فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های سلامت محور
سال سوم شماره 2 (پیاپی 9، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • علی محمد مصدق راد*، امین ابن شهیدی، نازنین عبدالمحمدی صفحات 99-114
    مقدمه
    رضایت شغلی کارکنان نقش بسزایی در ارتقای کیفیت خدمات بیمارستان ها دارد و بهبود آن نیازمند برنامه ریزی هدفمند و منسجم است. این پژوهش باهدف بررسی تاثیر برنامه ریزی استراتژیک بر رضایت شغلی کارکنان بیمارستان انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه اقدام پژوهی مشارکتی بود که در یک بیمارستان خصوصی منتخب در شهر اصفهان در بازه زمانی 93-1391 انجام شد. برنامه استراتژیک بیمارستان منتخب تدوین و در آن هدفی برای بهبود رضایت شغلی کارکنان در نظر گرفته شد. میزان تاثیر برنامه استراتژیک بر رضایت کارکنان، قبل و بعد از اجرای آن با استفاده از پرسشنامه رضایت شغلی 9 بعدی سنجیده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شدند.
    یافته ها
    میزان رضایت شغلی کارکنان بیمارستان در سال 1391 حدود 58/6 درصد بود. بیشترین رضایت شغلی کارکنان در ابعاد ماهیت کار، نیازمندی های شغلی و همکاران و کمترین رضایت شغلی در ابعاد حقوق و دستمزد، ارتقای شغلی، شرایط کاری و امنیت شغلی بود. رضایت شغلی کارکنان در پایان سال 1393 به 64/7 درصد افزایش یافت (10/1 درصد بهبود). میزان تمایل کارکنان به ترک سازمان به میزان 61/4 درصد کاهش یافت (از 42/2 درصد در سال 1390 به 16/3 درصد در سال 1393). اجرای برنامه استراتژیک بیشترین تاثیر را بر ابعاد ارتقای شغلی، مدیریت و سرپرستی، همکاران و حقوق و دستمزد رضایت شغلی کارکنان داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    تدوین و اجرای درست یک برنامه استراتژیک مناسب علاوه برافزایش عملکرد سازمان می تواند باعث بهبود رضایت شغلی کارکنان و کاهش میزان تمایل آن ها به ترک سازمان شود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، رضایت شغلی، کارکنان، بیمارستان خصوصی، اقدام پژوهی مشارکتی
  • جعفرصادق تبریزی، فرید غریبی*، مرضیه کامکاری صفحات 115-126
    مقدمه
    مجوز دهی از رویکردهای ارزشیابی در نظام سلامت به شمار می آید که اهمیت ویژه ای در کسب حداقل الزامات مورد نیاز مراکز بهداشتی در شروع فعالیت و استمرار عملکرد آن ها دارد. مطالعه حاضر با هدف ممیزی مطب دندان پزشکان عمومی شهر تبریز بر اساس استانداردهای مجوز دهی کشور انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بود که در 197 مطب دندانپزشکی عمومی شهر تبریز که به صورت تصادفی انتخاب شدند انجام شد. داده های موردنیاز با استفاده از چک لیست محقق ساخته ای که دارای 75 سوال در 7 بعد اصلی شامل فضای فیزیکی، تجهیزات پزشکی، تجهیزات غیرپزشکی، نیروی انسانی، مدارک پزشکی و اطلاع رسانی، رعایت قانون و بخشنامه ها و نیز بهداشت و کنترل عفونت بود جمع آوری گردید. داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 19 وارد شدند و جهت تحلیل داده ها از آزمون های آماری T-test، ANOVA و Tukey استفاده گردید.
    یافته ها
    به طورکلی میزان رعایت استانداردها در مطب دندان پزشکان 78/5% بود که بیشترین تطابق مربوط به محور مدارک پزشکی و اطلاع رسانی با 92/3% و کمترین میزان انطباق مربوط به محور تجهیزات غیرپزشکی با 66/4% بود. بین سابقه کار دندان پزشکان با وضعیت مطب ها در حیطه های رعایت قانون و بخشنامه های ابلاغی ارتباط معنی داری وجود داشت، بدین معنا که با افزایش سابقه کاری، میزان رعایت این موارد بیشتر بود.
