فهرست مطالب

انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1394)

مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ایمان برازنده، محمدرضا غلامیان، عبدالحسن طلایی زاده، محمد امین پورحسین قلی صفحه 59
    مقدمه
    در این تحقیق نشان داده می شود که می توان با استفاده از تکنیک های داده کاوی مدل هایی برای تشخیص سبک زندگی افراد از لحاظ پرخطر یا کم خطر بودن برای ابتلا به سرطان روده بزرگ توسعه داد.
    روش
    در این بررسی گذشته نگر، مجموعه داده ای شامل 84 فرد بیمار و 225 فرد سالم، شامل 25 خصیصه جمع آوری شد. این اطلاعات شامل بیمارانی است که تشخیص آن ها مربوط به سال های 1385 تا سه ماهه اول 1393 می باشد. از پرکاربردترین تکنیک ها در ادبیات انفورماتیک پزشکی شامل ماشین بردار پشتیبان، بیزین ساده، درخت تصمیم و نزدیکترین همسایگی برای توسعه مدل ها استفاده شد. سنجه جدید غیرتکنیکی توسعه داده شد که کارایی مدل ها برای حوزه پزشکی را مشخص می کند. از دیدگاه داده کاوی حوزه محور برای تعیین مدل قابل اجرا استفاده شد.
    نتایج
    مدل های توسعه داده شده با کارایی قابل قبولی قادر به تشخیص سبک زندگی افراد هستند. سنجه غیرتکنیکی توسعه داده شده به خوبی می تواند ارزش واقعی تک تک پیش بینی ها، چه درست و چه نادرست را با هزینه های واقعی مشخص کند و یک میزان واقعی از هزینه های صرفه جویی شده در نظام سلامت توسط هر مدل را نشان دهد. از میان مدل های توسعه داده شده تنها دو مدل توانست معیارهای تعیین شده جهت استفاده در دنیای واقعی را ارضا کند.
    نتیجه گیری
    مدل های توسعه داده شده نه تنها باید از لحاظ تکنیکی ارزیابی شوند، بلکه باید از لحاظ سنجه های مورد پذیرش برای حوزه پزشکی و همچنین قابلیت اجرا برای حل واقعی مساله نیز بررسی گردند.
    کلیدواژگان: داده کاوی حوزه محور، رده بندی، سرطان های روده بزرگ، کشف زودهنگام سرطان
  • سکینه سقاییان نژاد اصفهانی، علی گراوند، کاظم فقیری، مجید گلشنی، حسین اسکندری، مجتبی کفاشی صفحه 76
    مقدمه
    استفاده از اطلاعات بیماران سرطانی هنگامی میسر است که این اطلاعات به طور صحیح سازماندهی و طبقه بندی گردد که این امر از طریق کدگذاری تشخیص ها و اقدامات درمانی انجام می شود. لذا هدف از مطالعه حاضر تعیین میزان صحت کدگذاری نئوپلاسم ها در بیمارستان سیدالشهداء اصفهان در سال 1390 بوده است.
    روش
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع مقطعی بوده است جامعه پژوهش پرونده های شش ماهه دوم سال 1390 بوده و 308 پرونده به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار پژوهش نیز یک چک لیست محقق ساخته بود که پس از تعیین روایی مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آمار توصیفی انجام گردید.
