فهرست مطالب

فصلنامه آبزیان و شیلات
پیاپی 18 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احسان الهی مقدم*، مهدی سلطانی، دلارام نخبه زارع، مصطفی غفاری، مجتبی نادری صفحات 1-12

    بررسی حاضر در منطقه سیستان  از فروردین تا شهریور89 انجام گرفت . برای این منظور 60عدد ماهی  پرورشی شیزوتراکس  زارودنی از استخر مرکز تحقیقاتی زهک و40 عدد ماهی وحشی  از 4 ایستگاه   صید شامل  چاه نیمه  چهار  ،پشت سد زهک ،هامون پوزک وهامون صابری تهیه شد. ماهی ها پس ازصید به صورت زنده به آزمایشگاه مرکزتحقیقاتی زهک منتقل شدند وپس ازبررسی آزمایشگاهی به کمک کلید شناسایی معتبر مورد شناسایی قرار گرفتند. فاکتورهای فیزیکوشیمیایی ایستگاه ها واستخر، مثل دما واکسیژن وpH وسختی مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتایج 5 گونه وجنس ازانگلها شامل دو سخت پوست، آرگولوس (Argulus </em>sp.) , لرنه آ (Learnaea </em>sp.</em>)</em>وسه تک یاخته، ایکتیوفیتریوس مولتی فیلی ایس(Ichthyophthirius multifilius</em>), تریکودینا (Trichodina</em> sp.</em>)</em> , کایلودونلا  (Chilodonella </em>sp.)شناسایی شد. بالاترین درصد فراوانی در استخر (90درصد)و دریاچه (5/47درصد)مربوط به لرنه آ و بیشترین میانگین شدت آلودگی  در استخر(459)عدد و دریاچه (6)عدد مربوط به انگلIchthyophthirius multifilius</em> بود . انگل های Argulus </em>sp. و  Chilodonella </em>sp.برای اولین بار از ماهی شیزوتراکس  زارودنی گزارش شد

    کلیدواژگان: منطقه سیستان، پارازیت، انگل پوست، آبشش، شیزوتراکس زارودنی
  • علی حلاجیان*، ایوب یوسفی جوردهی، رضوان الله کاظمی، سورنا عبدالی، مهزاد شکوری صفحات 13-20

    فلز روی به عنوان یک ریز مغذی به منظور افزایش تولید فیتوپلانکتون ها و در نتیجه افزایش رشد ماهی به آب استخرها اضافه می شود. از آنجائیکه ماهی فیتوفاگ پرورشی از این فیتوپلانکنونها تغذیه می کند از این رو هدف ازاین تحقیق بررسی آسیب شناسی بافت کبد در ماهیانی که در معرض نیترات روی Zn(NO3</sub>)2</sub> در سیستم پرورشی قرار گرفته اند، بود. بدین منظور ماهیان در 12 عدد آکواریوم 200 لیتری و درگروه های15تایی بامیانگین وزنی10±50 گرم در 3 تیمار (شاهد، 5 و 10 میلی گرم در لیتر) در شرایط آزمایشگاهی تقسیم بندی شدند. جهت بررسی بافت کبد از ماهیان در زمان های12 الی96 ساعت نمونه برداری و پس از تثبیت نمونه ها درمحلول بوئن، بااستفاده ازروش های مرسوم بافت شناسی مقاطع بافتی به ضخامت 7 میکرون تهیه و به روش هماتوکسیلین - ائوزین رنگ آمیزی شدند. نتایج مطالعات میکروسکوپی عوارضی از قبیل آتروفی سلولی، نکروز سلولی، دژنرسانس چربی، پرخونی و رکود صفرا وی در تیمارهای مورد آزمون و در زمان های نمونه برداری در مقایسه با شاهد نشان داد. با افزایش غلظت نیترات روی و با افزایش زمان مجاورت ماهی در معرض سم تا 96 ساعت، شدت آسیب های بافتی در کبد هم بیشتر شد،  بطوریکه  عوارض فوق در غلظت 10 و در زمانهای 72 و 96 ساعت نسبت به سایر زمانها و تیمارها شدیدتر بود.

