فهرست مطالب

نشریه مطالعات ساختار و کارکرد شهری
پیاپی 10 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امید صابر ، احمد خاتون آبادی، محمد صادق ابراهیمی صفحات 11-28
    در کشور ایران ایجاد روستا- شهرها از طریق اجرای سیاست ارتقای روستاهای بزرگ و مستعد به شهر صورت گرفته است. هدف از ایجاد روستا- شهرها بهبود کیفیت زندگی در نواحی روستایی و حل مشکلات شهری و روستایی می باشد. به طور کلی روستا- شهرها سکونتگاه های روستایی هستند که به علت تمرکز جمعیت در آن ها، مرکزیت بخش و یا دلایل دیگر معیار شهر شدن را پیدا می کنند، ولی هنوز اکثریت جمعیت شاغل آن ها به کشاورزی مشغول هستند. در این پژوهش با بهره گیری از روش های اسنادی و پیمایشی پیامدهای اقتصادی و اجتماعی توسعه روستا- شهری در استان فارس مورد بررسی قرارمی گیرد. پایایی پرسشنامه تحقیق به وسیله ضریب آلفای کرونباخ برای شاخص های اقتصادی و اجتماعی به ترتیب 866/0 و 832/0 بدست آمد. جامعه آماری تحقیق کلیه ساکنین روستا - شهر حسن آباد می باشد (2072N=) ، که تعداد 200 نفر از آن ها با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه تعیین شده و به روش تصادفی ساده انتخاب شده اند. داده های بدست آمده با استفاده از آزمون های t تک نمونه ای و ویلکاکسون مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که تبدیل حسن آباد به شهر در خدمات رسانی به ساکنین موفق بوده است، اما در بهبود درآمد، اشتغال، کاهش وابستگی به مرکز شهرستان، تثبیت جمعیت، توسعه مشارکت و جلب رضایت ساکنین تاثیر چندانی نداشته است.
    کلیدواژگان: پیامدهای اقتصادی و اجتماعی، نابرابری های منطقه ای، توسعه، روستا شهر، حسن آباد
  • حسین حاتمی نژاد، امیر حسین خادمی*، مسلم ضرغام فرد صفحات 29-53

    در سده های اخیر از جمله معضلات ناشی از رشد شتابان شهری می توان به پیشی گرفتن رشد جمعیت شهرها از سطوح فضاهای خدماتی از جمله فضای سبز شهری و عدم مکان گزینی صحیح آن اشاره نمود. شهر آمل در شمال کشور نیز با وجود پتانسیل محیطی بسیار از عدم تعادل و ناهماهنگی از بعد توزیع مکانی و فضایی کاربری فضای سبز با توجه به مساحت و جمعیت شهر رنج می برد. لذا این تحقیق با هدف تحلیل کمیت و توزیع مکانی- فضایی پارک های موجود و تعیین معیارهای موثر بر ارزیابی و مکان یابی بهینه پارک ها در شهر آمل و ارائه معیارها متناسب و فراگیر به منظور ارزیابی این نوع از کاربری ها در سطح شهرهای کشور بوده است. جامعه آماری این تحقیق 385 نفر از مراجعه کنندگان به پارک ها و 20 نفر از کارشناسان آشنا به فضای سبز شهر آمل بوده است. که ابتدا به ارزیابی مکان استقرار پارک های موجود شهری با توزیع پرسشنامه و سپس با استفاده از نرم افزارGIS اقدام گردیده است. نتایج برآمده از تحلیل پرسشنامه ها در نرم افزار SPSS و آزمون های همبستگی اسپیرمن، فی و کرامر و آنوا نشان داده است که که عدم توزیع مناسب پارک های موجود در سطح شهر موجب کاهش رضایت و نیز مراجعات مردمی به پارک ها گردیده است. تحلیل نتایج حاصل از تحلیل فضایی در نرم افزار GIS نیز نشان داد که الگوی پراکنش فضای سبز شهری شهر آمل در وضع موجود از الگوی مناسب برخوردار نمی باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل مکانی، تحلیل فضایی، عدالت اجتماعی، پارک های درون شهری، آمل
  • یاسر حیدری *، محمدرضا رضایی، فریده عبدلی، علی بیگلر صفحات 55-77

