فهرست مطالب

نشریه علوم محیطی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا کوچکی، قربانعلی اسدی، الهام عزیزی صفحات 1-20

    به منظور بررسی اثرات دگرآسیبی گل جعفری (Tagetes erecta) بر تنوع آفات و بیماری های گوجه فرنگی، (Solanum lycopersicum) آزمایشی به صورت کرتهای خردشده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه 1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی - تکرار در سال زراعی 1390 دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا درآمد. تیمارهای مورد بررسی شامل سه رقم گوجهفرنگی (جینا، فلات و استرین هایتک ترک) و پنج الگوی کشت (تک کشتی گوجهفرنگی وکشت مخلوط ردیفی گوجهفرنگی- گل جعفری 1:3 و 1:4) بود. نتایج نشان داد که بیشترین ،1:2 ، خارجی با نسبت های 1:1 درصد جمعیت حشرات شکارچی در الگوی مخلوط گوجهفرنگی و گلجعفری با نسبت 1:2 مشاهده شد. کمترین درصد جمعیت حشرات شکارچی و بیشترین درصد حشرات آفت نیز در الگوی مخلوط با نسبت 1:1 بدست آمد. کشت مخلوط گوجهفرنگی و گلجعفری، به طور میانگین دارای بالاترین تنوع حشرات بوده و بیشترین میزان شاخص تنوع شانون، سیمپسون و مارگالوف حشرات را نشان داد. در مجموع سه برداشت گوجهفرنگی، الگوی کشت مخلوط 1:2 دارای بیشترین فراوانی نسبی میوه های سالم بود. در بین رقمهای گوجهفرنگی مورد بررسی، رقمهای استرین هایتک ترک و جینا دارای بیشترین فراوانی نسبی میوه های سالم بودند. رقم جینا نیز بیشترین عملکرد نسبی میوه های سالم و کمترین عملکرد نسبی میوه های بیمار را به 0) داشت. همچینین رابطه رگرسیونی مثبت و / 0 و 28 / ترتیب به میزان 63 معنی داری بین شاخصهای تنوع شانون و مارگالوف حشرات با عملکرد نسبی میوه های گوجهفرنگی سالم در واحد سطح بدست آمد.

    کلیدواژگان: آفت، تک کشتی، حشرات شکارچی، عملکرد نسبی، کشت مخلوط
  • محسن عبداللهی، علی مشهدی، مسعود فرهادی صفحات 37-51

    منابع آلاینده هوا را در یک تقسیم بندی اساسی به منابع ثابت و منابع متحرک دسته بندی میکنند. کارخانه ها و کارگاه های تولیدی در کنار منابع تجاری و خانگی مهمترین موارد منابع ثابت آلودگی هوا را تشکیل میدهند. منابع ثابت آلاینده هوا با آنکه نقش مهمی در میزان آلودگی هوا دارند اما تدوین مقررات لازم برای کنترل این منابع در نظامهای حقوقی حفاظت از هوای پاک از جمله نظام حقوقی ایران کمتر مورد توجه واقع شده است. یکی از اصلیترین مسائل مورد بحث در زمینه کنترل منابع ثابت آلاینده، استانداردهای کنترل آلودگی ناشی از این منابع و نحوه ایجاد و اعمال آنها در نظام حقوقی استانداردهای آلودگی هوا است. در این خصو ص، مهمترین سازوکار کنترل آلودگی هوا در این دسته منابع، استانداردسازی تاسیس و فعالیت این منابع است بدین نحو که فرایند تاسیس، فعالیت و تولید در این دسته منابع باید مطابق با استانداردهای خاص آلودگی هوا صورت گیرد. بدین منظور با توجه به تعدد و گستردگی منابع ثا بت آلاینده و هنگفت بودن حجم آلایندگی این منابع، تصویب استانداردهای الزام آور جامع و دقیقی برای کنترل کلیه ابعاد آلودگی ناشی از این دسته منابع و همچنین ارائه سازوکارهای تشویقی برای استفاده از فناوری های تولیدی پاک در این منابع ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، منابع ثابت، استانداردهای تاسیس، استانداردهای انتشار، کنترل رعایت استانداردها
  • طاهره خزایی، علیرضا پورخباز صفحات 53-64

