فهرست مطالب

مطالعات زن و خانواده - سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه مطالعات زن و خانواده
سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وحید مهربانی* صفحه 7
    تحلیل اقتصادی منافع ازدواج از لحاظ زمان تشکیل خانواده و مدت زندگی در قالب آن موضوع اصلی این مقاله است. با کمک نظریه اقتصادی می توان به این موضوع پی برد که تشکیل خانواده از منافعی برخوردار است که البته افزایش درآمد مهم ترین مصداق آن است. بر این اساس انتظار می رود زمان ازدواج و پس از آن مدت زمانی که فرد در قالب خانواده زندگی می کند نیز بر درآمد موثر باشند. نتایج این مطالعه که بر اساس دو نمونه از مردان (شامل 415 مشاهده) و زنان (شامل 409 مشاهده) متاهل ساکن شهر تهران به دست آمده است، حکایت از این دارد که سن ازدواج اثر مثبت و مدت ازدواج اثر منفی بر درآمد افراد متاهل دارد. این یافته به طور ضمنی موید آن است که آموزش می تواند عامل مهم بروز چنین واقعیتی باشد زیرا از یک سو موجب تاخیر در ازدواج می شود و از سوی دیگر درآمد فرد را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: ازدواج، خانواده، درآمد، آموزش
  • حدیث چراغیان*، سیمین حسینیان، ناصر حیدری، محمد زارعی توپخانه صفحه 33
    زمینه و هدف
    با توجه به نقش تصویر بدنی و عزت نفس در سلامت روان زنان، پژوهش حاضر به بررسی نقش میانجی عزت نفس و تصویر بدنی در ارتباط با خود-دلسوزی و سلامت روان در دانشجویان دختر پرداخت.
    پروش پژوهش: جامعه ی پژوهش را دانشجویان دختر پیام نور شهرستان دلفان تشکیل می دهد. به این منظور280 دانشجو با روش نمونه-گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس های روابط چند بعدی خود-بدن (MBSRQ)، سلامت روان (GHQ)، خود-دلسوزی (SCS)، عزت نفس (RESE) استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل مسیر با نرم افزار Amos مورد ارزیابی قرارگرفت.
    یافته های پژوهش: نتایج به دست آمده نشان داد مدل از برازش مناسبی برخوردار است. همچنین خود-دلسوزی به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم از طریق عزت نفس و تصویر بدنی سلامت روان را تحت تاثیر قرار می دهد.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود از رویکرد خود- دلسوزی جهت افزایش عزت نفس و تصویر بدنی مثبت زنان استفاده شود. به علاوه با توجه به جدید بودن خود-دلسوزی پیشنهاد می شود پژوهش در این زمینه گسترش یابد.
    کلیدواژگان: مدل، عزت نفس، تصویر بدنی، خود، دلسوزی، سلامت روان
  • زهرا حسینی* صفحه 57
    مجموعه هزار قضاوت یا مادیان هزار دادستان (Mādayān ī hazār dādestān)، یکی از مهم ترین منابع تاریخ اجتماعی ایران ساسانی است. این کتاب احکام، فتوا و اسنادی را در بر دارد که در دعاوی و دادرسی های حقوقی صادر شده است، یعنی حقوق مدون نیست بلکه مجموعه ای از احکام حقوقی است، چنین متن هایی به عنوان کتاب راهنما در جریان قضایی به کار می رفت.
    اصطلاح حقوقی «sālārīh: سالاری» که در مجموعه هزار قضاوت، دیده می شود، این جایگاه را به مرد اختصاص می دهد و وظایف حقوقی او را مطرح می کند.
    اکنون مساله مقاله این است، آیا زن نیز در دوره ساسانی در مقام سالاری قرار گرفته است؟ اگر ایفاگر نقش سالاری بوده است، روند رسیدن به جایگاه مدیریتی زن را در احکام مادیان هزار دادستان چگونه می توان دریافت؟
    با بررسی احکام موجود دریافتیم که چگونه زن به جایگاه سالاری رهنمود شد و چگونه در این مقام شایستگی خود را نشان داد و آن را برای خود حفظ کرد. احکامی در این متن حقوقی ارزشمند وجود دارد که بیانگر سالاری زن در خانواده، آتشکده، اداره اموال موقوفه و مدیریت اموال مشترک زناشویی در دادرسی های قضایی عهد ساسانی است.