    کلیدواژگان: ماهی فیتوفاگ (Hypophthalmichthys molitrix)، نیترات روی Zn(NO3)2، کبد، آسیب شناسی
  • محسن دهقانی*، بهزاد فرجی صفحات 31-40

    فلزات سنگین جزوآلاینده های پایدارند وآلودگی محیط زیست دریائی یکی از مخاطرات جدی این گروه از آلاینده ها محسوب می شود. در این تحقیق میزان غلظت فلزات سنگین سرب، نیکل و مس در بافت نرم صدف(Crassostrea gigas</em>) در بندر شهید رجایی با هدف بررسی میزان آلودگی منطقه به خصوص در صدف(Crassostrea gigas</em>)اندازه گیری گردید. بدین منظور در تابستان سال 1392 نمونه گیری در 5 ایستگاه در بندر شهید رجایی و از هر ایستگاه 20 صدف از روی پایه های سیمانی و فلزی و در مجموع 60 صدف جمع آوری شد. پس از جدا نمودن بافت نرم، نمونه های هر ایستگاه بر اساس روش های استاندارد خشک، توزین و هضم شیمیایی شد و غلظت فلزات به کمک دستگاه جذب اتمی تعیین گردید. میانگین غلظت فلزات مس، نیکل و سرب به ترتیب 556، 97/2، 04/2 میکروگرم بر گرم وزن خشک بدست آمد. مقایسه نتایج بدست آمده  با مطالعات مشابه و استانداردهای جهانی نشان می دهد فعالیت های گوناگون در این بندرگاه احتمال آلودگی را افزایش می دهد و بالا بودن غلظت این سه فلز در مقایسه با نتایج دیگر و استانداردها می تواند به همین دلیل باشد.

    کلیدواژگان: Crassostrea gigas، فلزات سنگین، بندر شهید رجایی
  • مجید عزتخواه*، مجتبی علی ملایی، حمید شریفی صفحات 41-50

    بسیاری از بیماری های انگلی با کاهش رشد، تضعیف سیستم ایمنی و در مواقعی با بروز تلفات سنگین در بین ماهیان پرورشی باعث خسارات فراوانی به پرورش دهندگان می شوند.لذا مطالعه به منظور شناسایی، پیشگیری،اعمال مدیریتهای بهداشتی و درمان امری مهم و اساسی است.ترماتودهای منوژن در استخرهای پرورش ماهی با تراکم بالای بچه ماهیان می توانند تهدیدی جدی به شمار بیایند. فرم عفونت‎زای انگل دیپلوستوموم (متاسرکر) هر ساله باعث ایجاد خساراتی در استخرهای پرورش ماهیان گرمابی می ‎گردد. هدف این مطالعه بررسی آلودگی کپور ماهیان پرورشی استان کرمان به ترماتودهای منوژن ژیروداکتیلوس و داکتیلوژیروس و ترماتود دی ژن دیپلوستوموم در فصول مختلف سال بود.این بررسی بر روی چهار گونه ماهیان پرورشی گرم آبی (کپور معمولی، کپور نقره ای، آمور و سرگنده) با وزن متوسط (انحراف معیار) 46 ±435 گرم و سن 11 هفته در مزارع پرورشی استان کرمان در چهار فصل در سال 1388 انجام شد. پس از صید و بیهوش کردن ماهی، از روی پوست و آبشش ها لام مرطوب تهیه و با میکروسکوپ نوری بررسی گردید. همچنین عدسی چشم ماهیان جهت بررسی میزان آلودگی با متاسرکر دیپلوستوموم خارج و از نظر وجود انگل مورد بررسی میکروسکوپی قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از  شاخص اپیدمیولوژیک نسبت شانس و آزمون آماری مربع کای با نرم افزار آماری Stata 10 و سطح معنی دار 05/0 استفاده گردید. از مجموع 910 ماهی صید شده، 361 عدد (7/39 درصد; فاصله اطمینان 95 درصد: 8/42- 5/36 درصد) آلوده به انگل های داکتیلوژیروس، ژیروداکتیلوس و متاسرکر دیپلوستوموم بودند. بیشترین میزان آلودگی به ترتیب با انگلهای داکتیلوژیروس، متاسرکر دیپلوستوموم و سپس ژیروداکتیلوس مشاهده شد (4/52 درصد، 5/38 درصد و 1/9 درصد). بیشترین میزان آلودگی با داکتیلوژیروس و ژیروداکتیلوس در آمور (به ترتیب 76/26 و 75/7 درصد) بود اما بیشترین میزان آلودگی با متاسرکر دیپلوستوموم در کپور نقره ای (10/21 درصد) مشاهده گردید. در مقایسه فصل های مختلف، بیشترین و کمترین درصد آلودگی در پاییز و بهار (به ترتیب با 8/52 درصد و 74/13 درصد) بود. بالا بودن میزان آلودگی در پائیز و زمستان را می توان به مهاجرت پرندگان ماهی خوار به منطقه در این فصول سال نسبت داد. در مقایسه با فصل بهار نسبت آلودگی در فصول دیگر از نظر آماری معنی دار بود (<0.001P). قابل توجه است که در فصل بهار آلودگی با متاسرکر دیپلوستوموم در  هیچ یک از ماهیان مورد مطالعه مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: کپور ماهیان، ژیروداکتیلوس، داکتیلوژیروس، دیپلوستوموم، ترماتود، متاسرکر
  • محمدرضا ماندگاری*، محمدرضا احمدی، احسان کامرانی صفحات 51-64