    در اکوسیستم های آبی، رسوبات بهعنوان مخزن آلاینده های مختلف به ویژه فلزات سنگین محسوب شده و در واقع حامل و پتانسیل این منابع شیمیایی سمی میباشند. هدف از این تحقیق بررسی شدت آلودگی و منشا فلزات سنگین در رسوبات تالاب انزلی که یکی از مهمترین اکوسیستمهای مهم آبی ایران است میباشد. طی این مطالعه نمونه برداری از 6 ایستگاه در تالاب انزلی در مرداد 1388 صورت پذیرفت. برآورد آلودگی رسوبات از طریق روش تفکیک شیمیایی چهار مرحلهای انجام گردید. نتایج بدست آمده از پژوهش حاضر نشان داد که میزان مس و کادمیوم رسوبات منطقه در مقایسه با مقادیر پوسته زمین و رسوبات جهانی بالاتر میباشد. میزان در تمامی ایستگاه ها بیشتر از Cu و Cd فاکتور آلاینده فردی برای فلزات یک بوده که این مطلب از دیدگاه زیستمحیطی نگران کننده است و فراهمی زیستی بالای این عناصر، سلامت تالاب انزلی را به خطر میاندازد. برای فلزات مورد مطالعه در مجموع 6 ایستگاه بدین صورت ICF مقدار بطور کلی باید توجه داشت که آزادسازی Cu> Cd > Pb: میباشد عناصر سنگین از رسوبات نیاز به شرایط قوی اسیدی داشته درحالیکه خنثی میباشند.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، تالاب انزلی، ICF
  • مرجان نعمتی مهر، علی غفاری صفحات 65-81

    کیفیت رابطه انسان و محیط زندگی او (محله، شهر، منطقه و…) با عنوان قابلیت زندگی شناخته میشود. قابلیتزندگی محیط یکی از اساسیترین کیفیتهای محیط است که در حقیقت بیانگر میزان حمایتکنندگی محیط از فرایند زندگی ساکنان آن محیط است. مطالعه برنامه های سیاستگذاری، بیانیه های سیاسی و گزارشهای متعددی که با هدف ارتقاء قابلیت زندگی محیطهای متفاوت اعم از ایالتها، شهرها، و محله های شهری تهیه شده است، نشان میدهد که قابلیت زندگی دغدغهای جدی در میان طراحان، برنامهریزان و سیاستگزاران حوزه طراحی محیط است و علیرغم تلاشهای بسیار، هنوز ابعاد مشخصی برای ارزیابی قابلیتزندگی یک محیط، ارائه نشده است. بخشی از این عدم موفقیت را میتوان در پیچیدگی این مفهوم دانست؛ وجود واژهی «زندگی و زیستن» 1 در ساختار واژه و تعاریف متفاوتی که از آن استنتاج میشود، طیف وسیعی از ابعاد را در برمیگیرد. بخشی دیگر را نیز میتوان منتج از فقدان مطالعه جامع گزارشات، برنامه ها و اسناد تهیه شده در این حوزه دانست. این مقاله، با مطالعه اسنادی و بررسی برنامه قابلیتزندگی در سه بستر امریکا- حوزهی ظهور و نشر این ایده- انگلستان و استرالیا، تفاوت نوع نگرشها را درخصوص پرداختن به ابعاد محیطی قابلیتزندگی نشان میدهد. از این بررسی تطبیقی میتوان نتیجه گرفت که هرچند مقیاس پرداختن به این برنامه ها (مقیاس محلی، منطقهای، فرامنطقهای) بر ارائه تعاریف عملیاتی و اجزاء آن موثر بوده و هر یک از بسترها بر یکی از مقیاسها تاکید بیشتری دارد، اما درنهایت تشابه رئوس مطالب مورد تاکید خیلی بیشتر از وجوه افتراق آنها است.

