فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای زراعی در حاشیه کویر
سال دهم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منیره رنجبر، مهدی نصر اصفهانی، محمد میرزاخانی* صفحه 295
    سیب زمینی (Solanum tuberosum L). از جمله محصولات مهم و استراتژیک بوده که نقش مهمی در تغذیه مردم جهان دارد و در سطح جهان از نظر اهمیت چهارمین محصول پس از گندم، برنج و ذرت محسوب می شود. بنابراین بررسی وضعیت سازگاری و فنولوژی ارقام مختلف سیب زمینی در مناطق مختلف آب و هوایی کشور از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به منظور انجام بررسی شاخص های رشد برخی از ارقام تجاری و رایج سیب زمینی، آزمایشی در سال 1389 در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در اصفهان به اجرا در آمد. ارقام تجاری و رایج مورد استفاده شامل ارقام: راموس، سانته، شپدی، مارفونا، مارادونا، میلوا، سانته، سانتانا، گرانولا، کوزیما و آگریا بودند. در این آزمایش اکثر شاخص های رشد سیب زمینی اندازه گیری و بررسی شدند. نتایج نشان داد که اکثر شاخص های رشد از قبیل شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی، سرعت جذب خالص، نسبت سطح برگ، سطح ویژه برگ و دوام سطح برگ سیب زمینی تحت تاثیر ویژگی-های ژنتیکی ارقام مورد بررسی قرار گرفت و در سطح آماری یک درصد اختلاف معنی داری داشتند. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که رقم کوزیما با میانگین 23/5 و رقم سانته با میانگین 07/3 به ترتیب بیش ترین و کم ترین شاخص سطح برگ را به خود اختصاص دادند. هدف اصلی از این آمایش بررسی نحوه سازگاری و مطالعه فنولوژی ارقام تجاری و رایج سیب زمینی در شرایط آب و هوایی استان اصفهان بود. البته در صورت تکرار این آزمایش نتایج با قطعیت بیش تری قابل بررسی و تجزیه و تحلیل خواهد بود.
    کلیدواژگان: ارقام، سیب زمینی، شاخص های رشد، فنولوژی رشد
  • پریسا سجودی*، میثم اویسی، فرشاد قوشچی صفحه 305
    به منظور بررسی اثر پیش تیمار سالیسیلیک اسید بر جوانه-زنی و فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز، گیاهچه ذرت شیرین در تنش شوری، آزمایشی در آزمایشگاه فیزیولوژیکی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد ورامین– پیشوا طراحی شد. بذر های ذرت شیرین، رقم Saccharata پس از خیساندن در محلول های(صفر، 5/0 و یک میلی مولار) سالیسیلیک اسید به مدت 24 ساعت، جهت جوانه زنی در شرایط تنش شوری، به کاغذهای رولری آغشته به محلول NaCl با غلظت های(صفر، 25، 50، 100 و 200 میلی مولار) منتقل شده و در محیط کشت قرار گرفت. پس از جوانه زنی درصد جوانه زنی، فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز و وزن خشک گیاهچه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد تنش شوری باعث کاهش درصد جوانه زنی در بذر های ذرت شیرین شده، به طوری که غلظت 200میلی مولار نمک سبب کاهش 33/58 درصد جوانه زنی نسبت به تیمار شاهد می شود. همچنین مشاهده شد که سالیسیلیک اسید تاثیر مثبتی بر جوانه زنی داشته و هم در شاهد و هم در تیمار های تنش دیده سبب افزایش جوانه زنی می شود. استفاده از سالیسیلیک اسید موجب افزایش وزن خشک گیاهچه می گردد. سنجش فعالیت آنزیمی نشان داد که فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز در شرایط تنش شوری کاهش یافته و سالیسیلیک اسید سبب افزایش فعالیت این آنزیم یا به عبارتی کاهش اثر تنش شوری می شود. با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که پیش تیمار بذر ذرت شیرین با سالیسیلیک اسید یک میلی مولار اثر مثبتی بر جوانه زنی داشته و با تاثیر بر سیستم دفاع آنتی اکسیدانی گیاه سبب افزایش تحمل گیاهچه های ذرت شیرین تحت تنش شوری می گردد.
