فهرست مطالب

مدیریت سازمان های دولتی - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، پاییز 1396)

فصلنامه مدیریت سازمان های دولتی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مفهوم / نظریه پردازی
  • نجمه شیخ الاسلام، حسن دانایی فرد *، اسدالله کردناییج، مهدی مرتضوی صفحات 13-30
    سازمان های دولتی رکن رکین اجرای خط مشی در کشور هستند و بدون هماهنگی بین چنین سازمان هایی، اجرای بسیاری از خط مشی های ملی میسر نبوده یا با چالش های جدی مواجه خواهند شد. علی رغم آنکه مبحث هماهنگی میان سازمانی، از اهمیت ویژه ای برخوردار است ولی تاکنون پژوهشی به مطالعه و بررسی موانع هماهنگی میان سازمان های بخش دولتی کشور نپرداخته است. بر همین اساس در این پژوهش تلاش شده است تا با روش پژوهش کیفی و راهبرد تحلیل مضمون به بسط نظری موضوع هماهنگی در میان سازمان های بخش دولتی و همچنین ارائه راهنمودهای کاربردی برای مدیران بخش دولتی پرداخته شود. در این پژوهش، پس از بررسی ادبیات نظری موجود و تبیین و توصیف هماهنگی بین سازمانی، با 22 تن از خبرگان این حوزه مصاحبه عمیق انجام شد، سپس داده های مصاحبه کدگذاری شده و مدل مفهومی موانع هماهنگی بین سازمان های دولتی به دست آمد. طبق نتایج حاصل از این پژوهش، موانع هماهنگی در بخش عمومی در قالب موانع سازمانی، میان سازمانی، قانونی، اداری، سیاسی، فرهنگی- اجتماعی، و محیطی دسته بندی گردید.
    کلیدواژگان: هماهنگی بین سازمانی، سازمان های بخش عمومی، موانع هماهنگی، تحلیل مضمون
  • حافظ ملاعباسی، حجت وحدتی*، رضا سپهوند، محمودرضا اسماعیلی صفحات 31-38
    در دنیای رقابتی امروز کارکنان با بازدهی بالا، بزرگ ترین مزیت رقابتی برای سازمان ها به حساب می آیند پارانویا ازجمله پدیده هایی است که مانع تحقق این موضوع برای سازمان ها می باشد. پارانویا یک اصطلاح روان شناختی، روان پزشکی است که دلالت برآشفتگی فکری افراد دارد که دربرگیرنده موضوعاتی ازجمله بدبینی، حسادت، خودبزرگ بینی یا گزند و آسیب است. پارانویای سازمانی مسائلی را مطرح می کند که از بهره وری کارکنان می کاهد بنابراین این تحقیق با هدف دستیابی به الگویی از علل پارانویای سازمانی با استفاده از نظریه داده بنیاد که از روش های کیفی به حساب می آید انجام شده است که بر اساس این نظریه، ابتدا مصاحبه ها انجام گرفت و سپس در مرحله کدگذاری باز عوامل پارانویا سازمانی استخراج شد که این عوامل دربرگیرنده عوامل فردی (روانی و فیزیولوژیک)، عوامل سازمانی(محیط سازمانی، ادراک بی عدالتی و فرایندهای سازمانی) و عوامل محیطی(تغییرات محیطی) است.
    کلیدواژگان: پارانویا، علل پارانویای سازمانی، نظریه داده بنیاد
  • ارائه مدل مدیریت اینرسی سازمانی در دانشگاه
    سید مصطفی جوادی *، حسن الوداری، امیرحسین امیرخانی، علی جمشیدی صفحات 39-48
    زمینه و هدف
    سازمان ها بویژه در بخش عمومی معمولا ایستا و یکنواخت باقی می مانند تا زمانی که ادامه این وضعیت دیگر امکان پذیر نباشند یا به وسیله نیروهای خارجی تغییر کنند. این مسئله ریشه در بی تحرکی سازمانی و یا به عبارتی اینرسی سازمانی دارد. هدف این پژوهش، ارائه مدل مناسب برای مواجهه درست با اینرسی سازمانی در دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی است.
