فهرست مطالب

حسابداری سلامت - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1394)

نشریه حسابداری سلامت
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/23
  • تعداد عناوین: 5
|
  • سحر سپاسی، محمد اسمعیلی کجانی صفحه 1
    مقدمه
    شرکت ها و صنایعی که فعالیت های آن ها دارای آثار گسترده محیطی، اجتماعی و اقتصادی است، با چالش جدی در زمینه انتشار اطلاعات در مورد فعالیت های زیست محیطی خود روبه رو هستند. هدف این پژوهش شناسایی متغیرهای تاثیرگذار بر افشاء زیست محیطی و ارائه الگویی برای افشاء آن است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و بر اساس چگونگی جمع آوری داده ها و از جنبه روش انجام آن، پژوهشی توصیفی-تحلیلی از نوع تحلیل محتوا است. جامعه آماری پژوهش را کلیه خبرگان و متخصصان صاحب نظر در زمینه حسابداری سبز و حسابداری زیست محیطی تشکیل می دهد. نمونه آماری پژوهش، شامل 29 نفر از این خبرگان (کارشناسان زیست محیطی و اعضای با تجربه جامعه حسابداران رسمی ایران در این زمینه) می شود. به منظور جمع آوری و تحلیل دیدگاه ها و نظرات خبرگان از روش دلفی فازی و فن ماتریس زوجی دلفی فازی و نرم افزار Expert choice نسخه 11 استفاده شده است.
    یافته ها
    متغیرهای اصلی تاثیرگذار بر افشاء زیست محیطی شناسایی شده در این پژوهش عبارت است از: اقدامات پیش گیرانه، اقدامات جبرانی و اقدامات مدیریتی. اقدامات پیش گیرانه شامل پیش گیری از آلودگی هوا، اقدامات حفاظت از محیط زیست و الگوهای مصرف انرژی؛ اقدامات جبرانی شامل اقدامات جبران خسارت و اقدامات کاهنده خسارت؛ و اقدامات مدیریتی شامل اقدامات مشارکت در فعالیت های اجتماعی، کسب گواهینامه ها و افتخارات و تحقیق و توسعه است.
    نتیجه گیری
    متغیرهای تاثیرگذار بر افشاء زیست محیطی به فراخور کمی و کیفی بودن و نیز سطح اهمیت آن در صورت های مالی و یا یادداشت های همراه صورت های مالی قابلیت افشاء خواهد داشت. شناسایی درآمدها و هزینه های فعالیت های زیست محیطی و افشاء آن ها گام موثری در حرکت سازمان ها به سمت اجرای حسابداری سبز خواهد بود.
    کلیدواژگان: افشاء زیست محیطی، الگو، حسابداری سبز، روش دلفی فازی
  • محمدحسین ستایش، علی اصغر دهقانی سعدی، محسن صالحی نیا، زهرا کرمی صفحه 20
    مقدمه
    جست و جو برای یافتن شاخصی برتر در ارزشیابی شرکت از ویژگی های بارز پژوهش های مالی عصر حاضر است. بر این اساس، مدیران شرکت ها به دنبال استقرار چارچوب اقتصادی جدیدی در شرکت های خود برای انعکاس بهتر ارزش و سودآوری هستند. از این رو، انتخاب راهبرد بهینه از سوی مدیران منجر به ایجاد مزیت رقابتی پایدار می شود. لذا، هدف این پژوهش بررسی رابطه بین راهبرد شرکت های دارویی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با ارزش افزوده اقتصادی است.
    روش پژوهش: این پژوهش کاربردی و طرح آن از نوع شبه تجربی با استفاده از رویکرد پس رویدادی است. نمونه پژوهش شامل 190 مشاهده سال-شرکت در بازه زمانی 1392-1383 است. داده های پژوهش با بکارگیری نرم افزار Eviews نسخه 8 و با استفاده از روش رگرسیون حداقل مربعات معمولی آزمون شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین راهبرد رهبری هزینه و ارزش افزوده اقتصادی رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد اما بین راهبرد تمایز و ارزش افزوده اقتصادی رابطه معناداری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش بیانگر آن است که راهبرد رهبری هزینه تاثیر بسزایی بر بهبود ارزش افزوده اقتصادی شرکت های دارویی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران دارد. به سخنی دیگر، مدیران شرکت های دارویی درصدد افزایش فروش به وسیله کاهش هزینه های تولید هستند.
    کلیدواژگان: ارزش افزوده اقتصادی، راهبرد تمایز، راهبرد رهبری هزینه
  • محمود موسوی شیری، مهدی صالحی، کیانا حمیده پور صفحه 37
    مقدمه