    کلیدواژگان: سالیسیلیک اسید، جوانه زنی، آنزیم آلفا آمیلاز، تنش شوری، ذرت شیرین
  • نرگس کوثری*، مانی مجدم صفحه 317
    به منظور بررسی تاثیر تداخل علف های هرز و مقادیر مختلف نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد سورگوم دانه ای (Sorghum bicolor L.Moench) آزمایشی به صورت کرت های خرد شده (اسپلیت پلات) با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 1391 در مزرعه شهید سالمی واقع در شهرستان اهواز به اجرا درآمد.
    در این آزمایش عامل اصلی مقادیر مختلف نیتروژن شامل سه سطح 80 ، 140 و 200 کیلو گرم در هکتار نیتروژن خالص از منبع اوره و عامل فرعی رقابت علف های هرز شامل سه سطح، وجین کامل علف های هرز تا پایان دوره رشد (W1)، وجین علف های هرز تا مرحله شش برگی (W2) و وجین علف های هرز تا مرحله آبستنی (W3) بود که به وسیله وجین دستی مزرعه عاری از علف هرز شد. نتایج نشان داد که با افزایش کاربرد نیتروژن، عملکرد و اجزای عملکرد دانه (تعداد خوشچه در خوشه، تعداد دانه در خوشچه، تعداد دانه در خوشه و وزن هزار دانه) افزایش معنی داری را نشان می داد. به گونه ای که بیش ترین عملکرد دانه سورگوم با میانگین 69/365 گرم در متر مربع مربوط به کاربرد 200 کیلو گرم نیتروژن در هکتار به دست آمد. همچنین کاهش تداخل علف-های هرز باعث افزایش معنی دار صفات مذکور گردید و بیش ترین عملکرد دانه از وجین کامل علف هرز W1 با میانگین 19/427 گرم در متر مربع به دست آمد که به علت کاهش در اجزای عملکرد، عملکرد دانه کاهش یافت.
    کلیدواژگان: سورگوم دانه ای، تداخل علف های هرز، مقادیر مختلف نیتروژن، عملکرد و اجزای عملکرد
  • محسن گرشاسبی*، حمیدرضا رجب لاریجانی، محمد نصری صفحه 327
    به منظور مطالعه اثر مالچ و شکل بستر کاشت بر عملکرد کمی و کیفی ذرت دانه ای و توان رقابتی علف های هرز آزمایشی در سال زراعی 91-1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا انجام شد. این تحقیق به صورت کرت های خرد شده (اسپلیت پلات) در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. بستر کاشت در سه سطح (بستر تخت، بستر برآمده و روش مرسوم) به عنوان عامل اصلی و مالچ و بدون مالچ در سه سطح (خاک پوشیده با مالچ پلاستیک سفید روی سیاه، خاک بدون مالچ و عاری از علف های هرز و خاک بدون مالچ با تداخل علف هرز) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد مالچ پلاستیک سفید روی سیاه در تمام اشکال بستر منجر به کنترل 99درصدی علف های هرز گردید. مالچ موجب سرعت بخشیدن به رشد گیاه ذرت در مقایسه با زمین بدون مالچ گردید. اثر متقابل مالچ × شکل بستر معنی دار بود و بیش ترین عملکرد دانه در تیمار مالچ و بستر تخت ( kg.ha-16/11031) به دست آمد. همچنین شکل بستر تاثیر معنی داری بر شاخص برداشت، عملکرد دانه، تعداد دانه در بلال، تعداد دانه در ردیف و تعداد ردیف داشت. مالچ نیز اثر معنی-داری بر بیوماس کل، شاخص برداشت، عملکرد دانه، تعداد دانه در بلال، تعداد دانه در ردیف و تعداد ردیف داشت. استفاده از بستر تخت بیش ترین تعداد دانه در بلال و ردیف در بلال را داشت و بستر برآمده نیز بیش ترین وزن هزار دانه و تعداد ردیف در بلال را داشت. در حالت استفاده از مالچ تعداد دانه در بلال، دانه در ردیف و تعداد ردیف بیش تر گردید و در نهایت نشاندهنده تعداد دانه بیش تر است.
