فهرست مطالب

نشریه مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بیژن زارع، صلاح الدین قادری، محمدکاظم کوهی، ژیلا مشیری* صفحات 9-37
    هدف این تحقیق بررسی عوامل فرهنگی، اجتماعی موثر بر مصرف آب است. جامعه آماری تحقیق را کشاورزان شهرستان گرمسار تشکیل می دهند که بنابر آمار اداره جهاد کشاورزی 5675 نفر می باشند. از این تعداد بر اساس نمونه گیری کوکران 366 نفر به عنوان نمونه و به صورت تصادفی انتخاب و از طریق پرسشنامه، اطلاعات لازم گردآوری شده است. روش تحقیق کمی بوده و تلاش شده است تا با استفاده از روش چند متغیره مدل سازی معادله ساختاری مدل بر آمده از چارچوب نظری تحقیق آزمون شود. چارچوب نظری تحقیق را نظریه خرده فرهنگ دهقانی و نظریه بوردیو درباره انواع سرمایه فرهنگی، اجتماعی تشکیل می دهد. یافته ها نشان می دهند که داده های تجربی بر اساس انواع مختلف شاخص های پردازش مدل نظری را حمایت می کنند. همچنین فرضیاتی که بیانگر رابطه معنادار بین انواع مختلف سرمایه و خرده فرهنگ دهقانی بودند تایید و آن هایی که بر وجود رابطه معنادار بین انواع مختلف سرمایه و نگرش به مصرف آب تاکید داشتند رد شده اند. همچنین ارتباط معنادار و قوی ای بین خرده فرهنگ دهقانی و نگرش به مصرف آب وجود دارد. براساس نتیجه نهایی مقاله، انواع مختلف سرمایه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی به صورت غیرمستقیم و از طریق متغیر خرده فرهنگ دهقانی بر نگرش به مصرف آب تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: مصرف آب، خرده فرهنگ دهقانی، سرمایه فرهنگی، سرمایه اجتماعی، سرمایه اقتصادی
  • ابوالفضل مشکینی، کیمیا قاسمی* صفحات 39-66
    مقاله ی حاضر، با هدف ارزیابی جایگاه فضاهای فرهنگی در طرح های توسعه شهری معاصر بر آن است در ابتدا به محاسبه ی میزان کمبود هر یک از نیازهای فرهنگی با میزان سرانه ی استاندارد بپردازد؛ سپس، با استفاده از تکنیک تاپسیس، براساس سرانه های وضع موجود خدمات آموزشی، مذهبی، اجتماعی، گردشگری، تفریحی و ورزشی در طرح های تفصیلی، حوزه های شهری کلان شهر اصفهان را از نظر میزان دسترسی به خدمات فرهنگی رتبه بندی نماید. در مرحله بعد، به منظور تحلیل و ارزیابی سرانه های پیشنهادی در طرح جامع شهر، رابطه ی جمعیت شهر با سرانه و مساحت هر یک از کاربری های فرهنگی و رابطه ی مساحت و سرانه ی هر یک از آن ها با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس را مورد تحلیل قرار دهد. در نهایت، در هر یک از روابط معنی دار شناسایی شده، توابع 10 گانه ی پیش بینی آماری به دست آمده و با عبور از فیلترهای 5گانه ی انتخاب توابع بهینه برازش منحنی، توابع مورد تایید انتخاب گردد. نتایج حاصل از روابط رگرسیونی نشان می دهد که در طرح جامع شهر اصفهان، روابط و شیوه ی نظام مندی برای سرانه ی کاربری های اجتماعی، فرهنگی و ورزشی وجود نداشته است. یافته های این مقاله می تواند برای تحلیل و ارزیابی سرانه های پیشنهادی در طرح جامع و کاهش نابرابری در توزیع خدمات فرهنگی، مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خدمات فرهنگی، طرح جامع و طرح تفصیلی، کلان شهر اصفهان، عدالت اجتماعی
