فهرست مطالب

مدیریت و توسعه ورزش - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 8، بهار و تابستان 1395)

نشریه مدیریت و توسعه ورزش
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 8، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/08
  • تعداد عناوین: 15
|
  • اکبر جابری*، حسن اسدی دستجردی، فرزانه مظلومی سوینی، جواد خزایی پول صفحات 1-18
    هدف
    هدف تحقیق حاضر تحلیل سهم نسبی ابعاد هویت برند تیمی بر وفاداری هواداران فوتبال لیگ برتر ایران و ارائه مدلی در راستای توسعه وفاداری به تیم های لیگ برتر فوتبال بود.
    روش شناسی: تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت از نوع تحقیقات توصیفی-پیمایشی بود که به صورت میدانی انجام گرفت. جامعه آماری این تحقیق را هواداران تیم های لیگ برتر ایران تشکیل می دادند. تعداد 236 نفر به عنوان نمونه آماری به صورت تصادفی انتخاب گردیدند. ابزار گرداوری این تحقیق پرسشنامه های وفاداری رفتاری فینک و همکاران (2003)، و پرسشنامه ابعاد هویت تیمی کو (2009) بود. روایی صوری بر اساس نظرات 15 نفر از محققین حوزه بازاریابی و ورزش انجام و بر اساس آزمون کندال روایی محتوای پرسشنامه نیز 79/0 محاسبه گردید. مقدار پایایی نیز بر اساس آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه 82/0 به دست آمد. جهت تحلیل داده ها از نرم افزارهای 18SPSS و AMOS20 استفاده گردید
    یافته ها
    جهت سنجش روایی مدل تحقیق از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده گردید و بر اساس نتایج تحلیل مسیر ارتباط متغیرهای این پژوهش مورد تایید قرار گرفته است. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که چهار بعد هویت تیمی دارای تاثیر مثبت و معناداری بر وفاداری رفتاری هواداران بوده اند.
    نتیجه گیری
    : نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که چهار بعد هویت برند تیمی بر وفاداری رفتاری هواداران نسبت به تیم های فوتبال لیگ برتر ایران تاثیرگذار می باشند. بنابراین، توسعه ادراک مدیران از شاخص های هویت برند تیمی می تواند ابزاری مهم در راستای تقویت وفاداری هواداران به برند تیم های فوتبال محسوب گردد.
    کلیدواژگان: هویت تیمی، وفاداری، هواداران فوتبال، لیگ برتر ایران
  • فرهاد نظری، بهرام یوسفی، حسین عیدی* صفحات 19-35
    هدف
    مقایسه و تعیین اولویت عوامل ارزیابی کیفیت سیستم توسعه استعدادیابی ورزشی در جمهوری اسلامی ایران می باشد.
    روش شناسی: روش پژوهش توصیفی و از نوع مطالعات پیمایشی است که از لحاظ هدف در دسته پژوهش های کاربردی قرار می گیرد. جامعه آماری پژوهش، شامل مربیان، ورزشکاران، کارشناسان فدراسیون ها و هیات ها و اساتید متخصص تربیت بدنی بود که به ترتیب83 نفر(04/17%)، 267 نفر (04/58%)، 71 نفر (43/15%) و 39 نفر (47/8%)، در کل460 نفر به عنوان نمونه به پرسشنامه پژوهش پاسخ دادند. ابزار مورد استفاد، پرسشنامه الریک روجر (2010)، بود که کیفیت در سیستم های شناسایی و توسعه استعداد را می سنجد. پایایی با استفاده از ضریب الفای کرونباخ، 84/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آمار توصیفی و استنباطی (میانگین و انحراف استاندراد، آنوا، کولموگروف- اسمیرنوف، آنوا و آزمون رتبه ای فریدمن) استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج آزمون آنوا نشان داد که، بین نمونه ها منتخب در عامل های ساختار، فرایند، و نتایج تفاوت معناداری(05/0>P) ، وجود دارد. همچنین، بر اساس آزمون فریدمن، عامل نتایج دارای بالاترین اولویت در سیستم استعدادیابی ورزشی ایران بود.
    نتیجه گیری
    در مجموع می توان نتیجه گرفت که، ارزیابی سیستم توسعه استعدادیابی به عنوان زیر ساخت ورزش حرفه ای و قهرمانی می تواند باعث موفقیت ورزش کشور در صحنه های جهانی و بین المللی شود.
    کلیدواژگان: ساختار، نتایج، فرایند ها، استعدادیابی
  • مهرعلی همتی نژاد، محمد مهدی رحمتی، محمد صفرزاده* صفحات 37-50
    هدف
    : هدف از این تحقیق، بررسی عوامل موثر بر حضور تماشاگران لیگ برتر بسکتبال ایران است.
    روش شناسی: پژوهش از نوع توصیفی، پیمایشی است. پرسشنامه مورداستفاده در این تحقیق در نوبت های مختلف توسط گرین (1995)، هانسن و گوتیر (1992)، اسکافیلد (1983)، کاسکی (1994) و ژانگ و همکاران (1995) به منظور بررسی عوامل موثر بر حضور تماشاگران در ورزشگاه ها در ورزش های توپی مورد استفاده قرار گرفته است. پس از تعیین حجم نمونه، پرسشنامه با روش نمونه گیری تصادفی در دسترس بین 370 نفر از تماشاگران در دو ورزشگاه و دو شهر تهران و اصفهان توزیع گردید. پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ 79/0 به دست آمد. داده ها با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون های فریدمن و تعقیبی ویل کاکسون تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    : نتایج نشان می دهد که عامل نظم، امنیت و انضباط اخلاقی (برگزاری منظم و مناسب لیگ، برخورد مناسب پرسنل و ماموران کنترل نظم و مدیریت رفتار) مهم ترین دلیل حضور تماشاگران بود. از بین عامل خدمات، تسهیلات و امکانات ورزشگاه (مناسب بودن جایگاه تماشاگران و سهولت در تهیه بلیت)، کسب هویت ورزشی و پرکردن اوقات فراغت (برخورداری ورزشگاه ها از امکانات و تجهیزات مدرن، و حضور با دوستان در مسابقه ها)، حساسیت رقابت و نتیجه آن، حضور بازیکنان مطرح (ستاره) در تیم های ورزشی، فضا و زمان مناسب برگزاری مسابقه، مطلوب بودن سیستم گرمایشی و سرمایشی سالن و برگزاری مسابقه در تعطیلات آخر هفته، اطلاع رسانی و تبلیغات مناسب در مورد زمان و مکان مسابقه به ترتیب بیشترین تاثیر را بر حضور تماشاگران در ورزشگاه داشته اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق انتظار می رود مسئولان مربوطه به منظور افزایش حضور تماشاگران در ورزشگاه ها برنامه ریزی های مناسب برای حفظ و ارتقای هنجارهای حاکم بر سالن های محل برگزاری مسابقه ها اتخاد نمایند. افزون بر این، فراهم ساختن امکانات رفاهی برای ورزشگاه ها و تبلیغات مناسب در مورد زمان و مکان برگزاری مسابقات می تواند سبب افزایش شمار تماشاگران در ورزشگاه ها گردد.
