فهرست مطالب

نشریه پژوهش های انسان شناسی ایران
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منیژه مقصودی، زهرا فرضی زاده صفحات 7-26
    برخی روستاییان به منظور اشتغال و بهبود وضعیت خود و خانواده معمولا از زادگاهشان به مناطق شهری به ویژه تهران مهاجرت می کنند تا برای آن ها امکان کسب درآمد و پیشرفت در مقایسه با روستا فراهم شود. ترکمن ها یکی از اقوام مهاجر ساکن در تهران هستند که به صورت فردی یا همراه با خانواده برای بهبود وضعیت اقتصادی مهاجرت کرده اند. طبیعتا افراد مهاجر، در جامعه مقصد با مشکلاتی روبه رو هستند. در پژوهش حاضر با روش کیفی مشکلات پیش روی نگهبانان ترکمن و خانواده هایشان در شهرک اکباتان بررسی شده است. داده های مورد نیاز با روش مشاهده و مصاحبه نیمه سازمان یافته با 9 نفر از مردان و زنان ترکمن جمع آوری شده و روش تحلیل موضوعی برای تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفته است. بر اساس یافته های پژوهش، ترکمن های مقیم شهرک اکباتان در حوزه روابط و تعاملات خانوادگی و فامیلی، روابط با ترکمن ها و سایر اقوام مقیم در شهرک اکباتان، و نیز در حوزه شغلی با مشکلاتی مواجه هستند. عدم امکان حضور همه اعضای خانواده در کنار نگهبان، محدودیت فضای محل زندگی و شرایط نامساعد آن، عدم امکان خروج زن ترکمن از منزل در صورت نبود همسر در روستا، دل تنگی اعضای خانواده، تعاملات محدود با اعضای جامعه میزبان به دلیل زبان و پوشش متفاوت، درآمد کم، فقدان احساس امنیت شغلی و عدم برخورداری از بیمه برخی از مسائل است.
    کلیدواژگان: ترکمن، تهران، مسائل، مهاجرت، نگهبان
  • مریم ارمغان، ناهید عبدلی صفحات 27-48
    کودکان، به عنوان زیست کنندگان فضای شهری، بخش مهمی از جامعه و همچنین گروه اجتماعی نادیده گرفته شده در شهر تهران هستند. به منظور در نظر گرفتن جنبه های متنوع درک و زیست کودکان در فضای مسکونی و شهری، این مقاله سعی دارد تا با ارائه نتایج حاصل از بررسی مشارکت کودکان در ارتباط با مسکن و شهر، محققان اجتماعی- فرهنگی و مدیران و برنامه ریزان شهری را متوجه جامعه ای بزرگ از انسان هایی کوچک سازد. برای این منظور با رویکردی برساختی، کودکان به عنوان کنشگران اجتماعی شناخته می شوند که درکی ذهنی و واقعی از نیازهای خود در یک جامعه ی شهری دارند؛ می توانند موقعیت خود را در جامعه ی شهری تعریف کنند و نسبت به عوامل محیطی و کالبدی ناخوشایند واکنش نشان دهند. بررسی اسناد بالادست و کالبد مسکونی و شهری منطقه یازده تهران در مقایسه با داده های کیفی حاصل از نتایج مشاهده ، مصاحبه غیرساختمند، بررسی متن و نقاشی کودکان با روش نمونه گیری خوشه ایو بهره گیری از روش تحلیل محتوای کیفی ما را به این مهم می رساند که برای داشتن جامعه ای سالم و پویا گسترش عرصه عمومی در شهر و ایجاد فضای کاملا خصوصی برای کودکان در خانه امری ضروری است. شهر مطلوب کودکان فضایی است که حداکثر نیاز های جسمی و روانی آنان را تامین می کند؛ فرهنگ دوران کودکی و فردیت در فضای خصوصی بازنمایی می شود و تعامل و مشارکت اجتماعی، دسترسی به امکانات شهری، احساس آرامش و امنیت در فضای عمومی گسترده را فراهم می آورد. ملاحظات کودکان از فضای معماری و شهری، جنبه های مختلف کالبدی، ذهنی و رفتاری آن را شامل می شود که بارها در مصاحبه ها و نقاشی ها به آن اشاره کرده اند.
