فهرست مطالب

پژوهشنامه ادیان
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/11/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پریا الیاسی صفحات 9-34
    تناسخ به معنی تولد مجدد، باز پیدایی یا حیات متوالی در قالب انسان، حیوان، گیاهان یا اشیاء، عقیده ای بنیادین در برخی ادیان آسیایی است که می تواند ریشه در ادیان ابتدایی داشته باشد. در ادیان هندی نیز، این مفهوم اه می ت بالایی دارد و در ارتباط مستقیم با مفاهیم کرمه و سمساره است؛ روند بازپیدایی بی انتهاست، مگر اینکه فرد از طریق درک حقیقت به رهایی یا موکشه دست یابد. تحول اندیشه های مربوط به زندگی پس از مرگ و تناسخ در دین هندویی را می توان در متون دینی اصلی یعنی وداه،ا براهمنه ه،ا اوپنیشدها و بهگود گیتا، که بخشی از حماسه بزرگ مهابهاراته است، مشاهده کرد. پژوهشگران خاستگا ه های متفاوتی را برای اندیشه تناسخ و زندگی پس از مرگ در دین هندویی مطرح کرده اند و گاهی آن را مربوط به خارج از سرزمین هند می دانند. اما در نهایت می توان گفت که این اندیشه ریشه در باورهای بومی این سرزمین دارد.
    کلیدواژگان: تناسخ، کرمه، سمساره، موکشه، وداها، براهمنه ها، اوپنیشدها، بهگود گیتا
  • حسن جعفری صفحات 35-62
    در فلسفه نئوکانتی ارنست کاسیرر تلاش برجسته ای را در دوران جدید، برای طراحی فلسفه اسطوره شناسی به عنوان جزء مکمل فلسفه دین مییابیم. روشن ترین و جدیدترین تلقی او از اسطوره در جلد دوم فلسفه صور نمادین مطرح شده است. بر این اساس اسطوره همان صورت نمادین است که یگانگی کلمه با هستی و دال با مدلول را حفظ می کند. با این همه، اسطوره همچنان خود را در ساختار مهم در حال تکوینی تثبیت می کند و زیربنای دین را با استفاده از نمادها و نشانه های محسوس شکل می دهد و آنها را این گونه می شناساند. بنابراین، اسطوره و دین، ترجمان گرایش بنیادی نسبت به تکوین نمادین به شمار می آیند. به عبارت دیگر، آنها، اساس استعارهای را تشکیل میدهند که به طور همه جانبه، در تمام کارکرد نمادپردازی استقرار دارد. در این مقاله، ماهیت اسطوره و خصوصیات اندیشه ای اسطوره- دینی و نقش زمان و مکان در روند تکامل اسطوره شناسی بررسی می شود و از ارتباط مستحکم اسطوره با زبان سخن به میان می آید و در پایان نی ز به پیوند اسطوره و دین اشاره می شود.
    کلیدواژگان: اسطوره، دین، نماد، زبان، مقدس
  • محمد جواد شمس صفحات 63-88
    خرمدینیه را یکی از بزرگترین جنبش های مذهبی، سیاسی و اجتماعی ایرانیان در سده های دوم و سوم هجری قمری دانسته اند، که نسبت به سایر فرق ه های ایرانی این دوره از اهمیت بیشتری برخوردار است و منابع خذی نسبتا قابل توجه نیز درباره آنان در دست است. با این همه، هنوز نادانسته های زیادی از آنان داریم؛ Ĥ و م به ویژه آنکه بیشتر منابع با خشم، کینه و عداوت از آنان سخن گفته اند. مشکل اساسی و مهمی نیز که در این تحقیق با آن روبرو هستیم، خلط میان این فرقه و سایر فرقه های آن دوره است. اما به احتمال بسیار خرمدینیه همان مزدکیه دوره ساسانی یا بسیار متاثر از آن است که پس از گذشت بیش از دو قرن دوباره آشکارا به اظهار عقیده و حضور سیاسی و اجتماعی خود پرداختند. آرا و اندیشه های مزدک به یکباره محو نشد، بلکه توسط زن او و نیز برخی از پیروانش که از آن قتل عام جان سالم به در برده بودند، به طور مخفیانه نشر و توسعه یافت. خرمدینان به دو بن یا دو اصل، و نیز حلول و تناسخ معتقد بودند، و ظاهرا اباحه گری و اشتراک اموال و زنان نیز میان آنان رواج داشت. به گفته برخی، به علت عدم وجود یک معبد واحد و نیز نداشتن یک رهبری و ریاست دینی مشخص، و همچنین به سبب پراکندگی در ولایات و سرزمین های مختلف ایران و ارتباط نداشتن با یکدیگر، به چندین دسته و گروه تقسیم شدند و هر دسته نام خاصی به خود گرفت و در نتیجه برخی از تعالیم و اعتقاداتشان نیز متفاوت شد. از همین رو در منابع دوره اسلامی میان آنان بسیار خلط شده است.