    کلیدواژگان: تماشاگران، تحلیل عاملی، انضباط اخلاقی، نظم، اوقات فراغت
  • مرتضی رضایی صوفی، ابوالفضل فراهانی، جلال یاراحمدی* صفحات 51-64
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر، تعیین تاثیر بازارگرایی بر عملکرد کسب و کار شرکت های ورزشی است. روش تحقیق حاضر از نوع همبستگی است و نمونه آماری پژوهش حاضر را 113 نفر از مدیران و مسئولان واحدهای مختلف شرکت های ورزشی در سراسر کشور که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند، تشکیل می دهند.
    روش شناسی: به منظور گردآوری اطلاعات موردنیاز برای متغیر فرهنگ بازارگرایی از پرسشنامه نرور و اسلاتر (1990)، هوشمندی بازار از پرسشنامه کوهلی و جاورسکی (1990) و عملکرد کسب و کار از پرسشنامه هالی و همکاران (2005) استفاده گردید. روایی پرسشنامه ها با استفاده از نظر اعضای هیات علمی و متخصصان صنعت و ورزش تایید و پایایی پرسشنامه بر اساس آلفای کرونباخ برای تمامی متغیرهای تحقیق 82/0 گزارش شد. برای تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات از میانگین و انحراف استاندارد در بخش آمار توصیفی و از آزمون تحلیل رگرسیون به عنوان آمار استنباطی استفاده شد.
    یافته ها
    . نتایج آزمون تحلیل رگرسیون نشان داد: بین فرهنگ بازارگرایی و عملکرد کسب و کار ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد (001/0= sig). اما بین متغیر هوشمندی بازار و عملکرد کسب و کار شرکت های ورزشی ارتباط معنی دار مشاهده نشد (087/0= sig).
    نتیجه گیری
    لذا به مدیران شرکت های ورزشی پیشنهاد می شود که به منظور سودآوری هر چه بیشتر به شناخت رقبا، هماهنگی بین وظایف و شناخت نیازهای مشتری توجه داشته باشند.
    کلیدواژگان: فرهنگ بازارگرایی، هوشمندی بازار، عملکرد، ورزش
  • اسماعیل ملک اخلاق، محسن اکبری، سید حسن آل طه* صفحات 65-84
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر حمایت ورزشی بر دلبستگی به برند و وفاداری مشتریان شرکت کاله است.
    روش شناسی: این پژوهش علی و پیمایشی می باشد و جامعه آماری پژوهش دانشجویان دانشگاه گیلان بودند که تعداد 525 دانشجو به روش تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب و در این پژوهش شرکت کردند. از پرسشنامه استاندارد با 42 سوال برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. روایی صوری و محتوایی آن را اساتید مدیریت بازاریابی و کارشناسان حمایت ورزشی تایید کردند و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ و با استفاده از نرم افزار SPSS 19 (برای تمامی ابعاد بزرگ تر از 7/0) تایید شد. در پایان اطلاعات گردآوری شده با استفاده از تکنیک معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS 2 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل داده ها با کمک نرم افزار نشان دهنده این امر بود که حمایت ورزشی بر دلبستگی به برند و وفاداری مشتریان تاثیرگذار است، همچنین دلبستگی به برند نیز بر وفاداری مشتریان تاثیرگذار است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، حمایت ورزشی به عنوان یک ابزار توانمند بازاریابی برای شرکت ها عمل کرده و به آن ها در رسیدن به سود و کسب سهم بیشتر بازار یاری می رساند. همچنین حمایت ورزشی به عنوان انجام بخشی از مسئولیت اجتماعی شرکت، باعث تاثیر مضاعف بر وفاداری مشتریان و دلبستگی آنان به برند می شود.
    کلیدواژگان: حمایت ورزشی، دلبستگی به برند، وفاداری مشتریان
  • یاسر صفار، سید مرتضی عظیم زاده*، آذر کفاش پور صفحات 85-102
    هدف
    امروزه مدیریت و توسعه برندهای ورزشی تنها محدود به کالاها، تیم ها و لیگ ها ورزشی نمی شود؛ بلکه در بین ورزشکاران نیز به رسمیت شناخته شده است. از این رو، هدف این تحقیق تحلیل عوامل موثر در شکل دهی تصویر برند ورزشکاران حرفه ای است.
    روش شناسی: تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه ی گردآوری اطلاعات تحقیق، توصیفی- همبستگی است. برای تعیین حجم نمونه از نرم افزار تخصصی PASS استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان پسر رشته تربیت بدنی دانشگاه های شهر مشهد در نیمسال دوم سال تحصیلی 92-93 بود (1083N=). بر این اساس حجم نمونه موردنیاز 308 نفر به دست آمد. برای جمع آوردی داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد، که با روش نمونه گیری تصادفی به شکل سهمیه ای توزیع گردید. همچنین برای آزمون فرضیه های تحقیق از تکنیک تحلیل عاملی تائیدی، با کمک نرم افزار آموس 21 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، عوامل داخل زمین و خارج زمین هر دو رابطه معناداری با تصویر برند ورزشکاران داشتند. بعلاوه، مشخص شد عامل سبک رقابت ورزشکار و رفتار جوانمردانه به ترتیب با بار عاملی 91/0 و 52/0 بیشترین و کمترین تاثیرگذاری را بر روی تصویر برند ورزشکاران داشتند.
