فهرست مطالب

مدیریت بهره وری - پیاپی 18 (پاییز 1390)

نشریه مدیریت بهره وری
پیاپی 18 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتر محمودآقا حسینعلی شیرازی، حجت طاهری گودرزی، اکبر قنواتی صفحات 7-24
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل رابطه بین زیرسیستم تحول سازمانی در سازمان یادگیرنده با هوش سازمانی درشرکت مخابرات استان خوزستان انجام شده است. مولفه های هفت گانه هوش سازمانی از نظر آلبرخت چشم انداز استراتژیک، سرنوشت مشترک، میل به تغییر، روحیه، اتحاد و توافق،کاربرد دانش، و فشار عملکرد به عنوان متغیر ملاک وتحول سازمانی در سازمان یادگیرنده با شاخص های چشم انداز استراتژیک، فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی و استراتژی به عنوان متغیر پیش بین در نظر گرفته شده است. بر مبنای روش تحقیق توصیفی از نوع هبستگی، در جامعه آماری (2132=N) با استفاده از جدول نمونه گیری مورگان حجم نمونه (327=n) تعیین شده است. همچنین برای جمع آوری داده ها از دو پرسش نامه تحول سازمانی مارکوارت و پرسش نامه هوش سازمانی آلبرخت به ترتیب با ضریب پایایی 93/. و 95/. بر حسب آلفای کرونباخ استفاده شده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری spss و سایر ابزارها در حوزه آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که بین زیر سیستم تحول سازمانی در سازمان یادگیرنده با هوش سازمانی ، رابطه آماری معنی داری وجود دارد. ضمن اینکه اتحاد و توافق بالاترین و میل به تغییر کمترین اهمیت را در بین کارکنان شرکت مورد پژوهش نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، زیرسیستم تحول سازمانی، هوش سازمانی
  • موسی صادقی، محمدصادق سبحانی، دکتر فرج الله رهنورد صفحات 25-52
    در عصر اطلاعات، توسعه تکنولوژی اطلاعات این امکان را برای مدیران فراهم ساخته که بتوانند با اطمینان بیشتری به بررسی های محیطی اقدام نمایند. اما نقش سیستم های اطلاعاتی در فرآیند برنامه ریزی استراتژیک و تدوین و اجرای استراتژی ها از وضوح کافی برخوردار نیست. این مقاله به تحلیل تاثیر اثربخشی سیستم های اطلاعات بازاریابی بر کارآمدی فرآیند برنامه ریزی استراتژیک بازاریابی و عناصر آن در بانک های ایران می پردازد. در مدل مفهومی این تحقیق، هدف گذاری، تحلیل وضعیت، تنظیم اهداف و استراتژی ها و تخصیص منابع به عنوان عناصر اساسی فرآیند برنامه ریزی استراتژیک بازاریابی و زمان، محتوی و شکل اطلاعات به عنوان ابعاد خروجی سیستم های اطلاعات بازاریابی مطرح اند. مطالعه موردی این پژوهش جهت ارایه نتایج بصورت کمی، شامل بانک های کشور (به غیراز بانک مرکزی) است. نتایج حاصل از نظرات مدیران ارشد یا کارشناسان خبره واحد طرح و برنامه بانک ها که طی پرسشنامه ای که صرفا به همین منظور طراحی و اجرا شده بود، نشان می دهد که محتوای خروجی سیستم های اطلاعات بازاریابی تاثیر زیادی بر کارآمدی فرآیند برنامه ریزی استراتژیک بازاریابی دارد. نتایج تحلیل های روندگرای خطی حاکی از آن است که متغیرهای محتوای اطلاعات و شکل آن، به ترتیب، دارای بیشترین و کمترین میزان توضیح دهندگی تغییرات عناصر فرآیند برنامه ریزی استراتژیک هستند. از بین عناصر فرآیند برنامه ریزی استراتژیک نیز، تحلیل وضعیت و تخصیص منابع دارای بیشترین، و هدف گذاری و سپس تنظیم اهداف و تدوین استراتژی ها دارای کمترین تاثیرپذیری از خروجی سیستم های اطلاعات بازاریابی هستند.