    بحث و نتیجه گیری
    علیرغم قابل قبول بودن وضعیت مطب های دندانپزشکی موردبررسی در برآورده نمودن الزامات مجوز دهی، هنوز کاستی هایی در برخی ابعاد مشاهده می شود. بی تردید، نتیجه مطالعه حاضر می تواند به مدیران در ارتقای وضعیت مطب دندان پزشکان و افزایش رضایت مندی جامعه کمک کند.
    کلیدواژگان: مجوز دهی، ممیزی، مطب، دندان پزشکان عمومی
  • علی جنتی، زهرا چگینی*، معصومه قلی زاده، نسترن ناصری، زهرا احمدی صفحات 127-139
    مقدمه
    بیمارستان یکی از اجزای مهم نظام بهداشت کشور است که نقش مهمی در سلامت انسان دارد. عدالت سازمانی، تلقی کارکنان از میزان رعایت انصاف و برابری در محیط کار می باشد و رفتار کارکنان را تحت تاثیر قرار می دهد. این مقاله به بررسی رابطه بین ادراک عدالت سازمانی و خودباوری کارکنان در یکی از بیمارستان های منتخب در شهر تبریز می پردازد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر، مطالعه ای توصیفی- تحلیلی بود که به صورت مقطعی بر روی 156 نفر از کارکنان یکی از بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. ابزارهای گردآوری داده ها، پرسشنامه خودباوری Chen، Gully و Eden و پرسشنامه عدالت سازمانی Rego و Cunha بود. در تحلیل داده ها از آزمون های آماری تحلیلی نظیر رگرسیون و همبستگی اسپیرمن و کای دو استفاده شد. داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 23 وارد شدند.
    یافته ها
    بین ابعاد عدالت سازمانی و خودباوری رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت (0/01 > P). همچنین بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون، عدالت اطلاعاتی پیشگویی کننده قوی تری برای خودباوری بود. در نهایت مولفه های عدالت رویه ای، مراوده ای و اطلاعاتی به میزان 14 درصد از تغییرات متغیر خودباوری را پیش بینی می کردند.
    بحث و نتیجه گیری
    از آنجا که ابعاد عدالت سازمانی بر خودباوری کارکنان اثر دارد، مدیران بیمارستان ها باید شیوه هایی مناسب جهت بهبود و ارتقای عدالت سازمانی اتخاذ نمایند تا باعث افزایش خودباوری و در نهایت برون داد کارکنان گردند.
    کلیدواژگان: عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای، عدالت اطلاعاتی، خودباوری، کارکنان، بیمارستان آموزشی
  • ندا ولی پور یکانی، سید مسعود موسوی نژاد، زهرا مشکانی* صفحات 141-150
    مقدمه
    کسور اعمال شده از طرف شرکت های بیمه بر صورتحساب های ارسالی، درآمد بیمارستان ها را تحت تاثیر قرار می دهد. در صورتی که بیمارستان به این مورد توجه نکند ممکن است هزینه خدمات را حتی با وجود ارائه آن دریافت نکند.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر، مطالعه ای توصیفی و گذشته نگر بود که در یکی از بیمارستان های نیروهای مسلح تهران در سال 1395 انجام شد. در این پژوهش 6717 پرونده بستری مورد بررسی قرار گرفت. لیست گزارش های کسور اسناد بستری با استفاده از فرم محقق ساخته شامل سرفصل های کسور ( جراحی، بیهوشی، خدمات، تصویربرداری، آزمایشگاه، لوازم، تخت، ویزیت و مشاوره) جمع آوری شد.