    این بررسی طی مدت یکسال از دیماه سال 1389 لغایت آذرماه 1390 در منابع آبی شمال غرب استان هرمزگان واقع در روستاهای معدنوئیه، تزرج، برغنی و برآفتاب شهرستان حاجی آباد صورت پذیرفت. در یک مسافت حدودا بطول 15 کیلومتر، 4 ایستگاه مطالعاتی تعیین و بصورت ماهیانه از موجودات کفزی و آب ایستگاه ها نمونه برداری و جهت بررسی و تجزیه و تحلیل برخی پارامترهای فیزیکو شیمیایی شامل دما ، اکسیژن محلول، pH، هدایت الکتریکی به آزمایشگاه های مربوطه منتقل شد. نمونه برداری از کفزیان با ششتشوی سنگ های برداشت شده از کف چشمه ها و عبور از الک با قطر شبکه های 63 میکرونی در قسمتهای مختلف بصورت دستی انجام شد. نتایج حاصله نشان داد که برای اکثر پارامترها در ایستگاه های مطالعاتی تفاوت معنی داری وجود دارد وهمچنین مابین دمای آب، اکسیژن محلول ، شوری و میزان سولفات با نحوه پراکنش و توزیع ماکروبنتوز ها در اکثر موارد همبستگی معنی داری وجود داشت. نتایج حاصل از ترسیم دیاگرام ویلکوکس نشان داد که آب تمامی ایستگاه ها در منطقه مورد مطالعه از نظر کشاورزی با شوری کم، قلیایت بالا و قابل شرب است. در بررسی فون کفزیان مناطق مورد مطالعه 17 گروه از موجودات بنتیک شناسایی شدند و بطور متوسط اعضای دو راسته Gastropoda و Dipteraدر اکثر ایستگاه های مطالعاتی با بیش از 40 تا 50درصد وجود داشتند. با توجه به میزان میانگین سالیانه شاخص شانون تمامی ایستگاه های مطالعاتی در طبقه خوب قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: لیمونولوژی، منابع آبی، کفزیان، چشمه ها، حاجی آباد
  • رشیده موحد*، حسین خارا، محمد صیادبورانی، محدثه احمدن‍‍ژاد، مینا رهبر صفحات 65-76