    کلیدواژگان: سیستمهای اطلاعات بازاریابی، برنامه ریزی استراتژیک بازاریابی، اثربخشی، کارآمدی
  • محمود دانیالی ده حوض، ایوب مردانی، دکتر منوچهر انصاری، حسین رحمانی یوشانلویی صفحات 53-76
    هدف اصلی این پژوهش بررسی شاخص مشتری مداری و رابطه آن با تعهد سازمانی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایذه می باشد. از فرضیات اساسی این پژوهش وجود رابطه معنی دار بین شاخص مشتری مداری و تعهد سازمانی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایذه است. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان رسمی و اعضای هیات علمی تمام وقت دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایذه هستند و نمونه آماری 114 نفر می باشند که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته مدیریت کیفیت فراگیر با پایایی حدود 955/0 و پرسشنامه تعهد سازمانی می یر آلن استفاده شده است. آزمون های آماری t گروه های مستقل، آزمون t و ضریب همبستگی مورد استفاده قرار گرفته اند. نتایج نشان می دهد بین شاخص مشتری مداری و تعهد عاطفی کارکنان و استادان، بین مشتری مداری و تعهد عقلانی کارکنان و استادان بین مشتری مداری و تعهد هنجاری کارکنان و استادان دانشگاه آزاد اسلامی رابطه ای معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: مشتری مداری، تعهد سازمانی، تعهد هنجاری، مدیریت کیفیت فراگیر
  • دکترحسن گیوریان، دکتر فیروز دیندار فرکوش صفحات 77-98
    پژوهش حاضر به دنبال تعیین معیارهای مناسب به منظور انتخاب همکار تجاری از میان تامین کنندگان در زنجیره مواد و قطعات می باشد. ایجاد همکاری تجاری در بین شرکت ها باعث کاهش هزینه های تامین مواد وقطعات، ایجاد مزیت رقابتی و افزایش توان رقابتی و در نهایت افزایش سودآوری آنها می گردد. در حقیقت می توان با ایجاد همکاری تجاری در زنجیره تامین مواد و قطعات و جلوگیری از گزینش تامین کنندگان نامناسب در پروژه های مختلف در زمان و هزینه پروژه ها صرفه جویی نمود. انتخاب همکار تجاری مناسب مهمترین مرحله در ایجاد همکاری است. در این مقاله با استفاده از نظریات مدیران وکارشناسان ارشد معیارهای مناسب در انتخاب همکار تجاری مورد بررسی قرار گرفته و با بهره گیری از اطلاعات بدست آمده در پرسشنامه طراحی شده است. روش تحقیق توصیفی- پیمایشی بوده و جامعه آماری کارشناسان و مدیران شرکت صنعتی دریایی ایران می باشد. نهایتا در تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده از جامعه آماری اهمیت، اولویت و اوزان این معیارها مشخص گردیده است.
    کلیدواژگان: همکار تجاری و مدیریت زنجیره تامین
  • دکتر عزت الله بالویی جامخانه، دکترمحمد رضا باقرزاده، دکتر مجتبی طبری، فاطمه روشن بخش صفحات 99-124
    دراین تحقیق سعی براین است تا نشان داده شود که آیا وضعیت عوامل موثر بر توانمند سازی سازمان های مردم نهاد در حوزه بهزیستی استان مازندران مطلوب است؟ بدین منظور متغیرهای مستقل عوامل ساختاری، عوامل عملکردی و عوامل زمینه ای مورد بررسی قرار گرفت و برای رسیدن به هدف مورد بررسی با طراحی پرسشنامه وجمع آوری داده ها، با استفاده از نرم افزار spss اطلاعات تجزیه و تحلیل شده و به این نتایج رسیدیم که وضعیت عوامل موثر بر توانمندی سازمان های مردم نهاد (NGOs) در حوزه سازمان بهزیستی استان مازندران مطلوب است.