    نتایج
    از بررسی پرونده های مورد بررسی به این نتیجه رسیدیم که میزان صحت کدگذاری پرونده ها در بیمارستان 68% بوده است. همچنین بیشترین میزان صحت کدگذاری مربوط به نئوپلاسم بافت همبند با 94% صحت بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود کدگذاری ریخت شناسی نئوپلاسم ها و Z کدهای مربوطه در دستور کار کدگذارن قرار گیرد. همچنین پیشنهاد می شود برای افزایش سطح صحت کدگذاری نئوپلاسم ها دوره های آموزشی کدگذاری مدونی در دستور کار قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کدگذاری، نئوپلاسم ها، صحت کدگذاری
  • سعیده بیاتی، شهاب الدین محمدابراهیمی، فروزنده احمدزاده، محترم نعمت اللهی صفحه 84
    مقدمه
    یکی از زیر سیستم های سیستم اطلاعات بیمارستان، سیستم اطلاعات داروخانه می باشد. برای رسیدن به حداکثر فایده های یک سیستم بایستی آن را در برابر معیارهای معین ارزشیابی کرد. ارزشیابی موجب بهبود سیستم های موجود و رقابت مابین شرکتهای تولید کننده میشود.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی است که در سال1392 در بیمارستان های شهر شیراز انجام شد. داده ها از طریق مشاهده مستقیم نرم افزار و مصاحبه با کاربران جمع آوری گردید. ابزار جمع آوری داده ها، چک لیست استاندارد روا و پایا حاوی شاخص های ارزشیابی سیستم اطلاعات بیمارستانی، منتشره توسط وزارت بهداشت بود. شاخص های ارزشیابی توسط کاربران سیستم بر اساس اهمیت وجود آن در نرم افزار نمره دهی گردید. داده ها با به کارگیری نرم افزار Excel نسخه 2010، تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    سیستم های مورد پژوهش در قابلیت های حسابداری و بیمه، با کسب مجموع میانگین نمره 40 در وضعیتی کاملا مطلوب، در انبارداری با کسب مجموع میانگین نمره 27/71، در گزارش گیری و ثبت اطلاعات مرتبط با دارو و تجویز دارو با کسب مجموع میانگین نمره 36/96 در وضعیتی مطلوب، در قابلیت های بالینی هوشمند با کسب مجموع میانگین نمره 11/74 در وضعیتی نامطلوب و در سایر قابلیت های بالینی با کسب مجموع میانگین نمره 31/27 وضعیتی نسبتا مطلوب، قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    طراحی بسیاری از سیستم های اطلاعات داروخانه با هدف مدیریت دارو و هزینه های دارو درمانی بوده است، تا حمایت از درمانگران در فرآیند تجویز دارو. به طوری که نرم افزارهای طراحی شده کمترین نمره را در قابلیت های بالینی هوشمند کسب کردند. بنابراین ارتقاء قابلیت های بالینی و بهبود سیستم اطلاعات داروخانه بستری، امری ضروری است. تشکیل کمیته ناظر بر طراحی این سیستمها و تربیت تحلیل گران سیستم با دیدگاه بالینی نیز پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات بیمارستان، سیستم اطلاعات داروخانه، عملکرد، ارزشیابی
  • مهربان شاهی، فرحناز صدوقی، مریم احمدی، نسرین داوری دولت آبادی صفحه 94
    مقدمه
    حاکمیت فناوری اطلاعات به چگونگی مدیریت فناوری اطلاعات و روش هم راستا نمودن تصمیمات مرتبط با فناوری اطلاعات با فرآیندها، منابع و مسئولیت ها اشاره می نماید. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت موجود حاکمیت فناوری اطلاعات در مراکز آموزشی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر، مطالعه کیفی از نوع کاربردی است. در گام اول جامعه پژوهش شامل مستندات مرتبط در مراکز تحت مطالعه و در گام دوم مسئولین واحد فناوری اطلاعات، رایانه، انفورماتیک و مدیران بیمارستان شاغل در مراکز بودند. ابزار گردآوری داده در گام اول فرم گردآوری داده و در گام دوم راهنمای مصاحبه بود. اسناد مورد تحلیل محتوایی قرار گرفت و تمامی گزاره ها استخراج شد. در نهایت، داده ها پردازش و نتایج تفسیر گردید. پس از جمع آوری مصاحبه ها، داده ها شناسایی، کدگذاری و طبقه بندی شدند. سرانجام، زیر موضوع ها ترکیب، موضوع ها انتخاب و به تحلیل موضوعی منجر شد.
    نتایج
    رشته تحصیلی 40 درصد مسئولین واحد فناوری اطلاعات مراکز تحت مطالعه، رایانه با گرایش نرم افزار و 40 درصد مدیران مراکز فارغ التحصیل رشته پزشکی بودند. نتایج نشان داد رئیس، مدیر، مسئول واحد فناوری اطلاعات و مدیر اداره آمار و فناوری اطلاعات در بیشتر حوزه های مرتبط با فناوری تصمیم گیری می نمودند. همچنین در برخی از مراکز شرح وظایفی از طرف مسئول واحد فناوری اطلاعات با تایید مدیریت بیمارستان در اختیار کارکنان واحد قرار می گرفت.