    کلیدواژگان: ذرت، عملکرد دانه، مالچ پلاستیک، شکل بستر، تعداد دانه در ردیف، شاخص برداشت، بیوماس
  • عزت الله ملک*، محمد نصری، نبی الله نعمتی صفحه 337
    توتون یک گیاه صنعتی از مهم ترین محصولات درآمد زا برای کشاورزان است در بیش از یک صد کشور جهان کشت می شود پس از ورود توتون های تیپ غربی هوا خشک به ایران رقم بارلی 21 بر مناطق بارلی کاری استان مازندران و گلستان معرفی گردید و تا سال 1388 به عنوان تک رقم کشت گردید. از آن جائی که محققان درصدد این هستند که رقم های مناسبی برای دو استان مذکور معرفی نمایند. بنابراین در این بررسی، دو لاین نر عقیم (NC3*BURLEY21) و (C103*BURLEY21) و رقم های BURLEYA1،BURLEY TMV3 ،BURLEYTN86 ،BURLEY URUMIEH 9 و BURLEYT1024 به همراه رقم شاهد بارلی 21 (مجموعا هشت تیمار) در مناطق بارلی کاری استان مازندران در شرایط دیم و وابسته به نزولات جوی در روستای اسبوکلا و گلستان به روش آبیاری جوی پشته ای در روستای والش-آباد هرکدام در سه تکرار قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با کرت های 40 متر مربعی (عرض پنج متر وطول هشت متر) و فواصل کاشت 100*50 سانتی متر و فاصله دو متری بین کرت ها در سال 1390مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد در منطقه مازندران رقم بارلی TN86 که از لحاظ عملکرد و درآمد و کم ترین آلودگی به بیماری های ویروسی صفت برتری را نسبت به سایر ارقام از خود نشان داده و در منطقه گلستان و با آبیاری جوی پشته بارلی A1که از لحاظ عملکرد و عملکرد اقتصادی (درآمد) و کم ترین آلودگی به بیماری های ویروسی صفت برتری را نسبت به سایر ارقام از خود نشان داد و به عنوان رقم برتر معرفی و توصیه گردید و با اجرای تجزیه واریانس مرکب بارلی A1از لحاظ عملکرد و درآمد و کم ترین آلودگی به بیماری های ویروسی به عنوان رقم برتر در دو مکان نسبت به سایر ارقام بوده است.
    کلیدواژگان: توتون، عملکرد برگ، نیکوتین، تجزیه واریانس مرکب، عملکرد اقتصادی
  • علیرضا میرچی* صفحه 351
    این آزمایش به منظور مطالعه تاثیر متانول بر برخی از خصوصیات زراعی، فیزیولوژیک و بیوشیمیایی کلزا تحت تنش خشکی در سال زراعی 1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین اجرا شد. این تحقیق به صورت کرت های خرد شده (اسپلیت پلات) در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد که در آن عامل آبیاری در سه سطح شامل آبیاری معمول، قطع آبیاری در مرحله ساقه دهی، قطع آبیاری در مرحله خورجین دهی در کرت های اصلی و عامل غلظت متانول نیز در سه سطح شامل عدم استفاده از متانول، مصرف 14% حجمی متانول و مصرف 28% حجمی متانول در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که اثر ساده آبیاری، اثر ساده متانول و همچنین اثر متقابل آبیاری در متانول برای صفاتی نظیر مالون دی-آلدئید و دی تیروزین در سطح یک درصد معنی دار شد. آبیاری معمول و 28% محلول پاشی متانول آنزیم های کاتالاز، دی تیروزین و مالون دی آلدئید را کاهش و عملکرد دانه را افزایش می دهد. در واقع مناسب ترین سطوح تیمار ها مربوط به آبیاری معمول و 28% محلول پاشی متانول بود. به-طور کلی می توان اظهار نمود که کاربرد متانول در شرایط تنش کم آبی از اثرات مخرب تنش های اکسیداتیو کاسته و سبب افزایش صفات کمی و کیفی در گیاه کلزا می گردد.