    روش کار
    جامعه آماری شامل کلیه پرسنل سازمان مربوطه است که با استفاده از فرمول کوکران، 170 نفر بصورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار شامل، مطالعات کتابخانه ای و پرسشنامه بود. با استفاده ازروش های آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزارهای AMOS و SPSS، بررسی روایی و پایایی ابزار پژوهش و تحلیل رگرسیون و معادلات ساختاری انجام شد.
    یافته ها
    میانگین امتیاز همه عوامل بالاتر از 3 بود که بیشترین مقدار مربوط به مدیریت دانش و کمترین مقدار مربوط به عوامل روانشناختی می باشد. پس از اطمینان از روایی و پایایی ابزار پژوهش، با بررسی داده های پرسشنامه مدل معادلات ساختاری حاصل شده و با تجزیه و تحلیل آن، مدل نهایی پژوهش به دست آمد.
    نتیجه گیری
    مدل مدیریت اینرسی سازمانی دارای چهار عامل مدیریت دانش، اقدامات زمینه ساز تغییر، مدیریت تغییر و ملاحظات روانشناختی است که در آن عوامل مدیریت دانش و ملاحظات روانشناختی باعث بهبود اقدامات زمینه ساز تغییر و مدیریت تغییر می شوند. اقدامات زمینه ساز تغییر نیز بر مدیریت تغییر تاثیرگذار هستند.
    کلیدواژگان: اینرسی سازمانی، تغییر و تحول سازمانی، مدیریت تغییر
  • حسین دامغانیان*، محمد شیخ زاده، محمد یزدانی زیارت صفحات 49-66
    هدف این پژوهش بررسی شایستگی های عاطفی اجتماعی در ارتباطات سازمانی، شناسایی ابعاد مهم آن و تعیین نحوه تعامل بین آنها است. پژوهش حاضر کاربردی و توسعه ای بوده و شامل دو بخش کمی و کیفی با استفاده از روش مدل سازی ساختاری تفسیری است. جامعه آماری پژوهش تمامی خبرگان دانشگاهی کشور درزمینه ارتباطات سازمانی هستند؛ که 15 نفر از آنها به روش نمونه گیری گلوله برفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها یک جدول ماتریسی محقق ساخته می باشد که براساس مقایسه های زوجی ما بین مولفه های پژوهش به صورت یک ماتریس مربعی طراحی شده است. نتایج پژوهش موجب شناسایی 11 بعد از ابعاد مهم شایستگی عاطفی اجتماعی شد. همچنین نتایج نشان داد دانش عاطفی اجتماعی، خودآگاهی، خودمدیریتی، و خودانگیزشی به دیگر ابعاد قدرت تاثیرگذاری بیشتری بر شایستگی عاطفی اجتماعی داشتند. براساس نتایج این پژوهش می توان گفت ابعاد شایستگی عاطفی اجتماعی در سطوح مختلف بر یکدیگر موثرند و تغییر در کیفیت هر یک از آنها موجب تغییر در کیفیت ارتباطات سازمانی خواهد شد.
