فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات حشره شناسی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شبنم جعفری، محمدحسین کاظمی*، محمود شجاعی، لطفعلی زاده حسین، محسن مفیدی نیستانک صفحات 11-27
    سیگنال های صوتی در بسیاری از راسته های حشرات متداول بوده و راست بالان یکی از شناخته شده ترین راسته های حشرات در فعالیت های صوتی می باشند. در تحقیق کنونی، آواز فراخوانی 16 گونه از راست بالان شاخک بلند متعلق به خانواده های Gryllidae، Gryllotalpidae و Tettigoniidae ثبت گردید. صداها در طبیعت یا آزمایشگاه از حشرات زنده ضبط شدند. سیگنال های صوتی توسط نرم افزار MATLAB (نسخه 2013) پردازش و کلید شناسایی تا سطح گونه بر اساس ویژگی های صوتی به دست آمده طراحی گردیدند.
    کلیدواژگان: سیگنال های بیواکوستیکی، آواز فراخوانی، سیلابل، اکم، Ensifera
  • علیرضا جلالی زند* صفحات 29-36
    سوسک نخود فرنگی Bruchus pisorum (Linnaeus) (Coleoptera، Bruchidae) از آفات مهم محصولات مزرعه ای انباری می باشد. با توجه به محدودیت های ایجاد شده در مورد استفاده از سموم شیمیایی در کنترل این آفت و سایر آفات انباری، فراهم کردن جایگزینی مناسب برای این سموم ضروری می باشد. در این میان اسانس ها به دلیل داشتن خاصیت تدخینی، کم خطر بودن برای انسان و محیط زیست و همچنین تجزیه سریع، جایگزین مناسبی محسوب می شوند. در این تحقیق به بررسی خاصیت حشره کشی اسانس: باریجه Ferula gummosa، زیره Carum carvi، ژرانیوم Pelargonium roseum و نعنا فلفلی Mentha piperata بر حشرات نر و ماده به صورت جداگانه پرداخته شد. این پژوهش در شرایط آزمایشگاهی و در دمای 2±30 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±60 درصد و شرایط 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی انجام گرفت و حشرات تیمار شده تا 72 ساعت شمارش شدند. مقادیر 50Lc محاسبه شده پس از 72 ساعت برای حشرات ماده به ترتیب 94/49، 72/1، 35/2، 55/11 پی پی ام و برای حشرات نر 65/35، 22/1، 90/1، 31/7 پی پی ام بود که نشان دهنده سمیت بالاتر اسانس های زیره و ژرانیوم برای سوسک های نر و ماده بود.
    کلیدواژگان: سمیت تنفسی، باریجه، زیره، ژرانیوم، نعنا فلفلی
  • فاطمه خاکی*، بابک قرالی، شیلا گلدسته صفحات 37-46
    در بررسی هایی که از فروردین تا آذر ماه سال 1391 به منظور تعیین تنوع گونه ای مگس های خانواده سیرفیده در مزارع و باغ های شهرستان اراک و حومه صورت گرفت، جمعا 21 گونه متعلق به دو زیرخانواده، شش قبیله و 13 جنس جمع آوری و شناسایی شد. بیشترین فراوانی مربوط به گونه Sphaerophoria rueppelli بود. تنوع زیستی دو منطقه نیز با استفاده از شاخص شانون–وینر محاسبه گردید. بیشترین میزان تنوع ازفروردین تا آذر سال 1391 در هفته اول تیر و هفته ها ی دوم و سوم مهرماه در هر دو مکان اندازه گیری شده و کمترین میزان تنوع نیز در هفته چهارم ماه های خرداد، مرداد و مهر مشاهده شد.
