فهرست مطالب

مطالعات راهبردی - سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 69، پاییز 1394)

فصلنامه مطالعات راهبردی
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 69، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا رحیمی صفحات 7-39
    نظا م های انتخاباتی از لوازم بنیادی نظام های سیاسی مردم سالار هستند. اهمیت آن ها نه فقط به واسطه نقش آن ها در ساخت جامعه مردم سالار که در تاثیراتی است که کارکردهای این نظام بر ابعاد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی جامعه بر جای می گذارد. عرصه امنیت ملی نیز به عنوان یکی از عرصه های مهم زندگی سیاسی از تاثیر کارکردهای نظام انتخاباتی برکنار نیست، از این رو، این نوشتار کوشش می کند که با بهره گیری نظریه سیستمی و با یاری مطالعات تاریخی و روش های کمی، آثار کارکردهای نظام انتخاباتی بر حوزه امنیت ملی را مورد بررسی قرار دهد. شناسایی کارکردهای امنیت ساز نظام انتخاباتی، بررسی برخی موارد تاریخی مخدوش کننده این کارکردها و شرایط مطلوب برای تحقق آن ها (کارکردهای امنیت ساز نظام انتخاباتی)، موضوعاتی هستند که در این مطالعه به آن ها پرداخته خواهد شد. این مطالعه نشان می دهد تحقق کارکردهای امنیت ساز نظام انتخاباتی بسته به لوازمی است که گزینش نظام انتخاباتی مناسب، نحوه فائق آمدن بر شکاف های قومی، نژادی و مذهبی در جوامع چندپاره، گسترش فرهنگ سیاسی مشارکتی، تخفیف تاثیر سیاست های قدرت های بزرگ و غلبه بر مدارهای توسعه نیافتگی اقتصادی، از جمله آن ها هستند.
    کلیدواژگان: انتخابات، نظام انتخاباتی، امنیت ملی، کارکرد، انقلاب انتخاباتی
  • محمدرضا غلامی، جمال عرف صفحات 41-62
    رای دادن به عنوان یکی از شناخته شده ترین اشکال مشارکت سیاسی از جایگاه ویژه ای در ادبیات جامعه شناسی سیاسی برخوردار است. این کنش سیاسی به مثابه دال از مدلول های متفاوتی در گفتمان های مختلف برخوردار است. در گفتمان مردم سالاری دینی رای دادن صرفا کنش سیاسی نیست، بلکه امر شرعی و دینی است و از این رو، نوعی تکلیف شرعی در نظر گرفته می شود. این در حالی است که رای دادن در گفتمان دموکراسی غربی امر و وظیفه شهروندی محسوب می شود.در گفتمان دموکراسی غربی همواره از رای دادن به عنوان کم اهمیت ترین نوع مشارکت سیاسی نام برده می شود، در حالی که در گفتمان مردم سالاری دینی، رای دادن از جمله واجبات و وظیفه شرعی است.
    کلیدواژگان: رای دادن، گفتمان، مردم سالاری دینی، دموکراسی غربی، دال، مدلول، تکلیف شرعی
  • حسن عالی پور صفحات 63-88
    نظام حقوقی انتخابات در ایران بر پایه اصل های قانون اساسی، گزاره های قانونی و رویه های انتخاباتی بنیاد گرفته است. این سه خاستگاه، در طول هم جای می گیرند و گزاره های قانونی پیرو قانون اساسی و رویه های انتخاباتی نیز پیرو قانون عادی و قانون اساسی اند. سنجش ثبات و ارزش نظام حقوقی انتخابات در گرو پیوند طولی این سه منبع است، ولی این پیوند با سنجه های حقوقی روشن نمی شود. قانون اساسی مشروعیت مقام ها و منصب ها و نیز اعتبار کارها و امور را در گرو انتخابات می داند. قانون های عادی نیز نظام حقوقی انتخابات ثبات نمی یابد چون انباشتگی قوانین انتخاباتی و دگرگونی های پیاپی آن ها در سال های پس از انقلاب به همراه کاستی هایشان، نظام حقوقی انتخابات را هنوز در گام آزمون و خطا نشانده است. رویه های انتخاباتی و برداشت های برآمده از قانون های عادی نیز به طور طبیعی نمی توان چشم داشت که نظام انتخاباتی ثبات یابد.
