فهرست مطالب

پژوهش ملل - پیاپی 25 (دی 1396)

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 25 (دی 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صدیقه رحیمی* صفحه 7
    جمهوری اسلامی ایران بعنوان یک قدرت و بازیگر تاثیرگذار در منطقه خاورمیانه همواره از جایگاه بالایی برخوردار بوده است. سیاست اعلامی و اعلانی ایران همواره مبتنی بر ایجاد یک نظم منطقه ای پایدار در این منطقه پرآشوب و بی ثبات بوده است. با پیروزی حسن روحانی در خرداد 1394 بعنوان یازدهمین رئیس جمهور و به ثمر رسیدن توافق هسته ای تحت عنوان برجام، سیاست خارجی ایران نیز با بازگشت به سیاست تنش زدایی و بازیابی به شکل تکاملی آن یعنی تعامل سازنده، متفاوت از گذشته به دنبال ایجاد نظم پایدار منطقه ای در این گستره جغرافیایی پرآشوب جهان یعنی خاورمیانه برآمد که تداوم مولفه های گذشته با همراهی شرایط جدید منطقه ای- جهانی و توافق برجام را تجربه می کرد. در این چارچوب، پرسش اصلی پژوهش بر این مبنا خواهد بود که؛ رویکرد سیاست خارجی ایران نسبت به نظم منطقه ای خاورمیانه در دوران پسابرجام چگونه خواهد بود؟ فرضیه اصلی پژوهش نیز به دنبال پاسخ به پرسش اصلی اینگونه است که، جمهوری اسلامی ایران در دوران پسابرجام با رویکرد مبتنی بر تنش زدایی و تعامل سازنده، سیاست نظم منطقه ای پایدار در چارچوب نظم سازی تعاملی را در پیش می گیرد.
    کلیدواژگان: نظم منطقه ای، سیاست خارجی ایران، دولت یازدهم، تنش زدایی، تعامل سازنده
  • شهره شهسواری فرد* صفحه 29
    تاثیرگذاری فرهنگ در حوزه سیاست خارجی به حدی است که در عصر کنونی از فرهنگ بعنوان قدرت نرم، یا دیپلماسی فرهنگی در سیاست خارجی بحث می شود. نفوذی بر روی توده های خارجی و آوردن آنها به صحنه بین المللی، به منظور فراهم آوردن فشار موثر به دولت های آنها. به عبارتی فرهنگ یک ملت به جهان بیرون عرضه می شود و خصوصیات منحصر به فرد فرهنگی ملت ها در سطوح دوجانبه و چندجانبه ترویج می یابند. در میان انواع دیپلماسی نوین، این نوع دیپلماسی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. زیرا به کشورها اجازه می دهد که با استناد به عناصر کلیدی و نفوذ دولت های خود، بطور مستقیم با مخاطبان خارجی، به انضمام مردم معمولی و رهبران، در ارتباط باشند. در این راستا نگارنده، به شیوه توصیفی درصدد یافتن تاثیر زبان و ادبیات بعنوان متغیری مستقل و تاثیرگذار بر رهیافت دیپلماسی فرهنگی بعنوان یک متغیر وابسته و تاثیرپذیر است. در پاسخ به این سوال که آیا این فرآیند، به برخورد تمدن ها می انجامد و یا به افزایش همکاری در روابط بین الملل منجر می گردد؛ بنابراین ضمن بررسی جایگاه دیپلماسی فرهنگی در میان انواع دیپلماسی نوین، به مدیریت این نوع دیپلماسی نیز به منظور تامین منافع ملی مورد هدف، توجه شده است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی، ایران، قدرت نرم، زبان و ادبیات
  • علی محمد حقیقی، مسلم بامری* صفحه 45
    نشاط سیاسی و آرامش روانی در هر کشوری لازمه هماهنگی و بهاء دادن به انجمن های مردم نهاد به ویژه احزاب و تشکل های سیاسی است که نقش بی بدیلی در ارتقاء آگاهی های سیاسی و مشارکت مردم در تعیین سرنوشت امورات خود دارا است؛ موضوعی که به یکی از دل مشغولی های دولت های مختلف در کشورهای کمتر توسعه یافته تبدیل شده است. تشکیل احزاب سیاسی در ایران به بیش از صد سال اخیر می رسد و همواره به دلایل گوناگون دچار فراز و نشیب هایی بوده است. هرگاه احزاب سیاسی و مشارکت مردم در تصمیم گیری رشد پیدا کند توسعه سیاسی و نشاط سیاسی در کشور ملموس می باشد. نکته تاریک در توسعه سیاسی با تکیه بر گسترش و سازمان بندی احزاب این است که اکثر احزاب و تشکل های سیاسی در کشورمان در ایام انتخابات فعالیت می کنند و در سایر ایام غیرفعال می گردند و در همین راستای شخصیت های برجسته ملی و فرهنگ عشیره ای با نفوذ کلامی و جاذبیت خود تاثیر بیشتری دارند تا احزاب. پژوهش حاضر به بررسی احزاب و نهادهای مدنی و تاثیر آن در نشاط سیاسی و اجتماعی مردم در چهار ساله اول دولت روحانی پرداخته است و وضعیت تشکل ها و انجمن های سیاسی با هرگونه سلایق سیاسی مختلف را در این دوران مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: احزاب، نشاط سیاسی، نهادهای مدنی، دولت یازدهم
