فهرست مطالب

فصلنامه فلسفه دین
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 40، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم باروتی ، رضا اکبریان صفحات 565-584
    از دیدگاه علامه طباطبایی وجود خدا، بدیهی اولی است و تمام براهین اثبات وجود خدا نیز برهان تنبیهی هستند. از جمله این براهین، برهان مشهور به صدیقین است که در میان حکمای پیشین برای اثبات وجود خداوند به کار رفته، اما علامه طباطبایی در تقریری بدیع، آن را به عنوان برهان تنبیهی مطرح کرده است. در این مقاله، سعی می شود که این برهان از جهت تنبیهی بودن تحلیل و نقد شود؛ از آنجا که این برهان به طور کامل، واجد ملاک برهان تنبیهی نیست، باید به تقریر دیگری از برهان تنبیهی دست یافت که این ملاک را به طور کامل یا در سطح بالاتری داشته باشد. در این مقاله تقریرهای مزبور بر اساس تحلیل فطرت و تحلیل فنا از آثار علامه طباطبایی استخراج و تبیین خواهد شد.
    کلیدواژگان: برهان تنبیهی، علامه طباطبایی، فطرت، فنا، واجب الوجود
  • مهناز تبرایی ، محمدعلی عباسیان چالشتری، سیدعلی علم الهدی، ناصر محمدی صفحات 585-605
    در این مقاله الهیات سلبی در ابعاد وجودشناختی، معرفت شناختی و زبان شناختی در اندیشه ابن سینا با توجه به دلایلی چون تباین خالق و مخلوق، تاکید بر وحدت و بساطت حقیقی ذات خدای متعال، مثل و شبیه نداشتن، همچنین حد و ماهیت نداشتن او، اطلاق و عدم تناهی، ناتوانی انسان در احاطه بر خدای متعال، تعالی و فوق عقل بودن خدا، نقص معرفت معلول نسبت به علت، محدودیت قوای ادراکی بشر بررسی شده است. با بررسی نظام الهیاتی ابن سینا به این تبیین می رسیم که در وجودشناسی سینوی وجود شکاف عظیمی بین وجود مطلق یعنی خدا و دیگر مخلوقات تاکید می شود. او علت مخلوقات است، اما شباهت نوعی با آنها ندارد و در بعد معرفت شناختی امکان معرفت ایجابی مطابق با واقع را برای انسان نفی کرده است. در ساحت زبان شناختی نیز دلایل الهیات سلبی مبتنی بر بعد وجودی و معرفتی این دیدگاه است. طبیعتا آنچه ناشناختنی و نایافتنی است، بیان شدنی هم نیست.
    کلیدواژگان: ابن سینا، الهیات سلبی، تنزیه، واجب الوجود
  • سید محمدعلی دیباجی ، آسیه حاجی محمدجعفر صفحات 607-624
    در این مقاله به بررسی دیدگاه آیریس مرداک (فیلسوف اخلاق ایرلندی) درباره فلسفه اخلاق مدرن می پردازیم. به عقیده مرداک، اخلاق مهم ترین فعالیت بشر است که دو چیز از آن مطالبه می شود: اول اینکه واقع گرایانه باشد و دوم اینکه به این سوال پاسخ دهد که چگونه می توانیم خودمان را بهتر سازیم. بر اساس این دو مطالبه، او از تبیین های اخلاقی فلسفه های مدرن انتقاد می کند. به نظر وی در فلسفه های اخلاق مدرن حوزه اراده انسان تا جایی گسترده شده که گویا انتخاب اخلاقی چیزی دلبخواهی و امری مربوط به اراده شخصی است. تاکید بیش از اندازه بر اراده انسان، نه تنها کمکی به زیست اخلاقی نمی کند بلکه امکان انتخاب اخلاقی و انجام دادن عمل اخلاقی را نیز دشوارتر می کند. حاصل تمرکز افراطی بر اراده انسان دو چیز است: یکی فاصله گرفتن از واقع گروی اخلاقی و دیگری ایجاد توهم برای انسان. به تعبیر دیگر ایجاد اگوی فربه ای که به توهمی گرفتار می آید که او را از عمل اخلاقی دور می کند، چراکه خودمحوری، مانع اصلی عمل اخلاقی است.