    کلیدواژگان: تنش کم آبی، متانول، کلزا، عملکرد دانه، کاتالاز
  • وقار میرزا، شهرام لک*، مهرام ممبینی صفحه 361
    به منظور بررسی اثر تراکم بوته و زمان محلول پاشی سولفات روی بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت دانه ای هیبرید سینگل کراس 704 آزمایشی در تابستان سال زراعی 1389 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل-های مورد مطالعه شامل تراکم در سه سطح (65000، 75000 و 85000 بوته در هکتار) و زمان محلول پاشی سولفات روی در مرحله دوازده برگی، در مرحله ظهور گل آذین نر و50 درصد از غلظت سولفات روی در مرحله دوازده برگی و 50 درصد از غلظت سولفات روی در مرحله ظهور گل آذین نر و شاهد (عدم محلول پاشی سولفات روی) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر تراکم بر عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، شاخص سطح برگ، وزن هزار دانه و تعداد دانه در بلال معنی دار بود. بیش ترین عملکرد دانه به تراکم 75000 بوته در هکتار و زمان محلول پاشی 50 درصد در مرحله دوازده برگی و 50 درصد در مرحله ظهور گل آذین نر با متوسط 3/9843 کیلو گرم در هکتار و کم ترین به تراکم 65000 بوته در هکتار و تیمار شاهد (عدم محلول پاشی سولفات روی) با متوسط 9/7751 کیلو گرم در هکتار تعلق داشت. بیش ترین عملکرد بیولوژیکی در تراکم 75000 بوته در هکتار و عدم محلول پاشی سولفات روی با متوسط 07/20276 کیلو گرم در هکتار و کم ترین نیز در تراکم 65000 بوته در هکتار و تیمار محلول پاشی در مرحله دوازده برگی با متوسط 31/15960 کیلو گرم در هکتار حاصل شد. تعداد دانه در بلال در تیمار محلول پاشی 50 درصد در مرحله دوازده برگی و 50 درصد در مرحله ظهور گل آذین نر به بیش ترین مقدار خود رسید. با توجه به عوامل مدیریتی و به زراعی و همچنین نتایج این تحقیق باید به افزایش تعداد دانه در بلال در جهت دستیابی به عملکرد دانه بیش تر توجه داشت، از نگاه روابط منبع و مخزن بخشی، از عملکرد بیولوژیکی (که شامل قسمت های رویشی به عنوان منبع و بخش دیگر یعنی تعداد دانه در ردیف که به عنوان مخزن به شمار می رود). با افزایش هم زمان منبع و مخزن عملکرد اقتصادی یعنی عملکرد دانه ی بالا قابل دستیابی می باشد.
    کلیدواژگان: ذرت، تراکم، محلول پاشی سولفات روی، عملکرد و اجزای عملکرد دانه
  • لاله ولایی*، قربان نورمحمدی، طاهره حسنلو، محمدرضا حاج سیدهادی صفحه 375
    این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی واقع در رودهن در سال 1389 اجرا شد. تیمار ها شامل پنج سطح کود ورمی کمپوست (صفر، 5، 10، 15 و 20 تن در هکتار) و کود زیستی فسفات بارور 2 در دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح با بذر) بودند. نتایج نشان داد ورمی کمپوست اثر معنی داری بر تمامی صفات مورد بررسی داشتند. تلقیح بذر با فسفات بارور 2 اثر معنی داری بر تعداد کاپیتول، وزن تر برگ، وزن تر ساقه، وزن تر گل، وزن تر کل بوته، وزن خشک گل، وزن خشک کل بوته و عملکرد بذر داشت. همچنین از بین صفات مورد بررسی تنها قطر کاپیتول تحت اثر متقابل ورمی کمپوست و کود زیستی معنی دار نشد. بیش ترین عملکرد بذر به علت افزایش تعداد کاپیتول، قطر کاپیتول و وزن هزار دانه با مصرف 20 تن ورمی کمپوست حاصل شد. همچنین صفاتی مانند ارتفاع گیاه، وزن تر برگ، وزن تر ساقه، وزن تر گل، وزن تر کل بوته، وزن خشک گل و وزن خشک کل بوته نیز با مصرف نسبی 20 تن ورمی کمپوست در واحد سطح (هکتار) دارای بیش ترین مقدار بودند. با تلقیح فسفات بارور 2 به علت افزایش تعداد کاپیتول در بوته و قطر کاپیتول، عملکرد بذر افزایش یافت. حداکثر عملکرد بذر (2/2150 کیلو-گرم در هکتار) تحت اثر متقابل مصرف نسبی 20 تن ورمی کمپوست × تلقیح فسفات بارور 2 در واحدسطح (هکتار)حاصل گردید. بنابراین مصرف نسبی 20 تن ورمی کمپوست و تلقیح بذر با فسفات بارور 2 در واحدسطح (هکتار) به علت افزایش عملکرد بذر بهترین تیمار بودند.
