فهرست مطالب

مهندسی بهداشت محیط - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، پاییز 1395)

نشریه مهندسی بهداشت محیط
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد بازدار، حاتم گودینی، محمد جواد طراحی، سودابه زارع، مرتضی یار احمدی، جلال محمدیان ظفرآبادی، طیبه احمدی فرد صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    در مدیریت تقاضای آب رابطه ی خاصی بین نگرش، اعتقاد و رفتار واقعی مصرف کنندگان و میزان مصرف آب وجود دارد. فاکتورهای زیادی در نگرش مثبت نسبت به مصرف آب وجود دارند که با ارائه اطلاعات صحیح باید باورها و نگرش های شهروندان نسبت به شیوه مصرف آب آشامیدنی را تغییر داد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر آموزش بر روی میزان صرفه جویی در مصرف آب در شهر خرم آباد در سال 1394 می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در استان لرستان و در شهر خرم آباد صورت گرفت که از بین مشترکین پرمصرف این شهر، 60 خانوار که حاضر به همکاری بوده را انتخاب و در دو گروه کنترل و تیمار قرار داده شد که به گروه تیمار نحوه درست مصرف کردن به صورت منظم آموزش داده شد و به صورت دوره ای قرائت کنتور برای هر دو گروه صورت می گرفت. این مطالعه برای 6 ماه در فصول تابستان و پاییز 1394 انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که خانوارهای پرمصرف در گروه کنترل در سال 93 و 94 به ترتیب دارای میانگین مصرف سرانه ای برابر با 60.78±253.7 و 62.35±208 لیتر در روز به ازای هر نفر می باشد همچنین میانگین مصرف سرانه در گروه تیمار در سال 93 و 94 به ترتیب برابر 51.2±192.14 و 48.57±171.9 لیتر در روز به ازای هر نفر می باشد و همچنین نتایج نشان دهنده کاهش 11-9 درصدی مصرف در اثر مداخله آموزش می باشد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج حاصل از این مطالعه جهت بالا بردن آگاهی عمومی مردم نسبت به بحران آب، تنش های آبی و اهمیت موضوع آب، با استفاده از آموزش می توان بر روی مصرف آب تاثیر گذاشت و همچنین می توان باعث ترویج فرهنگ درست مصرف کردن و تغییر رفتار مردم نسبت به مصرف آب شد.
    کلیدواژگان: سرانه مصرف آب خانگی، آموزش، نگرش، صرفه جویی آب
  • فاطمه زارعی، سیده آذر موسوی فرد، مژگان اردستانی صفحات 10-19
    زمینه و هدف
    اختلالات اسکلتی- عضلانی از جمله شایعترین آسیب های شغلی هستند که به دلیل ریسک فاکتورهای مختلفی ایجاد می شود. هدف از این مطالعه ارزیابی میزان شیوع و سطح ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی-عضلانی در کاگران یک صنعت ساخت سازه های فلزی می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه توصیفی تحلیلی حاضر بر روی 202 نفر از کاگران شاغل در 7 پست کاری یک کارخانه ساخت سازه فلزی انجام شد. شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی با استفاده از پرسشنامه نوردیک و میزان مواجهه بدن با ریسک فاکتورهای مرتبط با این اختلالات با استفاده از روش ارزیابی سریع مواجهه (QEC) مورد ارزیابی قرار گرفت. آنالیز داده ها با استفاده از آزمون تی، کای دو و تحلیل واریانس یکطرفه با استفاده از نرم افزار 19SPSS صورت گرفت.
    یافته ها
    بر اساس پرسشنامه های تکمیلی25/74 درصد از کارگران طی یکسال گذشته علائم اختلالات اسکلتی-عضلانی را تجربه کرده اند. بالاترین میزان شیوع اختلالات در نواحی کمر، زانو، دست و مچ دست بود. بین میزان شیوع اختلالات با سطح ریسک مواجهات بدن ارتباط معنی دار و مستقیمی یافت شد.