    کلیدواژگان: انتخابات، نظام حقوقی انتخابات، حق انتخاب شدن، حق انتخاب کردن، حمایت حقوقی
  • سعید صادقی جقه صفحات 89-118
    نوشتار حاضر در پی بررسی مولفه های اجتماعی موثر بر رفتار انتخاباتی ایرانیان است. در خلال مقاله سعی می شود ضمن مرور نظریه های جامعه شناختی در تحلیل رفتار انتخاباتی، برخی از پژوهش های انجام شده در سایر کشورها نیز مورد بررسی قرار گیرد. سپس با استفاده از برخی داده های موجود، برخی عوامل و مولفه های موثر در تصمیم گیری انتخاباتی ایرانیان مورد بررسی قرار می گیرد. نوشتار حاضر ضمن تاکید بر بغرنجی و دشواری تحلیل رفتار انتخاباتی ایرانیان، عواملی نظیر پایگاه طبقاتی رای دهندگان، هویت قومی رای دهندگان و نامزدها، جنسیت نامزدها و سن رای دهندگان را در نحوه تصمیم گیری انتخاباتی شهروندان موثر می داند. البته به خاطر محدودیت حجم مقاله، از بررسی عواملی نظیر دین، نظام سیاسی و نوع کنش گری برگزارکنندگان انتخابات در این نوشتار صرف نظر شده است. همچنین، با ذکر نمونه هایی از ادوار گذشته انتخابات، بر این نکته نیز تاکید شده که عوامل اجتماعی به صورت تک عاملی عمل نکرده و در ارتباط با یکدیگر معنا می یابند.
    کلیدواژگان: مطالعات رفتار انتخاباتی، انتخابات ایران، عوامل اجتماعی، هویت قومی و ناحیه ای، پایگاه طبقاتی
  • رضا صفری شالی صفحات 119-138
    تحلیل انتخابات عمدتا معطوف به کنش ها و رفتار سیاسی احزاب و گروه های سیاسی مطرح در جامعه است و به توصیف و تبیین دال مرکزی جناح های سیاسی (مثل جناح اصول گرا و اصلاح طلب) و تلاش هر یک از جناح ها برای غیریت سازی و طرد جناح رقیب پرداخته می شود، اما در این نوشتار با استفاده از روش اسنادی، جنبه جامعه شناختی موضوع مورد مطالعه قرار می گیرد. منظر جامعه شناختی بر این مبنا استوار است که آنچه توانسته افراد را تشویق کند تا در انتخابات شرکت کرده و رای دهند، شرایط اجتماعی، محیطی، اقتصادی و فرهنگی افراد رای دهنده است؛ چراکه بین شرایط اجتماعی افراد و گرایش سیاسی آنان، رابطه ای مستقیم وجود دارد. از این رو، نگارنده سعی دارد به رفتار انتخاباتی بدنه جامعه یعنی مردم در نحوه انتخاب و گزینش نمایندگان مجلس شورای اسلامی بپردازد و برای تحلیل این موضوع از سه الگوی جامعه شناسی سیاسی، اقتصاد سیاسی و روان شناسی سیاسی بهره گرفته می شود.
    کلیدواژگان: رفتار رای دهندگی، جامعه ایرانی، انتخابات، مجلس شورای اسلامی، مطالبات منطقه ای
  • میرقاسم بنی هاشمی صفحات 139-170
    ایده اصلی نوشته این است که علاوه بر کارکردهای ایجابی و امنیت ساز، چهره دیگر انتخابات در جمهوری اسلامی پدیدارسازی سطوح مختلفی از بی ثباتی سیاسی و بستری برای وقوع رخدادها، مسائل و چالش های امنیتی و تهدیدات اجتماعی بوده و چنین نقشی متاثر از نوع کنش گری و رفتار سیاسی سه ضلع اصلی انتخابات، یعنی نهادهای حاکمیتی اجرایی و نظارتی، الگوی رقابت احزاب و جناح های سیاسی و الگوی رفتار انتخاباتی مردم و گروه های اجتماعی می باشد. این مقاله در چارچوب رویکرد دیوید ساندرز پیامدها و چالش های امنیتی- سیاسی رفتار انتخاباتی مردم و گروه های اجتماعی و نیز تاثیر الگوی رقابت انتخاباتی احزاب و جناح های سیاسی را بر شاخص های بی ثباتی سیاسی (رژیم سیاسی، انسجام سیاسی- اجتماعی) بررسی و ارزیابی می نماید.یافته های پژوهش نشان می دهد در چارچوب الگوی تعامل کنش گران انتخاباتی، چرخه ای از وضعیت امنیتی در الگوهای سه گانه «انتخابات نسبتا آرام» « انتخابات چالش آفرین» و «بحران انتخاباتی» تکرار شده و به نظر می رسد با توجه به آسیب های نظام انتخابات در ایران، الگوی رفتار انتخاباتی کنش گران به سمت وضعیت چالش آفرینی و بی ثبات کنندگی در جریان است.
