فهرست مطالب

نشریه مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پروانه دانش*، پوران امیدوار، محمد جواد زاهدی مازندرانی صفحات 9-31
    در این مقاله نوع جدیدی از زندگی یعنی هم خانه شدن دختر و پسر بدون ازدواج که در دهه های اخیر در کشور ما به دلایل مختلف گسترش یافته است را مورد بررسی قرار داده ایم. همچنین با 20 نفر از پسران و دخترانی که روابط هم خانگی را  در شهر تهران تجربه کرده اند مصاحبه شده است و روش تحقیق مورد استفاده نظریه ی زمینه ای است.
    با استفاده از مفاهیم و مقولاتی که طی مراحل کدگذاری به دست آمده است، علل گرایش به زندگی مشترک بدون ازدواج،  تحلیل شده است و مدل پارادایمی از این مفاهیم و مقوله ها به دست آمده است. مدل پارادایمی به دست آمده تاثیر جهانی شدن به عنوان مقوله ی اصلی را بر شکل گیری زندگی مشترک قبل از ازدواج(هم خانگی)نشان می دهد. همچنین بر اساس مدل ارائه شده استنباط می شود که تغییر ارزش های دینی در بین جوانان، تغییرات ساختاری به وجود آمده در جامعه و تغییر سبک زندگی که تحت تاثیر جهانی شدن در بین افراد جامعه مخصوصا جوانان شکل گرفته است زمینه را برای شکل گیری و گسترش هم خانگی در بین نسل جوان فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: همباشی، جهانی شدن، تغییرات ساختاری، تغییر سبک زندگی، جوانان، ارزش ها
  • محمد عباس زاده*، ستار دین دوست صفحات 33-58
    وندالیسم گرافیکی یکی از انواع وندالیسم است که برای اشاره به دیوارنویسی هایی به کار می رود که معابر و مکان های عمومی و به طور کلی مبلمان شهری را به شکلی زشت درمی آورد و به تخریب مکان های عمومی یا خصوصی منجر می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل زمینه ساز وندالیسم گرافیکی با تاکید بر مضامین دیوارنویسی ها و صندلی نویسی ها و روش پژوهش، روش کیفی با تاکید بر رویکرد نظریه داده بنیاد بود. مشارکت کنندگان این پژوهش 22 نفر از دانشجویان دانشگاه تبریز (در سال 1395) بودند. در این پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. داده ها با استفاده ازروش مصاحبه با تعیین وقت قبلی و با تاکید بر محرمانه بودن اطلاعات فردی دانشجویان گردآوری شد. سوالات محوری این پژوهش عبارت بودند از: آیا تا کنون صندلی نویسی و یا دیوارنویسی کرده اید؟ مضامین نوشته های شما بیشتر چه چیزی بوده است؟ عوامل زمینه ساز و پیامدهای بروز وندالیسم گرافیکی چیست؟ چه باید کرد (استراتژی ها)؟ یافته ها نشان داد که عوامل فردی (عادی شدگی، احساس عدم تعلق، تخلیه درونی، احسساس ناکامی منزلتی) و عوامل ساختاری (یادگیری اجتماعی، نبود حوزه عمومی گفت و گو) مهمترین عوامل ارتکاب وندالیسم گرافیکی است و احساس عدم تعلق به عنوان هسته مرکزی شناسایی شد.
    کلیدواژگان: وندالیسم گرافیکی، نظریه داده بنیاد، احساس عدم تعلق
  • ولی الله رستمعلی زاده* صفحات 61-88
    برخی از مهاجرت های روستا- شهری بخصوص در کشورها و مناطق با سنت های قوی خویشاوندی، طایفه ای، اجتماع محلی و هم قومی منجر به ایجاد کسب و کارهای قومیتی/هم ولایتی شده و در درون این فرایند، نخبگان کارآفرین و کسب و کار ظهور می یابد. در پاره ای موارد منابع مالی این افراد به روستاهای زادگاهی آن ها بازگشته و منجر به توسعه روستایی هم شده است. بنابراین این تحقیق به دنبال آن است که کارآفرینان مهاجر با چه راهبردها و پیامدهایی در توسعه روستایی نقش دارند. این تحقیق به شیوه کیفی و با رویکرد نظریه بنیانی انجام شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که نخبگان مهاجر با راهبردهایی چون شکل دهی نهادهای توسعه ای و حمایتی، شکل دهی شبکه های کسب و کار جمعی، حمایت متقابل، مشارکت مردمی و با پیامدهایی چون سرمایه گذاری در زادگاه، اقدامات توسعه ای و عمرانی و علاقه به بهبود وضعیت اشتغال و ماندگاری جوانان، در توسعه روستاهای مورد مطالعه تاثیر داشته اند. همچنین این تحقیق نشان داد که برای شکل گیری نخبگان و کارآفرینان مهاجر، وجود روحیه پیشرفت خواهی و نیاز به موفقیت، الگوگیری از پیشروان اولیه  مهاجر، تعلق به زادگاه، پیگیری کسب و کارهای قومی، دیدگاه مثبت به روستا، اقدامات پیشروان اولیه مهاجر و مواردی از این دست مهم بوده است.
