فهرست مطالب

سیاست گذاری اقتصادی - سال نهم شماره 17 (بهار و تابستان 1396)

مجله سیاست گذاری اقتصادی
سال نهم شماره 17 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • میترا ژاله رجبی *، رضا مقدسی، محمدرضا اسلامی صفحات 1-27
    مطالعه حاضر با توجه به التزام مدیریت تجارت، به اندازه گیری هزینه های تجارت دو جانبه و شناسایی عوامل موثر بر آن در تجارت دو جانبه ایران و شرکای عمده در دو گروه کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه پرداخته است. بر اساس نتایج به دست آمده میانگین موزون هزینه های تجارت دو جانبه ایران و شرکای عمده توسعه یافته و در حال توسعه طی دوره 2010-1995 به ترتیب با کاهش 1 و 30 درصدی مواجه بوده است. در این میان هزینه های تجارت با ترکیه و چین از گروه کشورهای در حال توسعه و ژاپن و اسپانیا از گروه کشورهای توسعه یافته کمترین سطح هزینه ها را داشته اند. بر اساس نتایج رگرسیون برآورد شده، هزینه های تجارت دو جانبه در هر دو گروه کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه با متغیرهای فاصله، نرخ تعرفه های دو جانبه و هزینه های تجارت متناظر در دوره قبل رابطه مستقیم و با همجواری و جزیره بودن رابطه عکس دارد. در پایان بر اساس نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود در تنظیم روابط تجاری به عامل هزینه های تجارت توجه خاص مبذول گردد.
    کلیدواژگان: هزینه های تجارت دو جانبه، جاذبه، داده های ترکیبی، ایران
  • فاطمه بزازان*، نرگس برزگر صفحات 29-49
    در این مطالعه به سنجش اثرات مستقیم و غیر مستقیم تزریق یارانه نقدی به فعالیت های تولیدی، درآمد عوامل تولید و نهادها به ویژه درآمد خانوارهای روستایی و شهری پرداخته شده است. این سنجش در چارچوب مدل ماتریس حسابداری اجتماعی از طریق ماتریس ضریب فزاینده قیمت ثابت که درآن ارتباط بین سیاست تزریق درآمدی و توزیع درآمد برقرارمی شود، صورت گرفته است. بدین منظور، از ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1385 که توسط مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی منتشر شده، اطلاعات سرشماری نفوس و مسکن مرکز آمار ایران و پرداخت یارانه نقدی ثابت ماهانه به هر فرد به عنوان منابع آماری استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که اثرات درآمدی اعمال سیاست پرداخت یارانه نقدی بر خانوارهای شهری بیش از خانوارهای روستایی است و از بین فعالیت های اقتصادی، خدمات، محصولات کشاورزی، وسایل خانگی، محصولات غذایی، و خرده فروشی بیشترین تاثیرپذیری را از اعمال این سیاست دارند و رتبه های یک تا چهار را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: ماتریس حسابداری اجتماعی، ضریب فزاینده حسابداری، ضریب فزاینده به قیمت ثابت، یارانه نقدی
  • سید فخرالدین فخرحسینی* صفحات 51-80