    یافته ها
    بیشترین علل کسور آشکار به دلیل اضافه درخواستی حق العمل جراحی و بیهوشی (30 % از کل کسور) بود. بیشترین بازگشت درآمد پس از بررسی پرونده ها به ترتیب مربوط به کم درخواستی (78%) و عدم ثبت خدمات مربوط به اعمال جراحی (17%)، اتاق عمل و بیهوشی (5%) بود که با شناسایی آن ها، حدود 327 میلیون ریال به منابع مالی بیمارستان افزوده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    واگذاری امور مربوط به ثبت و همچنین شناسایی پرونده های خدمات سرپایی به مسئولین واحدهای مذکور، سیستمی جهت جمع آوری و انتقال تجارب پرسنل به واحد بیمه، ایجاد سیستم پیشنهادات و دریافت ایده های کارمندان، تعاملات با مسئولین بیمه طرف قرار داد، توجیه پزشکان در ثبت صحیح کدهای جراحی و همچنین خدمات، تشکیل کمیته کسور از جمله روش هایی جهت کاهش سرفصل های کسور می باشد.
    کلیدواژگان: کسور، بیمه، نیروهای مسلح، بیمارستان
  • داریوش جعفرزاده*، رفعت محبی فر، رامتین شیشه چی، خانم رونا بحرینی صفحات 151-161
    مقدمه
    ایجاد جو سالم و مبتنی بر عدالت سازمانی، زمینه ساز یک سازمان سالم می باشد و از طریق آن می توان در جهت اعتلای سازمان پیچیده ای مانند بیمارستان گام برداشت. هدف از این پژوهش تعیین رابطه سلامت سازمانی با ادراک سیاست های سازمانی در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی قزوین بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر، مطالعه ای توصیفی- تحلیلی بود که بر روی 371 نفر از کارمندان بیمارستان های آموزشی شهر قزوین که به روش نمونه گیری طبقه ای ساده انتخاب شده بودند، انجام شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های سلامت سازمانی پارسونز و برای سنجش ادراک سیاست سازمانی از پرسشنامه کاچمر وکارلسون استفاده شد. جهت تحلیل، از آزمون های کای دو، تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تحلیل رگرسیون چند متغیری گام به گام استفاده شد. برای این منظور، از نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد.
    یافته ها
    در بیمارستان های مورد بررسی در 8 /76% موارد، سلامت سازمانی از دیدگاه کارکنان در سطح بالا و خیلی بالا قرار داشت و سیاست سازمانی نیز در 8/9% موارد در سطح بالا بود. بین سیاست سازمانی و سلامت سازمانی رابطه معکوس و معنی داری وجود داشت بدین معنا که با کاهش سیاست سازمانی، سلامت سازمانی افزایش می یافت (69 0/0 = P).
    بحث و نتیجه گیری
    ضروری است تا در بیمارستان، به موضوع سلامت و سیاست سازمانی توجه کافی شده و محیطی در آن ایجاد شود که کارکنان و پرسنل، روابط سازمانی موثرتری داشته باشند. پیشنهاد می شود سطوح سازمانی به طور شفاف تعریف و مشخص شده و در راستای بهبود جو سازمانی، اقدامات لازم به عمل آید.
    کلیدواژگان: ادراک سیاست سازمانی، سلامت سازمانی، بیمارستان آموزشی، کارکنان
  • محمد نریمانی، حمیدرضا صمدی فرد* صفحات 163-173
    مقدمه
    دانشجویانی که از سلامت معنوی بالایی برخوردار باشند، می توانند با مشکلات زندگی شخصی خود سازگاری بیشتری داشته باشند. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین ناگویی خلقی و نارسایی شناختی با سلامت معنوی در پسران دانشجو در دانشگاه پیام نور انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر، پژوهشی توصیفی- تحلیلی بود که بر روی 268 نفر از پسران دانشجو در دانشگاه پیام ور اردبیل که به شیوه نمونه گیری تصادفی چندخوشه ای چندمرحله ای انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های ناگویی خلقی (20 سوال)، نارسایی شناختی (25 سوال) و سلامت معنوی (20 سوال) بود. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری تحلیلی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه انجام شد. داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 23 وارد شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین ویژگی های دموگرافیک پسران دانشجو نظیر سن، رشته، مقطع تحصیلی، اشتغال و وضعیت تاهل با سلامت معنوی رابطه آماری معنی داری وجود نداشت؛ اما بین ناگویی خلقی و نارسایی شناختی با سلامت معنوی دانشجویان رابطه معنی داری مشاهده شد. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که ناگویی خلقی و نارسایی شناختی قابلیت پیش بینی سلامت معنوی را در پسران دانشجو دارا بودند (0/05 > P).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به تاثیرگذاری ناگویی خلقی و نارسایی شناختی در سلامت معنوی دانشجویان توصیه می شود که با آموزش های غلبه بر ناگویی خلقی و نارسایی شناختی به دانشجویان در بهبود سلامت معنوی کمک کرد.