    شاخص قیمت سهام بورس نشان دهنده وضعیت اقتصادی کلی یک کشور است. به همین دلیل، پیش بینی این شاخص برای سرمایه گذاران از اهمیت بسزایی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر پیش بینی تغییرات شاخص قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از شبکه های عصبی است.
    روش پژوهش: برای انجام این پژوهش از داده های شرکت های صنعت مواد و محصولات دارویی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1391-1385 استفاده شده است. از بین 48 متغیر ورودی 10 متغیر به وسیله الگوریتم بهینه سازی حرکت دسته جمعی ذرات انتخاب شد. این الگوریتم ترکیب بهینه ای از متغیرهای تاثیرگذار را شناسایی کرده که متغیرهای مستقل این پژوهش است. سپس، داده های مربوط به متغیرهای انتخاب شده به طور جداگانه به الگوریتم های کرم شب تاب، توابع پایه شعاعی، شبکه های چند لایه پرسپترون، رقابت استعماری و شبکه تطبیقی بر اساس نظام های با منطق فازی وارد شد و این الگوریتم ها آموزش داده شد. در ادامه، الگوریتم های مذکور با داده های ارزیابی، آزموده شده و به این ترتیب خطای پیش بینی مشخص و بر اساس آن به مقایسه روش ها پرداخته شد. برای این منظور از نرم افزارهای متلب نسخه های 6 و 7 و SPSSنسخه 11 استفاده شد.
    یافته ها
    استفاده از متغیرهای تاثیرگذار بر پیش بینی تغییرات شاخص قیمت سهام در الگوریتم های مورد استفاده در پژوهش حاضر توانسته است خطای پیش بینی تغییرات شاخص قیمت سهام در سطح صنعت مواد و محصولات دارویی را کاهش دهد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد که الگوریتم رقابت استعماری عملکرد بهتری نسبت به سایر الگوریتم ها دارد. هم چنین، الگوریتم های پیشنهادی در مجموع توانایی بالایی در پیش بینی شاخص قیمت سهام دارد و خروجی داده ها برای الگوریتم رقابت استعماری، ضریب همبستگی 9404/0 را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: الگوریتم های فازی، تغییرات شاخص قیمت سهام، مواد و محصولات داروی
  • زهرا مرویان حسینی، محمود لاری دشت بیاض صفحه 57
    مقدمه
    استرس و فرسودگی شغلی از جمله خطرهای شغلی است که در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف پوشش این بعد از دانش حسابرسی به بررسی اثرات ناشی از استرس شغلی بر عملکرد حسابرسان با توجه به اثر میانجی فرسودگی شغلی پرداخته است.
    روش پژوهش: این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی است که جامعه آماری آن را کلیه حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی در سطح کشور از جمله سازمان حسابرسی در سال 1393 در بر می گیرد و نمونه پژوهش شامل 213 مشاهده منتخب از این جامعه است. ابزار مورد استفاده پژوهش تلفیقی از سه پرسش نامه در زمینه استرس شغلی، فرسودگی شغلی و عملکرد شغلی است. داده ها با بکارگیری نرم افزارهای SPSS نسخه 21، Amos نسخه 21 و Excel نسخه 2010 از طریق الگوسازی معادلات ساختاری و ضریب همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان دهنده وجود رابطه بین استرس شغلی، فرسودگی شغلی و عملکرد شغلی است. به عبارت دیگر، نتایج حاکی از تایید ارتباطی مثبت و معنادار میان استرس شغلی با فرسودگی شغلی و تایید رابطه منفی و معنادار میان فرسودگی شغلی با عملکرد شغلی حسابرسان است. هم چنین، رابطه منفی استرس شغلی با عملکرد شغلی از طریق متغیر میانجی فرسودگی شغلی مورد تایید قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    وجود رابطه بین استرس شغلی، فرسودگی شغلی و عملکرد شغلی مبین آن است که ارتقاء عملکرد یکی از پیامدهای مثبت کاهش استرس و فرسودگی شغلی است. از این رو، با توجه به اهمیت نقش استرس و فرسودگی شغلی بر عملکرد حسابرسان، پیشنهاد می شود که با کاهش عوامل استرس زای شغلی در محیط کار، موجبات ارتقاء عملکرد، بهبود کیفیت و سرانجام افزایش اعتبار حرفه حسابرسی در جامعه فراهم شود.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، حرفه حسابرسی، عملکرد شغلی، فرسودگی شغلی
  • عباس نقی زاده باقی، سلیمان سلیمانی*، محمدحسن زاده، نسرین خدابخشی هفشجانی صفحه 81
    مقدمه