  • قاسم حسنی* صفحات 67-90
    فرهنگ ها به شیوه ای مختلف با توجه به تجربه های تاریخی، جهان بینی ها و تفکرات دینی، مذهبی و عوامل دیگر در  درون فرهنگ شان؛ محتوی های خاصی را برای باورهای عامیانه   در پیرامون شان شکل می دهند. این باورها می تواند درخصوص آسمان، زمین، طبیعت، حیوانات، مرگ، زندگی گیاهان و انسان باشد. یکی از باورهای عامیانه که بشر در طول تاریخ فرهنگی اش شکل بخشیده باورها یا تصورات قالبی نسبت به جنسیت زن و مرد است. چون تاریخ بشر در اغلب فرهنگ ها بر پایه ساختار پدرسالاری قرار گرفته است، به نظر می رسد تصورات قالبی نسبت به جنسیت مرد و زن تفاوت داشته و نسبت باورهای عامیانه  در جهت زنان را افزایش داده است. بین فرهنگ ها تفاوت هایی در اشکال بازنمایی باورهای عامیانه نسبت به زنان وجود دارد.این بازنمای ها را می توان در قالب جملات،داستان،ضرب المثل ها و غیره دید. بازنمایی ها در دو مقوله رسمی و غیر رسمی تقسیم بندی می شود. بازنمایی ها در قالب باورهای رسمی  در ادبیات، اسطوره های کلان، اشعار، دین و جهان بینی کلان وجود دارد. اما بازنمایی های  غیر رسمی ، ایده ها و تصورات عامه مردم  هستند  که اغلب شفاها  در زندگی روزمره  توسط مردم بکار گرفته می شوند. نسبت به جنسیت می توان بازنمایی هایی در باور های رسمی و غیر رسمی
    کلیدواژگان: بازنمایی، جنسیت، باورهای عامیانه، تصورات قالبی، نگرش، مازندران
  • مجید کوششی*، علی حصاری صفحات 91-117
    انتقالات بین نسلی خصوصی به عنوان جزئی از روابط بین نسلی به مبادلات مالی و غیرمالی بین نسل های مختلف در خانواده گفته می شود. انتقالات مالی به عنوان جبران کننده ی کسری چرخه ی عمر در سنین بالا و پایین و عامل مهمی در تامین نیازهای اعضای خانواده در این مراحل از چرخه ی عمر تلقی می شود. هدف از این مطالعه شناخت ترکیب انتقالات بین نسلی، عوامل تعیین کننده ی این انتقالات و درک پیچیدگی های آن در مناطق 22 گانه ی شهر تهران است. داده های موردنیاز از طریق پیمایش نمونه ی 681 نفری از سرپرستان خانوار 50 ساله و بیشتر شهر تهران در تابستان سال 1396 جمع آوری شده است. نتایج تجزیه وتحلیل داده ها نشان می دهد در سطح زوج های والدین-فرزندان، والدین به هر فرزند ماهیانه 6050 هزار ریال پرداخت کرده است و 1680 هزار ریال دریافت کرده است. الگوی سنی انتقالات نشان می دهد که انتقالات پرداختی والدین با افزایش سن آ ن ها کاهش و انتقالات دریافت شده ی آن ها افزایش می یابد. نتایج تحلیل های آماری نشان می دهد که سطح درآمد والدین مهم ترین عامل در تبیین انتقالات بوده و میزان منابع و نیازها و ویژگی های اقتصادی، اجتماعی و جمعیتی طرفین انتقالات نیز عوامل مهمی در تبیین این گونه از انتقالات بوده است. نتایج تحقیق همچنین حاکی از این است که انگیزه های انتقالات بین والدین و فرزندان با مدل های همنوع دوستانه سازگارتر است.