    در بیشتر مطالعات اقتصادی بحث می شود، کدام مدل های اقتصادی اعم از کلاسیک، کینزین سنتی و یا کینزین جدید می تواند شکست بازار را توضیح دهند. یکی از ایراداتی که به الگوهای کینزین جدید وارد می باشد این است که، این مدل ها نتوانسته اند بروز بحران سال 2008 را پیش بینی نمایند. این مقاله از یک مدل پیوسته برای نرخ های بیکاری تعادلی در حالت باثبات استفاده می کند، تا کارایی سیاست مالی را هنگامی که اقتصاد دچار بحران می شود، مورد بررسی قرار دهد. همچنین در این تحقیق وجود تعادل چندگانه در حالت باثبات، بوسیله هزینه های جستجو و استخدام و سهم آنها در اشتغال توضیح داده می شود. دلیل استفاده از این مدل آن است که، بروز بحران مالی؛ بدلیل کاهش انتظارات عاملان اقتصادی بازار سرمایه درباره قیمت دارائی ها، موجب بروز بیکاری بالا در اقتصاد خواهد شد. نتایج این تحقیق با بسط مدل فارمر (2009) برای اقتصاد ایران نشان می دهد، مدل جستجوی نیروی کار کاربرد مفیدی برای بررسی عملکرد بازارهای دارائی، هنگامی که بازار سهام با نااطمینانی روبرو شده است، خواهد داشت. همچنین این مقاله به دنبال پاسخ به این پرسش است که، آیا سیاست مالی برای خروج از بحران کاربرد مناسبی دارد؟
    کلیدواژگان: بحران مالی، مدل جستجوی نیروی کار، تعادل چندگانه
  • هادی غفاری، محمدحسن پورکاظمی، فرهاد خداداد کاشی، علی یونسی* صفحات 81-118
    تاکنون در اقتصاد ایران پایه های مالیاتی متعددی شناسایی شده است و از این پایه های مالیاتی با نرخ های متفاوت، مالیات اخذ می شود. سوالی که در اینجا به ذهن می رسد این است که آیا این نرخ ها بهینه هستند؟ آیا می توان یک نرخ میانگین بهینه را تعیین نمود به نحوی که بتواند رشد و رفاه بیشتری را به همراه داشته باشد؟ مطالعه حاضر در پی تعیین نرخ بهینه مالیات در ایران با استفاده از داده های سری زمانی دوره 1393-1357 می باشد. در این مطالعه تلاش شده است با استفاده از مدل رشد درون زا، نرخ بهینه مالیات با استفاده از رهیافت کنترل بهینه پویا و روش اصل ماکزیمم محاسبه گردد.
    یافته های تحقیق نشان می دهد مهمترین عوامل موثر بر تعیین نرخ مالیات بهینه عبارتند از: نسبت مخارج بخش خصوصی به بخش دولتی، نسبت سرمایه گذاری بخش دولتی به بخش خصوصی، نرخ استهلاک، نرخ ترجیح زمانی، کشش تابع تولید نسبت به سرمایه گذاری بخش خصوصی و بخش دولتی و پیشرفت فنی. از بین عوامل فوق نسبت مخارج بخش خصوصی به بخش دولتی تاثیر منفی و نسبت سرمایه گذاری بخش دولتی به بخش خصوصی تاثیر مثبت بر نرخ مالیات بهینه دارند. سایر متغیرها تاثیر معنی داری بر نرخ مالیات بهینه نداشتند. علاوه بر این، بر اساس مدل فوق الذکر نرخ بهینه مالیات حدود 20 درصد است.
    نظر به اینکه در کشور پایه های مالیاتی متعدد با نرخ های متفاوت وجود دارد، لازم است میانگین نرخ های مالیات موجود به نرخ بهینه نزدیک گردد. البته این تغییرات باید با ملاحظاتی صورت گیرد و شرایط رکود و رونق در بخش های مختلف مالیات دهنده مورد توجه قرار گیرد. از آنجا که نرخ های مالیاتی در تعیین درآمدهای مالیاتی موثر هستند و از سوی دیگر افزایش آنها ممکن است اثرات منفی بر تصمیم گیری عاملان اقتصادی داشته باشد لازم است که در پی پایه های مالیاتی جدید نیز بود.
