فهرست مطالب

مطالعات عمران شهری - پیاپی 7 (زمستان 1397)

نشریه مطالعات عمران شهری
پیاپی 7 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هادی اعظمی، پاکزاد آزادخانی*، معصومه چهره صفحات 4-24
    ایجاد محیطی سالم و مطبوع برا ی زندگی در فصول مختلف سال، از دیرزمان مساله ای حیاتی برای بشر بوده است. توجه به آسایش حرارتی در طراحی معماری برای ارتقا آسایش و ایجاد ساختمانی با کیفیت بالا و کم مصرف دارای اهمیت میباشد. با شروع مدرنیته ساخت مسکن با پیشرفت تکنولوژی متکی بر انرژی های فسیلی افزایش یافت به گونهای که برخی با طرح معماری بین المللی و منشور آتن، تامین رفاه و آسایش حرارتی کاربران را بدون تکیه بر اصول طراحی اقلیمی و بومی میسر دانستند. هدف از این مطالعه بررسی نقش عناصر اقلیمی بر پایداری مسکن در شهر ایلام بر اساس شاخص ماهانی است که به روش توصیفی – تحلیلی انجام گرفته است. گردآوری اطلاعات به دو روش کتابخانه ای و داده های تهیه شده از ایستگاه هواشناسی شهر ایلام و سایت سازمان هواشناسی کشور برای دوره 10 ساله میباشد. به این منظور تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارExcel و بر اساس شاخص ماهانی انجام گرفته است. نتایج این پژوهش نشان میدهد که شهر ایلام از نظر شاخص های خشک و مرطوب بر اساس جدول کسمائی 6 ماه از سال بصورت مشترک دارای شاخص 1 Aو2 Aو 4 ماه از سال 1 Aو براساس جدول رازجویان 01 ماه از سال شاخص 1 Aو 6 ماه 2 Aو 5 ماه 3 Aمیباشد. در پایان پژوهش پیشنهادها و راهکارهایی ارایه میگردد.
    کلیدواژگان: آسایش حرارتی، مسکن پایدار، اقلیم، شاخص ماهانی، شهر ایلام
  • امیر جداری، وحید حسین حقی* صفحات 25-43
    توجه و پرداختن به موضوع پدافند غیرعامل شهری جهت کاهش آسیبها و خسارات، آمادگی در برابر سوانح و بحرانها بسیار مهم میباشد. بدین ترتیب پژوهش حاضر با هدف مکان گزینی پناهگاه های شهری با رویکرد پدافند غیرعامل در منطقه 4 شهر تبریز با روش توصیفی - تحلیلی انجام گرفته است. اطلاعات و داده های اولیه موردنیاز از طریق مطالعات اسنادی - کتابخانه ای و مشاهدات میدانی جمع آوری گردید. به منظور تعیین ضرایب اهمیت شاخصها از تکنیک تحلیل شبکه استفاده شد و این ضریب معیارها در محیط overlay اعمال شد. در نهایت با استفاده از منطق فازی و همپوشانی لایه های اطلاعاتی، ارجحترین مکانها در تناسب با هدف پژوهش شناسایی شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان میدهد نقاطی از منطقه 4 تبریز که دارای تراکم جمعیتی بیشتر، نزدیک به ایستگاه های آتش نشانی، نزدیک به مراکز درمانی، دسترسی مناسب به شبکه ارتباطی، دوری از کاربری های اشتعالی و بحران زا، دارای مصالح استاندارد در ساخت و ساز، نزدیک به مراکز نظامی و از شیب مناسب برخوردار هستند، برای احداث پناهگاه ها اراضی نسبتا مطلوب و مناسب میباشند.