    کلیدواژگان: ماریتیغال، عملکرد بذر، کود زیستی فسفاته بارور 2، ورمی کمپوست
|
  • M. Ranjbar, M. Nasr Esfahani, M. Mirzakhan* Page 295
    Potatoes, including products that have important and strategic role in feeding the world and in the world, is considered the importance of the fourth product after wheat, rice and corn. So, study the compatibility condition and phenology of different cultivars of potato in different climatic regions of our country (IRAN) is important. In order to assessment the study of growth indices of commercial and conventional potato cultivars in Esfahan region this study was carried out in field Falavarjan university in Esfahan province in 2010. A randomized complete block design with forth replications. The treatement were included 11 cultivars of commercial and conventional potato. Each plot consisted 4 rows, 6 m long with 75 cm between rows and 25 cm between plants on the rows. In this study growth indices such as: Total Dry Weight, Leaf Area Index, Crop Growth Rate, Relative Growth Rate. Net Assimilation Rate and Leaf Area Rate, Special Leaf Area and Leaf Area Duration were assessed. Results showed that all cultivars have Significant different at the 1% probability levels in all of growth indices. Results indicated that Cosima variety with leaf area index (5.23) and Sante variety with leaf area index (3.07) were significantly superior to the other cultivars. The purpose of this study, evaluate the phenology of potato cultivars in Esfahan region.
    Keywords: Cultivars, Growth Indices, Growth Phenology, Potato
  • P. Sojoodi *, M. Oveysi, F. Ghooshchi Page 305
    To study the effect of salicylic acid pretreatment on germination and alpha-amylase enzyme activity, sweet corn seedling in salinity, physiological testing Varamin Agricultural University - master design. Sweet corn seeds, varieties Saccharata after soaking in solution (0, 0.5 and 1 mM) of salicylic acid for 24 h for germination under salt stress conditions, the paper roller dipped in a solution of NaCl concentrations (0, 25, 50, 100 and 200 mM) were transferred and in vitro tests. After germination, germination percentage, seedling dry weight and alpha-amylase enzyme activity was measured. Results showed that salinity reduces germination in seeds of sweet corn, and 200 mM salt concentration decreases, so 33.58 is the control of germination. Salicylic acid also was found to have a positive impact on germination as well as control and stress treatments increased germination will occur. Salicylic acid is used to increase seedling dry weight. Enzyme activity assays showed that the alpha-amylase enzyme activity in terms of reduced salinity and salicylic acid increases the activity of this enzyme, ie to reduce the effects of salinity. According to the obtained results it can be concluded that pretreatment of sweet corn seeds with salicylic acid, 1 mM Had a positive effect on germination and affects the antioxidant defense system of the plant sweet corn seedlings under salt stress is increased resistance.