    نتیجه گیری
    شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در بین مشاغل مختلف درگیر در ساخت سازه های فلزی بالا می باشد. عواملی مانند عدم اعمال ملاحظات ارگونومیک در طراحی ایستگاه های کاری، شیوه های نامناسب کاری، تجهیزات حمل و جابجایی بار ناکارآمد، حجم کاری بالا و فشار زمانی در تحویل محصول و... در ایجاد اختلالات اسکلتی- عضلانی موثر است.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، ارگونومی، سازه فلزی
  • سمیه حسینی، محمود علی محمدی، رامین نبی زاده، محمد هادی دهقانی صفحات 20-29
    زمینه و هدف
    وقوع بحران های زیست محیطی نگرانی های عمیقی را در سطوح مختلف جوامع انسانی ایجاد نموده که ضرورت رفع آن لحاظ نمودن معیارهای زیست محیطی در فعالیتهای توسعه ای است. بهره برداری از خطوط انتقال نفت و فرآورده های نفتی با توجه به ماهیت سیال منتقل شونده از پتانسیل ایجاد ریسک و حوادث زیست محیطی برخوردار می باشد. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی اثرات محیط زیستی پروژه خط انتقال سوخت به نیروگاه سیکل ترکیبی شهرستان چابهار با استفاده از روش مبتنی بر ماتریس ایرانی بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ارزیابی اثرات محیط زیستی اجرای پروژه خط انتقال سوخت به نیروگاه سیکل ترکیبی شهرستان چابهار در سه محیط فیزیکی، بیولوژیکی، اجتماعی- اقتصادی و فرهنگی در دو فاز ساختمانی و بهره برداری با استفاده از روش ماتریس ایرانی انجام پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد مجموع اثرات مثبت طرح در دوران ساختمانی و بهره برداری بر محیط طبیعی (81+) و مجموع نمرات منفی نیز در سه محیط فیزیکی، بیولوژیکی و اجتماعی- اقتصادی و فرهنگی (112-) محاسبه گردید و برآیند آنها (31-) بدست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به آنالیز انجام شده در هیچ یک از ردیف ها و ستون های ماتریس میانگین رده بندی کمتر از (2-) یافت نشد لذا انجام پروژه سوخت رسانی به نیروگاه سیکل ترکیبی مورد تائید می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات زیست محیطی، ماتریس ایرانی، شهرستان چابهار
  • فاطمه آمره، مهسا جهانگیری راد، سجاد مظلومی، محمد رفیعی صفحات 30-42
    زمینه و هدف
    سرطان یکی از مهمترین عوامل مرگ و میر و ناتوانی در سطح جهان و به ویژه در کشورهای در حال توسعه به شمار می رود. در اغلب موارد سرطان نه به خاطر بیولوژی ذاتی فرد، بلکه بواسطه محیطی که فرد در آن زندگی می کند ایجاد می گردد. تغییرات قابل توجه و سریع در بروز سرطان طی چند دهه گذشته تنها می تواند به تغییرات مواجهه جمعیت با عوامل محیطی نسبت داده شود.
    روش بررسی
    در این مطالعه، شواهد موجود در مورد نقش عوامل محیطی و چگونگی اثر آنها در بروز سرطان مورد بررسی قرار گرفته است.
    یافته ها
    استعمال دخانیات، چاقی، کم تحرکی، تغذیه ناسالم، آلودگی های آب، هوا، و غذا و عفونت های مزمن ویروسی از جمله عوامل خطرزای اصلی در بروز انواع سرطان ها می باشند. با اینحال، به نظر میرسد ارزیابی میزان مواجهه و همچنین متدولوژی تحقیق پاشنه آشیل مطالعات صورت گرفته در خصوص ارتباط آلاینده های زیست محیطی با سرطان بوده است. لذا، این بیماری باید از جنبه های مختلف باید مورد توجه قرار گیرد.
    نتیجه گیری
    تلاش جامعه علمی و متخصصان این حوزه برای افزایش آگاهی عمومی، جلب حمایت سیاستگذاران و همچنین ایجاد هماهنگی بین بخشی در راستای اصلاح سبک زندگی، کاهش رفتارهای پرخطر و مقابله با آلودگی آب، هوا و غذا، به منظور مقابله با سرطان اهمیت راهبردی دارد. بر این اساس، انجام مطالعات پایه و بالینی و تحقیقات بین رشته ای برای شناخت بهتر پاتوفیزیولوژی و یافتن راه های موثرتر و ارزان تر برای پیشگیری، تشخیص زودرس و درمان سرطان ضرورت داشته و نیازمند سرمایه گذاری نهادهای دولتی و مردم نهاد می باشد.