    کلیدواژگان: مکانیابی، پناهگاه شهری، دفاع غیرعامل
  • ابراهیم معمری، منصور خمری* صفحات 44-56
    جهان در طی دهه گذشته با مشکلات عظیم شهری روبرو بوده که مراکز علمی و سازمان های شهری جهت حل مسائل تئوری های مختلفی اعم از رشد هوشمند شهری، نوشهرگرایی، توسعه پایدار و در زمان حاضر رویکرد حکمروایی خوب شهری را به عنوان اثربخش ترین، کم هزینه ترین و پایدارترین شیوه اعمال مدیریت صحیح مطرح نموده اند. حکمروایی خوب شهری را میتوان شیوه و فرایند اداره امور شهری با مشارکت و تعامل سازنده سه بخش دولتی، خصوصی و جامعه مدنی به منظور نیل به شهر سالم، باکیفیت و قابلیت زندگی بالا و توسعه پایدار شهری تعریف کرد. هدف پژوهش حاضر اولویتبندی شاخص های حکمروایی خوب شهری در شهر گرگان میباشد. روش پژوهش در مقاله حاضر توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی میباشد. بدینوسیله 3 شاخص حکمروایی خوب شهری به این شرح انتخاب گردید. مشارکت، اجتماع محوری، پاسخگویی، شفافیت، مسئولیت پذیری، کارایی و اثر بخشی، امنیت، تساوی و حاکمیت قانون که از مهمترین و اساسی ترین شاخصهای مود نظر سازمان ملل به منظور ارزیابی و اولویت بندی مولفه های حکم روایی شهری است. نتایج به دست آمده از تکنیک تصمیم- گیری چند معیاره (AHP) نشان میدهد که شاخص مشارکت در اولویت اول، شاخص اجتماع محوری در مرتبه دوم و شاخص پاسخگویی با میزان 0/139 در مرتبه سوم از معیارهای حکم روایی خوب شهری قرار گرفته است. شاخص شفافیت با امتیاز 0/114 در مرتبه چهارم، مسئولیت پذیری با ضریب اهمیت 0/072 در مرتبه پنجم، کارایی و اثر بخشی در مرتبه ششم. شاخص امنیت در مرتبه هفتم، شاخص تساوی با ضریب اهمیت 0/026 در مرتبه هشتم و در نهایت حاکمیت قانون با ضریب اهمیت 0/017 در مرتبه نهم از مولفه های حکمروایی خوب شهری قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شاخص های حکم روایی شهری، تکنیک AHP، اولویت بندی، شهر منطقه ای گرگان
  • الهام رضایی پرچیکلایی، صادق صیدبیگی *، اسدالله دیوسالار صفحات 57-74
    با توجه به مسائل و مشکلات روش شناسی در طرحهای جامع، توجه و شیوه تهیه و تصویب طرحهای جامع و روش های مطالعاتی آنها که معمولا به صورت خطی انجام می شود و پیوستگی لازم میان اهداف و پیشنهادات وجود ندارد و فرآیند تهیه طرح جدا از فرآیند اجرا و شرایط تحقیق پیشنهادات انجام میپذیرد، تهیه »طرحهای ساختاری- راهبردی شهر« به جای طرحهای جامع شهری به صورت سنتی و تهیه طرحهای »موضعی« و »موضوعی« به جای طرحهای تفصیلی ارائه گردید. در طرح جامع شهر ساری مصوب 1394 طرحهای موضوعی و موضعی تعریف شده است که مولفه هایی چون رفاه، ارتقا کیفیت زندگی، ایمنی، سرزندگی و آرامش را در بر میگیرد. این پژوهش بدنبال پاسخ به این سوال است که امروز پس از گذشت چند سال از تصویب طرح آیا طرحهای موضوعی و موضعی پیشنهاد شده بر روی کیفیت زندگی شهروندان ساری بخصوص در بافت قدیم شهر تاثیرگذار بوده است؟. بر این اساس پژوهش بر مبنای هدف، کاربردی و از لحاظ روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی میباشد. جامعه آماری شامل کلیه شهروندان بافت قدیم شهر ساری به تعداد 12245 بوده که بر اساس فرمول کوکران، 380 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و 76 نفر از کارشناسان و متخصصان شهری را شامل میشود. داده های گردآوری شده به محیط نرم افزار SPSS انتقال و سپس با استفاده از آزمونهای یومن ویتنی، تحلیل واریانس یکطرفه و رگرسیون گام به گام مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان میدهد، که تفاوت معناداری بین دیدگاه شهروندان و کارشناسان در زمینه تاثیرگذاری طرحهای موضوعی و موضعی بر روی کیفیت زندگی شهروندان ساری وجود نداشت و معتقد بودند که طرحهای موضوعی و موضعی بر روی کیفیت زندگی شهروندان بافت قدیم ساری نقش بسزایی دارد.