    کلیدواژگان: اراده آزاد، اگزیستانسیالیسم، اگوی فربه، عمل اخلاقی، فلسفه اخلاق
  • محمدحسن قدردان قراملکی صفحات 625-651
    درباره حدوث و ازلیت جهان دو دیدگاه مختلف (ازلیت و غیرازلیت) بین متالهان مطرح شده است. نویسنده در این مجال بعد از تبیین مسئله بحث و مفهوم شناسی، با توضیح سه رویکرد عقلی (حصر وجود مجرد به خدا، حدوث لازمه اصل اختیار و اراده، استحاله اضافه بر بی نهایت، نفس حدوث حادث دلیل بر توقف و انقضای گذشته ازلی، ورود مبدا بر حوادث گذشته مستلزم وجود مبدا بر کل) و قرآنی و روایی موافقان حدوث، به تحلیل و ارزیابی ادله آنان می پردازد و در دلالت آنها بر نظریه حدوث، جرح وارد می کند.
    کلیدواژگان: ازلیت، جهان، حدوث، زمان، قدم، متکلمان
  • اسماعیل سلیمانی ، مژگان ملامحمدی صفحات 653-675
    یکی از مفاهیم مهم عرفانی که به عنوان یک کمال و فضیلت انسانی شناخته می شود و در مراتب عالی بندگی و سلوک معنوی حاصل خواهد شد، «حریت» و آزادی معنوی است. این خصلت برخلاف مفهوم آزادی در اصطلاح علوم سیاسی و اجتماعی از طریق عبودیت و بندگی خالصانه حق و بریدن از بندگی غیرحق حاصل می شود. زمانی انسان به حریت و آزادی معنوی می رسد که مراتب عالی سلوک را طی کرده، از بند نفس و تعلقات مادی کاملا رها شده باشد. در این نوشتار برآنیم که این مفهوم را از منظر دینی و عرفانی به مطالعه بگذاریم و گستره معنایی و ارزش معنوی آن را در عرفان و از زبان اهل معرفت بیان کنیم. به این منظور، پس از تمهید بحث، مفهوم حریت از نظر لغوی و اصطلاحی بازشناخته و آنگاه نسبت آن با مفاهیم دیگری مثل عبودیت و انسان کامل بررسی شده و از زبان ولی حق، سیدالاحرار علی مرتضی (ع) شرح و بسط یافته است. همچنین از نظر برخی بزرگان عرفان و صاحبان اندیشه و حکمت عرفانی در این باب بهره برده ایم. در پایان، نتایج این مطالعه در معرض ملاحظه و استفاده طالبان معارف دینی، آزادیخواهان و بنده آزادان گذاشته شده است.
    کلیدواژگان: انسان کامل حر، بنده آزاد، حریت، عبودیت (بندگی)
  • علی اصغر صارمی نیک ، منصور نصیری صفحات 677-693
    هدف ما بررسی تحلیلی دیدگاه پویشی باربور درباره فعل خدا در جهان است. ایان باربور به پیروی از دیدگاه علمی روز اعتقاد دارد که جهان طبیعت با قانون های طبیعی اداره می شود؛ اما به فعالیت خدا در جهان طبیعت نیز باور دارد؛ و این ها را جمع پذیر می داند، چرا که وی معتقد است اینها در دو سطح متفاوت روی می دهند. قانون های طبیعی بیانگر تاثیر عوامل فیزیکی یک پدیده اند و فعل خدا بیانگر تاثیرگذاری خدا از درون است. در جهانی که باربور ترسیم می کند، عوامل طبیعی و اراده انسان، آینده جهان را رقم می زنند و حتی خدا از آینده جهان بی خبر است. فعل خدا در جهان به ارائه پیشنهاد و معرفی امکانات به مخلوقات محدود و خدا عاملی در کنار عوامل دیگر شناخته می شود؛ اما چنین خدایی بسیار ضعیف و نیازمند است و نمی تواند شایسته پرستش باشد.
    کلیدواژگان: الهیات پویشی، باربور، پویش، خدا، فعل الهی، وایتهد
  • سیدعلی پورمنوچهری، محمدرضا فارسیان صفحات 695-718
    عقل و علم مناط کشف حقیقت و دستیابی به پاسخ ها و ابهامات زندگی بشر را در عصر جدید فراهم آورده است. بر همین سبیل برخی از عدم ضرورت دین در ساخت زندگی بشر سخن گفته اند و تعالیم دینی را به اتهام تنافی با رهیافت های عقل و علم مطرود گذاشته اند. پاسخ به این ابهامات و برافراشتن رایت دین در دفاع از حیثیت عاقلانه و عالمانه آن امری ضروری است. استاد مطهری با درک این ضرورت در مجموعه ای منسجم از جستارهای علمی، به بیان اهمیت عقل و علم و تلازم با شرع دست یازیده اند. ایشان جامعیت دین را نه در ارائه تمامی جزییات، بلکه در ارائه سازوکاری برای استخراج جزییات در تمام اعصار و زمان ها دانسته اند که بر اساس این سازوکار و فرآیند که چیزی جز اجتهاد عقل محور و اصولگرا نیست، مجتهد می تواند به ایجاد تعادل میان جامعیت دینی و انعطاف پذیری و تغییرپذیری دینی نائل آید. ایشان با تقدم رتبی عقل در فهم گزاره های دینی موافقت داشته و آن را مفید امر قانونگذاری پنداشته اند. از سویی بر این باورند که اسلام تجربه گرایی و علم را مردود ندانسته است، بلکه آن را تابع امر دینی می شمارد. لذا عقل و علم در تلازم قطعی با شرع به سر می برند، اما از حیث تقدم رتبی عقل مقدم بر علم و شرع است.
