فهرست مطالب

مهندسی و مدیریت ساخت - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1396)

نشریه مهندسی و مدیریت ساخت
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامرضا جلالی فراهانی، حسن پیری حور*، محمدعلی نکویی صفحات 5-13

    با توجه به اینکه استان های کویری در طول تاریخ با مشکلات کمبود و یا حتی نبود آب مواجه بوده اند ازاین رو آب در این مناطق از ارزشدوچندانی برخوردار است. تاریخ آب رسانی در استان کویری یزد، حاکی از سختی های فراوانی است که مردمان این استان در طول تاریخ برایتامین آب تجربه کرده اند. پیشینیان استان یزد با مدیریت آب های رودخانه های فصلی، چشمه ها، آب های زیرزمینی و آب های جمع آوری شدهاز نزولات جوی، آب موردنیاز مصارف کشاورزی و شرب شهروندان را با ایجاد ساز ه های سنتی تامین می نمودند. با مرسوم شدن سامانه ی مدرنآبرسانی سازه های تاریخی آبی که فرآیند آب رسانی را در استان تشکیل م یدادند از بهره برداری خارج شده اند. ازآنجایی که بخش قابل توجهیاز این سازه ها همچنان قابلیت بهره برداری دارند. در همین راستا این مقاله به روش توصیفی تحلیلی و با اتکا به برداشت های صورت گرفتهاز بازدیدهای میدانی و مصاحبه هایی که با صاحب نظران بومی استان یزد انجام شده است. در این مقاله ضمن پرداختن به ضعف های ناشی ازمدرن شدن سامانه های آب رسانی به ضرورت آب رسانی سنتی پرداخته شده است با توجه به پژوهش انجام شده استفاده از ظرفیت های سازه هایسنتی موجود در سطح استان را به منظور مدیریت ساخت سامانه های آب رسانی ضرورتی متناسب با اهداف پدافند غیرعامل به حساب می آید.ازجمله راه کارهای کاربردی و عملیاتی که می توان برای مطالعات پدافند غیرعامل سامانه ی آب رسانی، استان یزد متصور شد، استفاده از ظرفیتسازه های سنتی است که در سطح شهر موجود هستند. به همین منظور مقاله پیش رو بهره گیری از سامانه سنتی آب رسانی را در آب رسانیمدرن شهری ضرورتی متناسب با مبانی و اصول پدافند غیرعامل دانسته و موردبررسی قرار داده است.

    کلیدواژگان: آب رسانی سنتی، آب رسانی مدرن، پدافند غیرعامل
  • فاطمه بهدادفر*، غلامرضا عبدالله زاده صفحات 14-19

    نیاز به ساخت و ساز در حداقل زمان، با کمترین هزینه و بهترین کیفیت، صنعت ساختمان را به سوی سازهای صنعتی با نصب و راه اندازی سریع هدایت کرده است. در این راستا ضرورت استفاده از سازه ها و مواد جدید برای افزایش سرعت ساخت، سبکی و افزایش عمر مفید بیش از پیش مطرح شده است.هدف از این تحقیق مطالعه سازه های نوین ساختمانی از جمله تری دی پنل (3D- Panel)، قالب سبک سر نورد شده (LFS)، قالب تونلی و سیستم بتن مسلح با قالب عایق ماندگار (ICF) با تمرکز بر معیارهای اقتصادی، اجرایی و فنی جهت بررسی پتانسیل استفاده از این سیستم ها درمسکن های ویلایی در شمال کشور (استان مازندران) می باشد. ابتدا مطالعات کتابخانه ای به منظور انتخاب معیارهای موثر بر انتخاب مناسب ترین روش ساخت انجام گرفت. سپس داده های مورد نیاز با نظرات خبرگان و صاحب نظران صنعت ساختمان در شرکت های پیمانکار ساختمانی استان مازندران از طریق پرسش نامه هایی جمع آوری گردید. در نهایت پس از جمع آوری داده ها، به کمک روش ELECTERE، مناسبترین سازه معرفی شده است.با لحاظ کردن همه معیارها در بین سازه های مذکور،سازه به عنوان مناسب ترین سازه برای استفاده در ساخت مسکن های ویلایی در استان پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: انتخاب بهینه، ساختمان ویلایی، سیستم مدرن، روش ELECTERE
  • ایرج حسنی فخرآبادی*، بهنود برمایه ور صفحات 20-26