    کلیدواژگان: مهاجرت، نخبگان مهاجر، نخبگان روستایی، توسعه روستایی
  • زهرا رشیدی* صفحات 89-115
    این پژوهش با هدف شناسایی چالش های توسعه اجتماعی اعضای هیات علمی به واکاوی پدیده زورگویی پرداخته است. بدین ترتیب تلاش شد تا جنبه های مختلف این مسائل با توجه به بافت حاکم بر نهاد دانشگاه در ایران واکاوی و بازنمایی شود. پژوهش حاضر درچارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحقیق نظریه مبنایی(با نگاه سیستمی اشتراوس و کوربین) صورت گرفته است. برای جمع آوری داده ها از اطلاع رسان ها، مصاحبه های عمیق و غیر رسمی مورد استفاده قرار گرفت و انتخاب اطلاع رسان های پژوهش به صورت هدفمند و با استفاده از راهبردهای نمونه گیری با حداکثر تنوع و نمونه گیری نظریه ای صورت پذیرفت. اطلاع رسان های پژوهش شامل 32 عضو هیات علمی(استادیار، دانشیار، استاد) دانشگاه های جامع شهر تهران بودند. تحلیل داده های حاصل درسه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی صورت پذیرفت تم های بدست آمده است. بر اساس یافته ها، پدیده زورگویی در روابط اعضای هیات علمی در آموزش عالی ایران دارای ابعاد کلامی، جسمانی یا روانی و اجتماعی می باشد. این پدیده به دلیل شرایط سازمانی و فردی ظهور یافته و منجر به واکنش هایی چون اجتناب، تقابل، پذیرش شده است. این واکنش ها تحت تاثیر پاسخ مسئولان، تاب آوری و باورهای رایج (شرایط مداخله گر)، ساختارو فرهنگ دانشگاهیبروز پیدا کرده و منجر به آسیب پذیری شغلی،فردی،اجتماعی و اقتصادی شده اند.
    کلیدواژگان: توسعه اجتماعی، اعضای هیات علمی، آموزش عالی ایران، زورگویی
  • مجتبی باقری، بهرام قدیمی*، زهرا علیپور درویش، محمدعلی اصلانخانی صفحات 117-142
    مقاله حاضر به شناسایی عوامل اجتماعی موثر بر گسترش ورزش فوتبال در جامعه ی ایرانی عصر پهلوی دوم با هدف ارائه مدل فرایند گسترش ورزش فوتبال در دوران مذکور با رویکردی کیفی پرداخته است. اطلاعات تحقیق از طریق مراجعه به کتب، اسناد، مدارک و همچنین مصاحبه با افراد مطلع و شاهدان وقایع گردآوری و با استفاده از روش نظریه زمینه ای تحلیل شده اند. بعد از انجام سه مرحله ی کدگذاری باز، محوری و انتخابی، درمجموع از 20 خرده مقوله استخراج شده، 5 مقوله ی اصلی «غرب گرایی»، «توسعه رسانه های گروهی»، «قدرت و توانایی بریتانیا» و همچنین «فرصت» ها و «کارکرد»هایی که پدیده ای مانند فوتبال می توانست برای حاکمیت به ارمغان بیاورد به دست آمده و در قالب مدل پارادایمی ارائه شده است. مقوله ی مرکزی تحقیق، «مدرنیزاسیون» است که سایر مقوله ها را تبیین می کند. نتایج پژوهش نشان می دهد که گسترش ورزش فوتبال در دوران موردمطالعه، بیش از آنکه محصول ویژگی های خاص این ورزش باشد، نتیجه ی منطقی استراتژی حاکمیت وقت و جناح های قدرتمند حامی ایشان به منظور مدرن سازی یا غربی کردن جامعه ی ایرانی و در قالب برنامه «مدرنیزاسیون» عملی می گردد.
