فهرست مطالب

پژوهشنامه ادیان
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • طاهره حاج ابراهیمی، علی قادری اردکانی صفحات 7-27
    طومارهای بحرالمیت به مجموعه دست نوشته هایی اطلاق می شود که از مجموعه غارهایی در منطقه ای میان مرز اسرائیل و اردن در سال 1947 میلادی در کرانه های بحرالمیت به طور اتفاقی کشف شده است. طومارها به اسنی ها تعلق دارد، که جامع های را تشکیل داده بودند که به قمران معروف است. بسیاری از مفاهیم ایران باستان به طومارها راه یافته است و به همین دلیل نظر بسیاری از پژوهش گران را به خود جلب کرده است. تقابل میان اهورامزدا و اهریمن و نیروهایشان که در طومارها به تقابل میان فرزندان نور و فرزندان تاریکی تعبیر م یشود شالوده اصلی طومارها را تشکیل می دهد. رویارویی روشنایی و تاریکی به تقابل فرشتگان با دیوها منجر می شود که در مرتبه ای پایین تر از خداوند قرار می گیرند و سرانجام میان اینها نبردی به وقوع خواهد پیوست و نیروهای روشنایی بر قوای اهریمنی چیره خواهند شد. همچنین نیروهای خیر و شر در هر دو سنت دارای سلسله مراتبی هستند و هر یک از آنها کارکردهای خاص خود را دارند. چنین مفاهیمی در سنت اولیه یهودی و کتاب مقدس عبری دیده نمی شود از این رو، برخی پژوهش گران بر این باورند که اسنی ها این باورها را در اثر ارتباط با ایرانیان و دین زردشتی اقتباس کرده اند.
    کلیدواژگان: طومارهای بحرالمیت، اسنیها، جامعه قمران، فرشته گرایی، دیوگرایی
  • فاطمه دوست قرین صفحات 29-42
    در تاریخ تفکر اسلامی اختلاف در تعابیر معتقدان به وحدت وجود، تفسیرهای متفاوتی را به وجود آورده و ادعاهایی از جانب برخی از ایشان، مبنی بر بدیع بودن نظریاتشان، طرح شده است. از آن جمله عارف جنجالبرانگیز اندلسی، ابن سبعین، نظریه وحدت مطلقه وجود خود را دارای تفاوت های بنیادین در این باب میداند. مقاله حاضر به بررسی این ادعا میپردازد و در پایان به این نتیجه میرسد که چنین ادعایی درست نیست و نظریه او همان بالا رفتن از پلکان نردبان وحدت وجود و تداوم سنت عارفان مسلمان در این باب است.
    کلیدواژگان: ابن سبعین، وحدت وجود، وحدت مطلقه وجود، احاطه، عارفان اندلس
  • علی صادقی شهپر صفحات 43-62
    در مکتب یوگای پاتنجلی، هشت مرحله سلوک وجود دارند که به ترتیب از مراتب جسمانی شروع میشوند و به مراتب ذهنی و فراذهنی (روحانی) ختم میشوند. همه این مراتب سلوک مبتنی بر تمرکز و مراقبه هستند و درجه مراقبه در هر مرتبهای نیز بر حسب لطافت موضوع مراقبه (مصادر پرکریتی) تعیین میشود. بالاترین و آخرین مرتبه سلوک (مراقبه) در یوگا، سمادهی نام دارد. سمادهی نیز خود به مراتب مختلفی تقسیم میگردد که آخرین مرتبه آن (اسمپرجناته سمادهی) منجر به رهایی پوروشه (روح) از پرکریتی (ماده) میگردد. اما قبل از اسمپرجناته سمادهی (سمادهی بدون پایه یا بدون موضوع مراقبه) ، مرحله سمپرجناته سمادهی (سمادهی با پایه یا دارای موضوع مراقبه) است که این مرحله اخیر برخلاف اولی به مراتب مختلفی تقسیم میشود. بررسی دقیق مراتب سمادهی، موضوع اصلی این مقاله است.