    کلیدواژگان: طرح موضوعی، طرح موضعی، کیفیت زندگی، بافت قدیم شهر ساری
  • احمد زنگانه، حسین عزیزی، علی محمد منصورزاده* صفحات 74-92
    شهر و شهرنشینی طی دهه های اخیر با تحولات کمی و کیفی بسیاری همراه بوده است. این تحولات در مکانهای مختلف جغرافیایی و متناسب با شرایط زیستی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی هر منطقه متفاوت است. تغییر و تحولات در شهرها، تغییر در سازمان فضایی شهرها را در پی دارد و تحولات سازمان فضایی در اکثر شهرهای در حال توسعه بیشتر در جهت ناهمگونی سازمان فضایی بوده است با این رویکرد پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و بهره گیری از نرم افزارهای GIS و Earth Google و با هدف تحلیل عوامل موثر بر ناهمگونی سازمان فضایی منطقه یک کلانشهر تهران تدوین شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان میدهد که سازمان فضایی منطقه یک کلانشهر تهران دچار ناهمگونی در سازمان فضایی است و عواملی از جمله؛ مهاجرپذیری، وجود بافت روستایی، بافت حاشیه ای، ساخت و سازهای لجام گسیخته، سوداگری در خرید و فروش زمین و مسکن، وجود کاربری های غیر شهری، وجود مجتمع های تعاونی انبو هساز، کاربری های فرامنطقه ای و فراشهری و... از جمله عوامل ناهمگونی در سازمان فضایی منطقه هستند.
    کلیدواژگان: سازمان فضایی، ناهمگونی، GIS، منطقه یک شهر تهران
  • ابوالفضل مشکینی، سعید ملکی*، شاهرخی فر، سجاد ملایی قلعه محمد صفحات 93-108
    مسکن از جمله مهمترین مسائلی است که انسانها همواره با آن دست به گریبان بوده و در تلاش برای رفع این مسئله و یافتن پاسخی مناسب و معقول برای آن بوده اند. لزوم توجه به شاخصهای مسکن برای درک بهتر مشکلات بخش مسکن بسیار ضروری به نظر میرسد، در این میان شهر کرمانشاه به دلایل گوناگون مشکل مسکن را به صورت مشکلی حاد درآورده است. این مشکلات خود را به صورت بدمسکنی، کیفیت پایین مسکن، نامناسب بودن بافت و مصالح ساختمانی در سکونتگاه ها نمایان کرده است؛ که بسیار نگران کننده به نظر میرسد. بنابراین تحقیق حاضر به بررسی وضعیت شهرستانهای استان کرمانشاه در دوره های سرشماری 1395-1375 و تغییر جایگاه این شهرستانها در برخورداری از شاخصهای جمعیتی مسکن میپردازد. روش تحقیق، تحلیلی و مقایسه ای میباشد. در این مطالعه 21 شاخص کمی و کیفی موثر در بخش مسکن شناسایی شدند، سپس جهت اختصاص اوزان به هر یک از آنها، از روش آنتروپی شانون استفاده شد. نتایج وزندهی بر طبق این روش نشان داد که شاخصهای ضریب کمبود مسکن و خانوارهای دارای حداقل برق به ترتیب در سالهای 1375 و 1395 با اهمیت ترین شاخصها هستند. سپس از مدل ویکور برای رتبه بندی شهرستانها استفاده شد. نتیجه رتبه بندی بیانگر آن است که در سال 1375 شهرستان روانسر در رتبه نخست و شهرستان هرسین در رتبه آخر برخورداری قرار دارد. در سال 1395 نیز شهرستان اسلام آباد در رتبه نخست برخورداری و شهرستان دالاهو در رتبه آخر برخورداری قرار دارد. نتیجه آزمون همبستگی پیرسون در بررسی رابطه بین میزان برخورداری شهرستانها با جمعیت آنها، بیانگر عدم وجود همبستگی در سال 1375 و وجود همبستگی در سال 1395 در رابطه بین این دو عامل میباشد. نتیجه آزمون همبستگی پیرسون در بررسی رابطه بین میزان برخورداری شهرستانها با فاصله آنها از مرکز استان، بیانگر عدم وجود همبستگی در سال 1375 و وجود همبستگی در سال 1395 در رابطه بین این دو عامل میباشد.