    نتیجه گیری
    ورزشکاران برای ایجاد تصویری مثبت از خود علاوه بر توجه به عوامل داخل زمین، به عوامل خارج از میدان مسابقه نیز باید توجه کافی داشته باشند. همچنین، بهتر است برند شخصی ورزشکاران بر روی مزیت رقابتی آنها استوار باشد تا هدف اصلی برندسازی یعنی ایجاد تمایز حاصل شود.
    کلیدواژگان: تصویر برند، ورزشکاران حرفه ای، برندسازی شخصی، تحلیل عاملی تاییدی
  • سید احمد نژاد سجادی*، مهرزاد حمیدی، محسن ارسلان صفحات 103-116
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر، اولویت بندی استراتژی های سازمان ورزش شهرداری تهران با استفاده از مدل AHP بود.
    روش شناسی: تحقیق حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بود. جامعه آماری شامل کلیه مدیران سازمان ورزش شهرداری ها و اعضای شورای راهبردی سازمان ورزش شهرداری تهران بودند (145N=). تعداد 60 نفر از این افراد به عنوان نمونه انتخاب شد. جهت روشن تر شدن مسیر تحقیق، شاخص های اولیه تحقیق، از رساله دکتری نژاد سجادی(1391) استخراج، و با جمع بندی نظرات نمونه آماری، شاخص های نهایی تدوین گردید. پرسشنامه نهایی در اختیار نمونه قرار داده شد و برای تلفیق دیدگاه ها، تعیین اولویت، وزن دهی معیارها و زیر معیارها، از مدل AHP استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در اولویت بندی کلی مناظر و استراتژی های سازمان ورزش شهرداری، منظر مالی و منظر فرآیند داخلی به ترتیب بالاترین و پایین ترین اولویت را به خود اختصاص دادند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که ورزش شهروندی بایستی در افق تعیین شده از نظر مالی روی پای خود بایستد،(به عنوان اولین اولویت) و از نظر منظر داخلی در شرایط قابل قبولی است و می تواند با داشته های فعلی خود، برای تحقق اهدافش تا افق تعیین شده انجام وظیفه نماید.(آخرین اولویت).
    کلیدواژگان: اولویت بندی، سازمان ورزش شهرداری تهران، مدل AHP، BSC
  • لیلا شفایی*، ژاله معماری، محمد اصغری جعفرآبادی صفحات 117-136
    هدف
    هدف از انجام این تحقیق تبیین ابعاد و مدل سازی شخصیت برند تیم های منتخب لیگ برتر فوتبالبود. تحقیق به روش توصیفی- پیمایشی انجام شد..
    روش شناسی: نمونه ها شامل 673 تن از هواداران تیم های منتخب لیگ برتر فصل 91-92 (پرسپولیس، استقلال، تراکتورسازی و سپاهان ) بود که در لیگ دوازدهم برای تماشای بازی در استادیوم مجموعه آزادی تهران حضور می یافتند. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته ای با 45 سوال بود. پایایی پرسشنامه بر اساس آلفای کرونباخ معادل 95/0 به دست آمد(01/0 P<).
    یافته ها
    بر اساس نتایج تحقیق ابعاد منحصربه فرد، کمال، خیره کننده، متمایز، مهیج، کلاسیک و موفق تبیین کننده مدل شخصیت برند تیم های فوتبال لیگ برتر می باشند.
    نتیجه گیری
    مدیران ورزشی و بازاریابان می توانند با توجه به این ابعاد و متغیرهای تبیین کننده هر بعد، در تبلیغات خود به جذب بیشتر هواداران، درآمدزایی و کسب جایگاه برتر در بازار دست یابند. همچنین حامیان مالی از طریق انطباق شرکت و محصولات خود با هر یک از این ابعاد قادرند رابطه دوسویه مناسبی را برقرار نمایند.
    کلیدواژگان: شخصیت برند، تیم فوتبال
  • محسن اسمعیلی، محمد احسانی *، هاشم کوزه چیان، حبیب هنری صفحات 137-152
    هدف
    هدف از انجام تحقیق طراحی مدل تاثیر بازارگرایی مراکز ورزشی تفریحی آبی بر رفتار مشتریان با توجه به متغیر میانجی کیفیت خدمات می باشد.
    روش شناسی: نوع تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش گردآوری داده ها توصیفی و پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش مراکز تفریحی ورزشی آبی کشور بوده که 5 مرکز بزرگ به صورت هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری درون مراکز به صورت تصادفی طبقه ای بوده است که شامل دو گروه پرسنل و مشتریان بوده است. مهم ترین ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه، مصاحبه، و مشاهده بوده است. روش تحلیل داده ها استفاده از معادلات ساختاریSEM از طریق نرم افزار AMOS و SPSS بوده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بازارگرایی بر رفتار مصرف کننده به طور مستقیم تاثیر معنی داری ندارد ولی بر کیفیت خدمات تاثیر معنی داری دارد. کیفیت خدمات نیز می تواند نقش واسطه را در ارتباط بازارگرایی و رفتار مصرف کننده ایفا کند. همچنین متغیر فرهنگ بازارگرایی در مقایسه با هوشمندی بازار، تاثیر بیشتری بر کیفیت خدمات داشته است. در بین مولفه های کیفیت خدمات عامل تناسب بیشترین وزن رگرسیونی را در برداشته است. بین هوشمندی بازار و فرهنگ بازاریابی نیز رابطه معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    مدیران مراکز باید در تدوین راهبردهای بازاریابی خود به عواملی همچون مشتری گرایی، رقابت گرایی، هماهنگی بین وظیفه ای و شناخت محیط بازار توجه ویژه ای نموده و در راستای توسعه کیفیت خدمات، نوآوری، خلاقیت و توسعه جذابیت خدمات را محور کار خود قرار دهند.