    کلیدواژگان: اجتهاد، استاد مطهری، دین، عقل، عقلانیت دینی، علم
  • رحیم دهقان سیمکانی ، مریم خوشدل روحانی صفحات 719-738
    نظریه اخلاقی امر الهی، بنیان ارزش های اخلاقی را در اوامر وحیانی موجود در متون مقدس جست وجو می کند. دانس اسکوتوس که در آرای کلامی خود به اراده آزاد و قدرت مطلق خداوند اهتمام زیادی داشته، از جمله مدافعان این نظریه بوده است و ضمن اینکه منشا الزام اخلاقی را اراده الهی می داند، تقریر وجودشناختی متعادلی از این نظریه ارائه می دهد. عدم توجه به تفکیک امر از اراده الهی و عدم وجود معیار واضحی در تشخیص اراده الهی، ناسازگاری درونی و خودمتناقض بودن، حکم به عدم لزوم پایبندی غیردینداران به اصول اخلاقی و فقدان معیار اخلاقی ثابت برای قضاوت در باب درستی یا نادرستی امور به لحاظ اخلاقی، از جمله مهم ترین چالش ها فراروی ایشان در اتخاذ تقریری هر چند متعادل از نظریه اخلاقی امر الهی است. این مقاله با روشی تحلیلی و استنادی، ضمن تبیین نظریه امر الهی و بیان تقریرهای مختلف از آن، به قضاوت در باب تقریری خواهد پرداخت که اسکوتوس از این نظریه ارائه داده است.
    کلیدواژگان: اخلاق، اراده الهی، اسکوتوس، امر الهی، خدا
  • عبدلله نصری، زهرا کریمی صفحات 739-756
    واقعه عاشورا از حوادث و پدیدارهای مهم تاریخ بوده که تاکنون بخش عظیمی از پژوهش های محققان را به خود اختصاص داده است. اما با وجود این واقعیت، واقعه پیش گفته، از منظر پژوهشگران حوزه فلسفه دین و معنای زندگی دور مانده است. این پژوهش کوشش معنامحورانه ای در باب حادثه عاشوراست که به مولفه هدف در عاشورا می پردازد و اهداف و انگیزه هایی را ذکر می کند که محل توجه و عنایت امام حسین (ع) در کربلا بوده است. اهدافی چون: بیداری امت پیامبر از غفلت و جهالت، نجات امت از مادی گرایی و برقراری عدالت، اصلاح امور، نه جنگ و… غنای معنایی بالا و بی نظیری دارد و به علاوه معنای جدیدی از تلفیق دو معنای هدف یعنی هدف الهی و هدف فردی را ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: امام حسین (ع)، عاشورا، معنای زندگی، هدف، هدف الهی، هدف فردی
  • سیدعلی موسوی صفحات 781-794
    ارزش معرفتی همان مطابقت با واقع است. در بحث ارزش معرفتی مدعیات دینی شیعه، آموزه های دینی معیار ثبوتی در تبیین صحت و سقم معرفت و مطابقت با واقع هستند در این روش آموزه های دینی از طرف خداوند متعال است و خدا هر آنچه می گوید واقعیاتی هستند که در جهان جریان دارد و کلمات او مطابق با واقعند. بنابراین ارزش معرفتی این نوع آموزه ها بیانگر اثبات صدور آن از سوی خداست. بحث ارزش معرفتی آموزه های دینی در این روش از دو منظر بررسی شده است: در منظر اول چگونگی مطابقت این قضایا با واقع بودن این آموزه ها بر مردم است که مباحث عقل، تنصیص و معرفی پیامبران سابق و معجزه را شامل می شود و در منظر دوم چگونگی احراز مطابق با واقع بودن آموزه های دینی برای پیامبر است که عناوینی نظیر نقش عصمت در تلقی و ابلاغ آموزه های دینی، نقش روح القدس در ارزش معرفتی آموزه های دینی و چگونگی تایید پیامبران در شناخت آموزه های دینی را دربر می گیرد. در معرفت شناسی دینی، شناخت از طریق الهام و وحی به دست می آید و وحی و الهام در عالی ترین درجه اعتبار قرار دارد و عقل و نقل، بعد از وحی و در پرتو آن، منبع معرفت شناسی دین را تامین می کنند.