    کلیدواژگان: ناگویی خلقی، نارسایی شناختی، سلامت معنوی، دانشجویان
  • علیرضا یوسفی، احمد صادقی* صفحات 175-186
    مقدمه
    بررسی نیازهای آموزشی مدیران بیمارستان ها، مرحله ای مهم در برنامه ریزی، اجرا و ارزشیابی و یکی از گام های مهم جهت توانمندسازی آنان بوده که نقش مهمی در ارتقاء و بهبود عملکرد سازمانی دارد . این مطالعه با هدف تعیین نیازهای آموزشی مدیران بیمارستان های شهر شیراز انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه توصیفی-تحلیلی حاضر به صورت مقطعی و بر روی 96 نفر از مدیران ارشد و میانی بیمارستان های شیراز در سال 1394 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه POSDCORB شامل 54 سوال در 7 حیطه مهارت های برنامه ریزی، سازمان دهی، کارمندیابی، هدایت، هماهنگی، گزارش دهی و بودجه بندی بود. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تحلیلی ضریب همبستگی پیرسون، ANOVA و T-Test تحلیل گردیدند. داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 23 وارد شدند.
    یافته ها
    میانگین امتیاز نیازهای آموزشی مدیران بیمارستان به ترتیب در ابعاد بودجه بندی (3/43)، برنامه ریزی (3/40)، هماهنگی (3/37)، هدایت (3/25)، سازمان دهی (3/21)، کارمندیابی (3/19) و گزارش دهی (3/08) بود. بین مهارت هماهنگی با رشته تحصیلی آنان (0/041=P) و همچنین سابقه مدیریت (0/023=P) رابطه آماری معنادار مشاهده گردید. بین مهارت برنامه ریزی با متغیرهای سابقه کار (0/012=P) سابقه مدیریت (0/021=P)، سطح تحصیلات (0/036=P) و رشته تحصیلی (0/026=P) و همچنین مهارت هدایت با متغیر سابقه مدیریت (0/016=P)، رابطه آماری معناداری مشاهده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    نیاز به مهارت هایی از قبیل بودجه بندی و برنامه ریزی در مدیران بیمارستان ها بیشتر احساس می شود؛ لذا بایستی به برگزاری دوره های آموزشی در زمینه های مذکور توجه ویژه ای داشت.
    کلیدواژگان: نیاز آموزشی، مدیران بیمارستان، مهارت های مدیریتی
  • عالمه ده نبی، محمد اصغری، حمید رادسپهر* صفحات 187-201
    مقدمه
    توانمندی نیروی انسانی مهم ترین عامل بقاء سازمان است. بیمارستان ها یکی از سازمان های مهم ارائه خدمات بهداشتی- درمانی به شمار می آیند، که در بازگشت و حفظ سلامت جسمانی و روانی بیماران نقش مهمی را ایفا می کند؛ بنابراین توجه ویژه به توانمندسازی افراد در بیمارستان ها از هر سازمان دیگری با اهمیت تر می باشد؛ لذا هدف پژوهش حاضر ارزیابی مولفه های توانمندی روانشناختی در پرستاران است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر، مطالعه ای توصیفی- تحلیلی بود که بر روی 170 نفر از پرستاران بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار که با روش نمونه گیری طبقه ای –تصادفی انتخاب شده بودند، انجام شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد توانمندسازی روان شناختی اسپریتزر که شامل 15 سوال و پنج بعد احساس معناداری، خودکارآمدی، تاثیر، اعتماد و خودمختاری بود، استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آزمو های آماری تحلیلی نظیر تی تست و آنالیز واریانس استفاده شد. داده ها در نرم افزاری آماری SPSS نسخه20 وارد شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره کل توانمندی روانشناختی پرستاران (8/9±39/19) بود. از بین مولفه های توانمندی روانشناختی بعد معنی داری، بالاترین میانگین (2/7±9/24) و بعد تاثیر، پایین ترین میانگین (4/2± 6/11) را به خود اختصاص داد. بین توانمندی روانشناختی پرسنل با جنسیت، سن، میزان سنوات خدمت، نوع فعالیت بخش، رضایت از کار، رضایت از بخش کاری، رضایت از مافوق ارتباط آماری معنی داری وجود داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت توانمندی روانشناختی می توان پیشنهاد کرد مدیران بیمارستان های آموزشی با شناسایی فرآیندهای اجتماعی که در طرز نگرش افراد موثر است و ایجاد جوی که زمینه ساز توانمندی کارکنان باشد، به افزایش سطح شاخص های توانمندی پرستاران توجه بیشتری نمایند.
