فهرست مطالب

مطالعات باستان شناسی پارسه - پیاپی 4 (تابستان 1397)

مجله مطالعات باستان شناسی پارسه
پیاپی 4 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بابک شیخ بیکلو اسلام*، احمد چایچی امیرخیز، حمیدرضا ولی پور صفحات 7-22

    رفتارها و شیوه زندگی انسان بستگی مستقیمی به وضعیت محیط زیست او دارد. در عصر هولوسن تغییرات اقلیمی ناگهانی و شدیدی رخ داده اند که این رویدادها بر روند تطور فرهنگی، نظام معیشتی جوامع، تغییرات جمعیتی و پراکندگی استقرارهای انسانی تاثیر گذاشته اند. بررسی های دیرین اقلیم شناختی نشان می دهند که در نیمه دوم هزاره هفتم ق. م. طی یک رویداد اقلیمی سرد و خشک شدید، با اوجی در حدود 6200 ق. م. شرایط اسکان، به خصوص در بعضی مناطق نیمکره شمالی، به طور قابل ملاحظه ای دچار اختلال گردید. پس از این دوره، دمای هوا شدیدا افزایش یافت و از اوایل هزاره ششم ق. م. اقلیم گرم و خشک حاکم شد. از ربع دوم هزاره ششم ق. م. به تدریج بر میزان رطوبت افزوده و از گرمای هوا کاسته شد، به طوری که از اوایل نیمه دوم هزاره ششم ق. م. شرایط اقلیمی مساعدتری برای انجام فعالیت های کشاورزی به وجود آمد. شواهد نخستین استقرارهای انسانی در منطقه فرهنگی شمال ایران مرکزی که به دو بخش شرقی (نیمه غربی حوضه آبریز کویر مرکزی) و غربی (حوضه آبریز دریاچه نمک) تقسیم می شود، عمدتا به آغاز هزاره ششم ق. م. می رسد. به دلیل کمبود آثار معماری از نیمه اول هزاره ششم ق. م. در این منطقه احتمال می رود که استقرارهای انسانی به صورت نیمه یکجانشین بوده اند. از حدود 5400 ق. م. استقرارهای یکجانشین-کشاورز با معماری، نظیر تپه پردیس، تپه معین آباد، تپه زاغه، یان تپه ازبکی و تپه چشمه علی ظاهر شدند و به تدریج بر تعدادشان افزوده شد. در اوایل هزاره پنجم ق. م. یک تغییر اقلیمی گرم و خشک موجب فترت و یا افول استقرارهای این منطقه گردید. بنابراین زمان پیدایش و شکوفایی نخستین استقرارهای شمال ایران مرکزی وابسته به شرایط اقلیمی بوده است و در دوره ای معتدل و مرطوب بین دو دوره خشکسالی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: هولوسن میانه، تغییر اقلیم، رویداد 6200 ق، م، _ هزاره ششم ق، م، _ شمال ایران مرکزی
  • مهناز شریفی، عباس مترجم * صفحات 23-40

    تپه قشلاق یکی از معدود محوطه های استقراری دوره روستانشینی قدیم در دره تالوار شهرستان بیجار مربوط به هزاره پنجم ق. م. است که با توجه به آزمایشات تاریخ گذاری به روش تابش گرما از تاریخ 5500 ق. م. لغایت 3600ق. م. بدون وقفه مورد سکونت بوده است. انجام سه فصل کاوش باستان شناختی این محوطه، اطلاعات ارزنده ای درخصوص وضعیت فرهنگی و باستان شناسی منطقه در اختیار ما قرار داد. شواهد باستان شناسی روستای کهن قشلاق نشان داد که بافت معماری به لحاظ کالبدی شامل اتاق های کوچک متمرکز و مشرف به حیاط مرکزی هستند که با توجه به یافته های منقول می توان کارکرد آشپزخانه ای، انباری و نشیمن را برای آن ها تشخیص داد. ورودی های اصلی به سمت جنوب غربی (آفتاب گیر) باز می شوند. در اتصال دیوارها در کنج ها از روش قفل و بست استفاده شده و در ارتفاع باقیمانده از بناها هیچ گونه نشانه ای از ترک ناشی از تفاوت بار وارده در کنج ها دیده نمی شود. با توجه به اینکه دره تالوار بیجار در گذرگاه بینابینی شمال غرب ایران و زاگرس مرکزی قرار گرفته، لذا نوعی تعامل روش و سازه ای از هزاره پنجم و چهارم ق. م. شمال غرب ایران مانند حاجی فیروز و دالما و همچنین ویژگی های بومی و محلی و تاثیرات فرهنگ های هم زمان در محوطه هایی مانند سه گابی و گودین در شرق زاگرس مرکزی در بافت آن وجود دارد. از لحاظ روش، این پژوهش متکی بر داده های نویافته از کاوش های میدانی باستان شناسی و سپس مطالعه و مقایسه با بافت های معماری شناخته شده هم زمان در مناطق پیرامونی استوار است. همچنین در برخی موارد به نشانه های معماری سنتی روستایی در محل نیز استناد شده است. در مجموع مشخص شده که معماری اولیه این منطقه به عنوان یک عنصر فرهنگی هنری از ارتباطات فرامنطقه ای، ویژگی های بومی و فناوری های نوآورانه ترکیب یافته است.