    در سال های اخیر تلاش های زیادی برای بکارگیری حسابداری تعهدی در نظام گزارشگری بخش عمومی برخی از کشورها از جمله ایران انجام شده است. از آن جا که مهم ترین هدف نظام حسابداری و گزارشگری مالی در دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی فراهم کردن اطلاعاتی است که مدیران را در ایفای اثربخش مسئولیت پاسخ گویی یاری کند، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر اجرای حسابداری تعهدی بر پاسخ گویی مدیران دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شمال غرب کشور پرداخته است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع پیمایشی و میدانی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مدیران دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شمال غرب کشور در سال 1393 به تعداد 341 نفر است. با استفاده از جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان، حجم نمونه 181 نفر بدست آمد و واحدهای نمونه به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه پژوهش گر ساخته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 از روش آمار توصیفی و آزمون های تی تست تک نمونه ای و تی تست برای گروه های مستقل و نیز آزمون آنوا استفاده شده است.

    یافته ها

    اجرای حسابداری تعهدی در دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بر هفت بعد پاسخ گویی مدیران شامل عمومی، مدیریتی، مالی، حرفه ای، قانونی، اجتماعی و عملیاتی تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    از نظر مدیران دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی اجرای حسابداری تعهدی بر پاسخ گویی تاثیر مثبت و معناداری داشته است؛ لذا، اجرای مبنای حسابداری تعهدی باعث افزایش سطح پاسخ گویی می شود.