    Keywords: salicylic acid, germination, enzymes alpha, amylase, salinity, sweet corn
  • N. Kosari *, M. Mojaddam Page 317
    In order to Effect of weed interference and different amounts of nitrogen on yield and yield components of grain sorghum a split plot experiment based on randomized complete block design with three replications in the 2012 crop year in Salemi Shahid farm located in Ahvaz condition carried.The main plot in this experiment was included three levels of Nitrogen Fertilizer N80, N140 and N200 Kg. ha-1 nitrogen from urea and Subplot Was included three levels of weed competition, weeding weeds until the end of grow (w1), Weeding weeds up to 6-leaf stage (w2) and Weeding the heading stage. The results showed that with the increased application of nitrogen, yield and yield components (Number of spikelet in panicle, Number of grain in spikelet, Number of grain in panicle and Weight of 1000 grains) show a significant increase. So that the maximum grain yield of sorghum with an average of 365.69 grams per square meter to 200 kg N ha respectively. Also reduce weed interference caused significant increase in these characteristics and the maximum grain yield of weeding weeds with an average of 427.19 grams per square meter, respectively that due to a decrease in yield components, grain yield decreased.
    Keywords: Grain sorghum, Weed interference, Different amounts of nitrogen, Yield, yield components
  • M. Garshasebi*, H.R. Rajab Larijani, M. Nasri Page 327
    In order to evaluate effect of mulch and bed formation on yield quantity of corn and compete between weeds an experiment were conducted in 2011-2012 in field research of Islamic Azad University, Varamin branch. Experiment were in form of split plot based on complete block design with three replications. Bed cultivation in three level (flat, top and furrow) in main plot, mulch in three level (white plastic on dark, no mulch and control weed, no mulch with weed) in sub plot. The results showed that up to 8-leaf stage, the maximum leaf area, plant height, stem diameter at the soil surface and dry weight was observed in the context of Faro. White on black plastic mulch for all forms of bed control weed up to 99%. Mulch leads to grow corns faster than the ground without mulch and mulch interaction was significant in the context of maximum yield in the mulch bed treatment bed (1103.61kg ha-1) were obtained. Results showed that bed form had significant effect on Harvest Index, grain yield, seed in ear, seed in row, row number. Mulch had significant effect on total biomass, harvest index, grain yield, seed in ear, seed in row, row number. Highest amount of seed in ear, row in ear for flat bed and highest thousand seed weight and row in ear for top bed. Increasing seed in ear, seed in row and row number by using mulch and therefore seed number increased.
    Keywords: Corn, Gran yield, plastic mulch, bed form, seed number in row, harvest index, biomass
  • A. Malek *, M. Nasri, N. Nemati Page 337
    Tobacco is an industrial plant and is among the most important income-generating products for farmers. It is cultivated in over 100 countries. After the arrival of western air-drying tobaccos to Iran, Burley number 21 was introduced in Burley-cultivating regions of Mazandaran and Golestan Provinces and was cultivated as single number until 2009. In 2009, a new foreign sterile male number H B4105P was introduced for two provinces of Mazandaran and Golestan after several years of studies. Since this number is foreign and researchers intend to introduce appropriate numbers to the said two provinces, the present research was carried out to study two sterile male lines (NC3 BURLEY21 and C103 BURLEY21) and numbers BURLEY A1, BURLEY TMV3, BURLEY TN 86, BURLEY URUMIEH 9 and BURLEY T 1024 together with Burley witness number 21 (8 Timar altogether) in Burley-cultivating regions of Mazandaran Province in dry-farming and rainfall-dependent conditions in Esbokola and Golestan villages by stack rainbased irrigation method in Valesh Abad village, each in three repetitions (stochastic full blocks design) with effective 40-square meter kurts (width of 5 m and length of 8 m) and cultivation distance of 50X100 cm and 2-m distance between kurts in the year 2011. According to the results achieved by statistical analysis of the characteristics under study, in Mazandaran region, burley number TN86 showed better quality than other numbers in terms of performance, income and viral infection diseases. In Golestan region with rain-based irrigation conditions, burley number A1 was found to be of better quality in terms of function and income and viral infection diseases. Therefore, the above two numbers were introduced and recommended as superior numbers. After carrying out composite variance analysis, burley A1 was found to be the best number in the said two regions in terms of function, income and viral infection diseases.