    کلیدواژگان: دوره روستانشینی، معماری هزاره پنجم ق، م، _ مصالح بوم آورد، تپه قشلاق
  • مرتضی زمانی *، سیروان محمدی قصریان، علی بهنیا صفحات 41-49

    نخستین فصل بررسی های باستان شناسی دشت مریوان توسط دانشگاه بوعلی همدان منجر به شناسایی آثار و محوطه های پیش ازتاریخ زیادی از دوره های پارینه سنگی میانی، فراپارینه سنگی، نوسنگی بی سفال و مس سنگی میانی گردید. نکته جالب درمورد توالی آثار شناسایی شده بررسی های مذکور، وجود یک وقفه نسبتا طولانی بین محوطه های دوره نوسنگی قدیم تا دوره مس سنگی میانی است. خوشبختانه در بررسی های اخیر انجام گرفته توسط نگارندگان که با مجوز شماره 97102520 از سوی پژوهشگاه میراث فرهنگی انجام شد1، محوطه ایی با نام تپه قاله زیوا در مریوان شناسایی گردید. این تپه در غرب ایران، استان کردستان و در شهرستان مریوان به شکل یک برجستگی کوچک در 1500 متری جنوب غربی روستای شارانی، بخش مرکزی شهرستان مریوان و در میان یک دشت میان کوهی، مجاورت چشمه ای در 100متری شرق جاده آسفالته روستای شارانی واقع شده است. این تپه شواهد جالبی از سفال های دوره نوسنگی جدید؟ و مس سنگی قدیم (سفال جی) و میانی را دربر دارد. پیدا شدن این گونه های سفالی در دشت مریوان می تواند بسیار موردتوجه بوده و مریوان نیز به مناطق تحت تاثیر این فرهنگ سفالی اضافه گردد. همچنین به دست آمدن چند قطعه سفال شبیه به سفال های گونه سراب جدید و متعلق به دوره نوسنگی جدید؟ و نیز سفال های دالمایی مربوط به فاز اولیه مس سنگی میانی نشان از توالی کامل این محوطه از اواخر هزاره ششم و اوایل هزاره پنجم ق. م. است که آن را به مناسب ترین گزینه برای پر کردن وقفه فرهنگی توالی اواخر دوره نوسنگی و اوایل مس سنگی دشت مریوان تبدیل کرده است. بنابراین آن گونه که از شواهد سفالی مشخص است، تپه قاله زیوا ازجمله تپه های پیش ازتاریخ نه تنها مریوان، بلکه کل منطقه است که شواهد هر سه دوره نوسنگی جدید؟، مس سنگی قدیم و فاز ابتدایی دوره مس سنگی میانی را دارا است و لایه نگاری آن می تواند بسیاری از ابهامات گاه نگاری اواخر دوره نوسنگی و اوایل مس سنگی منطقه را پاسخگو باشد.

    کلیدواژگان: قاله زیوا، نوسنگی جدید، مس سنگی قدیم، سفال جی، مریوان
  • سبحان قاسمی*، مرتضی حصاری، حسن اکبری صفحات 51-68

    دشت ورامین بر سر راه خراسان بزرگ و نقطه تلاقی بین شرق و غرب ایران در شمال مرکز فلات ایران قرار دارد. این دشت به واسطه قرار گرفتن در جنوب کوه های البرز و ته نشین شدن خاک آبرفتی رودخانه هایی که از البرز به سوی کویر مرکزی جاری هستند، حاصل خیز بوده و محل تجمع جوامع انسانی است که شواهد آن از پارینه سنگی میانه تاکنون به دست آمده است. این دشت با متوسط بارندگی کم، به خاطر ورود آب های جاری در گذشته که در حال حاضر با احداث دو سد بر سر راه رودخانه های ورامین، مقدار اندکی از این آب رودخانه ها به ورامین می رسد کشاورزی و دامپروری پررونقی داشته که هنوز هم نشانه های آن قابل مشاهده است. محوطه زواره ور نیز از جمله استقرارگاه هایی است که در حاشیه رودخانه ای که به احتمال زیاد دائمی بوده قرار داشته که در حال حاضر اثری از آن قابل مشاهده نیست. این محوطه از معدود استقرارگاه هایی است که سفال آغازنگارش از آن در دشت ورامین به دست آمده است و محوطه کلیدی در شرق دشت ری و شمال قم محسوب می شود. هدف از این پژوهش معرفی و توصیف کلی این محوطه و شناسایی و گونه شناسی شواهد سفالی این محوطه و مطالعه تطبیقی آن در افق فرهنگی شوش II، بانش و آغازایلامی است. پرسش هایی که در این پژوهش مطرح می شود به طورکلی درباره تغییرات سفالی این محوطه است و این که چه تعاملاتی با استقرارگاه های نزدیک به خود داشته است؟ اساس تحلیل ها بیشتر متکی بر اطلاعات و یافته های درونی و داده های میدانی است و نتایج آن نیز شامل گونه شناسی کامل سفال آغازنگارش این محوطه و مستند کردن مرکز استقراری دیگری از دوره شهرنشینی (آغازنگارش) براساس شواهد سفال این دوره است.

