فهرست مطالب

نشریه مهندسی منابع معدنی
سال سوم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کریمی شونم، هاشم شاهسونی * صفحات 1-14
    روش سطح پراش مشترک به منظور حل مشکل تداخل شیب ها با تلفیق روش های سطح بازتاب مشترک و برون راند شیب معرفی شده است. این روش تعداد زیادی عملگر را به منظور برانبارش به یک نقطه از مقطع دور افت صفر در نظر می گیرد و تا حدود زیاد قادر به حل مشکل تداخل شیب در مقاطع بعد از برانبارش می باشد. اما مقدار زیادی نوفه و رخدادها مصنوعی را نیز با خود به مقطع دورافت صفر می آورد. در این مطالعه پیشنهاد شده است با توجه به میزان همدوسی عملگرها تصمیم گرفته شود که آن عملگر در فرآیند برانبارش به کار گرفته شود یا خیر. به این ترتیب ابتدا یک حد آستانه ای تعریف شده و سپس فقط عملگرهایی که دارای همدوسی بیشتر از این حد آستانه ای هستند در عملیات برانبارش به کاربرده می شوند. به این ترتیب عملگرهایی که هیچ ارتباطی با رخدادها لرزه ای ندارند از فرآیند برانبارش حذف می شوند. نتایج این تحقیق نشان می دهد، با به کارگیری روش پیشنهادی می توان از یک سو مشکل تداخل شیب ها را در مقطع بعد از برانبارش حل نمود و از سویی دیگر نسبت سیگنال به نوفه را نسبت به روش پیشین بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: همدوسی، تداخل شیب، سطح بازتاب مشترک، سطح پراش مشترک
  • میثم سالکی، رضا خالوکاکایی، محمد عطایی * صفحات 15-31
    تعیین محدوده بهینه معادن روباز یکی از مهم ترین بخش های طراحی در این معادن است. در روش های فعلی، محدوده نهایی را با تعیین مرزی که در آن مجموع سود تنزیل نشده بلوک ها بیشترین مقدار است تعیین می کنند. با این وجود بهتر است که طراحی محدوده نهایی با حداکثرسازی ارزش خالص فعلی انجام گردد. بر این اساس، در این مقاله مدل ریاضی صفر و یکی و غیرخطی این مسئله و پیشنهادهایی برای خطی سازی آن ارائه شده است. همچنین با استفاده از مفاهیم زودترین و دیرترین زمان ممکن برای استخراج یک بلوک، پیشنهادهایی برای بهینه سازی اندازه بازه جستجوی زمان استخراج بلوک ها و کاهش تعداد متغیرهای تصمیم در این مدل ریاضی ارائه شده است. در ادامه با استفاده از مفاهیم مخروط معکوس، وزن مکانی و نیز زودترین زمان استخراج یک بلوک ماده معدنی، دو الگوریتم ابتکاری برای تعیین همزمان محدوده نهایی و ترتیب استخراج بلوک ها توسعه داده شده است. سپس برای یک مدل بلوکی دو بعدی و یک مدل بزرگ سه بعدی از این الگوریتم ها برای تعیین محدوده استفاده شد. در مدل بلوکی بزرگ سه بعدی میزان انطباق ارزش محدوده های این الگوریتم ها با مقدار بهینه حاصل از روش لرچ و گروسمن 95/97 و 43/99 درصد بود.