    کلیدواژگان: قابلیت زندگی، ابعاد محیطی، امریکا، انگلستان، استرالیا
  • زینب جعفریان، منصوره کارگر صفحات 107-118

    پراکنش و استقرار جوامع گیاهی بر اساس دامنه بردباری گونه های آن ها نسبت به عوامل مختلف محیطی صورت میگیرد. بنابراین شناخت عوامل محیطی موثر بر استقرار و پراکنش پوشش گیاهی می تواند در راستای شناخت سازگاری گونه های بومی و به کارگیری آنها در فرآیند اصلاح و احیا مرتع کارآمد باشد. در چنین مطالعاتی چندین روش آماری قابل کاربرد است و هدف تحقیق حاضر بررسی کارآمدی روش رگرسیون لجستیک در تعیین روابط بین پوشش گیاهی و عوامل محیطی در یک منطقه نیمه خشک است. بنابراین مراتع پلور جهت این بررسی انتخاب شدند. عوامل محیطی مورد مطالعه شامل صفات خاک (15 مورد) ، عوامل توپوگرافی (3 مورد) و عوامل اقلیمی (6 مورد) بودند. نمونه برداری با روش طبقه بندی – تصادفی مساوی صورت گرفت و سه تیپ گیاهی غالب در منطقه تشخیص داده شد. روش آماری رگرسیون لجستیک برای تعیین عوامل موثر و ارائه مدل برای تیپهای غالب مورد استفاده قرار گرفت. سه تیپ گیاهی در منطقه تشخیص داده شد که استفاده از رگرسیون لجستیک نشان داد که حضور تیپ 1 با میانگین رطوبت نسبی سالانه، میانگین بارندگی سالانه رابطه معکوس و با ارتفاع رابطه مستقیم، حضور تیپ 2 با درصد آهک عمق اول رابطه مستقیم و ظرفیت نگهداری آب در عمق دوم رابطه عکس و حضور تیپ 3 با ماکزیمم درجه حرارت سالیانه رابطه عکس داشت. بطور کلی نتایج رگرسیون نشانگر این نکته است که از گروه عوامل خاکی درصد آهک، ظرفیت نگهداری آب و از گروه عوامل اقلیمی رطوبت نسبی سالانه، میانگین بارندگی سالانه و از عوامل توپوگرافی ارتفاع به عنوان موثرترین عامل بر پراکنش گونه های گیاهی شناخته شدند.

    کلیدواژگان: رگرسیون لجستیک، عوامل خاکی، عوامل توپوگرافی، عوامل اقلیمی، مراتع پلور
  • مجید محسنی، علی فضلوی صفحات 119-130

    در این تحقیق با توجه به مطالعات انجام شده بر روی محل دپوی باطله معادن شماره یک، دو، سه، پنج و باطله های باقیمانده از کارخانه زغالشویی قدیم، مطالعات زیستمحیطی معدنکاری زغالسنگ سنگرود انجام شد. و خطرات زیستمحیطی مواد جامد رها شده باطله که عمدتا در فاصلهای محدود مجاور آبراهه های حواشی دهانه تونل رها شده اند و همراه با روان آبهای فصلی انتقال میبابند و در نهایت در مصبهای پایین دست شاهرود و دریاچه سد سفید رود ته نشین میشوند مورد مطالعه قرار گرفت. سپس برای رفع این معضل امکان استفاده از دپوهای باطله در ساخت مصالح ساختمانی مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به ویژگی های تجزیه عنصری 10 درصد) قابل جدایش از آنها / باطله ها و جدایش زغالسنگ خالص (7 معین شد که از میان مصالح ساختمانی، بهترین محصول تولیدی از ترکیب همگن باطله ها میتواند آجر باشد. با ساخت نمونه های آزمایشگاهی و انجام تست های خواص فیزیکی و مکانیکی بر روی آنها مشخص گردید که آجرهای تولیدی از کیفیت قابل قبولی مطابق با استانداردها برخوردارند. در پایان با تحلیل اقتصادی «سرمایهگذاری اضافی» با استفاده از روش یکنواخت سالانه، تراز اقتصادی بودن احداث کارخانه تولید آجر در کنار احداث کارگاه جدایش زغالهای قابل بازیافت مورد ارزیابی قرار گرفت و معین شد که انتفاع این طرح به ازای هر تن آجر تولیدی معادل 3100 ریال میباشد.