    کلیدواژگان: یوگای پاتنجلی، مراتب سلوک، سمادهی، سمپرجنیاته سمادهی، اسمپرجنیاته سمادهی، مراقبه
  • بخشعلی قنبری، فاطمه مهدیه صفحات 63-81
    «شخینا» یکی از مفاهیم کلیدی در دین یهود، و به طور خاص، در سنت عرفانی قبالا است. این مفهوم هرچند با اصطلاح «سکینه» در فرهنگ اسلامی قابل مقایسه است، اما معانی گسترده تری را درخود جای می دهد. شخینا آخرین سفیرا از سفیراهای دهگانه در قبالا به شمار می رود که در نظام هستی شناسی آن کارکرد مهمی دارد. از شخینا گاه به صورت موجودی متشخص و تجسم یافته که در میان مردم زندگی م یکند و گاه به عنوان حضور دایمی خداوند در جهان یاد می شود. اما به طورکلی، شخینا واسطه میان ان سوف (خدای نامتناهی) و جهان طبیعت است که بدون آن، جهان ما هماهنگی خود را از دست م یدهد. واژه شخینا اگرچه اولین بار در تلمود به کاررفت؛ اما در طی قرون متمادی مفهوم اولیه خود را از دست داد و در سنت قبالا، گاه تحت تاثیر سوفیای گنوسی معنای جدیدی یافت. اما آنچه در مطالعه شخینا باید مورد توجه قرار گیرد، کارکرد اساسی این سفیرا در برقراری نظم کی هانی و نزول آرامش بر بندگان صالح بنی اسرائیل است. مراقبه، تامل و اشتغال به امور معنوی، باعث نزول شخینا بر مومنان یهودی و پیوند ان سوف با شخینا م ی شود و در مقابل ،عدم پایبندی به اوامر و نواهی کتاب مقدس رخت بربستن و تبعید شخینا را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: شخینا، قبالا، سفیروت، ان سوف
  • عبدالرضا مظاهری صفحات 83-101
    از نظر عرفا رابطه جهان با خدا، در حکم رابطه اشعه نسبت به خورشید است و انبیاء نیز از نوری واحد سرچشمه م یگیرند، اما انسان گرفتار تعینات یکی را موسی می بیند و دیگری را عیسی؛ و به سبب حیران شدن در درک کنه دین به تفسیرهای مختلف روی م یآورد و متناسب با ذهن خود در آن می اندیشد و با دیگری به نزاع برم یخیزد. مولانا نیز انبیاء الهی را نایبان خداوند بر زمین می داند و با بیان تمثیل هایی از وحدت طریق انبیاء سخن می گوید. از نظر وی، رمز وحدت ادیان با گذر کردن از قشر ظاهری دین و رسیدن به مغز آن آشکار می شود. به باور مولانا، دین فطری، یا همان توحید راستین، و نیایش عاشقانه مغز و جوهره ادیان است که توجه به آن انسا نها را از تفرقه و نزاع نجات می دهد.
    کلیدواژگان: دین فطری، کثرت گرایی، وحدت وجود، نیایش عاشقانه
  • احمدرضا معتمدی صفحات 103-130
    پدیدارشناسی فیلم های عامه پسند هندی، بر مبنای شناسایی توامان رمزگان فلسفی فنی، تمهیدی بر دریافت یک گفتمان بومی به مثابه فرهنگ عامه جهانی است. صورت بندی گفتمانی فیل مهای عامه پسند هندی بر مبنای ساختار تفکر فلسفی دینی بومی و آفرینش جهان روایی رویایی و خیال انگیز، متاثر از مولفه ها و عناصر فلسفی، دینی و اساطیری، امکان تحقق پدیده ای جهانی در عین سن تگرایی و بومی گروی را فراهم آورده است. دغدغه اصلی این نوشتار کالبد شکافی از ، «مخاطب محوری» ، «کلیشه گرایی» ، «انبوه سازی» یک گفتمان روایی متناقض نماست که در عین و… میراث فلسفی دینی سرزمینی فرهنگ پرور و مکتب خیز را باز می تاباند. درحالیکه گفتمان روایی و ساختار هنری آثار روش نفکری سینمای هند در عین واقعی تگرایی، شخصیت پردازی، شاعرانگی، و… از بیان حداقل های هویت فرهنگی قومی و سنتی خویش عاجز می ماند.