    کلیدواژگان: مدل سازی ریاضی، برنامه ریزی صفر و یکی، بهینه سازی، محدوده نهایی معدن روباز، الگوریتم ابتکاری
  • حدیث پورجمشیدی، محمد حیاتی * صفحات 33-42
    کسب و کارهای صنعتی نقش اصلی در ایجاد توسعه پایدار و اشتغال را بر عهده دارند و رشد و سودآوری آنها می‎تواند مهم ترین تاکتیک برای موفقیت آینده کشور و دستیابی به پیشرفت به شمار آید. استان لرستان با دارا بودن 5/21 درصد ذخایر سنگ های تزئینی کشور، دارای ظرفیت ها و قابلیت های فراوانی در صنعت سنگ است اما در زمینه استخراج، فراوری و بازار فروش عملکرد ضعیفی دارد و این امر موجب گردیده تا در بازارهای رقابت جهانی و حتی داخلی جایگاه مناسبی نداشته باشد. از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی موانع توسعه در کسب و کارهای صنعتی لرستان انجام شده است. جامعه آماری تحقیق، مالکان، فعالان و کارشناسان حوزه صنعت سنگ لرستان بودند که160 نفر برای پاسخگویی با استفاده از روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه‏ ساخت یافته بود که به منظور سنجش پایایی متغیرهای آن از آلفای کرونباخ استفاده شد و با بهرخه گیری از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری ضمن بررسی موانع توسعه ، مدلی قابل اتکا برای پیش بینی آن ارائه گردید. یافته ها نشان داد که متغیر ضعف در بسته بندی (11/0= r)، عدم حمایت دولت (11/0= r)، عدم داشتن تخصص و دانش فنی (07/0= r)، به همراه خام فروشی (04/0= r) اثر مستقیم و معنادار، و متغیرهای ضعف در برنامه ریزی (001/0= r) و مدیریت سنتی (008/0= r)، اثر غیر مستقیم (از طریق خام فروشی) بر موانع سودآوری دارند. لذا مدل نهایی حاصل از متغیرهای فوق در مجموع 39 درصد از واریانس موانع توسعه صنعت و تجارت سنگ را تبیین نموده است.
    کلیدواژگان: کسب و کارهای صنعتی، صنعت سنگ، مدل سازی معادلات ساختاری، لرستان
  • صالح قادرنژاد ، سعید لله گانی دزکی، بهنام علی پنهانی، حمیدرضا نجاتی * صفحات 43-55
    در چند دهه اخیر مطالعه تردی سنگ در پروژه های مکانیک سنگ به صورت جدی مورد توجه محققین قرار گرفته است. با این وجود متاسفانه تاکنون تعریف کامل و جامعی برای این پارامتر ارائه نشده است. از طرفی به دلیل در دسترس نبودن تجهیزات و همچنین پیچیدگی و زمان بر بودن فرایند های آماده سازی و انجام آزمون در روش های پیشنهاد شده برای اندازه گیری مستقیم تردی سنگ، بیشتر تحقیقات انجام شده بر اساس شاخص های اندازه گیری غیرمستقیم تردی صورت پذیرفته اند. شاخص های ارائه شده برای ارزیابی تردی را می توان براساس پارامترهای به کار رفته در توسعه این شاخص ها به گروه های مختلفی دسته بندی کرد. شاخص های تردی براساس پارامترهای مقاومتی، یکی از مهم ترین این گروه ها می باشند که به طور گسترده در موارد مختلف مورد استفاده قرار گرفته اند. هدف اصی این تحقیق ارائه یک شاخص جدید براساس پارامترهای مقاومت فشاری تک محوری و مقاومت کششی جهت ارزیابی تردی سنگ است. برای این منظور در ابتدا با مرور شاخص های مقاومتی موجود برای ارزیابی تردی سنگ، یک رابطه کلی برای شاخص جدید پیشنهاد شد. سپس با استفاده از روش های تحلیل آماری و تحلیل احتمالاتی بر روی نتایج بدست آمده برای تردی سنگ در آزمون نفوذ پانچ، ضرایب رابطه پیشنهاد شده محاسبه شدند. با توجه به نتایج بدست آمده، مقادیر 807/0 و 458/0- به ترتیب برای ضرایب مقاومت فشاری تک محوری و مقاومت کششی پیشنهاد شدند. با استفاده از رابطه پیشنهادی می توان تردی سنگ را با مقدار R2 برابر 878/0 پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: تردی سنگ، آزمون نفوذ پانچ، مقاومت فشاری تک محوری، مقاومت کششی