    کلیدواژگان: Syrphidae، فون، اراک، تنوع زیستی، شاخص شانون وینر
  • لادن صدیقی*، حسین رنجبر اقدم، سهراب ایمانی، محمود شجاعی صفحات 47-57
    با توجه به خسارت ساقه خواران Sesamia cretica و Sesamia nonagrioides در مزارع ذرت و نیشکر، استفاده از روش های کنترل بیولوژیک و پرورش گونه های سزامیا به عنوان میزبان اختصاصی زنبور انگل واره Telenomus busseolae مورد توجه پژوهشگران قرار دارد. در این پژوهش، تاثیر جیره های غذای طبیعی (ذرت و نیشکر) و غذای مصنوعی در مقایسه با جمعیت جمع آوری شده از مزارع نیشکر روی وزن شفیره ها و طول دوره شفیرگی گونه های یاد شده، بررسی شد. نتایج به دست آمده نشان داد وزن شفیره های نر و ماده هر دو گونه حاصل از جیره های غذایی و جمعیت مزرعه ای در سطح احتمال یک درصد دارای اختلاف معنی دار بودند. در مورد شفیره های نر S. creticaبیشترین وزن در تیمار غذای مصنوعی با میانگین 158/0 گرم و کمترین وزن در جمعیت مزرعه ای با میانگین 141/0 گرم بود. در مورد شفیره های ماده حاصل از جیره های غذایی مصنوعی و ذرت به ترتیب با میانگین 221/0 و 226/0 گرم در گروه اول و شفیره های حاصل از جیره نیشکر و جمعیت مزرعه ای با میانگین های 182/0 و 183/0 گرم در گروه دوم بودند. بیشترین وزن شفیره های نر S. nonagrioide در تیمار ذرت با میانگین 181/0 گرم و کمترین وزن در تیمار غذای مصنوعی و جمعیت مزرعه ای بدون اختلاف معنی دار با میانگین های 136/0 و 143/0 گرم بود. بیشترین وزن شفیره های ماده در تیمار ذرت با میانگین 243/0 گرم و کمترین وزن در تیمار غذای مصنوعی با میانگین 176/0 گرم بود. از نظر طول دوره شفیرگی نیز بین تیمارهای غذای طبیعی و مصنوعی هر دو گونه در سطح احتمال یک درصد اختلاف معنی دار وجود داشت. طول دوره شفیرگی شفیره های نر S. cretica روی جیره غذای مصنوعی، ذرت و نیشکر به ترتیب 93/11، 31/10 و 78/10 روز و طول دوره شفیرگی شفیره های ماده روی همان جیره های غذایی به ترتیب 96/11، 18/10 و 24/10 روز بود. طول دوره شفیرگی شفیره های نر S. nonagrioides روی جیره غذای مصنوعی، ذرت و نیشکر به ترتیب 44/10، 91/11 و 35/11 روز و طول دوره شفیرگی شفیره های ماده روی همان جیره های غذایی به ترتیب 40/10، 19/12 و 12/11 روز بود. (به طور مختصر جیره غذایی مصنوعی مورد بررسی روی گونه S. cretica نسبت به گونه S. nonagrioidesاثر مطلوبتری داشته است).