    به منظوربررسی اثر آلودگی های انگلی برفاکتورهای خونی سوف سفید دریای خزردر طی فصل صید به مدت 6 ماه از پاییز تا زمستان1387، 32 عدد ماهی سوف از سواحل جنوبی دریای خزر در سواحل بندر انزلی صید و به صورت زنده به پژوهشکده آبزی پروری آب‏های داخلی کشور منتقل شد. پس از بررسی های زیست سنجی و تعیین سن ماهیان، از آنها خون گیری به عمل آمد. خون مورد نظر توسط سرنگ از سیاهرگ ساقه دمی گرفته شده، سپس به ویال هایی حاوی هپارین (ماده ضد انعقاد خون) ریخته و به آرامی تکان داده شد. پارامترهای خون شناسی با روش های استاندارد آزمایشگاهی مورد سنجش قرار گرفت. سپس ماهیان صید شده از نظر آلودگی های انگلی خارجی و داخلی مورد بررسی قرار گرفتند. انگل های موجود جداسازی و با استفاده از کلیدهای شناسایی معتبرشناسایی شدند. طبق نتایج حاصله پنج گونه انگل به نام های Diplastomum spathaceum</em>،Dactylogyrus </em>sp.</em>، Trichodina </em>sp.</em>، Achtheres percarum</em>وEustrongylides excisus</em> از اندام های مختلف جداسازی شدند. بررسی ها نشان داد که درصد لنفوسیت و نوتروفیل در ماهیان آلوده به انگلهای Diplastomum spathaceum</em> و Eustrongylides excisus</em> بیشتر از ماهیان غیرآلوده بوده به طوریکه بر اساس آزمون آماری من- ویتنی اختلاف ها معنی دار بودند (05/0p</em><).

    کلیدواژگان: دریای خزر، سوف سفید، آلودگی انگلی، فاکتورهای خونی
  • سکینه یگانه*، سیده زینب عابدی، زینب حقی صفحات 77-85

    هدف از مطالعه حاضر ارزیابی تاثیر شوری بر شاخص های رشد و بقایبچه ماهیان  کپور علفخوار (Ctenopharyngodon idella</em>) می باشد. این تحقیق در یک دوره 28 روزه در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری انجام گرفت. 140 بچهماهی کپور علفخوار (میانگین وزن 32/0±59/1 گرم و میانگین طول 38/0±72/4 سانتی متر) در زمان تغذیه آغازین در 4 تیمار و 3 تکرار (شوری های 0، 2، 4 و  ppt 6)  مورد بررسی قرار گرفتند. دمای پرورش 1 ±27 درجه سانتی گراد بود. درصد بقا در تیمارهای 0 و 4 ppt بیشترین و در تیمار 6 ppt کمترین میزان بود. درصد افزایش وزن بچه ماهیان در تیمار 0 ppt (آب شیرین) با تفاوت چشمگیری نسبت به بقیه تیمارها بیشتر بود (05/0 P<). نرخ رشد ویژه در تیمار 0 ppt بیشترین میزان و در تیمار 2 ppt کمترین مقدار را دارا بود. فاکتور وضعیت بچه ماهیان نیز فقط در تیمار 4 ppt به صورت معنی داری از سایر تیمارها بیشتر بود؛ درحالی که بقیه تیمارها تفاوت محسوسی با هم نداشتند.جمع بندینهایی نشان می دهد کهبچه ماهیان کپور علفخوار در آبهایی که شوری آنها تا 4 گرم در لیتر می باشد، به خوبی پرورش می یابند.

    کلیدواژگان: شوری، شاخص های رشد، بقا و بچه ماهیان کپور علفخوار
|
  • Elahi Moghaddam E*, Soltani M, Nokhbe Zare D, Ghafari M, Naderi M Pages 1-12

    This study was conducted in sistan region from March till August 2010. In this study 60 fish cultured Schizothorax zarudnyi of pond zahak Reseaech center and 40 fish catching stations Chahnimeh Reservoir, back zahak Dam, Poozak Hamoon, saboory hamoon.Fish is after catching transported to zahak Research center Laboratory as alive, after Laboratory studing, recognized their parasites by creditable rcognition key. determine physical and chemical factor stations and pond such as, temperature, dissolved oxygen, pH, total dissolved solid.According to results 5 species and Genus of parasites recognized, including: two crustacae(Argulus.sp), (Learnaea.sp). and three protozoa (Ichthyophthirus multifilius) ,(Tricodina.sp),(Chilodonella.sp). Highest Percent abundant was in pond (90)percent and lake(47/5) percent relate to Lernea and highest mean intensity in pond(459) and lake(6) relate to Ichthyophthiriusmultifilius.this is the first report of the Argulus, Chilidonella parasites infecting in Schizothorax zarudnyi.