    کلیدواژگان: زواره ور، دشت ورامین، آغازنگارش، سفال
  • رضا رضالو *، یحیی آیرملو، پاشا پاشازاده، شیما عزیزی صفحات 69-84

    اقوام کوچرو سکایی در هزاره اول ق. م. ، در پی حرکت گروهی خود به غرب، بخش های زیادی از اوراسیا را اشغال کردند. اقوام سکایی در زمره آخرین قبایل آریایی بودند که پس از مهاجرت سایر اقوام هند و اروپایی در پایان قرن هشتم ق. م. از سرزمین اصلی خود (جلگه های جنوب روسیه) بیرون آمدند و در شمال آسیای مرکزی و جنوب سیبری امروزی و شمال دریای کاسپین و حدود غربی آن تا پشت کوه های قفقاز در دشت های پهناور این ناحیه بسیار وسیع پراکنده شدند. هدف پژوهش حاضر، بررسی حوزه نفوذ و گسترش فرهنگ و تعاملات فرهنگی این اقوام در شانزده حوزه جغرافیایی اوراسیا، از شرق به غرب است؛ مطالعه حاضر به روش تاریخی، با رویکرد کیفی و با استناد به گزارشات باستان شناختی، بازیافته ها و مواد باستان شناختی نوع سکایی و پراکندگی آن ها را در غرب مغولستان، ناحیه تووا، منطقه آلتای، آسیای مرکزی، ایران، جنوب و شمال قفقاز، بین النهرین، آسیای صغیر، کریمه، جنوب اوکراین و جنوب شرق اروپا، مصر، یونان، اروپای مرکزی، غرب مدیترانه و اروپای غربی بررسی کرده است. به سبب گستردگی حوزه مورد مطالعه، اهتمام ویژه صورت گرفته است تا به مهم ترین محدوده های سکایی هر حوزه و نیز بازیافته هایی از گونه سکایی اشاره شود تا بدین طریق، چشم اندازی دقیق از میزان گستردگی این فرهنگ در اوراسیا مطالعه شود. پژوهش حاضر با توجه به این پرسش اصلی انجام گرفته است که، میزان گستردگی فرهنگ اقوام سکایی چگونه بوده و نوع مواد باستان شناختی آن ها در هر کدام از این حوزه ها چیست؟ نتایج به گستردگی شایان توجه این فرهنگ در پهنه ای وسیع از جغرافیا اشاره دارد. فرهنگ مذکور، در یک دوره زمانی کوتاه توانسته است بسیاری از حوزه های فرهنگی و جغرافیایی را تحت تاثیر خود قراردهد و فرهنگ های بسیاری از اقوام را جذب کند. در بسیاری از حوزه های مورد بررسی، یافته های همگونی از این فرهنگ به دست آمده است.

    کلیدواژگان: اورآسیا، اقوام سکایی، فرهنگ سکایی، تدفین سکایی
  • خلیل الله بیک محمدی * صفحات 85-98

    چندی از اتفاقات مهم زندگی حضرت ابراهیم (ع) در بابل-بین النهرین رقم خورده، بنابراین نام آن حضرت برای مردم بابل آشنا بوده است. شهر بابل یکی از تمدن ها و شهرهای واقع در جنوب بین النهرین است. مردم بابل خدای یکتا و بزرگ را نمی شناختند و بت های سنگی را می پرستیدند، تا این که حضرت ابراهیم (ع) پس از حضورش در این شهر، بت های معبد این شهر را درهم شکست و به همین دلیل وی را به دستور نمرود داخل کوهی از آتش انداختند و آتش برای او گلستان شد. او مسلمانی پاک دین بود که به جز خالق یکتا بر هیچ چیز دیگر سجده نکرد؛ پیامبری که مورد ابتلاء قرار گرفت و هربار سربلند از آزمایش الهی، خود را به معبودش نزدیک تر یافت. یکی از آزمایشات حضرت ابراهیم (ع) ، «ذبح» فرزندش حضرت اسماعیل (ع) به دستور خداوند باری تعالی است و بعد از این آزمایش الهی بود که او مقام خلت را از درگاه پروردگار خود گرفت و تاج خلیل الهی1 را برسر نهاد. وقایع زندگی او به صورت مفصل در قرآن کریم2 آمده است. اثر مهرهای منقوش از جمله منابع تصویری و مکتوب و یکی از راه هایی است که ما را از زمان باستان و تحولات اجتماعی آن ها آشنا می سازد. با مطالعه بر روی اثر مهرها و نقوش آن ها می توان با زندگی‏ اجتماعی مردمان پیش از تاریخ و نحوه فعالیت‏ ها، آداب و رسوم، اعتقادات، سنن و خصوصیات زندگی شان آشنا شد. یکی از مهم ترین یافته های کاوش باستان شناختی شهر بابل، «اثر مهری» است که نقش ترسیم شده بر روی این قطعه گل منقوش، روایت بریدن سر شخصی (ذبح) را تداعی می کند که "مضمون" آن قابل قیاس با ذبح حضرت اسماعیل (ع) است. سوال اصلی این پژوهش این است که چه ارتباط معنایی و زمانی بین واقعه تاریخی ذبح حضرت اسماعیل (ع) با اثر مهر به دست آمده از بابل وجود دارد؟ با فرض داشتن ارتباط معنایی در مضمون هر دو داستان، در این نوشتار سعی شده است واقعه تاریخی ذبح حضرت اسماعیل (ع) که یکی از مهم ترین قصص مختلف قرآن کریم و منابع دینی و عرفانی ادبی است، با یکی از مهم ترین یافته های تصویری باستان شناختی از شهر بابل (شامل اثر مهری از صحنه قربانگاه که مشابه با واقعه تاریخی ذبح حضرت اسماعیل(ع) است) را بازگو کرده و ارتباط بین این دو ارائه گردد.