  • دانیال فخری، مهدی حسینی * صفحات 57-70
    در بسیاری از محیط ها، سنگ ها معمولا در معرض شرایط یخبندان – ذوب و یا گرمایش- سرمایش قرار می گیرند، بنابراین ضروری است که تاثیر این فرایندها بر روی خواص فیزیکی و مکانیکی سنگ از جمله نفوذپذیری بررسی شود. در این تحقیق از نمونه های ماسه سنگ سازند منطقه لوشان برای مطالعه استفاده شد و تاثیر تعداد سیکل های انجماد- ذوب و دما در فرآیند گرمایش- سرمایش روی نفوذپذیری ماسه سنگ مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی اثر تعداد سیکل ها آزمایش ها روی نمونه هایی که 1، 5، 10 و 20 سیکل انجماد- ذوب را تحمل کرده اند انجام شد. برای بررسی اثر گرمایش – سرمایش آزمایش ها بر روی نمونه هایی که یک سیکل گرمایش- سرمایش را تحمل کرده اند و در مرحله گرمایش دمای 60، 100، 200 ، 400، 600، 800 و 1000 درجه سانتیگراد را تحمل کرده اند و در محیط سرد شده اند انجام شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که با افزایش تعداد سیکل های انجماد- ذوب میزان نفوذپذیری بعد از یک سیکل کاهش پیدا کرد و این کاهش تا 5 سیکل ادامه می یابد، هر چند کاهش نفوذپذیری از 1 سیکل تا 5 سیکل بسیار ناچیز است. در 10 سیکل نفوذپذیری اندکی افزایش می یابد و در 20 سیکل این افزایش چشمگیر است. همچنین با افزایش دما در مرحله گرمایش در فرآیند گرمایش – سرمایش نفوذپذیری ماسه سنگ تا 100 درجه سانتیگراد کاهش و سپس افزایش می یابد. تغییرات نفوذپذیری در فرآیند گرمایش – سرمایش با تغییرات سرعت امواج طولی، وزن مخصوص خشک و تخلخل موثر تطابق دارد. مقدار سی تی محاسبه شده از تصاویر سی تی اسکن نیز تغییرات نفوذپذیری را تایید می کند.
    کلیدواژگان: ماسه سنگ، نفوذپذیری، فرآیند انجماد -ذوب، فرآیند گرمایش - سرمایش، سنگ
  • مجید مهدوی امین، عبدالرحیم فروتن، غلامعباس پارساپور * صفحات 71-79
    توزیع اندازه ذرات نقش مهمی در فلوتاسیون به دلیل تاثیر بر برخورد، اتصال و جداشدگی ذره- حباب دارد. در فلوتاسیون، ذرات ریز کارایی برخورد کمتر و ذرات درشت کارایی اتصال کمتری دارند و به همین دلیل در فلوتاسیون بیشترین هدرروی در ذرات خیلی ریز و یا خیلی درشت مشاهده می شود. برای افزایش بازیابی این ذرات باید مقدار مناسبی از مواد شیمیایی در مکان های مناسبی به مدار اضافه شود؛ از این رو توزیع مواد شیمیایی در مدار بسیار مهم است. در این تحقیق، برای بهبود بازیابی فلز روی در ذرات ریز و درشت حاوی کانه اسفالریت، از تغییر توزیع مواد شیمیایی در مدار فلوتاسیون سرب و روی شرکت باما استفاده شده است. از این رو ابتدا با تعیین یک طرح آزمایشی (تاگوچی L9)، توزیع های متفاوت مواد شیمیایی در مقیاس آزمایشگاهی مقایسه شدند. نتایج نشان داد که توزیع استفاده از 30 گرم بر تن آیرو 3477 در سلول های پرعیارکنی اولیه همراه با 15 گرم بر تن امیل گزنتات پتاسیم و 7 گرم بر تن کف-ساز MIBC در سلول های رمق گیر، باعث افزایش 2/3 درصدی بازیابی فلز روی در ذرات ریز و افزایش 4/5 درصدی در ذرات درشت شد. همچنین اجرای این توزیع در کارخانه فلوتاسیون گوشفیل باما نیز به ترتیب باعث افزایش 5/2 و 9/3 درصدی بازیابی فلز روی در ذرات ریز و درشت و افزایش 1/4 درصدی عیار کنسانتره روی و در نهایت افزایش درآمد سالیانه 1600 میلیون تومانی کارخانه شد.
