فهرست مطالب

نامه انجمن حشره شناسی ایران - سال سی و چهارم شماره 3 (پیاپی 61، پاییز 1393)

نشریه نامه انجمن حشره شناسی ایران
سال سی و چهارم شماره 3 (پیاپی 61، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی ازپینار، ایلکه ازبک، علی کورشت شاهین* صفحات 1-8
    این مطالعه در نه باغ هلو در منطقه مرکزی، Lapseki و Bayramiç مناطق استان Çanakkale انجام شد. در این مطالعه، تغییرات جمعیت بزرگسال از بید میوه شرقی، (Grapholita molesta Busck، سال 1916، پولکبالان: Tortricidae) با تله های فرمونی تعیین می شد. در پایان مطالعه مشاهده شد که G. Molesta در تمام باغ های نمونه گیری در هر دو سال فراوان است. حتی اگر تغییرات ظهور بزرگسال در سال های مختلف، آن را در اواسط آوریل آغاز شد و تا پایان ماه نوامبر ادامه یافت. چهار پنج دوره پرواز در ماه آوریل، ژوئن، ژوئیه، اوت و اکتبر در طول فصل مشخص شد. هنگامی که منحنی های توسعه جمعیت بزرگسال مورد بررسی قرار گرفتند، مشخص شد که این آفت می تواند چهار پنج نسل در هر سال مربوط به مقادیر درجه حرارت روزانه از اوایل بهار تولید شده است. نشان داد که ارقام اواخر تحت تاثیر قرار خواهد بیشتر به دلیل مقدار بسیار زیادی از بزرگسالان در اوت و سپتامبر.
    کلیدواژگان: هلو، شب پره میوه شرقی، Grapholita molesta، رشد ونمو جمعیت، ترکیه
  • ساره حسین زاده، حمزه ایزدی *، پیمان نامور، محمد امین سمیع صفحات 9-15
    پروانه برگ خوار کدوئیان،(Diaphania indica (Saunders، از آفات مهم گیاهان خانواده کدوئیان در مناطق استوایی و نیمه استوایی، و در ایران آفت کلیدی محصولات گلخانه ای در منطقه جیرفت است. در این تحقیق اثر دما بر پارامترهای ویژه جدول زندگی آفت در چهار دمای 20، 25، 30، و 35 درجه سلسیوس در اتاقک رشد و روی خیار، Cucumis sativus L.، مطالعه شد. پارامترهای نرخ خالص تولید مثل (R0) در دماهای فوق به ترتیب 19 /68، 977/ 120، 05/ 64، 23/ 21، نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm) به ترتیب 0619/ 0، 1746/ 0، 1934/ 0 و 1491/ 0 و متوسط مدت زمان نسل (T) به ترتیب 063/ 69، 45/ 27، 49/ 21 و 44/ 20 به دست آمد. براساس نتایج این تحقیق دمای 30 درجه سلسیوس بهترین و دمای 20 درجه سلسیوس نامناسب ترین دما برای نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm)، نرخ متناهی افزایش جمعیت(λ) و نرخ ذاتی تولد (b) بودند.
    کلیدواژگان: شب پره پنبه، پروانه برگ خوار کدوئیان، Diaphania indica، جدول زندگی
  • مهدیه سعیدی، سعید محرمی پور*، فاطمه سفیدکن صفحات 17-25