    کلیدواژگان: انتخابات، ثبات سیاسی، الگوی رقابت، رفتار انتخاباتی، چالش های سیاسی و امنیتی
  • عبدالله قنبرلو صفحات 171-196
    این مقاله درصدد پاسخ به این سوال است که انتخابات چگونه موجب بهبود جایگاه و قدرت بین المللی دولت ها می شود. در پاسخ، به چهار متغیر اثرگذار اشاره شده است: صلح دموکراتیک، اهمیت مشروعیت بین المللی، دیپلماسی عمومی و اصل لوح مطهر. انتخابات آزاد در واقع بخشی از تعاملات بین المللی دولت ها را تشکیل می دهد، چراکه علامت ها و معانی خاصی را به دیگر دولت ها منتقل کرده و آن ها را به واکنش مقتضی تحریک می کند. انتخابات هم از طریق نمایش هنجارهای دموکراتیک و هم زمینه سازی برای تغییر سیاست ها می تواند به بازسازی موقعیت بین المللی کشورها کمک کند. این نوع اثرگذاری در تاریخ جمهوری اسلامی ایران چند بار تجربه شده و خصوصا در انتخابات ریاست جمهوری ملموس بوده است. در شرایطی که مناسبات بین المللی کشور به تشنج و تنش گراییده بود، انتخابات زمینه بهبود مجدد اوضاع را فراهم کرد.
    کلیدواژگان: انتخابات، جایگاه بین المللی دولت، نمایش دموکراسی، مشروعیت بین المللی، تغییر سیاست ها، تغییر برداشت ها و معانی، گردش نخبگان، جمهوری اسلامی ایران
|
  • Alireza Rahimi Pages 7-39
    Election mechanism is a basic requirement of a democratic system. It is important not only for its role in founding a democratic society but also it has impact on the functions of the system in several aspects including political, economic and social affairs. National security as one of the important aspects of political affairs is not excluded from influence of the election mechanism. Therefore the paper illustrates the impacts of election mechanism on national security using system theories, historical studies and quantitative methods. Establishing security-building functions of election mechanisms, some case studies against and proper conditions for the realization of those functions are among other topics touched in this paper. This study shows that the implementation of the said functions is subject to a set of requirements namely the adoption of an appropriate election mechanism, filling the ethnic, race and religious gaps in multi- sector societies, promotion of cultural participation, lessening the influence of great powers and finally overcoming challenges of economic underdevelopment.
    Keywords: Election, Election Mechanism, national security, Function, Electoral Revolution
  • Mohammad Reza Gholami, Jamal Orf Pages 41-62
    Voting is one of the most well-known forms of political participation according to the political sociology. This political act as a reference can bring about different referents based on a number of discourses. According to the religious democracy, voting is not merely a political act but also is a religious affair and therefore can be assumed as a religious undertaking. But on the basis of the Western democracies, voting is a citizenship duty. These democracies believe that voting is of the least important form of political participation. Yet, the religious democracy considers the voting as a religious assignment.