    کلیدواژگان: سرطان، عوامل محیطی، سبک زندگی، میزان مواجهه
  • پرویز جوانمردی، افشین تکدستان، رضا جلیل زاده، محمد جواد محمدی صفحات 43-57
    زمینه و هدف
    روش های مختلفی برای حذف فلزات سنگین وجود دارد اما استفاده از جاذب های ارزان قیمت برای حذف این فلزات در سال های اخیر توسط پژوهشگران مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق حذف فلز روی توسط زئولیت طبیعی کلینوپتیلولیت سمنان مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    آزمایش ها بصورت ناپیوسته با زئولیت طبیعی کلینوپتیلولیت انجام گردیده است. برای تعیین ویژگی های زئولیت از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و دستگاه پراش نگار اشعه(XRD) X استفاده شده است. تاثیر متغیرهای pH (1و3و5و7و 10)زمان تماس (15و30و45و60و90)مقدار جاذب (1و3و5و7و10گرم) و غلظت یون روی (10،20،40،50،60،70، 80 و100میلی گرم بر لیتر) در دمای ثابت و سرعت همزن 250 دور بر دقیقه بر کارایی حذف روی وایزوترم ها و سنتیک جذب مورد بررسی قرار گرفته اند.
    یافته ها
    بر اساس نتایج بدست آمده از فرآیند حذف روی شرایط بهینه برای حذف روی با زئولیت طبیعی به ترتیب شامل 7=pH دوز جاذب 5گرم بر لیتر و زمان تماس 30 دقیقه بدست آمد. مقدار فلز حذف شده با افزایش غلظت فلز کاهش، اما ظرفیت جذب افزایش یافت. مدل فروندلیچ برای روی(98R2=/) تطابق بهتری با داده های آزمایشگاهی داشتند. همچنین برای مدل های سنتیکی، مدل سنتیک شبه درجه دوم بهتر از سایر مدل ها با داده های بدست آمده همخوانی داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داده است که زئولیت طبیعی کلینوپتیلولیت می تواند به عنوان یک جاذب کارامد و ارزان جهت حذف فلزات سنگین روی از محیط های آبی به کار رود.
    کلیدواژگان: زئولیت طبیعی کلینوپتیلولیت، جذب سطحی، روی، ایزوترم جذب
  • سید مهدی قاسمی، حسینعلی اصغرنیا، محمود علیمحمدی، عباس احمدنژاد، داود بلارک، کمال الدین کریمیان صفحات 58-69
    زمینه و هدف
    فلزروی به عنوان یکی از عناصر ضروی برای انسان محسوب می شود اما در غلظت های زیاد خصوصا در منابع آب آشامیدنی، باعث مشکلات بهداشتی برای انسان می شود که باید به طریقی حذف شود. بنابراین هدف از این تحقیق بررسی کارایی پوسته بلال طبیعی و اصلاح شده با اسید تارتاریک در حذف روی از آب می باشد.