  • مسعود اخوان کاظمی، سجاد رستمی* صفحه 63
    بیعت یکی از مهمترین مسائل اجتماعی- سیاسی در اسلام است که بنا بر شرایط و تحولات تاریخی از صدر اسلام تاکنون در اشکال متعددی متبلور گشته است. در در مقاله حاضر، هدف این است که ابتدا چیستی و چگونگی بیعت مطرح گردد و سپس اشکال آن مورد بررسی واقع شود. بدین ترتیب، در پژوهش پیش رو تلاش بر این است که به این سوالات پاسخ داده شود. ماهیت بیعت چیست و شیوه اجرایی آن چگونه بوده است؟ بیعت چه جایگاهی در قرآن و نهج البلاغه دارد؟ تفاوت دیدگاه های اساسی اهل سنت و اهل تشیع در قبال مسئله بیعت، در چه نقطه نظرهایی است؟ در عصر حاضر بیعت کارکردی نمادین دارد یا آنکه اهمیت و کاربرد بنیادین خود را در جریان مسائل سیاسی حفظ نموده است؟ بیعت به چه اشکال و صوری اجرا شده است؟ یافته های مهم پژوهش، ارزش والای مفهوم بیعت در چارچوب بنیادین اسلام و تاکید قرآن و اولیای الهی بر آن، را تایید می کند. هر چند که نسبت به مسئله بیعت و فرایند اجرایی آن در میان مذاهب اسلامی، یک عقیده واحد وجود ندارد، ولی می توان گفت نظام سیاسی مسلمانان امروزه در کسب مشروعیت سیاسی خویش از بیعت غافل نشده و لذا، اهمیت و کاربرد سیاسی آن در طول تاریخ اسلام حفظ شده است. روش بکارگرفته شده در تحقیق حاضر، توصیفی- تحلیلی از نوع مطالعات کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: بیعت، اسلام، اندیشه سیاسی، حکومت، مردم
  • ناهید حسینی مقدم *، بهرام یوسفی صفحه 79
    در این پژوهش به تحولات کشور یمن از سال 2011 که شروع جدی تر اعتراضات نسبت به نظام حاکم بود، تا سال 2015 که تهاجم عربستان به این کشور اتفاق افتاد بررسی شده و سیاست های کشور عربستان در طول این چند سال در رابطه با تحولات یمن مورد مطالعه قرار گرفت. بررسی ها و تحلیل های انجام یافته نشان از این دارد که سیاست خارجی عربستان سعودی معطوف به بسط نفوذ و حداکثر نمودن امنیت بوده است. در رابطه با کشورهای اسلامی، عربستان کوشیده است تا خود را بعنوان رهبر جهان اسلام مطرح نموده و از آئین وهابیت در جهت جلوگیری از نفوذ و قدرت یابی رقبای منطقه ای خود از جمله ایران بهره گیرد. نفت و ژئوپلیتیک نیز دو عاملی بوده اند که سبب اهمیت یافتن عربستان در سطح بین المللی گردیده و این کشور با تکیه بر این عوامل توانسته است در سطح بین المللی متحدانی را با خود همراه سازد. در مجموع سیاست های عربستان در تحولات یمن براساس دو عامل ایدئولوژی و ژئوپولیتیک صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: عربستان، سیاست، جنگ یمن، تحولات، امنیت
  • محمد جواد آشفته*، فاطمه یعقوبی صفحه 105
    پژوهش پیش رو تحت عنوان زندگی چهارگانه رضا شاه پهلوی می باشد. چرا که همیشه تنها کسانی که روی پرده نمایش در حال اجرای برنامه ها می باشند همه بازیگران اصلی نیستند، بلکه بازیگران دیگری نیز وجود دارند که در پشت پرده به ایفاء نقش می پردازند. در دربار رضا شاه نیز همین گونه بود، چنانکه در خاطرات ثریا اسفندیاری به زنانه بودن دربار پهلوی، مکرها و ترفند های این زنان در رسیدن به اهداف شان اشاره شده است. باتوجه به نقشی که زنان رضا شاه بویژه تاج الملوک در دربار و سیاست کشور ایفاء می کردند، می توان حکومت پهلوی را یک حکومت تاثیرپذیرفته از قدرت زنان دانست. از آنجائیکه در سایر کتب و مقالات مربوط به خاندان پهلوی درباره دیگر زنان و فرزندان رضا شاه کمتر صحبت به میان آمده است، این پژوهش درصدد است به این سوال که علت چهار بار ازدواج رضا شاه چه بود؟ و اینکه همسر و فرزندان وی چه کسانی بوده اند و چه نقشی در عرصه سیاست ایفاء کرده اند، با روش تاریخی- تحلیلی پاسخ دهیم.