    سمیت تنفسی اسانس های فرار پوست نارنگی،(Citrus reticulata Blanco (Rutaceae، لیمو،C. limon L.، و نارنج، C. aurantium L.، روی تخم، لارو و حشرات کامل سوسک چهار نقطه ای حبوبات، (Callosobruchus maculatus (F.، در دمای 1 ± 27 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5 ± 60 درصد در تاریکی مورد بررسی قرار گرفت. اسانس ها به روش تقطیر با آب و از پوست میوه ها استخراج شدند و با آنالیز GC و GC/MS مورد شناسایی قرار گرفتند. لیمونن (limonene) به عنوان مهم ترین ترکیب تشکیل دهنده اسانس ها مد نظر قرار گرفت. اثر غلظت های متفاوت بخارات اسانس روی تفریخ تخم و مرگ ومیر لارو و حشره کامل معنی دار بود. اسانس های نارنگی و نارنج نسبت به اسانس لیمو روی میزان تفریخ تخم اثرات سمی تری نشان دادند و بیش ترین مرگ ومیر را نیز روی لاروها ایجاد نمودند. در مورد مرگ ومیر حشرات کامل، هیچ اختلاف معنی داری بین اسانس ها مشاهده نشد. حشرات کامل در معرض غلظت های 5/ 18، 37، 5/ 55 و 74 میکرولیتر بر لیتر هوا قرار گرفتند. اسانس نارنج در بالاترین غلظت (74 میکرولیتر بر لیتر هوا) طی 6 ساعت، مرگ ومیر 100 درصد از حشرات را رقم زد. در مقابل اسانس نارنگی و لیمو در زمان مشابه به ترتیب موجب مرگ و میر 38 و 62 درصد از حشرات شد. این نتایج پیشنهاد می کند که اسانس پوست مرکبات می تواند به عنوان سموم تدخینی گیاهی در برابر مراحل مختلف سوسک چهار نقطه ای حبوبات مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تدخینی، اسانس، Citrus reticulata، Citrus limon، Citrus aurantium، Callosobruchus maculatus
  • زهرا طهماسبی *، غلامحسین طهماسبی، رحیم عصفوری، محمدعلی ابراهیمی، محمد بابایی صفحات 27-33
    آغاز جستجوگری در دوران زندگی زنبورهای کارگر، مهم ترین و برجسته ترین پدیده در تقسیم کاری وابسته به سن در زندگی زنبور عسل می باشد. به علت اثرات متقابل عوامل خارجی، اجتماعی و فاکتورهای فردی زنبوران کارگر، شروع جستجوگری یکی از صفات پیچیده فنوتیپی و عملکردی در سیستم بیولوژیک زنبورعسل است. تاثیر گرده افشانی به میزان رفتار جستجوگری و جمعیت زنبوران جستجوگر بستگی دارد. بنابراین، این تحقیق سعی در تشخیص سن شروع جستجوگری و رفتار جستجوگری زنبورهای کارگر در کلنی های با عملکرد بالا و عملکرد پایین دارد. رفتار جستجوگری و تولید عسل در کلنی های مختلف زنبورعسل در مناطق متفاوت، همبستگی معنی داری دارد. اگر یک کلنی جستجوگری را زودتر شروع کند، می تواند عسل بیشتری تولید نماید. همچنین، براساس نتایج به دست آمده از این تحقیق، طول پیک شروع جستجوگری در کلنی های با عملکردهای بالا (سن 16 تا 23 روزگی) طولانی تر از کلنی های با عملکرد پایین (سن 17 تا 21 روزگی) بود. نتایج نشان داد که زنبورهای برگشتی (P < 0.05) و زنبورهای برگشتی با گرده به کندو (P < 0.05) در کلنی های پرتولید بیش از کلنی های کم تولید می باشد. نتایج این تحقیق اولین سن جستجوگری متفاوتی را در مقایسه با مطالعات قبلی نشان می دهد. در مطالعات قبلی اولین سن جستجوگری زنبوران کارگر 21 روز بعد از تولد گزارش شده بود. نتایج به دست آمده نشان می دهد که تعداد زنبورهای جستجوگر همبستگی مثبتی با تولید عسل در کلنی ها دارد. همچنین اولین سن جستجوگری در کلن های با تولید بالا در سنین زودتری مشاهده می شود که می تواند منجر به تولید بیشتر در این کلن ها شود.