    کلیدواژگان: فلوتاسیون، درجه آزادی، ذرات ریز و درشت، توزیع مواد شیمیایی
  • مجید طهمورسی، عبدالهادی ابراهیمی، عبدالرضا ایرج منصوری * صفحات 81-90
    برای تولید پوکه های صنعتی از خاک های رس مختلفی به عنوان ماده اولیه استفاده می شود. می توان برخی از پسماند ها و باطله ها را به عنوان ماده افزودنی به مواد اولیه پوکه صنعتی اضافه کرد. دراین مطالعه برای تولید پوکه صنعتی، باطله کارخانه زغالشوئی زرند به عنوان ماده افزودنی با در صد های 1، 2، 3، 4، 5، 6، 7، 8، 10، 15 و 20 در دمای °C1140 ومدت 5 دقیقه به مواد اولیه کارخانه تولید پوکه عمران پارس سیرجان اضافه شد و برای بررسی خواص نمونه های پوکه تولیدشده مقادیر دانسیته، مقاومت فشاری و درصد جذب آب آن ها اندازه گیری شد. برای مطالعه بیشتر، تصاویر سطوح بعضی از نمونه های تولیدی توسط میکروسکوپ الکترونی(FE - SEM) تهیه شد. نتایج حاصله نشان دادند که مقدار مناسب اضافه کردن باطله زغال 3% می باشد و در این مقدار با دماهای مختلف (بین °C1110 تا °C1160) پخت پوکه صورت گرفت و دمای مناسب °C1140 تا °C1150 به دست آمد. در این دما و درصد، پوکه حاصله دارای کمترین دانسیته به مقدار kg/m3265 و بیشترین در صد جذب آب به مقدار2/15% وزنی، با مقاومت فشاری MPa 8/0 بود.
    کلیدواژگان: باطله های کارخانه زغالشوئی زرند، پوکه صنعتی، دانسیته، درصد جذب آب، مقاومت فشاری
  • بابک اجاوندی، رحمان احمدی * صفحات 91-100
    در این مقاله، کاهش اکسید آهن(Fe2O3) از ماسه های سیلیسی نمونه معدن سیلیس چشین توسط فرآیند اسیدشویی، جهت کاربرد در صنایع شیشه، مورد مطالعه و بررسی قرارگرفته است. آنالیز شیمیایی نمونه با روش جذب اتمی صورت گرفت. جهت حذف آهن(Fe2O3) از ماسه سیلیسی، از روش شستشوی اسیدی(اسکرابینگ) با اسید سولفوریک، استفاده شد. علاوه بر این بررسی پارامترهای موثر بر فرآیند، با روش طراحی آزمایش های تاگوچی در نرم افزار مینی تب 17، انجام گردید. بر اساس نتایج به دست آمده از آنالیز جذب اتمی، ماسه سیلیسی موردمطالعه، دارای 23/96 درصد SiO2، 13/0 درصد Fe2O3 و 67/1 درصد Al2O3 بوده است. مطالعات کانی شناسی نمونه نشان داد که مهم ترین کانی های آهندار شامل اکسید و هیدروکسیدهای آهن مانند هماتیت، گوتیت و لیمونیت می باشند. بر اساس نتایج شستشوی اسیدی با کاهش pH از 2 به 1، حذف آهن افزایش یافت. همچنین نتایج حاکی از آن است که؛ با افزایش درصد جامد از 50% به 70% و افزایش دما از 40 به 80 درجه سانتی گراد، میزان آهن ماسه سیلیسی، کاهش می یابد. تحت شرایط بهینه شامل 1pH=، دمای 80 سانتی گراد و درصد جامد 70%، بالاترین میزان حذف آهن حاصل گردید. در این شرایط محصول نهایی حاوی 031/0 درصد اکسید آهن(Fe2O3) بوده است؛ که مناسب شیشه های جام، ظروف شیشه ای و بلور بروسیلیکات می باشد.
|
  • shonam Karimi, H. Shahsavani* Pages 1-14
    The Common Diffraction Surface (CDS) stack method has been introduced to solve the conflicting dip by merging the concepts of Common Reflection Surface (CRS) stack method and dip moveout (DMO). This method considers a continuous range of operators in pre-stack data set to simulate a Zero-Offset (ZO) sample which handle the conflicting dip problem in to full extent. However this method still contains artificial events and noise to the ZO stack section. As the coherence of each operator is available before stacking it is proposed to use this coherence as criterion for acceptance or rejection an operator for the stack. In this way the operators are not coherence with any seismic events will be illuminated. The results of this research shows by implementing the proposed method not only it is possible to solve the conflicting dip in to full extent but also the signal to noise ratio will be increased.