    نتیجه گیری
    ساختار واحد فناوری اطلاعات در مراکز تحت مطالعه، ساختاری مبهم و پیچیده بود، به طوری که متولی، سیاست گذاران، مجریان و بهره برداران فناوری اطلاعات بیمارستان ها دقیقا مشخص نبودند.
    کلیدواژگان: حاکمیت فناوری اطلاعات، فناوری اطلاعات، حوزه های حاکمیت فناوری اطلاعات
  • مهناز صمدبیک، زهرا برایی، سیما رهبر صفحه 106
    مقدمه
    منشور حقوق بیمار، ابزاری برای بهبود و تقویت سیستم سلامت و رضایت بیمار است. پژوهش حاضر با هدف تعیین آگاهی دانشجویان دوره کار آموزی در عرصه دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی لرستان از منشور حقوق بیمار انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر، مطالعه ای توصیفی– تحلیلی است که به صورت مقطعی در سال 1393 انجام شد. جامعه پ‍‍‍‍‍ژوهش شامل کلیه دانشجویان کارآموزی در عرصه دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی لرستان بود، که به دلیل محدود بودن تعداد افراد جامعه (69 نفر)، به روش سرشماری در مطالعه شرکت کردند، ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه ای پایا و روا براساس منشور حقوق بیمار ابلاغ شده از طرف وزارت بهداشت ایران بود. تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 انجام شد.
    نتایج
    یافته های پژوهش نشان داد که 1/45 درصد شرکت کنندگان در مطالعه از سطح آگاهی ضعیف، 81/16 درصد از سطح آگاهی متوسط و 17/39 درصد از سطح آگاهی خوب برخوردار بودند. بیشترین درصد آگاهی در حیطه حق بیمار در خصوص دریافت مطلوب خدمات سلامت (81/1 درصد) و کمترین سطح آگاهی مربوط به حیطه حق انتخاب و تصمیم گیری آزادانه بیمار (1/45درصد) بود. همچنین، رابطه معناداری بین جنسیت دانشجویان و سطح آگاهی آنان از منشور حقوق بیماران وجود داشت.
    نتیجه گیری
    اکثریت دانشجویان شرکت کننده در مطالعه حاضر از سطح آگاهی متوسط در خصوص منشور حقوق بیمار برخوردار بودند، بنابراین پیشنهاد می شود که تاکید بیشتر بر جنبه های مختلف حقوق بیمار در سر فصل واحدهای درسی مرتبط با این موضوع صورت گرفته و کارگاه ها یا سمینارهای آموزشی مناسبی در این خصوص طراحی و حمایت شوند.
    کلیدواژگان: منشور حقوق بیمار، آگاهی، دانشجویان پیراپزشکی، کارآموزی در عرصه
  • آزاده نوری، مهدی حبیبی کولایی، اکرم ثناگو، لیلا جویباری صفحه 113
    مقدمه
    در سال های اخیر، استفاده از فناوری شناسایی به وسیله فرکانس رادیویی در بهداشت و درمان، به یکی از برنامه های کاربردی اصلی تبدیل شده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی استفاده از فناوری RFID در حرفه پرستاری می باشد.
    روش
    مطالعه حاضر مروری حکایتی از شواهد است که در پایگاه های اطلاعاتی Magiran، SID، Iranmedex، Irandoc Emerald، Web of Sciences، CINAHL، EBSCO،PubMed با کلید واژه های Nursing RFID، Practice، Health care پرستاری، آر اف آی دی، بهداشت و درمان، در سال 1394 مورد جستجو قرار گرفت. از 68 مقاله و چکیده مقاله به دست آمده، نهایتا 14 مقاله بدون در نظر گرفتن محدودیت زمانی بررسی شدند.