    کلیدواژگان: سینمای عامه پسند، سینمای روشنفکری، ملودرام، نئورالیسم، مایا، دهرمه، کرمه، سمساره، ورنه، موکشه
  • مریم نوابی، احمدرضا معتمدی صفحات 131-150
    آیین مربوط به هئومه و سومه به ترتیب ، یکی از آئین های محوری در ایران و هند روزگار باستان بوده است. این آئین به افشردن هئومه/سومه اختصاص داشته است. آن گونه که از اوستا و ریگ ودا پیداست صورت اول یه هئومه/سومه گیاهی بود که به سبب خواص آن مورد توجه بوده است. خاصیت این گیاه موجب شد تا به تدریج آئینی خاص برای آن به وجود آید. آئین تهیه شراب هئومه/سومه با آداب و رسوم خاصی همراه بود. به قدری این آئین حرمت داشت که شراب هئومه/سومه تنها باید به دست روحانیون هر دو دین فراهم می شد. کم کم قداست این گیاه راه را برای ظهور ایزد هئومه/سومه باز کرد و به همین جهت قطعاتی از سرودهای ریگ ودا و اوستا درخطاب به این دو ایزد سروده شده است. بر طبق این قطعات، بزرگ ترین خویشکاری ایزد هئومه/سومه شفابخشی و بخشیدن جاودانگی است. این امر بیانگرآن است که احتمالا خاصیت درمانی این گیاه به عنوان خویش کاری این ایزد ذکر شده است.
    کلیدواژگان: هئومه، سومه، اوستا، ریگ ودا، آئین قربانی
|
  • Pages 7-27
    The manuscripts unearthed in 1947 between the border of Israel and Jordan on the shore of the Dead Sea are known as The Dead Sea Scrolls. They belong to Essenes who had cut off from the main body of Judaism in opposition and constituted a community known as Qumran. There are interesting concepts in the Scrolls that are very similar to Zoroastrian ideas. The main idea in the Dead Sea Scrolls is the war of the Sons of Light against the Sons of Darkness which is similar to the contrast between Ahura Mazda and Ahriman in Zoroastrian mythology. The confrontation of the Good and the Evil leads to a universal war between angels and demons which finally by the victory of the Good forces comes to an end. Moreover, in both traditions the Good and Evil forces are organized in a precise hierarchy. Since these concepts are absent in the early Jewish traditions and Hebrew Bible, some scholars believe that they appear in Jewish tradition under the influence of Zoroastrianism.
    Keywords: Dead Sea Scrolls, Essenes, Qumran community, angelology, demonology
  • Pages 29-42
    In the history of Islamic thought, the conflicting views of the believers of “unity of being” have led to different interpretations, in as much as, some of these believers have claimed the novelty and uniqueness of their own theories. As a prominent example Ibn Sab‘īn, a controversial Andalusian mystic, regards his theory of “absolute unity of being” as an essentially distinguished theory in the history of Islamic thought. Examining this claim, this article has arrived to the conclusion that it is not true. In fact, his theory is the continuation of the tradition of Muslim mystics.
    Keywords: Ibn Sabin, unity of being, absolute unity of being, inclusiveness (ihata), Andalusian mystics
  • Pages 43-62
    There are eight stages in the Yoga school that start from physical stages to mental or super-mental stages. All of these stages are based on concentration and meditation and the degree of concentration is determined according to the subtlety of concentration subject (prakrti’sproductions). Samādhi is the last mystical stage in Yoga. It is divided to different stages which the last of them is called Asamprajnāta Samādhi (enstasis without support). In this stage the deliverance of Puruśa (spirit) from Prakrti (substance) will be realized. But before Asamprajnāta Samādhi there is a stage called Samprajnāta Samādhi(enstasis with support). Samprajnāta Samādhi, in contrast to the Asamprajnāta, is divided to different stages. The precise study of these stages is the main subject of this article.