    کلیدواژگان: ایران، زنبور عسل، آغاز جستجوگری، عملکرد بالا، عملکرد پایین
  • الهام بشیری، محمد قدمیاری*، جلال جلالی سندی صفحات 35-46
    سوسک برگ خوار نارون، Xanthogaleruca luteola Müll.، یکی از آفات مهم درختان نارون در شهرهای ایران است. تنظیم کننده های رشد حشرات مانند هگزافلومورون به دلیل سمیت کم برای انسان و محیط زیست، برای استفاده در محیط های شهری توصیه می شوند. در این مطالعه اثر هگزافلومورون)بازدارنده سنتز کیتین(روی بعضی از ویژگی های بیوشیمیایی و زیستی سوسک برگ خوار نارون در شرایط آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفت. سمیت این حشره کش روی لارو سن آخر X. luteola با استفاده از روش غوطه ورسازی برگ نارون در دمای 2 ± 25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 10 ± 75 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی انجام گرفت. مقدار LC30 و LC50، 72 ساعت بعد از تیمار به ترتیب 45/ 53 و 02/ 122 پی پی ام تخمین زده شد. ویژگی های زیستی و بیوشیمیایی لارو سن سوم 72 ساعت بعد از تغذیه از برگ های نارون تیمار شده با غلظت های LC30 و LC50 هگزافلومورون ارزیابی شد. غلظت های LC30 و LC50 هگزافلومورون، طول دوره لاروی را به ترتیب 24 /0 ± 04/ 10 و 43/ 0 ± 27/ 9 روز در مقایسه با شاهد (413 /0 ± 07/ 7 روز) افزایش داد. تفاوت معنی داری در طول دوره شفیرگی بین غلظت های LC30 و LC50 و شاهد مشاهده نشد. هگزافلومورون طول عمر حشره بالغ را در مقایسه با شاهد به طور معنی داری کاهش داد. همچنین ناهنجاری های ریختی در لاروها و شفیره های تیمارشده مشاهده شد. نتایج نشان داد که غلظت های LC30 و LC50 هگزافلومورون میزان کربوهیدرات، پروین، گلیکوژن و چربی را در لاروهای تیمار شده به طور معنی داری کاهش می دهند. سطح فعالیت آنزیم سم زدای گلوتاتیون اس- ترانسفراز، استرازهای عمومی (آلفا و بتا استراز) و آنزیم درگیر در ایمنی، یعنی فنل اکسیداز، به وسیله هگزافلومورون به طور معنی داری تحت تاثیر قرار گرفت. هرچند این نتایج به روشنی بیانگر اثرات مضر غلظت های زیرکشنده هگزافلومورون روی سوسک برگ خوار نارون است، برای بهبود کارایی این ترکیب با کاربرد موثر در مدیریت تلفیقی این آفت، تحقیقات بیشتری لازم است صورت گیرد.
    کلیدواژگان: هگزافلومورون، استرازهای عمومی، گلوتاتیون اس، ترانسفراز، ناهنجاری های ریختی، فنول اکسیداز
  • محمد علمگیر حسین، محمد عبدل علیم، کازی شهنارا احمد، محمد عزیزل حق صفحات 47-56
    سوسک چینی حبوبات، Callosobruchus chinensis L.، آفت مهم نخود است و انتشار جهانی دارد. حشره کش های شیمیایی و سموم تدخینی، اگرچه تبعات شدیدی را سبب می شوند، از روش های رایج کنترل این آفت هستند. ترکیبات گیاهی و مواد سازنده آن ها، به عنوان روش کنترلی دیگری به طور موفقیت آمیز علیه این آفت به کار رفته اند. در این تحقیق، اثر محافظتی 18 روغن خوراکی و غیرخوراکی در انبار را در یک اتاق بسته آزمایش کردیم. این اثر محافظتی، با درنظر گرفتن میزان تخم ریزی، ظهور حشرات کامل، آلودگی دانه و کاهش وزن دانه در اثر این حشره، ارزیابی شد. در مقایسه با شاهد، تمامی روغن های آزمایش شده به طور موثری مانع تخمریزی، ظهور حشرات کامل، آلودگی دانه و کاهش وزن آن شدند. باوجوداین، روغن های چریش، کرچک، کارانجا (باقلای هندی) و کنجد، به میزان 4 تا 8 میلی لیتر بر کیلوگرم بذر کاهش معنی داری روی تخم ریزی داشتند و به طور کامل مانع ظهور حشرات کامل، آلودگی دانه نخود و کاهش وزن آن شدند. روغن خردل به میزان 8 میلی لیتر بر کیلوگرم، میزان تخم ریزی، ظهور حشرات کامل، آلودگی دانه و کم شدن وزن آن را کاهش داد. روغن های آزمایش شده، پس از سه ماه نگه داری بذور در انبار، هیچ گونه تاثیر سوئی روی جوانه زنی آن ها نداشتند. بنابراین، روغن های چریش، کرچک، کارانجا و کنجد می توانند به عنوان یک روش مدیریتی سازگار با محیط زیست برای حفاظت از حبوبات در مقابل سوسک C. chinensis در انبار استفاده شوند.
    کلیدواژگان: روغن گیاهی، مدیریت آفت، نخود، Callosobruchus chinensis
  • معصومه مقدم*، مهدی اسفندیاری صفحات 57-61
    گونه جدیدی از شپشک های آردآلود، Paracoccus ficus Moghaddam sp. n.، که از روی درخت انجیر، (Ficus carica (Moraceae، در ایران جمع آوری شده است، براساس حشره ماده کامل توصیف و ترسیم می شود. کلید شناسایی تشخیص این گونه جدید از سایر شپشک های آردآلود که روی گیاهان Ficus spp. در ایران فعالیت دارند، ارایه شده است.