    کلیدواژگان: انتقالات خصوصی، والدین سالخورده، فرزندان بزرگ سال، الگوی انتقالات، همنوع دوستی
  • فرزین محمودی پاتی*، سجاد فلاح زاده صفحات 119-145
    هدف اصلی مقاله حاضر، تبیین روابط مستقیم و غیرمستقیم کلیدی ترین موانع مشارکت شهری در ایران نسبت به یکدیگر است. به همین منظور از روش مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) و روش تجزیه وتحلیل قدرت نفوذ و وابستگی (MICMAC) با تکیه بر منطق فازی استفاده شده و روش تحقیق مقاله نیز توصیفی و تحلیلی است. یافته های مقاله حاکی از وجود 12 مانع کلیدی مشارکت شهری در ایران در زمینه های مدیریتی- حرفه ای، ساختاری- قانونی، نهادی- سازمانی، اجتماعی- فرهنگی و اقتصادی- رفاهی است. نتایج تحلیل یافته ها نشان می دهد که روابط میان این موانع از یک ساختار پلکانی پنج سطحی برخوردار است که در پایین ترین سطح پلکان، موانع ساختار برنامه ریزی متمرکز و آمرانه و نبود نگرش مشارکتی (6)، ضعف در قوانین و مقررات مرتبط با مشارکت در حوزه های مالی و نظارتی (5) و کمبود آموزش های لازم در زمینه حقوق شهروندی و مشارکتی (8) به عنوان پایه موانع مشارکت شهری در ایران تعیین شده اند. در بالاترین سطح نیز عدم اعتماد مردم به مسئولین شهری (10) قرار دارد. همچنین نتایج تحلیل یافته ها بیان می کند که مانع ساختار برنامه ریزی متمرکز و آمرانه و نبود نگرش مشارکتی (6) به عنوان مستقل ترین و مطلع نکردن شهروندان از طرح ها و برنامه ها و اطلاع رسانی نادرست (2) به عنوان وابسته ترین متغیر نقش بازی می کنند.
    کلیدواژگان: پلکان موانع مشارکت شهری، موانع کلیدی مشارکت، مدل سازی ساختاری تفسیری فازی، تجزیه وتحلیل قدرت نفوذ و وابستگی، ایران
  • یعقوب زارعی* صفحات 147-180
    این پژوهش با هدف تبیین وضعیت برخورداری محلات مختلف شهر خورموج در دسترسی به کاربری های خدماتی (شامل: تجاری- خدماتی،آموزشی، بهداشتی- درمانی،مذهبی- فرهنگی، ورزشی تفریحی و فضای سبز) در محلات 10 گانه شهر خورموج انجام گرفته است. پژوهش حاضر بر اساس هدف کاربردی و روش به کار رفته در آن توصیفی- تحلیلی است که طی آن با استفاده از منابع اسنادی- کتابخانه ایی سطوح توسعه نواحی منطقه مورد مطالعه، طی 19 شاخص مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. میزان توزیع فضایی کاربری های خدماتی با  بهره گیری از تکنیک های تحلیل رابطه خاکستری، ضریب آنتروپی شانون مورد سنجش قرار گرفت و یافته ها نشان داد که در کلیه کاربری ها، خدمات عمومی در شهر خورموج نسبت به جمعیت مناطق از توزیع عادلانه ای برخوردار نیست نتایج همچنین نشان داد که محله 8 شهر خورموج، به لحاظ دسترسی به خدمات و برخورداری از توسعه شهری از وضعیت بهتری نسبت به سایر مناطق برخوردار است و محلات 4 و 5 و 3 و 7 بدلیل نارسایی در توزیع فضایی خدمات عمومی و همچنین تفاوت های چشمگیر با سایر محلات در زمره مناطق محروم قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: توزیع فضایی، محلات شهری، کاربری های خدماتی، تحلیل رابطه خاکستری، خورموج
  • غلام رضا آذربویه دینکی، پرویز اقبالی*، خشایار قاضی زاده صفحات 181-208
    کیفیت فضای داخلی موزه ها از طریق چیدمان، نظم و سامان دادن به عناصر و فرم ها در فضای داخلی موزه ها و به منظور ایجاد جاذبه در گردشگران صورت می گیرد. هدف از انجام پژوهش، بررسی چگونگی کیفیت فضای داخلی موزه ها بر کمیت جذب گردشگران در فرایند توسعه فرهنگی بود. پژوهش حاضر بر اساس هدف بنیادی و کاربردی و روش آن بر مبنای ماهیت، کیفی و توصیفی بر اساس اجرا پیمایشی بوده است. روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی و ابزار آن : فیش برداری از اسناد، پرسشنامه و... بود. مساله اصلی این پژوهش، تاثیر چگونگی کیفیت فضای داخلی موزه ها را بر میزان جذب گردشگران که به توسعه فرهنگی در کشور می انجامد، بررسی می نماید. یافته های پژوهش آن بود که باورپذیری فضای موزه و دلبستگی به آن از ویژگی هایی است که کیفیت فضای داخلی موزه ها جهت جذب بیشتر مخاطبان در فرایند توسعه فرهنگی ایجاد می کند. در نهایت می توان نتیجه گرفت که فضای داخلی موزه ها از طریق باور پذیری و دلبستگی به فضا سبب ایجاد جاذبه بیشتر در گردشگران و رشد صنعت گردشگری و در نهایت زمینه ساز توسعه فرهنگی کشور در این مسیر می شود.