    روش بررسی
    این تخقیق یک مطالعه تجربی- آزمایشگاهی و به صورت ناپیوسته و با تغییر فاکتورهای موثر مانند pH (2 تا 7)، زمان تماس(5 تا 180 دقیقه)، غلظت اولیه روی(10 تا 150 میلی گرم در لیتر) و مقدار جاذب(1 تا 6 گرم در لیتر) در 100 میلی لیتر آب مقطر صورت گرفت. غلظت روی با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازه گیری وظرفیت و درصد جذب مشخص شد. از آنالیزANOVA برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    با افزایش زمان تماس، دوز جاذب و pH و کاهش غلظت اولیه روی میزان حذف افزایش خواهد یافت. در شرایط بهینه میزان جذب برای پوسته بلال طبیعی و اصلاح شده به ترتیب برابر با 91% و 98% بدست آمد. ایزوترم جذب از مدل لانگمویر نوع دو و سینتیک جذب از سینتیک درجه دو کاذب تبعیت بیشتری نشان داد. آنالیزANOVA نشان داد که تمامی متغیرها تاثیر قابل توجهی در میزان درصد حذف داشتند(05/0>p).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج می توان اظهار نمود که پوسته بلال مخصوصا پوسته بلال اصلاح شده می تواند به عنوان یک جاذب ارزان قیمت و مناسب در حذف روی از محلول های آبی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پوسته بلال، روی، ایزوترم جذب، سینیتیک جذب
  • نغمه عروجی، افشین تکدستان، محمد نوری سپهر، غلامرضا رئیسی صفحات 70-81
    زمینه وهدف
    رشد جمعیت و محدودیت دسترسی به آب شیرین و نیاز به استفاده از آب های بطری شده، ضرورت بررسی کیفیت شیمیایی و میکروبی این آب ها را تشدید می کند. هدف از این مطالعه، بررسی کیفیت شیمیایی و میکروبی آب های بطری شده موجود در چند برند مصرفی در سطح کشور بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی –مقطعی می باشد که در مراحل انجام آن ابتدا 6 برند از آب های بطری شده موجود شناسایی شده و سپس نمونه گیری به صورت تصادفی انجام گرفت. سپس پارامترهای کیفی شیمیایی و باکتریولوژیک آب شرب شامل کلراید، نیترات، منیزیم، کلسیم، سختی کل، سدیم، نیتریت، pH، TDS، EC، فلوراید، کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی در این نمونه ها بررسی شد. میانگین مقادیر هر مشخصه، با استاندارد و با مقادیر درج شده بر روی برچسب نمونه ها مقایسه گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS، آمار توصیفی و آزمون آنالیز واریانس یکطرفه (p<0.05) صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که تعداد باکتری های گروه کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی در هیچ یک از نمونه ها وجود نداشته و MPN/cc 0 بوده است. میانگین غلظت پارامترهای شیمیایی نظیر pH، TDS، کلسیم، نیتریت و نیترات در تمامی آبهای بطری شده مورد بررسی در محدوده استاندارد آب آشامیدنی بطری شده و از حداکثر مجاز تعیین شده جهت شرب کمتر بوده است. همچنین در تعدادی از نمونه ها، اختلاف معنی داری بین مقادیر اندازه گیری شده با مقادیر درج شده بر روی برچسب آبهای بطری شده وجود داشت.
    نتیجه گیری
    مطابق نتایج استخراج شده، کیفیت شیمیایی و میکروبی آبهای بطری شده مورد بررسی از نظر استانداردهای آب شرب قابل قبول می باشد.
    کلیدواژگان: آب شرب بطری شده، کیفیت شیمیایی آب شرب، کیفیت باکتریولوژیک آب شرب
  • مجید کرمانی، محسن دولتی، احمد جنیدی جعفری، روشنک رضایی کلانتری صفحات 82-92
    زمینه و هدف
    آلودگی هوا یک ازعمده ترین مشکلات کلان شهرها می باشد، که آثار مخرب زیادی بر روی انسان و محیط زیست داشته و باعث به وجود آمدن بیماری های مختلف از جمله بیماری های قلبی عروقی می شود. بنابراین مطالعه حاضر با هدف کمی سازی و برآورد اثرات بهداشتی منتسب به آلاینده CO در کلان شهر تهران طی یک دوره پنج ساله(93-89) با استفاده از مدل AirQ انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی می باشد. ابتدا داده های ساعتی آلاینده ها از شرکت کنترل کیفیت هوای شهر تهران و اداره کل محیط زیست تهران دریافت گردید. سپس طبق معیارهای WHOاعتبار سنجی گردیده و شاخص های آماری مورد نیاز جهت کمی سازی اثرات بهداشتی محاسبه گردید و داده های پردازش شده در محیط اکسل به داده های ورودی و مورد نیاز نرم افزار AirQ تبدیل شد و مراحل کمی سازی اثرات با استفاده از نرم افزار انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد متوسط غلظت سالیانه CO ، طی سالهای 93-89به ترتیب3، 2،2، 2، 2میلی گرم بر متر مکعب می باشد. به علاوه تعداد موارد مرگهای قلبی عروقی منتسب به CO طی سال های93-89، به ترتیب52، 37، 29، 31، 42 مورد می باشد.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج به دست آمده، CO نیز همانند سایر آلاینده ها تاثیر نامطلوبی بر سلامت انسان دارند. با توجه به میزان بالای آلاینده ها در هوا و پیامدهای بهداشتی ناشی از آن به ویژه بیماری های قلبی عروقی، بایستی اقدامات مناسبی در جهت کاهش آلودگی هوا صورت گیرد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، محیط زیست، آلاینده CO، مدل AirQ
