فهرست مطالب

فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 19، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نینا میرانی، احمد اسدزاده* صفحات 1-30
    از یک طرف کشورهایی که در آنها نفت به عنوان محور و تکیه گاه بنیادی جهت کسب درآمد اقتصادی محسوب می شود، به این نتیجه دست یافته اند که نفت نمی تواند یک منبع بادوام درآمدی باشد و اقتصاد متکی به فروش نفت به یکی از چالش های بزرگ اقتصاد کشورهای صادرکننده نفت مبدل شده است. از طرف دیگر در سال های اخیر گردشگری به عنوان یکی از پویاترین بخش های اقتصاد جهانی محسوب شده است و از درآمد حاصل از ابعاد مختلف صنعت گردشگری می توان به عنوان گزینه ای مناسب برای جایگزینی درآمد ناشی از فروش نفت یاد کرد. یکی از مهمترین حوزه های صنعت گردشگری، گردشگری پزشکی است. بنابراین در این مطالعه سعی شده است تاثیر شاخص های کیفیت نهادی بر صنعت گردشگری پزشکی در ایران با استفاده از رویکرد بهینه سازی مورد بررسی قرار گیرد. نتایج این مطالعه حاکی از آن است که بهبود در شاخص کیفیت نهادی، سرمایه ثابت ناخالص در حوزه خدمات درمانی در بیمارستان های دولتی و خصوصی، سرمایه ثابت ناخالص در حوزه خدمات گردشگری، همچنین افزایش در تعداد ارائه دهندگان خدمات به گردشگران پزشکی از جمله پزشکان عمومی و متخصص و افزایش نرخ ارز موثر حقیقی در ایران منجر به افزایش جذب گردشگران پزشکی به کشور شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، کیفیت نهادی، الگوریتم جستجوی گرانشی، الگوریتم کرم شب تاب
  • اسعداللهرضایی، علی فلاحتی*، کیومرث سهیلی صفحات 31-52
    در بهینه سازی سبد دارایی، مسئله اصلی انتخاب بهینه دارایی ها و اوراق بهاداری است که با مقدار مشخصی سرمایه می توان تهیه نمود. اگر چه حداقل سازی ریسک و حداکثرسازی بازده سرمایه گذاری به نظر ساده می رسد، اما در عمل روش های متعددی برای تشکیل سبد بهینه مطرح شده است. در سال 1950 هری مارکوئیتز مدل خود را ارائه کرد که در آن مسئله بهینه سازی سبد دارایی را به صورت یک مدل برنامه ریزی درجه دوم با هدف حداقل سازی واریانس مجموعه دارایی ها با این شرط که بازده مورد انتظار برابر با یک مقدار ثابت باشد، مطرح کرد. در این تحقیق مسئله بهینه سازی سه هدفه (یعنی حداکثرسازی بازده سبد سهام، حداقل سازی ریسک آن و تابع هدف سوم یعنی حداقل سازی تعداد دارایی ها یا سهام ها) مورد مطالعه قرار گرفته است. بر این اساس، سرمایه گذاران با پذیرش مقدار کمی ریسک و تقریبا همان مقدار بازده، سبدی را انتخاب می کنند که تعداد دارایی کمتر داشته باشد. برای این منظور در ابتدا از دو الگوریتم ژنتیک رتبه بندی نامغلوب (NSGA2) و الگوریتم تجمع ذرات چند هدفه (MOPSO) برای برآورد مدل دو هدفه حداقل واریانس و حداکثر بازده برای شناسایی الگوریتم بهتر مورد استفاده قرار گرفت. سپس با توجه به عملکرد بهتر الگوریتم MOPSO، از این الگوریتم برای برآورد مدل سه هدفه حداکثرسازی بازده سبد سهام، حداقل سازی ریسک و حداقل سازی تعداد سهام ها مورد استفاده قرار گرفت.