    کلیدواژگان: موزه، گردشگران، توسعه فرهنگی، کیفیت فضای داخلی، موزه هنرهای معاصر
  • رحمان باقری*، حسن چنانی نسب، حسین سوری، مهریار گل زاده صفحات 209-231
    در پی موفقیت رویکرد نظام اعتبارات خرد در برخی مناطق روستایی جهان، طرح تشکیل صندوق های اعتبارات خرد زنان روستایی در ایران اجرا شد که یکی از متداول ترین آنها صندوق های قرض الحسنه است. با توجه به مسائل صندوق های مذکور، در سال های اخیر گونه های جدیدی از آنها در نقاط روستایی شکل گرفته اند که بر شبکه ها و پیوندهای غیررسمی مبتنی بوده و متفاوت از مدل های رایج اند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی صندوق های وام دهی غیررسمی و پی بردن به کارآمدی آنها در توانمندسازی زنان روستایی شهرستان کوهدشت با رویکرد کیفی و بهره گیری از فنون مصاحبه نیمه ساخت یافته و عمیق، بحث گروهی متمرکز و مشاهده مشارکتی انجام شده است. مطالب و موارد بیان شده، در چند مرحله مقوله بندی و تحلیل شدند. از خلال پژوهش، سه نوع صندوق وام دهی غیررسمی شناخته شد: صندوق های متعلق به دانش آموزان، صندوق های مبتنی بر روابط خانوادگی- همسایگی، صندوق های حول روابط شغلی و اداری. نتایج نشان می دهد که تشکیل این صندوق ها و عضویت در آنها، می تواند به درآمدزایی و سهیم شدن زنان در دارایی های خانواده، افزایش قدرت تصمیم گیری در خانواده و در روستا، بهبود باورهای عمومی نسبت به زنان، حفظ و تداوم کار گروهی و گسترش آن به امور دیگر منجر شود. لذا صندوق های فوق با بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی زنان در توانمندسازی آنان کارآمد می باشند.
    کلیدواژگان: صندوق های وام دهی غیررسمی، اعتبارات خرد، توانمندسازی، همیاری
|
  • Bizhan Zare, Salahedin Ghaderi, Mohammadkazem Koohi, Zhila Moshiri* Pages 9-37
    The statistical population of this study is all farmers in Garmsar County, which according to the statistics of the Agricultural Department, the number of them is 5675 people. Of these, 366 people were selected randomly according to the Cochran formula, and information were gathered through a researcher-made questionnaire. The research method is quantitative and we have tried to use the multivariate modeling of structural equation to test the model derived from the theoretical framework of the research. The theoretical framework of research is the theory of peasant subculture and Bourdieu's theory of cultural, social and economic capital types. The findings show that experimental data support the theoretical model based on different types of processing indicators. Also, the assumptions that indicate a meaningful relationship between different types of capital and peasant subculture were confirmed, and those that emphasized the existence of a meaningful relationship between different types of capital and the attitude towards water use in agriculture were rejected. There is also a significant relationship between peasant subculture and the attitude towards water use in agriculture. According to the final result, various types of economic, cultural and social capital indirectly affect the attitude toward water use through the peasant subculture variables.