    کلیدواژگان: حضرت ابراهیم(ع)، ذبح، حضرت اسماعیل(ع)، بابل، اثر مهر
  • احمد آزادی *، ابراهیم قزلباش، مجید کوهی گیلوان صفحات 99-120

    دشت بهبهان منطقه ای است که در آن، کوه های بلند زاگرس به دشت های پست خوزستان منتهی می شود. این دشت به دلیل وجود رودخانه های پرآبی مانند مارون و نیز وجود زمین های حاصل خیز، به لحاظ زیستی، شرایط بسیار مساعدی را برای شکل گیری استقرارهای انسانی از پیش ازتاریخ تا دوره ی معاصر، فراهم آورده است. نتایج حاصله، برآمده از دو فصل بررسی در منطقه ی منصورآباد بهبهان است؛ این منطقه در بخش های شمال و شمال شرقی دشت بهبهان قرار دارد. محدوده ی بررسی منطقه ای به مساحت حدود 150 کیلومتر مربع و هدف اصلی این برنامه، مستندسازی و شناسایی آثار باستانی موجود در محدوده ی لرزه نگاری اکتشاف نفت منطقه ی منصورآباد بود. روش بررسی به صورت گسترده و تااندازه ای فشرده و براساس نقشه های 25000/1 منطقه، برای بررسی موقعیت جغرافیایی و ثبت آثار باستانی بود. در این بررسی، ثبت محوطه های باستانی با استفاده از دستگاه مکان یاب GPS و نمونه برداری از یافته های سطحی به روش دلبخواه انجام گردید. در یک نگاه کلی می توان چشم انداز زمین ریخت شناسی منطقه ی بررسی شده را به 3 بخش دشت، تپه ماهورهای کوهپایه ای و کوهستان تقسیم نمود. قسمت دشت شامل بخش هایی از شمال دشت بهبهان می شود؛ تپه ماهورهای کوهپایه ای، زمین هایی با پستی وبلندی ملایم است که از بخش های شمال، شرق، شمال شرق و شمال غرب به دشت بهبهان منتهی شده و در بخش های دیگر به رشته کوه های خائیز و بدیل ختم می شود. منطقه ی کوهستانی نیز شامل بخش هایی از رشته کوه خائیز و رشته کوه بدیل است. نتیجه ی بررسی های انجام شده در منطقه ی منصورآباد، شناسایی مجموعه ای متشکل از 55 محوطه از دوره های مختلف، شامل: تپه، پراکندگی سفال، پراکندگی سفال و معماری، پراکندگی دست ساخت های سنگی و معماری، پراکندگی معماری و چندین سازه ازجمله بنای امامزاده ، دژ، آسیاب ، بنای مسکونی و استودان است. آثار شناسایی شده در بخش های مختلف چشم انداز زمین ریخت شناسی منطقه ی بررسی، از جمله دامنه ی ارتفاعات، دهانه ی تنگه ها و پشته های طبیعی تپه ماهورهای کم ارتفاع قرار گرفته اند. به نسبت دوران اسلامی، آثار متعلق به دوره های پیش ازتاریخ و تاریخی، درصد کم تری از آثار شناسایی شده را تشکیل می دهند. شمار قابل توجهی از محوطه های شناسایی شده از نوع محوطه های با معماری سنگی خشکه چین بوده که با استفاده از تکه سنگ های کوچک و بزرگ تراش خورده ساخته شده اند. درمجموع پراکندگی سفال بر سطح این محوطه ها کم بوده و برخی از آن ها بدون سفال اند.

    کلیدواژگان: بهبهان، منصورآباد، بررسی باستان شناختی، گاه نگاری نسبی
  • فرشته آذرخرداد *، حسن هاشمی زرج آباد، علی زارعی صفحات 121-136

    یکی از ویژگی های معماری عصر تیموری بهره گیری از هندسه می باشد که نمود آن در شکوه و عمودیت بناهای عصر تیموری مشخص است. همچنین در این دوره، علوم دقیقه و هندسه به رشد قابل توجهی دست می ابد. این علوم در معماری جنبه کاربردی پیدا می کند و به عنوان یک الگو در ساخت بنا مورد استفاده قرار می گیرد. کاربرد فرمول های هندسی سهم عمده ای در هماهنگی نسبت ها، در توازن و تعادل کل و عناصر آن داشت که از ویژگی های معماری تیموری هستند. معمار پس از تهیه طرح به سراغ مرحله تحقیق عملی می رفت. همچنین در عصر تیموری، پیشرفت هندسه کاربردی و تلفیق علوم دقیقه با معماری باعث نوزایی در علوم و معماری شده بود. بسیاری از معماران، از جمله زین الدین بن قوام الدین شیرازی برای ساخت و طراحی آثار معماری خود از سیستم های تنظیم تناسبات موجود در قرن 9و 10 ه‍. ق. استفاده می کردند، پایه و اساس این سیستم تناسبات بر مبنای «چند وجهی ها» استوار بود. آن چیزی که از حیث مطالعات معماری دوره ی تیموری مدنظر می باشد، بهره گیری از این سیستم تناسبات در پلان سه بنای «بقعه ابوبکر تایبادی» ، «مسجد گوهرشاد» و «مدرسه غیاثیه خرگرد» و رعایت حجم موزون و تناسبات انسانی در پلان بناهای مذکور است. در این پژوهش نگارندگان سعی بر آن دارند که با توجه به اهمیت سیستم تناسبات و هندسه کاربردی در معماری عصر تیموری به مطالعه و تحلیل هندسه سه بنا از جمله آرامگاه، مسجد و مدرسه بپردازند. در این پژوهش سعی شده است با اتخاذ منابع کتابخانه ای و مشاهده میدانی، با رویکرد تاریخی و تحلیل هندسی سه بنا، از جمله مسجد گوهرشاد، مدرسه غیاثیه و بقعه مولانا زین الدین ابوبکر تایبادی به بازشناسی تناسبات دوره تیموری پرداخته شود. معمار در این سه بنا، تلفیقی از تناسبات ویژه مربع 2√، مثلث متساوی الضلاع و مشتقاتش 3√ و و نیم مربع و مشتقاتش 5√ را به کار برده است.