    کلیدواژگان: نرخ بهینه مالیات، سیاست های مالی، اصل ماکزیمم
  • احمد گوگردچیان، زهره میرجابری* صفحات 119-143
    تمام انواع کسب و کار شامل عناصری از ریسک است، اما در تجارت بین الملل بعد جدیدی به آن اضافه می شود. تاخیر و یا عدم پرداخت وجه کالای صادراتی در اثر وجود دو نوع ریسک مهم در فضای تجارت بین الملل، ریسک سیاسی و ریسک بازرگانی است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر ریسک های سیاسی و بازرگانی کشورهای واردکننده و همچنین تاثیر یارانه/مالیات بیمه ی اعتبار صادراتی، بر صادرات غیر نفتی ایران به عمده ترین کشورهای هدف صادرات است. به همین منظور، از مجموعه داده های تابلویی مربوط به صادرات غیر نفتی ایران به 30 کشور عمده هدف صادرات غیر نفتی و آمارهای ریسک سیاسی، اقتصادی و مالی برگرفته از شاخص های راهنمای بین المللی ریسک کشوری(ICRG) برای دوره زمانی 1384 تا 1391 استفاده شده است، تا از طریق برآورد یک الگوی جاذبه این ارزیابی صورت پذیرد. در برآورد الگو، از الگوریتم های ایستا و پویا استفاده شدکه الگوریتم ایستا خود شامل دو الگوی ایستا و موندلاک جهت تفکیک اثرات کوتاه مدت و بلندمدت است. الگوی ایستا با استفاده از رهیافت اثرات تصادفی و الگوی پویا با روش گشتاور تعمیم یافته ی سیستمی (SGMM) برآورد شد. بر اساس نتایج، ریسک سیاسی در بلندمدت بر صادرات غیر نفتی ایران تاثیر مثبت داشته ولی ریسک بازرگانی هم از منظر شاخص ریسک اقتصادی و هم از منظر ریسک مالی بر صادرات غیر نفتی ایران اثر منفی داشته است. همچنین بررسی تاثیر سیاست بیمه اعتبار صادراتی نشان داد، دولت در این مدت سیاست مالیاتی اعمال کرده ولی اگر از این طریق به صادرکنندگان یارانه اعطا نموده بود، می توانست بر صادرات غیر نفتی ایران تاثیر مثبت داشته باشد.
    کلیدواژگان: صادرات، ریسک سیاسی، ریسک بازرگانی، بیمه اعتبار صادراتی، الگوی جاذبه
  • مهدی حاج امینی، محمدعلی فلاحی*، محمدطاهر احمدی شادمهری، علی اکبر ناجی میدانی صفحات 145-172
    کسری بودجه مزمن و تسلط مالی دولت بر بخش پولی از مشخصه‏ های اقتصاد ایران در سال ‏های بعد از انقلاب بوده که بر اساس ادبیات اقتصادی تغییرات مداوم و قابل توجه در عرضه پول ایران را توضیح می‏ دهد. مقاله حاضر تاثیر ساختار کسری بودجه بر نقدینگی را در چارچوب تابع واکنش بانک مرکزی و با استفاده از مدل VARX طی دوره 1358 تا 1389 بررسی می‏ کند. نتایج بدست آمده نشان می‏ دهد که تغییرات کسری بودجه کل و نقدینگی الزاما هم‏ جهت نیستند. تصمیمات دولت در مورد افزایش کسری بودجه عملیاتی که منعکس‏ کننده عملیات جاری دولت است، موجب افزایش کسری بودجه کل و نقدینگی می‏ شود. اما شوک‏ های مازاد تراز سرمایه که عمدتا منعکس‏ کننده تحولات نفتی اقتصاد ایران است، با وجود کاهش یا افزایش کسری بودجه کل، تاثیری بر نقدینگی ندارد. بنابراین کسری بودجه عملیاتی - و نه الزاما کسری بودجه کل یا مازاد تراز سرمایه- در کوتاه‏ مدت و بلندمدت محرک اصلی تغییرات نقدینگی است و تکانه‏ های بازار نفت به خودی‏ خود آثار دائمی بر نقدینگی ندارند. بدین ترتیب، برای موفقیت در مهار تورم لازم است اصلاحات بودجه‏ ای با محوریت کسری بودجه عملیاتی کوچک و انعطاف ‏پذیر، توازن ادواری کسری بودجه عملیاتی و کاهش تسلط بودجه بر سیستم بانکی دنبال شود.