    Keywords: Sistan lake, Skin parasites, Gill, Parasite, Schizothoraxzarudnyi
  • Hallajian A*, Yousefi Jourdehi A, Kazemi R., Abdali S, Shakuri M Pages 13-20

    Zinc heavy metal was added as a micronutrient to water in order to increase of phytoplankton production and fish growth. By respect to feeding of silver carp from phytoplankton, the aim of this study is histopatological investigation of silver carp liver tissue that exposed to Zn (NO3)2 in farmed conditions. A totally of 135 fish with mean weight 50 ± 10 gr were stocked in 12 aquariums (with 200 liter capacity) and divided into 3 treatments such as 0, 0.5 and 10 mg/lit of Zn(NO3)2 concentration with 3 replicates in each trail including 15 fish in each aquarium. Sampling of livers was carried out at 12, 24, 48, and 72 and 96 hours after next to Zinc. After fixing of samples in Bruin's solution, they sectioned with 7 micrometer and stained with Haematoxilen and Eozin (H & E) method. Microscopically results showed cell atrophy and necrosis, hyperemia, fatty degeneration and bile stagnation disorders in 5 and 10 mg/lit treatments as comparison to control. Results showed that with increase of Zn (NO3)2 concentrations and duration next to Zn up to 96 hours, histopathological damages of liver was increased, so that damages severity was more at concentration 10 mg/l in 72 and 96 hours than other times and treatments

    Keywords: Silver carp)Hypophthalmichthys molitrix(, Zn (NO3)2, Liver
  • Dehghani M*, Faraji B Pages 31-40

    Heavy metals are persistent contaminants and pollution of the marine environment is considered one of the serious risks of pollutants.This study measured the concentrations of heavy metals, Lead, Nickel and Copper (Pb, Ni and Cu) in the soft tissue of Crassostrea gigas oyster at Shahid Rajaee Port. Therefore was conducted in the summer of 1392 the( Crassostrea gigas)oysters sampling at five stations in Shahid Rajaee Port. After removing the soft tissue samples from each station were based on standard methods of drying, weighing and chemical digestionand heavy metal concentrations were determined using atomic absorption. Average concentrations of Cu, Ni and Pb were obtained, respectively, 556, 2.97, 2.04 micrograms per gram dry weight. Various activities will increase the likelihood of contamination in the port and high concentrations of these metals can be therefore compared with other results and Standards.

    Keywords: Shahid Rajaee Port, Crassostreagigas, Heavy Metals
  • Ezatkhah M*, Alimolaei M, Sharifi H Pages 41-50

    Growth loss, immune system suppression and sometimes high mortality are side effects of many parasitic diseases that cause a lot of damages to fish farmers. In high condensation of warm water cultivated fish, Monogenea and digenea trematodes can be regarded as a serious threat. The aim of this study was to investigate the infestation of cultivated cyprinidae fish with monogenea and digenea trematodes in different seasons in Kerman province.This survey was done on four species of warm water fish (common carp, silver carp, grass carp and bighead carp) with the mean weight (Standard deviation) 435±46 gram and age 11 weeks in fish cultivation farms of Kerman province in four seasons in 2009. After harvesting and anesthetizing, a wet slide was prepared from skin, gills and fish lenses and it was studied by a light microscope. For data analysis, the epidemiologic index of ratio of alea and chi-square test with stata 10 statistical software and 0.05 significant levels was used.Of a total of 910 harvested fish, 361 fish (39.7%; confidence interval 95%: 36.5- 42.8%) were infested with dactylogyrus, gyrodactylus and diplostomummetacercariae. The highest rate of infestation was observed with dactylogyrus, diplostomummetacercariaeand gyrodactylus, respectively (52.4%, 38.5% and 9.1%). The highest rate of infestation with dactylogyrus and gyrodactylus was seen in grass carps (26.76% and 7.75%, respectively), but the highest rate of infestation with diplostomum Metacercariae was observed in silver carps (21.10%).The comparison of different seasons showed the highest and lowest rate of infestation were in fall and spring (52.8% and 13.74%), respectively. The high level of infestation in fallandwinteris due toimmigrationof kingfisherbirdsto theregion in these seasons. In comparison with spring, the proportion of infestation in other seasons was achieved statistically significant. Note that, no infestation was seen with diplostomummetacercariae in spring