    کلیدواژگان: اطله زغالسنگ، سنگرود، آجر، سرمایه گذاری اضافی
  • فرید غلامرضا فهیمی، مونا اولاد عسگری صفحات 159-172

    امروزه اساس طراحی پارکهای ملی در ایران بیشتر بر طبق اصول حفاظتی صورت می گیرد و معیارهای انتخابی کاربری حفاظت نیز به درستی اولویتبندی و مورد استفاده قرار نمیگیرند که این امر تهدیدی جدی برای یگانگی و یکپارچگی اکوسیستم به شمار می رود. از طرفی تا کنون معیارسنجی برای مناطق تحت حفاظت صرفا در قالب معیارهای پهنهبندی حساسیت به ویژه برای مناطق ساحلی و دریایی طراحی گردیده است. از این رو با توجه به ضرورت تعیین معیارهای مناطق حفاظت شده خشکی به ویژه پارکهای ملی، در این تحقیق برای اولین بار تلاش گردیده ضمن گزینش معیارهای کمی و کیفی کاربردهای مختلف ، الویت بندی قابلیتهای چهارگانه پارک ملی تعیین گردد. در این راستا پس از بررسی معیارهای حفاظت از طریق روش دلفی (درجه اهمیت) معیارهای مربوط به آن رتبه بندی گردید و براساس درجه اهمیت، معیارهای مربوطه انتخاب گردیدکه در مرحله پرسشنامه تعدادی از معیارهای هرکاربری به علت این - که از دید کارشناسان پرسششونده نسبت به سایرین از اهمیت کمتری برخوردار بودند حذف شدند. سپس با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی مقایسات زوجی بین معیارهای کاربری (EC) از طریق نرم افزار (AHP) حفاظت که درصد اهمیت و درجه اهمیت آنها بیش از یک دوم میزان قابل انتظار بود به منظور تعیین ضریب اهمیت و مطلوبیت کاربری ها صورت گرفت و براساس ضریب اهمیت به دست آمده معیارهای قابل قبول اولویتبندی شدند که در نهایت از بین معیارهایی که رتبه قابل قبول برای حفاظت را کسب کرده بودند معیار جانداران در خطر تهدید دارای بیشترین درجه ارجحیت قرار گرفت و با توجه به این اولویت بندی پیشنهاداتی در راستای مدیریت یکپارچه پارک ملی خجیر ارائه گردید.

    کلیدواژگان: معیار حفاظت، پارک ملی خجیر، روش تحلیل سلسله مراتبی، مدیریت یکپارچه
|
  • Alireza Koocheki, Ghorban-Ali Asadi, Elham Azizi Pages 1-20