    امروزه بافت های فرسوده شهری در اغلب شهرهای کشور به عنوان مساله ای مهم، مورد توجه اکثر برنامه ریزان شهری قرار گرفته است. یکی از راهکارهای عملی در جهت ساماندهی فضایی مطلوب این بافت ها، شناخت قابلیت ها و پتانسیل های موجود آنها در راستای استفاده ی بهینه و شناخت نارسایی های موجود می باشد، عوامل منفی و نامطلوبیت هایی که این بخش از شهر بر فضای شهری وارد نموده، نظم و سازمان فضایی شهر را برهم زند و فرایند زوال آنها را تسریع می کند. این امر ضرورت برنامه ریزی راهبردی در این بافت را در جهت دستیابی توسعه ی پایدار آشکار می سازد. با توجه پیشینه ی تاریخی شهر یزد، برخی از محلات آن دارای بافت فرسوده بوده، که در پژوهش حاضر به ارزیابی و تحلیل پتانسیل و نارسایی های بافت فرسوده محله ی سلمان فارسی پرداخته می شود. هدف اصلی این پژوهش، شناخت ویژگی های کالبدی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی این محله می باشد که پس از بررسی وضع موجود محله، در جهت برنامه ریزی و ساماندهی بافت آن گام برداشته می شود. نوع پژوهش حاضر از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف کاربردی است. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از روش کتابخانه ای جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از مدل SWOTو نرم افزار ARC GIS مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج این تحقیق نشانگر این است که جمعیت محله سلمان فارسی بین سال های 1375- 1385 با نرخ رشد 9/0- از 6589 به 5998 نفر کاهش پیدا کرده است. این کاهش جمعیت ناشی از انتقال جمعیت به محلات جدیدتر می باشد. در نتایج آخرین سرشماری 497 مهاجر خارجی در محله زندگی می کنند، که نتایج آن حاکی از تغییرات اجتماعی در این محله می باشد. پدیده مهاجرت در این بافت ها بویژه مهاجرت افراد بدون حس تعلق باعث نارسایی هایی در ساختار کالبدی محله شده است. نتایج نهایی تحلیل سوات نشانگر این است که نقاط ضعف در محله با 11/3، بیشترین امتیاز و نقاط تهدید با 93/2 با کمترین امتیاز قرار دارند. رویکرد نهایی در این تحقیق رویکرد رشد و شناخت می باشد که در نهایت با توجه به نوع استراتژی راهکارهایی جهت تجدید حیات در بافت این محله ارائه شده است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، بافت فرسوده، مدل سوات، محله سلمان فارسی، شهر یزد
  • صدیقه لطفی ، مجتبی شهابی شهمیری، حامد صالحی امینی صفحات 79-102
    در سال های اخیر اصطلاح مناطق شهری چندمرکزی در بین صاحب نظران و برنامه ریزان رواج گسترده ای یافته است. با این وجود هریک از آنها رویکرد و نگاه متفاوتی دارند که کاربرد همزمان آنها بدون تمایزی مشخصی در اسناد سیاسی و مطالعات نظری، ابهاماتی را در درک صحیح این مناطق، کارایی و برنامه ریزی آنها به وجود می آورد. این مقاله سعی دارد تا حدودی به وضوح مفهومی و برنامه ریزی مناطق شهری چندمرکزی کمک کند. روش شناسی این تحقیق مبتنی بر رویکردهای تحلیلی و تطبیقی است. در این راستا، بررسی ها، دو دیدگاه غالب تحلیلی و هنجاری را حول این مفهوم، از یکدیگر بازمی شناسد. بر این اساس، این دو دیدگاه نه در تقابل با هم، بلکه مکمل یکدیگرند. در حالی که دیدگاه نخست – که اغلب متعلق به اقتصاددانان و جغرافیدانان می شود-، بیشتر این مناطق را به عنوان یک فضا در نظر می گیرند و بر روی تعاملات بین شهری تمرکز می کنند. دیدگاه هنجاری- که متعلق به برنامه ریزان است- با تکیه بر مزایای رقابتی بالقوه ساختارهای چندمرکزی در مقابل مناطق تک مرکزی، بر همکاری بین شهرها و محرک های