    کلیدواژگان: هندسه کاربردی، بقعه ابوبکر تایبادی، مسجد گوهرشاد، مدرسه غیاثیه خرگرد
  • آرش لشکری*، اکبر شریفی نیا صفحات 137-154

    بناهای قاجاریه و اوایل پهلوی شهرستان دره شهر از استان ایلام، از جمله آثاری است که بازنمودی از تحولات سیاسی و اجتماعی این دوران را در خود منعکس می سازند. هدف از این پژوهش بررسی و مطالعه تطبیقی ساختار فضایی-کالبدی قلاع پوراشرف، میرغلام هاشمی و قلعه جهانگیرآباد، علل شکل گیری و الگوی پراکنش آن ها است. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و با انجام مطالعات میدانی و کتابخانه ای بر آن است، ضمن مطالعه عناصر معماری هر یک از بناهای فوق الذکر، وجه تسمیه هرکدام از این بناها را متناسب با ساختار فضایی-کالبدی آن ها مورد بازبینی مجدد قرار دهد. پرسش های اصلی پژوهش عبارت انداز: 1) علت وجودی، الگوی پراکنش این بناها در منطقه دره شهر چیست؟ 2) ساختار فضایی-کالبدی این بناها چگونه است؟ 3) بر اساس ساختار فضایی-کالبدی بناهای مورد مطالعه، آیا ذکر نام قلعه برای تمامی این آثار، قابل توجیه است؟ نتایج پژوهش نشان می دهد، ساخت بناهای مورد مطالعه در شهرستان دره شهر بر حسب مقتضیات زمان، ابتدا بر اساس ضرورت نظامی و امنیتی و سپس به دلایل سیاسی و اجتماعی بوده است. این بناها در مناسب ترین نقاط جغرافیایی و در ارتباط با امور کشاورزی و امور مالیاتی تعیین مکان گردیده اند. از سویی دیگر، بر طبق مطالعات معماری و باستان شناسی به عمل آمده، به غیر از بنای قلعه پوراشرف که برحسب ضرورت نظامی و امنیتی ساخته شده است، بناهای میرغلام هاشمی و جهانگیرآباد، خانه هایی اربابی هستند که در اوایل دوره پهلوی به دلایل سیاسی و اجتماعی ساخته شده اند. از نظر استقراری، قلاع ایران نسبت به وضع طبیعی محل و مصالح موجود در آن جا به اشکال مختلفی ساخته شده اند.

    کلیدواژگان: دره شهر، اواخر قاجاریه و اوایل پهلوی، قلعه ها، مطالعه تطبیقی
  • محمد ابراهیم زارعی*، فاطمه باباعلی پور صفحات 155-175

    از گونه های رایج معماری متاخر تاریخی ایران، بناهای مختلف اربابی هستند که نمونه هایی از آن ها در دوره قاجار ساخته شده و موردتوجه حاکمان شهرها و روستاهای محلی این دوره قرار گرفته بوده است. روستای ورکانه در دهستان الوند شرقی، از توابع بخش مرکزی شهر همدان به فاصله 15 کیلومتری جنوب شرقی و در دره ارزانفود-ورکانه در منطقه ای کوهستانی قرار دارد. اداره این روستا در دوره قاجار و پهلوی توسط «نقی خان و مهری خانم قراگوزلو» بوده است. از حضور خاندان قراگوزلوها در روستای ورکانه دو بنای تاریخی «خانه اربابی» و «اصطبل پرورش اسب» با فاصله به ترتیب یک صد و پانصد متری، خارج از بافت روستا به جا مانده است که در زمره بناهای حکومتی، به عنوان الگوهای منتخب دو گونه متفاوت معماری درباری محلی و قابل قیاس با مجموعه بناهای اربابی «قراول خانه» آق اولر در تالش است که مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار خواهند گرفت. هدف اصلی این نوشتار، شناخت الگوها و دگرگونی های ایجادشده در معماری سنتی روستایی، برمبنای اندیشه ها و روش های تغییرشکل یافته در دو نوع بنای مختلف اربابی دوره قاجار و پس از آن است. بر این اساس، جستار پیش رو با روش توصیفی - تحلیلی میدانی به معرفی، تجزیه و تحلیل سبک شناسانه و طبقه بندی عناصر معماری روستایی و تحولات اجتماعی تاثیرگذار در فرآیند شکل گیری معماری اربابی دوره قاجار در روستای ورکانه می پردازد. پرسش های این جستار: نخست، چه عواملی موجب قرارگیری این بناها در خارج از بافت روستا بوده است؟ دوم، این بناهای مورد مطالعه، چه نسبت از معماری منطقه تاثیرپذیرفته و تاثیرگذار بوده است؟ برآیند پژوهش نشان می دهد که براساس ویژگی های معماری، این دو بنا منفک از بافت روستای ورکانه و با تاثیرپذیری از معماری درباری و اروپایی مرسوم در دوره قاجار با مصالح بوم آورد ساخته شده اند که خانه اربابی با نقشه نیم چلیپایی و شیوه برونگرا و اصطبل اسب با نقشه مستطیل شکل متقارن ساخته شده است.