    در مدیریت طرح ، اجرا و نظارت یا انجام کار طرح های اضطراری باید استراتژی مناسب برای رسیدن به هدف داشت اما در مدیریت کارآمد علاوه بر داشتن استراتژی مناسب ، اجرای خوب از همه مهمتر میباشد . زیرا استراتژی خوب با اجرای بد همانند استراتژی بد میباشد . در اجرای طرح اضطراری حفاظت رودخانه کن در بازه شماره 1 (پایاب پلهای فتح) استراتژی مدیریت خوب و مناسب اجرای پروژه در کم ترین زمان تعریف شده و با کیفیت مناسب از اهداف طرح و ساخت پروژه میباشد که در مقاله حاضر به آن پرداخته شده و المان های استراتژیک مدیریت کار به تفکیک و در شرایط ترکیبی اجرا تشریح شده است .استراتژی اجرای کار از شکل امانی و سه عاملی در حال حاضر به EPCF ، BOT ، Buy Back و... تغییر یافته و نمیتوان با استراتژی سه  عاملی و حتی روش های جدید همانند EPCF و غیره طرح های اضطراری که سرعت عمل بیشتری مطلبد را بدون استراتژی مدیریتی به پیش برد . بنابراین در اجرای طرح اضطراری رودخانه کن اولا پیمان و قرارداد با تغییرات مهمی روبرو بوده و با افزودن مشاور طراحی در کنار مجری عمل کننده (خاکریز آب) ازیک سو و مشاور مادر طراحی در کنار کارفرمای اصلی (سازمان مشاور فنی مهندسی شهر تهران) از سویی دیگر رویکرد طراحی و اجرای سه عاملی به شکل عرف خود کنار گذاشته شده است و از طرف دیگر در اجرای کار نیز استراتژی جدید مدیریت جهت سرعت بخشیدن به آن بنا نهاده شد زیرا عملا بخش طراحی ، اجرا و نظارت به همراه کنترل و پایش و کنترل کیفیت آن به تیم های حاضر در صحنه واگذار شد و توامان استراتژی مدیریت طراحی ، اجرا ، نظارت ، کنترل و پایش ، ارتباطات ، برنامه ریزی همراه تدقیق آن در حین اجرا براساس تغییرات احتمالی طرح در مواجهه با شرایط محیطی و اجرایی و تصمیم سازی مدیریتی برای بازگشایی گره ها در صحنه اجرا برای رسیدن به هدف اجرای کار در کمترین زمان تعریف شده و با کیفیت مناسب به کار گرفته شد تا بتوان طرح اضطراری حفاظت رودخانه کن را دربازه شماره 1 در زمان و کیفیت مناسب که علل اجرا کردن آن بود ، پیاده نمود . در نهایت طرح اضطراری رودخانه کن برای 6 ماه تعریف شد و با استراتژی مدیریت انجام کار به شکل طرح و ساخت ولی با تامین مالی خود خواسته از طرف پیمانکار و مشاور در 7 ماه به تحویل موقت رسید . در مقاله حاضر به استراتژی مدیریت انجام کار و معایب و مزایا آن پرداخته شده و در نهایت در بخش نتیجه گیری راه های بهبود آن براساس کار انجام شده در طرح اضطراری رودخانه کن توصیه شده است . طرح مشابه طرح اضطراری کن در بازه 1 ، طرح سامان دهی و بهسازی کن در محل تقاطع با اتوبان تهران - کرج (مهندسین مشاور ری آب ، اسفند ماه 1393) میباشد که به روش سه عاملی توسط سازمان مشاور و خاکریز آب به پیش برده شده که تاکنون که بیش از 2 سال از شروع عملیات اجرایی آن میگذرد، هنوز به تحویل موقت نرسیده است .