راهبردی تاکید می کنند. بنابراین، برنامه ریزان، سعی می کنند، علاوه بر صرفه های تجمع که به ویژگی های فضایی منطقه وابسته است، با مشارکت و همکاری میان بازیگران- نهادها و شرکت های خصوصی و عمومی مراکز شهرهای منطقه– صرفه های شبکه و هم افزایی را نیز در منطقه حاصل کنند. در نتیجه، برای مطالعه مناطق شهری چندمرکزی باید هر دو دیدگاه را برای رسیدن به تحلیلی درست در نظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: منطقه شهری چندمرکزی، منطقه عملکردی، ظرفیت نهادی، هویت و فرهنگ
  • داود رضی صفحات 103-125
    شاخص رد پای بوم شناختی مبنایی برای ارتباط بین انسان و طبیعت است. وقتی که ردپای جمعیتی منطقه ای از مقدار توان طبیعی محیطش برای تامین منابع مورد نیازبیشتر گردد، جامعه به سمت ناپایداری پیش می رود. بنابراین ردپای بوم شناختی، یک ابزار ارزیابی مناسب، جهت حفظ محیط زیست و توسعه پایدار می باشد. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و روش تحقیق توصیفی – تحلیلی می باشد. در این تحقیق ردپای بوم شناختی استان مازندران در سال 1390 مورد سنجش قرار گرفت تا مشخص شود که آیا توان طبیعی محیط این استان می تواند نیازهای جمعیت و گردشگرانی که از خارج استان به این منطقه می آیند را تامین نماید؟ ردپای بوم شناختی شهرستانهای استان با توجه به جاذبه های گردشگریشان به چه میزان بوده و میزان پایداری شهرستانها و استان چگونه است؟ برای محاسبه ردپای بوم شناختی شهرستانهای استان مازندران از اطلاعات گردآوری شده توسط مرکز آمار ایران و وسازمان آمار استان مازندران استفاده گردید. شیوه محاسبات با روش های انجام شده توسط گوتلیب، گازمن ونحوه محاسبات ارائه شده در شبکه جهانی جاپای بوم شناختی می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد استان مازندران وشهرستانهای آن، بجز 2 شهرستان، بیش از توان زیستی منطقه از محیط طبیعیشان استفاده می نمایند.
    کلیدواژگان: توان زیستی، ردپای بوم شناختی، مازندران، توسعه پایدار، گردشگری، نا پایداری، محیط زیست
  • رحیم بردی آنامرادنژاد ، سید محمد رستمکلایی مطلق صفحات 127-143
    مراکز خدمات روستایی، نقش مهمی را در ارائه امکانات و خدمات مورد نیاز روستاهای تحت نفوذ خود دارا می باشند. مهم ترین عامل در ارتباط با تعیین مکان مناسب برای خدمات رسانی روستایی در سطح دهستان و یا مجموعه روستایی، تعیین و تنظیم ساخت سلسله مراتبی در سطح مجموعه روستاها می باشد تا جامعه روستایی بتواند از امکانات خدماتی موجود ، هر چه بهتر سود برد. هدف از نگارش این مقاله، تحلیل وضع موجود و تعیین مراکز بهینه خدمات رسانی روستایی در شهرستان بابلسر (استان مازندران) است. برای نیل به این هدف از تکنیک تحلیلی پتانسیل جمعیتی و ماتریس ارتباطات استفاده شده است. این تحقیق از نوع مطالعات توصیفی – تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق حاضر، روستاهای با جمعیت بالای 500 نفر شهرستان بابلسر براساس نتایج سرشماری سال1385 می باشد. بدین منظور تعداد 20 روستا انتخاب گردیده اند که با استفاده از این مدل چند روستای تاثیر گذار و مهم جهت ارائه خدمات روستایی به نقاط اطراف مشخص شدند. نتایج نشان می دهد سکونتگاه هایی که از جمعیت بیشتر و راه های ارتباطی منظم و گسترده تری برخوردار هستند، می توانند به عنوان مراکز توزیع خدمات به مناطق اطراف معرفی شوند. در نواحی دوردست شهرستان بابلسر روابط خدماتی روستاها قوی، منظم ، سلسله مراتبی و چند سطحی است.