    کلیدواژگان: سازمان های غیردولتی، توانمندسازی، توسعه، بهره وری، بهزیستی
  • صفحات 125-146
    در جهان کنونی با توجه به افزایش جمعیت و تبدیل شهرها به اماکن صنعتی نیاز به یک سیستم مدیریتی به منظور تدوین اصول و راه کارهای مربوط به این توسعه احساس می گردد. از طرفی مدیریت شهری به عنوان بخشی از دانش مدیریت بایستی به مقوله زیست محیطی به عنوان یکی از مهمترین اجزائی تاثیر گذار در ساختار شهرها به منظور ایجاد مطلوبیت محیطی برای ساکنین توجه نماید. مقاله حاضر حاصل پژوهشی است با هدف اصلی بررسی عوامل موثر در تدوین راه کارهای مناسب و اثر بخش مقوله توسعه در حوزه مدیریت حاکم بر شهر که براساس روش تحقیق پیمایشی و با چارچوب قیاسی انجام یافته است. جمع آوری اطلاعات از طریق اسناد و مدارک، مشاهدات، مصاحبه و پرسش نامه با مقیاس لیکرت صورت گرفته است. جامعه آماری نیز ساکنین شهر تبریز با حجم نمونه 260 در نظر گرفته شده است. آزمون فرضیه ها استفاده از روش t-student بوده و یافته های تحقیق بیانگر این مهم است که نقش مدیریت شهری با برنامه ریزی اصولی و تامین سرانه مناسب و ارائه آموزش های عمومی لازم و ایجاد مشارکت عمومی و توجه به توسعه آتی شهر در مقابله با اثرات سوء توسعه روزن افزون جمعیت و صنعتی شدن، موثر و حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: شهر، مدیریت، مدیریت شهری، توسعه
  • دکتر سنجر سلاجقه، امین نیک پور، سمیه نوبری آیدیشه صفحات 147-166
    سازمانهای پیچیده و مدرن بایستی بر اساس اندیشه های نو بنا شوند و برای ادامه موجودیت خود و نیز رشد و توسعه کمی و کیفی خود بیش از پیش بایستی خصوصیت جستجوگرانه و نوآورانه داشته باشند و بر روش های نوین و بدیع تاکید نمایند. هدف از این تحقیق تعیین رابطه بین هوش هیجانی و نوآوری سازمانی در میان مدیران بخش دولتی و بخش خصوصی شهر تهران است. جامعه آماری تحقیق شامل مدیران سازمانهای دولتی شهر تهران و نیز مدیران بانکهای خصوصی و شرکتهای تجاری می باشد. تعداد 100 نفر از هر گروه به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و به عنوان نمونه تحقیق شرکت نمودند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه هوش هیجانی بار-آن و نوآوری سازمانی استفاده شده است. از آمار توصیفی و استنباطی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان دهنده آن است بین خرده مقیاسهای جرات ورزی، مسولیت پذیری، حل مساله، انعطاف پذیری، تحمل فشار و استرس، استقلال طلبی، کنترل تکانه ها، خود شکوفایی، روابط بین فردی، همدلی و نوآوری سازمانی رابطه معنادار وجود دارد. اما در خرده مقیاسهای واقعیت طلبی و خوش بینی و نوآوری سازمانی رابطه معنادار گزارش نشده است.
    کلیدواژگان: هوش، هوش هیجانی، خلاقیت فردی، نوآوری سازمانی، بهداشت روانی
  • دکتر محمدعلی مجلل چوبقلو، رحیم عبدالله فام، الهام تمجیدتاش صفحات 167-188
    از آنجاکه امروزه بدلیل نبود زمینهجها و بسترهای لازم برای جذب و اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی و عدم توانایی آنها در خلق فرصتها و ایجاد زمینه کار برای خویش، مشکل کاریابی و کارآفرینی به مسئله مهمی برای فارغ التحصیلان دانشگاهی تبدیل شده و می تواند به شکل گیری بحرانها و آسیبهای اجتماعی متعددی بشود که بررسی بیشتری را می طلبد. یکی از راهکارهای مناسب و مطمئن برای حل این مسئله توانمندکردن آنها به مهارت کارآفرینی در طول تحصیلات دانشگاهی است که این توانایی می تواند جلوی بوجود آمدن بسیاری از چالشها و مسائل را بگیرد اما بدلیل وجود برخی مسائل وآسیبها در برنامه درسی رشته های تحصیلی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی، دانشجویان مهارتهای لازم را در این زمینه کسب نمی کنند با آگاهی به اهمیت این موضوع در مسیر اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی در این مقاله سعی شده به صورت موردی توانایی برنامهجدرسی رشته های دانشگاهی در کارآفرین نمودن دانشجویان از دیدگاه اساتید و دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بناب آسیب شناسی گردد و نتیجه ای که از تجزیه وتحلیل دادهای تحقیقق بر آمد مبین این حقیقت بود که برنامه درسی کارآفرینی از کیفیت مطلوبی برخوردار نیست و توانایی تربیت کارآفرینان خلاق، مبتکر و توانا را ندارد و در ادامه با استناد به مبانی علمی موجود در این زمینه الگوی برنامه درسی کارآفرینی را برای دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، برنامه درسی، برنامه درسی کارآفرینی
|
  • Pages 7-24