    Keywords: Tobaccot, leaf yeild, nicotine, composite variance analysis, incom
  • A.R. Mirchi* Page 351
    To study the application of methanol on qualitative and quantitative characteristics under water deficit stress on canola an experiment was conducted as split plot based on RCBD with three replication at research field of Islamic Azad University Varamin branch in 2012. Experimental factors were water deficit stress in main plots (normal irrigation, drought stress at stemming phase, drought stress at pod phase) and methanol (no usage of methanol, spray 14% methanol, spray 28% methanol) as sub plots.Analysis of variance showed significant difference for MDA, DT for simple effect of irrigation, application of methanol and interaction irrigation and application of methanol. Interaction of normal irrigation and 28% methanol increased grain yield and it decreased CAT, MDA and DT. In fact Interaction of normal irrigation and 28% methanolwas the best treatment.In general, application of methanol under water deficit stress decrease oxidative stress destructive effects and it increase qualitative and quantitative characteristics of canola.
    Keywords: Canola, methanol, CAT, grain yield, water deficit stress.
  • V. Mirza, Sh. Lack*, M. Mombeni Page 361
    In order to study the Influence of plant density and zinc foliar application on yield and its components in single cross corn (Zea mays L.), an experiment was carried out using factorial method on the basis of RCBD with three replicates in Ahwaz, Iran. Experimental treatments administered included plant density on three levels (D1=65000, D2=75000 and D3=85000 plant per Hectare plant density). The second factor includes: zinc foliar application in four treatments (F0=control, non application of zinc, F1=zinc foliar application in V12 stage, F2=VT stage and F3= zinc foliar split application in two stages of V12 and VT based, on corn developmental growth stages). Results showed that plant density effects on grain yield, total dry matter, harvest index, 1000 grain weight, leaf area index and grain number in ear were significant (p= 0.01). In addition zinc foliar application effects on grain yield, total dry matter, harvest index and 1000 grain weight were significant (p= 0.05). But interaction between of plant density and zinc foliar application had not a significant effect on above character mentioned. The highest grain yield (equal to 9843.3 kg per hectore) was obtained at the density of 75000 plants with zinc foliar split application in two stages of V12 and VT. The lowest grain yield (equal to 7751.9 kg per hectare) was obtained at the density of 65000 plants with non application of zinc. The highest Biological yield (20276.07 kg per hectare) belongs to D2 with non application of zinc and the lowest rate (15960.31kg per hectare) obtained in D1 with F1 treatment. The most Grain number in ear observed in zinc foliar split application treatment in two stages of V12 and VT. Maximum of LAI belong to D2 with F3 treatment. In generally, planting of 75000 plants per Hectare and zinc foliar split application in two stages of V12 and VT, lead to the highest of LAI and harvest index in D2 treatment and finally result to the highest grain yield.
    Keywords: Corn, plant density, zinc foliar application, grain yield, yield components
  • L. Valaii.*, Gh. Nourmohammadi, T. Hasanloo, M.R. Haj Seyed Hadi Page 375
    This experiment was conducted as factorial laid out in a randomized complete block design with three replications in Roudehen Research field, in 2010. Two factors; vermin compost at four levels (5, 10, 15, and 20 ton.ha-1 and check) as first factor and phosphate bio-fertilizer in two levels (Inoculation and Non Inoculation) as second factor. Results showed vermin compost had significant effect on all of investigate traits. Seed inoculation with phosphate bio-fertilizer had significant effect on capsule number, fresh weigh of leaf, fresh weight of stem, fresh weight of flower, total fresh weight per plant, dry weight of flower, total dry weight per plant, and seed yield. As well as, only capsule diameter not significant at interaction of vermin-compost phosphate × bio-fertilizer. The most of seed yield was produced with 20 ton vermincompost, because of increased capsule number, capsule diameter and 1000 seed weight. As, plant height, fresh weight of leaf, fresh weight of stem, fresh weight of flower and total fresh weight per plant, dry weight of flower and total dry weight per plant had maximum in this rate. With inoculation of phosphate bio-fertilizer, cause of increase capsule number and capsule diameter, had observed highest seed yield. The maximum seed yield (2150.2 kg ha-1) was obtained at interaction of 20 ton vermin-compost × with inoculation. Therefore, 20 ton vermin-compost and phosphate inoculation, because of increased seed yield was introduced the best treatment.
    Keywords: Phosphate bio, fertilizer, Seed yield, Silybum marianum, Vermi, compost