    کلیدواژگان: Paracoccus ficus، Coccomorpha، Pseudococcidae، کلید، Ficus carica، ایران، گونه جدید
|
  • Ali Ozpi, Nari., Lke Ozbek, Ali KÜrŞ, At Sahin* Pages 1-8
    The study was conducted in nine different peach orchards in Central district، Lapseki and Bayramiç districts of Çanakkale Province. In this study، adult population change of Oriental fruit moth، (Grapholita molesta Busck، 1916، Lepidoptera: Tortricidae) was determined with pheromone traps. At the end of the study it was observed that G. Molesta is abundant in all sampling orchards in both two years. Even though adult emergence changes at different years، it was started at mid April and continued until the end of November. Four-five flight periods were determined at the months of April، June، July، August and October throughout the season. When adult population development curves were examined، it was determined that the pest could generate four-five generation per year related to daily temperature values of early spring. It was concluded that late cultivars would be more affected because of the high amounts of adults in August and September.
    Keywords: peach, Oriental fruit moth, Grapholita molesta, population development, Turkey
  • Sareh Hoseinzadeh, Hamzeh Izadi *, Peyman Namvar, Mohammad Amin Samih Pages 9-15
    The cucumber moth, Diaphania indica (Saunders), is a tropical and sub-tropical pest on cucurbits and a key pest of greenhouse crops in Jiroft region of Iran. The effect of temperature on life table parameters of this pest was investigated in a growth chamber at four constant temperatures i.e. 20, 25, 30 and 35 ºC on Cucumis sativus L. The net reproductive rates (R0) were found to be 68.19, 120.977, 64.05 and 21.23, respectively. The intrinsic rates of increase (rm) were 0.0619, 0.1746, 0.1934 and 0.1491, and mean generation times (T) were 69.063, 27.45, 21.49 and 20.44, respectively. According to the results, for the intrinsic rate of increase (rm), finite rate of increase (λ) and intrinsic birth rate (b), the optimum temperature was 30 ºC and the least suitable temperature was 20 ºC.
    Keywords: cotton caterpillar, cucumber moth, Diaphania indica, life table
  • Mahdieh Saeidi, Saeid Moharramipour*, Fatemeh Sefidkon Pages 17-25
    The fumigant toxicity of volatile fractions of peel essential oils of the Rutaceae species of Citrus reticulata Blanco, C. limon L. and C. aurantium L. was studied against eggs, larvae and adults of Callosobruchus maculatus (F.) at 27 ± 1 ºC and 65 ± 5% RH in darkness. The oils were extracted from the fruit peels using water steam distillation. The essential oils were characterized by a combination of GC and GC/MS analyses. Limonene was the major constituent of the three essential oils. The effect of different concentrations of the essential oil vapors on egg hatchability as well as larval and adult mortality was found to be significant. Citrus reticulata and C. aurantium oils were more toxic on egg hatchability than C. limon extract and caused higher mortality on larvae as well. There was no significant difference between essential oils in terms of adult mortality. The adult beetles were also exposed to the concentrations of 18.5, 37, 55.5 and 74 μl/l air. At the highest concentration (74 μl/l air), C. aurantium oil caused 100% mortality after a 6 h exposure, but the oils from C. reticulata and C. limon caused 38% and 62% mortality, at the identical exposure time, respectively. The results suggest that citrus peel oils can be effectively used as botanical fumigants against various life stages of Ca. maculatus.
    Keywords: fumigant toxicity, essential oil, Citrus reticulata, Citrus limon, Citrus aurantium, Callosobruchus maculatus
  • Zahra Tahmasbi *, Gholamhosein Tahmasbi, Rahim Osfoori, Mohammad Ali Ebrahimi, Mohammad Babaie Pages 27-33
    The starting of foraging is likely the most important phenomenon in the age based division of labor in honeybees. It also prepare one of the most complicated phenotypic trait in biological system since the intercourse of different external, social and personage factors. Pollination effect is related to foraging behavior and forager's population, so this research aims to determine foraging initiation and foraging behavior of worker bees in high and low performance colonies. There is a significant correlation between foraging behavior and honey production in different colonies and in various regions. Early foraging leads to higher production of honey in a colony. Also‚ based on the results obtained, the peak of foraging initiation in high performance colony was longer (age of 16-23 day) and in low performance colony was shorter (age of 17-21day). The results indicate that the retuned bees (P < 0.05) and returned bees with pollen load (P < 0.05) in high production colonies are more than low production colonies. Results have shown differences in the age of first foraging (AFF) comparing to previous studies‚ in which represented AFF starts 21 days after birthday of worker foragers. Obtained results have shown that the number of forager bees has positive correlation with honey production in honeybee colonies and also AFF of high production colonies was started in earlier age that can due to higher production in these colonies.
