فهرست مطالب

دست آوردهای روانشناسی بالینی - سال دوم شماره 1 (بهار 1395)

نشریه دست آوردهای روانشناسی بالینی
سال دوم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • سعید آریاپوران *، الهام ندیمی، جواد کریمی صفحات 1-14
    کودکان بی سرپرست از مشکلات روانشناختی زیادی در رنج هستند. هدف پژوهش حاضر بررسی مقایسه ی علایم اختلالات برون سازی شده (بیش فعالی-کاستی توجه، بی اعتنایی/نافرمانی مقابله ای و سلوک) در کودکان بی سرپرست و دووالد بود. به همین منظور، 49 نفر از کودکان بی سرپرست و 49 نفر کودک دارای دو والد از شهرستان کرمانشاه با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. کودکان هر دو گروه از نظر سن و جنس با همدیگر همتا شدند. روش تحقیق علی- مقایسه ای بود. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه ی نشانه های مرضی کودک-4 استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین علایم بیش فعالی بدون کاستی توجه، بی اعتنایی/نافرمانی مقابله ای و اختلال سلوک در کودکان بی سرپرست بیشتر از کودکان دارای دو والد بوده است (0.05 کلیدواژگان: بیش فعالی، نافرمانی مقابله ای، سلوک، بی سرپرست، دو والد
  • نسرین اسماعیلیان *، محسن دهقانی، صادق فلاح صفحات 15-34
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی چک لیست تنظیم هیجانی کودکان و نوجوانان انجام شد. برای این منظور 271 دانش آموز (121 دختر و 150 پسر) با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از مدارس شهر تهران انتخاب شدند و به چک لیست تنظیم هیجانی پاسخ دادند. به دلیل برازش نشدن مدل تحلیل عاملی تاییدی، داده ها مورد تحلیل عاملی اکتشافی قرار گرفت. نتایج نشان داد که فرم فارسی چک لیست تنظیم هیجانی کودکان و نوجوانان دارای 20 آیتم، و پنج عامل است. اعتبار محتوا با بررسی همبستگی این چک لیست با پرسشنامه های اضطراب، خشم و افسردگی کودکان تایید شد. برای بررسی پایایی چک لیست تنظیم هیجانی نیز از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد.نتایج نشان داد که پرسشنامه مذکور از اعتبار و پایایی مطلوبی در جمعیت کودکان و نوجوانان ایرانی برخوردار است و می توان از آن به عنوان یک ابزار مناسب برای اندازه گیری تنظیم هیجانی در پژوهش ها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ساختار عاملی، تنظیم هیجانی، کودکان، نوجوانان
  • محسن داداشی، سعید ممتازی، ویدا یوسفی اصل، علی اصغر اصغر نژاد فرید، بنفشه غرایی * صفحات 35-50
    فشار روانی پس آسیبی واکنش های حاد روان شناختی در برابر رویدادهای سانحه آمیز شدید است. درمان های غیردارویی خط اول درمان این اختلال در نظر گرفته می شود و به طور اساسی باید مکمل برنامه های درمانی بیماران مبتلا باشد. با این وجود، بعضی از بیماران به درمان های غیردارویی پاسخ کافی نمی دهند و یا با علائم ناتوان کننده درمان را ترک می کنند. با این حال شواهد حاکی از اثربخشی درمان های غیردارویی در ترکیب با دارودرمانی، هنوز کامل نیست. هدف پژوهش حاضر مقایسه کارایی و اثربخشی ترکیب دارودرمانی با درمان فراشناختی و دارودرمانی در افراد مبتلابه فشار روانی پس آسیبی بود. به منظور بررسی، شش آزمودنی (مرد) به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به تصادف در دو گروه جای داده شدند. بررسی حاضر به روش طرح آزمایشی تک موردی و از نوع خط پایه چندگانه انجام شد. آزمودنی ها در مرحله ی پیش از درمان (خط پایه) و در طی جلسه های چهارم، هشتم و پس از درمان و مرحله ی پیگیری پرسشنامه های مقیاس اجرایی بالینی اختلال تنیدگی پس از ضربه (CAPS)، افسردگی بک (BDI-II)، کنترل فکر (TCQ) را تکمیل نمودند. نتایج نشان داد که هر دو روش (ترکیب دارودرمانی با درمان فراشناختی و دارودرمانی) در درمان فشار روانی پس آسیبی موثر بوده و این اثربخشی در مورد روش اول (ترکیب دارودرمانی با درمان فراشناختی) بیشتر بوده است. ترکیب دارودرمانی با درمان فراشناختی در درمان فشار روانی پس آسیبی می تواند موثرتر از دارودرمانی باشد.
