فهرست مطالب

پژوهشنامه ادیان
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمودرضا اسفندیار صفحات 7-17
    مدارا و همزیستی دوستانه با پیروان ادیان و مکاتب دیگر از ویژگ ی های بارز فرهنگ هندی به شمار می رود. عنصر مدارا حاصل ژرف اندیشی در باطن هستی و درک حقیقت ادیان است و از این روست که عارفان و حکیمان هندو، و صوفیان مسلمان این سرزمین پیشتاز این منش متعالی بوده اند. علاوه بر این، پادشاهان مغولی هند به جز چند استثناء، بر این راه و روش سلوک می کردند و اکبرشاه امپراطور خردمند، بهترین نمونه مدارا و تساهل با پیروان ادیان مختلف است. در دوران جدید نهضت برهموسماج و بنیانگذار آن، یعنی رام موهن روی، بر اصل مدارا و اهمیت آن انگشت تاکید نهادند. مدارا در اندیشه مولانا ابوالکلام آزاد را نیز باید ادامه همین سنت دانست و اهمیت این مفهوم را در منظومه فکری او به عنوان یک عالم برجسته مسلمان مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: مدارا، فرهنگ هندی، اکبر، رام موهن روی، ابوالکلام آزاد
  • محمد جواد شریعت، مریم السادات خبوشانی صفحات 19-37
    نظر به تاثیر تاریخ باستان در ادبیات فارسی نگارنده در نظر دارد سیمای ادبی سه شخصیت برجسته ایرانی یعنی زردشت، مانی و مزدک را در آثار منظوم فارسی مقایسه نماید. ناگزیر، پس از بررسی ردپای آنها در متون نظم و شناخت دیدگاه شعرا نسبت به این سه نام آور در می یاابیم که زردشت بیش از دو دیگر کانون توجه ادبا، البته در جهت ذم و نکوهش وی بوده است. همچنین شعرا به جنبه هنری و مضامین زیبا سازی مانی بدون در نظر گرفتن پیامش توجه داشت هاند، حال آنکه مزدک همواره مورد بی اعتنایی و مذمت شدید شعرا قرار گرفته است. از دلایل ک متوجهی برخی شعرا به این بزرگان م یتوان به غرض ورزی های سیاسی- مذهبی معاندان، ب یاطلاعی شعرا از احوال پیشینیان و نیز نفوذ اسلام در ایران و رد این سه آیین توسط مسلمانان اشاره کرد. به نظر می رسد که توجه بیش از حد به جنبه هنری مانی نیز به دلیل پنهان کردن و مرموز بودن عقاید او می باشد.
    کلیدواژگان: آثار منظوم فارسی، زردشت، مانی، مزدک
  • محمد جواد شمس صفحات 39-58
    مزدک در دوره قباد ظهور کرد، و در همین دوره به تبلیغ آیین خود پرداخت. قباد به دلیل مصالحی نخست به آیین او گروید، اما پس از آنکه خلع شد و دوباره به حکومت رسید، توجه چندانی به این آیین نکرد و ظاهرا به دستور او در سال 529 یا 528 میلادی خسرو انوشیروان بسیاری از مزدکیان را به قتل رساند. پس از مزدک، پیروان وی که با عنوان مزدکیه شهرت یافتند، به اعتقادات و تعالیم او پای بند ماندند و تا سال ها پنهانی به نشر آموزه های وی پرداختند. تعالیم مزدک به دلیل مشابهت با برخی آموزه ها ی مانوی و زرتشتی و حتی زروانی همواره در متون موجود به یکی از این سه کیش نسبت یافته است. آیین مزد ک از یک سو مانند کیش مانی آیینی ثنو ی بود که به وجود دو اصل قدیم که ازلا با هم مختلف و مستقل از یکدیگر ند اعتقاد داشت ؛ و از سوی دیگر در این آیین از معبود و خدای متعال، با نام مدبر خیر سخن به میان می آمد.