    کلیدواژگان: آموزه های دینی، ارزش معرفتی، روح القدس، عصمت، معجزه
|
  • maryam barooti , reza akbarian Pages 565-584
    On Allameh tabatabaee’s view, the existence of God is self-evident and also all proofs of affirmation of God’s existence are self-evident. Including these proofs, is the proof, famous to righteous that among previous sages, is used to affirm God’s existence, but in exquisite exposition, Allameh tabatabaee has discussed it as self-evident proof. In this article, I try to analyze and criticize this proof in terms of being self-evident. Since this proof doesn’t have the criterion of self-evident proof completely, another exposition of self-evident proof that has this criterion completely or at higher level. In this article, these exposition on the basis of analysis of genesis and annihilation is extracted and explained from Allameh tabatabaee’s writtings.
    Keywords: ''Allameh tabatabaee'', proof to self evidence'', the necessary being'', ''genesis'', ''annihilation in Allah''
  • Mahnaz Tabaraei , Mohammad Ali Abasian, Seyed Ali Alamolhoda, Naser Mohammadi Pages 585-605
    The discussion of divine theology is a cross-flow in the history of philosophy, which has attracted the attention of great thinkers. In fact, in the three areas of cognitive existence-the difference between the Creator and the creature, the verbal sharing of existence and other traits to the negation of traits from the essence of the Almighty God - epistemological - doubts the power of reason in understanding God - and linguistic - language constraints for Expressing the transcendental one - thinking about God.
    By reviewing the theological system of Ibn Sina, we conclude that in the synonymous existence, there is a great split between the absolute being of God and other creatures. He is the cause of the creatures, but there is no similarity with them. In the epistemological dimension, it is possible to deny the possibility of a positive knowledge according to reality. In the field of linguistics, the reasons for theological theology are based on the existential and epistemic dimension of this view. Nor, of course, is what is unknotted and inexplicable
    Keywords: divine theology, obligatory universe, tensi, ibn Sina
  • Seyed MohamadAli Dibaji , Asiyeh Haji mohamadjafar Pages 607-624
    In this article, I consider Iris Murdoch`s view on modern moral philosophy. Murdoch believes that ethic is the most important human activity which are called for two points; first to be realistic, and second to answer the question of how we can make us morally better. Based on these two demands, Murdoch criticized modern moral philosophy, in which, according to her, human will is the core of moral act and makes moral choice arbitrary which depends on human choice. This thought do not help ethic but makes moral act more difficult. The consequence of modern moral philosophy is fantasy and selfishness that create fat ego. Fat ego is a self-centered man who moves away from morality.
    Keywords: Existentialism, free will, fat ego, moral philosophy, moral act
  • Esmaeil Soleimani , mojgan mollamohammadi Pages 653-675
    AbstractOne of the most crucial mystical concepts known as perfection and humanvirtue, and achieved at the highest levels of servitude and spiritual conduct,is "freedom" and spiritual freedom. This character contrary to the concept offreedom in political and social terminologies is the sincere worship and theabandonment of the wrongful servitude. Once a person reaches spiritualityand spiritual liberty it is worth passing through the highest levels of conduct.In the meanwhile, the material possessions are completely abandoned. Inthe present paper, the researchers aimed at studying this concept from areligious and mystical point of view so as to express the semantic range andspiritual value of it in mysticism and the language of the knowledgeablepeople. To that end, the concept of freedom is known in terms of word and itsrelation to other concepts such as worship, and perfect human beings. It hasalso been analyzed from the language of Seyyed Alaherar Ali Morteza (AlaheSalam). This paper has been bene%ted by some of the great scholars ofmysticism and the owners of mystical thought and wisdom as well. In theend, the results of this study are subject to the use of the religiousadvocates, freedom-seekers and proponents of free-living servants.Keywords: Freedom, Servitude, Free Human–being, Perfect Human–being
    Keywords: Freedom, Servitude, Free Human–being, Perfect Human–being
  • aliasghar sareminik , Mansour Nasiri Pages 677-693
    Our goal is analytical inquiry of process view of Barbour about act of God in World. Following nowadays scientific view, Ian Barbour believes that is run the nature with natural laws, but he also believes to God action in natural World, and he see them consistent, because that happen at two different levels. Natural laws state effect of physical agents of phenomenon, and act of God state effect of interior.