    کلیدواژگان: تابع واکنش عرضه پول، نقدینگی، کسری بودجه عملیاتی، مدل VARX
  • حسن فرازمند، سیده مهشید ناطقی شاه رکنی* صفحات 173-201
    هدف اصلی در این تحقیق پاسخ دادن به این سوال است که آیا نحوه ی عکس العمل گروه های درآمدی پایین و بالا ناشی از حذف یارانه نان به یک صورت است یا خیر؟ این کار با استفاده از داده های ترکیبی سالیانه ی 1393-1376 برای گروه های درآمدی پایین و بالا با استفاده از تابع تقاضای AIDS و روش برآورد سیستم معادلات به ظاهر نامرتبط (SUR) صورت گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که نان برای هر دو گروه کم درآمد و با درآمد بالا کالایی کم کشش و ضروری است. به طوری که با افزایش 100 درصدی قیمت نان، گروه کم درآمد 48 درصد و گروه با درآمد بالا 25 درصد از تقاضای خود را کاهش می دهند. بررسی کشش متقاطع برای گروه های کم درآمد نشان می دهد که غلات کالایی جانشین، آرد و رشته کالایی تقریبا مستقل و غذای خارج از خانه کالایی مکمل برای نان است و کشش متقاطع برای گروه های با درآمد بالا نشان می دهد که غلات و غذای خارج از خانه کالایی جانشین و آرد و رشته کالایی تقریبا مستقل برای نان است. از دیگر نتایج تحقیق این است که گروه کم درآمد و با درآمد بالا نسبت به افزایش قیمت غلات و آرد و رشته حساسیت زیادی از خود نشان می دهند.
    کلیدواژگان: تابع تقاضای تقریبا ایده آل (AIDS)، کم درآمد، با درآمد بالا، SUR، داده های ترکیبی
  • پریسا مهاجری*، زهرا ذبیحی، علی اصغر بانویی، الهام تبریزی صفحات 203-232
    محاسبه ی جدول متقارن داده-ستانده متکی بر دو فرض است؛ فرض ساختار ثابت فروش محصول و فرض تکنولوژی محصول. فرض نخست، درایه های غیر منفی در جدول را تضمین می کند اما فاقد پایه نظری قابل قبول است، در حالی که فرض دوم، از پایه نظری قابل قبولی برخوردار است اما ظهور عناصر منفی اجتناب ناپذیر است و با استفاده از روش هایی باید این عناصر منفی را حذف نمود. سوال اصلی این مطالعه آن است که آیا انتخاب فروض مختلف تکنولوژی در محاسبه ی جدول متقارن بر میزان اریب ضرایب فزاینده ی تصادفی تولید اثرگذار است؟ بدین منظور با به کارگیری دو جدول متقارن داده-ستانده و شبیه سازی مونت کارلویی، نمونه هایی با اندازه های 10، 100، 1000 و 10 هزارتایی مبتنی بر رویکرد تدوین کنندگان ایجاد شده است. یافته های مقاله، حامل این پیام مهم برای تدوین کنندگان جدول است که فرض تکنولوژی محصول، ضمن برخورداری از پایه های نظری مطلوب، اریب ضرایب فزاینده ی تصادفی کمتری در مقایسه با فرض ساختار ثابت فروش محصول دارد.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل تصادفی داده-ستانده، ضرایب فزاینده ی داده-ستانده، جدول متقارن داده-ستانده، فرض تکنولوژی محصول، فرض ساختار ثابت فروش محصول
  • سعید دهقان خاوری*، سید حسین میرجلیلی، فرشاد مومنی صفحات 233-268
    اقتصاد ساختاری جدید تلاش دارد مسیر طی شده کشورهای موفق در همگرایی با کشورهای توسعه یافته را بازسازی و برای دیگر کشورهای در حال توسعه کاربردی و قابل حصول نماید که در این خصوص روشی را در قالب چارچوب GIF ارائه می دهد. در بخش کاربرد این چارچوب برای توسعه اقتصادی ایران، بررسی ساختار اقتصادی از نگاه این دیدگاه صورت گرفت که نتایج، نشان دهنده فاصله ایران با ساختار بهینه کشورهای موفق می باشد و می توان با الگوبرداری از آن ها به سمت اصلاح ساختار حرکت نمود. در مرحله بعد کشورهای چین، هند، اندونزی و ترکیه به عنوان مقایسه کننده انتخاب گردیدند و سپس با بررسی صادرات این کشورها و بخش های محرک آن ها برای دوره 19 ساله به انتخاب بخش های پیشران پرداخته شد. 25 گروه کالای سه رقمی پیشران کشورهای مقایسه کننده بدست آمد که با توجه به سطح تکنولوژی و