فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی
پیاپی 17 (پاییز 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/09/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین حسن پور آلاشتی*، عبسی امن خانی صفحات 9-34

    اندیشه وجودی (اگزیستانسیالیسم) یکی از چندین اندیشه فلسفی بود که در قرن اخیر بر مباحث نقد ادبی تاثیر گذاشت و شالوده شکل گیری نظریه های ادبی شد. سارتر مهمترین مانیفست ادبیات متعهد قرن، «ادبیات چیست؟» را نوشت و تفکر فلسفی هایدگر، جریان هرمنوتیک را در مسیری جدید هدایت کرد که در آن، متن برخلاف هرمنوتیک سنتی، معنای قطعی خود را از دست می داد. نکته قابل توجه، دیدگاه های کاملا متفاوت و گاه متضادی بود که این دو فیلسوف هم مسلک وجودی داشتند. ریشه این تفاوت در دیدگاه را گذشته از علاقه سارتر به مارکسیسم، باید در اندیشه دکارتی وی و فلسفه ضد دکارتی هایدگر جستجو کرد. در این مقاله پس از اشاره به زمینه هایی که سبب شد از درون یک اندیشه فلسفی دو نظریه ادبی متفاوت به وجود آید، ابتدا به بررسی جایگاه دو فیلسوف و نظریه پرداز اصلی این مکتب، یعنی هایدگر و سارتر در جریانهای ادبی معاصر پرداخته می شود. در ادامه نیز از چگونگی تاثیرگذاری و بازتاب این نظریه ها بر آرای نویسندگان، شاعران و نظریه پردازان ایرانی کسانی چون آل احمد، شریعتی، خانلری و داریوش آشوری سخن به میان خوهد آمد.

    کلیدواژگان: اندیشه وجودی (اگزیستانسیالیسم) نقد ادبی، ادبیات ملتزم، هرمنوتیک جدید، ادبیات معاصر ایران
  • حسن ذوالفقاری* صفحات 35-62

    در این مقاله ضمن تشریح و بررسی مآخذ داستان موسی (ع) و شبان و نظیره های آن در ادبیات ایران و سایر ملل، مشخصا دو داستان مکتبخانه ای متاثر از موسی (ع) و شبان را با نامهای موسی (ع) و سنگ تراش و مهمانی شبان، معرفی و بررسی می کنیم. سپس با نگاهی ساختار شناسانه، عناصر داستان، چون پیرنگ، شخصیت، گفتگو، زاویه دید، روایت، لحن، مکان و زمان را با توجه به شگردهای داستانپردازی مولانا می کاویم. تکیه اصلی مقاله بر جنبه های ساختاری است نه محتوایی که بررسی محتوای داستان خود بحث دیگری می طلبد، لیکن در تبیین ساختار داستان، ناگزیر به برخی جنبه های نمادین و محتوایی نیز تا حد ضرور و مقدور اشاره می شود. همچنین بخش عمده ای از مقاله به کاوشهای متن شناسی و ماخذیابی اختصاص می یابد تا هم تکمله ای بر ماخذ قصص مثنوی اثر علامه فروزانفر باشد و هم یافته هایی نو در زمینه داستان.

    کلیدواژگان: مثنوی، موسی (ع) و شبان، مولوی، عناصر داستان، تحلیل ساختاری
  • سلمان ساکت* صفحات 63-86