    کلیدواژگان: بازی، شهر، عرصه خصوصی، عرصه عمومی، فرهنگ دوران کودکی، کودک، مسکن
  • اصغر ایزدی جیران صفحات 49-67
    انسان شناسی پزشکی حس ها تجربه درد را با محوریت بخشیدن به ادراکات حسی در بین افراد و گروه های مختلف بررسی می کند تا نشان دهد که درد و به ویژه شیوه تجربه آن چیزی است بین جسم و جامعه. این مقاله شرح درد مردم نگار و چهار بیمار دیگر در بیمارستانی در شهر تبریز است. شکسته شدن پای مردم نگار باعث شد تا وی بتواند به آرمانی ترین شکل ممکن تبدیل به یک بومی در میان بومیان بیمارستان مخصوص شکستگی استخوان شود: مردم نگار / بیمار. پنج روز بستری و تجربه عمل جراحی در بین پنج بیمار نشان داد که درد بر اساس بسترهای اجتماعی، فرهنگی و شخصی به شیوه های متنوعی توسط بیماران، همراهان و اطرافیان آن ها مفهوم بندی و حس بندی می شود: از تقدیر تا عاملیت و از سرگشتگی تا خودیابی. با گرد هم آمدن چند بیمار در اتاق شماره 5 بخش 3، اجتماع حسی درد تشکیل شده بود. کوشیده ام تجارب زیسته بنیاد ساخته شدن مفاهیم تحلیلی جدیدی همچون فرهنگ درد، دردمندی، حس بندی، فلسفه های حسی، جهان افقی، بدن افقی، اجتماع حسی درد و دردنگاری باشند. همان طور که درد، جهان شخص را دگرگون می کند، این تجربه مردم نگاری هم دو دگرگونی اساسی در جهان حرفه ای من به وجود آورد: اول، گرایش به شیوه نوشتار مردم نگارانه به سوی داستان گویی از تجارب زیسته؛ دوم، رویش علاقه ام به دردها و رنج های اجتماعی. با درد و درباره درد نوشتن وظیفه علمی و انسانی رشته انسان شناسی است.
    کلیدواژگان: انسان شناسی پزشکی، اجتماع حسی درد، بیمارستان، حس ها، درد، دردنگاری، مردم نگاری بدون حرکت
  • عمران گاراژیان، لیلا پاپلی یزدی، الهه علیخانی صفحات 69-91
    زلزله 26 دی ماه 1382 در بم تلفاتی حدود 40000 نفر و 30000 زخمی در پی داشت. در روزهای پس از فاجعه علاوه بر مرگ بیش از نیمی از ساکنان شهر، تغییرات جمعیتی دیگری مانند جابه جایی مکان زندگی و مهاجرت نیز به وقوع پیوست؛ تغییراتی که توسط پژوهشگران قوم باستان شناسی فاجعه به تناوب 6، 17 و 32 ماه پس از زلزله بررسی و مستندسازی شد. بر اساس داده های کمی و آماری این بررسی ها، الگوهای تغییرات جمعیتی و در پی آن تغییرات ساختاری، طبقات جمعیت و فرهنگی استخراج و مورد بررسی و مقایسه با الگوهای پیش از فاجعه قرار گرفت. مقاله حاضر علاوه بر ارائه اطلاعات بررسی تغییرات جمعیت پس از زلزله به ارائه راهکارهای استفاده از الگوهای آن در تفسیر مواد فرهنگی حاصل از کاوش و بررسی در زمینه باستان شناسی می پردازد. لازم به ذکر است که تغییرات جمعیتی به ویژه در شرایط بحران، تاثیر به سزایی در ساختارهای فرهنگی و اجتماعی در فرایندی دراز مدت دارد و از این رو استخراج و استفاده از الگوهای قوم باستان شناسی تغییرات جمعیت ارزیابی تفاسیر زمینه مرده در شرایط غایب بودن عامل انسانی و مرده بودن زمینه را برای باستان شناسان امکان پذیر می کند. از سوی دیگر این الگوها به دلیل قابلیت آزمون در مکان ها و زمان های مختلف امکان کاربری در ستادهای بحران در جهت کاهش هزینه های کوتاه مدت فاجعه را دارند.