    کلیدواژگان: ساقه خواران سزامیا، جیره غذایی، غذای مصنوعی، پرورش حشرات
  • امیر موذنی*، محمدرضا باقری، بهنام امیری بشلی، محمدرضا شهسواری صفحات 59-71
    اثر سه حشره کش گیاهی (سیرینول، پالیزین، تنداکسیر) و یک حشره کش شیمیایی (ایمیداکلوپرید) روی میزان مرگ و میر سفید بالک گلخانه Trialeurodes vaporariorum (Westwood) بررسی و با یکدیگر مقایسه شد. اثر غلظت های 5/0، 9/0، 8/1 و 3 در هزار حشره کش های مذکور روی سنین مختلف پورگی و حشرات بالغ سفید بالک گلخانه T. vaporariorum به روش غوطه ورکردن برگ برای پوره ها و با استفاده از لوله های شیش های برای بالغین در آزمایشگاه بررسی شد. همچنین اثر حشره کش ‎‏های مذکور در شرایط گلخانه ای روی گوجه فرنگی نیز بررسی گردید. بین حشره کش ها، غلظت ها و اثرات متقابل حشره کش و غلظت در همه مراحل پورگی و بالغ سفید بالک در سطح یک درصد اختلاف معنی داری وجود داشت. با افزایش غلظت میزان مرگ و میر افزایش و با افزایش سن پورگی میزان مرگ و میر کاهش یافت. در روش غوطه ورسازی ایمیداکلوپرید 3 و 8/1 درهزار و تنداکسیر 3 درهزار بیشترین میزان مرگ و میر را روی پوره‏ های سنین اول تا سوم نشان دادند و از این نظر با سایر تیمارها اختلاف معنی دار داشتند. برای پوره های سن چهارم غلظت 3 در هزار ایمیداکلوپرید بیشترین کارایی را داشت و به تنهایی در یک گروه قرار گرفت. در آزمایش گلدانی نیز بیشترین مرگ و میر پوره‏ های سنین اول تا چهارم ناشی از کاربرد ایمیداکلوپرید 3 درهزار بود، هرچند در سن دوم پورگی، تنداکسیر 3 در هزار اثری مشابه با ایمیداکلوپرید داشت. بیشترین اثر بر حشرات بالغ سفیدبالک گلخانه به ترتیب با 03/98، 07/96، 07/96، 07/96 و 11/94 درصد مرگ و میر بدون اختلاف معنی دار با یکدیگر مربوط به ایمیداکلوپرید (3 درهزار)، تنداکسیر( 3درهزار)، پالیزین (3 درهزار)، ایمیداکلوپرید (8/1درهزار) و سیرینول (3 درهزار) بود.
    کلیدواژگان: سفید بالک گلخانه، سیرینول، پالیزین، تنداکسیر، ایمیداکلوپرید
  • امیر موذنی *، محمدرضا باقری، بهنام امیری بشلی، محمدرضا شهسواری صفحات 73-84
    یکی از روش‏ های رایج برای کنترل سفید بالک گلخانه Trialeurodes vaporariorum در گلخانه ‏های گوجه فرنگی استفاده از سموم حشره‏ کش گیاهی و شیمیایی است. برای ارزیابی اثر این سموم روی حشرات ماده‏ بالغ سن شکارگر Macrolophus caliginosus آزمایشی با استفاده از حشره کش های گیاهی شامل سیرینول، پالیزین و تنداکسیر و حشره کش شیمیایی ایمیداکلوپرید و شاهد (آب پاشی) در غلظت های 5/0، 9/0، 8/1 و 3 درهزار به سه روش لوله های شیش های در آزمایشگاه، آزمایش گلدانی و آزمایش گلخانه ای روی گیاه گوجه فرنگی اجرا شد. بین حشره کش ها، غلظت ها و اثرات متقابل آن ها در سطح یک درصد اختلاف معنی داری وجود داشت. با افزایش غلظت، میزان مرگ و میر افزایش یافت. در آزمایشگاه، مقایسه میانگین درصد کشندگی حشره کش ها روی سن M.caliginosus نشان داد که 48 ساعت پس از آزمایش، ایمیداکلوپرید 3 درهزار با 100 درصد مرگ و میر بیشترین اثر و پالیزین 5/0 درهزار با 8/23 درصد مرگ و میر کمترین اثر را داشته است. در روش گلدانی ایمیداکلوپرید 3 و 8/1 درهزار با 23/97 و 34/94 درصد مرگ و میر بیشترین اثر و پالیزین 5/0 و 9/0 درهزار به ترتیب با 17/20 و 14/21 درصد مرگ و میر کمترین اثر را بر سن شکارگر داشتند. در آزمایش گلخانه ای ایمیداکلوپرید 3 و 8/1 درهزار با 46/94 و 66/92 درصد مرگ و میر بیشترین اثر و پالیزین 5/0 و 9/0 درهزار به ترتیب با 5/17 و 18 درصد مرگ و میر کمترین تلفات را به سن شکارگر وارد کردند. در هر سه تحقیق آزمایشگاهی، گلدانی و گلخانه ای بین غلظت های مختلف ایمیداکلوپرید با سایر حشره‏ کش ‏ها اختلاف معنی داری در سطح 5 درصد وجود داشت. با توجه به نتایج به دست آمده توصیه می شود از حشره کش های گیاهی مذکور در برنامه های مدیریت تلفیقی آفات به جای حشره کش های شیمیایی استفاده شود.