    Keywords: Cyprinidae, Dactylogyrus, Gyrodactylus, Diplostomum, Trematode, Metacercariae
  • Mandegari M*, Ahmadi M.R, KamraniE Pages 51-64

    This study was investigated in northwestern water resources of Hormozgan province, Madanueyeh, Tezerj, Barghani and Baraftab, Haji abad city during a year (December 2010November 2011). Four stations determined along 15 km and Samples were provided from bentic organisms and monthly to determine some physical and chemical water factors such as temperature, dissolved oxygen, pH, electrical conductivity. Benthic samples were collected from bottem of spring in different parts via washing of collected stones and passing them on colander (63μm). The results showed that are significant differences between studied stations in terms of calculated concentrations for most parameters and also between Water temperature, dissolved oxygen, salinity and sulfate was significant cor./relation with how macrobenthos distribution. The resultsshow thatdrawing diagramsVylkuks water stations in the study areaofagriculturewithlow salinity, high Alkalinity. Drinkingis. In study of bentic organisms fauna, 17 groups were identified that more had belonged Also, Individuals of two orders of Gastropoda and Diptera there were studies withmore than40 to50percent in most stations. According to annual average of obtained shannon index in each studied station and comparison with standards can say that all of stations are not impure and are in good class.

    Keywords: Limnology, water resources, benthic, springs, HajiAbad
  • Movahed R*, Khara H, Sayad Bourani M, Ahmadnezhad M, Ahmadnezhad M Pages 65-76

    The study parasitic infection on some hematological parameters of Sander lucioperca in the Caspian Sea, The catching of 32 Sander lucioperca caught in the Bandar Anzali coast during fishing season of 2008-2009 (6 month), and this fish transferred lively to aquaculture research center of inner waters. After biometry and age determination of fish,blood-taking has been done. Blood was taken using a syringe from peduncle vein and poured into vials containing Heparin. Hematological parameters in blood samples were measured following laboratory standards methods. Then caught fish were studied internal and external parasitic. Parasites have been separated and determined by the means of valid recognition keys. Results showed that, five species of parasites were identified in this fish which include Diplastomum spathaceum ، Dactylogyrus sp. ، Trichodina sp. ، Achtheres percarumand Eustrongylides excisus. Results obtained indicate that percentage of lymphocyte and neutrophil in parasitized fish (Diplastomum spathaceum, Eustrongylides excisus) was significantly higher (P<0.05, Man Whitney) than that in non-parasitized fish.

    Keywords: Sander lucioperca, blood parameters, Parasite, Caspian Sea
  • Yeganeh S*, Abedi Z, Haghi Z Pages 77-85

    The aim of this study was to investigate the influence of salinity on growth indices and survival rate of Grass carp (Ctenopharyngodon idella). This research was done in the laboratory of Sari Agricultural Sciences and Natural Resourcesuniversity during 28 days. 140 Grass carp fry at beginning of the first feeding (mean weight and length 1.59 ± 0.32, 4.72±0.38, respectively) were investigated in 4 salinity treatments (salinity 0, 2, 4 and 6 ppt) and 3 replicates. Culture temperature was 27±1˚C. The highest survival rate was obtained in salinity 0, 4 ppt and the lowest survival rate was observed in salinity 6 ppt. Weight gain percent was remarkably higher in salinity 0 ppt than other treatments (p<0.05). SGR was maximum and minimum in salinity 0 and 2 ppt, respectively. Just salinity 4 ppt had significant higher measurement of condition factor while other treatments didn't have any significant differences. Overall, this research recommends that Grass carp fry culture well in water with salinity lower than 4 ppt.

    Keywords: salinity, growth indices, survival rate, Grass carp fry