    کلیدواژگان: معماری قاجار، ورکانه، خانه اربابی، اصطبل
|
  • Babak Shaikh Baikloo Islam*, Ahmad Chaychi Amirkhiz, Hamid Reza Valipour Pages 7-22

    In the Holocene, there has been a sudden and severe climate change that has affected the process of cultural evolution, subsistence system, demographic change, and the pattern of the distribution of human settlements. Palaeoclimatological studies show that in the second half of the 7th millennium BC, during a cold and dry climatic event, with a peak of about 6200 BC, the settlement conditions, in particular in some parts of the Northern hemisphere, were significantly disturbed. After this period, the air temperature rose sharply and replaced the warm and dry climate from the beginning of the 6th millennium BC. From the second quarter of the 6th millennium BC, gradually, the amount of humidity increased and the air temperature decreased, so that from the beginning of the second half of the 6th millennium BC, more favorable climate conditions were created for agricultural activities. The early evidence of the human settlements in the North of Central Iran region mainly belongs to the beginning of the sixth millennium BC. Due to the lack of architectural evidence from the first half of the 6th millennium BC in this region, human societies were probably semi-sedentary. From about 5400 BC, sedentary-farmer settlements with architecture were established and gradually their number increased. In the early 5th millennium BC, a warm and dry climatic change caused the interregnum/collapse of the settlements in the region. Therefore, the time of the genesis and prosperity of the early settlements in the North of Central Iran was related to the climatic conditions and occurred in an appropriate climate period between two dry periods.

    Keywords: The Mid-Holocene, Climate Change, 6200 BC Event, 6th Millennium BC, The North of Central Iran
  • Mahnaz Sharifi, Abbas Motarjem* Pages 23-40

    Archaeological excavations Tepe Gheshlagh have been helpful in understanding Chalcolithic sites in the high region separating the East Central Zagros and the Southern Lake Urmia Basin. Though cultural interface between the two regions was alluded to in the earlier publications, nothing was known of the existence of intermediate sites between them. Tepe Gheshlagh is a site at the center of Talvar valley that as a natural corridor serves to bring the concerned regions into closer contact, and its archaeological data will contribute to reconstruction of interactions of the regions in the Chalcolithic period. The Tepe Gheshlagh is one of the few settlements of the ancient villagers in the Talvar valley of the Bijar City, dating back to the fifth millennium BC (Ancient, Middle, and Late Chalcolithic period) which according to the Thermoluminescence tests it has been settlement form 5500 BC to 3600 BC without any interruption. Performing three seasons of archaeological excavations in this site provides us valuable information about the cultural and archaeological conditions of the region. This site have around one hectare, and during the settlement is formed ancient deposit more than 14 meters.

    Keywords: Tepe Gheshlagh, Village Period, Architecture of Fifth Millennium BC, Native Material
  • Morteza Zamani*, Sirvan Mohammadi Ghasrian, Ali Behnia Pages 41-49

    The first season of archaeological survey in Marivan by a team from University of Bu-Ali sina Hamedan was lead to identify some prehistoric sites from Middle Paleolithic to Chalcolithic period. As a result of in mentioned investigation prehistoric cultural sequence of the area from Middle Paleolithic to Middle Chalcolithic period (except Late Neolithic and Early Chalcolithic) have been identified. So, there was a main question about the absence of Late Neolithic and Early Chalcolithic period sites of Marivan area. Fortunately, during our recent archaeological survey in Marivan, we succeeded in discovering an interesting site (Qala Ziwa) which has traces Late Neolithic and Early Chalcolithic (J ware). In addition to Late Neolithic and Early Chalcolithic (J ware), some typical Dalma related pottery was also sampled from the site. Among mentioned potteries, we believe that most important period can be considered as Early Chalcolithic period. Against other regions of Western Iran particularly Central Zagros that many Early Chalcolithic period sites were identified, this area is really less known and obviously Qala Ziwa is one of the first Early Chalcolithic period site ever reported from Marivan area. This site has typical J ware and compared with similar Early Chalcolithic period sites in Central Zagros. This pottery has been related to the Western parts of Central Zagros like Mahidasht zone and discovering J ware in Marivan can added this area to the distribution zone of this culture also. As mentioned, surface survey of the site showing that Qala Ziwa has a complete sequence from Late Neolithic to Middle Chalcolithic period. So, excavation of the site in order to clarifying stratigraphy of the site would yield valuable information regarding too late six millennium B.C archaeological studies of Western Iran.