    کلیدواژگان: طرح حفاظت اضطرار، استراتژی مدیریت طراحی، ساخت و نظارت، رودخانه کن، مشاور
  • محمدرضا مطهری*، امین وفایی صفحات 27-31
    لرزش زمین یکی از مهترین اثرات نامطلوب عملیات انفجار در پروژه های عمرانی و معادن سطحی است و در صورت عدم کنترل منجر به وارد آمدن آسیب های فراوان به سازه های اطراف خواهد شد. بنابراین پیش بینی دقیق این لرزش‏ها در جهت کمینه کردن اثرات مخرب زیست محیطی آن امری ضروری است. هدف از مقاله پیش رو بررسی و پیش بینی لرزش‏های ناشی از عملیات انفجار بر سازه سد رودخانه شور می‏باشد. استفاده از شبکه عصبی مصنوعی به عنوان یک ابزار قدرتمند در پیش بینی لرزش‏های ناشی عملیات انفجار مورد بررسی قرار گرفته و علاوه بر آن، از مدل های تجربی نیز برای این کار استفاده شده است. برای ارزیابی عملکرد مدل های ارائه شده در پیش بینی لرزش زمین، از معیارهای آماری مختلفی از جمله RMSE استفاده شده است. نتایج حاصله حاکی از آن است که مقادیر پیش بینی شده توسط شبکه عصبی مصنوعی به مقادیر واقعی نزدیک تر بوده و این مدل دارای دقت به مراتب بالاتری نسبت به سایر مدل های تجربی در پیش بینی لرزش‏های ناشی از عملیات انفجار می‏باشد.
    کلیدواژگان: عملیات انفجار، لرزش زمین، مدل شبکه عصبی، مدل های تجربی، سد رودخانه شور
  • محمد جواد عبدالهی*، بهنود برمایه ور صفحات 32-36
    بی شک صنعت ساخت و ساز یکی از خطرناک‏ترین صنایع از نظر آسیب‏ دیدگی و تلفات انسانی می‏باشد. یکی از مهم‏ترین دلایل ایجاد حوادث، عدم شناسایی علل انجام کارهای خطرناک و رعایت نکردن مسائل ایمنی در کار می‏شد، بنابراین شناسایی وتجزیه و تحلیل عواملی که باعث می‏شوند، کارگران ساختمانی اقدام به کارهای پرخطر نمایند، یک گام بسیار ضروری جهت ایمن سازی کارگاه میبا‏شد. یکی از علل بسیار مهم که باعث می‏شود، اقدامات پر خطر شکل گیرد، استرس کاری افرد شاغل در پروژه میبا‏شد. از آنجایی که منشا استرس کاری، عدم رضایت شغلی می‏باشد، لذا بررسی این موضوع حیاتی می باشد. اما نکته حائز اهمیت این است که رضایت شغلی یک مفهوم کلی است، و به عبارت دیگر رضایت شغلی با تحقق مجموعه ای از عوامل حاصل خواهد شد. بنابراین در این تحقیق سعی شده است ابتدا عوامل موثر در رضایت شغلی به تفکیک شناسایی شوند، سپس پرسشنامه ای، به تعداد 70 نفر افراد شاغل در سه کارگاه عمرانی تهیه و با استفاده از روش فازی به درجه اهمیت هر یک از عوامل مذکور، نمره دهی شوند، و در خاتمه به وسیله روش تحلیل سلسله مراتبی، معیارهای رتبه ‏بندی و مهمترین عامل شناسایی می شود. ضمنا با پیشنهادات ارائه شده برای کنترل عوامل بسیار مهم، می‏توان از بروز حوادث در پروژه های عمرانی جلوگیری نمود.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، HSE، روش FAHP، رضایت شغلی
  • محمد جواد طاهری امیری*، مائده جواهری بارفروشی، احساناللهضیغمی صفحات 37-42
    امر نظارت و ارزشیابی، از اهمیت فراوانی برخوردار می باشد که بدون ایجاد نظامی منسجم و قوام یافته، بازدهی چندانی نخواهد داشت. این نظارت ها به بهبود و ارتقاء کیفیت اجرای طرح/پروژه ها در سازمان و بهره گیری از توان علمی نیروهای متخصص و دارای تجربه در بهبود فعالیت های محققان صورت می پذیرد. امروزه بخش ساخت و ساز با انبوهی از نابسامانی ها از جمله کیفیت پایین ساختمان های احداث شده روبه رو است. برای پوشش خدمات بازرسی فنی ساختمان براساس قوانین و مقررات موضوعی مباحث ساختمان، بازرسی ویژه ای برای نظارت بر ساختمان وجود دارد، اما به دلیل تعدد مراکز تصمیم گیری درباره استانداردهای ساختمان از جمله سازمان نظام مهندسی، سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی، شهرداری ها و وزارت راه و شهرسازی، نظارت و بازرسی فنی در بخش ساختمان با دشواری های مضاعفی روبه روست. در این پژوهش ابتدا به شناسایی و اولویت بندی عوامل تاثیرگذار بر دشواری های نظارت در پروژه های عمرانی کشور ایران با استفاده از روش FMEA پرداخته خواهد شد و سپس برای جلوگیری از به وجود آمدن این مشکلات در پروژه های عمرانی این کشور راهکارهایی ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: نظارت بر ساختمان، پروژه های عمرانی، FMEA، سازمان نظام مهندسی، سازمان
|
  • Gholamreza Jlalai, Hasan Pirihoor *, Mohammad Ali Nekooie Pages 5-13