    کلیدواژگان: سفید بالک گلخانه، Macrolophus caliginosus، سیرینول، پالیزین، تنداکسیر، ایمیداکلوپرید
  • سوسک های کارابیده (سخت بالپوشان، کارابیده) جمع آوری شده از مزارع گندم زمستانه در غرب کشور آذربایجان
    گلنار قهرمانووا * صفحات 1-13
    5 زیر گونه و 12 گونه از سوسک های کارابیده (Carabidae) متعلق به 11 جنس و 6 زیرخانواده طی سال های 2006-2010 در غرب کشورآذربایجان جمع آوری و شناسایی شد. گونه های Harpalus froelichii Sturm, 1818 ،Dixus obscurus Dejean, 1825، Scarites cylindronotus Faldermann, 1836، Sphodrus leucophthalmus Linnaes, 1758 و Calathus longicollis Motschulsky, 1865 برای فون کشور جدید بودند. پنج زیر گونه جدید برای فون کشور آذربایجان شامل Zabrus tenebrioides longulus Reiche & Saulcy, 1855، Z.morio morio Ménetries, 1832، Cryptophonus melancholicus melancholicus Dejean, 1829 ،Calathus ambiguus ambiguus (Paykull, 1790) و Nebria picicornis luteipes Chaudoir, 1850 می باشند.
    کلیدواژگان: Carabidae، غلات، آذربايجان، گندم زمستانه، آفت
|
  • F. Bidarnamani *, M. Shabanipoor Pages 1-10
    The effects of essential oils of Eucalyptus salmonophloia, Rosmarinus officinalis and Momordica charantia on mortality of larvae and oviposition deterrence were investigated. For each essential oil, five concentrations (20, 120, 240, 3 60 and 480 ppm) were tested. The effect of essential oils on the mortality of larvae and ovipo sition deterrence increased with increasing the concentration of essential oils. The essential oils of M. charantia, R. officinalis and E. salmonophila in the maximum concentration (480 ppm) caused 100, 91 and 86 percent mortality of larvae of tomato fruit-worm, respectively. This ess ential oils reduced the oviposition rate of pests significantly. The essential oils of M. charantia ,R. officinalis and E. salmonophila in the highest concentration (480 ppm) caused the oviposition dete rrence of 86, 81 and 61 percent respectively. The value of calculated LC50 indicated that essenti al oil of M. charantia was more effective Than the other two essences.
    Keywords: Helicoverpa armigera, plant essential oil, oviposition deterrence, larvicide
  • Sh. Jafari, M. H. Kazemi *, M. Shojaei, H. Lotfalizadeh, M. Mofidi Neyestanak Pages 11-27
    Acoustic signaling is widespread amongst several orders of insect. Particularly, the orthopterans are one of the most well-known acoustically active orders. In the present work, the calling songs of 16 species belonging to the families Gryllidae, Gryllotalpidae andTettigoniidaewere sampled. The songs were recorded in the field or in laboratory from live animals. They were analyzed via MATLAB (version 2013) software and the identification key to the species level was provided based on extracted acoustic features.