    Keywords: Qala Ziwa, Late Neolithic, Early Chalcolithic, J Ware, Marivan
  • Sobhan Ghasemi*, Morteza Hessari, Hassan Akbari Pages 51-68

    The Varamin plain is located on the way to the Great Khorasan and the point of intersection between East and West of Iran in the North of Iran’s Plateau. The plain is fertile in the south of the Alborz Mountains and the deposits of alluvial soils flowed from the Alborz to the central desert, and are the gathering place of human societies with evidence from the Middle Paleolithic so far. This plain, with an average up rainfall, but due to the arrival of current waters, in the past, nowadays, with the construction of two dams on the way to the streets of Varamin, a small amount of this river water reaches Varamin, there is a thriving agricultural and livestock farming, which are still visible signs Is. The Zahistor area is also one of the foundations located on the periphery of the river, which is likely to be permanent, which is currently no longer visible. The site is one of the few settlements where its initiation pottery was obtained in the plain of Varamin, and the key area is located in the East of the plain of Ray and North of Qom. The purpose of this research is to introduce and describe the area as a whole, and to identify and characterize the clay evidence of the site, and its comparative study on the Susa, bang, and primitive culture of the culture. The questions raised in this study are generally about the changes in the pottery of this site, and what interactions have they with the nearby sites? The basis of analyzes relies more on information and internal findings, and field data, and the results also include the full typology of its upcoming pottery and the documentation of another settlement establishment of the urbanization period (its initiation) based on the evidence of the pottery of this period.

    Keywords: Zavarehvar, Varamin Plain, Protoliterate, Pottery
  • Reza Rezalou*, Yahya Ayremlou, Pasha Pashazadeh, Shima Azizi Pages 69-84

    Migrant Scythian tribes were occupied many parts of the Eurasia following a move to the West in the first millennium B.C. The Scythian people were among the last Aryan tribes who, after the migration of other indo-European tribes, emerged from their mainland (Southern Russia) at the end of the Eighth century, and dispersed in Northern Central and Southern Siberia, the North of the Caspian Sea and its Western boundary, in the vast plains of the Caucasus Mountains. The purpose of this study is to investigate the influence area and cultural interactions of these ethnic groups in sixteen geographical zones of the Eurasia, from east to West. The present study in a historical method, with a qualitative approach and based on archaeological reports have studied dispersion of the Scythian type artifacts in the West Mongolia, Tuva region, the Altai region, Central Asia, Iran, South Caucasus, North Caucasus, Mesopotamia, Asia Minor, Crimea, southern Ukraine and South-East Europe, Egypt, Greece, West Mediterranean, Central and Western Europe. Because of the extent of the study area, in this research has been tried to be mentioned to the main of the Scythian areas in the each zone and its materials, so that be shown a detailed view of the extent of this culture in Eurasia. The present research has been carried out according to these main questions: How is the extent area of the Scythian culture? What is the type of their materials in each of these areas? The results point to the vastness of this culture in a wide area of geography. The culture has been able to influence many cultural and geographical areas and attract the cultures of many tribes, in the short time. In many of the areas studied, there are similar findings from this culture.

    Keywords: Eurasia, Scythian Tribes, Scythian Cultural, Scythian Burial
  • Khalilollah Beik Mohammadi* Pages 85-98

    There are important events in Ebraham’s life in Babylon - Mesopotamia so, his name was familiar to Babylonians. Babylon is one of the civilizations and cities in Southern Mesopotamia the people of Babylon did not know the alone and grand God and worship stony idols. Abraham defeated idols with his presence in this city. For this reason, to Nimrod command throw up him to the mountain of fire. Fire became to “Golestan” for him. He was a pure Muslim except the grand creator he did not prostration anything else. The prophet who was tested many times and proudly came out of it. One of Abraham’s experiments is to kill his son Ismail. After this test, he reached a high ranking and set on the head the crown of Khalilullah. The events of his life are detailed in the holy Quran. The effect of registered stamps, including visual and writing resources, is one of the ways gets acquainted with ancient times and their social transformations. We can by examining the effect of their stamp become familiar with the social life of prehistoric people and all kinds of activities, customs, beliefs traditions and characteristics of their lives. One of the most important findings of the ancient archaeological excavation is “seal impression”. The engraved role on this pieces depicts the story of cutting of a personal head that is comparable to the slaughter of Islam. The main question of this research is, what is the meaningful relationship between the historical event of the slaughter Ismail and the seal impression of Babylon? Considering a semantic relationship in the content of both stories, this article this is the historical event of the most important parts of the Holy Quran and the religious and mystical literary source. The relationship between two events should be presented with one of the most important finding of the picture of Babylon (including the seal impression on the altar scene similar to the slaughter of Ismail).

    Keywords: Seal Effect, Babylon, Hazrat Ismail, Slaughter, Hazrat Ebraham
  • Ahmad Azadi*, Ebrahim Ghezelbash, Majid Kouhi Gilavan Pages 99-120