    نتایج
    از این تکنولوژی در شناسایی بیماران، کارکنان، ردیابی تجهیزات و وسایل پزشکی استفاده می گردد. همچنین می توان در مراقبت از بیماران شامل: کنترل سرم تراپی و ترانسفوزیون خون، دستیابی سریع به اطلاعات بیمار و پایش علایم حیاتی وی، ایمنی دارویی و کنترل خطاهای انسانی در دارو درمانی سود برد. همچنین در خصوص کنترل بیمار در تخت بستری جهت آگاهی از سقوط بیمار از روی تخت، بی حرکتی طولانی مدت و نیز حرکات تشنجی مورد استفاده قرار می گیرد.
    نتیجه گیری
    تکنولوژی RFID در پرستاری کاربردهای فراوان دارد و با مزایا و محدودیت هایی همراه است. استفاده از این تکنولوژی باعث کاهش هزینه ها، صرفه جویی در زمان، دستیابی به اطلاعات زیاد در کمترین زمان ممکن می گردد. از طرفی هزینه اجرای بالا، کاهش امنیت و حریم خصوصی بیماران و کارکنان، پذیرش تکنولوژی توسط کارکنان و زمان بر بودن اجرای آن از موانع و محدودیت های استفاده از این تکنولوژی می باشد.
    کلیدواژگان: پرستاری، فناوری شناسایی بوسیله فرکانس رادیویی، RFID، مروری بر متون
  • مهرنوش شاهمرادی، حورا تجریشی، الهام نظری، زینب دلارام، زینب زارعی، ناهید زینلی، علی اصغر صفایی * صفحه 124
    مقدمه
    امروزه شبکه های اجتماعی نقش بسیار مهمی در افزایش ارتباط افراد در سرتاسر جهان ایفا می کنند. در این مطالعه به بررسی عملکرد شبکه های اجتماعی در مراقبت سلامت و چگونگی تاثیر این فن آوری بر سطح سلامت افراد پرداخته شده است.
    روش
    در این پژوهش از مطالعات کتابخانه ای استفاده شده و با مرور گسترده در ادبیات، خدمات و نتایج استفاده از شبکه های اجتماعی در مراقبت سلامت شناسایی شده است. در پایان پیشنهادات کاربردی بر اساس مطالعه انجام شده مطرح شده است.
    نتایج
    یافته ها نشان می دهد که استفاده از شبکه های اجتماعی در حوزه سلامت خدماتی مختلفی ارائه کرده و در مراقبت سلامت کاربردهای قابل توجهی دارند، علی رغم این کاربردها، دارای عوارضی نیز می باشند.
    نتیجه گیری
    این شبکه ها در مراقبت سلامت کاربرد بسیاری دارند از جمله: درمان بیماری های روحی به وسیله کاربران با نفوذ، کنترل اپیدمی ها، یافتن عوارض بلندمدت، ارزیابی پویای مراکز مراقبت بهداشتی، اصلاح عادات و رفتارهای غلط اجتماعی و آگاهی از شیوع بیماری ها.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، مراقبت بهداشتی
  • شهاب الدین ابهری، علی گراوند*، مجتبی کفاشی صفحه 129
|
  • Iman Barazandeh *, Mohammad Reza Gholamian, Abdolhasan Talaiezadeh, Mohammad Amin Pourhoseingholi Page 59
    Introduction
    The aim of this research is to improve Colorectal Cancer screening trying to control an individual lifestyle to reduce the probability of developing Colorectal Cancer, detect the disease in early stages, and then accelerate the screening of risky individuals and postpone the screening of ones with low risk.
    Method
    In this retrospective study information of 309 individuals including 84 patients whose diagnosis had been between years 2006 to 2013 and 225 healthy individuals were collected through phone or face to face interviews and exploring patient medical records. Popular techniques to develop classification models in clouding support vector machine, naive bayes, k-nearest neighbor, and decision tree were applied. Finally actionable models were determined according to both types of measures and based on domain-driven data mining approach.
    Results
    The results show that most of the developed models have acceptable evaluation results in predicting lifestyles. The developed non-technical measure clearly distinguishes the value of every false negative prediction and every true positive prediction itself. And finally, the actionable classifiers have been selected for domain practitioners. Only two of all the developed classifiers could satisfy both technical and non-technical measures.
    Conclusion
    The results showed developed models must not only be evaluated by technical measures, but also be evaluated by medical domain interestingness, and also their application ability to actual problem solving should be explored.