    کلیدواژگان: تغییرات جمعیت، جابه جایی جمعیت، زلزله بم، قوم باستان شناسی فاجعه، مهاجرت
  • احمد نادری، شیرین حسینی صفحات 93-113
    این پژوهش مردم نگارانه سعی دارد با تکیه بر انسان شناسی تفسیری روایتی از چگونگی شکل گیری تصویر شهر تهران معاصر از طریق کار میدانی در یکی از نمادهای اخیر آن، کوروش مال ارائه دهد. انسان شناسی تفسیری فرهنگ را مجموعه ای از معانی می داند که از خلال نمادها تفسیر می شود و از طریق تجزیه و تحلیل رویدادها و دسترسی به نشانه ها سعی در روشن کردن آن چیزی دارد که در میدان می گذرد. مجتمع تجاری، تفریحی، فرهنگی کورش با بیش از 500 واحد تجاری، 14 سالن سینما، شهربازی، رستوران و کافی شاپ از بزرگ ترین و به نام ترین مراکز تجاری کشور در منطقه 5 شهرداری تهران واقع شده است. این روایت مردم نگارانه به دیدگاه سرمایه داران و سیاست گذاران سازنده مجتمع کورش ، مصرف کنندگان فضا و خدمات آن و تصویری شکل گرفته از از تهران با محوریت این گونه مجتمع ها می پردازد. پژوهش با استفاده از فنون مصاحبه با اطلاع رسانان و مشاهده مشارکتی تلاش می کند تا فرآیند ساخت و ایجاد رضایت برای مردم و بدیهی انگاشتن این فرآیند را توصیف کند.
    کلیدواژگان: انسان شناسی تفسیری، تصویر شهر، تهران، سرمایه داری، مال، مردم نگاری، مرکز خرید، مصرف گرایی، نئولیبرالیسم
  • مطالعه امکان استفاده بهینه از زمین های قهوه ای شهری (مطالعه موردی کوره پز خانه های منطقه 19 شهر تهران)
    روح الله نصرتی صفحات 115-130
    هدف مقاله حاضر نحوه استفاده بهینه از زمین های قهوه ای در شهر از منظر توسعه پایدار شهری است. در پژوهش حاضر کوره پزخانه های منطقه 19 شهر تهران به عنوان زمین های قهوه ای مورد مطالعه قرار گرفته است. اصطلاح زمین های قهوه ای در تعریف فضاهایی در شهر به کار می رود که قبلا دارای کاربری صنعتی یا خدماتی بوده و در حال حاضر فاقد کارکرد صنعتی و خدماتی است و به عنوان فضای مخروبه دارای اثرات منفی اجتماعی و زیست محیطی است. کوره پزخانه ها که سال ها به عنوان یکی از زمینه های سنتی شغلی در منطقه 19 شهر تهران دایر بوده اند در نتیجه گذار به وضعیت جدید، خالی از جمعیت انسانی شده و به عنوان فضای مخروبه، موقعیت را برای وقوع آسیب های اجتماعی متعدد و شرایط زیست ناسالم به لحاظ اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی فراهم کرده اند. در چارچوب رویکرد انسان شناسی کاربردی پرسش محوری این است که آیا می توان از این امکان در چارچوب رویکرد عدالت اجتماعی برای بهره مندی اعضای اجتماع محلی عموما کم برخوردار استفاده کرد؟ امکان ساماندهی این زمین های قهوه ای بر مبنای دیدگاه گروه های ذی نفع مختلف میسر است؟ برای پاسخ به این پرسش ها تلاش شده است از طریق مطالعه میدانی و مصاحبه با مالکین، ساکنین، شورایاران و کارشناسان شهری اطلاعات جمع آوری و به روش توصیفی و تحلیلی ارائه شود. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد علی رغم وجود تنگناها و موانع در مسیر ساماندهی کوره پزخانه ها، امکان ساماندهی آن ها به نفع اجتماع محلی فراهم است.