    کلیدواژگان: بهینه سازی سبد سهام، مدل مارکوئیتز، الگوریتم MOPSO، الگوریتم NSGA2
  • علیرضا عرفانی*، ندا کسایی پور صفحات 53-80
    سیاست پولی مخالف ادوار تجاری، سیاستی است که اقتصاددانان برای کاهش نوسانات اقتصادی پیشنهاد می کنند. هدف از مطالعه حاضر پاسخگویی به این سوال است که رفتار سیاست پولی در اقتصاد ایران چگونه بوده و چگونه باید باشد. برای یافتن پاسخ مناسب، ابتدا با استفاده از یک مدل چرخشی مارکوف، نشان داده شده که رفتار سیاست پولی در اقتصاد ایران طی 1394-1370، عمدتا رفتار موافق با ادوار تجاری بوده است. سپس، یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی، متناسب با ساختار اقتصاد ایران، در نظر گرفته شده است. سپس سیاست بهینه پولی طی ادوار تجاری با لحاظ کردن سلطه مالی و کیفیت نهادی محاسبه و با استفاده از پارامترهای تعادلی، کالیبره شده است. نتایج حاصله نشان می دهد که سیاست پولی بهینه طی ادوار تجاری، سیاست پولی ضد ادواری است. ضریب سیاست پولی بهینه طی ادوار تجاری با کاهش کیفیت نهادی و افزایش سلطه مالی، کم می شود. همچنین در صورتی که هدف سیاستگذار فقط، تثبیت تورم باشد، سیاست بهینه پولی، مستقل از ادوار تجاری است. علاوه بر این، در حالتی که سیاست پولی کاملا مستقل فرض شود، ضریب سیاست بهینه، بیشترین مقدار را نسبت به سایر شرایط مفروض به خود می گیرد.
    کلیدواژگان: سیاست پولی، ادوار تجاری، مدل چرخشی مارکوف، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی
  • زاهد مرادی، عباس معمارنژاد*، سید شمس الدین حسینی، کامبیز هژبرکیانی صفحات 81-106
    با توجه به اهمیت گسترش صادرات غیرنفتی در برنامه های توسعه کشور، در این مقاله به بررسی اثرات غیرخطی متغیرهای نرخ ارز حقیقی، ارزش افزوده ی بخش صنعت و معدن، صادرات غیرنفتی و کیفیت نهادی- ساختاری، بر روی صادرات غیرنفتی ایران پرداخته شده است. نتایج حاصل از تخمین مدل خود رگرسیون برداری عامل افزوده (FAVAR) با پارامترهای متغیر در طول زمان (TVP) و داده های فصلی سال های 1394-1376 بیانگر نقش مثبت و متقارن کیفیت نهادی ساختاری و صادرات غیرنفتی کشور در افزایش صادرات غیرنفتی و افزایش این اثرات مثبت در طول زمان است. همچنین اثر نهایی نرخ ارز حقیقی بر روی صادرات غیرنفتی کشور بسته به شرایط رکودی و رونقی حاکم بر اقتصاد کشور، می تواند به صورت نامتقارن، مثبت یا منفی باشد. درنهایت اینکه اثر رشد ارزش افزوده ی بخش صنعت و معدن کشور بر روی صادرات غیرنفتی در تمام دوره ی موردبررسی مثبت است، با این تفاوت که اثرات متقارن فوق در دوره های رونق اقتصادی بیشتر است.
    کلیدواژگان: صادرات غیرنفتی، کیفیت نهادی- ساختاری، مدل های متغیر زمانی
  • آمینه نادری، شهرام فتاحی*، سمیه اعظمی، مینا گلستانی صفحات 107-142
    همراه با توسعه سریع صنعت حمل و نقل جاده ای، بهبود ایمنی و ارزیابی و ارزشگذاری تصادفات، به یک مسئله ضروری در سیاست عمومی تبدیل شده است. در چند دهه گذشته، مطالعات بر پایه برآورد ارزش آماری جان، نقشی بی بدیل در برآوردهای هزینه فایده سرمایه گذاری در بخش حمل و نقل ایفا کرده است. در این راستا این مطالعه با استفاده از تکنیک انتخاب بیان شده و مدل لاجیت ادغامی، به بررسی تمایل به پرداخت و ارزش آماری جان، در بین رانندگان سطح شهر تبریز پرداخته است. داده های تحقیق از طریق پرسشنامه از بین 300 نفر از کسانی که روزانه در سطح شهر به دلایل مختلف تردد می کنند؛ جمعآوری گردید. ارزش آماری زندگی و جراحت برای شهر تبریز به ترتیب 18663384 و 135005 تومان به دست آمده است. با توجه به نتایج، سرمایه گذاری در پروژه های بهبود ایمنی جاده برای کاهش تلفات و مجروحان ضرورت می یابد.
