بررسی آزمون کروسکال والیس نشان می دهد روستای کندوان (257/65) رتبه اول و روستای ورکانه (71/41) رتبه ششم را از نظر گسترش گردشگری خلاق و توسعه پایدار ناشی از آن به خود اختصاد داده است.
زبان:
انگلیسی
صفحات:
19 تا 39
لینک کوتاه:
magiran.com/p1980713 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!