    کلیدواژگان: توانمندی روان شناختی، شایستگی، احساس تاثیر، پرستاران، بیمارستان های آموزشی
|
  • Ali Mohammad Mosadeghrad*, Amin Ebneshahidi, Nazafarin Abdolmohammadi Pages 99-114
    Background and Objectives
    Hospital staff's job satisfaction has a significant role in improving the quality of hospital productivity. This study aimed to examine the impact of strategic planning on hospital staff's job satisfaction.
    Methods
    This participatory action research was carried out in a selected private hospital in Isfahan/ Iran during 2012-2014. The hospital strategic plan, with a goal for improving job satisfaction was designed and implemented. Employees’ job satisfaction was measured before and after implementing the strategic plan through 9-item Job Satisfaction Questionnaire. Data were analyzed through SPSS22 software package.
    Results
    The rate of subject's job satisfaction in 2012 was approximately 58.6%. The highest satisfaction rate was found for the nature of job and job and coworker's needs and the lowest was obtained for salary, job promotion, work conditions and job security. Employees’ job satisfaction increased to 64.7% in 2014 (10.1% improvement). Employees’ tendency for job quit decreased by 61.4% (from 42.2% in 2012 to 16.3% in 2014). Strategic plan had the most impact on dimensions of job promotion, management and supervision, coworkers and salary.
    Conclusion
    Adequate designing and implementation of a strategic plan can improve job satisfaction of employees and reduces their tendency for job quit.
    Keywords: Strategic planning, Employees, Job satisfaction, Hospital, Case study
  • Jafar Sadegh Tabrizi, Farid Gharibi*, Marzieh Kamkari Pages 115-126
    Background and Objectives
    Licensure is a healthcare evaluation approach which has particular importance in compliance with minimum requirements of healthcare centers for getting started and continuing their performance. The aim of this study was auditing of Tabriz general dentistry offices based on licensure standards.
    Methods
    This descriptive- analytical study was done in 197 general dentistry offices in Tabriz city selected randomly. The required data were gathered using a researcher-made checklist with 75 questions in 7 main dimensions including physical environment, medical equipment, nonmedical equipment, human resources, medical records and informatics, policy consideration, and hygiene and infection control. Data analysis was done using t-test, ANOVA and Tukey statistical tests and through SPSS19 software package.
    Results
    The total rate of compliance with licensure standards in Tabriz dentistry offices was 78.5%. The highest and lowest rates of compliance were respectively in dimensions of “medical records” (92.3%) and “non-medical equipment” (66.4%). There was significant relationship between “job experience of dentists” and standards compliance score in “law and policy consideration” and “hygiene and infection control” dimensions; so that, more job experience was associated with higher compliance score in these dimensions.
    Conclusion
    Despite acceptable status of the assessed dentistry offices in regard to licensure requirements, there are still shortcomings in some dimensions. No doubt, the obtained results could help authorities to improve the status of dentistry offices and increase community satisfaction.