|
  • Mohammad Bazdar, Hatam Godini, Mohammad Javad Tarrahi, Soudabeh Zare, Morteza Yarahmadi, Jalal Mohammadian Zafarabadi, Tayebe Ahmadifard Pages 1-9
    Background
    In the water demand management there is a certain relationship between attitudes, beliefs, actual behavior of consumers and water consumption. There are many factors in a positive attitude towards water use. By providing the right information should changed the beliefs and attitudes of citizens towards drinking water habits. The aim of this study was to evaluate the effect of training on water consumption in the Khorramabad city in 1394.
    Methods
    This study was conducted in the Lorestan province and in the Khorramabad city. That the effect of training on water saving was evaluated for 60 households with high water consumption levels. The selected households were randomly assigned to 2 groups: control and treatment. In the treatment group was taught how to properly use in a regular basis and periodically meter reading for both groups took .This study was performed for 6 months in summer and autumn in 1394.
    Results
    The results of this study showed that households in 1393 and 1394 respectively in the control group consumed an average per capita consumption of 60.78 ± 253.7 and 62.35 ± 208 liters per day per person. The average consumption per capita in 93 and 94 in the treatment group was respectively 192.14 ±51.2 and 171.9 ± 48.57 liters per day per person. As well as due to intervention education decrease 9-11% water consumption.
    Conclusion
    The basic results of this study to raise public awareness about the water crisis, stresses and the importance of water using education can affect to water use. It can also promote a culture of right consumption and to change people’s behavior towards water use.
    Keywords: Household Water Use Per Capita, Training, Attitude, Water Saving
  • Fatemeh Zarei, Seyedeh Azar Mousavifard, Mozhgan Ardestani Pages 10-19
    Background and
    Purpose
    Musculoskeletal disorders are the most common occupational injuries that are caused due to different risk factors. The aim of this study was to evaluate the prevalence and level of musculoskeletal disorders risk among a metal structure manufacturing company.
    Materials And Methods
    The present cross sectional study was considered prevalence of musculoskeletal disorders among 202 workforces in 7 job groups. Nordic questionnaire was used as survey tool and rates of body exposure to risk factors were assessed by Quick Exposure Check (QEC) method. Data were analyzed by T-test, χ2 and ANOVA using SPSS19 software.
    Results
    According to completed questionnaire 74.25% of workers have experienced symptoms of musculoskeletal disorders over the past year. The highest prevalence of disorders were found in lower back, knees, hands and wrists. The Positive, significant correlation were found between prevalence of musculoskeletal disorders and level of body exposure risk.
    Conclusion
    There was found a high prevalence of musculoskeletal disorders among different job groups in metal structure manufacturing. Factors such as lack of ergonomic considerations in workstations design, Inappropriate work procedure, inefficient handling equipment, dealing with heavy workloads and time pressure on product delivery is effective in development of musculoskeletal disorder.
    Keywords: Musculoskeletal Disorders, Ergonomics, Metal Structure
  • Somayeh Hosseini, Mahmood Alimohammadi, Ramin Nabizadeh, Mohammad Hadi Dehghani Pages 20-29
    Background and Objectives
    Environmental crisis causes deep concern in different levels human societies and it is necessary to consider the environmental criteria in the development activities to solve this problem. Due to the nature of the transferred fluid, the exploitation of oil transmission line and petroleum products has some potentially environmental risks and events. This study aimed to evaluate the environmental effects of the fuel transmission line to combined cycle powerhouse of Chabahar project using Iranian matrix-based method.
