فهرست مطالب

غرب شناسی بنیادی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1396)

نشریه غرب شناسی بنیادی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مزدک رجبی صفحات 1-12
    مقاله پیش رو تلاشی است برای توضیح اینکه توماس آکویناس چگونه در رساله جامع علم کلام (Summa Theologiae) با تاسیس و تفکیک کلام طبیعی از کلام مکاشفه ای یا وحیانی بنیانی استوار نه صرفا برای ایمان بلکه اولا برای درک عقلانی ایمان فراهم کرده اگرچه ظاهرا قلمرو ایمان را از حوزه عقل از بیخ و بن متمایز کرده است. چنین فهمی متفاوت است از فهم ژیلسون که از سازگاری و همزیستی میان عقل و ایمان در اندیشه توماس حکایت میکند، زیرا مدعای مقاله بر اولویت عقل در اندیشه توماس تاکید میشود. فهم ژیلسون فلسفه توماس را جاودانی میفهمد و آن را در برابر فلسفه یونان و مهمتر از آن در برابر فلسفه جدید قرار میدهد. مدعای مقاله اینست که عقل شکوفاشده نزد توماس عقلی ازلی و ابدی نیست بلکه فهمی تازه بر بنیان کشف دوباره عقل یونانی البته با رجوع به آراء ارسطو و نیز آثار فیلسوفان مسلمان به ویژه ابن سیناست و تمایز ایمان از عقل و تاسیس کلام طبیعی توسط توماس با تحدید آن عقلانیت بر تعریفی از عقلانیتی تازه استوار است که برای عقل بشری اصالتی بنیادین قائل است و البته آن را محدود و دارای قلمرویی مشخص میداند. چنین اصالتی ذات نهفته جهان جدید میتواند تلقی شود.
    کلیدواژگان: کلام طبیعی، وحی یا مکاشفه الهی، کلام تعالیم مقدس، عقلانیت
  • علی صالحی فارسانی صفحات 13-37
    این نوشتار بر پایه این پیش انگاره استوار است که وبر در خط سیری انتقادی نسبت به اندیشه سیاسی غرب جای می گیرد. خط سیری که رویکردی انتقادی به لیبرال دموکراسی دارد. بر این پایه این پرسش طرح می شود که نگاه وبر به مدرنیته سیاسی و لیبرال دموکراسی چیست. فرضیه این نوشتار این است که وبر لیبرال دموکراسی را برنمی تابد و با توجه به این که باورمندان به مدرنیته سیاسی، آن را چونان جدایی دولت از جامعه مدنی و برتری خودآئینی بر چیرگی برمی شمرند؛ فرضیه انضمامی این مقاله نیز باور وبر به «برتری چیرگی بر خودآئینی» خواهد بود. با کاربست روش تاریخ ایده ها، یافته های این پژوهش نشان از برجستگی سه واحد- انگاره «برتری چیرگی بر خودآئینی»، «ظاهری بودن دموکراسی» و «قابل انتقاد بودن لیبرالیسم»، در رویکرد وبر به لیبرال دموکراسی دارد. البته با وجود این رویکرد انتقادی، وبر تنها سیاست زدایی دیوان سالارانه را برگشت پذیر می داند. به نظر وبر رهبری فرهمند در بستر یک دموکراسی پارلمانی می تواند چنین کاستی را بزداید.
    کلیدواژگان: چیرگی، خودآئینی، دموکراسی، لیبرالیسم، مدرنیته، وبر
  • سیدمحمدتقی طباطبایی صفحات 39-55
    تفکر دکتر رضا داوری اردکانی، حرکت و گذاری دارد که منطق آن روشن نشده است. موضوع اصلی این مقاله توجه به این گذار، روشن سازی منطق درونی آن و سپس پرداختن به چالش های درونی اش است. ازین رو نخست به اثبات وجود این گذار پرداخته و سپس در حرکتی تفسیری تلاش می شود تا به چیستی این گذار و منطق آن توجه شود. هدف آن است تا روشن شود، برآمدن مفهوم «توسعه نیافتگی» مفهوم بنیادین در نوشته های متاخر دکتر داوری به نحو مضمر در فهم ایشان از چگونگی بیرون شدن از وضع «غرب زدگی» مفهوم بنیادین در نوشته های متقدم نهفته بوده است و حرکت فکری ایشان بیش از آن که بر اساس مفهوم گسست فهم شود بهتر است با مفهوم گذار و جابه جایی سطح بحث، فهم شود. با این گذار، بحث از سطح فلسفی به سطح روشنفکرانه جابه جا می شود و پرسش اصلی نیز از چیستی و چگونگی نسبت ما با غرب به پرسش از چگونگی چیرگی بر دشواری های راه تجدد تغییر می یابد. در این جاست که باز به نوبه ی خود پرسش های جدیدی سربرمی آورند. این پرسش های نوپدید، به جای آن که پرسش هایی از چرایی این گذار باشند، پرسش هایی از خود «طرح غرب زدگی» و صورت بندی مفهومی آن هستند. با طرح این پرسش ها نیاز ضروری ما برای بازگشت دوباره از روشنفکری به فلسفه و بازاندیشی خود «طرح غرب زدگی» هم چون فهمی خاص از نسبت من و جز من، آشکار می شود.