    Keywords: Water consumption, peasant subculture, cultural capital, social capital, economic capital
  • Abolfazl Meshkini, Kimia Ghasemi* Pages 39-66
    In this paper, with the aim of evaluating the position of cultural spaces in contemporary urban development plans, it is first to calculate the extent of the shortage of any cultural needs with the standard per capita amount; Then, using Topsis Technique, based on the current per capita levels of educational, religious, social, tourism, recreational and sports services in detailed plans, ranking the metropolitan areas of Isfahan in terms of access to services cultural. In the next step, in order to analyze and evaluate the proposed per capita in the comprehensive, the relationship between the population of the city with per capita and the area of each cultural land use, and the area and per capita relationship of each of them were analyzed using SPSS software So, in each of the meaningful relationships identified, the functions of the 10 statistical predictions are obtained and the optimal functions are selected. The results of Regression relations show that in the comprehensive plan of the city of Isfahan, there are no relationships and systematic practices for per capita of social and cultural land use.
    Keywords: Cultural services, comprehensive plan, detailed plan, Esfahan metropolis, social justice
  • M
    Seyed Ghasem Hasani Pages 67-90
    All cultures in a variety of ways, according to historical experiences, worldviews and religious, religious, and other factors within their culture, form specific content for folk beliefs in relation to everything their around. These beliefs can be about heaven, earth, nature, animals, death, the life of plants and humans. One of the folk beliefs that human beings have shaped during its cultural history are stereotypes about the gender of men and women. Because human history was based on patriarchal structure in most cultures, male or female gender beliefs or stereotypes usually tend to be more in direct women. Of course, there are differences between cultures about the forms of representation of folk beliefs towards women. Folk representations are in fact language games expressed in sentences, stories, proverbs, and so on. This paper tries to explain and analyze the representation of folk beliefs about the representation of gender based on the qualitative method of collecting popular beliefs and quantitative methods in the attitude toward informal believes among the students of Mazandaran University
    Keywords: Representation, Gender, stereotypes, Folk Beliefs, Attitude, Mazandaran
  • Majid Koosheshi*, Ali Hesari Pages 91-117
    Intergenerational private transfers as a component of intergenerational relations, defined as exchang of financial and nonfinancial rsources between different generations in the family. Financial transfers are known as supply of lifeycle deficit in the old and young ages and an important factor to fullfill needs in these stages of lifecycle. The aim of the study is to recognize composition of financial transfers between elderly parents and adult children, affecting factors and complication of transfers in the 22 municipal regions of the Tehran city. Required data gathered using a survey of 681 household heads who are 50 and over years old in the summer 1396. The results displayes that every household head transferred 6050 thousands Rials to his child and received 1680 Thousands Rials in the parent-child dyads level. Age profile of transfers displayed that parents’ transfers to children decreased and received transfers increased by the parents’ age. The results of statistical analysis shows that the most important determinants of transfers are income and needs and resources of two transfer parties as well as economic and socio-demographic characteristics. The results of the investigation also illustrates that transfer motivation is more consistent with the altruistic models.
    Keywords: Private Transfers, Elderly Parents, Adult Children, Transfers Pattern, Altruism
  • Farzin Mahmoudi Pati*, Sajjad Fallahzade Pages 119-145
    The concept of participation and its application in various sciences particularly urban planning has been considered by thinkers and experts since several decades ago. The experience has proved that the participation to conduct urban affairs causes improving the efficiency, assigning the cost toward social priorities and fundamental projects. Nowadays, necessity of citizenship participation to enhance the physical and social condition of the cities is not inapparent over anyone. the main purpose of this article is to explain the direct/indirect relationships among the most key of urban participation barriers in Iran. To this end, it is used the interpretive structural modeling (ISM) and Matrice d’Impacts Croise´s Multiplication Applique´e a´ un Classement (MICMAC) analysis under fuzzy environment. The ISM method is interpretive as the judgment of a group decides whether and how the factors are related. It is structural as an overall structure is extracted from the complex set of factors on the basis of relationship amongst the elements of the system. The article research method is descriptive and analytical so that its part of descriptive included the literature review of urban participation barriers and problems in Iran, and its part of analytical encompassed the explanation of relationships among the barriers.