    Keywords: Coherence, Conflicting dip, CRS, CDS
  • M. Saleki, Reza Kakaie, M. Ataee * Pages 15-31
    Determination of the ultimate pit limit is one of the most important design in open pit mining. In the present methods, the final pit is determined based on the maximization of undiscounted profit. For this purpose, various mathematical, heuristic and meta- heuristic algorithms have been developed. Among these methods the most used one is the Lerchs-Grossman (LG) algorithm. It has been mentioned that it is better to design the ultimate pit based on the maximization of the net present value. In other words, the optimal arrangement of blocks and the final pit outline must be determined simultaneously. For that reason, in this paper the binary and nonlinear mathematical model of this problem and some suggestions for its linearization have been presented. In addition, in order to reduce the number of decision variables the concepts of the earliest and the latest possible time for extracting a block have been defined. In the following, with the use of downward cone and positional weight and the earliest extraction time of ore blocks, two heuristic algorithms have been developed for simultaneous determination of the final pit and blocks extraction sequence. At the end the results of these algorithms have been compared with the LG algorithm. The results show that these algorithms are capable to produce good result.
    Keywords: Mathematical modelling, Binary programming, Optimization, Ultimate pit limit, Heuristic algorithm
  • hadis pourjamshidi, mohammad hayaty* Pages 33-42
    Lorestan province with 21.5% of the country's decorative stones reserves has abundant capacities and abilities in the rock industry, but has poor performance in the field of mining, processing and sale, which has led to a decent position in global and even domestic markets. Not have Therefore, the present study aimed to investigate the barriers to success in the Lorestan rock industry. The statistical population of the study was the owners and owners of active units of Lorestan rostrum. 160 people were selected using census method to respond. The data gathering tool was a closed-answer questionnaire which was used to measure the reliability of its variables using Cronbach's alpha. Using a structural equation modeling technique,while investigating the barriers to the success of the stone industry, a reliable model for predicting the barriers to the success of the stone industry was presented. It turned out The findings showed that the weakness in packaging (r = 0.11), lack of government support (r = 0.11), lack of expertise and technical knowledge (r = 0.07), along with crude (r = 0.04) The direct and significant effects, and the weaknesses in planning (r = 0.001) and the traditional management (r = 0.008), the indirect effect (through crude) on the obstacles to the success of the stone industry. Therefore, the final model resulting from the above variables has explained 39% of the variance of the barriers to the success of this industry.
    Keywords: Stone Industry, Structural Equation Modeling, Lorestan
  • Saleh Ghadernejad, Saeed lelahgani, Behnam Alipanahi, Hamid Reza Nejati* Pages 43-55
    In the recent decades, the study of rock brittleness in infrastructure projects were addressed by different researchers. Unfortunately, up to now, a universally accepted definition for rock brittleness had not been presented. Furthermore, due to lack of equipment as well as complexity and time consuming of the preparation and testing procedures in the proposed methods of direct measuring of rock brittleness, most of researches were carried out on the basis of indirect indices. Suggested brittleness Indices can be categorized according to the parameters which were used in developing these indices. One of the most important Brittleness Indices which has been widely used in various rock mechanic project is strength based brittleness index. The main objective of this study is to provide a new index based on uniaxial compressive and tensile strength for evaluating the rock brittleness. For this purpose, firstly, by reviewing the existing strength based indices for evaluating rock brittleness, a general equation was suggested for the new index. Then, by using statistical and probabilistic analysis on the obtained results for rock brittleness in punch penetration test, the coefficients of suggested index were calculated. According to the results, the values of 0.807 and 0.4458 were proposed for uniaxial compressive strength and tensile strength coefficients, respectively. Using the suggested index, it is possible to predict the rock brittleness with the value of R2 equal to 0.878.
    Keywords: rock brittleness, punch penetration test, uniaxial compressive strength, Tensile Strength
  • Danial Fakhri, M. Hosseini* Pages 57-70
    Rocks are usually exposed to freeze-thaw and/or heating-cooling conditions in many environments. In this research, sandstone specimens of Lushan area were used and investigated the impact of number of freeze-thaw cycles and the effect of temperature in the heating-cooling process on sandstone permeability. The freezing temperature of -16°C was considered to study the effect of number of cycles. In this state, the tests were carried out on the specimens withstood 1, 5, 10, and 20 freeze-thaw cycles. To study the effect of heating-cooling, the tests were conducted on the specimens that withstood one heating-cooling cycle. The specimens withstood temperatures of 60, 100, 200, 400, 600, 800, and 1000 °C at the heating process and then cooled in the laboratory environment. Results indicated that permeability rate reduced after one cycle of freeze-thaw cycles the reduction continued to 5 cycles. Permeability increased slightly in 10 cycles and the increase was significant in 20 cycles. Sandstone permeability reduced up to 100 °C and then increased with the temperature increasing at the heating-cooling process. Permeability changes in the heating-cooling process were consistent with the variations of velocity of longitudinal waves, dry unit weight, and effective porosity.