    کلیدواژگان: غرب زدگی فعال، غرب زدگی منفعل، توسعه نیافتگی، فلسفه، روشنفکری، طرح غرب زدگی
  • فلور عسکری زاده، سید جواد میری صفحات 57-79
    این مقاله تلاش می کند تا تعلیم و تربیت را از منظر هایدگر بر اساس کتاب هستی و زمان[i] واشکافی کند، این اثر دیگرگونه راهی را در مواجهه با دانش (wissenschaft) و بالتبع پدیده ی تعلیم و تربیت بر ما می گشاید. هایدگر با روش پدیدار شناسی و با تفکر در مفهوم لوگوس و پدیدار، آشکار می کند ؛ که لوگوس به معنی «مجال دیدن دادن » و پدیدار «خود را در خود نشان دادن» است ، این معنا از پدیدارشناسی مجالی برای نشان دادن خود چیزها به شیوه ی خود است . دازاین روشنگاهی، برای خود - نشان دادن - چیزها ، با گشودگی زمانمندانه ، در نسبت دلمشغولانه با چیزها و در نسبت تیمارخواهانه با دازاین های دیگر است ؛که این امر سبب بروز و مجال بروز دادن به حقیقت چیزها می شود. در تعلیم و تربیت براساس آموزه های هایدگر؛ موضوع تعلیم و تربیت به نحوی دلمشغولانه در نسبت با چیزهای جهان پیرامونی مجال بروز می یابد و رابطه ی مربی و متربی براساس «تیمارداشت رهاکننده» ، برای رخداد حقیقتی نو، سبب ساز می شود . در این شیوه از تعلیم و تربیت ؛ گشودگی به چیزها سبب می شود که موضوعات تعلیم و تربیت را نه امری سوبژکتیو به گونه ی شناختی و نه امری ابژکتیو ، که دازاین درآن مشارکت ندارد ، تلقی کنیم ؛ بلکه براساس روی آورندگی به چیزها در زمان ، هر مواجهه ای با حقیقت، در نسبت با هستی چیزها بروز می کند.
    کلیدواژگان: پدیدار، لوگوس، دازاین، تعلیم وتربیت تیمارخواهانه، جهان پردازی، اگزیستانسیال
  • مهدی معین زاده صفحات 81-108
    هایدگر در « راه من به سوی پدیدارشناسی » همان تکریمی را نثار « در باب وجود : طرح کلی انتولوژی » کارل برایگ می کند که نثار کتاب برنتانو درباره « معانی متعدد وجود نزد ارسطو » و نیز « پژوهش های منطقی» هوسرل کرده است ((GA14:92. او همچنین به تاثیر نافذ و از همین رو وصف ناشدنی ای اشاره دارد که برایگ – این استاد الهیات ضد مدرنیسم و آخرین بازمانده مکتب الهیاتی توبینگن که الهیات کاتولیک را در گفتگوئی پویا با فلسفه هگل و شلینگ قرار می داد – بر کار فکری آتی او نهاده است. هایدگر، حتی پنجاه سال پس از نخستین ملاقاتش با برایگ در سال 1909، از او به سبب « رسوخ و صلابت فکری » و مهارت مواجه ساختن آموزه های گذشته با پرسش های زنده و تپنده حال حاضر تمجید می کند ((Ibid:82.
    با این همه بر تاثیر برایگ روی هایدگر، تاکید چندانی خاصه از آن گونه که بر تاثیر برنتانو و هوسرل ، نگردیده است. مقاله حاضر برآن است که بر این تاثیر در سه بخش تمرکز کند؛ الف. تاثیر برایگ بر هایدگر در نحوه رویکرد به سنت فلسفی، ب. در مضامین اندیشه و ج . در سبک نگارش.