    Investigation of Marigold Allelopathic Effect on Insect Diversity and Diseases of Tomato in an Intercropping System Alireza Koocheki,1* Ghorban-Ali Asadi1 and Elham Azizi2 1- Professor, Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran. 2- Assistant Professor, Department of Agronomy, Payam Noor University, Iran. Abstract In order to investigate of Marigold (Tagetes erecta) allelopathic effects on insect diversity and diseasesof tomato (Solanum lycopersicum), an experiment was conducted as a split plot based on complete randomized block design with 3 replications at the Agricultural Research Station, Ferdowsi University of Mashhad, Iran, during 2010 and 2011. Treatments included three tomato varieties (Jina, Flat and strain hitack tork) and five cropping patterns (tomato monoculture and marigold-tomato intercropping) with ratios of 1:1, 1:2, 1:3 and 1:4. Results indicated that the highest percentage of predator populations was observed in tomato and marigold intercropping at a 1:2 ratio. The lowest percentage of predator populations was obtained in tomato and marigold intercropping at a 1:1 ratio. The highest Margalof and Simpson diversity indices of insect was obtained in marigold and tomato intercropping. In total harvestings, the highest relative frequency of healthy fruits was in tomato and marigold intercropping at a 1:2 ratio. Amongtomatovarieties, Hitak-strain Tork and Jina had the highest relative frequency of healthy fruits. The highest relative frequency of healthy fruits and the lowest relative frequency of unhealthy fruits were observed in the Jina variety (0.28 and 0.63 respectively). The positive significant regression relationship was obtained between Shannon and Margalof index with the relative yield of healthy fruits per unit area.

    Keywords: Intercropping, Monoculture, Pest, Predators, Relative yield
  • Mohsen Abdollahi, *Ali Mashhadi, Masuod Faryadi Pages 37-51

    The sources of air pollution may be classified into stationary and mobile sources. Industrial units, production factories along with commercial and household sources are among the main instances of stationary sources of air pollution. While, stationary sources play an important role in air pollution, the Iranian legal system has neglected to pay adequate attention to them. This article, through a comparative study, seeks to show the challenges and shortcomings of the Iranian laws and regulations on the one side and suggest guiding standards for the upcoming legal amendments on the other. In this regard, the article places an emphasis on controlling standards as the main mechanisms in the Iranian legal system for tackling the problem of air pollution.

    Keywords: ir pollution, Stationary sources, Establishment standards, Emission standards, Control of obedience to standards
  • Tahereh Khazaei*and Alireza Pourkhabbaz Pages 53-64

    Sediments are as a sink of various pollutants, especially heavy metals in aquatic ecosystems; that is, they are the potential source of toxic chemicals. The purpose of this investigation is the study of pollution intensity and source of heavy metals in sediments from Anzali Wetland. Sediment samples were selected from six sites in Anzali wetland in summer 2009. The determination of sediments contamination by heavy metals was performed using a sequential extraction process in four stages. The results showed that levels of cadmium and copper were higher in comparison with the values of the Earth’s crust and of global sediments. In all the stations, the levels for the individual concentration factor for Cd and Cu was more than one. So these elements can be a danger for the health of the wetland because of high bioavailability. The ICF value for the studied metals in the six stations was following: Pb< Cd< Cu In fact, it should be noted that the release of heavy metals from sediments are inthe strong acidic conditions while stations, sediment have a neutral pH.

    Keywords: Heavy metals, Anzaly wetland, ICF
  • Marjan Nematimehr, Ali Ghaffari Pages 65-81

    The relational quality of the human and living environment, which is called Livability, is one of the most fundamental qualities of the environment. The term livability means the degree to which the environment supports living process of residents. Review of policy plans and several agendas shows that the quest for livability is currently a key urban issue throughout the world. It is an ensemble concept whose factors include or relate to a number of other complex characteristics or states, including, quality of both life and place which is referred to the ability of a place or a community to meet the needs of its citizens. Although the definition of livability varies from community to community, a given community’s goals can be approached, and community planning for livability can be achieved, using community-derived indicators. At the same time, community efforts were launched across the country to identify indicators of livability. This article aims to review of the agendas for developing these measures. The task presented to this committee was broad, encompassing identification of the data and measures needed to make local and regional public decisions on transportation, land use planning, and economic development that aim to enhance livability. Through the review of livability agenda in the three areas - the United States of America, United Kingdom and Australia – it became clear that, in the late 1980s, livability emerged as a key concept in USA with an emphasis on economic dimension. In the UK through the definition of the Office of the Deputy Prime Minister, livability was at the core of urban neighborhood planning. It is important for a neighborhood to provide a quality and good environment which is clean, safe and green. The Western Australian Planning Commission in Australia also defines that Liveable Neighbourhoods has been prepared to implement the objectives of the state planning strategy which aims to guide the sustainable development of communities. Whilst we believe that there are specific differences between scales of livability agenda in these areas, nevertheless, the similarities are much greater.