مزیت های ایران، 14 گروه کالای سه رقمی (25 گروه کالای 5 رقمی) به عنوان بخش های پیشران اولویت اول و 11 گروه کالای سه رقمی به عنوان سطح تکنولوژی بالا جهت مشارکت سرمایه گذاری خارجی تعیین شد. وضعیت این 25 گروه کالایی در صادرات ایران بسیار نامناسب می باشد، به طوری که مجموع سهم آن ها در صادرات ایران 7/7 درصد است در حالی که این میزان برای چین، هند، اندونزی و ترکیه به ترتیب 30، 43، 19 و 41 درصد است. همچنین تحلیل ساختار واردات و نیز تعیین بخش های موفق داخلی از دیگر مراحل چارچوب می باشد که در خصوص اقتصاد ایران صورت گرفت.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، اقتصاد ساختاری جدید، مدل پیشرو-پیرو، رشد اقتصادی، اقتصاد ایران
  • زهرا نصراللهی*، فائزه سعیدی صفحات 269-296
    امروزه بهره برداری بیش از حد منابع از یک سو و آلودگی، ضایعات و پسماندهای تولیدی و مصرفی از سوی دیگر موانع اساسی را پیش روی توسعه کشورها قرار داده است. از جمله مخاطرات که اخیرا توجه جهانیان به آن معطوف شده، افزایش گازهای گلخانه ای، تخریب لایه اوزون، ذوب شدن یخ های قطبی، از دست دادن گونه ها و فرسایش زمین های کشاورزی است. مصرف از جمله علل کلیدی در تخلیه منابع طبیعی، انتشار گازهای گلخانه ای و تخریب محیط زیست است که باید در راستای توسعه پایدار مدیریت شود. در این مقاله با هدف بررسی اثر مصرف بر توسعه پایدار به پیروی از الگوی لامبرت (1985) و استوکی (1998)، از یک مدل کنترل بهینه که بر تعامل بین رفتار مصرف کننده و تخریب محیط زیست تمرکز دارد، استفاده شده است. به منظور حل عددی این مدل، تابع مطلوبیت با خاصیت ریسک گریزی نسبی ثابت در نظر گرفته شده و بر اساس اصل حداکثر پونتریاگین به بهینه سازی مدل و یافتن مقادیر بهینه مصرف و انتشار آلودگی در وضعیت پایدار پرداخته شده است. پارامترهای مدل با استفاده از روش کالیبراسیون مقدار دهی شده و در نهایت با طرح سناریو، نتایج حاصل از تغییر پارامترهای مدل ارزیابی شده است. پس از حل مدل، مسیر بهینه متغیرها و نحوه دستیابی به نقطه بهینه در حالت پایدار تعیین شده و نتایج در یک نمودار فازی تجزیه و تحلیل شده است. نتایج، حاکی از بالا بودن مصرف و انتشار وضعیت فعلی ایران نسبت به مقادیر بهینه است، به نحوی که ایران از وضعیت بهینه پایدار دور می شود. علت این نتایج، عدم پایداری الگوهای مصرف در ایران است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، مصرف پایدار، تخریب محیط زیست، بهینه یابی پویا، ایران
|
  • Mitra Jalerajabi *, Reza Moghaddasi, Mohammadreza Eslami Pages 1-27
    This study is concerned with calculation of Iran's bilateral trade costs and the major factors affecting them. What is targetted, indeed, is the bilateral trade of the country with developed and developing countries. The results indicate that, over the period of 1995-2010, the weighted average of the trade costs with developed and developing partners declined for 1% and 30% respectively.This reduction, however, was greater for China and Turkey, among developing countries, and for Japan and Spain, among developed countries. Based on the estimated regression, such variables as the bilateral trade costs with distance, the bilateral tariff rate and the lag of bilateral trade tariffs are positively related whereas island and adjacency variables have opposite effects on Iran's bilateral trade costs. Finally, based on the results, it is sugggested that, when planning economic ties, special attention should be paid to trade costs as a significant factor.