    کلیدواژگان: دوران پهلوی دوم، رسانه، غرب گرایی، فوتبال، مدرنیزاسیون
  • دانیال باقری*، رضاعلی محسنی، سیدمحمدصادق مهدوی صفحات 143-169
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل اجتماعی موثر بر رفتار حا می محیط زیست در بین شهروندان شهر گرگان انجام شده است. این پژوهش توصیفی- تحلیلی با استفاده از روش پیمایش بصورت مقطعی روی 400 نفر از شهروندان شهر گرگان در سال 1396 انجام شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرشسنامه استاندارد است. برای نمونه گیری از روش تصادفی چند مرحله ای توام با تصادفی طبقه ای استفاده شده است. داده های جمع آوری شده از طریق آزمون پارامتری (آزمون T تک متغیره)، آنالیز واریانس و آزمون همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج بررسی متغیرهای زمینه ای پژوهش نشان می دهد که بین سن با رفتار حا می محیط زیست رابطه وجود دارد اما ربطه ای بین جنسیت و وضعیت تاهل با رفتار محیط زیستی مشاهده نشد. همچنین بر اساس یافته های پژوهش بین پایگاه اجنماعی اقتصادی، مصرف رسانه ای و اعتماد اجتماعی شهروندان شهر گرگان با رفتار حا می محیط زیست رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی محیط زیست، رفتار حا می محیط زیست، مصرف رسانه ای، اعتماد اجتماعی، شهر گرگان
  • جلیل تجلیل*، نگار رشید، علی محمد سجادی صفحات 171-194
    یکی از حوزه های اصلی جامعه پذیری، تقویت و بازتولید هویت ملی است؛ ضرورت این امر در جوامع در حال توسعه به دلیل وقوع تحولات مداوم سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، بیشتر از دیگر جوامع احساس می شود. در ایران توجه به هویت ملی، هم زمان با آشنایی ایرانیان با مظاهر فرهنگ غرب مطرح شد. در این میان، شاعران و نویسندگان در باززایی و تعمیق هویت ملی و ترسیم مرز های این هویت، نقش موثری ایفا نموده و بسیاری از مولفه های آن را در اشعار خویش بازنمایی کرده اند. نوشتار حاضر می کوشد با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی، نسبت متن و فرامتن های سیاسی-اجتماعی را در شعر دوره ی مشروطه بررسی کند و ضمن برجسته سازی و تحلیل مهم ترین مولفه های هویت ملی در شعر این دوره، نقش شاعران مشروطه را در باززایی هویت ملی تبیین نماید. یافته های پژوهش نشان می دهد که شاعران این دوره ، به شاخصه های هویت بخشی ایرانیان توجه ویژه ای داشته اند؛ به خصوص آن که ماهیت انقلابی و توسعه گرایانه ی شعر مشروطه نیازمند تقویت همگرایی جمعی و هویت ملی بوده است. همچنین این شاعران تحت تاثیر شاهنامه و جریان گفتمانی غالب در دوره ی پیشامشروطه و مشروطه، بر سه مولفه ی وطن مشترک، تاریخ مشترک و زبان مشترک به عنوان مهم ترین مولفه های هویت ملی تاکید کرده و در تثبیت گفتمان ملی گرایانه در جامعه ی ایرانی، تاثیر بسزایی داشته اند.
    کلیدواژگان: شعر مشروطه، شاهنامه، هویت ملی، وطن، تاریخ، زبان فارسی
  • علی اکبر غفاری*، علیرضا عسگری، سید حسن عابدیان صفحات 195-214
    امروزه عدالت و جایگاه آن، به عنوان مولفه ای مهم در تحقق توسعه اجتماعی، مورد توجه نظریه پردازان توسعه اندیش قرارگرفته است. حقوق موضوعه در ایران پس از انقلاب به مثابه پشتوانه ای است که از خلال آن بتوان تحقق «عدالت» در امور مختلف جامعه را مورد صیانت قرار داد؛ لذا در این پژوهش به بررسی جایگاه عدالت در توسعه اجتماعی با تاکید بر حقوق موضوعه پرداخته ایم. سئوال اصلی در آن است که جایگاه عدالت به معنای إعطاء کل ذی حق حقه (دادن حق به هر صاحب حقی) در توسعه اجتماعی-فرهنگی کجاست؟ مقاله با کاربست روش توصیفی-تحلیلی در صدد است با تکیه بر حقوق موضوعه جایگاه عدالت در توسعه اجتماعی-فرهنگی جوامع انسانی خاصه جامعه ایران را مورد تامل قرار دهد. ملاحظه گریدد که نه تنها عدالت بر توسعه اجتماعی-فرهنگی تاثیر می گذارد بلکه چنین توسعه ای تنها در بستر عدالت میسر است، از سوی دیگر، با توجه به این که مهم ترین موضوع مطرح شده در انقلاب اسلامی اجرای عدالت است، ارائه تحلیلی علمی و نقادانه در این زمینه، موثر ترین گام در تحقق عدالت و تاثیر آن بر توسعه پیش گفته است.