    کلیدواژگان: ارتباطات سازمانی، شایستگی، شایستگی عاطفی اجتماعی، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • حمید عبودی، سیدمحسن علامه* صفحات 67-80
    پژوهش حاضر به دنبال طراحی الگویی از پیشایندهای بی ملاحظگی کارمند به مشتری در سازمان تامین اجتماعی است. در این مطالعه، با استفاده از روش کیفی از طریق انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 42 تن از مدیران و سرپرستان سازمان تامین اجتماعی در سطح 6 کلان شهر کشور و تحلیل داده ها به روش تحلیل مضمون، پیشایندهای بی ملاحظگی کارمند به مشتری شناسایی و سپس از طریق اجرای روش کمی دیمتل، نظرات 10 تن از استادان و صاحب نظران حوزه روانشناسی و رفتار سازمانی درباره روابط میان پیشایندها با یکدیگر و نحوه تاثیرگذاری آنها بر بی ملاحظگی کارمند به مشتری گردآوری و سپس تحلیل گردید و الگوی مورد نظر طراحی شد. این الگو نشان می دهد که چگونه بی ملاحظگی تجربه شده از مشتری، بی ملاحظگی مشاهده شده از مشتری، تقاضاهای شغلی، تداخل کار- غیرکار، بی عدالتی سازمانی، نارضایتی کارمند، فرسودگی هیجانی و همچنین پیش داوری و تعصب (قومی، فرهنگی، مذهبی و غیره) کارمند به عنوان پیشایند، بی ملاحظگی کارمند به مشتری را تحریک می کنند. ویژگی های شخصیتی (مانند ثبات هیجانی، سازگاری و وظیفه شناسی) نیز نقشی تعدیل کننده را می توانند در مدل پیکان گونه پیشنهادی این پژوهشگران ایفا کنند. در پایان، پس از بحث و تشریح نتایج پژوهش، محدودیت ها و پیشنهادهای کاربردی تشریح و رهنمودهایی جهت پژوهش های آینده ارائه شد.
    کلیدواژگان: الگوی پیشایندها بی ملاحظگی، بی ملاحظگی کارمند نسبت به مشتری، سازمان تامین اجتماعی
  • پیمایش
  • محمد مهدی پرهیزگار، صدیقه باقری * صفحات 81-94
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر بدرفتاری مشتریان بر رفتارهای تلافی جویانه کارکنان شعب بانک ملت مشهد است. در این راستا تاثیر بدرفتاری مشتریان بر ایجاد ناهمسانی هیجانی و فرسودگی عاطفی در کارکنان بررسی شده است. همچنین تاثیر این متغیرها بر رفتارهای تلافی جویانه کارکنان با درنظرگرفتن تعدیل گری جو حمایت سرپرست در رابطه بین فرسودگی عاطفی و رفتارهای تلافی جویانه ارزیابی شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش، پیمایشی تحلیلی است. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده است. تکنیک تحلیل عاملی تاییدی جهت بررسی روایی سازه و ضریب آلفای کرونباخ جهت سنجش انسجام درونی ابزارها مورد استفاده قرار گرفته است. جهت بررسی تاثیر متغیرهای مستقل بر وابسته، از روش مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار آموس و به منظور بررسی نقش تعدیل گر جو حمات سرپرست، از تحلیل رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که بدرفتاری مشتریان بر فرسودگی عاطفی و ناهمسانی هیجانی کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارد. فرسودگی عاطفی بر رفتارهای تلافی جویانه کارکنان تاثیر قابل توجهی دارد. درحالی که تاثیر مستقیم ناهمسانی هیجانی بر رفتارهای تلافی جویانه کارکنان معنادار نیست. از سوی دیگر نقش تعدیل گر جو حمایت سرپرست در رابطه بین فرسودگی عاطفی و رفتارهای تلافی جویانه نیز در این مطالعه تایید شده است .