    Keywords: Urban Participation Barriers Stairway, Participation Key Barriers, Fuzzy Interpretive Structural Modeling, MICMAC, Iran
  • Yaghoub Zareye Pages 147-180
    This research with the aim of explaining Status of Urban Neighborhoods Enjoy in Access to Services Landuses (Commercial- Services, Educational, Hygienic-Treatment ,Religious- Cultural, Recreation-Sport and Green space) it was taken in the 10th neighnorhoods of Khormoj city. The aim of this study is applied and descriptive-analytic method used in it in which the use of resources for library -documents, analyzed and evaluated the levels of development areas in the study area during the 19 indicators. The spatial distribution of service landuse it was measured utilizing techniques Gray correlation coefficient analysis and Shannon entropy and The results showed that in all the landuse, public services in the city of khourmoj, has no relation to the areas of distribution and this disparate.
    The results also showed that the 8th Neighbourhood of Khormoj, In terms of access to services and urban development, has a better position than other areas and neighborhoods 4, 5, 3 and 7, due to a lack of space distribution in public services ,as well as impressive differences with other neighborhoods ,they are in the category of deprived areas.
    Keywords: Spatial Distribution, Urban Neighborhoods, Services Land Use, Analysis of Gray Relations, Khourmoj
  • Gholamreza Azarbouyehdinaki, Parviz Eghbali*, Khashayar Ghazizadeh Pages 181-208
    The quality of the interiors of the museums is through arrangement and organizing of elements and forms in the interior of the museums and in order to attract tourists. The purpose of the study was to examine the quality of the museums' interiors on the amount of tourist’s attraction in the process of cultural development. The present research is based on the fundamental and its method based on qualitative and descriptive based on survey. The method of collecting was library and field information and its tools: snipping of documents, questionnaires. Main issue of this research is to examine the impact of the quality of the interior space of museums on the attraction of tourists, which leads to cultural development in the country. The findings of the study showed that the credibility of the museum's space and its attachment are features that enhance the quality of the museums' interiors to attract more tourist in the process of cultural development. Finally, it can be concluded that the interiors of the museums, through the belief and attachment to space, will increase the attractiveness of tourists and the growth of the tourism industry and ultimately lead to the country's cultural development in this direction.
    Keywords: Museums, Tourists, Cultural Development, Interior Space Quality, Museum of Contemporary Arts
  • Rahman Bagheri*, Hasan Chananinasab, Mahriar Golzade, Hossein Souri Pages 209-231
    Following the success of the microcredit system in some rural areas in the world, Micro-credit schemes of funds for rural women in Iran was formed, one of the most common loans of them is interest-free loan funds. Due to the problems in the mentioned funds, In recent years a new species from Iran have been formed in rural areas based on informal networks and links that are different from conventional models. The purpose of this study was to identify informal lending funds and understand their effectiveness in the empowerment rural women in a Kuhdasht city with the qualitative approach and using interview and participant observation. Through this study, three types of interest-free loan funds were informal loan fund belonging to students, family relationships, neighborhood-based funds, and funds around administrative and job relations. The results show that the loan funds informal and join them, can Lead to increase income and household savings and the share of women in the family, enhance decision-making power of women in the family and in the village, improve public opinion towards women, teamwork maintenance and continuing and to expand its lead in other issues. Hence, these funds are affected in the empowerment of rural women.
    Keywords: informal lending funds, Microcredit, Empowerment, Cooperation