    حکیم نظامی گنجه ای بزرگترین داستان سرا و نامیترین قصه پرداز تاریخ ادب پارسی است. گستره دانش و اطلاعات او سبب شده است تا آثار او نه تنها از نظر ادبی و هنری که جنبه های علمی و اجتماعی نیز درخور بررسی و پژوهش باشد. هرچند این موارد در برابر آفتاب درخشان آفرینش های ادبی - هنری او مجالی برای خودنمایی نیافته اند، با این همه تامل و دقت در آنها، زوایای دیگری از توانایی و قدرت نظامی را بر ما آشکار می سازد. در این مقاله برخی از مسائل پزشکی که در آثار نظامی بدانها اشاره شده، از رهگذر مقایسه با کتابهای مهم پزشکی- دارویی کهن، مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفته است. این مقایسه و تطبیق با بهره گیری از کتابهایی چون قانون، هدایه المتعلمین فی الطب، الابنیه عن حقایق الادویه و... انجام شده و در آخر به این نتیجه رسیده است که وسعت آگاهی و دانش نظامی از علم پزشکی درخور توجه و تامل است و چه بسا او این اندوخته ها را به طور مستقیم از کتب طبی گذشته به دست آورده باشد.

    کلیدواژگان: نظامی، پزشکی و نظامی، بهداشت و نظامی، اصطلاحات پزشکی، گیاهان دارویی
  • رضا شجری* صفحات 87-106

    مولانا در مثنوی شریف و بی بدیل خویش از عقول متعدد و متفاوتی سخن به میان آورده و گاه زبان به ستایش عقل و در جای دیگر به نکوهش آن گشوده است. در این نوشتار ضمن بیان و توضیح انواع عقل در مثنوی و تشریح کارکردها و ویژگی های آن، دلایل ستایش و نکوهش آنها بررسی شده است. نگارنده برخلاف برخی از صاحبنظران بر این باور است که عقل جزوی نیز با تمام آفاتی که دارد در مثنوی ذاتا مذموم نیست و پرتوی یا نمی از دریای عقل کل است و وجودی نورانی دارد؛ ولی به سبب پاره ای از ویژگی ها و محدودیتها، غالبا دچار آفات نفسانی و شیطانی می شود و راه اتصال آن به دریای عقل کل تنگ و تاریک می گردد. از این گذشته، میزان برخورداری انسانها از عقل نیز متفاوت است؛ به عبارت دیگر مولانا تساوی عقول را، که بعضی از متکلمان بدان اعتقاد دارند، نمی پذیرد و آن را با استدلال رد می کند.همچنین به اعتقاد مولانا، خداوند گاه جمادات را نیز دارای عقل و فهمی آدمی گونه می کند تا قدرت و اعجاز خویش را به اثبات رساند.

    کلیدواژگان: عقل کلی، عقل جزوی، نکوهش و ستایش عقل، مثنوی مولوی
  • ذوالفقار علامی*، نسرین شکیبی ممتاز صفحات 107-124

    این مقاله درباره یکی از مهمترین و محوری ترین شخصیتهای شاهنامه سیاوش است.  داستان اندوهناک سرگذشت سیاوش بخش مهمی از شاهنامه را به خود اختصاص داده به گونه ای که تاثیر آن بر حوادث و داستانهای بعدی شاهنامه انکار نشدنی است. می توان به قطع اذعان کرد که زیباترین و گیراترین داستان شاهنامه است که فردوسی براساس اصول تراژدی و داستان نویسی آن را به رشته تحریر درآورده است. در این نوشتار به بررسی نقش آیینها در داستان سیاوش پرداخته شده است. ردپای بسیاری از آیینهای کهن در داستان قابل تشخیص است که استاد سخن بخوبی از عهده ادای معنای آن در قالب تراژدی جذاب و ماندگار برآمده است؛ آیینهایی که تا به حال نیز در قالب رسوم و سنتهای نوروزی مانند حاجی فیروز و سوگ سیاوش در جامعه جریان دارد. سیاوش نه تنها شخصیتی اساطیری بلکه شخصیتی دینی است که در بسیاری از متون دینی کهن مانند اوستا و بندهشن و... به وی اشاره شده است. پژوهش پیش رو سعی می کند در حد امکان به بررسی آیینهای مرتبط با سیاوش: «حاجی فیروز»، «سوگ سیاوش» و ارتباط سیاوش با خدای شهیدشونده نباتی در تمدن بین النهرین (دموزی) بپردازد.