    کلیدواژگان: عدالت، توسعه، فقه، حقوق اجتماعی و عدالت اجتماعی
|
  • Parvaneh Danesh*, Pouran Omidvar, Mohammad Javad Zahedi Mazandarani Pages 9-31
    Investigating the factors affecting the tendency toward unmarried joint life among youth in Tehran
    In this paper, we have examined a new kind of life, namely cohabitation (two unmarried girl and boy living together) which has expanded in our country for several reasons in recent decades. Also 20 boys and girls who have experienced cohabitation relationships in Tehran are interviewed. The research method used is grounded theory. Using the concepts and categories obtained during the coding process, the causes of the tendency towards unmarried cohabitation have been analyzed and a paradigm model of these concepts and categories has been obtained. The paradigmatic model illustrates the impact of globalization as a major issue on the formation of pre-married cohabitation. Also, based on the presented model, it can be concluded that changing religious values among young people, structural changes in society and changing lifestyles that have been shaped by the influence of globalization among people in the community, especially young people has been provided the basis for the formation and expansion common living home among the young generation.
    Keywords: Cohabitation, globalization, structural changes, lifestyle changes, youth, values
  • Mohammad Abbaszadeh*, Sattar Dindoust Pages 33-58
    Graphic vandalism is one of vandalism that used to refer to the Graffiti that streets and public places and general the urban furniture does ugly and leads to the destruction of public or private places. The aim of this study Evaluation of the factors in the creation of graphical vandalism With an emphasis on themes Graffiti and chairs writings and method in qualitative grounded theory approach was stressed. Participants in this study, were 22 students of Tabriz University (In the year of 1395). In this study, purposive sampling was used. The data Using methods interviewed by appointment and with an emphasis on the confidentiality of students' personal information was collected. Central question of this study were: Have you ever locate Sndlynvysy or graffiti? What are the implications of your writings? What are the risk factors and consequences of vandalism graphics? What to do (strategies)? Results showed that personal factors (normal condensation, feelings of belonging, self discharge, Ahssas failure status) and structural factors (social learning, lack of public dialogue) the most important factors is committing vandalism graphics and a sense of disorientation was identified as the core.
    Keywords: graphic vandalism, grounded theory, sense of belonging
  • Valiollah Rostamalizadeh* Pages 61-88
    some rural-urban migrations, especially in countries and regions with strong kinship, tribal, community and ethnic relationships, have led to the creation of ethnic businesses within which entrepreneurial and business elites emerge. In some cases, the financial resources of these people return to their native villages and lead to rural development. Therefore, this research seeks to find the strategies that these migrant entrepreneurs use for rural development. This research is a qualitative study based on the principles of grounded theory. The results indicate that emigrant elites have developed strategies such as the formation of developmental and support institutions, the formation of collective business networks, mutual support, and people’s participation. These strategies have led to the investment in birthplace, developmental measures, and interest in improving youth employment and have affected the development of studied villages. The results also showed that the spirit of demanding progress and the need for success, modeling early pioneer immigrants, attachment to birthplace, the pursuit of ethnic businesses, positive view towards the village, the measures of early migrants, etc. have been important in the creation of immigrant elites and entrepreneurs.