    کلیدواژگان: خرمدینیه (خرمیه)، بابکیه، مازیاریه، محمریه، حلول، اتحاد، تناسخ، اباحه
  • بخشعلی قنبری صفحات 89-109
    اخلاق عرفانی سلبی با اخلاق سلبی به معنای اعم کلمه تفاوت دارد، زیرا اخلاق عرفانی نه صرفا با هدف اخلاقی زیستن، بلکه به منظور دستیابی به احوال عرفانی تنظیم شده است. عموم عارفان سنت های مختلف، نظام های اخلاقی مخصوص به خود دارند که در میان آنها اشتراکات فراوانی هم دیده می شود. عارفان این سنت ها به تناسب نظام عرفانی شان از نظام اخلاقی سلبی خاصی هم پیروی م یکنند که متاثر از سنت دینی آنها است. ترزا آویلایی و جلال الدین محمد مولوی از جمله این عارفا ناند که به رغم فاصله زمانی و مکانی شان، در حوزه اخلاق عرفانی سلبی نقاط مشترک قابل توجهی دارند، چنان که هر دو در نظام اخلاق یشان به دو عنصر پرهیز از نومیدی و پرهیز از آمیختن با مردم (عزلت گزینی) به عنوان دو امر زمینه ساز ورود به سلوک اشاره کرده اند. افزون بر این دو عنصر، چند مفهوم اخلاقی دیگر نیز مورد عنایت این دو عارف بوده است که صاحب این قلم با بهره گیری از روش های معناشناختی و تطبیقی به بررسی آنها پرداخته است.
    کلیدواژگان: اخلاق عرفانی، اخلاق سلبی، عزلت گریزی، عزلت گزینی، فروتنی، ترزا، مولوی
  • محی الدین قنبری صفحات 111-142
    قرآن کریم و تورات به خودی خود فاقد سامانه زیستی »هستند و قصد و غایتی برای ارائه طبقه بندی ای کامل و منطقی از موجودات، همانند یک متن زیست شناختی یا جهانشناختی ندارند و آیاتی که در آنها درج شده، انعکاسی از دانش مخاطبانشان به موجودات است. شباهت هایی میان جهان شناسی قرآن کریم و تورات در پیدایش و نوع نگاه به موجودات، به ویژه در زمینه رستنی ها دیده میشود که می تواند ناشی از منشا واحد وحیانی، و فرهنگ و دانش مشابه مخاطبان و آورندگان آن دو باشد؛ البته سامانه زیستی موجودات در قرآن مفصل تر از تورات است. تنها با استنباطات منطقی از آیات قرآن و عهد عتیق و دیگر متون نزدیک به آنها ارائه چنین سامان های ممکن است. بنابراین، این مقاله می کوشد تا ضمن اساس قرار دادن متون یاد شده، با مراجعه به متون نزدیک به آنها تصویری از سامانه موجودات در آن عصر ارائه کند و شباهت ها و تفاوت های آنها را دریابد. ارائه این سامانه و تبیین واژگان به کار رفته در آن میتواند تمایزهای اساسی در جهان شناسی متون مقدس را با دیدگاه- های علمی و فلسفی یونانیان نشان دهد.
    کلیدواژگان: جهان شناسی، سامانه زیستی، طبقه بندی موجودات، طبیعت، قرآن کریم، تورات
  • عباس گوهری، امین رضا نوشین صفحات 143-159
    سنجش، تایید یا تکذیب هیچ یک از آرای معطوف به واقعیت کثرت ادیان، همچون حصرگرایی 4 شمول گرایی 5 یا کثرت گرایی 6 دینی، که از مهم ترین مباحث دو حوزه فلسفه دین و کلام جدید به شمار می آیند، مقصود این نوشتار نیست. بلکه این پژوهش بی هیچ ارزش داوری، تنها در پی تبیین رویکرد یکی از متاملان و عارفان شهیر ایرانی اسلامی نسبت به مقوله کثرت ادیان است و می کوشد تا پرده از چهره رای خاص وی درباره این مقوله مهم بردارد. هرچند که در حاشیه، به خود مدعای کثر تگرایی و رابطه آن با تجارب دینی نیز می پردازد و از منظری پدیدار شناختی، این دو امر را بررسی می کند. شیخ محمود شبستری که از عرفای نامدار ایرانی اسلامی، و از نظریه پردازان عرصه اندیشه دینی– عرفانی به شمار می آید، محور و منظور این نوشتار است. وی که در ارایه آرای مربوط به دین، بر بنیاد جهان بینی عرفانی تکیه دارد، کوشیده است تا حاصل تاملات خویش را به هر دو زبان نظم و نثر، و در مطاوی آثاری ارجمند اما موجز به ظهور رساند. از وی، همچون برخی دیگر از عرفا، درباره مقوله کثرت ادیان نیز رای و نظری باقی مانده است. قصد این نوشتار پرداختن به رای واقعی او درباره مسئله تکثر ادیان است، تا بدین وسیله شعاعی هرچند کم رنگ، به ویژه درباره آرای معطوف به کثرت ادیان بر اندیشه شبستری به طور خاص، و عرفان اسلامی به طور عام بیافکند و رای شیخ را در این باره بازنماید. نگارنده برآن باور است که حاصل کار نه تنها به شبستری، که به سایر عارفان اسلامی نیز قابل تعمیم است، زیرا همگی این بزرگان، چنان که فروتر تبیین خواهیم نمود، از نظر فکری و به ویژه فلسفی، در یک محدوده زمانی و تحت سیطره یک نظام و سنت اندیشگانی واحد به سر می برده اند.