    کلیدواژگان: تمایل به پرداخت، آزمون انتخاب، ارزش آماری جان
  • محمد مهدی برقی اسگویی*، رضا ثقفی کلوانق صفحات 143-172
    در این تحقیق، تاثیرات متقابل بین ریسک و بازده در بازارهای ارز، نفت خام، سکه و بورس تهران مورد ارزیابی قرار می گیرد. مطالعه حاضر از رهیافت توابع کاپولا برای بررسی ساختار همبستگی بهره برده و با استفاده از مفهوم ارزش در معرض خطر و ارزش در معرض خطر شرطی، به بررسی وجود سرریز ریسک بین بازارهای فوق پرداخته است. متغیرهای تحقیق شامل داده های هفتگی نرخ ارز آزاد، قیمت سبد نفتی اوپک، قیمت سکه طلا و شاخص کل بورس تهران طی دوره 28/04/1385 تا 01/01/1396 بوده است.طبق نتایج تحقیق، همبستگی معنی داری بین متغیر شاخص بورس با نرخ ارز، شاخص بورس با قیمت نفت، شاخص بورس با قیمت سکه و نرخ ارز با قیمت نفت وجود داشته، به طوری که همبستگی بین شاخص بورس با نرخ ارز و نرخ ارز با قیمت نفت، در جهت منفی و با شدت یکسان همبستگی در دامنه های بالا و پائین توزیع و همبستگی بین شاخص بورس با قیمت نفت خام و شاخص بورس با قیمت سکه، در جهت مثبت و با شدت متفاوت همبستگی در دو دامنه بالا و پائین بوده و همبستگی قوی تر در دامنه مثبت توزیع قوی تر از دامنه منفی بوده است.همچنین سرریز ریسک بین بازار سهام و بازار سکه بیشتر از بازارهای دیگر بوده و بازار سکه بیشتر به عنوان ابزاری برای مواجه با ریسک بازار سهام و کارکرد نرخ ارز و قیمت نفت خام بیشتر به عنوان متغیری بنیادی برای ارزیابی تاثیر بر سودآوری شرکت های بورسی بوده است. حالت های دیگر به ندرت سرریز ریسک معنی داری نشان داده اند.
    کلیدواژگان: بازارهای مالی، تحلیل همبستگی، سرریز ریسک، ارزش در معرض خط، توابع کاپولا
  • موسی خوشکلام خسروشاهی*، روح الله مهدوی صفحات 173-196
    با توجه به اینکه در ادبیات اقتصاد انرژی، اثرات بازگشتی ناشی از بهبود کارائی مصرف انرژی از اهمیت زیادی برخوردار است از اینرو مقاله حاضر با بکارگیری روش شناسی متفاوت نسبت به سایر پژوهش ها، بر مبنای داده های سری زمانی 1395-1357 و با استفاده از مدل های خطی و غیرخطی (آستانه ای) به برآورد اثر بازگشتی مستقیم مصرف برق بخش خانگی در قالب مدل های مختلف می پردازد. نتایج حاصل از مدل خطی نشان می دهند که اثر بازگشتی مستقیم مصرف برق خانگی بطور متوسط برابر با 81 درصد است. نتایج حاصل از مدل آستانه ای با در نظر گرفتن دو متغیر تولید ناخالص داخلی سرانه و نیاز به سرمایش به عنوان متغیرهای آستانه نشان می دهند که (الف) متوسط اثر بازگشتی با تولید ناخالص داخلی سرانه کمتر از (بیشتر از) 18290 میلیارد ریال برابر با 68 درصد (76 درصد) است (ب) متوسط اثر بازگشتی با نیاز به سرمایش کمتر از (بیشتر از) 90/6 درجه سانتی‏گراد برابر با 79 درصد (83 درصد) است (ج) افزایش در تولید ناخالص داخلی سرانه و نیاز به سرمایش باعث می شوند تا اثر بازگشتی مستقیم افزایش یابد.