    Keywords: Iran, honey bee, foraging initiation, high performance, low performance
  • Elham Bashari, Mohammad Ghadamyari *, Jalal Jalali Sendi Pages 35-46
    The elm leaf beetle, Xanthogaleruca luteola Müll., is the most important pest of elm trees in Iranian cities. Insect growth regulators (IGRs) such as hexaflumuron are recommended to use in urban areas for their low toxicity to human and environment. In this study, the impact of the chitin synthesis inhibitor, hexaflumuron, was evaluated on some biochemical and biological characteristics of the elm leaf beetle under laboratory conditions. The toxicity of this insecticide investigated on the last instar larvae of X. luteola using leaf dip method (25 ± 2 ºC, 75 ± 10% relative humidity, 16 h (light): 8 h (dark)). LC30 and LC50 values were calculated at 53.45 and 122.02 ppm, 72 h post treatment, respectively. Biological and biochemical characteristics were evaluated for 3rd instar larvae, following 72 h feeding on the elm leaves treated with LC50 and LC30 concentrations of hexaflumuron. The LC30 and LC50 concentrations of hexaflumuron increased the duration of larval stage, 10.04 ± 0.24 and 9.27 ± 0.43 days, respectively, compared with the control, 7.07 ± 0.413 days. There were no significant differences in the duration of pupal stage for LC30 and LC50 concentrations and control group. Hexaflumuron significantly decreased adult longevity compared with the control. Several morphological abnormalities were also observed in treated larvae and pupae. The results showed significant reductions of carbohydrate, protein, glycogen and lipid contents at the LC30 and LC50 concentrations of hexaflumuron. The activities of the detoxifying enzyme glutathione S-transferase, general esterases (α-esterases and β-esterases) and the immunological enzyme phenoloxidase were significantly affected by hexaflumuron. Although the results are clearly indicative of the adverse effects of sublethal concentrations of hexaflumuron on the beetle pest, further investigations are required to improve the efficiency of the chemical for being viably used in integrated pest management programs against the elm leaf beetle.
    Keywords: hexaflumuron, general esterase, glutathione S, transferase, morphological abnormality, phenoloxidase
  • Md. Alamgir Hossain Abdul Alim, Kazi Shahanara Ahmed Azizul Haque Pages 47-56
    Pulse beetle, Callosobruchus chinensis L., is an important pest of stored chickpea and widely distributed in the world. Chemical insecticides and fumigants are common control tactics against pulse beetle, even though they have caused serious drawbacks. As an alternative control method, botanical compounds and their constituents have been successfully used against this pest. We tested the protective efficacy of 18 edible and non-edible oils in storage in ambient room condition. The efficacy was evaluated considering oviposition, adult emergence, seed infestation and seed weight loss caused by pulse beetle. All the tested oils effectively checked the oviposition, adult emergence, seed infestation and weight loss compared to control. However, the oils of neem, castor, karanja, and sesame at 4.0 to 8.0 ml/kg seed showed significant reduction of oviposition, and completely inhibited adult emergence, seed infestation and weight loss of chickpea seeds. The mustard oil could reduce the oviposition, adult emergence, seed infestation and seed weight loss at 8.0 ml/kg. Tested oils did not show any adverse effects on seed germination up to three months of storage. Therefore, neem, castor, karanja, and sesame oils can be used as environmentally safe management tactic for C. chinensis in protecting pulse seeds in store.
    Keywords: plant oil, pest management, chickpea, Callosobruchus chinensis
  • Masumeh Moghaddam *, Mehdi Esfandiari Pages 57-61
    The new mealybug species, Paracoccus ficus Moghaddam sp. n., collected on Ficus carica (Moraceae) in Iran, is described and illustrated based on the adult female. An identification key is presented to distinguish this new species from other mealybug species, reported on Ficus spp., in Iran.
    Keywords: Paracoccus ficus, Coccomorpha, Pseudococcidae, key, Ficus carica, Iran, new species