    کلیدواژگان: فرهنگ بازارگرایی، هوشمندی بازار، کیفیت خدمات، رفتار مصرف کننده
  • نوشین بنار، حمیدرضا گوهررستمی، حکیمه مهرعلی تبار * صفحات 153-168
    هدف
    هدف پژوهش حاضر مقایسه نگرش و رفتار مشتریان نسبت به خدمات مراکز آمادگی جسمانی شهر رشت است.
    روش شناسی: پژوهش حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی است که به شکل میدانی انجام شد. جامعه آماری آن شامل کلیه مشتریان مراکز آمادگی جسمانی شهر رشت بود که 400نفر از آن ها به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پنج پرسشنامه ویژگی های فردی، کیفیت خدمات ورزشی، رضایتمندی مشتری، وفاداری مشتری و قصد خرید مجدد بود که روایی آن مورد تایید 8نفر از متخصصان مدیریت ورزشی قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از آزمون ضریب آلفای کرونباخ معادل 96/0=α محاسبه شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دادکه بین کیفیت خدمات با متغیر جنسیت، گروه های سنی و مدت عضویت مشتریان در باشگاه تفاوت معناداری وجود داشت(05/0≥P). همچنین بین وفاداری مشتریان با دفعات حضور مشتریان در باشگاه ها و بین قصد خرید مجدد با گروه های سنی مشتریان تفاوت معنی داری مشاهده شد (05/0≥P).
    نتیجه گیری
    مدیران مراکز آمادگی جسمانی می توانند با طبقه بندی مشتریان بر اساس ویژگی های انسانی و شناسایی انتظارات و نیازهای متنوع آنان و ارائه محصولاتی مطابق با خواسته های مشتریان در جهت رضایتمندی، وفاداری دائم و تمایل به بازگشت دوباره آنان به باشگاه تلاش کنند.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، نگرش مشتری، رضایتمندی، وفاداری، قصد خرید مجدد
  • مهدی خطیب زاده*، هاشم کوزه چیان، افشار هنرور صفحات 169-184
    هدف
    بحث کیفیت خدمات، رضایتمندی و تمایل به بازگشت گردشگران ورزشی همواره موضوعی بحث انگیز بوده است. از این رو هدف این پژوهش بررسی رابطه کیفیت خدمات با رضایتمندی و تمایل به بازگشت گردشگران ورزشی بود.
    روش شناسی: روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است که به شکل میدانی انجام شده است. نمونه آماری این پژوهش 265 نفر از گردشگرانی بودند که در دیدار دو تیم فوتبال استقلال و پرسپولیس در ورزشگاه آزادی تهران حضور داشتند. ابزار گردآوری اطلاعات در این تحقیق برگرفته از پرسشنامه ای است که شانک در رساله دکتری خویش در دانشگاه اوهایو مورد استفاده قرار داده است. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه با استفاده از نظر متخصصین مدیریت ورزشی و روایی سازه با بهره گیری از تحلیل عاملی اکتشافی مورد تائید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از روش آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت (آلفای کرونباخ= 89/0). برای تجزیه و تحلیل داده ها از بسته نرم افزاری SPSS 19 به منظور انجام آمار توصیفی و تحلیل عاملی اکتشافی و نرم افزار لیزرل جهت انجام تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی معادله ساختاری (SEM) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد رضایتمندی در رابطه بین کیفیت خدمات و تمایل به بازگشت گردشگران ورزشی نقش میانجی ندارد. علاوه بر این، اگرچه رضایتمندی (با ضریب اثر 35/0) تاثیر معنی داری روی تمایل به بازگشت گردشگران ورزشی دارد؛ تاثیر کیفیت خدمات (با ضریب اثر 56/0) بیشتر است. تاثیر کیفیت خدمات (با ضریب اثر 25/1) بر رضایتمندی نیز معنادار است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج می توان گفت با افزایش کیفیت خدمات گردشگری ورزشی و عوامل مربوط به آن می توان سطح رضایتمندی و تمایل به بازگشت گردشگران ورزشی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، رضایتمندی، تمایل به بازگشت، گردشگران ورزشی
  • فرهاد فتحی *، علیرضا الهی، مرجان صفاری صفحات 185-200
    هدف
    هدف از این پژوهش شناسایی و آزمون مدل تاثیر نوستالژی بر تمایل به خرید هواداران فوتبال است.
    روش شناسی: روش تحقیق از نوع همبستگی است. با توجه به تعداد قابل کفایت برای فرضیه آزمایی و مدل سازی (بیش از 150 نفر) تعداد 350 نفر (دانشجویان دانشگاه خوارزمی) از هواداران علی کریمی (شخصیت نوستالژی) به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های نوستالژی برانگیخته (پاسکال 2002)، شخصیت نوستالژیکی (مییر 2010)، تاثیرپذیری نوستالژیکی (روتلج 2009) و تمایل به خرید (مییر 2010) بود. برای برانگیختن نوستالژی هواداران، فیلم نوستالژیک علی کریمی برای آن ها پخش و سپس پرسشنامه توزیع و جمع آوری شد. روایی فیلم و پرسشنامه توسط متخصصان علمی و رسانه ای تایید شد. برای تحلیل یافته ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار لیزرل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان که سازه پژوهش برازش مطلوبی دارد. همچنین برای آشنایی با شخصیت نوستالژیکی (36/5=t و 29/0=β) و تاثیرپذیری نوستالژیکی (91/8=t و 54/0=β) رابطه علی معناداری با نوستالژی برانگیخته مشاهده شد. علاوه بر این نوستالژی برانگیخته رابطه علی معناداری با تمایل به خرید هواداران داشت (93/10=t و 63/0=β).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها پیشنهاد می شود در روش های صحه گذاری بازاریابی ورزشی از شخصیت-های با وجهه نوستالژیک بالا برای برانگیختن هواداران استفاده شود.
    کلیدواژگان: نوستالژی برانگیخته، شخصیت نوستالژیک، تاثیرپذیری نوستالژیک، هوادار ورزشی، تبلیغات از طریق ورزش
  • بهرام یوسفی، شیوا صفری تکیه* صفحات 201-216
    هدف
    هدف از این مطالعه مقایسه ابعاد ارزش ویژه برند در بین مشتریان ورزشکار و غیر ورزشکار پوشاک ورزشی آدیداس بود.