    Keywords: Livability Agenda, Environment, Attributes, USA, UK, Australia
  • Zeinab Jafarian, Mansoureh Kargar Pages 107-118

    The distribution of plant communities is based on the tolerance range of plant species to various environmental factors. Thus, recognition of the environmental factors affecting the establishment and distribution of vegetation is efficient for the introduction of native species and using them in the process of restoration of rangeland. Such studies are done using several statistical methods. This research had the goal of investigation using logistic regression in the extraction of relationships between vegetation and environmental factors and was performed in a semiarid region (in Plour rangeland). Environmental factors including 15 edaphic factors, 3 topographic factors and 6 climatic factors were measured. The sampling method was randomized-systematic and 3 vegetation types were recognized in the study area. Logistic regression technique was used to determine effective factors on each plant type and model of plant types. The results showed that the vegetation distribution is mainly related to soil characteristics such as Caco3, WC and climate factors such as mrhs, mmps and and topographic factors such as elevation.

    Keywords: Logistic regression, Edaphic factors, Topographic factors, Climate factors, Plour Rangeland
  • Majid Mohseni*, Ali Fazlavi Pages 119-130

    In this research, an environmental investigation of Sangrood coal mine was conducted according to the studies of mine waste of mines number one, two, three, five, and the waste left from the processing plant. The environmental hazards of abandoned solid waste left mainly in a confined space adjacent to the margins of openings tunnel and transfer associated with the seasonal runoff and, finally, deposit in the downstream estuary of Shahrood River and the lake of Sefidrood dam were studied. To resolve this problem the possibility of using waste in the manufacturing of construction materials was studied. It was found that the best product of homogeneous composition could be brick. Through the construction of laboratory brick samples and tests conducted on their physical and mechanical properties it was determined that the bricks produced have acceptable quality standards. Finally, By using the " Extra investment" method in order to undertake economic analysis, the economic feasibility of using coal gangue as raw material for the production of bricks, was demonstrated. Finally, it was determined that the profit per ton of bricks produced is equal to 3100 Rials.

    Keywords: Coal waste, Sangrood, Brick, Extra investment.
  • Farid Gholamreza fahimi*, Mona Oladaskari Pages 159-172

    Nowadays a basis for designing national parks in Iran is based on the principle of conservation, and the user selection criteria for conservation are not properly prioritized or utilized. This issue poses a serious threat to the unity and integrity of the ecosystem. Moreover, the assessment criteria for conservation areas have also been designed solely in terms of susceptibility zoning standards, especially in coastal and marine areas. It is therefore necessary to set specific criteria for conservation areas, especially in national parks. This study is the first attempt to select quantitative and qualitative criteria for the various usages of and also determined by the priority of four capabilities of national parks. To this end, after analyzing conservation criteria using the Delphi method, the related criteria are ranked according to importance and the related criteria are selected. At the questionnaire stage, a number of criteria for each user are removed because experts believe they are less important than the others. Then by applying the AHP (Analytical hierarchy process) method using Expert choice software we compared a paired comparison between user conservation criteria whose percentage and degree of importance are greater than second rate of what is expected. In order to determine the importance factor and users’ acceptance based on coefficients obtained, the acceptable criteria are prioritized. Finally, those that have obtained an acceptable level of conservation result in criteria for threatened species that have the highest rank of preference. These are recommended according to the proposed priority in the line with integrated management in Khojeer Park.

    Keywords: Conservation criteria, Khojeer National Park, AHP method, Integrated management