    کلیدواژگان: هایدگر جوان- برایگ -مدرنیسم- انتولوژی، اسکولاستیسیسم
  • عارف نریمانی*، محمدعلی پرغو صفحات 109-132
    استعمار غربی که در طی قرون متوالی، به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از تاریخ جدید غرب و تاریخ جهان بوده است، دارای مبانی فکری مسلط و هژمونی و گفتمانی غالب برای خود می باشد که نه تنها بر انگیزاننده ی عمل استعمار است، بلکه در تشدید و تداوم آن نیز تاثیر زیادی داشته است. استعمار به صورت عمیقی در رابطه با تفکری است که با ایجاد تقابل ها و تمایزات دو شقی بین خود و دیگری، با تعریف خود و دیگری، و کسب هویت از این راه، خود را در موضعی والا قرار می دهد. بر مبنای چنین رابطه ای، انسان غربی در موضعی قرار می گیرد که در تفکر مسیحی به عنوان رستگاری شناخته می شود و در دوران جدید این رستگاری دینی جای خود را به مفاهیم جدید برآمده از متافیزیک عصر جدید می دهد. بر این اساس، استعمار که به سلطه ی غربی و اروپایی بر دیگری منفی می انجامد به عملی موجه و همسو با طرح کلان تاریخی بدل می شود. در این مقاله این جنبه از استعمار با روش تحلیلی – انتقادی به بررسی گذاشته شده است. آنچه از مباحث مطرح به دست آمده، بر همسویی عمل استعمار و ایستار های آن با مبانی متافیزیکی و فلسفه ی تاریخ حاکم دلالت دارد که به معنای اثبات فرض عمده ی آغازین می باشد.
    کلیدواژگان: استعمار، غرب، دیگری، پیشرفت، تاریخ
  • رضوان یوسفی*، سید حمید طالب زاده صفحات 133-153
    به نظر کانت،انسان برای رسیدن به علمنیازمند سیستمی از دانش عقلانی خود می باشد که تحت یک ایده به وحدت برسد. در این سیستم علمی تمام اجزاء و موقعیتی که هر جزء در نسبت با دیگر اجزاء پیدا می کند به نحو پیشینی تعین می یابد. چنین وحدتی سازمان یافتهاست به نحوی که سیستم علمی در بسط تدریجی خود از درون فربه و کامل می گردد و هیچ مولفه بیرونی نمیپذیرد. تنوع مفهومی در این سیستم که منجر به تعین قلمروهای دوگانه قانونگذاری در آن می شود به مفاهیم طبیعی و مفهوم آزادی محدود میگردد. حال اگر دوگانگی برآمده از این تنوع مفهومی، وحدت سازمان یافته سیستم دانش عقلانی بشر را تهدید کند خود سیستم برای حفظ خود بایستی بتواند بر آن فائق آید.ایده های استعلایی و نقشی که آنها در ترمیم این دوگانگی ایفا می کنند از جمله خوددرمانی های سیستم علمی است.در این نوشتار سعی برآن است تا بیان کانت از نقش ایده های استعلایی در پیوند مفاهیم را نشان دهیم.
    کلیدواژگان: قلمرو قانونگذاری، مفاهیم طبیعی، مفهوم آزادی، ایده استعلایی، تابعیت، علاقه نظری، علاقه عملی
|
  • Mazdak Rajabi Pages 1-12
    I will try to show how Thomas Aquinas, via distinction of natural theology from divine revelation, has provided a fundamental basis for the originality of realm of reason, viz. Philosophy and natural sciences instead of realm of faith; and this is the beginning of the modern world. This approach to understanding Summa Theologiae is distinct from Gilson's writings based on which reason and faith according to Thoma's thought are in harmony. He understands Thomism as the perpetual wisdom, but I will try to explain a new consideration about his thought; the reason is fundamental and limited in Thoma's theological writings.
    Keywords: natural theology, divine revelation, theology of holy teaching, Rationality
  • Ali Salehi Farsani Pages 13-37
    This essay is on the base of this presupposition that Weber placed in the trajectory of critical approach to modernity that begins with Nietzsche and ends with postmodern thinkers. On this base, the question is that what`s Weber`s approach to political modernity. The hypothesis is that Weber doesn`t accept it. With accounting this consideration that belivers of political modernity belives to preference of autonomy over domination, concrete hypothesis also is that Weber belives to preference of domination over autonomy. With applying of history of ideas as method, findings of this essay signify that three unit-ideas of “preference of domination over autonomy”, “superficiality of democrasy” and “critical approach to liberalism” in Weber`s approach is prominent. In spite of this critical approach, Webber holds that only bureaucratic depoliticisation is reversible. Weber thinks that charismatic leadership in the context of parlementary democracy can removes this shortcoming.