    کلیدواژگان: شیخ محمود شبستری، کثرت ادیان، کثرت گرایی، شمول گرایی، حصر گرایی
  • ارسطو میرانی صفحات 161-187
    سنگهه به معنای نظامی رهبانی مبتنی بر زندگی گروه راهبان یا راهبه های بودایی است که با هم جمع شده و جماعت مشخصی را در صومعه بنابر اصول وینیه برپا می دارند. این نظام، مهمترین نهاد دینی در جوامع تهروادهای و مبتنی بر روابط میان اعضاء و رابطه متقابل اعضاء آن با عوام جامعه است. درون سنگهه راهبان از منزلت و مزایای نسبتا برابری برخوردارند اما میان راهبان و راهبه ها از جنبه های متعددی تبعیض وجود دارد. ممنوعیت فعالیت اقتصادی راهبان تداوم حیات سنگهه را به حمای تهای مالی عوام وابسته می کند و سنگهه برای حفظ این حمای تها، از یک سوی کارکردهای اجتماعی خاصی را برعهده گرفته و از سوی دیگر، به رغم تاکید مذهب تهرواده بر راست کیشی و بدعت گریزی، باورهایی را در میان عوام مطرح نموده است که با تعالیم منتسب به بودا تفاوت و حتی مغایرت دارند.
    کلیدواژگان: بودایی، سنگهه، راهبان، راهبه ها، تهره واده، وینیه
|
  • Pages 9-34
    Reincarnation, which means rebirth of the soul or self in a series of physical or preternatural embodiments such as human being, animal, plant or divine, angelic and demonic embodiments, is a fundamental doctrine in some Asian religions. Though it has been stated that this idea could be originated in primitive religions, in Indian religions it is an essential doctrine directly connected with two basic beliefs namely karma and samsāra. For Hindus the process of rebirth is endless, but it can be ceased by true liberation or mokśa. The development of the concept of reincarnation is traceable through the Hindu Scriptures such as Vedas, Brāhmanas, Upanisads and bhagavadgītā, which is a part of the great Indian epic Mhābhārata. Scholars put forward different theories about the origin of the Hindu doctrine of reincarnation, so much so that they recognized it as a non-Indian idea; however eventually they reached to a consensus: the belief stems from Indian indigenous cults.
    Keywords: reincarnation, karma, samsara, moksa, Vedas, Brāhmanas, Upanis ads, bhagavadgita
  • Pages 35-62
    In modern times, the Neo-Kantian philosophy of Ernst Cassirer is the most significant attempt to construct a philosophy of myth as an integral part of the philosophy of religion. His most elaborated definition of myth can be found in the second volume of his Philosophy of Symbolic Forms. According to this book, myth is a symbolic form that maintains unity of the word and being, the signifier and the signified, it yet still retains itself in the developing structure and, by the use of symbols and signs, it shapes the foundation of religion. Myth and religion, therefore, represent the fundamental tendency toward symbolic formation. In other words, they constitute the basis of a metaphor that lies at the heart of all forms of symbolic function. This essay surveys the nature of myth, the characteristics of mythic–religious though and the role of time and place in the development of the mythology. It also deals with the relation between language and myth and tries to give an account of the interrelationship between myth and religion.