    کلیدواژگان: اقتصاد انرژی، مصرف برق، اثر بازگشتی، مدل آستانه
  • مهناز سعیدی کیا، نظر ده مرده قلعه نو*، غلام رضا کشاورز حداد، مرضیه اسفندیاری صفحات 197-220
    طبق شواهد و آماری که از پایگاه جهانی داده های تروریسم از وضعیت تروریسم در جهان و کشورهای منطقه منا موجود است، از سال 2004 به بعد میزان حوادث تروریستی در جهان و این منطقه، به شدت افزایش یافته است. دولت ها سعی می کنند تا با افزایش در مخارج عمومی خود درجه امنیت اجتماعی در کشور را افزایش داده و با این کار جرم و جنایت و احتمال وقوع اقدامات تروریستی را کاهش دهند. هدف از مطالعه حاضر بررسی رابطه مخارج عمومی با جرم و تروریسم، در کشورهای منطقه منا طی سال های 2003 تا 2016 با استفاده از رویکرد خودرگرسیون برداری در داده های پانل (P-VAR) می باشد. نتایج مدل برآورد شده نشان می دهد که وجود جرم و تروریسم تاثیر مثبتی بر مخارج عمومی کشورهای موردمطالعه دارد. همچنین نتایج بررسی تجزیه واریانس بیان می کند که واکنش هزینه های عمومی به سطح فعالیت های مجرمانه و تروریسم متفاوت است؛ به طوری که فعالیت های مجرمانه نسبت به فعالیت های تروریستی، سهم بیشتری را در واریانس ایجادشده در این هزینه ها دارد. جهت بررسی پویایی متغیرهای الگو، توابع عکس العمل آنی نشان می دهند که شوک ایجادشده از مخارج عمومی تاثیر کاهنده بر وقوع جرم و جنایت دارد اما تاثیرات این شوک بر حملات تروریستی بی معنی بوده و این موضوع عدم کاراملی مناسب هزینه های عمومی در جهت کاهش حملات تروریستی در کشورهای منطقه منا را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: جرم، تروریسم، مخارج عمومی، رویکرد خودرگرسیون برداری پانلی (P-VAR)، کشورهای منا
  • مهدی کرامت فر، بهرام سحابی*، عباس عصاری، عزت الله عباسیان صفحات 221-246
    امروزه، مخارج آموزشی به عنوان نوعی سرمایه گذاری تلقی می شود که می تواند منجر به افزایش درآمد گردد. با توجه به این موارد، هدف از این مطالعه، بررسی عوامل موثر بر میزان مخارج آموزشی در سطح خرد (خانوار) در اقتصاد ایران است. به این منظور، مولفه های موثر بر میزان مخارج آموزشی در چهار گروه (ویژگی های خانوار، ویژگی های سرپرست، ویژگی های مادر و ویژگی های فرزند) طبقه بندی شده و در قالب یک مدل توبیت سانسورشده برای داده های بودجه خانوار سال 1395 مورد آزمون واقع شده است. دلیل استفاده از مدل سانسورشده، گزارش شدن مخارج آموزشی معادل صفر برای برخی خانوارها (با وجود داشتن فرزند محصل) است. نتایج مطالعه نشان می دهد که سکونت در نقاط شهری و جنسیت دختر، دو عاملی است که به صورت زمینه ای موجب افزایش مخارج آموزشی خانوار می گردد. انتظار بازدهی بالاتر سرمایه-گذاری آموزشی روی دختران، نگرش نیروی کار بالقوه نسبت به فرزندان (به ویژه پسران) در مناطق روستایی و بالاتر بودن قیمت آموزش در مناطق شهری مجموع عواملی است که منجر به این نتایج می شود. همچنین با توجه به آنکه سرپرستی خانوار در ایران به طور سنتی برعهده مردان بوده و میانگین درآمد آنان از زنان بالاتر است، جنسیت سرپرست خانوار نیز از مهمترین مولفه های تعیین کننده مخارج آموزشی است. در نهایت، بررسی ویژگی های سرپرست و مادر خانوار نیز نشان می دهد که انتقال سرمایه مادی خانوار به فرزندان بیشتر از طرف سرپرست (اثر بیشتر درآمد سرپرست نسبت به درآمد مادر) و در مقابل انتقال سرمایه انسانی خانوار به فرزندان بیشتر از طرف مادر (اثر بیشتر تحصیلات مادر نسبت به تحصیلات سرپرست) صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: مخارج آموزشی، بودجه خانوار، داده های سانسورشده
  • امیرعلی فرهنگ*، ابوالقاسم اثنی عشری، اصغر ابوالحسنی، محمدرضا رنج برفلاح، جهان گیر بیابانی صفحات 247-270