    کلیدواژگان: درمان فراشناختی، اختلال استرس پس از سانحه، دارودرمانی، افسردگی، کنترل فکر
  • سحر اسکندری سبزی *، فریده رئیسی، داوود تقوایی صفحات 51-68
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی اختلال سلوک براساس سبک های فرزند پروری و تعارضات خانوادگی صورت گرفت. این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر 11 تا 13 ساله مشغول به تحصیل در مدارس راهنمایی و نمونه مورد بررسی در پژوهش حاضر شامل 150 نفر از میان آنان بود که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند که برای تعارضات والدین با پرسشنامه ادراک کودک از تعارض والدین (CPIC) و شیوه های فرزند پروری با پرسشنامه بامریند و پرسشنامه اطلاعات شخصی وودورث استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد و نتایج نشان داد که میانگین نمرات پاسخگویان در این متغیر برابر با 24.34 و انحراف معیار آن برابر با 11.61 بوده است. ضریب رگرسیون متغیر سبک فرزند پروری مستبدانه برابر با 0.39 و ضریب رگرسیون استاندارد شده برای این متغیر برابر با 0.14 برآورد شده است و که در سطح (0.50) معنادار می باشد. ضریب رگرسیون متغیر تعارض خانوادگی برابر با 0.39 می باشد. ضریب رگرسیون استاندارد شده برای این متغیر برابر با 0.43 برآورد شده است که در سطح 0.001 معنادار می باشد. ضریب تعیین تعدیل یافته براساس متغیر اختلال سلوک در تحلیل برابر با 0.21 یا حدود 21 درصد به دست آمده است. یعنی بیش از 21 درصد از تغییرات متغیر اختلال سلوک از طریق این متغیرها قابل تبیین است. این یافته ها نشان می دهد که بین شیوه های فرزند پروری مستبدانه و تعارضات خانوادگی با اختلال سلوک فرزندان رابطه معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: اختلال سلوک، سبک های فرزندپروری، تعارضات خانوادگی، دانش آموزان دختر
  • هاشم جبراییلی *، مجتبی حبیبی صفحات 69-84
    هوش هیجانی با شناخت فرد از خویش و دیگران، ارتباط بین فردی، سازگاری و انطباق با محیط در جهت ارضای نیاز خود و انتظارات اجتماعی در ارتباط است. بنابراین می تواند در رابطه با اثر آمادگی برای اعتیاد بر مصرف نقش تعدیل کننده داشته باشد که پژوهش حاضر در قالب مدلی به بررسی این نقش پرداخت. تعداد 300 آزمودنی به شیوه نمونه گیری در دسترس از بین دانشجویان دانشگاه خوارزمی انتخاب و با استفاده از پرسشنامه هوش هیجانی برادبری- گریوز، پرسشنامه آمادگی برای اعتیاد و پرسشنامه محقق ساخته در مورد مصرف مواد مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های بر مبنای آزمون های همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS و EQS مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها حاکی از آن بود که بین آمادگی برای اعتیاد و مصرف مواد رابطه معنادار مثبت (0.01>r=0.28 ،P) و بین آمادگی برای اعتیاد و هوش هیجانی رابطه معنادار منفی (0.01>r=0.44 ،P) وجود دارد. مدل پیشنهاد شده برای بررسی نقش تعدیل کننده هوش هیجانی در رابطه با اثر آمادگی برای اعتیاد بر مصرف مواد از برازش مطلوبی با داده ها (RMSEA=0.08، CFI=0.97، NFI=0.95، GFI=0.97، AGFI=0.93) برخوردار بود. گرایش به اعتیاد اثر مستقیم مثبت (0.16=β) و اثر غیرمستقیم منفی (0.06-=β) بر مصرف مواد داشت. هوش هیجانی نقش مهمی در پیشگیری از مصرف مواد ایفا می کند و افرادی با نمره بالا در هوش هیجانی با وجود داشتن آمادگی برای مصرف مواد و اعتیاد، به دلیل آگاهی از هیجانات خود، خود مدیریتی و مدیریت روابط و موقعیت های پرخطر، در عمل کمتر به مواد مصرف سوق پیدا می کنند.