    Keywords: Bilateral trade costs, Gravity, Panel data, Iran
  • F. Bazzazan*, N. Barezegar Pages 29-49
    The main aim of this study is to measure direct and indirect income effects of cash subsidies on producing activities, factors of production and institutions’ incomes with the focus on rural and urban household income. An assessment is conducted in the social accounting matrix model using the fixed price multiplier matrix in which the relationship between income injection and income distribution policies is taken into account. Therefore, the 2006 social accounting matrix (prepared by Majlis Research Center in 2012), the population and housing census of Iran and subsidies for a fixed monthly payment are employed as the main data resources. The results show that the income impact of this policy on urban households is stronger than that on rural households. Moreover, service, agriculture, home appliances, food and retail sail sectors get the greatest influence of the policy.
    Keywords: Social accounting matrix, Accounting multiplier, Multiplier constant prices, Subsidies
  • Seyed Fakhredin Fakhrehosseini * Pages 51-80
    Most economic studies seek to find what economic models, whether classical, old Keynesian or New Keynesian, can explain market failures. One of the criticisms related to new Keynesian models is that these models failed to predict the crisis of 2008. This paper uses a model with a continuum of equilibrium steady-state unemployment rates to explore the effectiveness of fiscal policies in case of an economic crisis. Also, in this paper, the existence of multiple steady-state equilibria is explained by search and recruiting costs and their share in employment. This model is used to explain the current financial crisis as a shift to a high rate of unemployment in the economy, induced by the lowering expectations of the economic agents in the stock market about asset prices. The results of the study for Iran’s economy, as the extended model of Farmer (2009), shows the labor search model is useful to evaluate the performance of asset markets when the stock market is faced with uncertainty. Also, an answer is provided to the question “Can fiscal policies help us to get out of the crisis?”.
    Keywords: Financial crisis, Labor search model, Multiple equilibria
  • H. Ghafari, M.H. Pour Kazemi, F. Khodad Kashi, A. Younessi * Pages 81-118
    Up to now, numerous tax bases with different rates have been identified in Iran's economy. The questions are “Are these rates optimal?” and “Is it possible to determine an average optimal rate in a way that it would bring greater growth and prosperity?”. In the present study, we seek to determine Iran's optimal tax rates using time series data in the years 1978-2014, a dynamic optimal control approach, and the maximum principle.
    According to the findings, the main factors affecting the optimal tax rate include the ratio of expenditures of the private sector to the public sector, the ratio of investment in the public sector to the private sector, depreciation rate, rate of time preference, elasticity of production function to the investment in the private sector and the public sector, and technical progress. Among the above factors, the ratio of expenditures of the private sector to the public sector has a negative effect, and the ratio of investment in the public sector to the private sector has a positive effect on the optimal tax rate. The other variables have no significant effect on the optimal tax rate. In addition, the optimal tax rate is 20 percent.
    Since there are several tax bases in Iran, average tax rates should be close to the optimal rate. Changes in tax rates should be according to the economic conditions of boom and bust. In this regard, finding new tax bases to reduce the negative effects of changes in tax rates is very important.