    کلیدواژگان: ساسانیان، مادیان هزار دادستان، متون فارسی میانه، حقوق خانواده، سالاری زن
  • فاطمه فرزادی*، حمید فرامرزی، منیجه شهنی ییلاق، زهرا قاسمی صفحه 77
    هدف از این تحقیق، بررسی مولفه های مدل تعارض و بازسازی رابطه زناشویی، ارائه شده توسط ملز، بکن باخ و گاتریک، از طریق روش تحلیل مسیر است. جامعه آماری این پژوهش کارمندان متاهل دانشگاه شهید چمران اهواز بودند. از این جامعه تعداد 200 نفر به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. که در نهایت 180 پرسشنامه به صورت کامل بدست آمد. از شرکت کنندگان خواسته شد که مقیاس فضل (GRACE) پاتریک و همکاران (2013)، مقیاس اعتماد (TS) رمپل، هولمز و زانا (1980)، مقیاس صفات همدلی باتسون (BEA) باتسون و همکاران (1983)، مقیاس رضایت زناشویی دوطرفه تجدید نظر شده (RDAS) بوبسی، کرین، لارسون و کریستین (1995)، مقیاس اخلاق رابطه ای (RES) هارگریو، جنینگز و آندرسون (1991) و مقیاس حل روابط بین فردی (IRRS) هارگریو و سلز (1997) را تکمیل نمایند. نتایج پژوهش نشان داد که، فضل، عدالت، اعتماد، همدلی و بخشش به رضایت از رابطه زناشویی منجر می شوند. تحلیل مسیر، رابطه بین بیشتر متغیرهای تحقیق را تایید کرد. همچنین، نتایج تحلیل نشان داد که مسیر متغیرهای اعتماد و عدالت با بخشش به سمت رضایت زناشویی پیش بین و معنی دار نیستند. اما در عوض اعتماد و عدالت نقش خود را به عنوان میانجی از طریق تاثیرگذاری فضل بر آنان با رضایت از رابطه نشان دادند.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، بخشش، عدالت، اعتماد، همدلی
  • ایرج مختارنیا*، علی زاده محمدی، مجتبی حبیبی صفحه 101
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر نقش میانجی تعارضات والدین با نوجوانان در رابطه با تعارضات بین والدینی و گرایش به رفتارهای پرخطر در نوجوانان انجام شد. روش پژوهش حاضر، توصیفی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است و جامعه آماری در این پژوهش، دانش آموزان شهرستان قدس استان تهران است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای،610 نفر از آن ها انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه تعارض والد-نوجوان، مقیاس تعارضات بین والدینی و پرسشنامه خطرپذیری نوجوانان ایرانی بود.
    نتایج تحلیل مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که مدل نظری پژوهش که متغیر شدت تعارضات والد-نوجوان به عنوان متغیرهای میانجی در رابطه با تعارضات بین والدینی و گرایش به رفتارهای پرخطر وارد مدل شده بود، دارای شاخص های برازش مناسبی با داده ها بود (08/2=df/S–Bχ2، 042/0=RMSEA، 99/0=CFI، 92/0=GFI). همچنین در این مدل تمامی مسیرهای مستقیم، غیرمستقیم و کلی برای پیش بینی گرایش به رفتارهای پرخطر معنی دار به دست آمد؛ بنابراین تعارضات بین-والدینی با در نظر گرفتن عوامل میانجی در پیش بینی خطرپذیری نوجوانان نقش دارد. همچنین می توان بیان کرد که مدل بافتی-شناختی قابلیت تبیین گرایش به رفتارهای پرخطر را دارد.
    کلیدواژگان: تعارضات بین والدینی، شدت تعارض والد، نوجوان، گرایش به رفتارهای پرخطر، نوجوانان
  • غلامرضا دهشیری* صفحه 131
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه کنجکاوی با صمیمیت و رضایت زناشویی و بهزیستی ذهنی در زنان متاهل بود. بدین منظور 265 نفر از زنان متاهل شهر تهران با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه کنجکاوی و اکتشاف، مقیاس صمیمیت، مقیاس سنجش رابطه، مقیاس رضایت از زندگی و مقیاس عاطفه مثبت و منفی بود. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که کنجکاوی بر رضایت زناشویی ، عاطفه مثبت و رضایت از زندگی اثر مستقیم دارد. همچنین کنجکاوی از طریق تاثیر بر صمیمیت اثر غیر مستقیم و معنی داری بر رضایت زناشویی ، رضایت از زندگی و عاطفه مثبت دارد. تاثیر مستقیم صمیت بر رضایت زناشویی و تاثیر غیر مستقیم آن بر رضایت از زندگی و عاطفه مثبت نیز معنی دار بود. بطور کلی یافته های پژوهش بیانگر اهمیت نقش واسطه ای صمیمیت و رضایت زناشویی در فرایند رابطه بین کنجکاوی و بهزیستی ذهنی زنان است.