    کلیدواژگان: انسان شناسی کاربردی، انسان شناسی شهری، زمین های قهوه ای، شهر، کوره پزخانه ها
  • فرزانه سجادپور، ابراهیم جمالی سوسفی صفحات 131-151
    بزرگ ترین مهاجرت افغان ها به ایران بعد از روی کار آمدن دولت جمهوری دمکراتیک افغانستان در 1978 و به واسطه درگیری های گسترده داخلی آغاز شد. این سیل مهاجرتی در طی سال ها همواره با فرازوفرودهای فراوانی مواجه بوده است. گرچه دلیل اصلی مهاجرت افغان ها هرگز نگرش جنسیتی نبوده است اما همواره سایه مسائل جنسیتی همچون نبود امنیت برای زنان، صیانت از ناموس و... به عنوان مولفه های بازدارنده نقش اساسی ایفا کرده اند. در این پژوهش تلاش شده دلایل عدم تمایل به بازگشت افغان ها از دید زنان مورد بررسی قرار گیرد. با استفاده از نظریه دافعه و جاذبه مهاجرت و از طریق مصاحبه ساختارمند با 16 زن مهاجر در شهر مشهد و طی دو دوره زمانی مختلف پرسش های اصلی تحقیق بررسی شد. جاذبه های ایران برای دختران و زنانی که در ایران متولد شده اند بیشتر از زنانی است که بخش عمده ای از عمر خود را در افغانستان گذرانده اند. تغییر ساختار معیشتی و محیط جغرافیایی افغان های مهاجر به ایران که عموما از قوم هزاره هستند موجب شده نظام پدرسالار سنتی کارایی خود را از دست داده و از جامعه ایرانی متاثر شود. دلایل عدم بازگشت زنان افغان در دو دسته کلی قابل تقسیم بندی است: 1) مسائل درون فرهنگی که بازتاب دهنده مشکلات و موانع موجود در ساختار اجتماعی و سنتی افغانستان است و عملا به عنوان یک دافعه در بازگشت زنان نقش ایفا می کند گرچه تغییرات رخ داده بعد از شکل گیری جمهوری اسلامی افغانستان بارقه امیدی نیز در دل آن ها تابانده است و 2) مسائل برون فرهنگی که ناشی از جاذبه ها و دافعه های جامعه ایرانی برای ایشان است خصوصا برخورداری از آزادی و امنیت بیشتر در ایران برای زنان افغان علی رغم مشکلات و موانع تحصیلی و اجتماعی، به عنوان یک مولفه موثر در عدم بازگشت عمل می کند.
    کلیدواژگان: ایران، عدم بازگشت مهاجران، زنان مهاجر افغان، رویکرد جنسیتی، مشهد
|
  • Manije Maghsoudi, Zahra Farzizade Pages 7-26
    Because of the lack of activities and hard condition of life, there are many immigrants from rural area to the city especially to the Capital. They migrate with their family. In recent years some Turkmen with their family migrated to the big cities especially to Tehran. There exist some Strength, Weakness, Opportunity, and Thread for people who migrate. In this research which based on one of the qualitative research method –SWOT - we focus on Strength, Weakness, and Opportunity of the Turkmen family in Shahrake Ekbatan. Data have been collected by observation, participant observation and semi structure interview with 9 men and Turkmen women. All the data have been analyzed by thematic analysis. Based on data we concluded that there are some opportunities in family and relation with other Turkmen and at the same time there encounter with some problem in their activities.