    The present research has been done to have a survey on the relationship between organizational transformation subsystems in the learning organization and organizational intelligence in KhoozestanProvince Telecommunication Company. The seven traits of organizational intelligence in Albrecht’s view are strategic vision, shared fate, appetite for change, spirit, alignment and congruence, knowledge deployment, and performance pressure, which are the independent variables, and the organizational transformation subsystems in the learning organization with the indicators shared vision, organization culture, organization structure, strategic have been considered the dependent variables. Based on the descriptive research method of correlation, from the population consisting of 2132, a sample of 327 has been chosen by using Morgan’s Sampling Table. Also to collect the necessary data two questionnaires of Marquardt’s organizational transformation and Albrecht’s organizational intelligence were used based on Cronbach’s alpha with the reliability of 0.93 and 0.95, respectively. The collected data have been analyzed by using statistical software SPSS, and other tools in descriptive and inferential statistics. Based on the research findings, it can be concluded that there is a significant relationship between organizational transformation subsystems in the learning organization and organizational intelligence. Furthermore, alignment and congruence show the highest importance among the studied companies, and appetite for change shows the lowest.
    Keywords: learning organization, Organizational Transformation Subsystems, organizational intelligence
  • Pages 25-52
    In the information era, information technology development has made it possible for managers to study environment with more confidence. But the role of information systems in strategic planning process and compiling and fulfilling strategies is not clear. This essay analyses the effect of marketing information systems on the efficiency of marketing strategic planning process and its elements in Iranian banks. In the conceptual model of this research, goal setting, situational analysis, regulating goals and strategies and resource allocation are considered as the basic elements of marketing strategic planning process, and time, contents and form of information are the outputs of marketing information systems. The case study of this research for presenting quantitative results includes the country’s banks (except Central Bank). The results obtained from the views of senior managers or the experts of the banks’ R&D departments, which were collected through the use of the questionnaire designed merely for this purpose indicate that the outputs of marketing information systems have great effects on the efficiency of marketing strategies planning. The results of linear trend analyses show that the variables of information contents explain the changes of the elements of strategic planning process the most, and the form of information explain it the least. Among the elements of strategic planning process, situational analysis and resource allocation are affected by the outputs of marketing information systems the most while its effect on goal setting, regulating goals and compiling strategies is the least.
    Keywords: Marketing Information Systems, Marketing Strategic Planning, Effectiveness, Efficiency
  • Pages 53-76
    The main purpose this research is to study the customer-orientation management index and its relationship with organizational commitment in Islamic Azad University, Izeh Branch. One of the fundamental hypothesizes of this study is existence of a meaningful relationship between the customer management index and organizational commitment in Islamic Azad University, Izeh Branch. The statistical populations consists of all the official employees and full-time faculty members of the Islamic Azad University, Izeh Branch, and the research sample includes 114 subjects selected by using stratified random sampling. In order to collect the data, a researcher-devised questionnaire of total quality management with the reliability of 0.955 and Meyer- Allen’s organizational commitment questionnaire were used. The statistical t-tests of independent groups, the t-tests and correlation coefficient were to analyze the data. The results indicate that there is a significant relationship between customer management and the employees’ and professors’ emotional commitment, between customer management and and the employees’ and professors’ rational commitment, and between customer management and the employees’ and professors’ norm commitment in the Islamic Azad University of Izeh.