    کلیدواژگان: آمادگی برای اعتیاد، مصرف مواد، متغیر تعدیل کننده، هوش هیجانی
  • مسلم سردارپور، یدالله زرگر *، سودابه بساک نژاد، مهناز مهرابی زاده هنرمند صفحات 85-102
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان تحلیل تبادلی بر صمیمیت اجتماعی و راهبردهای مقابله با فشار روانی در دانشجویان پسر غیربومی دانشگاه شهید چمران اهواز بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان پسر غیربومی ساکن در خوابگاه های دانشگاه در سال تحصیلی 92- 1391 بود. از بین 66 نفر از کسانی که به صورت داوطلبانه جهت شرکت در پژوهش اعلام آمادگی کردند، 30 نفر که در مقیاس صمیمیت اجتماعی نمره پایین تر از یک انحراف استاندارد از میانگین کسب کرده بودند به عنوان نمونه نهایی انتخاب شدند. این 30 نفر به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش هشت جلسه درمان تحلیل تبادلی دریافت کردند. هر دو گروه در پیش آزمون و پس آزمون به مقیاس های صمیمیت اجتماعی میلر و راهبردهای مقابله با فشار روانی اندلر و پارکر پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد که درمان تحلیل تبادلی باعث افزایش صمیمیت اجتماعی وا فزایش راهبرد مقابله مسئله مدار و کاهش راهبردهای مقابله هیجان مدار و اجتناب مدار در مقابله با فشار روانی در گروه آزمایش شده است. این یافته ها نشان می دهد که درمان تحلیل تبادلی می تواند به عنوان یک درمان موثر در سطح مراکز مشاوره دانشجویی جهت کمک به دانشجویان برای مقابله موثر با فشارهای روانی، به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: درمان تحلیل تبادلی، صمیمیت اجتماعی، راهبردهای مقابله با فشار روانی، دانشجویان
  • |
    • S. Ariapooran *, E. Nadimi, J. Karimi Pages 1-14
      Unaccompanied children suffer from many psychological problems. The purpose of this study was to compare the symptomsof externalizing disorders(hyperactivity/attention deficit, oppositional/defiant and conduct) in unaccompanied and two parent children in Kermanshah. For this field, forty nine unaccompanied and forty nine two parent children in Kermanshah were selected by convenience sampling method. Children in two groups were matched in age and sex. The research method was causal-comparison. Child Symptom Inventory-4 was used for collecting the data. Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) was used for analyzing the data. Results indicated that the symptoms of hyperactivity with attention deficit, oppositional/defiant and conduct disorders were higher in unaccompanied children than two-parent children (P
      Keywords: hyperactivity, oppositional, defiant, conduct, unaccompanied, children
    • N. Esmailian *, M. Dehghani, S. Fallah Pages 15-34
      This study was launched aiming at evaluating the psychometric features (validity and reliability) of the emotion regulation checklist (ERC) in children and adolescents. For this purpose, 271 students (121 girls and 150 boys) of Tehran schools were selected by multi - stage cluster sampling method and responded to the emotion regulation checklist. The fit inches of confirmatory factor analysis was not good in this sample of Iranian children and adolescents so exploratory factor analysis was used. The result showed that Persian form of emotion regulation checklist have 20 items and 5 subscales. Correlation between ERC and students’ anxiety, anger, and depression questionnaires was significant and indicated content validity of the emotion regulation checklist. Cronbach’s alpha coefficient was used to evaluate the reliability. Totally the results indicated that ERC has a good validity and reliability in Iranian children and adolescents and is an acceptable measurement tool for assessing emotion regulation in researches.
      Keywords: Factor analysis, emotion regulation, children, adolescent
    • M. Dadashi, S. Momtazi, V. Yousefi Asl, A.A. Asghar Nejad Farid, B. Gharraee * Pages 35-50
      PTSD is an acute psychological reaction to traumatic events. Non-drug treatments are considered to be as first-line treatments for PTSD and basically should be complementary treatment programs for patients with PTSD. However, some patients do not adequately respond to non-drug treatments or leave treatment with debilitating symptoms. However, evidence of the effectiveness of non-drug treatments in combination with drug therapy is not yet completed. The aim of this research was to investigate the effectiveness of combination of pharmachothrapy with metacognitive therapy versus pharmachotherapy in patient with posttraumatic stress disorder. Six males were selected by convenient sampling and randomly assigned to two treatment groups. The methodology was a multiple-baseline experimental single case study. subjects completed Clincian-Adminestered PTSD Scale (CAPS), Beck Depression Inventory (BDI-II),Thought Control Questionnaire (TCQ) at pre-treatment(baseline), treatment (4 and 8 sessions), post-treatment (twelfth) and at follow-up (two months after treatment). Both combination of pharmachothrapy with metacognitive therapy and pharmachotherapy in patient with posttraumatic stress disorder are effective, and combination of pharmacotherapy with metacognitive therapy can be more effective. Combination of pharmacotherapy with metacognitive therapy can be more effective than pharmachotherapy in reducing posttraumatic stress disorder symptoms.