    روش شناسی: روش پژوهش توصیفی- پیمایشی بود. آدیداس جزء برندهای ورزشی محبوب و شناخته شده در جهان است و در ایران نیز نمایندگی رسمی دارد. جامعه هدف مشتریانی تعریف شد که به نمایندگی رسمی آدیداس در تهران (پایتخت ایران) مراجعه و خرید می کردند . 404 پرسشنامه به روش تصادفی ساده توسط مشتریان کامل شد که پیش از این توسط تانگ و هایولی (2009) به کار گرفته شده بود. بخش اصلی پرسشنامه شامل 5 قسمت برای اندازه گیری ابعاد ارزش ویژه برند یعنی آگاهی برند، وفاداری برند، تداعی برند و کیفیت ادراک شده برند بود. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون یو من ویتنی، ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون Z فیشر انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد مشتریان ورزشکار و غیر ورزشکار پوشاک ورزشی در آگاهی و وفاداری برند تفاوت دارند، اما در ابعاد تداعی برند و کیفیت ادراک شده تفاوت معنادار نبود. به علاوه، نتایج تحقیق نشان داد که ارتباط مثبت و معناداری بین چهار بعد ارزش ویژه برند (آگاهی برند، وفاداری برند، تداعی برند و کیفیت ادراک شده برند) با ارزش ویژه برند پوشاک ورزشی وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این پژوهش، مدیران صنعت پوشاک ورزشی باید برای توسعه برند، فعالیت های بازاریابی شان را بیشتر بر روی کیفیت ادراک شده و تداعی برند متمرکز کنند.
    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند، پوشاک ورزشی، مشتری، ورزشکار، غیر ورزشکار
  • فریبا عسکریان، بهزاد اکبرزاده* صفحات 217-231
    هدف
    هدف از تحقیق حاضر بررسی رابطه بین ارزش ادراک شده برندهای ورزشی و قصد خرید مجدد مشتریان می باشد.
    روش شناسی: پژوهش حاضر از نوع توصیفی و جامعه آماری کلیه افرادی هستند که برای خرید به سه مرکز اصلی خرید کالاهای ورزشی در تبریز مراجعه کردند که 384 نفر به صورت غیر تصادفی در دسترس با استفاده از جدول مورگان (حداکثر تعداد آن) و با مراجعه حضوری محقق در آن فروشگاه ها برای شرکت در این پژوهش انتخاب شدند و به پرسشنامه فاریابی (2012) پاسخ دادند. این پرسشنامه دارای 22 سوال در مقیاس لیکرت 5 ارزشی (کاملا موافقم=1 تا کاملا مخالفم=5) بود. در این پژوهش روایی صوری آن مورد تایید متخصصان قرار گرفت و پایای آن، آلفا کرونباخ 84 درصد محاسبه شد. جهت بررسی داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی آزمون کلموگروف اسمیرنف برای تعیین نرمالیتی داده ها و برای تحلیل آن ها از رگرسیون در سطح معنی داری 05/0≤α استفاده شده است.
    یافته ها
    : نتایج تحقیق نشان داد که با توجه به مقادیر(43/0β= و 001/0P˂) بین ارزش ادراک شده و قصد خرید مجدد همچنین با توجه به مقادیر(46/0β= و 001/0P˂)بین رضایت قبلی مشتری با قصد خرید مجدد مشتریان رابطه معنی داری برقرار است. همچنین تمامی مولفه های تصویر ادراک شده، کیفیت ادراک شده، مقبولیت قیمت و تجربه حسی به طور معنی داری با ارزش ادراک شده رابطه داشتند.
    نتیجه گیری
    بنابراین در میان عامل های مورد بررسی رضایت قبلی مشتری بیشترین تاثیر را بر قصد خرید مجدد و مقبولیت قیمت بیشترین تاثیر را بر ارزش ادراک شده داشته است.
    کلیدواژگان: قصد خرید مجدد، ارزش ادراک شده، برند ورزشی
  • یوسف یاوری*، فریبا عسکریان، محمد خیری شجاعی صفحات 233-244
    هدف
    این مطالعه با هدف شناخت و تحلیل چالش های توسعه گردشگری ورزشی منطقه آزاد ارس با تاکید بر نظرات مدیران و کارشناسان گردشگری و ورزشی منطقه آزاد ارس به اجرا درآمد.
    روش شناسی: 120 نفر از مدیران و کارشناسان گردشگری و ورزشی به عنوان نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه عوامل توسعه گردشگری ورزشی (95/0=α) استفاده شد.
    یافته ها
    با توجه به نتایج، تاثیر عوامل اطلاع رسانی و ارتباطات، تسهیلات زیرساختی، گردشگری و میراث فرهنگی، خدمات ورزشی و تفریحات سالم و تربیت بدنی بر توسعه گردشگری ورزشی منطقه آزاد ارس معنی دار بود. بین وضعیت موجود و وضعیت مطلوب عوامل موثر بر گردشگری ورزشی تفاوت وجود داشت. عوامل موثر بر گردشگری ورزشی به ترتیب اولویت منابع طبیعی، اطلاع رسانی و ارتباطات، تسهیلات زیرساختی، گردشگری و میراث فرهنگی، خدمات ورزشی و تفریحات سالم، تربیت بدنی می باشند.
    نتیجه گیری
    منطقه آزاد ارس می تواند با استفاده بهینه و مناسب از پتانسیل های منابع طبیعی، طراحی و اجرای برنامه های متنوع و راهبردی، سرمایه گذاری در توسعه زیرساخت ها، بهره گیری از فناوری ارتباطات و میزبانی رویدادهای ورزشی به یک قطب گردشگری مهم در حوزه توریسم ورزشی تبدیل شود.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری ورزشی، منطقه آزاد ارس
|
  • Akbar Jaberi *, Hassan Assadi, Farzaneh Mazloomi Soveini, Javad Khazaeipool Pages 1-18
    Objective
    The purpose of the current study was to assess the partial effects of team identity dimensions on team loyalty among fans of football pro league in Iran, and providing a model for development of loyalty to pro league football teams.