    Keywords: ethnic group, Turkmen, guardian, migration, SWOT
  • Maryam Armaghan, Nahid Abdoli Pages 27-48
    Children as the residents of urban space are an important part of the urban society and also the neglected social group in Tehran.
    In order to consider the various aspects of children’s perception and life in urban and residential spaces, this paper aims to present the results of the study on children’s participation in connection with the housing and city to aware socio-cultural researchers and urban managers and planners of a large community of small people.
    For this purpose, with a constructivist approach, children are known as social activists who have a mental and real perception of their needs in an urban society and can define their position in the urban community and react to unpleasant environmental and physical factors.
    In this research the study of documents, urban spaces and residential buildings of Tehran's 11th district has been done compared with the qualitative data derived from the results of observation, unstructured interviews, reviewing the children’s paintings and writings using the cluster sampling method and the qualitative content analysis method. This matter indicates that to have a healthy and dynamic society, it is essential to expand the public domain in the city and create a private space in the house for the children.
    The desirable city for the children is a space which provides their maximum physical and mental needs; childhood culture and individuality is represented in the private space and provides them social interaction and participation, access to the municipal facilities as well as a sense of peace and security in the public space. Children’s consideration of urban and architecture spaces involves various physical, mental and behavioral aspects which they have frequently pointed in their paintings and interviews.
    Keywords: child, city, housing, Public domain, Private domain, childhood's culture, game
  • Asghar Izadi-Jeiran Pages 49-67
    Medical anthropology of the sensations considers the experience of pain on individuals and groups with a special focus on sensory perceptions to show that pain and the way of its experience is a something between biology and society. This paper is a description about the pain of ethnographer and four patients in a hospital in Tabriz. Leg breaking of the ethnographer, ideally, enabled him to become a native among the natives of the hospital: ethnographer/patient. Five day hospitalization and surgery experience of all five patients show that pain conceptualized and sensed differently, based on socio-cultural and personal contexts: from fatalism to agency and from perplexity to becoming self. Five patients in room 5 in section 3, have formed a sensory community of pain. Based on the lived experiences, some analytical concepts were developed: pain culture, dardmandi, hesbandi, sensory philosophies, horizontal world, horizontal body, sensory community of pain, and dardnegari or pain-graphy. Writing with pain and about pains is a scientific and humanistic commitment of anthropology.
    Keywords: Pain, Medical Anthropology of Sensations, Hospital, dardnegari, Sensory Community of Pain, Ethnography without Movement
  • Omran Gharazhian, Leila Papoli Yazdi, Elaheh Alikhani Pages 69-91
    On December 26th 2003, an earthquake in Bam, southeastern Iran resulted in an estimated death toll of 40,000. This article suggests that post-disaster population replacement practices provide alternative avenues for research, notably the changes in migration and population replacement patterns, and the social and cultural structures associated with population structure. This article is the result of ethnoarchaeological research conducted on Bam city and its satellites, at intervals of 6, 17 and 32 months after the earthquake. The post-disaster population changes patterns are compared with those patterns prior to the disaster. We hope to demonstrate that the patterns present can be used to interpret population replacement and migration under conditions such as natural disasters in archaeological contexts. It should be noticed that archaeological data are completely mute and this is the archaeologist interpretation that make them meaningful. in this article , the suggested patterns and models are useful to interpret and explain the data from archaeological dead context according to the absence of agents to realize the processes which have formed the social and cultural structures.