    کلیدواژگان: پتانسیل جمعیتی، سکونتگاه های روستایی، ماتریس ارتباطات، بابلسر
  • رضا صالحی*، مرتضی نعمتی، سعید امان پور صفحات 145-172

    هدف اصلی این پژوهش، سنجش و تحلیل وضعیت سرمایه اجتماعی شهری بر پایه تقسیم بندی مایکل وولکاک (سرمایه اجتماعی مقیدکننده یا الزام آور، سرمایه اجتماعی ارتباط دهنده یا ارتباطی و سرمایه اجتماعی پیونددهنده یا اتصالی) مطالعه موردی: شهر نسیم شهر می باشد. این هدف از طریق تشخیص میزان اولویت کار بست شاخص ها، میزان تاثیر مستقیم شاخص های پژوهش در ارتقای سرمایه اجتماعی شهری بررسی شده است. برای این منظور، از پنج مولفه اعتماد، مشارکت، آگاهی و شناخت، انسجام و امنیت در قالب چهل و یک متغیر دسته بندی شده و از دیدگاه شهروندان نسیم شهری مورد ارزیابی قرار گرفته است. بنابراین، این پژوهش از لحاظ هدف گذاری، مطالعه ای کاربردی و از لحاظ روش شناسی، توصیفی– تحلیلی است که در آن از روش پیمایشی به صورت ابزار پرسشنامه استفاده شده است. جامعه نمونه 325 نفر از شهروندان نسیم شهر هستند که با روش نمونه گیری بر حسب توزیع جغرافیایی جمعیت و با استفاده از روش های نمونه گیری تصادفی ساده انجام شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات متناسب با اهداف پژوهش، از آزمون های آماری T، برازش رگرسیونی و تحلیل واریانس در قالب نرم افزار Spss استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد از دیدگاه شهروندان نسیم شهر، تمام مولفه های سرمایه اجتماعی شهری (به غیر از مشارکت) با توجه به میزان میانگین پایین نسبت به میانگین مبنا در آزمون T دارای وضعیت ضعیف و نامناسب هستند. همچنین، با توجه به نتایج مدل برازش رگرسیونی در بین مولفه های منتخب پژوهش و با توجه به میزان معناداری به دست آمده، تمام مولفه های سرمایه اجتماعی رابطه مستقیم با سرمایه اجتماعی شهری دارند. مولفه های امنیت اجتماعی با ضریب بتای 391/0، انسجام اجتماعی با ضریب بتای 349/0 و مشارکت اجتماعی با ضریب بتای 311/0 بیش ترین تاثیر را سرمایه اجتماعی شهری دارند؛ همچنین از دیدگاه شهروندان بین نواحی شهر نسیم شهر تفاوت معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی شهری، آزمون تی تک نمونه ای، برازش رگرسیونی، تحلیل واریانس، نسیم شهر
|
  • Omidi Saber, Ahmad Khatounabadi, Mohammad Sadegh Ibrahimi Pages 11-28
    In Iran rurbans have been formed by performing the policy the developing big and susceptive villages.The goal of implementation of rurbans, is improving the quality of living in rural areas and solving the problems of rural and urban. The overall, rurban are rural settlements due to the concentration of population in this place, central parts of the city to find criteria or other reasons, but they are still working population are engaged in agricultural activities. In this study, using survey techniques and documented the social and economic consequence of rurban development in the Fars province. Reliability of questionnaire obtained by calculating Cronbach alpha coefficient for economic and social indicators, respectively 0.866 and 0.832. The statistical populations of the study were that all the inhabitants of the Hassanabad rurban, that 200 of the samples was determined by Cochran formula and selected by a simple random sampling. The obtained data were analyzed by one-sample t and Wilcoxon tests. Results showed that the conversion of Hassanabad to urban have been successful in service field to residents, but not been successful in prosperity, create jobs, reduce dependence on the city center, reducing migration, development of partnerships and residents satisfaction.