    کلیدواژگان: آسایش حرارتی، مسکن پایدار، اقلیم، شاخص ماهانی، شهر ایلام
  • سعید ملکی*، مهلقا علیزاده صفحات 109-124
    با رشد مناطق شهرنشین و افزایش جمعیت شهرها میزان سرانه امکانات نسبت به تقاضاهای جمعیتی کاهش یافت. از این رو نیازمند یک برنامه مناسب جهت توسعه امکانات شهری و از سوی دیگر توزیع جغرافیایی مناسب که دسترسی همه شهروندان امکان پذیر باشد. روش تحقیق حاضر توصیفی – تحلیلی و از نوع کاربردی است. اولویت بندی نهایی حاصل از وزن دهی به معیارها و نمودار آنالیز حساسیت متغیرها نشان می دهد که عامل جمعیتی با بالاترین امتیاز وزنی بیش ترین تاثیر را در مکانیابی بهینه برای احداث مراکز بهداشتی-درمانی جدید دارد و بعد از آن همجواری با کاربری های مسکونی دارای اولویت است. نقشه نهایی اراضی شهری مستعد دارای 5 طیف (خیلی نامناسب- نامناسب- متوسط-خوب- خیلی خوب) تقسیم بندی شده است. نتیجه این بررسی نشان داد که توزیع بیمارستان ها در شرایط موجود مطابق با معیارهای مکان گزینی در شهر اهواز نبوده است.
    کلیدواژگان: مکانیابی، مراکز بهداشتی - درمانی، GIS، AHP، اهواز
  • فرامرز منتظر* صفحات 125-142
    فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) به عنوان یک فناوری کلیدی و توانمند ساز در راستای دستیابی به اهداف کلان توسعه ملی مانند سند چشم انداز ایران 1404 و تحقق جامعه اطلاعاتی نقش محوری ایفا میکند. ازاینرو، پژوهش حاضر به ارزیابی وضعیت و جایگاه ایران در میان کشورهای چشم انداز ایران 0111 از منظر شاخص توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات (IDI (پرداخته است. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی باهدف کاربردی است. جامعه آماری پژوهش، کشور ایران و 19 کشور منطقه سند چشم انداز 1404 در سال 2016 است. برای ارزیابی جایگاه ایران در میان کشورهای منطقه سند چشم انداز 1404 از روش ارائه شده توسط اتحادیه بین المللی مخابرات (ITU) و 11 شاخص معرفیشده در این روش استفاده شده است. نتیجه حاصل نشان میدهد کشور ایران با امتیاز 4/99 در میان 24 کشور منطقه چشم انداز در رتبه 16 قرار دارد. کشورهای بحرین، اسرائیل و امارات با امتیازهای 7/46 ،7/40 و 7/11 در وضعیت و جایگاه مناسب و کشورهای پاکستان، یمن و افغانستان در وضعیت نامناسب و جایگاه های آخر در میان کشورهای منطقه قرار دارند. آزمون همبستگی پیرسون نیز حاکی از همبستگی منفی بین جمعیت و برخورداری کشورها از ICT و همبستگی مثبت بین سرانه تولید ناخالص ملی و برخورداری کشورها از ICT میباشد. نتایج حاصل از محاسبه ضریب ویلیامسون نشان میدهد که بیشترین نابرابری در توزیع فضایی زیر شاخصها مربوط به زیر شاخص مشترکین پهن باند ثابت و پهن باند موبایل با ضرایب 0/775 و 0/724 و کمترین نابرابری مربوط به زیر شاخص نسبت ثبت نام در مقطع دوم تحصیلی و پهن باند اینترنت بین الملل با ضرایب 0/236 و 0/121 میباشد.
    کلیدواژگان: ICT، IDI، روش ITU، جامعه اطلاعاتی، سند چشم انداز ایران 1404
|
  • Pakzad Azadkhani*, Hadi Azami, Masoumeh Chehreh Pages 4-24
    Creating a healthy and desirable environment for life in different seasons of the year has long been a critical issue for humankind. It is important to pay attention to the thermal comfort in architectural design to enhance comfort and create high quality and low-cost construction. With the onset of modernity, housing construction has grown with the advancement of fossil-fueled technology, so that some could provide users with the thermal comfort and well-being with the international architectural design and the Athens Charter without relying on the principles of climatic and native design. The purpose of this study is to investigate the role of climatic elements on housing sustainability in the city of Ilam based on Mahani index, which is done by descriptive-analytic method. Data collection is based on library methods and data from the Ilam Weather Station and the Meteorological Organization of Iran for the period of 21 years. For this purpose, data analysis is performed using Excel software and based on Mahani index. The results of this research show that according to the average wet and dry indicators based on Kasmae Table, the city of Ilam has indices of A1 and A2 in 6 months of the year and has A1 index for 4 months of the year. Based on Razjooyan table, the city has A1 index for 10 months of the year, has A2 index for 6 months of the year, and has A2 for 5 months of the year. At the end of the research, suggestions and solutions will be presented.