    Keywords: Voting, discourse, Religious Democracy, Reference, Referent, Religious Duty
  • Hassan Alipour Pages 63-88
    The legal system of elections in Iran is based on the principles of the Constitution, legal institutions and electoral practices. These three sources are parallel and the legal institutions are in line with the Constitution and the practices are in line with the domestic laws. Assessment of the stability and value of the legal system of election is dependent on the association with the said sources; however, this connection cannot be measured with legal criteria. According to the Constitution, the legitimacy of officials and the validity of the affairs are driven from the elections. Legal system of elections cannot be stabilized on the basis of domestic laws, because accumulation of the laws with regard to the elections and their continuous changes in the aftermath of the Revolution together with the defects have led the legal system of elections to a phase of practice and error. Furthermore, the electoral practices and understandings of the domestic laws cannot contribute to the needed stability of the legal system of elections.
    Keywords: Elections, Legal System of Elections, Right to be Elected, Right to Elect, Legal Protection
  • Saeed Sadeghi Jeghe Pages 89-118
    The paper discuses the social factors influencing electoral behavior of the Iranians. It begins with a discussion on the sociological analysis of electoral behavior and the literature review consequently it applies the theoretical findings on the practical data in Iran and highlights the social factors influencing electoral behavior of the Iranians. The author concludes that the analysis of Iranian’s electoral behavior is very complicated and in this way one should pay attention to different elements such as social class of the voters, ethnic identity of the voters and the candidates, gender of the candidates and the age of voters. Of course there are other effective factors like religion, political system and the model of political acts of the voters, discussing the role of which, is beyond the scope of this paper. It is worth mentioning that the author provides us with several examples of electoral behavior in the past and emphasizes that the social factors are not of a single nature and they can be understood when they are interlinked.
    Keywords: Electoral Behavior Studies, Elections in Iran, Social Factors, Ethnic, Local Identity, Social Class
  • Reza Safari Shali Pages 119-138
    The analysis of elections mainly focuses on the political acts and behaviors of the parties as well as interest groups of a society and describes the central reference of political fractions (for instants reformists or conservatives) that try to defeat the competing political wings. Using documentary method, the paper attempts to study the sociological aspect of the electoral behavior. According to this approach, the inspiring sources of participation in the elections are social, environmental, economic and cultural conditions of the voters; as there exists a direct relationship between the social conditions of the voters and their political orientation. Therefore, the author studies the electoral behavior of the voters for the parliamentary elections in Iran and to this end he enjoys three models of political sociology, political economy and political psychology.
    Keywords: Voting Behavior, Iranian Society, Elections, Islamic Consultative Assembly, Regional Demands
  • Mir, Ghassem Banihashemi Pages 139-170
    This essay is mainly pursues to analyze Iranian elections to explain the fact that, in addition to positive and security-building functions of elections in Iran, there are also election-related factors that prepare ground for different levels of political instability, social crisis and security challenges in the country. Those above mentioned factors are rooted in interactions between three electoral actors: 1) governmental administrative and monitoring institutions; 2) competition pattern of political parties and groups; and 3) electoral behavior of public and social groups. Applying David Sander's approach, this essay explores security-political consequences and challenges of people's electoral behavior and pattern of electoral competition among political parties and groups on political instability indicators (political regime and socio-political solidarity).According to findings of our research, and based on framework of electoral actors interaction pattern, there have been a circle of security situation in Iranian elections consisting of a threefold pattern: 1) fairly calm elections; 2) challenging elections; and 3) electoral crisis. Considering the vulnerabilities of election system in Iran, it seems that electoral behavior pattern of actors tends to be more challenging and destabilizing.
    Keywords: Elections, political stability, instability, competition pattern, electoral behavior, security challenges
  • Abdullah Ghanbarloo Pages 171-196
    The paper intends to answer the question that how the elections can promote the international status and strength of a government. In this way, the following four elements have been discussed with special attention: democratic peace, significance of international legitimacy, public diplomacy and the principle of clean tablet. Free elections, indeed is a part of external interactions of governments, as they send special signals and connotations to other governments and cause their proper reaction. The elections also project democratic norms as well as providing proper bed for policy change which in turn can renovate the international reputation of governments. The Islamic Republic of Iran has already experienced these impacts in particular with respect to the presidential elections. Having said that, the author argues while the international situation for our country had been tense, the elections led to the re-enhancement of the country’s reputation.
    Keywords: Elections, International Status of the Government, Democracy Projection, International Legitimacy, Policy Change, Change of Perception, Identity, Circulation of Elites, the Islamic Republic of Iran