    کلیدواژگان: پاسخ گویی مدیران، حسابداری تعهدی، دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
|
  • S. Sepasi, M. Esmaili Kejani Page 1
    Introduction
    Those companies and industries which their activities have a large-scale environmental, social, and economic effects are encountered with serious challenges in the field of information disclosure for their own environmental activities. The aim of this research is to identify the influential variables on the environmental disclosure, and also to present a model for its disclosure.
    Method
    This research is applied in terms of purpose, and based on the method of collecting data is a descriptive survey of the content analysis type. The statistical population of the research contain all the experts and specialists in the field of green accounting and environmental accounting. The statistical sample of the research consists of 29 experts (environmental experts and the experienced members of Iranian Association of Certified Public Accountants in this regard). In order to collect and analyze the opinions and comments of the experts, Fuzzy Delphi method, Paired Comparison Matrix technique, and Expert Choice Software Version 11 have been used.
    Results
    The main influential variables on the environmental disclosure which have been identified in this research are preventive practices, compensatory practices, and managerial practices. Preventive practices include prevention of air pollution, protective practices of environment, and energy consumption patterns; compensatory practices contain loss compensatory practices and reducing compensatory practices; and managerial practices consist of participatory practices in social activities, acquiring certifications and honors, research and development.
    Conclusion
    The influential variables on the environmental disclosure have the capacity to be disclosed in the financial statements and/or in the notes along with the financial statements according to their level of importance and in relation to their being qualitative and quantitative. Identifying the revenues and the costs of environmental activities and their disclosure will be a more efficient step in moving of organizations towards executing green accounting.
    Keywords: Environmental Disclosure, Fuzzy Delphi Method, Green Accounting, Model
  • M. Setayesh, A. Dehghani Saadi, M. Salehiniya, Z. Karami Page 20
    Introduction
    Searching for a prevailing index in evaluating companies is one of the prominent features of the financial researches in the present era. Accordingly, the managers of the companies are trying to establish a new economic framework in their companies for both a better reflection of value and profitability. Hence, choosing an optimal strategy by the managers leads to create a sustainable competitive advantage. Therefore, the aim of this study is to investigate the relationship between the strategy of the pharmaceutical companies listed on the Tehran Stock Exchange and the economic value added.
    Method
    This study is an applied research, and it uses a quasi-experimental design by means of ex-post-facto approach. The sample of the research includes 190 observations of the year-end of the company from 2004 to 2013. The data of the research have been tested by Eviews Software Version 8 and by the ordinary least square regression method.
    Results
    The results of the research state that there is a direct and significant relationship between cost leading strategy and economic value added. But, there is not a significant relationship between differentiation strategy and economic value added.
    Conclusion
    The results of the research suggest that the cost leading strategy has a significant effect on the improvement of economic value added of the pharmaceutical companies listed on the Tehran Stock Exchange. In other words, the managers of the pharmaceutical companies intend to increase the sale by reducing the costs of production.
    Keywords: Cost Leading Strategy, Differentiation Strategy, Economic Value Added
  • M. Mousavi Shiri, M. Salehi, K. Hamidehpour Page 37
    Introduction
    The stock price index represents the overall economic situation of a country. Therefore, predicting this index is important for investors. The aim of this research is predicting the stock price index changes of the Tehran Stock Exchange by using neural networks.
    Method
    In order to carry out this research, the data collected from the material industry and pharmaceutical products listed on the Tehran Stock Exchange during 2007-2013 have been used. Among 48 input variables, 10 input variables were selected by Particle Swarm Optimization Algorithm. This algorithm identifies an optimal combination of influential variables which include the independent variables of this research. Afterwards, the data relevant to the selected variables were inserted separately into the Firefly Algorithms, Radial Basis Functions, Multi-Layer Perceptron Networks, Imperialist Competitive Algorithm, and Adaptive Grid Scheme based on the Fuzzy Logic Systems, and then, these algorithms were taught. Next, the above mentioned algorithms have been tested by the estimated data; hence, the prediction error has been identified, and according to that, these methods have been compared. For this purpose, SPSS Software Version 11 and MATLAB Software Versions 6 and 7 were used.
    Results
    Applying the influential variables in the predicting of the stock price index changes in the used algorithms in this research can reduce the prediction errors of the stock price index in the material industry and pharmaceutical products.
    Conclusion
    The results of the research show that the Imperialist Competitive Algorithm has a better performance in relation to the other algorithms. Moreover, the suggested algorithms, in general, have a high ability in predicting the stock price index, and the output data for Imperialist Competitive Algorithm indicate the correlation coefficient of 0.9404.
    Keywords: Fuzzy Algorithms, Materials Industry, Pharmaceutical Products, The Stock Price Index Changes
  • Z. Marvian Hosseini, M. Lariye Dashte Bayaz Page 57
    Introduction
    Stress and occupational burnout are of occupational hazards, which have been taken into consideration in recent years. Hence, the present research by looking forward to cover this dimension of the audit knowledge examines the effects of job stress on auditor's performance according to the mediating effect of occupational burnout.
    Method
    This study is of a cross-correlation type which its statistical population consist of all auditors working in audit firms in Iran such as Audit Organization in the year 2014. And the sample of the research includes 213 observations selected from this population. The applied tool in this research has been consisted of a combination of three questionnaires in the field of job stress, occupational burnout, and job performance. The data were analyzed through Structural Equation Modeling and Pearson correlation coefficient by using SPSS Software Version 21, Amos Version 21, and Excel Version 2010.
    Results
    The results of the research indicate that there is a relationship between job stress, occupational burnout, and job performance. In other words, the results approve that there is a positive and significant relationship between job stress and occupational burnout, and also they confirm that there is a negative and significant relationship between occupational burnout and job performance of auditors. Moreover, it is proved that there is a negative relationship between job stress and job performance via the mediator variable of occupational burnout.
    Conclusion
    The existence of a relationship between job stress, occupational burnout, and job performance suggests that promoting performance is one of the positive consequences of decreasing stress and occupational burnout. Therefore, according to the important role of stress and occupational burnout on the performance of auditors, it is suggested that by decreasing the factors of job stressor in the working environment, the requirements for performance promotion, quality improvement, and at last, an increase of the credit of accounting society is provided.
    Keywords: Audit Profession, Job Performance, Job Stress, Occupational Burnout
  • A. Naghizadeh Baghi, S. Soleimani, M. Hassanzadeh, N. Khoda Bakhshi Hafshjani Page 81
    Introduction

    In recent years, many attempts have been conducted to use accrual accounting in the reporting system of the public sector of some countries such as Iran. Since the main purpose of accounting and financial reporting system in the Universities of Medical Sciences is to provide the information which will assist managers effectively in implementing accountability, the present study examines the effect of implementing accrual accounting on the accountability of managers of the Universities of Medical Sciences in the North-west of Iran.

    Method

    The present research is a field survey. The population of this research consist of all managers of the North-west Universities of Medical Sciences of Iran in 2014 among 341 subjects. By using the table of determining sample size by Morgan and Krejcie, 181 subjects were achieved as the sample size, and the units of samples were selected through cluster sampling method. Data collection tools include a researcher-made questionnaire. In order to analyze the data, the descriptive statistics, one-sample t-test, t-test for independent groups, and ANOVA have been used by SPSS Software Version 20.

    Results

    The implementation of accrual accounting in the Universities of Medical Sciences has a significant and positive effect on seven dimensions of the accountability of managers including public, financial, professional, legal, social, and operational dimensions.

    Conclusion

    From the viewpoints of managers in the Universities of Medical Sciences, the implementation of accrual accounting has a significant and positive effect on accountability; therefore, the implementation of accrual accounting leads to increase the level of accountability.

    Keywords: Accountability of the Managers, Accrual Accounting, the Universities of Medical Sciences