    Methodology
    The study was a descriptive survey done as a field one. Research population involved the fans of football teams being famous for having eager fans in football pro league. A sample of 236 fans was selected through random sampling. The research tools involved the questionnaires of Behavioral loyalty (Fink et al, 2003), and team identity (Koo, 2009). Questionnaire’s face validity was investigated according to 15 sport and marketing scholars, and questionnaire’s content validity was found to be 0.79. The questionnaire’s reliability was also found to be 0.82 according to Cronbach’s alpha. SPSS18 and AMOS20 were used for data analysis.
    Results
    To measure the validity and fitness of the model, structural equations modeling (SEM) has been applied, and the relationships of variables were verified based on direction analysis. According to research findings the four dimensions of team identity had positive and significant effects on behavioral loyalty.
    Conclusion
    The results of the current research revealed that four dimensions of team brand identity have significant and positive effect on team loyalty. So, development of managers’ perceptions about these factors can be an important tool for improving football team brand loyalty.
    Keywords: Team identity, Loyalty, Football fans, Pro league
  • Farhad Nazari, Bahram Yousefi, Hossein Eydi * Pages 19-35
    Objective
    The purpose of study was to compare and prioritize the quality assessment in factors of sport talent development systems.
    Methodology
    Methodology was descriptive done as a field study. Research population included all coaches (17.04%), athletes (58.04%), experts of sports federations and commissions (15.43%) and physical education experts (8.47%) that 460 individuals finally responded the questionnaire. Research instrument was the revised questionnaire of Ulrike Rogers (2010) which measures quality of talent identification system and development. Reliability, according to Cronbach's alpha, was 0.84. For analysis of data, the descriptive and inferential tests were used (mean and standard deviation, Kolmogorov-Smirnov, ANOVA and Friedman test).
    Results
    Result of ANOVA test showed the significant difference between the samples in the structure, process, outcome factors (P
    Keywords: Talent Identification, Structure, Process, Outcome
  • Mehr Ali Hemmatinezhad, Mohammad Mehdi Rahmati, Mohammad Safarzadeh* Pages 37-50
    Objective
    The purpose of this study was to investigate the factors affecting the presence of spectators in Basketball Super League matches in Iran.
    Methodology
    The approach was a descriptive survey. The questionnaire of this study was previously used by Green (1995), Hansen and Gautheir (1992), Scofield (1983), Coasky (1994) and Xhaung et al. (1995) to investigate the influential factors on the attendance of spectators for ball sports in the stadiums. After determining the sample size by random sampling method, the questionnaires were distributed between 370 existing spectators in two stadiums of Tehran and Isfahan cities. Reliability of the questionnaire measured by Cronbach's alpha was 0.79. Data was analyzed using exploratory factor analysis, Friedman test, and Wilcoxon.
    Results
    The results showed that factors such as order, moral security and discipline (regular and appropriate management in league, and appropriate conduct to control the spectators by security personnel and officers) were most important reasons for attendance at stadium. The most effective factors impact on attendance of spectators at the stadium included services, facilities and amenities of Stadium (suitability and comfortable access for buying tickets), achieving sport identity, and spending leisure time (Stadiums have facilities and modern equipment, and accompany with friends for attendance in competitions), the sensitivity of competition and its result, the presence of big players (stars) in sports teams, appropriate space and time for competition, the desirability of heating / cooling condition of saloon, playing games on weekends, and updated and suitable awareness of information about time and place of competition.
    Conclusion
    According to the official results of this study, for increasing attendance of spectators at stadium, it is expected that authorities and the officials of games adopt appropriate planning for the promotion of order and moral discipline. Moreover, providing facilities for sports competitions and proper advertising about the time and place of competitions can increase the number of fans at stadiums.
    Keywords: Spectators, Factor analysis, Moral discipline, Order, Leisure
  • Morteza Rezaei Soufi, Abolfazl Farahani, Jalal Yarahmadi * Pages 51-64
    Objective
    The aim of the present study was to determine the effect of market orientation on business performance in the athletic companies.
    Methodology
    It was a correlation study. The statistical sample using the random sampling included 113 directors and officials of various athletic companies all over the country. To gather the information, the culture of market orientation questionnaire by Nero and Slater (1990), Market sagacity questionnaire by Kohli and Jaworski (1990) and Business Performance Questionnaire by Holly et al (2005) were used. Questionnaire's validity was confirmed using the professors and sports industry experts and reliability of the questionnaire, based on Cranach’s alpha, was reported 0.82.
    Results
    After data collection, in order to analyze the data, mean and standard deviation in descriptive statistics and regression test in inferential statistics were used. Analysis was done using SPSS 18 software at the significance level of p0.05).
    Conclusion
    Therefore, it is recommended to the athletic directors that the coordination between tasks, competitor identification, and understanding customer's need are essential in order to greater profitability.
    Keywords: Market orientation culture, Market intelligence, Performance, Sport
  • Ismaeil Malekakhlagh, Mohsen Akbari, Seyed Hassan Alehtaha * Pages 65-84
    Objective
    This research aimed to investigate the effect of sport sponsorship on brand attachment and loyalty of Kale's customers.
    Methodology
    The research method was causal and descriptive. The statistical population was the students in university of Guilan that 525 of them are selected as sample through a random sampling. A structured questionnaire with 42 questions was used to gather data. Its content and face validity were confirmed by the professors of marketing and experts of sport sponsorship. The reliability was confirmed by Cronbach's alpha using SPSS19 (alpha was above 0.70 for all constructs). Finally, gathered data was analyzed through structural equation modeling by Smart PLS.
    Results
    Results showed that sport sponsorship had an effect on both brand attachment and customer's loyalty. Also, brand attachment had an effect on customer's loyalty.
    Conclusion
    Considering the results, sport sponsorship is a powerful tool for companie's marketing and serves them in reaching profit and market share goals. Also, sport sponsorship, as part of corporate social responsibility, has a double effect on customer's loyalty and their attachment toward brands.