    Keywords: Domain, Riven Data Mining, Classification, Colorectal Neoplasms, Early Detection of Cancer
  • Sakineh Saghaeiannejad Isfahani, Ali Garavand, Kazem Faghiri, Majid Golshani, Hossein Eskandari, Mojtaba Kafashi Page 76
    Introduction
    The use of cancer suffering patient's information is possible when this information was organized and categorized properly through encoding the diagnoses and therapeutic procedures. Therefore the aim of this study was to determine the accuracy rate of the neoplasm coding in Seyed Al-Shohada Hospital of Isfahan city in 2011.
    Method
    This study was a descriptive and cross-sectional study. The population of this study were medical records created during the second half of 2011,308 ones of which were selected as sample. A self-designed checklist was the research tool, which was used after validation. Data analysis was performed using SPSS v16. Software through descriptive statistics.
    Results
    Investigating the surveyed records, the researchers found that the accuracy rate of the records in this hospital was 68%. Also the highest accuracy rate of the coding has been associated with neoplasms of the connective tissue (94%).
    Conclusion
    Regarding the obtained results, it is recommended that coding of morphology & related Z codes of neoplasms be set in coder's work order. It is also recommended that continuous educational coding courses be held in order to increase the accuracy rate of the neoplasm coding.
    Keywords: Coding, Neoplasms, Coding accuracy
  • Saeede Bayati, Shahabodin Mohammad Ebrahimi, Frozandeh Ahmadzade, Mohtaram Nematolahi Page 84
    Introduction
    Pharmacy Information System (PIS) is one of the subsystems of Hospital Information System (HIS) that has been designed to meet the needs of pharmacy. Assessment could improve the existing systems and make competition between companies.
    Method
    This cross-sectional study assesses the performance of Pharmacy Information System (PIS) in Shiraz, Iran hospitals in March 2013. Data were collected by direct observations and interviews with the users of the software. Data collection tool was a valid and reliable standard check list which consists of Hospital Information System evaluation criteria that was published by the Ministry of Health and Medical Education in December 2011. The evaluation criteria have been graded by users based on their importance. Collected data were analyzed using descriptive statistics and Microsoft Excel software 2010.
    Results
    The Pharmacy Information Systems (PIS) in studied hospitals in terms of accounting and insurance capabilities were in quite desirable condition with a total average score of 40.Ware housing and reporting as well as recording of information related to drugs and medication were in acceptable condition with a total average score of 27/71 and 36/96, respectively. However, intelligent clinical capabilities with a total average score of 11/74 were in an undesirable condition. Other clinical capabilities with a total average score of 31/27 were in a relatively good condition.
    Conclusion
    Many of pharmacy information systems, which are the most important component of clinical support systems, have been designed for the purpose of medication management and medication costs instead of supporting clinicians in prescribing process. However, these PIS software gained the lowest score in the intelligent clinical features. Therefore, upgrading the capabilities of electronic alerts during inappropriate prescription of drug as well as clinical decision support systems and improving hospital pharmacy information system is necessary.
    Keywords: Hospital Information System, Pharmacy Information Systems, Performance, Assessment
  • Mehraban Shahi, Farahnaz Sadoughi *, Maryam Ahmadi, Nasrin Davari Dolatabadi Page 94
    Introduction
    IT Governance includes IT management and the way to make IT decisions in line with the related IT processes, resources, and responsibilities. This study aimed to determine the current state of IT governance in education and training centers in Iran University of Medical Sciences.
    Method
    This is a practical qualitative study. In the first step of the study the population centers including the related documentation, and in the second step the units responsible for information technology, computing, informatics and hospital administrators who work in the center were included. Data collection tools in the first step was the data collection forms, and in the second step was interview guide. Content analysis of the documents and all the propositions were extracted. The final step is data processing and interpretations of the results. After interviews were collected, the data were identified, coded and classified. Finally, the sub-topics were combined, the topics were selected, and the thematic analysis was performed.
    Results
    40% of center's information technology administrators studied computer software at university and 40% of the managers were graduated from medical centers. The results showed that the president, the director, the IT department administrators, and the director of the Department of Statistics and Information Technology in many areas have made their decision in technology-related fields. In some centers also the IT department administrator provided the staff with job description after being approved by the hospital manager.