    کلیدواژگان: تاریخ داستانی ایران، سیاوش، سودابه، افراسیاب، کاووس
  • غلامحسین غلامحسین زاده* صفحات 125-148

    کرامات به اعمال خارق عادتی گفته می شود که از اولیا سر می زند. از روزگاران گذشته تا امروز، حکایات فراوانی درباره کرامات از اولیا نقل و شایع شده که یکی از دلایل عمده آن، کرامت خواهی و کرامت جویی کسانی بوده است که داستانهای کرامتی را با آرزوها و خواسته های خود هماهنگ دیده اند. از دلایل دیگر رواج آن می توان به بیان کرامات در قالب داستانهای جذاب اعتقادی مردم به مشایخ و بزرگان اهل معنا اشاره کرد. فریدون بن احمد سپهسالار که چهل سال مرید و ملازم مولانا بوده، چهل حکایت از کرامات مولانا در بخش کرامات رساله خود آورده است. نقد و بررسی این حکایات نشان می دهد که هرچند حدود یک چهارم آنها فاقد درونمایه های کرامتی است، دارای ویژگی های دیگری است که به اهداف کرامت نامه نویسی کمک شایانی می کند. سایر حکایات نیز غالبا از نظر موضوع و ساختار با اصول و معیارهای داستانپردازی و نقد ادبی مطابقت دارد و از ارزش ادبی ویژه ای برخوردار است. از سوی دیگر چون در حکایات کرامتی رساله سپهسالار تا حد امکان، اصول واقعگرایی رعایت شده، کرامات نقل شده در این کتاب واقع نما و باورپذیر شده و از نظر اصول و شگردهای داستانپردازانه نیز ارزش و اهمیت ویژه ای یافته است. تطبیق بعضی از حکایات سپهسالار با قواعد ریخت شناسی داستانهای پریان نشان می دهد که این حکایات با ساختار حکایات پریان نیز سازگار است. همین ویژگی ها سبب شده است که مناقب نامه نویسان بعدی مولانا همه از حکایات رساله سپهسالار بهره بجویند.

    کلیدواژگان: کرامات، رساله سپهسالار، داستان، نقد ادبی، مولوی
  • تحلیل امید و یاس در اندیشه و داستانپردازی مولوی
    حسینعلی قبادی*، فاطمه کلاهچیان صفحات 149-174

    داستانهای مثنوی از خوش بینی و امید سرشار است تا جایی که می توان گفت در نگاه مولوی امید، نشاط و شادی، امری جوهری و اصیل به شمار می رود. بنیاد روحی بشر بر امید و شادی سرشته شده و ناامیدی و اندوه بی نشاط و غم، اعتباری و عارضی و گذرنده است. این پژوهش، که با روش اسنادی و از طریق استنباط از همه عناصر بویژه مضمونها و شخصیت پردازی داستانها صورت گرفته، حکایتگر این معناست که امید به گونه ای ناگسستنی با تار و پود اشعار مولوی گره خورده و تصاویر شعری او مملو از مفاهیم و مضامین امیدواری و لوازم مربوط به آن است و شادی و نشاط و غم گریزی در شعر او موج می زند. نگاه مولوی به طبیعت نیز امیددهنده است؛ حتی وقتی از پاییز سخن می گوید آن را حیات مجدد، رستاخیز روح و مقدمه بهار می داند و به همراه آن از بهار و رویش دوباره طبیعت دم می زند. در شعر او یاس و حزن و غم جایگاهی بنیادی ندارد. بررسی موسیقی بیرونی، میانی و کناری مثنوی معنوی نیز نشان می دهد که با شاعر امیدواری سروکار داریم؛ حتی فراوانی اوزان پرجنبش و شاد و ابتکار و نوآوری در آفرینش اوزان نادر یا تازه در غزلیات شمس از ذهنی نشان دارد که به نوشدن و نوگفتن و امیدواری مایل است و ناامیدی را سترونی ذهن می داند.