    Keywords: Patanjalis Yoga, Mystical Stages, Samadhi, Samprajnata Samadhi, Asamprajnata Samadhi, meditation
  • Pages 63-81
    Shekhinah is one of the key concepts in the Judaism and especially in the mystical tradition of Kabbalah. Although this concept is comparable with the concept of sakīnah in the Islamic culture, its meaning is more extended and more complicated. According to the Kabbalah’s ontology there are ten sefirahs (divine qualities) in the cosmos that shekhinah is the last but not the least of them. Sometime shekhinah is described as a personified being that lives among people and sometime it is regarded as the God’s permanent presence in the world. However, in general shekhinah is mediator between the Ein Sof (the Infinite) and universe that without it our universe lose its order. The word Shekhinah first appeared in Talmud however its early meaning has been transformed throughout history- especially in Kabbalistic literture and under the influence of Gnostic Sophia. In studying Shekhinah the most important thing is the prominent role that this sefirah have played in realizing the order of cosmos and reestablishing peace for the sons of Israel. Meditation, contemplationand devotion to the religious practice cause the Shekhinah to descend on the Jewish believers and connect it to Ein Sof. On the contrary, neglecting to live under the divine commandments and the Laws of Scripture cause the Shekhinah to leave the world.
    Keywords: Shekhinah, Kabbalah, Sefiroth, Ein Sof
  • Pages 83-101
    According to the Sufis the relation between God and the world is similar to the relation between sun and its rays so all prophets came from a single source of light; however lay people who have engaged in material matters could not appreciate this unity, therefore, called the prophets as Moses, Jesus and etc. Since people could not realize the essence of religion, they start interpreting it according to their understanding, and as a result, fighting with each other. Rumi believes that prophets are the representatives of God on the earth and by using allegory he tries to explain the unity of the path of prophets. According to Rumi, the mystery of the oneness of religion will be discovered only by cutting through the exoteric side of it. From his viewpoint the innate God-given religion, or the real divine unity, and the devotional prayer are the essence of religion and if people understand this reality, their conflict will be disappeared.
    Keywords: The innate God, given religion, Pluralism, unity of being, devotional prayer
  • Pages 103-130
    The phenomenology of Indian popular films, based on identifying both the philosophical and technical codes, is a prolegomenon for achieving a domestic dialogue as a global popular culture. The formation of the dialogues based on the structure of the indigenous philosophical and religious thought, and creation of a romantic, dreamy and imaginary world influenced by the philosophical, religious and mythological components and elements, have provided the possibility of realization of a global phenomenon regarding traditionalism and Indigenism. The main concern of this article is to survey the paradoxical narrative dialogue of the Indian popular cinema which besides its "mass production", "stereotypes", "audience-oriented approach" and … reflects the philosophical and religious heritage of the land. But the artistic and the intellectual works of the Indian cinema, in spite of their strong realism, characterization, poetic language and … are not able to express the minimums of the Indian cultural, ethnic, traditional, intellectual and philosophical identity.
    Keywords: Popular cinema, intellectual cinema, melodrama, Neo, realism, maya, dharma, karma, samsāra, varna, moksa
  • Pages 131-150
    The ritual of Soma and Haoma is one of the most important rituals in ancient India and Iran. In this ritual the plant Soma/Haoma was being squeezed until its juice being prepared. According to Avesta and gveda the first form of Soma/Haoma was a plant known because of its extraordinary effects and gradually special rites was developed around it. The rite of the preparation of Soma/Haoma juice was accompanied by special ceremonies and customs and it should be performed only under the direction of the priests. Holiness of this plant gradually opened the way for appearance of a god with the same namei. e. the god Soma/Haoma. Therefore, several pieces in Avesta and Rgveda were dedicated to this god. According to these pieces the most important function of the god Soma/Haoma is bringing health and immortality. It seems likely that the curative properties of this plant have been attributed to the god.
    Keywords: haoma, soma, Avesta, Rgveda, sacrifice