    کلیدواژگان: مزدک، مزدکیه، مدبر خیر، قباد، انوشیروان
  • فاطمه عباسی صفحات 59-74
    محبت مقامی الهی است. حق تعالی خود را به محبت وصف نموده و به صفت «ودود» خوانده است. این از آن روست که او ابتدا به خود محبت ورزید، آنگاه دوست داشت که خود را در غیر مشاهده کند، پس عالم را به صورت جمال خویش آفرید. به عالم نظر کرد و به آن محبت ورزید. پس خدای تعالی عالم را تنها به صورت خود آفریده است و عالم تماما زیباست و خدای سبحان هم، به زیبایی و جمال محبت می ورزد. اگر عشق و محبت وجود نداشت، پروردگار ودود و مهربان هم به اطلاق ذاتی خود در همه موجودات، چه علمی-غیبی و چه وجودی- «محبت». شناخته نمی شد شهادی، ساری است، زیرا که خداوند نخست به شئون ذاتی خود بر خود تجلی کرد و اعیان ثابته که ماهیات اشیاء اند، در مرتبه علم متعین شدند و دوم اینکه منصبغ به احکام و آثار اعیان ثابته، در عین ظاهر گشت و موجودات خارجی ظاهر شدند. یعنی هر چه ظاهر شده به محبت و عشق ظاهر شده است. با توجه به اینکه نفس رحمانی حق عالم را پدیدار ساخت، اصل و اساس این نفس از محبت است. خداوند از طریق نفس خود، عالم را پدید آورد تا شناخته شود، زیرا اگر شناخته نمی شد، اسما و صفات الاهی متجلی نم یشدند و عالم و هستی در کتم عدم باقی م یماند. بنابراین، همین حب به شناخته شدن اسما و صفات حق، که از طریق نفس الاهی تحقق علمی و عینی یافت، دلیل خلقت و آفرینش عالم است.
    کلیدواژگان: حرکت حبی، اسماء و صفات الهی، محبت، اعیان ثابته، نفس رحمانی، آفرینش
  • محمدرضا عدلی صفحات 75-91
    رهبانیت بودایی (سنگهه) مانند هر طریقه رهبانی دیگری آئین های جمعی خاص خود را دارد. البته واژه آئین ممکن است موجب سوء تعبیر شود زیرا بودا از منتقدان سرسخت آئی نگرایی بود. اما باید گفت که اگرچه آئی نهای سنگهه آئی نهایی رسمی هستند اما همگی ماهیتی کاربردی دارند. در واقع هستند که تا به امروز بدون هیچگونه تشریفات اضافی در «قوانین سنگهه» این آئین ها مرور صومعه ها برگزار م یشود. در این میان دو آئین اهمیت فراوانی دارد: آئین تشرف کامل و آئین اعتراف (پاتیمکهه). در آئین اعتراف که هر دو هفته یکبار در هر ماه، در ایام ماه نو و ماه تمام، برگزار م یشده است بخشی از کتاب وینیه قرائت م یشود و راهبان بر وفاداری خود به سنگهه و قوانین آن تاکید می کنند.
    کلیدواژگان: رهبانیت بودایی، سنگهه، وینیه پیتکه پاتیمکهه، بهیکهو، بهیکونی
  • فاطمه لاجوردی، حکیمه طالش بابایی صفحات 93-114
    نماد یکی از ابزارهای شناخت و بنیادی ترین روش بیان است که موجب آشکار شدن مفاهیمی می گردد که به شکل دیگری قابل بیان نیستند و به همین سبب درحوزه مفاهیم دینی کاربرد بسیار دارند. سنت های دینی بشر سرشار از اسطور ه هاست و در این قلمرو تنها با زبان نمادین م یتوان نمادی «بلندی» ، سخن گفت و به عبارت دیگر نماد زبان اسطوره است. در حوزه نمادهای دینی یکسان دانسته شده و ذهن انسان را «ارزش» است که از دوران بشر ابتدایی تاکنون همواره با نوعی به مفاهیمی چون برتری، تعالی و الوهیت پیوند داده است. این مقاله در پی آن است که ضمن بررسی مفهوم نماد و نمادپردازی، کاربرد آن در حوزه دین و پیوند آن با اسطوره، به مفهوم نماد «بلندی» و مظاهر عمده آن یعنی «آسمان» و «کوه» و نیز به مفهوم تعالی بپردازد.