    Keywords: Licensure, Audit, office, General dentists
  • Ali Janati, Zahra Chegini, Masumeh Gholizadeh, Nastaran Naseri, Zahra Ahmadi Pages 127-139
    Background and Objectives
    Hospitals are one of the important components in a health care system and have significant role in health of humans. Organizational justice shows the perception of fairness and equality in the workplace by staff and affects their behavior. This study examines the relationship between organizational justice perception and self-efficacy in employees of a selected hospital of Tabriz/ Iran.
    Methods
    This was a cross-sectional descriptive- analytic study performed on 156 employees of one of the selected hospitals of Tabriz University of Medical Sciences. Chen, Gully & Eden Self-efficacy questionnaire and Rego and Cunha organizational justice questionnaire were used as data collection tools. Data analysis was done through SPSS23 and using analytic statistical tests such as Spearman correlation, Chi-Square and regression.
    Results
    There was a significant positive relationship between dimensions of organizational justice and self- efficacy (P
    Conclusion
    Since dimensions of organizational justice affect employee's self- efficacy, hospital managers should find appropriate strategies for improving organizational justice in order to increase self- efficacy and ultimately the performance of their employees.
    Keywords: Distributive justice, Procedural Justice, Interactional Justice, Informational Justice, Self efficacy, Staff, Educational Hospital
  • Neda Vali Pour, Seyed Masud Mosavi Negad, Zahra Meshkani* Pages 141-150
    Background and Objectives
    Deductions applied by insurance companies on sent bills affect the income of hospitals. If hospitals do not pay attention to this issue, it is probable that they do not receive the costs that they have paid even for the provided services.
    Methods
    In this retrospective descriptive study conducted in one of the armed forces hospitals in Tehran in 2015, 6717 medical files belonged to the admitted cases were investigated. The list of reported deductions for admitted cases was prepared using a self-made form that included deduction topics (surgery, anesthesia, services, imaging, laboratory, supplies and equipment, beds, visit and counseling).
    Results
    The highest rate of deduction was due to the additional request for surgery and anesthesia (30% of total deduction). The highest rates of return were respectively related to request lower than tariff rate (78%) and absence of recording services related to surgical activities (17%) and operating room and anesthesia (5%). After identifying these cases, a total of 3270 million Rial was returned to the financial resources of hospital.
    Conclusion
    Some strategies for reducing deductions are transferring affairs related to the registration and identification of outpatient services to the authorities of the units, establishing a system for collecting the experience of personnel and transferring them to the insurance organizations, creating a system for receiving the suggestions and ideas of employees, establishing interactions with the authorities of the contracting insurance companies, having physicians to record correct codes of surgery and services as well as establishing deduction committees.
    Keywords: Deduction, Insurance, Armed Forces, Hospital
  • Dariush Jafarzadeh*, Rafat Mohebbifar, Ramtin Shishechi, Rona Bahreini Pages 151-161
    Background and Objectives
    Creating a healthy environment that is based on organizational justice leads to a healthy organization and can be used to promote complex organizations such as hospitals. The main purpose of this study was to determine the relationship between organizational health and perception of organizational politics in educational hospitals of Qazvin University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive-analytic study was performed on 371 staff members of educational hospitals in Qazvin/ Iran selected through simple stratified sampling method. Organizational Health Questionnaire adapted from Parsons Pattern and Kachmr and Carlson’s (1997) Perceptions of Organizational Politics Scale were used for data collecting. Data analysis was done through SPSS20 and using Chi-square, independent t-test, Pearson correlation coefficient and stepwise multivariate regression analysis.
    Results
    In the studied hospitals, organizational health from the perspective of employees was in high and very high levels in 76.8% of cases and organizational politics was high in 8.9% cases. There was a significant inverse relationship between organizational politics and organizational health; that is, reduction of organizational politics was significantly associated with organizational health increase (P=0.069).
    Conclusion
    It is necessary to pay special attention to health and organizational politics in hospitals and to create an environment with more efficient organizational relationships among staff. It is also recommended to define and determine the levels of organization clearly and to take the necessary measures to improve the organizational climate.