    Behbahan plain in Southwest of Iran, is a region where high peaks of the Zagros Mountain meet the lowland plains of Khuzistan. The plain, due to several rivers including the Maroun River which originates from the high peaks deep into the Zagros, and fertile lands has been a locus for nucleation and subsequent development of human settlements since prehistoric periods to the modern times. In August and October of 2007, the authors of this article were conducted a settlement survey in Mansour Abad area, North and Northeast of the Behbahan plain, covering 150 km. The principal aim of the survey was identification of ancient sites in an area which was subjected to seismic prospection for the Iranian Oil Company. In fact, it was a rescue operation to minimize the possible risks to the ancient sites of the area. The survey method was extensive using GPS to locate the surveyed sites on topographic maps with scale 1/25000. The surface materials were gathered using random survey. The surveyed region can be divided into several landscapes, including: Mansour Abad Plain, the hilltop rolling hills in North, East, Northeast and Northwest of the Behbehan Plain and the mountainous region including Khaeiz and Badil Mountains. The most important feature of the mountainous region is the existence of several valleies. At the end of the archaeological surveys of the Mansourabad region, in addition to known sites which have been identified previously during the Behbahan survey project, we could identify 55 sites ranging in date from the prehistory to the Late Islamic Period, with highest number at Middle Islamic Period. The surveyed sites could be divided into several types including mound, sherd/flint scatter, hill-top site, cave and various standing architectures including Imamzadeh (shrines), water-mills, fortresses, and settlement structures of the Islamic Period. These sites usually have low frequency of surface sherds, some none.

    Keywords: Behbehan, Mansourabad, Archaeology Survey, Relative Chronology
  • Fereshteh Azar Khordad*, Hasan Hashemi Zarjabad, Ali Zarei Pages 121-136

    The architect of Timurid have four systems or sets of proportions that could have combined them, but in general, a system had a major role. These systems can easily be equated to musical steps that although they are run by geometric progression, they are repeated. Each system is set based on an integer, but it is balanced by the root of that integer, according to geometric principles. Integers 2, 3, and 5 are each associated with geometric shapes determining the other elements of the scale. It was indeed Farabi who could discover the kinship of architecture with music, and then it was discussed by Bolatov. The nature of this system is well illustrated according to Farabi stating that the side of square and sector of circle in architecture is used as measuring instruments, and is similar to the theorem in logic and refrain in poetry, as well as poetry rhythms. It is precisely because of such an issue that Bolatov’s view can be accepted. Accordingly, the geometry of the design is not comparable with Western imaginations of proportion, which deals with the repetition of similar or related forms. In addition to its practical value, as an implementation procedure, the Islamic system provided the coordination and harmony for all parts, thereby the entire parts were associated with a single nature, like the relation of the parts of squares, triangles and pentagons with each other.

    Keywords: Applied Geometry, Buildings Abubakr Taybadi, Goharshad Mosque, School of Ghiasieh Khargerd
  • Arash Lashkari*, Akbar Sharifinia Pages 137-154

    The monuments of Qajar and early Pahlavi periods in the valley of Darreh-Shahr of Ilam province are among the works that reflect the political and social developments of this era. The purpose of this study is to investigate the adaptive study of the spatial and temporal structure of Ghala Poursharf, Mirgholam Hashemi and Ghaleh Jahangirabad, the causes of their formation and pattern of distribution. The research method in this study was experimental research, field and library studies. In this regard, by studying the architectural elements each of the buildings, the Appellation of them according to their spatial-physical structure is to be re-evaluated. The results of the research are show that the construction of the studied buildings in the city of Darreh-Shahr, according based on military and security necessity and then on political and social grounds. The results of the research are show that the construction of the studied buildings in the city of Darreh-Shahr, have been according based on military and security necessity and then on political and social grounds. These buildings are located at the most appropriate geographical locations and related to agricultural affairs and tax affairs. On the other hand, according to architectural and archaeological studies, other buildings of Pourashraf fortress, has been built on the basis of military and security necessity, and the buildings of Mirgholam Hashemi and Jahangirabad have been manor house and where built at the beginning of the Pahlavi period for political and social reasons. So, in this study, these questions are raised: What is the pattern of distribution of these buildings in Darreh-Shahr? How are the spatial structure of these buildings? Can be used the title of fortress for these buildings?

    Keywords: Darreh – Shahr_Late Qajar_Early Pahlavi_Fortresses_Comparative Study
  • Mohammad Ebrahim Zarei*, Fatemeh Baba-Alipour Pages 155-175

    Of the common types of late architecture in Iran various mastery buildings some examples of which were made during the Qajar period, that some examples these types are considered by the rulers of the cities and villages of this period. The Varkaneh village is located in the Eastern Alvand district and in the central part of Hamedan in the mountains area, and with Arzanfood-Varkaneh valley 15 km is away. The village has been governed in the Qajar and Pahlavi periods by Naqikhan and Mehri-Khanoom. From the presence of Qaragozlou’s family in the village of Varkaneh are two monuments of the “mastery house” and “stables of breeding horse” with distance of 100 and 500 meters outside the village respectively. Among the buildings of state as selected patterns two different types of local court architecture and comparable to the master’s buildings collection (Qaravol Khaneh) Aghovlar in Talesh will be investigated and analyzed. The main purpose of this paper is to recognize the patterns and transformations created in traditional roral architecture Based on ideas and methods of transformation in two different types of mastery buildings of the Qajar period and beyond. Accordingly, in the present study in addition introduces a descriptive - analytical method, has done analysis and classification of elements of rural architecture and fluently social transformations in the formation mastery architecture of the Qajar period in the Varkaneh village. Questions of this study: What factors have led to placement of these buildings outside context of the village? These buildings under study, how much have been effective of the area architecture? The result of this research is show that the architectural features of these two buildings, a part from the Varkaneh village texture with the effect mastery architecture and European architecture on the Qajar period they were made with indigenous materials.

    Keywords: Qajar Architecture, Varkaneh, Mastery House, Stables of Breeding Horse