    کلیدواژگان: رضاشاه، تاج الملوک آیرملو، توران امیر سلیمانی، عصمت الملوک دولتشاهی
  • محمود حسن آبادی *، سجاد غلامی انجیرکی صفحه 127
    مبحث فرجام شناسی و معاداندیشی از مباحث مهم و عمیق اعتقادی است که مورد اهتمام ادیان و آئین های مختلف بوده و در آثار بزرگ ادبی نیز وارد شده است. در این پژوهش، غزلیات حافظ را از این منظر مورد مطالعه قرار داده ایم، شواهد مرتبط با فرجام شناسی را از دیوان شاعر استخراج، سپس به صورت واژه ای و ترکیبی تقسیم بندی نموده و ابیات شاهد را با توضیحاتی همراه ساخته ایم و تاکنون کاری به این شکل در اینباره انجام نشده است. هدف از این پژوهش یافتن پاسخی برای این سوال ها بوده که بازتاب مساله فرجام شناسی در ذهن و زبان حافظ چگونه است؟ او در دستیابی و بیان دیدگاهش نسبت به فرجام از چه منابعی بهره برده است؟ نتایج تحقیق نشان می دهد که شاعر، اعتقادی راسخ و راستین به فرجام و جهان و زندگی پس از مرگ داشته و به شیوه ها و انگیزه های مختلف با استناد و اقتباس از قرآن کریم، روایات اسلامی و باورهای اسطوره ای از آن سخن گفته است.
    کلیدواژگان: اساطیر، اسلام، حافظ و فرجام شناسی
|
  • Sedigheh Rahimi * Page 7
    Islamic republic of Iran as a power and an influential actor in the middle east region always has enjoyed from high position announcement policy and the declaration of Iran always was based on creating a sustainable regional order in this tumultuous and unstable area. with the victory of Hassan Rouhani in June 1394 as the eleventh president and to score nuclear agreement under the titleBarjam,Iranian foreign policy also by returning to détente policy and retrieve to its evolutionary form that's mean interaction, different from the past looking for create the regional sustainable order in this tumultuous geographic range of ​​the world that's mean the middle east who would experience continuity of past components with the accompaniment new regional-global conditions and make an agreement Barjam. in this framework, the main research question it will be based on this that; how will be Iranian foreign policy approach relative to the regional order of the middle east in the post Barjam era? The main hypothesis of the research is also looking for to answer the main question is this that, Islamic republic of Iran in the post Barjam era with an approach based on détente and constructive interaction, goes ahead sustainable regional order politics in the framework of interactive ordering.
    Keywords: Regional Order, Iran's Foreign Policy, The Eleventh Government, Détente, Interaction
  • Shohreh Shahsavari Fard * Page 29
    The influence of culture on the foreign policy field is such that culture is considered as a soft power in foreign policy in the current era; which they give the title of cultural diplomacy. Penetrating in the foreign masses and bringing them to the international scene, in order to provide effective pressure on their governments. In other word, the culture of a nation is presented to the outside world, and the unique cultural characteristics of nations are promoted at bilateral and multilateral levels.Out of various forms of modern diplomacy, cultural diplomacy is of special significance. diplomacy allows countries to directly contact ordinary people and leaders of public opinion by employing influential elements of their cultures.Authors aimed to determine the influences of language and literature as independent factors on cultural policy as a dependent variable.findings of present study help to identify that this interaction would be constructive or results clash civilization.The present paper will first discuss status of cultural diplomacy among various forms of modern diplomacy before focusing on management of cultural diplomacy by various countries which seek to meet their national interests.