    Keywords: socio-economic consequence, regional disparities, Development, Hassanabad Rurban
  • Hosain Hataminejad, Amir Hosain Khademi, Moslem Zarghamfard Pages 29-53

    Today urban green space are important elements in the body of the city that with population growth and urban development has invaded other users Amol city although there are many potential environm ental but urban green space per capita is very low in this city. The city is affected by factors such as population growth resulting from the migration of villagers to city, that faced with an imbalance bet ween the number and per capita parks. For this purpose and the physical organization of the city based on social justice, efficiency and environmental quality, was selected the location of parks in this city as the subject of research. First was assessed location of existing city parks. For this purpose In addition study quantitative and qualitative indicators assessment of urban users, was acting to assessment by field of study. Field study using question was perform. For determinig sample amount of study Cochran technique was use and finally analysis of compiled statistics was done by spss software. The other purpose of this study is to location approp riate parks in the city.For this purpose with selecting effective indi cators in location city parks, Was Weighting with use of model AHP And then Was combined the Weight in dicators in GIS environment. Results showed that the distribution pattern of urban green space the Amol city in the current situation is not the appropriate pattern and access time to parks than the standard rate is more.

    Keywords: spatial analysis, urban park, social justice, Amol
  • Yaser Haidari, Mohammad Reza Rezaee, Farideh Abdouli, Ali Biglar Pages 55-77

    Today, the worn urban tissue as an important issue in most cities of Iran, has been considered by many urban planners. One of the practical solutions for favorable organizing spatial organization of this tissues is recognizing the present capabilities and potentials in order to optimizing the use and recognition of present problems which this urban tissue enters into urban space, and it disturbs regulation and spatial organization of a city and accelerate declining process of them.. This reveals the necessity of strategic planning in the tissues in order to achieving to sustainable development. This study according to historical background of Yazd assesses the potential and problems of worn neighborhood of Salman Farsi. The Main aim of this study is to understand the characteristics of the physical, economic, social and environmental of these areas, thatafter reviewing the current situation of the neighborhood, planning and organization of them was performed. The method of analysis in this research has been both qualitative and quantitative. Regarding the research identity, the method is analytical and descriptive.. Data collected using the library method. Analyzing of data was performed using SWOT model ARC GIS software. The results indicated that the local population between the years of 1375 to 1385 has declined from 6589 to 5998 with a growth rate 0.9-. This reduction of the population is due to the transferring of population to the newer neighborhoods. the latest results of census shows the number of foreign immigrants is about 497 in this neighborhood, Which the result is indicative of social change at this stage. In this tissuethe phenomenon of migration, particularly migration of people without a sense of belonging, caused to some physical and structural. The final results of SWOT analysis indicates that the weaknesses in the neighborhood with score of 3.11 is the highest and the lowest score is for threates by 2.93. Final approach in this study is a developmental and understanding approach, which proposed regarding to the strategies type, recommended regeneration strategies for revitalization of the neighborhood.