    کلیدواژگان: رفتارهای تلافی جویانه کارکنان، جو حمایت سرپرست، بدرفتاری مشتریان، ناهمسانی هیجانی، فرسودگی عاطفی
  • مهدی نساجی کامرانی*، اوژن کریمی، محمد محمودی میمند، حسن درویش صفحات 95-106
    رشد سریع گردشگری به مثابه صنعت، موجب شده تا بسیاری از کشورها گردشگری را مولفه مهمی در رشد و توسعه اقتصاد ملی بنگرند و به همین دلیل از منظر توسعه، امروزه بر اساس درآمد ناخالص داخلی، صادرات و اشتغال، گردشگری بزرگ ترین صنعت در جهان است. از طرفی ملاحظه می شود که گردشگران بر اساس تصاویر ذهنی خود از مکان های مختلف، اقدام به تعیین مقصد گردشگری مورد نظر خود می نمایتد و در اینجاست که اهمیت نقش برند در گردشگری نمایان می شود. لذا در این پژوهش ضمن مطالعه اسناد بالادستی، بر اساس فن دلفی نظر متخصصین حوزه گردشگری خصوصا مدیران سیاست گذار در این حوزه و همچنین محققین دانشگاهی در زمینه برند و گردشگری به منظور تدوین مدل ارتقاء برند گردشگری جمهوری اسلامی ایران گردآوری شده است. همچنین از نگاشت های شناختی برای ترسیم و درک بهتر روابط بین اجزای مدل استفاده شده است. در مدل حاصل از پژوهش، چهار مجموعه عامل اصلی موثر بر ارتقاء برند گردشگری ایران در سطح بین المللی شامل عوامل صنعت گردشگری، عوامل مقصد گردشگری، عوامل دولت و عوامل محیط بین المللی شناسایی و ارتباط بین آنها و 16 عامل فرعی زیر مجموعه آنها با یکدیگر مورد تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: گردشگری، برند، برند گردشگری، مدل برند گردشگری
  • مورد کاوی
  • مالک دلیر، سعید عابسی*، محمدرضا دارایی صفحات 107-120
    استفاده از مدل تعالی سازمانی به منظور بهبود و ارزیابی عملکرد صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون می تواند راه گشای برنامه ریزی استراتژیک موثر و مفید برای افزایش اثربخشی و کارایی باشد. بنابرین، به منظور تحول و توسعه، بهبود عملکرد و تبدیل صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون به یک صندوق ضمانت سرمایه گذاری استراتژی محور نیازمند استفاده از مدیریت عملکرد سازمانی و پشتیبانی از تحقق چشم انداز، به روش علمی و پژوهشی می باشد. هدف این تحقیق ارائه مدل برنامه ریزی راهبردی با رویکرد مدل تعالی سازمانی به منظور بهبود عملکرد صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون می باشد. بدین منظور، مدل پیشنهادی باعث تحقق دو عامل اثربخشی، کارایی می شود، که نهایتا این دو عامل منجر به افزایش بهره وری در صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون می شود.
    این تحقیق با توجه به نوع پژوهش و موضوع مورد مطالعه، کیفی، کاربردی و توصیفی است که با بهره گیری از روش های اسنادی و میدانی به گردآوری داده های مورد نیاز پرداخته شده است. ابتدا ادبیات موضوع مدیریت استراتژیک و ارزیابی عملکرد سازمانی و سپس مدل EFQM بیان شده است. اهداف صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون و کارکردها و ویژگی های صندوق های ضمانت سرمایه گذاری و همچنین ماموریت، رسالت، سند انتظار و چشم انداز صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون، ارائه شده است. در آخر مدل برنامه ریزی راهبردی صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون ارائه گردید که مجموعه اهداف و معیارهای ارزیابی عملکرد که بیشترین امتیاز را کسب کرده اند تاثیر ویژه ای در مدل برنامه ریزی راهبردی دارند
    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک، ارزیابی عملکرد، مدل تعالی سازمانی(EFQM)، نقشه استراتژیک
|
  • Najmeh Sheikholeslam, Hasan Danaeefard *, Asadolah Kordnaeej, Mehdi Mortazavi Pages 13-30
    Public organizations as the main elements in the policy implementation process, have to collaborate with different institutional actors. According to the multi-dimensional nature of public problems, the collaboration between public organizations is the cornerstone of failure or succession of policy making and implementation. Without inter-organizational coordination, policy implementation will face to many challenges. The study aims to explore the barriers of collaboration among public organizations in Iran. Unfortunately in Iran, there are few studies which conducted about inter-organizational between public organizations, in particular, the barriers of inter-organizational in public sector. This research is carried out in a qualitative method and hope to develop the coordination methods and practical guidance for Iranian public organizations. This leads to inter-organizational coordination as a mechanism to help policy implementation in Iran. Organizational, inter-organizational, legal, administrative, political, social or cultural, environmental barriers are derived from this research.