    Keywords: Thermal Comfort, Sustainable Housing, Climate, Mahani Index, Ilam City
  • Vahid Hosein Haghi*, Amir Jedari Pages 25-43
    Paying attention to the issue of passive urban defense is crucial for reducing damage and injury, preparedness for disasters and crises. Thus, the present study aims to locate urban shelters with passive defense approach in district 4 of Tabriz through descriptive-analytical method. Required data are collected through documentary - library studies and field observations. In order to determine the coefficients of importance of the indices, the network analysis technique is used and this criterion coefficients are applied in the overlay environment. Finally, using fuzzy logic and overlaying the information layers, the preferred locations are identified in proportion to the research objective. The results of the research show that several points in district 4 of Tabriz with more demographic density that are close to fire stations, close to health centers, convenient access to the communication network, far from flammable and crisis applications, standard materials in construction, close to military centers and have a suitable slope are relatively safe and suitable land for the construction of sanctuaries.
    Keywords: Location, Urban Sanctuaries, Passive Defense
  • mansor khamare*, ebrahim moammare Pages 44-56
    In the past decade, the world has faced huge urban problems. In response, the scientific centers and urban organizations have proposed various theories, including smart urban growth, neourbanism, sustainable development, and at present, the concept of good urban governance as the most effective, low-cost, and most sustainable method of proper management to solve the problems. A good urban governance can be defined as the urban affairs’ administration process with the constructive engagement and cooperation of the three state, private, and civil society sectors in order to achieve a healthy and high-quality city with high livability and sustainable urban development. The present study aims to prioritize good urban governance indicators in Gorgan city. The research method is descriptive-analytic based on library and field studies. The following 9 good urban governance indicators are chosen. Participation, community-based, accountability, transparency, accountability, efficiency and effectiveness, security, equality and the rule of law, which are among the most important and fundamental indicators of the United Nations to assess and prioritize good urban governance elements. The results of the analytic hierarchy process (AHP) show that the participation index is in the first priority, communitybased is ranked second, and the accountability index with the rate of .139 is ranked third. Transparency with a rate of .114 is ranked fourth, accountability with a coefficient of significance of .072 is in the fifth order, and efficiency and effectiveness is ranked sixth. The security index is ranked seventh, equality index with the coefficient of significance of .026 is ranked eighth, and ultimately, the rule of law with the coefficient of significance of .017 is ranked ninth.
    Keywords: Urban Governance Indicators, AHP Technique, Prioritization, Regional City ofGorgan
  • Asadolah devsalar, Sadegh seidbeigi*, Elham rezaei Pages 57-74
    Regarding the methodological problems in comprehensive plans, method of preparing and approving comprehensive plans, their study methods that are usually linearly and lack consistency between goals and suggestions, and the process of preparing a plan that is separate from the implementation process and the terms of the research, the preparation of "strategic - structural urban plans" is suggested instead of the traditional comprehensive urban plans and the provision of "local" and "thematic" plans is presented instead of detailed plans. In the comprehensive plan of Sari city, approved in 2015, thematic and local plans have been defined that include factors such as prosperity, promotion of quality of life, safety, vitality, and tranquility. This research seeks to answer the question of “whether the thematic and local plans’ adoption has affected the quality of life of the citizens of Sari, especially in the old context of the city.” Accordingly, the research is applied in terms of its objective and it is descriptiveanalytical in terms of its research method. The statistical population consists of all citizens of the old texture of Sari City, i.e. 12245 people. Based on the Cochran formula, 380 people are selected by simple random sampling and includes 76 urban experts. The collected data is transferred to SPSS software and analyzed using U Mann–Whitney, one-way ANOVA, and stepwise regression. The results show that there is no significant difference between citizens and experts’ viewpoint regarding the effect of thematic and local plans on quality of life of Sari citizens. They believe that thematic and local plans have a significant effect on citizens’ quality of life in old texture.
    Keywords: thematic plan, local design, quality of life, old texture of Sari city
  • Ahmad Zanganeh, Hossein Azizi, Ali Mohammad Mansourzadeh* Pages 74-92
    City and urbanity have been associated with many quantitative and qualitative changes over the last decade. These changes are diverse in different geographic locations and in accordance with the biological, social, economic and political conditions of each region. Changes and developments in cities lead to a change in the spatial organization of cities. Changes of the spatial organization in most developing cities have contributed more to the heterogeneity of the spatial organization. In this regard, the present study aims to analyze factors affecting heterogeneity of spatial organization of district 1 of Tehran metropolitan using descriptiveanalytical method and utilizing GIS and Google Earth software. The results of the research show that the spatial organization of district 1 of Tehran metropolitan is heterogeneous. Also, factors such as immigration, existence of rural texture, marginal texture, uncontrolled construction, speculations in the purchase and sale of land and housing, the existence of nonurban uses, the existence of massive cooperative complexes, trans-regional and trans-urban uses and etc. are among factors causing heterogeneity in the spatial organization of this area.