    تحقیق حاضر به بررسی اثر سرمایه بر ریسک های نقدینگی و اعتباری در صنعت بانکداری ایران با روش GMM سیستمی می پردازد و از نرم افزارهای Eviews9 و stata12 برای انجام تحقیق حاضر استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد؛ بین سرمایه بانک و ریسک در صنعت بانکداری ایران، رابطه عکس و معنی داری وجود دارد، به طوری که با افزایش سرمایه بانک به اندازه یک درصد، مقدار ریسک نقدینگی براساس شاخص های تعریف شده مختلف می تواند از 0/1 درصد تا 0/4 درصد کاهش یابد. در مورد ریسک اعتباری نیز افزایش سرمایه بانک موجب کاهش ریسک اعتباری از 5/7 تا 6/8 درصد می گردد و بر اساس یافته های این پژوهش و آزمون های صورت گرفته، نظریه مخاطرات اخلاقی در صنعت بانکداری ایران تائید می گردد. و تئوری چارتر در خصوص نظام بانکی ایران مورد تائید قرار نمی گیرد. هم چنین در این تحقیق، اندازه بانک با ریسک نقدینگی ارتباط مستقیم و معنی داری را نشان می دهد، به طوری که یک واحد افزایش شاخص اندازه بانک موجب افزایش ریسک نقدینگی به میزان 0/003 تا 0/008 شده است. بین متغیرهای اقتصاد کلان و ریسک نقدینگی و اعتباری نیز ارتباط معنی داری وجود دارد. هم چنین نتایج پژوهش حاکی از آن می باشد که، مدیریت ریسک در بانک ها نه تنها به عوامل درونی بانکی بستگی دارد بلکه تحت تاثیر عوامل کلان اقتصادی نیز می باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه بانک، تئوری مخاطره اخلاقی، تئوری ارزش چارتر، SGMM
|
  • Nina Mirani, Ahmad Assadzadeh * Pages 1-30
    On one hand, countries dependent on oil revenue have reached the conclusion that oil cannot be a reliable source of income and the oil dependent economy has become a major challenge for oil-exporting countries. On the other hand, in recent years tourism has become one of the most dynamic sectors of global economy and income from different capacities of the tourism industry is sought to replace the income from oil sales. Medical tourism is one of the important areas of the tourism industry. In this study, the effect of institutional indicators on medical tourism in Iran have been investigated using an optimization approach. The results of the study indicate that, Improvement in institutional quality index, gross fixed capital investment in public and private hospitals, gross fixed capital in tourism services, as well as an increase in the number of service providers to medical tourists, including general practitioners and specialists, and an increase in real effective exchange rates in Iran has led to an increase in the attraction of medical tourists to the country.
    Keywords: Medical Tourism, Institutional Quality, Gravitational Search Algorithm, Firefly Algorithm
  • Asaad Alahrezaee, Ali Falahati *, Kiomars Sohaili Pages 31-52
    In optimizing the portfolio, the main issue is the optimal selection of assets that can be bought with a certain amount of money. Although risk minimizing and revenue maximizing on investment seems simple, but in practice several approaches have been proposed for an optimal portfolio. In 1950, Harry Marquitz introduced his model in which proposed the optimization of the asset basket as a quadratic programing model with the aim of minimizing the variance of the asset set, provided that the expected return equals a constant value. In this research, the problem of three-objective optimization (i.e., maximizing stock returns, minimizing its risk and the third objective function, namely minimizing the number of assets) has been studied. Accordingly, investors, with admission a small amount of risk and a similar amount of return, will choose a basket of less assets. For this purpose, at first, genetic algorithms and multi- Particle Swarm Optimization algorithm were used to estimate the two-objective model of minimum variance and maximum return for better algorithm identification. Then, with regard to the better performance of the algorithm, this algorithm was used to estimate the three-objective model for maximizing stock returns, minimizing risk, and minimizing the number of assets.