    کلیدواژگان: مولوی، امید، یاس، داستانپردازی، غزلیات شمس، مثنوی
|
  • H. Hasanpour Alashti*, I. Amankhani Pages 9-34

    Amongst different philosophical thoughts, existentialism has had a special influence on the 20th century literary criticism and it has paved the way for the formation and development of literary theories. Sartre wrote the twentieth century’s most influential manifesto on  literature of faith and commitment entitled “What Is Literature?”, while Heidegger led hermeneutics into a new path. In Heidegger's Hermeneutics, unlike the traditional hermeneutics, the text loses its final meaning. What is so striking is that; these two existentialists, however, had some different and at times opposite viewpoints. This difference can be traced in Sartre’s Descartesian attitude and Heidegger’s anti- Descartesian philosophy.
    In this article after pointing to the backgrounds that have led to the two different perspectives within an identical philosophical thought, we survey the statue of the two major philosophers and theoricians of this school-Heidegger and Sartre- in the contemporary literary flow. The Final issue discussed is; how they influenced the Iranian poets, writers and theorists such as; Shamloo, Al-e-Ahmad, Sharia'tti, Khanlari and Dariush Ashuri.

    Keywords: Existentialism, Literary Criticism, Committed Literature, New Hermeneutics, Contemporary IranianLiterature
  • H. Zolfaghari* Pages 35-62

    This article seeks to examine the sources of Moses and the Shepherd and similar stories in both Iranian and foreign literature, particularly two scholastic stories influenced by that story, namely Moses and the Mason, and the Shepherd’s Party. Furthermore it takes a structural approach to investigate the story’s elements such as plot, characters, dialog, point of view, narrative, tone and setting, with a focus on Molavi’s storytelling techniques.    The focus of this paper is the structural aspects rather than the content, as the latter deserves a separate study. However, in order to shed light on the story’s structure, certain symbolic and thematic aspects are discussed as much as necessary. A major part of the paper deals with text and source analysis to serve as an introduction to Foruzanfar’s Sources of the Masnavi Stories as well as new findings in the field of story.

    Keywords: Masnavi, Moses, the Shepherd, Molavi, story elements, structural analysi
  • S. Saket* Pages 63-86

    Hakim Nezami of Ganja, is the greatest storyteller throughout the history of Persian literature. Not only are the wide variety of his works challenging from an artistic and literary point of view, but also they can be studied from scientifical and sociological aspects. Unfortunately these works have scarcely had the opportunity to be noticed; compared to his stunning literary creations. Yet they reveal other aspects of his potential and power once a close and deep study is devoted to the mentioned works. This article evaluates some medical issues in Nezami’s works, by comparing them with significant ancient medical books. "Qanun" (The Law), "Hedayate Al-Motaalemin fi Teb" (Guide Book for Physicians), and "Al Abnia an Haghayegh al Advia", etc. are some of the books used for this comparative study. The result shows that Nezami had a very serious knowledge of medicine. There is even the possibility that he has gained all this information directly from ancient medical books.

    Keywords: Nezami, Medicine, Nezami, Health, Medical Terms, Herbs
  • R. Shajari* Pages 87-106

    Mowlana in his famous and unique work, Mathnavi, has mentioned different varieties and kinds of wisdom. He has sometimes praised wisdom and sometimes dispraised it. The present paper discusses and expresses different wisdoms in Mathnavi. It also describes the different functions of each type of wisdom along with the feature it enjoys. Then it investigates the reasons for the paise and dispraise of wisdom. Unlike many other experts, the writer of this article believes that the minor wisdom is not essentially dispraised in Mathnavi, despite all its negative consequences. Actually it is part of the major wisdom or at least it holds a share. The minor wisdom, though has a high spiritual trace, is sometimes affected by satanic and worldly desires due to its limitations and some of its characteristics. As a result it loses its connection with the major wisdom. Moreover, people differ in the degree of wisdom they posses. In other words, Mowlana rejects the idea of equality offering some reasons; even though some rhetoricans believe in such equation. God at times bestows wisdom to animals to prove his power and miraculous strength.