    In the World of that is described by Barbour, natural factors and human wills write future of world, even God does not know future of world. Act of God in the world is limited to present of proposal and introduce of information to creatures, and God is recognized as factor by the side of other factors, but this God is very weak and needy, and he can not be worthy of worship
    Keywords: Process Theology, Process, Whitehead, Barbour, God, Act of God
  • ali poormanuchehri, mohamadreza farsian Pages 695-718
    Reason and science of the region have provided the discovery of truth and the achievement of the answers and ambiguities of human life in the new age. The same mustache has spoken about the lack of necessity of religion in building human life, and has rejected religious teachings for the sake of being alone with the approaches of reason and science. The answer to these ambiguities and to uphold the worship of religion in defense of its wise and wise prestige is essential. Professor Motahari, by understanding this necessity in a coherent set of scientific publications, has expressed the importance of reason and science and the pursuit of sharia. He considers the complexity of religion not to provide all the details but to provide a mechanism for extracting details at all ages and times. Based on this mechanism and process, which is nothing but a rational-minded ijtihad, the Mujtahid can To achieve a balance between religious intransigence and flexibility and religious change. He agrees with the priority of reason in understanding the religious propositions and considers it useful in the field of lawmaking. On the one hand, it is believed that Islam does not reject experimentation and science, but considers it to be religious. Therefore, wisdom and science are at the exact end with the Shari'ah, but in terms of the priority of wisdom prior to science and religion.
    Keywords: Professor Motahari, religious rationality, science, religion, intellect, ijtihad
  • rahim dehghan , maryam khoshdel Pages 719-738
    Divine command theory is one of the most important issues which is so controversial among the ideas have been discussed in ethics. Contemporary thinkers have mostly been concerned about it. Duns Scotus who has emphasizes on the free will and omnipotence of God in his theological ideas, takes the commandments of God as the source of moral obligation and presented an ontological exposition of this theory. He has taken divine commandments as a necessary condition for moral values and believes that the will of God, should be the only criterion of moral obligation. The lack of separation from the divine will and the lack of specific criteria for the recognition of the will of God, are most important problems that Duns Scotus is facing whit. This paper explains Divine command theory and the various versions of this theory to explain and explore the ideas of Duns Scotus in this regard.
    Keywords: divine command, Gods will, morality, Duns Scotus
  • abdollah nasri, zahra karimi Pages 739-756
    Ashura and karbala event is the most important historical events so far about a lot of research have been done. but , unfortunately this incident is not considered by researchers and Philosophers of philosophy of religion. this study is an attempt Meaning-centered about Ashura and karbala to that role of purpose in this event pays and States purposes and Incentives of imam Hossein in this historical event. Such as these : awakening People of ignorance and folly , Save the people from materialism and Luxury-oriented and Administration of Justice, Reform of the people and Peace , not war. In the present article Concluded that Ashura Full of purpose and meaning of life . In addition ; it shows New meaning of syneretist of two types of purposes. that's mean ; god's purpose and self- purpose. namel ; god's purpose and self- purpose in this event is not separated or apart
    Keywords: imam Hossein, Ashura, meaning of life, purpose, god's purpose, self-purpose
  • Seyyed ali Mousavi Pages 781-794
    Knowledge value means conformity with the event. In the discussion of the epistemic value of Shi'a religious claims, religious teachings are a firm criterion in determining the authenticity of knowledge and is consistent with reality. In discourse-anecdote method, religious concept are from God, and anything God says is fact which is ongoing in the universe and his words are in agreement with the truth. Therefore knowledge value of these concepts is actually a proof that they have originated from God. This paper has investigated the issue of knowledge value of religious concepts, from two aspects, the first aspect clarifies how conformity between events and concepts is specified for common people, and this aspect includes the notions of wisdom, Tansis (relating an Islamic anecdote to its narrator), introducing former prophets and miracle. The second aspect clarifies how conformity between events and concepts is specified for the prophet himself. The second aspect includes notions such as the role of chastity in perception and delivery of religious concepts, the role of the Holy Spirit in knowledge value of religious concepts, and the quality of authentication of prophets in cognition of religious concepts .In religious epistemology, cognition is achieved through inspiration and revelation, and revelation and inspiration are at the highest level of credibility, and wisdom and after the revelation, in the light of which, provide the source of the epistemology of religion.
    Keywords: value of religious concepts, the Holy Spirit, chastity, miracle