    Keywords: Cultural Diplomacy, Iran, Soft Power, Literature, Language
  • Ali Mohammad Haghighi, Muslim Bameri * Page 45
    Political exhilaration and mental relaxation in any country is requisite for coordination and giving price to NGO's forums especially parties and political organizations that has an irreplaceablerole in promoting political awareness and people's participationin determining the fate of their affairs; A subject that has converted to one of worries of various governments in less developed countries. Formation of political parties in Iran reach to more than a hundred years ago and always for a variety of reasons has been ups and downs. Whenever Political parties and people's participation grow in decision making political development and political exhilaration in the country is tangible. A dark point in political development relying on expansion and organize of parties this is that most parties and political organizations in our country active (practice) in the election days and deactivate on other days and in the same vein prominent national figures and tribal culture with verbal influence and their attractiveness have more impact to the parties. Current study has paid to review parties and civil society organizations and its effect at political and social vitality (exhilaration) of the people in the first four years of Rouhani's government and examines the status of the formations and political associations with any political tastes in this era.
    Keywords: Parties, Political Exhilaration, Civil Society Organizations, The Eleventh Government
  • Masoud Akhavan Kazemi, Sajjad Rostami * Page 63
    Allegiance is one of the most important social-political issues in Islam which according to conditions and historical developments crystallized from the early days of Isla till now in many forms. In the present article, the goal is this that first to raised quiddity and how allegiance and then to be investigated its forms. Thus, In the ahead study trying to answered to these questions. what is the nature of allegiance and how was its implementation? What has the allegiance's position in Quran and Nahj al-Balaghah? The difference between the basic views of Sunni and Shia regarding the allegiance issue is in which point of view? Nowadays, allegiance has symbolic function or that preserved its importance and fundamental application in the course of political issues? Allegiance is executed to what forms and the faces? Research important findings conforms the supreme value of allegiance's concept in the fundamental framework of Islam and emphasis of the Quran and divine guardians on it. Even though there is no unit opinion, relative to the allegiance issue and its implementation process among Islamic religions, but it can be said Muslim political system today unaware of allegiance to gain political legitimacy therefore, preserved its importance and its political application throughout the history of Islam. Employed method in this study, is descriptive-analytical type of library studies.
    Keywords: Allegiance, Islam, Political Thought, Government, People
  • Nahid Hosseini Moghadam *, Bahram Yousefi Page 79
    In this research checked Yemen's developments since 2011 that was the start of more serious protests relative to the ruling system, until 2015 that happened Saudi invasion to this country and be studied Saudi Politics during these few years in relation to Yemen's developments. Reviews and done analysis is sign of this Saudi foreign policy has been depending on expansion of penetration and maximizing security. In relation to Islamic countries, Saudi Arabia has tried to bring up yours as leader of the Islamic World and benefit from the Wahhabi religion in order to prevent Infiltration (penetration) and the power of your regional rivals Including Iran. Oil and geopolitics also have been two factors that has made Saudi Arabia more important internationally and this country could able to rely on these factors internationally bring allies together. Overall it takes place Saudi politics in Yemen's developments according to two factors ideology and geopolitics.
    Keywords: Saudi Arabia, Politics, Yemen War, Developments, Security
  • Mohammad Javad Ashofteh*, Fatemeh Yaghoubi Page 105
    The current research is under title quad Reza Shah's Life. Because always only those who are running programs on display screen are not all main actors but also exist other actors that play a role behind the screen. Also at the court of Reza Shah it was the same as in the memoirs of Soraya Esfandiari is mentioned to Pahlavi's court femininity the clues and tricks of these women to achieve their goals. According to the role that Reza Shah's women especially Taj al-Muluk played in court and politics of the country, can be known Pahlavi's government an influential government of women's power. Because in other books and articles related to the Pahlavi dynasty about Reza Shah's other women and children less talk has been made, this research is trying to answer this question by historical-analytical method that what was Reza Shah's four times marriage reason? And that who have been his wife and children and what role they played in arena politics.
    Keywords: King Reza, Taj al-Muluk Ayramlu, Turan Amirslomani, Esmat Al-Muluk Dowlatshahi
  • Mahmoud Hassan Abadi *, Sajjad Ghulami Anjirki Page 127
    Teleology topic and monetization is an important topic and deep faith which was religious affairs and various rituals and also entered in great literary works. in this research, we have studied Hafiz's lyrics from this perspective, extracted evidence related to teleology from the poet's poem, then divided as a word and hybrid and weve made it verses witness take with explanations and so far it's not done do something like this in this regard. This research's aim been find an answer for these questions that how is the reflection of teleology issue in Hafez's mind and language? What resources did he benefit in access and expressing his point of view towards the teleology? Research's results show that the poet has firm conviction to the teleology and the world and life after death and to ways and various motives with citation and adaptation of the Holy Quran, Islamic narrations and mythical beliefs that has spoken of it.
    Keywords: Mythology, Islam, Hafez, Teleology