    Materials and Methods
    In this study, the environmental effects of the fuel transmission line to combined cycle powerhouse of Chabahar project was evaluated in all physical, biological and socio-economic and cultural environments in structural and exploitation phases.
    Results
    Total positive effects of study in structural and exploitation phases was calculated () and total negative effects in physical, biological and socio-economic and cultural environments was assessed (-112) and the difference was (-31).
    Conclusion
    Due to the analysis, no average rating less than (-2) was found in all evaluation matrix's rows and columns. Therefore, fueling to combined cycle powerhouse project is approved.
    Keywords: Environmental Impact Assessment, Iranian matrix, Chabahar city
  • Fatemeh Amereh, Mahsa Jahangiri, Rad, Sajad Mazloomi, Mohammad Rafiee Pages 30-42
    Background and
    Purpose
    Cancer is a noteworthy cause of morbidity and mortality worldwide, especially in developing countries. It is more often caused by the environment of a person lives in, rather than his or her innate biology. The highly significant and rapid changes in cancer incidence in the last decades are generally attributed to equally dramatic changes in population exposure to environmental factors.
    Methods
    The available evidence on the role of environmental factors and their relevant effects in cancer rates has been studied.
    Results
    Major of cancer risk factors are include tobacco, overweight and obesity, physical activity, diet and body composition, food, air and water contamination, and viral chronic infections. Exposure assessment and research methodology has been the Achilles heel for studies on environmental contaminants and cancer. Thus, it should not be looked at cancer merely as a disease, since cancer is beyond a disease and must be considered through different aspects.
    Conclusion
    The scientific community effort to increase public awareness, winning the support of policy makers as well as intersectoral coordination in order to lifestyle modifications, reducing high-risk behaviors and confronting food, air and water contamination have strategic importance in cancer prevention. Basic and clinical studies as well as interdisciplinary research thence are necessary for a better understanding of the pathophysiology and finding more effective and cheaper ways to prevent, early diagnosis and treatment of cancer. Accordingly, this requires the investment of governmental and non-governmental democrats.
    Keywords: Cancer, Environmental Factors, Lifestyle, Exposure
  • Parviz Javanmardi, Afshin Takdastan, Reza Jalilzadeh, Mohammad Javad Mohammadi Pages 43-57
    Background And Objective
    The industrial wastewaters are considered to be one of the main sources of heavy metal impurities. The removal of toxic heavy metals from wastewaters is of great importance from an environmental point of zn are the most concerning heavy metals in aqueous solutions due their high toxicity in low concentrations and bioaccumulation in live tissues. Among various removal methods, adsorption through inexpensive adsorbents has been highly considered by researchers. The zn removal by natural clinoptilolite zeolite was defined as the main purpose of the current study.
    Methods
    The experiments were carried out in batch mode operation with natural zeolite. The zeolite characteristics were analyzed with SEM and XRD. The effect of pH (5, 6, 7, 8, 10), contact time (15, 30, 45, 60,90min), adsorbent dosage (1, 3, 5, 7, 10) and pb and zn concentrations (10, 20, 40, 50, 60, 70, 80 and 100 mg/L) on removal efficiency of zn, adsorption isotherms and kinetics were studied in constant temperature.
    Results
    Based on the findings, optimum conditions of zn removal by natural zeolite, included pH, 7, adsorbent dose of 5g/L and contact time of 30 minutes. The metal removal was decreased along with metal concentration, but the absorption capacity was increased. Of the two studied models, the Langmuir isotherm was better fitted Freundlich for zn (R2=0.98). Also for Zn, the pseudo second order kinetics was consistent with results.
    Conclusion
    The results of current study indicated that natural clinoptilolite zeolite can be considered as an efficient and cost effective adsorbent for zn removal from aqueous solutions.