    Keywords: Perceptions of Organizational Politics, Organizational Health, Educational Hospital, Staff
  • Mohammad Narimani, Hamidreza Samadifard* Pages 163-173
    Background and Objectives
    Students with a high spiritual health can adapt to the problems in their personal life. The purpose of this study was to investigate the relationship of alexithymia and cognitive failure with spiritual health in male students of Ardabil Payam-e Noor University.
    Methods
    This descriptive-analytic study was performed on 268 male students of Ardabil Payam-e Noor University selected through multistage multi-cluster random sampling. Data collection tools included questionnaires of alexithymia (20 items), cognitive failure (25 items), and spiritual well-being (20 questions). Data were entered into SPSS version 23 and analyzed using inferential statistics tests, Pearson Correlation Coefficient and Multiple Regression tests.
    Results
    There was no statistically significant relationship between demographic variables (age, educational level and field, occupation and marital status) and spiritual health among male students. However, alexithymia and cognitive failure showed significant statistical relationships with spiritual well-being. According to multiple regression results, alexithymia and cognitive failure have the potential for predicting spiritual well-being in male students (P
    Conclusion
    Considering the effect of alexithymia and cognitive failure on students’ spiritual health, it is recommended to help students to improve their spiritual health by overcoming alexithymia and cognitive failure.
    Keywords: Affective Symptoms, Cognition, Health, Students
  • Ali Reza Yusefi, Ahmad Sadeghi* Pages 175-186
    Background and Objective
    Identifying needs of hospital administrators is an important step in planning, implementation and evaluation of educational courses and is one of the important steps to empower hospital heads and consequently to improve the organizational performance. This study aimed to determine the educational needs of hospital's heads in Shiraz/ Iran.
    Methods
    This cross-sectional, descriptive-analytic study was done on 96 chief and mid-level managers of hospitals in Shiraz in 2015. The data gathering tool was POSDCORB questionnaire consisting of 54 questions in 7 areas of Planning, Organizing, Staffing, Directing, Coordinating, Reporting and Budgeting. Data were analyzed through SPSS23 software using ANOVA tests and t-Test.
    Results
    Based on the obtained mean scores for each domain, educational needs were prioritized as budgeting (3.43 of 5), planning (3.40), coordinating (3.37), directing (3.25), organizing (3.21), recruitment (3.19) and reporting (3.08). Coordination skill showed significant relationship with level of education (P=0.041) and management experience (P=0.023).Planning skill had significant relationship with management experience (P= 0.021), level of education (P=0.036), work experience (P=0.012), and Field of Study (P= 0.026). There was also significant relationship between leadership skill and management experience (P=0.016).
    Conclusion
    Skills such as budgeting and planning seem to be more required for hospital managers; therefore, it is necessary to pay special attention to holding training courses in these fields.
    Keywords: Educational Needs, Hospital Managers, Managerial Skills
  • Alemeh Dehnabi, Mohammad Asghari, Hamid Radsepehr* Pages 187-201
    Background And Objectives
    The ability of human resources is the most important factor in the survival of an organization. Since, hospitals are one of the important health care organizations that play an important role in returning and maintaining the physical and mental health of patients, it is essential to pay special attention to empowering staff of hospitals.The aim of this study was to assess the psychological empowerment components in nurses.
    Methods
    This descriptive-analytic stusy was performed on 170 nurses working in hoapitals of Sabzevar University of Medical Sciences selected through stratified random sampling. Spreitzer psychological empowerment questionnaire was used to collect data. The questionnaire includes 15 questions in five dimensions of meaningfulness, self-efficacy, impact, trust and autonomy. Data were analyzed through SPSS20 and using t- test and ANOVA.
    Results
    Mean score of psychological empowerment of nurses was 39.19±9.8. Among components of psychological empowerment, meaningfulness had the highest mean score (9.24 ±2.7) and impact had the lowest (6.11 ±2.4). Psychological empowerment showed significant relationship with sex, age, job experience, type of ward, and satisfaction of the job, the ward and the superordinate.
    Conclusion
    The managers of educational hospitals are recommended to increase the level of empowerment indicators in their employees by identifying social processes that affect their attitudes and creating an environment that is the basis of empowerment.
    Keywords: Psychological empowerment, Competence, Nurses, Teaching hospitals