    Keywords: Myth, Religion, Symbol, Language, the Sacred
  • Pages 63-88
    Khurramdīnīyyah is one of the greatest religious, political and social movements in Iran in the 9th century C.E. Although this movement is more important than other sectarian movements of that era and there are relatively considerable sources available about it, its true nature is not clear, primarily due to the fact that these sources mainly speak about it with hostility and disagreement. Moreover, these sources present a confused picture of Khurramdīnīyyah which is sometimes mingled with the elements from other sects of that period. Mazdakīyyah– a heterodox sect of Sassanid period– probably exercised a powerful influence on Khurramdīnīyyah. It has also been asserted that the latter was the continuation of the former. In fact, after the suppression of Mazdakism by Sassanind kings, the teachings of Mazdak did not disappeared. On the contrary, through the efforts of his wife and some of his followers who survived from the massacre, these teaching lived on and secretly scattered. It is more likely that Mazdakian teachings were revitalized under the name of Khurramdīnīyyah more than two century later. A dualist belief in two principles, as well as, reincarnation and transmigration are the main doctrines which Khurramdīnīyyah promoted. Moreover an extremist form of communal life is attributed to them, based on sharing properties– even their spouses. The lack of a central church and exact religious leadership and the diffusion of the believers in different parts of Iran led Khurramdīnīyyah into dispersion. Several sub-sects, with different names and doctrines, emerged from it, which caused a clear confusion in accounts of Islamic sources about them.
    Keywords: Khurramdiniyyah (Khurramiyyah), Babakiyyah, Maziariyyah, Muhammariyyah, reincarnation, transmigration, union, ibahah
  • Pages 89-109
    The mystical negative ethics differs from negative ethics in general, because the mystical ethics has been adjusted to attain mystical states not merely living a moral life. Although mystics of different traditions follow different ethical codes, there are many similarities among them. Moreover, these mystics in accordance with their mystical traditions pursue special kinds of negative ethics. Among these mystics Teresa of Avila and Jalāl al-dīn Rūmī are good examples. Although they lived in different times and places, there are considerable similarities in their views, especially in the field of negative mystical ethics. From their viewpoint two important elements are necessary for beginning the mystical journey: not to be despaired and renouncing the social life (eremitism). Other ethical concepts were also important to them, which this essay, by employing comparative method, tries to deal with them.
    Keywords: mystical negative ethics, eremitism, modesty, Teresa of Avila, Jalal aldin Rumi
  • Pages 111-142
    There is no accurate description of a kind of "biological classification" in the Holy Qur’ān and the Old Testament. Moreover, in contrast to the biological texts, Qur’ān and the Old Testament do not aim at scientific categorization of creatures, and therefore it seems that their verses arethe reflection of their addressees’ knowledge of the nature. Both these books have similar attitudes toward creatures– particularly plants– and perhaps these similarities are rooted in their same revelatory origin or the similar cultural background of their prophets and their addressees. However, the Qur’ān’s description of creatures is more elaborate than that of the Old Testament. Therefore, only through logical deductions from the verses of Holy Qur’ān, the Old Testament and their interpretations one can talk about the "biological classification" according to these two scriptures. This essay tries to give an account of such classification and to compare their similarities and discrepancies. This leads us to this
    Conclusion
    The cosmology of the holy scriptures basically differ from the viewpoints of the Greek philosophers.
    Keywords: Cosmology, biological classification, category of creatures, Nature, the Holy Qur'ān, the Old Testament
  • Pages 143-159
    The aim of this essay is not judging about exclusivism, inclusivism or pluralism as such, rather, it tries to explain the ideas of the well-known Iranian Muslim mystic, Shiykh Mahmūd Shabistarī, on pluralism. Moreover, by employing phenomenological method, this essay is going to deal with the concept of pluralism and its relation with religious experiences. Shiykh Mahmūd is a famous mystic and also a distinguished theorist in the field of religious-mystical thoughts. He takes a mystical approach to religious ideas and expresses his views through concise treatises in prose and verse. Like many mystics he frequently deals with different aspects of the multiplicity of religions. This essay attempts to survey his exact opinion on pluralism, so that it may throw new light on Shabistarī’s view in particular and Islamic mysticism in general.
    Keywords: Shabistari, multiplicity of religions, Exclusivism, Inclusivism, Pluralism
  • Pages 161-187
    Sangha as a group of monks and nuns that come together to construct a monastic community based on the principles of vinaya, is the main religious institution in a Theravādin society. Sangha's structure is basedon its member's relationship with each other and with their surrounding society. Within Sangha there is an obvious equality among monks on the one hand, and a distinctive discrimination between monks and nuns. Prohibition of Monk's and nun's economic activity except for begging has made Sangha's continuity dependent on laymen's economic supports, and Sangha, trying to hold these supports, has undertaken certain social functions. Moreover, despite the emphasis on orthodoxy and avoidance of religious innovations in Theravādin Buddhism, it has spread some beliefs which are different from and sometimes even in contrast with Buddha's teachings.
    Keywords: Sangha, monks, nuns, alms, merit, Theravada