      Materials And Methods
      Six males were selected by convenient sampling and randomly assigned to two treatment groups. The methodology was a multiple-baseline experimental single case study. subjects completed Clincian-Adminestered PTSD Scale (CAPS), Beck Depression Inventory (BDI-II),Thought Control Questionnaire (TCQ) at pre-treatment(baseline), treatment (4 and 8 sessions), post-treatment (twelfth) and at follow-up (two months after treatment).
      Results
      Both combination of pharmachothrapy with metacognitive therapy and pharmachotherapy in patient with posttraumatic stress disorder are effective, and combination of pharmacotherapy with metacognitive therapy can be more effective.
      Conclusion
      Combination of pharmacotherapy with metacognitive therapy can be more effective than pharmachotherapy in reducing posttraumatic stress disorder symptoms.
      Keywords: Metacognitive therapy, Posttraumatic stress disorder, Pharmachotherapy, depression, Thought Control
    • S. Eskandari Sabzi *, F. Reisi, D. Taghvaei Pages 51-68
      This study aims to predict conduct disorder based on parenting styles and family conflicts Neuropsychological study was descriptive and correlational. The population consisted of female students 11 to 13 years old studying in middle school Kosar in District 11 of Tehran and the sample in this study consisted of 150 patients from whom the sampling were selected for parents conflicts with the questionnaire. The child's perception of parental conflict (CPIC) and parenting style questionnaire and to assess the conduct disorder responded the questionnaire wood worth personal information was used. Data analysis was performed using SPSS software. Regression results showed the mean score of respondents in this variable with standard deviation equal to 24.34 and 11.61, respectively. That authoritarian parenting style variable equal to 0.398 and standardized regression coefficient for this variable is equal to the estimated 0.143 and given the significant amount of (0.05) at the level of 95% is significant. Family conflict variable regression coefficient is equal to 0.396. Standardized regression coefficient for this variable is equal to the estimated 0.436 and given the significant amount of (0.001) is significant at 99% confidence. The coefficient of determination adjusted based on the variables in the analysis, conduct disorder, equal to 0.214, or about 21% is obtained. More than 21 percent of the variability of these variables explained conduct disorders. The F value is equal to the average variance of regression to the mean residual variance, which is equal to 21.25 and a significant levels s=0.0001, that is significant at 99%. These findings suggest that between parenting styles (authoritarian) and conduct disorder of children, and there is a direct relationship between familial conflicts and conduct disorder children.
      Keywords: conduct disorders, parenting style, family conflicts, school girls
    • H. Jebraeili *, M. Habibi Pages 69-84
      Emotional intelligence is associated with one's knowing of himself and others, interpersonal communication, and adaptability to the environment in order to satisfy own needs and social expectations. Therefore, it can has moderator role in related to effect of addiction vulnerability on substance use that the present study investigated this role in frame of a model. The number of 300 subjects were selected through available sampling among Kharazmi university students and were assessed employing Bradbury-Greaves Emotional Intelligence Questionnaire, Addiction Vulnerability Questionnaire, and researcher made Questionnaire about substance use. Data were analyzed based on correlation tests and structural equation modeling (SEM) using SPSS and EQS softwares. esults showed that there is a positive significant relationship between addiction vulnerability and substance use (r=0.28, P
      Keywords: Addiction vulnerability, Emotional intelligence, moderator variable, Substance Use
    • M. Sardarpur, Y. Zargar *, S. Bassak Nejad, M. Mehrabizadeh Honarmand Pages 85-102
      The purpose of this study was to investigate the effectiveness of transactional analysis therapy on social intimacy and coping styles with stress among expatriates student of Shahid Chamran University of Ahvaz. The statistical population of the study consisted of all expatriates male students residing in dormitories of Shahid Chamran University in Ahvaz during the academic year 1391-1392 SH. Of the 66 people who volunteered to participate in the research, 30 were selected as the final sample of social intimacy scores below a standard deviation of the average. The 30 subjects were randomly assigned into two groups of 15 subjects. The experimental group received eight sessions of transactional analysis. Both groups responded to Miller's social intimacy scale and Andler and Parker's coping strategies in pre-test and post-test. Data analysis was performed using multivariate covariance analysis in SPSS software. The results showed that transactional analysis increased social intimacy in the experimental group. The results also showed that treatment increased the problem-oriented coping strategy and reduced the emotion coping strategies in coping with stress in the experimental group. These findings suggest that transactional analysis can be used as an effective treatment at the level of student counseling centers to assist them in coping effectively with psychological stresses.
      Keywords: social intimacy, transactional analysis, stress coping strategy, Students