    Keywords: Natural Zeolite Clinoptilolite, Adsorption, Zn, Isoterm
  • Seyed Mehdi Ghasemi, Hosein Ali Asgharnia, Mahmood Alimohammadi, Abbas Ahmadnejad, Davoud Balarak, Kamaleddin Karimian Pages 58-69
    Background And Objective
    Zinc is one of trace elements essential for human but too much zinc can cause eminent health problems especially in drinking water that must be removed. The purpose of this study was to determine the removal zinc from water by natural and modified maize hull.
    Material and
    Methods
    This stady was non-continuous experiment which was implemented in lab scale conditions by changing effective factors such as pH(2 to 7), contact time(5 to 180 minutes), adsorbent concentration(10 to 150 ppm) and adsorbent dosage(1 to 6 g/l) in 100 ml deionized water. The concentration of zinc was measured by atomic adsorbtion in accordance with standard method and removal percentage of zn deteminated.
    Results
    Removal rate of zinc increased with increasing the contact time, dose of adsorbent, pH and decreasing by initial concentration of zinc. Efficiency of natural and modified maize hull in the optimum state was 91% and 98% respectively. The kinetic and isotherm was pseudo second order and Langmuir(II) respectively. ANOVA analysis showed that all of the variables in the process have been statistically significant effect (p Conclution: According to the results obtained maize hull appears to be suitable, low cost and efficient adsorbent for removing zn(II) from aqueous solutions.
    Keywords: Maize hull, Zinc, Adsorbtion kinetic, Adsorption isotherm
  • Naghmeh Orooji N., Afshin Takdastan, Mohammad Noori Sepehr, Gholam Reza Raeesi Pages 70-81
    Background And Objectives
    Population growth and limited access to fresh water and need to use bottled water for drinking, chemical and biological quality of the water exacerbates the need for review. The aim of this study was to evaluate chemical and microbial quality in multi-brand bottled water was consumed in the country.
    Materials And Methods
    A descriptive cross-sectional study carried out in stages, the first brand of bottled water available 6 recognized and sampling was conducted. The chemical and bacteriological quality of water parameters include cL-, nitrate,Mg, Ca, hardness, Na,No2-, pH , TDS, EC, F-, total coliforms and fecal coliforms in the samples were tested. The average value of each property, with standard and were compared with the amounts listed on the label. Data analysis using the software SPSS, descriptive statistics and analysis of variance (p
    Results
    The results showed that the number of total coliform and fecal coliform bacteria group does not exist in any of the samples and MPN /100cc, respectively. The average concentration of chemical parameters such as pH, TDS, calcium, nitrate and nitrite in all bottled waters, were on the standard ranges. As well as in a number of instances, significant differences between the measured values ​​with the values ​​printed on the label of bottled water there.
    Conclusion
    According to the results obtained, chemical and biological quality of bottled water is examined in terms of acceptable drinking water standards.
    Keywords: Bottled drinking water, Chemical quality of drinking water, Bacteriological quality of drinking water
  • Majid Kermani, Mohsen Dowlati, Ahmad Joneidi Jafari, Roshanak Rezaei Kalantari Pages 82-92
    Background
    Air pollution in large cities is one of the main difficulties that have harmful effects on humans and the environment and cause various diseases including cardiovascular disease. So, present study with aim of Estimation of Cardiovascular Death, Attributed to CO Exposure in Tehran Megacity in during a five-year period (2010-2014) by using AirQ Model were performed.
    Materials And Methods
    This Study was a descriptive–analytic at first, hourly data of pollutants were taken from the environmental protection agency Tehran and Air Quality Control Company and validated according to the WHO guidelines. Required statistical parameters calculated for health effect quantifying and finally processed data converted to input and requirements AirQ model data and health effects quantifying were performed using this model. The final results on deaths due to cardiovascular disease were presented in tables and graphs format.
    Results
    Results showed annual average concentration of CO in Tehran in 2010-2014 are 49, 31, 11,12,21,76 mg/ m3 respectively. In addition, the number of cardiovascular deaths in 2011-2015 is 52,37,29,31,42 respectively
    Conclusion
    According to the results, CO as well as other pollutants can adversely affect human health. Due to high levels of air pollution and its related health consequences, particularly cardiovascular disease, should take appropriate measures to reduce air pollution.
    Keywords: Air Pollution, environment, CO Pollutant, Tehran Megacity, AirQ model