    Keywords: Portfoloio Optimization, Marquitz Model, MOPSO Algorithm, NSGA2 Algorithm
  • Alireza Erfani *, Neda Kasaipour Pages 53-80
    The countercyclical monetary policy is a policy that economists recommend to decrease the economic fluctuations. The purpose of this study is to answer the question of how the monetary policy behavior in Iran's economy was and how it should be. To find the right answers, by using a Markov-Switching model, shown that behavior of monetary policy in the Iran during 1991 to 2015 was mainly procyclical.Then, a dynamic stochastic general equilibrium model, according to the structure of the economy, is considered. Then, optimal monetary policy has been calculated in terms of fiscal domination and institutional quality over a business cycle and calibrated using equilibrium parameters. The results show that the optimal monetary policy over the business cycle, monetary policy is counter-cyclical. The optimal monetary policy coefficient during the business cycle decreases with decreasing institutional quality and increased fiscal domination. Also, if the policymaker's goal is only to stabilize inflation, the optimal monetary policy is acycle. In addition, when a completely independent monetary policy is assumed, the optimal policy coefficient takes the highest value compared to other assumed conditions.
    Keywords: Monetary Policy, Business cycle, Makov switching, DSGE
  • Zahed Moradi, Abbas Memarnejad *, Seyed Shamseddin Hosseini, Kambiz Hojabr Kiani Pages 81-106
    The development of non-oil exports as a factor in crossing the oil economy and utilizating unused capacities of the country's economy, such as active labor force, is always a matter for the policy makers of the country. The requirements for expansion of non-oil exports are identificating effective factors on it, and understanding of how they are effective on non-oil exports of the country. In this paper, using the factor-augmented vector autoregressive (FAVAR) model with time-varying parameters (TVP) and seasonal data through 1376 to 1394, the nonlinear effects of real exchange rate variables, the value added of the industry and mining sector Non-oil exports and the hidden factor, the structural institutional quality which is consists of six indicators, on non-oil exports of Iran has been modeled. The results denote the positive symmetric effects of the structural institutional quality and the non-oil exports on increasing non-oil exports, so that this positive affects have been increasing over time. Based on the results, the final effect of the real exchange rate on non-oil exports of the country depends on the conditions of the depression and prosperity of the economy and can be asymmetrically positive or negative. Finally, the effect of the growth of the country's value added on non-oil exports is positive in all period studied, with the difference that these symmetric effects are more during periods of economic prosperity and less during the recession periods.
    Keywords: Non-oil exports, institutional-structural quality, time-varying models
  • Amineh Naderi, Shahram Fatahi *, Somaye Azami, Mina Golestani Pages 107-142
    With respect to the rapid development of the road transport industry, improving safety and valuing accidents have become an essential issue in public policy. Over the past few decades, studies based on the estimation of valuing statistical life have played a unique role in the cost-benefit estimations of investment in the transport sector. In this regard, this study has been conducted using the stated choice method and the mixed logit model to examine the willingness to pay and the value of statistical life among the Tabriz drivers. The research data were collected through a questionnaire from 300 people who travel daily in the city for various reasons. The statistical value of life and injury for Tabriz city was 18663384 and 135005 Tomans respectively. According to the results, investing in road safety improvement projects is necessary to reduce casualties and injuries.
    Keywords: Willingness to pay, Choice experiment, statistical Value of life
  • Mohammad Mehdi Barghi Osguei *, Reza Saghafi Kelvanag Pages 143-172
    In this Paper, we examined the upside and downside spillover effects between exchange rates, crude oil prices, gold prices and Tehran Stock Exchange. Due to special charachteristics of financial data, we used copula methods to assess correlation between returns of the markets and using VaR and CoVaR approachs we examined the risk spillovers between markets. Our data spans from 2006-07-19 to 2017-03-21.Results show that the correlations between returns of the exchange rates with the stock market and the crude oil prices with the exchange rates were symmetric but the correlations between returns of the gold prices with the stock market and crude oil prices with stock market were asymmetric and strong in the upper tails.CoVaR analysis shows that risk spillover effects between stock market and gold prices are stronger than the other variables. The relationship between exchange rates and oil prices with stock market are considered to be mostly between returns but there are some risk spillovers too. In most cases upper risk spillovers are stronger than lower ones.