    Due to the fact that the desert provinces experienced a shortage or even lack of water throughout history, so water in these areas has double value. The history of water supply in the Yazd desert province indicates the great tribulations experienced by the people of this province over the history of water supply. The predecessors of the Yazd province provided water for the consumption of agricultural and drinking water by generating traditional means by managing seasonal river waters, springs, groundwater and collected water from atmospheric depression. With the modernization of the modern water supply system, the historic aquifers that formed the water supply process in the province have been abandoned. Because a significant proportion of these structures are still operational. In this regard, this article is descriptive-analytical and based on field observations and interviews conducted with the native experts of Yazd province. In this paper, paying attention to the weaknesses caused by the modernization of water supply systems, the necessity of traditional water supply has been investigated. According to the research, using the capacities of traditional structures existing in the province to manage the construction of water supply systems The necessity is proportional to the goals of passive defense. Among the practical and operational approaches that can be used for non-passive defense studies of the water supply system in Yazd province, is the use of the capacity of traditional structures existing in the city. For this purpose, the article considers the use of the traditional water supply system in urban modern water supply, which is in line with the principles and principles of passive defense.

  • Fatemeh Behdadfar *, Gholam Reza Abdolah Zadeh Pages 14-19

    The need for construction in the least time, with the lowest cost and the best quality, has led the construction industry to the industrial machinery with quick installation. In this regard, the necessity of using new structures and materials to increase construction speed, lightness and extending useful life has been discussed more than before. The aim of this study is to study the new construction structures such as 3D panel, (LFS), tunnel mold and RCM system with permanent insulation (ICF), focusing on economic, executive and technical criteria to study the potential of using these systems in villa villages in the north of the country (Mazandaran province). At first, library studies were conducted to select the effective criteria for selecting the most appropriate method of construction. Then, the required data were collected by questionnaires with comments from experts and building industry experts in construction contractors of Mazandaran province. Finally, after collecting the data, using the ELECTRE method, the most suitable structure has been introduced. Considering all the criteria among the structures, the structure was proposed as the most suitable structure for use in the construction of villa villas in the province.

  • Iraj Hassani Fakhrabadi *, Behnod Barmayehvar Pages 20-26

    In designing, implementing, and monitoring or executing emergency projects, there should be a suitable strategy for achieving the goal, but in efficient management, in addition to having a proper strategy, good implementation is all the more important. Because a good strategy with bad performance is like a bad strategy. In the implementation of the Emergency Plan for the Protection of the River of Khan in the area of ​​No. 1 (Fatah Bridge), good and proper management strategy is defined in the shortest time and with proper quality are the objectives of the design and construction of the project, which is discussed in this paper and the element Strategic management of work is described in separate terms and in a combination of implementation. The strategy for implementing the work from a tangible form and three factors has already changed to EPCF, BOT, Buy Back and ... and can not be combined with a three-factor strategy and even new methods Like the EPCF, etc. Emergency schemes, which can be deployed faster without management strategy. Therefore, in implementing the Emergency Plan of the River Khan, the contract and the contract are subject to significant changes, and with the addition of a design consultant along with the operator (water drain), on the one hand, and the design consultant along with the main employer (Tehran Engineering Technical Advisor) The other three-factor design and implementation approach has been abandoned in its custom form. On the other hand, a new management strategy has been developed to accelerate the implementation of the work, since the design, implementation and monitoring, along with control and monitoring and quality control It was assigned to the teams present on the scene and combined with the design, implementation, monitoring, control, management and control strategies Monitoring and communication, communication, planning with accompanying its realization on the basis of possible changes in the plan in the face of environmental and administrative conditions, and the management decision-making process for re-opening the nodes in the implementation stage to achieve the goal of implementing the work in the shortest defined time and quality. It was adapted to allow the Emergency Plan to implement river protection at No. 1 in time and implement appropriate quality. Eventually, the Emergency Plan for the river Kane was defined for 6 months, and with the management strategy, the work was done in the form of a plan, but with the financing of the request from the contractor and the consultant in 7 months to the temporary delivery. In this article, we discuss the management strategy and its advantages and disadvantages. Finally, in the section on concluding, ways to improve it are recommended based on the work carried out in the Emergency River Project. The same plan for the Emergency Plan for the 1st phase, the design and rehabilitation project at the intersection with the Tehran-Karaj motorway (Re-Water Consultant Engineers, March 2015), has been implemented by a three-factor method by the consultant and the water reclaiming organization. So far, more than 2 years since the start of its operation, it has not yet arrived.