    Keywords: Bioacoustic signals, Calling songs, Syllable, Echeme, Ensifera
  • A. R. Jalalizand* Pages 29-36
    Bruchus pisorum (coleoptera, Bruchidae) is one of the most important pests of stored products. Regarding the limitation in using chemicals in stored product, search on alternatives to control the pest is necessary. Essential oils with low toxicity to human, animals and environment are good alternatives in pest management. The effect of four essential oils of Carumcarvi, Ferula gommosa, Mentha piperital, Pelargonium roseum on mortality adulte of B. pisorum has been investigated under laboratory conditions. All the essential oils were toxic to B. pisorum. However, the essential oil of P. roseum and C.carvi induced the highest mortality of the pest. All experiments have been done at 30±2oc, RH (65%) and photoperioded 8:16, D:L and mortality were recorded until 72 hours. All Lc50 of essential oils were between 1.22 to 49.94 ppm that showed high toxicity for pests.C.carvi essential oil was the most toxic with Lc50 equal to 1.72 ppm and F. gommosa was lowest toxic in four essential oils tested with Lc50 equal to 49.94 ppm.
    Keywords: Essential oils, Bruchus pisorum, Carum carvi, Ferula gommosa, Mentha piperital, Pelargonium roseum
  • F. Khaki *, B. Gharali, Sh. Goldasteh Pages 37-46
    In order to investigate the fauna and bio-diversity indices of syrphid flies in Arak region, samples were taken from April to November 2012. The indices were calculated using the Shannone Wiener index. Totally 21 species belonging to two subfamilies, six tribes and 13 genera were identified. Results showed that the highest diversity was in the second week of October, fourth week of June and the first week of October. The least index was in the third week of June, August and November. Sphaerophoria rueppeli is the ecologic dominant species in Arak and neighboring regions.
    Keywords: Syrphidae, Fauna, Arak, Biodiversity, Shannon-Wiener Index
  • L. Sedighi *, H. Ranjbar Aghdam, S. Imani, M. Shojaei Pages 47-57
    Considering damage of stem borers, Sesamiacreticaand Sesamianonagrioidesin maize and sugarcane fields, specialists focused on application of biological control methods using specific egg parasitoid wasp, Telenomusbusseolaeand mass rearing of the mentioned stem borers as specific hosts of the egg parasitoids. In this research, the effect of natural and artificial diets on pupal weight and pupal period of the stem borers were studied in comparison with wild population collected from sugarcane fields. Results showed that male and female pupal weight was significantly affected by diet types at 1% probability level. Regarding male pupal weight of S. cretica, the highest values were 0.158 g in artificial diet and the least pupal weight was 0.141g in wild population. The highest values of mean female pupal weight were 0.221 and 0.226g on artificial diet and maize stems, respectively. The least values of mean pupal weight of S. cretica were 0.182 and 0.183g in sugarcane stems and wild population, respectively. On the other hand, the highest weight of male pupae of S. nonagrioideswas 0.181g in maize and the least weightswere 0.136 and 0.143g in artificial diet and wild population, respectively. The highest of female pupae weight of this species was 0.243g in maize and the least weight was 0.176g in artificial diet. Pupal period of the studied species was also significantly affected by evaluated diets at 1% probability level. The values of pupal period for males of S. cretica were 11.93, 10.31, and 10.78 days on artificial diet, maize and sugarcane, respectively. The values of pupal period for female individuals were 11.96, 10.18, and 10.24 days on the same diets, respectively. The values of pupal period for males of S. nonagrioideswere 10.44, 11.91, and 11.35 days on artificial diet, maize and sugarcane, respectively. The values of pupal period for females of this species were 10.40, 12.19, and 11.12 days on the mentioned diets, respectively.in brief, the artificial diet used in this study was more appropriate on S.cretica than S.nonagriordes.