    کلیدواژگان: نماد، نمادپردازی، اسطوره، بلندی، آسمان، کوه، تعالی
  • ابوالفضل محمودی، مزدک توسلی صفحات 115-134
    تانترا از دسته آیین های باستانی است که در بیشتر ادیان اصلی هند مانند هندویی، بودایی و جینی تاثیر گذارده است. از جمله مهمترین ویژگی های آیین تانترا در تمام اشکال آن، نقش برجسته لیی، در همه ابعاد نظری و Ĥ مولفه های زنانه با حضور برجسته شاکتی (دویی) و تجلیات او همچون عملی است؛ در این راستا میتوان به تاکید بر مولفه زنانه در الوهیت و نقش این عنصر در جهان شناسی، خداشناسی و انسان شناسی اشاره کرد و پیرو آن، آموزه های عملی که چگونگی اجرای آنها در مراسم و مناسک این آیین – همچون آمیزش آئینی (مایتهونا) و قربانی - در متون مقدسی ماسوترا بیان شده است. از آنجا که در سطح کشور، با فقدان اثری علمی و Ĥ چون تانتراها و ک تخصصی در مورد آموزه های تانتریکا، به ویژه نقش عنصر زنانه در این آیین مواجه هستیم و از سوی دیگر، تمایل واشتیاق فراگیر نسبت به آموزه های عرفانی و رازورانه این آیین که در بیشتر موارد منجر به کج فهمی و کج روی هایی در این زمینه با عنوان تانترا و دور از ارکان این آیین می شود، میتوان اهمیت و ضرورت پژوهش در این زمینه را دریافت. هدف این نوشتار، بررسی و تبیین آموزه های آیین تانترا و پیوند آنها با جنبه زنانه در اندیشه ها و روش های عملی این آیین است.
    کلیدواژگان: تانترا، شاکتی، دویی، کالی، عنصر زنانه، مایتهونا، کاماسوترا
|
  • Pages 7-17
    Tolerance and peaceful coexistence with adherents of other religions is one of the conspicuous features of Indian culture. Meditating on the inner core of the existence and appreciating the true nature of religion leads to religious tolerance, therefore Hindu mystics and sages and Muslim Sufis of India were the leading figures of this transcendent behavior. Moreover, most of the Mongol kings of India tried to establish religious tolerance, Akbar (1542-1605), emperor of India in the Timurid, or Mughal, dynasty is the best example of this policy and conduct. In the modern age, Ram Mohan Roy (1772-1833) and his movement, known as Brahmo Samaj, again insisted on and promoted the idea of religious tolerance. In fact the concept of tolerance in the teachings of Abu al-Kalām Āzād (1888-1958) is the continuation of the same tradition which reflected in the mind of a prominent Muslim scholar.
    Keywords: tolerance, Indian Culture, Akbar, Ram Mohan Roy, Abu al Kalam Azad
  • Pages 19-37
    Considering the influence of the ancient history on the Persian literature, the author intends to compare the literary features of three prominent characters− Zoroaster, Mani, and Mazdak− in the Persian poetry. So after tracking them in the Persian poetry texts and surveying the opinions of the poets in regard to these three reputable persons; we understand that Zoroaster is more often mentioned in these texts, however in negative manner and was often reproached by poets. Moreover the poets have noted the artistic aspects and beautifying purports of Mani, without considering his message. Mazdak also has been constantly neglected and intensely reproached by poets. Among the reasons of disregarding of Persian poetry for these three great characters, we could refer to the political and religious reasons. Moreover the poets’ lack of knowledge about ancient people as well as the penetration of Islam in Iran and Muslims’ rejection of these religions is other reasons. It seems that the extreme attention to the artistic aspects of Mani is due to his esoteric and mysterious beliefs.