    Keywords: Spatial Organization_heterogeneity_GIS_District 1 of Tehran city*
  • Abolfazl Meshkini, Saeed Malaki*, Zainab Shahrokhifar, Sajjad Molaii Ghaleh Mohammad Pages 93-108
    Housing is one of the most important issue that human beings have always encountered difficulty in this regard. They have always tried to solve these problems. The necessity to pay attention to housing indices seems to be very necessary for a better understanding of the housing problems. In the city of Kermanshah, the housing problem has become a serious problem for various reasons.These problems are seen in the form of poor housing, low-quality housing, improper texture, and building materials in the settlements, which is very disturbing. Therefore, the present study examines the status of the cities of Kermanshah province during the census periods of 1996 and 2011 and the change in the status of these cities in having demographic indicators of housing. The research method is analytical and comparative. In this study, 21 quantitative and qualitative indices are identified in the housing sector, then Shannon entropy is used to allocate weights to each of them. The results show that the lack of housing coefficient and the percentage of households with minima electricity are the most important indices in the years 1996 and 2016, respectively. Then, cities are ranked using the VIKOR model. The result of the ranking indicates that the city of Ravansar ranked first and Harsin ranked last in 1996. In 2016, the city of Eslam Abad is ranked first, and Dalahoo is ranked last. The result of the Pearson correlation test in examining the relationship between the rates of cities accessibility with their populations indicates non correlation in 1996 and significant correlation in 2016. The result of the Pearson correlation test in examining the relationship between the rates of cities accessibility with their distance from the province capital (Kermanshah city) also shows non correlation in 1996 and significant correlation in 2016.
    Keywords: Housing, Demographic indices, VIKOR Model, Kermanshah Province
  • Saeed Malaki*, Mah Leghah Alizadeh Pages 109-124
    As urban areas and cities’ population grow, the per capita facilities decline relative to demographic demand. Therefore, it needs an appropriate program for the development of urban facilities and, on the other hand, a geographic distribution that is accessible to all citizens. The research method is descriptive-analytical and of an applied nature. The final prioritization of the weighting of the criteria and the analysis of the sensitivity of the variables show that the demographic factor with the highest weight has the greatest effect on the optimal location for the construction of new health-care centers and then, neighborhood with residential applications is placed in order of priority. The final map of the prestigious urban lands is divided into five (very inappropriately-inappropriate-medium-good- very good) areas. The result of this study show that the distribution of hospitals is not in accordance with the location criteria in Ahwaz city.
    Keywords: Locations, Health-care Centers, GIS, AHP, Ahvaz
  • Faramarz Montazer* Pages 125-142
    Information and communication technology (ICT), as a key technology, plays a central role in the pursuit of national development macro goals, such as 1404 perspective document of Iran and the realization of the information society. Therefore, the present study evaluates the status of Iran among the countries of 1404 perspective document of Iran in terms of Information and Communication Technology development indicator (IDI). The research method is descriptiveanalytic with an applied objective. The statistical population of the study is Iran and 23 countries in the 1404 perspective document in 2016. In order to assess the status of Iran among the countries of the document, the method proposed by International Telecommunication Union (ITU) and the 11 indicators introduced in this method have been used. The result shows that Iran ranks 16 with the score of 4.99 in the 24 countries of the perspective document. The countries of Bahrain, Israel and the UAE, with scores of 7.46, 7.40, and 7.11, are in a good position. The countries of Pakistan, Yemen and Afghanistan are in a bad situation among the countries of the region. Pearson correlation test also indicates a negative correlation between the population and the enjoyment of countries by ICT and the positive correlation between GDP per capita and the enjoyment of countries by ICT. The results of the Williamson coefficient calculation show that the greatest inequality in the spatial distribution of the sub-indices is related to fixed broadband and mobile broadband subscribers with coefficients of .775 and .724, and the lowest inequality is related to the sub-index of the registration rate in the second grade of high school and international internet broadband with coefficients of .236 and .121, respectively.
    Keywords: ICT, IDI, ITU Methodology, Information Society, 1404 Perspective Document ofIran