    Keywords: Wisdom, Praise, Dispraise, Mathnavi
  • Z. Alami*, N. Shakibi Momtaz Pages 107-124

    This article is about Siavash; one of the most important and  fundamental characters in Shahnameh. He has had the opportunity to encourage goodness and scorn badness in the Iranian national epic; Shahnameh. The narration of Siavash's life does not merely belong to Shahnameh and Ferdowsi, but it is also seen in the legendary history of Iran before and after him too. Therefore the various stages of his life are reflected. Yet Ferdowsi's narration is more comprehensive and complete, compared to the other texts and it enjoys more fictional elements. As a result Siavash's fiction in Shahnameh has become the  fundamental point and other texts like "Tarikh Bale-Ami", "Mojmalo-Tavarikh", "Tarikhe Saa'ealabi", etc have been compared with it; relating both the diffences and common points.

    Keywords: Legendary History of Iran, Siavash, Soodabeh, Afrasiyab, Kavoos
  • Gh. Gholam, Hoseinzadeh* Pages 125-148

    Generosities are the supernatural action done by saints and infallible figures. From long ago,a lot of anecdotes have been narrated about the saints’ generosities. One of the main reasons for this matter is people who were eager for generosity as they realized that stories on generosity coordinate with their wishes. Among other reasons relating to its popularity, we can point to present generosities in form of people’s interesting and alluring convictional stories in patriarches life. Fereidun-Ebne-Ahmad Sepahsalar, who was Mowlana’s disciple and companion for fourty years, has narrated fourty anecdotes about Mowlana’s generosities in his treatise; this part is in the chapter titled as the Generosities.The Study and criticism of these anecdotes indicates that although about a quarter of them lack generosity themes, they possess other features which help writers of this topic significantly. Most of the other anecdotes coordinate with the principles and the criteria of storytelling and literary criticism, regarding both subject and structure. On the other hand, since in Sepahsalar’s treatise principles of realism has been observed, the narrated anecdotes in this treatise are reliable and credible. So on the basis of techniques and principles of story telling,  they possess specific value and significance. Comparing some of Sepahsalar’s anecdotes with the principles of morphology in fairy tales indicates that these anecdotes coordinate with the structure of fairy tales too. These feature  led all of the writers of next generations writing about Rumi to use the anecdotes in Sepahsalars' treatise.

    Keywords: Generosities, Sepahsalar’s Treatise, Story, Literary critisicm
  • Analysis of Hope and Despair in Rumi’s Thoughts and Stories
    H. Qobadi*, F.Kolahcian Pages 149-174

    The stories in Mathnavi are full of optimism and hope; to the extend that it can be said Rumi believes that happiness and exuberance are regarded as original and essential issues.As a matter of fact the human spirit is based on hope, while despair, sorrow and misery, and sadness are phenomenal and temporary. This paper is written using the attributive method and reasoning; interpreting all the elements, specially the contents and characterization of the stories. It intends to reveal this concept; that hope fully exists in the depth of Rumi's poetical stories in a manner that one fails to separate them from the essence of these works. Also the pictures in his poetries are full of concepts related to hope and its devices. In addition to the mentioned features, happiness, vitality and avoiding any sorrow is clear-cut in his poetries. Rumi’s view towards nature indicates hope too. Even when he speaks of Autumn, he regards it as rebirth, and resurrection of spirit and finally a preparation stage for Spring. Along with all that, Rumi relates to spring as the re-growth of nature. Despair, sorrow and sadness do not have a considrable share in his poetries.  Studying the external, the internal and also the marginal music of Mathnavi Maanavi reveals that he is the poet of hope. Even abundance of intonation-emphasizing happiness and life in creating rare or new intonation- in Rumi’s Ghazals(sonnets), show a mind having tendency towards innovation, while he regards despair as a means for devastating the mind.

    Keywords: Rumi, Hope, Despair, Thought, Story Telling, Analysis, Rumi’s Ghazals, Mathnavi