    Keywords: Sandstone, Permeability, Freeze-thaw process, Heating-cooling process, Rock
  • Majid Mahdavi Amin, Abdorahim Forutan, Gholamabbas Parsapour* Pages 71-79
    The particle size distribution plays an important role in the flotation due to the impact on the bubble-particle collision, attachment, and detachment. In the mechanical flotation cells, fine particles (generally smaller than 38 microns) have less collision performance and coarse particles (generally larger than 75 microns) have less attachment performance. High turbulence caused a detachment of the particles from the bubbles and thus reduce the performance of the attachment. In the rougher stages of flotation of sulfide minerals, particles size is the most effective parameter. In the flotation, the most loses of valuable particles are in the very fine and very coarse particles. In this research in order to improve the zinc recovery in the flotation circuit of the Bama lead and zinc company, reagent distribution regimen was improved. Therefore, in the laboratory scale, using a design experiment (Taguchi L9), different reagent distribution regimens were compared. The results showed that the adding of 30 g/t of collector (AERO3477) in the rougher stage, along with 15 g/t of Potassium Emyl Xanthate (collector) and 7 g/t of MIBC as frother in the scavenger cells was increased the recovery of fine and coarse particles about 3.2 and 5.4 %, respectively. Finally, based on the laboratory results (Taguchi L9), the reagent distribution regimen in the zinc flotation circuit of the Bama plant was modified. After modifications, the zinc recovery in the fine and coarse particles was increased about 2.5 and 3.9 % respectively. Also the zinc assay of final concentrate was increased about 4.1%.
    Keywords: Flotation, Liberation degree, coarse particle, Reagent distribution
  • Majid Tahmooresi, Abdolhadi Ebrahimi, Abdolreza Iraj Mansouri* Pages 81-90
    Production of lightweight aggregate is usually done by different clayey materials. Some kinds of wastes can be utilized in its production. In this research wastes of Zarand coal processing plant was added with the following percent 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 15 and 20 to the raw material of Omranpars lightweight aggregate production plant and burned at 1140˚C for 5 minutes. Density, compressive strength and water absorption of produced samples were analyzed. FE- SEM images of some samples were taken for further studies. Results show that the optimum percentage of Coal waste addition is 3% which was tested between 1110°C to1160°C to find the optimum burning temperature. The optimum temperature was between 1140°C to 1150°C. At this temperature and coal waste addition percentage density was 265kg/m3, water absorption was 15.2% and compressive strength was 0.8 MPa.
    Keywords: wastes of Zarand coal processing plant, lightweight aggregate, density, water absorption, compressive
  • Babak Ojavandi, Rahman Ahmadi* Pages 91-100
    In this paper, the removal of iron oxide (Fe2O3) through scrubbing process has been investigated which applying in the glass industrial. The iron oxide was obtained from silica sand samples of Cheshun mine. Chemical elements were analyzed by Atomic Absorption Spectroscopy (AAS). Scrubbing by sulphuric acid was applied in order to remove iron oxide from silica sand. In addition, the study of parameters affecting the process was carried out through designing experiments by Taguchi method in Minitab. The AAS results showed 96.23% of SiO2, 0.13% Fe2O3, and 1.67% Al2O3. Mineralogical studies of silica sand showed that there have been hematite, goethite, and limonite which are the most important iron oxide minerals. The results of scrubbing indicated that the iron removal has increased by decreasing pH from 2 to 1. Also, the amount of iron in silica sand reduced by increasing the solid content from 50% to 70% and temperature degree from 400 to 800. The highest iron removal rate was obtained under the optimum condition including pH=1, temperature degree=80C0, and the solid content of 70%. Therefore, the final processed sample contained 0.031% iron oxide (Fe2O3) which is suitable for producing cup glass, glassware, and borosilicate crystal.
    Keywords: Sand silica, Iron oxide, Acid leaching, Glass industry, Effective industry