    Keywords: Financial Markets, Spillover Effects, VaR, CoVaR, Copulae
  • Musa Khoshkalam Khosroshahi *, Rohollah Mahdavi Pages 173-196
    The literature on energy economics states a rebound effect of improving energy efficiency. Considering the fact that existing rebound effect causes the electricity saving (due to the improvement of the efficiency of consumer electric appliances in the residential sector) be less than expected, therefore, the present paper, based on the time series data of 1357-1395, uses linear and nonlinear (threshold) models to estimate the direct rebound effect of residential electricity consumption in different scenarios. The results of linear model show that the direct rebound effect of residential electricity consumption in Iran during the period 1357-1395 is on average 81%. The results of the other model (threshold model), taking into account the two variables of Gross domestic product (GDP) per capita and cooling degree days (CDD) as threshold variables, show that decrease in GDP per capita and increase in cooling degree days will increase the direct rebound effect of residential electricity consumption.
    Keywords: Energy Economics, Electricity Consumption, Rebound Effect, Threshold Model
  • Mahnaz Saeedikiya, Nazar Dahmardeh *, Gholamreza Keshavarz Hadad, Marzieh Esfandiari Pages 197-220
    According to statistics and evidence from the World Terrorist Database on the Terrorism Situation in the World and in the Mine Region, since 2004, the incidence of terrorist acts in the world and in this region has risen sharply. Governments try to increase the level of social security in the country by increasing their public expenditures, thereby reducing the crime and the terrorist acts. The purpose of this study was to investigate the dynamic relationship between public expenditures with crime and terrorism in MENA countries from 2003 to 2016 using the P-VAR approach. The results of the estimated model show that the existence of crime and terrorism has a positive dynamic effect on the general expenditures of the MENA countries. Also, the results of the analysis of variance decomposition indicate that the response to public expenditures varies by level of criminal activity and terrorism, so that criminal activity against terrorist activities has a greater contribution to the variance in these costs. In order to examine the dynamics of the model variables, IRF indicate that the shock caused by public expenditures has had a decreasing effect on crime, but the effects of this shock on terrorist attacks are meaningless, and this issue of inappropriate public spending In order to reduce the number of terrorist attacks in the countries of the MENA countries.
    Keywords: Crime, Terrorist attack, Public expenditures, Panel vector autoregressive approach (P-VAR), MENA countries
  • Mahdi Keramatfar, Bahram Sahabi *, Abbas Asari, Ezzat Allah Abbasian Pages 221-246
    The purpose of this paper is to investigate the determinant of educational cost in micro level (I.e. household). These determinants are categorized in four levels: household characteristics, child characteristics, head characteristics and mother characteristics. The effect of each one is estimated thorough a censored Tobit model for 2016 Iran household survey. The reason of model selection is for reporting zero cost in some cases. The result shows that urban residency and having girl child (versus boy) are context factors that increase expenditure on education. Sexuality of household head is the other important can increase income of family and so the educational costs. And finally, analyzing mother and head of the family shows that transition of financial capital to child is take place dominantly thorough head (greater effect of head income than mother income) and versus the transition of human capital to child is take place dominantly thorough head (greater effect of mother literacy than head literacy).
    Keywords: Censored data, Household budget, educational cost
  • Amir Ali Farhang *, Abolghasem Asna Ashari, Asghar Abolhasani Hastiani, Mohammad Reza Ranjbar Fallah, Jahangir Biabani Pages 247-270
    The present study investigates the effect of capital on liquidity and credit risks in the banking industry of Iran using a GMM system. Eviews9 and stata12 software have been used to carry out this research. The research findings show that there is a significant and significant correlation between bank capital and risk in the banking industry of Iran, so that by increasing the capital of a bank by as much as one percent, the liquidity risk on the basis of various indexes can decrease from 0/1% to 0/4% Find out.In the case of credit risk, the increase in bank capital leads to a reduction in credit risk from 5/7 to 6/8 percent. Based on the findings of this research and tests, the ethical hazard theory in the banking industry is confirmed. And the charter theory regarding the banking system of Iran is not approved. In this study, the size of the bank shows a direct and significant relationship with liquidity risk, so that a unit of increase in the bank's size index has increased the risk of liquidity from 0/003 to 0/008. There is also a meaningful relationship between the variables of economics and the risk of liquidity and credit. The results of the research also suggest that risk management in banks depends not only on internal banking factors, but also on macroeconomic factors.
    Keywords: Bank capital, Moral hazard theory, Charter value theory, SGMM