    Conclusion
    The structure of the studied center's IT departments was vague and complex, so that the trustees, policy makers, administrators and IT operators in hospitals were not exactly clear.
    Keywords: Information Technology Governance, Information Technology, Information Technology Governance Domains
  • Mahnaz Samadbeik, Zahra Baraei, Sima Rahbar Page 106
    Introduction
    A Charter of Patient's Rights is one of the means to improve and strengthen the health system and patient satisfaction. Therefore, the purpose of the current study was to evaluate awareness of paramedical intern students about Patient's Rights Charter in Lorestan University of Medical Sciences.
    Method
    This cross-sectional, descriptive, and analytical study was performed in 2014. The study population included all of the paramedical intern students in Lorestan University of Medical Sciences. Due to the limited number of population (69 people), they participated in the study with census method. The data-gathering tool was a valid and reliable questionnaire based on the elements of Iran patient's rights developed by the Ministry of Health and Medical Education (MOHME).The collected data were analyzed by descriptive and analytical statistics using SPSS 16 software.
    Results
    The results show that in 1.45 percent of the cases, the total awareness of students was weak, in 81.16 percent was moderate, and in 17.39 percent of them was good. The highest level of awareness was about the patient's rights in receiving the optimal health services (%81.1), and the lowest was about the patient's right to choose and decide freely on health services (%1.45). There was a significant relationship between gender and the students’ awareness.
    Conclusion
    Total awareness of the students from patient's bill of rights was medium. Therefore, greater emphasis should be placed on inclusion and support of patient's rights in course and curriculum planning for paramedical students.
    Keywords: Patients\ Rights Charter, Awareness, Paramedical Students, Internship
  • Azadeh Nouri, Mahdi Habibi Koolaee, Akram Sanagu, Leila Juybari Page 113
    Introduction
    In recent years, using Radiofrequency identification (RFID) technology in healthcare has become one of the main applications. The aim of this study is to review the literature of RFID usage in nursing practice.
    Method
    This is a narrative review of the literature which was performed with an electronic search for published papers in English and Persian language in PubMed, EBSCO, CINAHL, Web of Science, Emerald, SID, Magiran, and Irandoc databases in 2015. English and Persian keywords of "nursing", "nursing practice", "RFID", "healthcare" with Boolean functions were used to search the papers. Out of 68 papers, 14 ones were included in the study for review without any time restriction.
    Results
    RFID can be used for patient and staff identification and equipment detection. It can also be used in patient care including: control of serum therapy and blood transfusion, rapid access to patient information, control of vital sign, drug safety, and control of human errors in medication. Also, control of patient status in bed is another application of RFID.
    Conclusion
    The use of RFID technology in nursing has a vast field of application,and it is associated with advantages and limitations. Use of this technology leads to the reductionof costs, save of time, and access to more information in short time. On the other hand, high implementation costs, reduction in the security and privacy of patients and staff, the adoption of technology by staff, and time-consumingness of implementation are the restriction of the RFID in hospitals.
    Keywords: Nursing, Radio Frequency, Identification Technology, RFID
  • Mehrnoosh Shahmoradi, Hoora Tajrishi, Elham Nazari, Zeinab Delaram, Zeinab Zarei, Nahid Zeinali, Ali Asghar Safaei Page 124
    Introduction
    Today, social networks play an important role in increasing the relationships between people around the world. In this study, the performance of social networks in maintaining health and the way they affect the health level has been investigated.
    Method
    In this study, a library-based research is applied. Using an extensive review of literature, applications of social network services in the healthcare sector have been identified. Finally, based on the results of study, the practical recommendations have been proposed.
    Results
    The findings show that the use of social networks in the healthcare sector has some significant applications and some side effects.
    Conclusion
    These networks can be used in the treatment of mental illness using the helps of influential users, controlling the epidemics, finding the long-term complications, and dynamic assessment of healthcare centers, etc.
    Keywords: Social network, Healthcare
  • Shahabeddin Abhari, Ali Garavand, Mojtaba Kafashi Page 129