    Keywords: disaster ethoarchaeology, Population changes, population replacement, migration, Bam Earthquake
  • Ahmad Naderi, Shirin Hosseini Pages 93-113
    This ethnographic research is trying to narrate the story of changes from traditional Tehran to the contemporary image of this city by field work around one of the recent symbols of it, Kourosh Mall, relying on interpretive anthropology. The interpretive anthropology defines the culture as the collection of meanings that interprets through symbols and icons and tries to clarifying what is going on the field by analyzing the events and finding the symbols. Commercial, recreational and cultural complex, Kourosh, has over 500 commercial units, 14 movie theaters (the biggest cinematic Campus in Iran), amusement parks, restaurants and coffee shops and it’s one of the largest and most famous commercial centers in the country which is located in the 5th District of Tehran. This narration addressed viewpoint of investors and managers that built Kourosh mall and the image of the city that they want to build. This narration also demonstrates the impact of this symbol on the life style of mall’s shopkeepers, residents and local business owners by analyzing the mall’s happenings and the stories of that people. changes in Tehran’s image,satisfaction and obviously senseations is narrated by interview with key informants and pariticpant-observation.
    Keywords: Tehran, City Image, Neoliberalism, Capitalism, Ethnography, Shopping center, Mall, consumerism, interpretive anthropology
  • Study of possibility of urban brownfield optimal use(Case Study: brickwork of tehran, District 19)
    Rohallah Nosrati Pages 115-130
    Since the emergence of the idea of development Several theoretical models have been proposed to explain the status of development . Consequently policies and developmental programs have been implemented in different countries and regions . One of the theoretical models that have been used in the past two decades is good governance. This pattern due to the paradigm shift in development patterns and an emphasis on human and social development in the past two decades. Perhaps the most important advantage of the present model from previous models summarized in Having focused on three areas of interaction between government, the private sector and the community in the development process and Having the flexibility to develop policies based on a local model .our purpose of this article is Evaluation of the theoretical model of good governance in explaining the human development . This paper uses a structural equation for testing of Model of good governance to improve human development.
    Keywords: Feasibility, Urban anthropology, brownfield, urban, Brickwork
  • Farzaneh Sajadpour, Ebrahim Jamali Pages 131-151
    From long ago and during various historical periods, Afghans have migrated to Iran. The largest Afghan emigration took place after a communist government, Afghanistan democratic republic, was established in 1978 and also as a result of the rise in the extensive internal conflicts. These were the overtures to the formation of first waves of emigration to the neighboring countries such as Iran and Pakistan. This emigration flood has always been confronted with abundant rise and fall during the past thirty and several years. The Taliban government establishment and the US and its allies attack to Afghanistan were the factors contributing to the intensification of emigrations. After the establishment of an Islamic republic government in Afghanistan in 2004, this hope was strengthened that the emigrants will return to their country but the return advanced very slowly in spite of the international organizations contributions and interventions. Although the main reason behind the Afghans’ emigration has never been a gender-based attitude but the gender considerations such as the lack of security for women, Afghan’s protection of their honor and so forth overshadowed the repatriation process and played essential roles as inhibitory factors. It has been tried to investigate the reasons behind afghan women’s lack of willingness to return to their country in the present study. The present study made use of the theory of attractants and repellents and the authors carried out structured interviews with 16 emigrant women in the city of Mashhad and the study main questions were evaluated within two various time periods. The study results indicate that Iran’s attractions are more for the girls and women who have been born in Iran than for the women who have spent much of their life in Afghanistan. The change in sustenance structure as well as the geographical environment of the Afghans who have migrated to Iran, and most of them are Hazareh, has caused the traditional system of patriarchy to be stripped of its efficiency and become greatly impressed by the Iranian society. Based on the results obtained in the present study, it was made clear that the reasons behind the women’s lack of return to their country can be divided into two general categories: A) Intra-cultural issues which are reflective of the problems and barriers existing in Afghanistan’s social and traditional structure and practically act as repelling factor hindering the women’s return to their country, though the changes occurred after the formation of Islamic Republic of Afghanistan has lighted a sparkle of hope in their hearts. B) Extra-cultural issues which stem from Iranian society’s attractants and repellents to them, especially Afghan women’s enjoyment of higher levels of freedom and security in Iran despite the problems and barriers that might exist regarding social and educational issues as factors effective on their lack of return to their country.
    Keywords: emigrant Afghan women, the reasons behind the lack of Afghan emigrant's willingness to return, gender approach to emigrant's repatriation