    Keywords: Sport sponsorship, Brand Attachment, Customer loyalty
  • Yasser Safar, Seyed Morteza Azimzadeh*, Azar Kafashpoor Pages 85-102
    Objective
    Nowadays, developing and managing strong brands are not restricted to products, teams and leagues but they are also followed among specific individual athletes. Hence, the purpose of this research was to analyze the effective factors to make the brand image of athletes.
    Methodology
    The present research was applied based on research purpose, field based on data collection, descriptive-correlation based on methodology. The study population consisted of all male students in physical education universities in the city of Mashhad in the second semester of 2013-14 academic year (N=1083). To determine the sample size, PASS software was used. On this basis, the required sample size was estimated to be 308 people. The questionnaire was distributed to a randomly cluster. In order to analyze the research data, confirmatory factor analysis software was used with AMOS21.
    Results
    The results showed that, factors on and off field, both had a significant relationship with the athlete’s brand image. Furthermore, it was found that the style of athletic competition and sportsmanship, with the highest and lowest loadings of 0.91 and 0.52, impact the athlete’s brand image.
    Conclusion
    In addition to pay attention to the factors on filed, athlete should look for factors of off field to create a positive image of themselves. Also, personal brand should be based on their competitive advantage to achieve the main goal of branding which is to create a distinction.
    Keywords: Brand image, Athletes, Personal branding, Confirmatory factor analysis
  • Seyed Ahmad Nezhadsajadi *, Mehrzad Hamidi, Mohsen Arsalan Pages 103-116
    Objective
    The purpose of this research was to identify and prioritize the perspectives and strategies in Tehran municipality sport organization using AHP model.
    Methodology
    This study was descriptive-analytical. The statistical population included all managers of sports organization in Tehran municipality and the strategic council members of Tehran municipality Sport Organization (N=145). Sixty persons were chosen as the statistical sample. Early indicators of research were extracted from dissertation of Nejad Sajadi (2012). The final indicators were designed through the sample's ideas. Final questionnaire was given to the statistical sample. AHP model was used to integrate the views and priorities as well as weight criteria and sub-criteria.
    Results
    The results showed that in prioritization of the views and strategies of the sport in Tehran municipality, the financial perspective and the internal process perspective were the highest and lowest priority, respectively.
    Conclusion
    It seems that the citizenship exercise should rely on itself financially (as first priority). And in terms of internal perspective, it has acceptable conditions and can fulfill his duties using its current inputs to achieve its objectives (as last priority).
    Keywords: Prioritization, Perspectives, strategies, Tehran municipality sport organization, AHP, BSC
  • Leila Shafaie *, Zhaleh Memari, Mohammad Asghari Jafarabadi Pages 117-136
    Objective
    The purpose of this study was the modeling and defining the brand personality scale.The teams were selected from the Iranian football league.
    Methodology
    The method of research was a descriptive survey. Selected samples included 673 of fans in 2012-13 premier league season (Persepolis, Esteqlal, Sepahan, Tractor) attending Azadi stadium to watch the twelfth league matches. Survey instruments was a structured questionnaire with 45 question. The reliability of the questionnaire equaled to 0.95 based on Cronbach's alpha.
    Results
    Results showed that uniqueness, perfection, stunningness, excitement, distinction, classic dimension, and achievement are identified as the personality model of the premier league soccer teams.
    Conclusion
    Focusing on the mentioned dimensions and variables in the advertisements, sport managers and marketers can attract more fans, earn income and gain top spot in the market. Adapting the company and products to the mentioned variables, sponsors can also have good interactive relationship.
    Keywords: Brand personality, Football Team
  • Mohsen Ismaeili, Mohammad Ehsani *, Hashem Kozechih, Habib Honari Pages 137-152
    Objective
    The aim of this research was to design a model of market orientation to affect customer behavior and service quality in water recreational sport centers.
    Methodology
    The research type was applied and descriptive. Statistical populations was the individuals in water sport centers which five biggest centers were selected. Sampling method was stratified and there were two groups including customers and staff. The tools were questionnaire, interview, observation, and library study. Data was analyzed using SEM method with by AMOS and SPSS software.
    Results
    Results showed market orientation did not have directly significant influence on customer behavior, but had influence on service quality and this variable can be considered as a mediator between market orientation and customer behavior. Also, market orientation culture had greater impact on service quality in comparison with market intelligence. Among components of service quality, proportionality variable had greatest regression weight. There was significant relationship between market intelligence and market orientation culture.
    Conclusion
    To develop the marketing strategies, sport center managers should consider the factors such as customer orientation, competitor orientation, inter functional coordination, and knowledge of the market environment. In order to develop service quality, they should improve innovation, creativity, and attractiveness in their operations.
    Keywords: Market orientation culture, Market intelligence, Service quality, Customer future behavior
  • Nooshin Benar, Hamidreza Goharrostami, Hakimeh Mehralitabar* Pages 153-168
    Objective
    The purpose of this paper was the comparison of attitude and behavior of customers towards physical fitness services centers in Rasht..
    Methodology
    This paper was a descriptive survey held as field study. The population included all of the customers of physical fitness service centers in Rasht which four hundreds of them were selected by cluster sampling. The research tools were five questionnaires including demographic features, sport services quality, customer's satisfaction, customer's loyalty and repurchase intention which are validated by eight management experts and the reliability by Cronbach̓'s alpha test was α=0.96.
    Results
    The results showed that there was significant difference between service quality based on the variables of sex, age, and the length of customer's participation in club (p≤0.05). There was also significant difference between customers loyalty based on the times they were present in clubs. Moreover, there was significant difference between repurchase intention based on the age.
    Conclusion
    In order to achieve satisfaction, permanent loyalty and customer's coming back, the managers of physical fitness services centers can classify customers based on human traits as well as identify their expectations and requirements and offer products regard to their demands.
    Keywords: Service quality, Customer's attitude, Satisfaction, Loyalty, Repurchase intention
  • Mahdi Khatibzadeh *, Hashem Koozechian, Afshar Honarvar Pages 169-184
    Objective
    The interaction between service quality, customer satisfaction and loyalty has been always a controversial issue. So, the purpose of this study was to investigate the relationship between service quality, satisfaction and the intention to return of sport tourists.