    Keywords: Optimal tax rate, Fiscal policy, Maximum principle
  • Ahmad Googerdchian, Zohreh Mirjaberi * Pages 119-143
    All forms of business contain elements of risk, but, when it comes to the international trade, the risk profile takes up a new dimension. Payment or non-payment delay of exported goods arises from two main types of risk, political and commercial risks. This study aimed to evaluate the effect of political and commercial risks of importing countries as well as the impact of governmental supporting policies for export credit insurance on Iran's non-oil exports to the main importing countries. Hence, a set of panel data was used on Iran’s non-oil export to 30 main export destinations. Also, statistics of political, financial and economic risk indices from the International Country Risk Guide (ICRG) for the period 1384 to 1391 were used to evaluate a gravity model.
    Two static and dynamic algorithms of the gravity model were used. The static algorithm included static and Mundlak models for separating short-term and long-term effects. The random effects and the system-generalized method of moments (SGMM) approaches were applied to evaluate the static and dynamic models respectively. The results showed the political risk of importing countries has had a positive impact on Iran's non-oil exports in long term. In contrast, the commercial risks, namely economic risks and financial risks, have had a negative impact on Iran's non-oil export.
    The study also showed the government has received taxes. This could have a positive effect on the non-oil exports of the country if the government granted subsidies to exporters through export credit insurance policies.
    Keywords: Export, Political risk, Commercial risk, Export credit insurance, Gravity model
  • Mehdi Hajamini, Mohammad Ali Falahi *, Mohammad Taher Ahmadai Shadmehri, Ali Akbar Naji Meidani Pages 145-172
    The chronic budget deficits and dominance of government fiscal status on monetary sector are the characteristics of Iran’s economy after the revolution. Based on the economic literature, these characteristics explain the continuous and considerable variations of money supply in the country. Using the VARX model, this paper aims at the impact of budget deficits structure on the liquidity based on the central bank reaction function during the period of 1979-2010. The results indicate that changes in the budget deficits and liquidity are not necessarily in the same direction. Increasing the operating budget deficits by the government, which indicates its current operations, leads to an increase in the budget deficits and liquidity. However, the changes in net acquisition of nonfinancial assets, which is mainly influenced by the oil market, despite the change of the budget deficits, do not affect liquidity.
    Therefore, the operating budget deficits, and not necessarily the budget deficits or the net acquisition of nonfinancial assets, are a spur for liquidity changes in the short run and long run. Also, the oil market disturbances have no permanent effects on liquidity by themselves. Then, budget reforms based on small and flexible operating budget deficits, cyclical balanced operating budget deficits and reduction of the dominance of budget on the banking system must be pursued for to successfully curb the inflation.
    Keywords: Money supply reactions function, Liquidity, Operating budget deficits, VARX model
  • Hassan Farazmand, Sayede Mahshid Nateghi Shahrokni * Pages 173-201
    The main objective of this study is to answer the question whether the elimination of bread subsidies has had any effect on high- and low-income groups in same manner? The study was done using the annual data from 1997 to 2014 for low- and high-income groups by estimating the AIDS demand function and the seemingly unrelated (SUR) equation system. The results show that bread is a low-elasticity and necessary commodity for both low-income and high-income groups, such that, by a 100-percent increase in bread price, low-income and high-income groups lower their demands by 48 percent and 25 percent respectively. The study of cross-elasticity for low-income groups shows grains as an alternative for bread, flour and noodles as almost independent food stuffs, and take-out foods as complementary to bread. Also, the cross elasticity of high-income groups shows that grains and take-out foods are alternatives to bread, while flour and noodles are almost independent of bread. It is understood from the other results of the research that low-income group are more sensitive to increased price of grains, flour and noodles.