    Keywords: Migration, Migrant, Emigrant elites, Rural Elites, Rural Development
  • Zahra Rashidi* Pages 89-115
    The purpose of this study is to investigate the social phenomenon of bullying among faculty members. In this way, various aspects of these issues were tried and presented with respect to the context of the institution of university in Iran. The present study was conducted within the framework of the qualitative approach and using the fundamental theory research method (with a Strauss and Corbin system look). For data collection, informative media, in-depth interviews and informal interviews were used. Selection of information media of the research was done purposefully and using sampling strategies with maximum variation and theoretical sampling. The research media included 32 faculty members  of comprehensive universities in Tehran. Data analysis was performed in three stages of open, axial, and selective coding.. According to the findings, the phenomenon of bullying in faculty members' relations in Iran's higher education has verbal, physical, or psychological and social dimensions(Phenomena). This phenomenon has arisen due to organizational and individual circumstances(Causal Conditions) and resulted in reactions such as avoidance, conflict, acceptance(Strategy). These reactions have been affected by the responses of the authorities, the persistence and common beliefs (intervening conditions), structure and academic culture (context), resulting in occupational, personal, social and economic vulnerability(Consequences)
    Keywords: Social Development, Faculty Members, Iranian Higher Education, Bullying
  • Mojtaba Bagheri, Bahram Ghadimi*, Zahra Alipour Darvish, Mohammadali Aslankhani Pages 117-142
    The present article attends to detection of social factors influential in expansion of soccer in the Iranian society during the Second Pahlavi era. The aim has been proposing a model for the process of soccer expansion in the mentioned period, with a qualitative perspective. The research data have been collected through reference to books, documents, evidences and also interview with knowing people and witnesses to the occurrences and have been analyzed using Grand Theory. After performing three stages of open, axial and selective coding, on the all, from the 20 extracted sub-category, 5 main category, "westernization," "the expansion of group media," "power and ability of Great Britain" and also "opportunities" and "functions" that a phenomenon like soccer can bring for rulers have been proposed as the paradigm model. “Modernization” is the core item of the research which explains the other category. The findings show that the expansion of soccer in the studied period, more than being the product of the sport's features, is the logical result of the strategy of the contemporary government and its supporting powerful parties for modernizing and westernizing the Iranian society in the form of modernization.
    Keywords: Second Pahlavi Period, Media, Westernization, Soccer, Modernization
  • Pages 143-169
    The purpose of this study was to investigate social factors affecting environmental behavior among citizens of Gorgan city. This descriptive-analytic study was done by cross sectional survey on 400 citizens of Gorgan city in 1396. The standard information collection tool is standard. A multi-stage random sampling method was used for sampling. The collected data were analyzed by parametric test (T-test), variance analysis and correlation test. The results of the study indicate that there is a relationship between age and environmental behavior, but there is no relationship between sex and marital status with environmental behavior. Also, according to the research findings, there is a relationship between the economic beneficiary, media consumption and social trust of citizens of Gorgan city with environmental behavior.
    Keywords: sociology of Environment, pro-environmental behavior, media consumption, social trust, Gorgan
  • Tajlil Jalil*, Negar Rashid, Ali Mohammad Sajjadi Pages 171-194
    One of the main areas of socialization is the strengthening and reproduction of national identity; it is felt more urgent in developing societies than in other societies due to the ongoing political, social and cultural developments. In Iran, attention was paid to national identity simultaneously with the acquaintance of Iranians with the manifestations of Western culture. Meanwhile, poets and writers have played an important role in regenerating and deepening national identity and drawing the boundaries of this identity, and presented many of its components in their poems. The present paper tries to study the ratio of text and political-social elements in the poem of the Constitutional Revolution using the descriptive-analytical method, while highlighting and analyzing the most important components of national identity in the poems of this period, the role of Constitutional Poets in regeneration Explain the national identity.. Also, these poets, influenced by Shahnameh and the dominant discourse in the pre-Constitutional and Constitutional period, emphasized on three components of the common homeland, common history and common language as the most important components of national identity, and the effect of the consolidation of nationalist discourse in Iranian society Have a lot of fun.
    Keywords: Constitutional Poem, Shahnameh, National Identity, Homeland, History, Persian Language
  • Ali Akbar Ghaffari*, Alireza Asgari, Seyyed Hassan Abedian Pages 195-214
    Today, justice and its place are considered as a vital component in social development by theorists. After the revolution In Iran, Positive law is like a support by which we can realize "justice" in different affairs of society. Therefore, in this study, we considered the place of justice in social development with emphasis on Positive law. The main question is where the real place of justice is meaning to give right to the owner in cultural- social development. With the analytic- descriptive method, the study is aimed at considering the place of justice in cultural- social development of human societies, especially Iran by relying on positive law. We considered that not only justice has effect on cultural- social development, but the development is also possible only in this way. On the other hand, regarding that the most important issue considered in Islamic revolution was to perform justice, presenting critic and scientific Viewpoint on the subject is the most effective step toward realizing justice and its effects on development.
    Keywords: development, culture, positive law, social justice