    Keywords: Autonomy, Democrasy, Domination, liberalism, Modernity, Weber
  • Mohammad Taqi Tabatabaei Pages 39-55
    There is a perplexing transition in Dr. Reza Davari's thought, when he problematizes the relation between Iranian and Western history/cultures, on which this paper is focusing. The interprative objective is to clarify this transition on the basis of the implicit relation between the two most fundamental concepts in his earlier and later thought respectively westernization and underdevelopment. Although, by this transition, the level of discussion transits from an ontologico-philosophical to an intellectualist one. So, there are two different levels of problematization in his thought which differ deeply. Therefore, we are not just dealing with the substitution of fundamental concepts, but with different problematizations and different levels of discussion. Obviously, there will be new problems arising which are not just conserning with the justification of the transition but with the problematization of westernization itself. Finally, it's been concluded that in order to clarify these new problems, we should step back to the level of philosophical discussion, and first of all to the clarification of the I-not-I relation which has been neglected thouroughly in the whole project.
    Keywords: active westernization, passive westernization, underdevelopment, intellectualism, problematization of westernization
  • Felor Askarizadeh, Seyedjavad Miri Pages 57-79
    This article is an attempt to appraise the question of education based on Heidegger's perspective as delineated in his work "Being and Time". This work opens up a different venue on issues of education and knowledge. Heidegger unfolded to us with his phenomenology of method and thinking on the concept of Logos and Phenomenon: Logos means "allowing to visit and phenomenon means "showing yourself to yourself. This sense of phenomenology is an opportunity to show things in your own way. Dasein is the clearing (lichtung) for showing things with temporal disclosedness- in concerning ratio with things and solicituding ratio with the other daseins – to make it possible to unfold and allow in unfolding the truth of the things. In the education on the base of Heidegger's lessons-the subject of education appears to be somewhat concerning in relation to the things of the environment's world. The relationship between a teacher and a student with mode of" leaping ahead-solicituding" leads to a new (truth) event. When we approach education in this fashion then we move beyond dualistic ways of conceptualizing education based on subject-object relationship and instead conceptualizing in a way that dasein is part and parcel of this sojourn. But on the basis of the intention to the things (temporality) every confrontation with the truth appears in relation to the Being of things.
    Keywords: phenomen, logos, dasein, existenzial, l-concern, education
  • Mehdi Moinzadeh Pages 81-108
    In "My Way into Phenomenology" Heidegger mentions Braig's " On Being : Outline of Ontology " in the same respect which he refers to Brentano's book on Aristotle and Husserl's " Logical Investigations"(GA14:92)[1]. He also refers to the decisive and therefore ineffable influence on his later academic career that came from Braig- the professor of systematic theology and the last in the tradition of the speculative school of Tübingen which gave significance and scope to Catholic theology through its dialogue with Hegel and Schelling. Fifty years later than his first encounter with Braig in 1909, Heidegger Praises Braig's " penetrating kind of thinking "and " knack of turning ideas into the living present"(Ibid:82).
    However, Braig's influence on Heidegger is not emphasized proper way. This article intends to concentrate on this issue in three sections: a. in approaching to philosophical tradition, b. in content of thought and c. in style of writing.
    Keywords: The Young Heidegger – Braig_Modernism- Ontology-Scholasticism
  • Aref Narimani *, Mohammad-Ali Parghoo Pages 109-132
    Colonization is an inseparable part of the west and world history. It has dominant intellectual foundations and a hegemony and discourse that not only initiates the colonization action, but intensifies and continues it. Colonization deeply is in connect with that kind of thought that with differentiation and separating itself from others, and getting identity from that, puts itself on a up hand position. With regard to such relation, western man is placed in a situation that in Christian ideology is known as salvation. In recent years it has given place to new concepts that have come from metaphysics of new era. And western man is mentioned as the sample of rationality, delighted and the symbol of history and historical development. So the colonization that leads to domination of west and European powers on other nations, justify itself and shows itself in line with the major current of history. On 19th century this vision connected with racial and social Darwinism aspects and mentioned west and western man as the most biological, social and cultural progressive man in the world. In this paper this aspect of west and western man is studied analytically and critically with regard to mental foundations of colonization. Thus the result is that there is a parallel between the practice of colonialism and its attitude with the metaphysical principles and the dominant philosophy of history. This means that the initial hypothesis is confirmed.
    Keywords: Colonization, West, Others, Progress, History
  • Rezvan Yousefi *, Seyyed Hamid Talebzadeh Pages 133-153
    According to Kant, men need a system of their own intellectual knowledge united under one Idea for reaching science. All parts and their relations of the system are determined a priori. This organized unity grows from within. Different a priori concepts of the system, leading to dual legislative realms, are natural concepts and the concept of freedom. The system itself unites this dualism to keep its unity .The transcendental ideas of reason have a role in this task. This essay wants to show it.
    Keywords: legislative realm, natural concepts, concept of freedom, transcendental idea, subordination, theoretical interest, practical interest