    Keywords: AIDS, Panel aata, SURE, Low-income, High-income, Urban area
  • Parisa Mohajeri *, Zahra Zabihi, Ali Asghar Banouei, Elham Tabrizi Pages 203-232
    Calculation of symmetric input-output tables is based on two assumptions: fixed structure of product sales and product technology assumptions. The first assumption guarantees the non-negative elements in the table but lacks an acceptable theoretical basis. On the other hand, the second assumption has an acceptable theoretical basis; that is, the emergence of some negative elements is inevitable. These negative elements should be removed using other methods. This issue raises a fundamental question of whether the choice of different technology assumptions in calculating symmetric table has any effect on the bias of random production multipliers or not. Considering the compiler's approach, we have used two IOTs with different technology assumptions for measuring the bias ofrandom production multipliers. Using Monte Carlo simulation for creating samples in 10, 1000, and 10000 sizes, the overall findings show the choice of technology assumptions has an effect on the bias of random production multipliers. Also, the findings of the present study have an important implication for the compilers; that not only product technology assumption is supported by a good theoretical foundation but also the bias of calculated random production multipliers is smaller than the bias of random production multipliers which are estimated based on the fixed structure of product sales.
    Keywords: Random input-output analysis, Random production multipliers, Symmetric input-output table, Product technology assumption, Fixed product sales structure assumption
  • Saeed Dehghan Khavari *, Seyed Hossein Mirjalili, Farshad Momeni Pages 233-268
    The new structural economics attempts to reconstruct the path of successful countries so as for it to be practical and achievable for other developing countries. The framework of GIF is offered here for this purpose. To apply this framework for Iranian economic development, the economic structure of the country is studied from the new structural economic perspective. The results show a distance of Iran from the optimal structure in successful countries. In this regard, Iran can move to reforms by benchmarking those countries. In the next step of the study, China, India, Indonesia and Turkey are selected as the criteria for comparisons. Then, through studying their exports and active sectors over a period of 19 years, their leading sectors are identified. As many as 25 leading goods groups are achieved for those countries, of which 14 are selected as first-priority and 11 as high-tech goods groups for foreign investment to participate in the next stages of industrial upgrading according to Iranian level of technology and advantages. Studies show the status of these 25 goods groups in Iranian exports is inappropriate so that their total share in exports is 7.7 percent, while the rate for China, India, Indonesia and Turkey is 30, 43, 19 and 41 percent respectively. Also, as another GIF steps, an analysis is performed of the import structure and the domestic sectors that are active in this regard.
    Keywords: Economic development, New structural economics, Leader-follower model, Economic growth, Iranian economy
  • Zahra Nasrollahi *, Faeze Saeidi Pages 269-296
    Nowadays, excessive exploitation of resources, on the one hand, and pollution, wastes and waste production and consumption, on the other hand, have posed major obstacles to the development of countries. Among the risks that have recently attracted much attention, one can refer to increasing greenhouse gases, ozone destruction, melting of polar ice, loss of species, and erosion of agricultural land. The key cause of the depletion of natural resources, emissions, and environmental degradation is overconsumption, which must be managed for the sake of sustainable development. In this paper, we investigate the effect of consumption on sustainable development based on the pattern proposed by Lambert (1985) and Stokey (1998). To achieve this purpose, an optimal control model has been used that focuses on the interaction between the consumer’s behavior and environmental degradation. In order to solve the model in a numerical manner, a risk-averse utility function is taken into account, and the model is optimized in accordance to the principle of maximum Pentryagyn to find the optimal values of consumption and emissions studied in stable conditions. The model parameters are set using the calibration procedure, and, finally, the results of changing the parameters are evaluated by scenarios. After the model is solved, the optimal path of the variables and the way to achieve the optimal points in a steady state are determined. The results are analyzed in a phase diagram. Showing high consumption and emission values vis a vis the optimal situation in Iran, the results suggest that Iran is getting far from the optimal sustainable state. This is because of the lack of sustainability of consumption patterns in Iran.
    Keywords: Sustainable development, Sustainable consumption, Environmental degradation, Dynamic optimization, Iran