    Keywords: Stem borers, diet, artificial diet, insect rearing
  • A. Moazeni *, M. R. Bagheri, B. Amiri, Besheli, M. R. Shahsavari Pages 59-71
    The effect of three botanical insecticides (sirinol, palizin and tondexir) and one chemical insecticide (imidacloprid) on Trialeurodes vaporariorum has been investigated in laborarory and greenhouse conditions.The four insecticides were used with different doses of 0.5, 0.9, 1.8 and 3 ml/lit respectively. The leaf-dip assay for nymph and glass tube assay for adult were used. Also the effect of these insecticide on tomato plants in green house was studied. There were significant differences among used insecticides and interaction between doses and insecticides on all nymphal stages and adults of the greenhouse whitefly (GW). The mortality rate increases with increasing doses and decreases with increasing nymphal age. There were not significant differences among different doses of Imidicloprid and Tondexir (3 ml/l) on the first, second and third instar nymph of GW in leaf-dip assay. The imidicloprid (3 ml/l) had the highest mortality on fourth instar nymph of GW and was categorized in separate group. Also in pot experiment the highest mortality in all of nymphal instars was for Imidicloprid 3 ml/l, however the tondexir 3ml/l had similar affect on second instar nymph. The highest mortality in adults (with no significant differences) occurred using Imidicloprid was obtained with Imidicloprid (3 ml/l), Tondexir (3 ml/l), Palizin (3 ml/l), Imidicloprid (1.8 ml/l) and Sirinol (3 ml/l) with 98.03, 96.07, 96.07, 96.07 and 94.11 % mortality respectively.
    Keywords: Greenhouse whitefly, Sirinol, Palizin, Tondexir, imidacloprid
  • A. Moazeni *, M. R. Bagheri, B. Amiri, Besheli, M. R. Shahsavari Pages 73-84
    One of the common methods for controlling of greenhouse whitefly Trialeurodes vaporariorum in tomato greenhouses is use of chemical and botanical insecticides. To evaluate the effects of these insecticides on adult female of predatory bug Macrolophus caliginosus these research was carried out using botanical insecticides (Sirinol, Palizin and Tondexir) and chemical insecticide (Imidacloprid) in 0, 0.5, 0.9, 1/8 and 3 ml/l in three methods; glassy tubes in laboratory, pot and greenhouse experiments on tomato plant. There were significant differences between treatments, doses and interaction of doses and treatments. The mortality was increased with increasing the doses. 48 hours after spraying, highest and the least mortality was caused by Imidichloprid (3 ml/l.) with 100% and Palizin (0.5 ml/l.) with 23.8 % mortality, respectively. In pot method, the highest mortality of predatory bug was caused by Imidichloprid (3, 1.8 ml/l.) with 97.23 and 94.34%, and the least mortality was caused by Palizin (0.5 and 0.9 ml/l.) with 20.17 and 21.14 %. Imidichloprid (3, 1.8 ml/l.) had the highest mortality with 94.46 and 92.66 % and Palizin (0.5 and 0.9 ml/l.) had the least mortality with 17.5 and 18 % on predatory bugs in greenhouse condition. In all three methods, there were significant difference between Imidichloprid (all doses) and the other botanical insecticides. These results show that the botanical insecticides could be used as natural products in IPM programs to protect the natural enemies.
    Keywords: Greenhouse whitefly, Macrolophus caliginosus, Sirinol, Palizin, Tondexir, Imidichlopride
  • Ground beetles (Coleoptera, Carabidae) collected in winter wheat fields of the western Azerbaijan
    G. Gahramanova * Pages 1-13
    Five subspecies and 12 species of carabid beetles (Carabidae) belonging to 11 genera and 6 subfamilies were found during 2006-2010 in west of Azerbaijan. Harpalus froelichii Sturm, 1818, Dixus obscurus Dejean, 1825, Scarites cylindronotus Faldermann, 1836, Sphodrus leucophthalmus Linnaeus, 1758, Calathus longicollis Motschulsky, 1865 were new records. Five subspecies new for the fauna of Azerbaijan are Zabrus tenebrioides longulus Reiche & Saulcy, 1855, Z.morio morio Ménetries, 1832, Cryptophonus melancholicus melancholicus Dejean, 1829, Calathus ambiguus ambiguus (Paykull, 1790), Nebria picicornis luteipes Chaudoir, 1850.
    Keywords: Carabids, cereals, western Azerbaijan, winter wheat, pest