    Keywords: Public organization, Inter-organizational coordination, Coordination barriers, Theme analysis
  • Hafez Mollaabbasi, Hojat Vahdati *, Reza Sepahvand, Mahmoud Reza Esmaeili Pages 31-38
    Employees with high efficiency are the greatest competitive advantage for organizations in today's competitive world and Paranoia is the phenomena that prevent the realization of this issue for them. Paranoia is a psychological, psychiatric term. This implies that people with mental disturbance, which includes topics such suspicion, jealousy, grandiosity or harm and damage. Institutional paranoia suggests the issues which reduces employee productivity. Therefore, this study aimed to achieve organizational model of paranoia using the grounded theory. Based on this theory, the interviews were performed then the open coding phase of institutional paranoia was extracted. These factors include individual factors (psychological and physiological), organizational factors (organizational environment, perceived injustice and organizational processes) and environmental factors (environmental changes).
    Keywords: Paranoid, Paranoia Organizational Reasons, Grounded Theory
  • Presenting the model of organizational inertia in University
    Sayyed Mostafa Javadi * Pages 39-48
    Background and Objectives
    Organizations, especially in the public sector, are usually static and uniform until the continuation of this situation is no longer feasible or altered by external forces. This is rooted in organizational lack of movement, or in other words organizational inertia. The purpose of this study is to provide a suitable model for correct encounter with organizational inertia in North Khorasan University of Medical Sciences.
    Methods
    The statistical population consisted of all personnel of the relevant organization. Using the Cochran formula, 170 people were selected by simple random sampling. The toolkit included library studies and questionnaires. Using descriptive and inferential statistics methods in AMOS and SPSS software, the validity and reliability of the research tool, regression analysis and structural equations were performed.
    Results
    The average score of all factors was above 3, which is the highest amount related to knowledge management and the least amount related to psychological factors. After verifying the validity and reliability of the research tool, the results of the Structural Equation Model Questionnaire were obtained and, by analyzing it, the final model of the research was obtained.
    Conclusion
    Organizational Inertia Management Model has four factors for knowledge management, change-setting activities, change management and psychological considerations in which knowledge management and psychological considerations improve the underlying changes in change management and change management. The underlying changes are also affecting change management.
    Keywords: Organizational inertia, organizational change, Change management
  • Hossein Damghanian*, Mohammad Shikhzadeh, Mohammad Yazdani Ziarat Pages 49-66
    The purpose of this study is to examine the Socio-Emotional competencies (SEC) in the organizational communication, identification of its important components and determine the quality of interaction between them.­ This research is an applied and developmental as well as quantitative and qualitative by using interpretive structural modeling method. The study Statistics population is consisted of all Iranian academic experts in the organizational communication; that 15 peoples of them were selected using snowball sampling as statistical sample. The data collection tool is a researcher made matrix table; which designed based on paired comparisons between the components of the research as a square matrix. The results led to identification of 11 important components of SEC; that were placed at 8 different levels of interaction. Also, The Results showed socio-emotional knowledge, Self-awareness, self-management, self-motivation had more effective than other components on SEC. According to the results, we can say that the components of SEC at different levels have effect together, and changes in the quality of each component cause changes in quality of the organizational communication.
    Keywords: organizational communication, competence, socio-emotional competencies, interpretive structural modeling
  • Hamid Aboodi, Sayed Mohsen Allameh * Pages 67-80
    The present study aimed to seek and design a model of employee incivility customers in Social Security Organization (SSO) of Iran. In this study, for collecting data we used a qualitative method of semi-structured interviews with 42 managers and supervisors of SSO in 6 metropolises, and to analyze the collected data, thematic analysis was used. To determine interrelationship between the identified and how they influence employee incivility toward customer, DEMATEL method was used. We gathered 10 academic expert's opinions to perform this procedure and design intended model. This model demonstrates how experienced customer incivility, witnessed customer incivility, job demands, job dissatisfaction, organizational injustice, life-work interference, emotional exhaustion and employee prejudice (ethnic, cultural, religious, etc.) as could directly or indirectly instigate employee incivility toward customer. Personality traits of employees (e.g. emotional stability, agreeableness, and conscientiousness) have moderating role in our arrow-shaped model. Finally, after discussing the results, limitations and practical implications, we recommended Empirical studies for future research.