    Keywords: Customer management, organizational commitment, Norm commitment, Total quality management
  • Pages 77-98
    The present study seeks to determine the appropriate criteria to select a business partner in the chain of parts suppliers. Business cooperation among the companies in the supply of parts reduces costs, creates competitive advantage and increases the competitive capacity and ultimately increases their profitability. In fact, by building business cooperation in the supply chain of materials and parts, and preventing the selection of improper suppliers in various projects, we can the time and cost of projects. Choosing the right partner is an important step in building business cooperation. In this paper, by drawing on the views of senior managers and experts and by using the data obtained from the questionnaire, we have examined the appropriate criteria to select a business partner and designed a model for business partner selection. The research type is descriptive-survey, and the statistical population consists of the managers and specialists of the Iranian Marine Industries company. Finally, by analyzing the data collected from the population, we have specified the importance, priorities, and weights of these criteria.
    Keywords: Business Partner, supply chain management
  • Pages 99-124
    In this research, we have tried to show whether the situations of the factors effective on empowering the NGOs active in the Welfare Purview of Mazandaran Province is favourable.For this purpose, the independent variables-structural factors, functional factors and contextual factors-were studied, and in order to attain the research goal, we designed a questionnaire and collected the data, which were analyzed by using SPSS software. The research showed that the situation of the factors effective on empowering the NGOs of the Welfare Purview of MazandaranProvince is favourable.
    Keywords: Non-Governmental Organizations, Empowering, Development, Productivity, welfare
  • Pages 125-146
    Regarding the increase of population in today’s world and turning cities into industrial places, the need for a management system is felt to compile principles and approaches related to this development. On the other hand, as a category of management science, urban management should pay attention to ecology as one of the most important parts affective city structure that creates a desirable environment for the residents.
    The present article is the result of a research which is conducted with the main goal to study the effective factors in compiling suitable and effective approaches for development in urban management system. The research was conducted by survey method with comparative framework. The information was gathered from documents, observations, interviews and questionnaires with Likert scale. The statistical population was the residents of Tabriz with the sample size of 260, and testing the hypotheses was done using t-student method. The findings of the research explain that the role of urban management is effective and important to fight against the negative effects of day-by-day increase of population and industrialization through orderly planning, providing suitable capitation, conducting public training, creating public contribution and paying attention to the future development of the city.
    Keywords: city, Management, urban management, Development
  • Pages 147-166
    The complex and modern organizations must be organized on the basis of new thoughts and they must have exploratory and innovative characteristic in order to continue their existence and their qualitative and quantitative growth and development and to emphasize modern methods. The goal of this research is to determine the relationship between emotional intelligence and organizational innovation among the administrators of governmental organizations and the administrators of private sector of Tehran. The statistical population of the research includes the administrators of the governmental organizations of Tehran, the managers of private banks, and those of commercial firms. About One hundred persons of each group attended as the research sample, who had been selected by cluster sampling method. The questionnaire of emotional intelligence (bar-on) and organizational innovation was applied to collect data. Descriptive and deductive statistics was used in order to analyze the data. The results are indicative of the existence of relationship between the subscales of daring, taking responsibility, resolving problems, flexibility, tolerating stress, taking independence, controlling shocks, self-actualization, inter-personal relationships, empathy, and the organizational innovation. But the existence of meaningful relationship in the subscales of realism and optimism, and the organizational innovation hasn’t been reported.
    Keywords: intelligence, Emotional Intelligence, Individual Creativity, Organizational Innovation, Mental Hygiene
  • Pages 167-188
    Nowadays, due to lack of the necessary grounds to employ University graduates as also well as their inability to create opportunities and careers for themselves, the problem of employment and entrepreneurship has become an important issue, which can lead to the formation of different crisis and social damages, thereby requiring deeper examination. One of the suitable and sure ways to solve this problem is to enable them to acquire job creating skills during their studies at University, this ability can prevent many problems and challenges. However, because of some problems and defects in the curricula of University and other higher education centers, students cannot acquire the skills in this regard. With regard to the importance of the problem, we have tried to investigate the shortcomings of the curricula of the different courses in the Bonab branch of Islamic Azad University from the viewpoints of the students and the academic staff. The result obtained from the analyzing of the collected data indicated that the curriculum of entrepreneurship lacks proper quality and is not capable of training competent, creative, and innovative entrepreneurs. Finally, on the basis of the scientific fundamentals in the field, we have suggested the curriculum of entrepreneurship to be implemented in Universities and higher educational centers.
    Keywords: Entrepreneurship, curriculum, Entrepreneurship curriculum