  • Mohammad Reza Motahari *, Amin Vafaei Pages 27-31
    Ballast shaking is one of the most significant adverse effects of explosion operations in construction projects and surface mines, and in case of control, it will lead to extensive damage to the surrounding structure. Therefore, accurate prediction of these vibrations is essential in minimizing its environmental effects. The goal of the current paper is to investigate and predict the results of the ballast operation on the Shur River dam structure. The application of the ANN as a powerful tool in predicting vibration generated from explosion operations has been studied. In addition to the ANN, experimental models have been used for this work. Different statistical criteria such as RMSE have been used to evaluate the performance of the proposed models in predicting vibrations. The results indicate that the values by the ANN are closer to real values and ANN has a much higher accuracy than other empirical models in predicting the vibration caused by the explosion operation.
    Keywords: Explosion operation, ground vibration, ANN, Empirical Models, Shur river dam
  • Mohammad Javad Abdolahi *, Behnod Barmayehvar Pages 32-36
    Undoubtedly, the construction industry is one of the most dangerous industries in terms of injuries and human casualties. One of the most important reasons for accidents was the lack of identification of the causes of doing dangerous work and the non-observance of safety issues, so identifying and analyzing the factors that cause construction workers to take high-risk jobs is a very important step. To secure the workshop. One of the most important causes that can lead to high-risk activities is the high-risk worker involved in the project. Since the source of work stress is job dissatisfaction, it is crucial to examine this issue. But the important thing is that job satisfaction is a general concept; in other words, job satisfaction will be achieved by realizing a set of factors. Therefore, in this research, we tried first to identify the factors affecting job satisfaction separately. Then a questionnaire was prepared for 70 people working in three development workshops. Using a fuzzy method, the importance of each of the above factors was scored. In the end, by means of a hierarchical analysis method, ranking criteria and the most important factor are identified. Meanwhile, with suggestions to control the very important factors, it is possible to prevent the occurrence of accidents in development projects.
    Keywords: Job Stress, HSE, FAHP method, Job Satisfaction
  • Mohammad Javad Taheri Amiri *, Maedeh Javaheri Barforooshi, Ehsan Zeighami Pages 37-42
    Monitoring and evaluation are of utmost importance, so that without the creation of a coherent and well-established system, will not have a remarkable efficiency. These oversights are targeted to improve and promote the projects / plan execution quality in the organization while utilize the knowledge and experience of specialists in enhancing the researchers’ activity. Today, the construction sector is encountered many disruptions including low quality constructed buildings. In order to cover the technical inspection services of the building, there is a specific oversight on construction, based on rules and regulations on building subjects. However, due to the number of decision-making centers on building standards such as Construction Engineering Organization, Institute of Standards and Industrial Research, Municipality, and the Ministry of Roads and Urban Development, the supervision and technical inspection of the building sector are in difficulty. In this research, firstly, FMEA method will be used to identify and prioritize the factors affecting the monitoring difficulties in the construction projects of Iran. Then, in order to prevent these problems from occurring in the country's construction projects, some course of actions are presented.
    Keywords: Building Supervision, Construction projects, FMEA, Construction Engineering Organization, organization