    Keywords: Persian poetry, Zoroaster, Mani, Mazdak
  • Pages 39-58
    The appearance of Mazdak and his announcement was in Kawad’s (488-531) time who at first converted to Mazdakism, but after a temporarily overthrow, abandoned Mazdak and his followers. It seems that in 528 or 529 C.E. many of Mazdakites were killed by Khosrow Anushiravan under the command of Kawad. After Mazdak his followers, known as Mazdakeans, did not lose their faith in Mazdak and his teachings so tried to spread his teachings in a hidden manner. Teachings of Mazdak, due to their similarities with some doctrines of Manichaeism, Zoroastrianism and even Zurvanism, often were ascribed to these religions. Mazdakism, on the one hand, is a dualistic religion which believes in two origins eternally different and independent and, on the other, speaks about an exalted God.
    Keywords: Mazdak, Mazdakism, the Good, Kawad, Anushiravan
  • Pages 59-74
    Love is a divine stage. God attributed love to himself and called himself the Loving (wadud). He loved himself at first then loved to observe himself in others, so created the universe in His own form. He saw the universe and loved it. Since God created the universe in His own form, universe is beautiful and God loves beauty. If there was no love, the Loving and the All-merciful God were not recognized. Love in its absoluteness exists in all seen and unseen creatures. The Loving’s first manifestation is the theophany of the Divine Essence for Itself, in the images of all the fixed entities (al-a‘yān al-thābita) in the Divine Knowledge. By the second manifestation the immutable entities appeared in the outward world. So every thing were emanated by love. Since the universe was manifested by the Breath of the All-merciful, the essence of this Breath is love. God created the universe by His breath. He created it and made Himself recognized because if He was not recognized His names and attributes were not manifested and the universe remained in nonexistence (‘adam). Therefore, God’s love of the recognition of his names and attributes is the cause of creation.
    Keywords: Movement of God's love, Divine names, attributes, love, immutable entities, the Breath of the All, merciful, creation
  • Pages 75-91
    Buddhist monasticism (Sangha) like other monastic orders has its own rituals and communal ceremonies. However, the word ritual maybe leads to misunderstanding, because Buddha himself intensely criticized ritualism. Sangha’s ceremonies are formalized, but purely functional. They fashioned in fact to review the Acts of the Sangha. They are to this day carried out without ritual elaboration. Two of these ceremonies are crucial: the higher ordination (upasampadā) and the communal rehearsal of the pātimokkha or the rite of confession. Every fortnight, on the uposatha days of the new and full moons, the monks are enjoined to gather to recite some parts of Vinaya and by so doing, they proclaim their loyalty to the Sangha and its rules.
    Keywords: Buddhist monasticism, Sangha, Patimokkha, Vinayapitaka, bhikkhu, bhikkhuni
  • Pages 93-114
    Symbol is one of the means that leads to cognition and is the most fundamental way of expressing the ideas which without symbolism they cannot be revealed. Therefore, symbols fulfill a prominent function in the area of religious ideas. Religious traditions are full of myths and in this sphere only the symbolic language could be useful. In other words, symbol is the language of the myth. Among the religious symbols Height is one that has played an important role from the primitive age until now. It has always been identified with a kind of value that connects human’s mind to superiority, transcendence and divinity. This article firstly tries to survey the concept of symbol and symbolism and then the function of it in the area of religion and myth. Finally it studies the symbol of Height and its major manifestations such as sky and mountain.
    Keywords: Symbol, symbolism, Myth, height, sky, mountain, transcendence
  • Pages 115-134
    Tantra is one of the ancient cults that has influenced Indian religions such as Hinduism, Buddhism and Jainism. Feminine aspect is one of the most important characteristics of Tantrism which, for example, is presented in the goddess Śakti and her manifestations such as Kālī. In this respect one can allude to feminine aspects in Tantric doctrines about cosmology, theology and anthropology (mystic body and the subjects related to it, such as Cakra and Kundalinī) and Tantric rituals such as sexual intercourse (Maithuna) and sacrifice (Yajña) which have been explained in some scriptures like Tantras and Kāmasūtra. Lack of academic studies on doctrines of Tantra and the role of feminine aspects in this cult, on the one hand, and enthusiasm of learning about mystical and esoteric doctrines of Tantrism which could lead to misunderstanding, on the other, can explain the necessity of studying Tantrism. Therefore, this article tries to survey the doctrines of Tantrism and the role of feminine aspects in this cult.
    Keywords: Tantra, Sakti, Devī Kali, Cakra, Kundalini, Maithuna, Kamasutra