    Keywords: Strategic Planning, worn tissue, SWOTmodel, Salman Farsi neighborhood, Yazd city
  • Sedigheh Lotfi, Mojtaba Shahbi Shahmiri, Hamed Salehi Amini _ Pages 79-102
    In the recent years, the so-called urban polycentric regions have been widely circulated among planning scholars. However each of them have different approach and perspective which the simultaneous application of them without clear distinction in political document and theoretical studies; create ambiguities for proper understanding of such regions and their performance and planning. So the present article tries to review the components and aspects of two dominant visions of analytical and normative and then by comparing these two views help to conceptual clarity and planning the urban polycentric regions. The methodology of the research is based on analytical and comparative approaches. Accordingly these two visions are not contradicted but complementary. While the first approach which is belonged to economists and geographers; considers regions as space and concentrate on the interurban interactions. The normative view which dominated by planners emphasizes on the cooperation and strategic drivers by the potential competitive advantages of urban polycentric against mono-centric. The second group views this region as actor in addition to space which aims to enhance its competitive position. Thus, planners try to in addition to agglomeration an economy which is depended to the spatial characteristics of region; through cooperation and participation of all players i.e. private and public firms and institutions of region’s urban centers; gain network benefit and collaboration in the region. As result, studying the urban polycentric regions; two approaches should be considered for presenting a correct analysis.
    Keywords: Polycentric region, functional region, institutional capacity, culture, identity
  • Davoud Razi Pages 103-125
    The index of Ecological foot print is a base for the relationship between human and nature. When the demographic foot print of a region is higher than its capacity, the society is moving towards unsustainability. Ecological foot print, therefore, is a suitable means for measuring sustainable development. In this research the ecological foot print accounted for Mazandaran Provence in 2012 to see if its natural capacity can meet the needs of local people and tourists. How is its ecological foot print regarding its tourist attractions? And how is its sustainability? To count the ecological foot print of the province and its cities, the data of Iranian Statistics Center has been used. In order to measure this index, the methodology has been used which was proposed by Gottilib and Guzmanand global foot print. Findings show that the use of natural resources in the Provence is higher than its capacity except in 2 cities.
  • Rahim Berdi Annamoradnejad, seyed Mohammad Rostamkolaei Motlagh Pages 127-143
    Rural Service Centres play an important role in providing the facilities and services required under their influence rural ones. The most important factor in determining the appropriate location for rural services in associated villages is setting to the construction of hierarchical Rural facilit Services of its whatever best benefited. The purpose of this paper to analyze the situation and determine optimal centers serving rural in Babolsar county (Mazandaran province) is. For this purpose, analytical technique of the demographic potential and communications matrix of used. This research, is a descriptive - analytical study. The research community is the villages with a population of more than 500 people, according to Census 1385 in Babolsar county. For this purpose, 20 villages were selected by using the model, Villages that have influential and important services in rural surrounding areas were identified. Results indicate that the population of settlements are larger and more regular communication paths, can be referred to as distribution centers service the surrounding areas. In Villages of remote parts in Babolsar county, the service relationships are strong, disciplined, hierarchical and multilevel.
    Keywords: Potential population, rural settlements, Communications Matrix, Babolsar
  • reza salehi, morteza nemati, saeed amanpoor Pages 145-172

    The main objective of this study was to assess and analyze the social capital of urban divisions based on Michael Woolcock (binding social capital, social capital and social capital cementing connecting or communication or connection) Case Study: The City is a nasim shaher. The purpose of the detection rate applied priority indicators, Indicators of direct effect in promoting social capital cities studied. For this purpose, the five components of trust, participation, knowledge, integrity and security in forty-one classification variable nasim and views of the citizens of the city have been evaluated. Therefore, in this study, in terms of targeting, study and application of the methodology, cross - sectional survey in which a questionnaire was used. Sample of 325 residents of the town are a nasim with the terms of geographical distribution and population sampling using random sampling is done. For research purposes, appropriate data analysis, statistical tests T, regression and analysis of variance were used in Spss software. The results indicate that the nasim shaher from the perspective of citizens, all components of social capital cities (other than a partnership) due to lower average than the average poor are at the base of the test T. Also, according to the results of the regression model of selected components of the study and obtained a significant amount of attention to all components of social capital, social capital is a city with a direct connection with. Components of social security with a beta coefficient of 0/391, social cohesion beta coefficient of 0/349, and community involvement with the beta coefficient of 0/311 to have the greatest impact on social capital cities but also from the perspective of citizens, there is no significant difference between the areas of the city a nasim shaher.