    کلیدواژگان: کنجکاوی، صمیمیت، رضایت زناشویی، رضایت از زندگی، عاطفه مثبت
  • مریم آقایی بجستانی*، اکرم صیاد صفحه 151
    مهریه یا صداق یکی از آثار مالی ازدواج است که زوج مکلف به پرداخت آن می باشد . تعیین مهریه های سنگین و به دنبال آن زندانی شدن زوج مشکلات فراوانی را فراروی جامعه و خانواده ها نهاد.
    یکی از راهکارهایی که برای جلوگیری از مهریه های سنگین پیشنهاد گردید؛پذیرش شرط عند الاستطاعه برای مهریه از سوی زوجین بدون تعیین زمانی برای استطاعت و به تاخیر انداختن امکان مطالبه مهریه از سوی زوجه تا زمان استطاعت زوج می باشد که به اعتقاد برخی از صاحب نظران این امر منجر به جهالت در مهریه و در نتیجه بطلان آن و ثبوت مهر المثل می گردد اما به اعتقاد نگارنده شرط عند الاستطاعه به معنی تاجیل مهریه نیست تا موجب غرر و بطلان گردد علاوه براین برخی از فقها نیز ثبوت غرر در مهریه را با توجه به ماهیت عقد نکاح که مبتنی بر معاوضه صرف نیست ، مبطل مهریه ندانسته اند . به هر حال اگر چه شرط عند الاستطاعه به لحاظ ماهیتی اشکالی در مهریه ایجاد نمی کند اما عملا جز تحمیل بار اجرایی بر زوجه فایده دیگری ندارد و چالش های اجرایی و اجتماعی فراوانی را برای زوجه به دنبال دارد .
    کلیدواژگان: عقد نکاح، مهریه، عندالمطالبه، عند الاستطاعه
|
  • V. Mehrabani * Page 7
    The focus of this paper is to investigate economic analysis of the relationship between marriage benefits to age at marriage and its duration. Economic theory helps to understand that family formation has some benefits that emerge in various aspects. One of the benefits of marriage –such that is observed in literature of family– can be the increase of the income of couples after family formation. Accordingly, it is expected that age and duration of marriage affect individual's income that these effects are studied in current essay. Two samples are used to test hypotheses that include 415 married men and 409 married women. Data have gathered from Tehran by questionnaire. Results show that age at marriage and duration of living in spousal relation has positive and negative effect on income respectively. These findings imply that education is important factor which causes this reality. Education can postpone marriage and also increase the income in lifetime.
    Keywords: marriage, Family, Income, Education
  • Hadis Cheraghian * Page 33
    Background and
    Purpose
    Regarding the role of body image and self-esteem in Mental Health in Women, research examined the mediating role of self-esteem and body image in relation to the self-compassion and mental health in female students
    Research
    Method
    the population is composed of girl students of Payam Noor of Delfan city. For this purpose, 280 students were selected by random cluster sampling. In order collecting data, the scale of Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire (MBSRQ), mental health(GHQ), self-compassion(SCS), self-esteem(RESE) was used. The data were evaluated by the use of path analysis with Amos software.
    Finding research: The results showed that the model has a good fit. As well as self-compassion through self-esteem and body image can affect mental health either directly and indirectly.
    Conclusion
    It is suggested the approach of self-compassion be used to increase the self-esteem and positive body image in women. In addition, according to the new self-compassion is recommended that more studies be accomplished in this field.
    Keywords: model, Self, Esteem, body, image, Self, Compassion, mental health
  • Zahra Hosseini * Page 57
    The Book of A Thousand Judgement ( Mādayān ī hazār dādestān) is one of the most important sources for social history of Sassanid Iran. This book contain sentences, judjment and other documents that have been issued in the claims and legal proceeding. This book is not a law-code. It is a collection of legal cases. Such legal texts were made to serve as manuals of judicial proceeding.
    Legal term guardianship ( sālārīh) can be seen in the collection of thousands of judgments, this position is assigned to man and propound his legal duties.
    Now the questions is article: Is the woman in the Sassanid period in position guardianship?
    If a woman had role guardianship, how did she arrive to this position and how do find out about process arrive to position woman managerial in the collection of thousands of judgments?
    By review existing sentences, we will find out, that how did a woman guidance to this position of guardianship and how did she show his competence in this position and it preserve for himself.
    There are sentences in the legal text value that represent guardianship of women in the family, fire, property management and property management marital endowment in judicial proceedings Sassanid era.