    Keywords: Antecedents of Incivility, Employee incivility toward Customer, Social Security Organization
  • Mohammad Mahdi Parhizgar, Sedighe Bagheri * Pages 81-94
    This study aimed to investigate the impact of customer mistreatment on Mallet Bank employees’ retaliation in Mashhad, Iran. In this regard, the impact of customer mistreatment on emotional dissonance and emotional exhaustion was investigated. Also, the influence of these variables on employee retaliation by considering the moderator role of supervisory support climate in the relationship between emotional exhaustion and employee retaliation were evaluated. This study is applicable, descriptive and analytic survey. In this respect, a questionnaire was used to collect data. Confirmatory factor analysis and Cronbach's alpha coefficient were used to assess validity and the internal consistency of the instrument, respectively. To investigate the effect of independent variables on the dependent variable, the method of structural equation modeling in AMOS software was used. Subsequently, multiple regression analysis was conducted to investigate the effect of moderator role of supervisory support climate. Findings revealed that customer mistreatment has a significant influence on both emotional dissonance and emotional exhaustion. Emotional exhaustion has a crucial effect on employees’ retaliation. On the other hand, emotional dissonance on employees’ retaliation has an insignificant impact. The moderating role of supervisory support climate in the relationship between emotional exhaustion and employee retaliation is also confirmed in this study.
    Keywords: Employee Retaliation, Supervisory Support Climate, Customer Mistreatment, Emotional Dissonance, Emotional Exhaustion
  • Mehdi Nasajikamrani * Pages 95-106
    The rapid growth of tourism as an industry has led many countries to consider tourism as an important component in the growth and development of the national economy and for this reason, from the perspective of development, today, based on gross domestic product, exports and employment, tourism is the largest industry in the world. On the other hand, it is noted that tourists, based on their mental images of different places, are determined to determine the destination of their travel, and this is where the importance of the brand's role in tourism appears. Therefore, in this research, along with the study of upstream documents; based on Delphi methodology, the opinion of experts from the field of tourism, especially policy makers in this field as well as university researchers in the field of brand and tourism, have been compiled to develop a model for promotion of tourism brand of the Islamic Republic of Iran. Also, cognitive mapping is used to draw and understand the relationships between model components. In the model obtained from the research, four main factors affecting the promotion of the tourism brand in Iran, including the factors of the tourism industry, the factors of the tourism destination, the factors of the state and government and the factors of the international environment, are identified and the relationship between them and their 16 sub-factors are analyzed together.
    Keywords: Tourism, Brand, Tourism Brand, Tourism Brand Model
  • Malek Dalir, Saeed Abesi * Pages 107-120
    Model to improve EFQM excellence and performance evaluation Guarantee Fund investment cooperation can help us to develop effective strategic planning to increase the effectiveness and productivity. Therefore, the use of Corporate Performance Management and supporting the goal by scientific method are required in order to evolve and develop, improve performance and turn a Cooperative Investment Guarantee Fund to the strategy-based Investment Guarantee Fund. This study aims to provide the strategic planning model with the approach of EFQM excellence model to improve the performance of Cooperative Investment Guarantee Fund. Therefore, the proposed model leads to acquire effectiveness and productivity, and these two factors ultimately lead to increase f efficiency in the Cooperative Investment Guarantee Fund.
    According to research subject, this is a qualitative, applied, and descriptive study that the data have been collected by documentary and field. The literature of strategic management, organizational performance evaluation, and EFQM model is expressed. The objectives and characteristics of Investment Guarantee Fund and the mission of Cooperative Investment Guarantee Fund have been presented. Finally, strategic planning model of cooperative investment Guarantee Fund has been proposed that the set of objectives and evaluation criteria that have acquired the most points have the special effects in the strategic planning model.
    Keywords: strategic management, performance evaluation, excellence model (EFQM), the strategic plan