    Methodology
    The research method was descriptive–correlation and the statistical sample consisted of 265 tourists attending Tehran’s Azadi stadium for watching a football game between Esteghlal and Persepolis. The research instrument was a questionnaire that had been used in Shonk’s Ph.D. dissertation. The validity was approved by doing exploratory factor analysis and the opinions of sport management experts. The reliability was verified by Cronbach’s alpha method (α=0.89). The SPSS19 was used to do descriptive statistics and exploratory factor analysis. Also, confirmatory factor analysis and structural equation modeling (SEM) were done by LISREL.
    Results
    The results showed satisfaction didn’t mediate the relationship between service quality and the intention to return of sport tourists. Although, satisfaction had a significant effect on sport tourist’s intention to return, the service quality had greater effect on sport tourist’s intention to return. Also, the influence of service quality on satisfaction was significant.
    Conclusion
    According to the results, it can be concluded that increasing sport tourism service quality and its related factors increase sport tourist’s satisfaction and their intention to return.
    Keywords: Service quality, Satisfaction, Intent to return, Sport tourists
  • Farhad Fathi *, Ali Reza Elahi, Marjan Saffari Pages 185-200
    Objective
    The purpose of this study was to identify and test the impact of nostalgia on intention to purchase of football fans.
    Methodology
    This study was a correlation research. With regard to the number adequacy for hypothesis testing and modeling (more than 150 people), 350 fans of Ali Karimi (nostalgic character) were selected purposefully and availability in university of Kharazmi. The research instrument included Pascal and sprott’s evoked nostalgia (2002), Katherine Meyer’s familiarity with nostalgic items (2010), Routledge’s nostalgic proneness (2009), and Katherine Meyer’s intention to purchase (2010). To evoke fans’ nostalgia, a film was produced from Ali Karimi’s personal and sport life, and after identifying the content validation by experts (panel of experts) and conducting a pilot study to the film, it was showed to the fans. After watching the film, the students filled the questionnaires. Data was analyzed using the methods of descriptive statistics, confirmatory factor analysis and structural equation modeling.
    Results
    The results were based on the conceptual model. Results showed that the level of familiarity with the nostalgic character (t=5.36 and β=0.29) and nostalgic proneness (t=8.91 and β=0.54) had a significant causal relationship with the evoked nostalgia. Also evoked nostalgia had a significant causal relationship with the fans’ intention to purchase (t=10.93 and β=0.63).
    Conclusion
    Based on the findings, in order to endorsement of sport marketing, the characters with the image of nostalgia can be used to evoke the fans.
    Keywords: Evoked nostalgia, Nostalgic personality, Nostalgic proneness, Sport fan, Advertising through sport
  • Bahram Yoosefi, Shiva Safari Tekyeh * Pages 201-216
    Objective
    The purpose of this study was to compare brand equity components among Adidas sportswear shoppers, both athletes and non-athletes.
    Methodology
    It was a descriptive survey. Since Adidas is a well- known and popular sports brand in the world, it has official agency in Iran. The target population was defined as customers who had referred to and purchased from the Adidas official agency in Tehran (Iran capital city). 404 questionnaires were filled out by costumers using randomly simple method. The tool has already been applied by Tong and Hawley (2009). Apart from demographic questions (age and gender), the main part of this questionnaire included five items measuring various dimensions of brand equity including brand awareness, brand loyalty, brand association and its perceived quality. For analyzing data, Mann-Whitney U test, Spearman correlation coefficient and Fisher's Z test were utilized.
    Results
    The findings indicated that athlete and non-athlete Sportswear customers were different in brand awareness and loyalty, while in the dimensions of brand association and perceived quality, there was no significant difference among them. Furthermore, these results showed that there was a significant and positive relation between four dimensions of brand equity (brand awareness, brand loyalty, brand association and perceived quality) and sportswear brand equity.
    Conclusion
    According to the obtained results of this study, the managers of sportswear industry have to focus their marketing activities on brand association and its perceived quality for extending brand.
    Keywords: Brand equity, Sportswear, Customer, Athletes, Non, athletes
  • Fariba Askariyan, Behzad Akbarzadeh* Pages 217-231
    Objective
    The purpose of this study was to examine the relationship between sport brand perceived value and the repurchase intention of customers.
    Methodology
    The method of present study was descriptive and its statistical population includes all those who refer to three main shopping centers of sport goods (N= 384). They were selected by convenience sampling using Morgan table while the researcher himself was present at the shops. They participated in this study and filled in the Faryabi’s questionnaire (2012). This questionnaire includes 22 questions with a 5-point Likert scale (1 = totally agree to 5=totally disagree). The face validity of questionnaire was confirmed by experts and its reliability was Cronbach's α =0.84. Descriptive and inferential statistics were used for data analysis, Kolmogorov Smirnov test was used to determine data normality and regression analysis was to analyze them at a significance level of α ≤ 0.05.
    Results
    The results showed that there was a significant relationship between the perceived value and repurchase intention ​​(β = 0.43, P
    Conclusion
    According to results, the prior satisfaction of customers has the highest impact on the repurchase intention and price acceptability has the highest impact on perceived value.
    Keywords: Repurchase intention, Perceived value, Sport brand
  • Yoosef Yavari *, Fariba Askarian, Mohammad Kheiri Pages 233-244
    Objective
    This study aimed to analyze the challenges of sports tourism development with an emphasis on the viewpoints of tourism and sport experts in Aras free zone.
    Methodology
    120 managers and experts of tourism and sport were selected using random sampling. To collect data, the development of sports tourism questionnaire was used. Cronbach’s α was 0.95.
    Results
    According to the results, information and communication, infrastructure facilities, tourism and cultural heritage, sports and recreation services, and physical education had significant role in the development of sports tourism of Aras free zone. There was difference among existing and desired situation of the effective factors in sports tourism. Factors affecting sport tourism respectively were natural resources, information and communications, infrastructure facilities, tourism and cultural heritage, sports and recreation services, physical education, respectively.
    Conclusion
    Aras free zone can become an important sport tourism target by optimum use of potential natural resources, planning and implementation of various strategic programs, investment in infrastructure development, the use of IT and hosting major sports events.
    Keywords: Tourism, Sports tourism, Aras free zone