    Keywords: Sassanid_M?day?n ? haz?r d?dest?n_Middle Persian texts_Family rights_Guardianship of woman
  • F. Farzadi *, H. Faramarzi, Z. Ghasemi Page 77
    The purpose of this study is to the relationship conflict and restoration model developed by Sells, Beckenbach, and Patrick. using path analysis. Statistical population of the study consists of married employees of Shahid Chamran University of Ahwaz. From this population, 200 people were selected using multistage random sampling and Finally 180 questionnaires were completed. The participants were asked to Grace Scale Patrick et al. (2013), the Scale of Trust (TS) Rampel, Holmes and Zanna (1980), Scale Batson Empathy Adjective (BEA) Batson et al (1983), Revised Dyadic Adjustment Scale (RDAS) Busby, Crane, Larson and Christensen (1995), Relational Ethics Scale (RES) Hargrave, Jennings and Anderson (1991) and The Interpersonal Relationship Resolution Scale (IRRS) Hargrave and Sells (1997). The obtained results from the study that the demonstration of grace, justice, empathy, trust, and forgiveness lead to relationship satisfaction. The path analysis confirmed the relationships between most variables. Also, the results showed that no significant predictive variables of trust and justice with forgiveness path toward marital satisfaction. Instead, trust and fairness demonstrated its role as a mediator with the consent of the relationship through the influence of grace upon them.
    Keywords: Marital satisfaction‚ forgiveness, justice, trust, empathy
  • Iraj Mokhtarnia * Page 101
    The aim of this study was surveying the mediating effect of parent-adolescent conflict between inter-parenting conflict and risk behaviors. The study is description and the type is Structural Equation Modeling; the population of the study is students of Qods town which is located in Tehran Province. Sample size is 610 students that were selected by multistage random sampling. The data were gathered through Parent-Adolescent Conflict Questionnaire, inter-parenting conflict scale and Adolescents Risk-taking Questionnaire.
    The results of structural equation modeling analysis showed the theoretical model was engaged in the model that includes variables namely: parent-adolescent conflict which can play a role as mediator variable that is related to inter-parenting conflict and risk behavior, that they were fitted with most appropriate fit to data (df/S–Bχ2=2/08, CFI=0/99, GFI= 0/92, RMSEA= 0/042). In this model all direct and indirect paths to predict risk behavior in adolescent were diagnosed.
    Therefore, inter-parenting conflict and mediating factors involved in predicting risk behavior in adolescent. Also, the model of cognitive-contextual is Capable of being explained about parent-adolescent conflicts.
    Keywords: Inter, parental Conflict, parental, adolescent conflict, risk behavior, adolescent
  • Gholamreza Dehshiri * Page 131
    The purpose of present study was to investigate the relationship between curiosity and intimacy and marital satisfaction in married women's subjective well-being. For this purpose 265 married women in Tehran were selected using voluntary sampling. Research instruments were Curiosity and exploration inventory, Intimacy Scale, Relationship Assessment Scale, Satisfaction with life Scale and Positive and Negative Affect Scale. Results of path analysis showed that curiosity has a direct effect on marital satisfaction, positive affect and life satisfaction. Also curiosity through intimacy has significant indirect effects on marital satisfaction, life satisfaction and positive affect. intimacy Direct effect on marital satisfaction and intimacy indirect effect on life satisfaction and positive affect was also significant. Overall, the result demonstrates the importance of mediation Role of intimacy and marital satisfaction in the process relationship between curiosity and subjective well-being of womens.
    Keywords: Curiosity, Intimacy, marital satisfaction, Subjective Well, being
  • Akram Sayad, Maryam Aqai Bejestani * Page 151
    Dowry or mahr one of the financial effects of marriage that couples are required to pay it. High dowry payments and the subsequent imprisonment of many problems facing society and the families of the couple.
    One of the ways to avoid the dowries of the Organization for Registration of Deeds and Property has been proposed, accepting bets l possible for dowry by couples without specifying when to afford and to delay the possibility of demanding dowry from his wife until afford couples are Some experts believe that this will lead to ignorance of the dowry and thus proving its invalidity seal is saying but I believe that if the possible means and invalidity term of dowry is not to cause Gharar In addition, the affirmation of some of the scholars Mahr's ignorance regarding the nature of marriage that is not based on the mere exchange, nullifies have not dowry. However, if the condition of the power and ability to pay dowry to the wife by the husband literally dowry does not cause a problem, but virtually no other benefit other than the imposition of administrative burden on his wife and challenges for the wife of executive and social have been pursued.
    Keywords: marriage, dowry, dowry of cash, term of dowry