فهرست مطالب

نشریه تمدن حقوقی
پیاپی 2 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ایرج گلدوزیان، الهام حیدری نژاد*، زهرا وهبی صفحات 9-19

    تئوری های اروپایی در نظام حقوقی رومی ژرمن با استفاده از فواید دموکراسی در انتخاب حاکمان کشور  و اطلاع رسانی صحیح پیرامون عواقب عدم رعایت قانون، شهروندان را تشویق به رعایت قانون نموده  به گونه ای که با تحقق و همه گیر شدن تئوری ها شهروندان خود یکدیگر را تشویق به رعایت قانون و مانع نقض قوانین می شدند. ظهور و بروز نظام های حقوقی که با گذر زمان در سراسر جهان جایگاه ویژه ای پیدا نمودند، شاکله ی بسیاری از نظام های سیاسی در سراسر گیتی شد. تحولات صورت گرفته در کشور های غربی و به طور مشخص و عینی در کشور های رومی -ژرمن به ویژه فرانسه، آلمان و ایتالیا دستاوردهای فراوانی در زمینه های مختلف علمی به همراه داشته است من جمله انقلاب صنعتی و تحولات فناوری اطلاعات و سوق دادن افراد جامعه در رعایت قانون، نگاهی ویژه و موشکافانه به کشور انگلستان که از نظام کان لا پیروی می کند و موقعیت ویژه ای که در دوران استقلال رودزیای جنوبی با آن مواجه بود در راستای وجود قانون بریتانیای کبیر به عنوان قانون مورد پذیرش در سراسر آن کشور، بحث اصلی مباحث پیش روی ما است.  </strong>سئوالاتی که مطرح می شود این که ساختار و سازماندهی نظام های حقوقی چگونه می تواند در گسترش قانون و قانون مداری موثر باشد؟ و این که قانون مداری در بریتانیای کبیر توانسته است جایگاهی متناسب با شان قانونی و ساختاری داشته باشد یا خیر؟ روش تحقیق به صورت کتابخانه ای است و از کتب ومقالات مرتبط بهره گیری شده است.

    کلیدواژگان: نظام حقوقی رومی- ژرمن، نظام حقوقی کامن لا، جایگاه قانون مداری، رودزیای جنوبی
  • ارسلان اشرافی* صفحات 21-43

    اصل برابری سلاح ها از اجزاء مهم یک دادرسی عادلانه به شمار می‏ رود و بدین معنا است که در جریان دادرسی شرایطی فراهم گردد تا هر یک از طرف های دعوا، بتواند ادعای خود را در شرایطی مطرح سازد که او را نسبت به طرف مقابل خود به گونه ای اساسی در وضعیت نا مناسب‏تری قرار ندهد. مقنن در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 سعی کرده که با الهام از حقوق کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه، بعضی از مقررات این قانون را بر پایه این اصل استوار سازد و به امکانات دفاعی برابر، برای طرف‏های دعوا نظر داشته است. با وجود آن که قانون‏گذار ایران اصل تساوی سلاح‏ها را به عنوان یکی از مهم‏ترین لوازم دادرسی عادلانه در نظام کیفری ایران به صراحت پیش‏بینی ننموده و لیکن با تامل در مواد این قانون به ویژه مواد 2 تا 6 آن، مصادیق و جلوه‏های اصل تساوی سلاح‏ها و به طور کلی شاخص‏های دادرسی منصفانه و رعایت آن‏ها در دادرسی کیفری قابل توجه است. حمایت هایی نظیر حق برخورداری متهم از مساعدت وکیل، حق اطلاع و دسترسی متهم بر ادله اثبات دعوای، حق برخورداری از تسهیلات و مهلت کافی برای تهیه دفاعیه و دسترسی برابر، حق تقاضای احضار و پرسش و پاسخ از شهودله و علیه، امتناع از رسیدگی در صورت وجود قرابت بین یکی از اصحاب دعوا و مقام تحقیق و رسیدگی، اصل برائت و برابری در مقابل دادگاه، در این قانون بیان شده که همگی موجب تعدیل نابرابری امکانات بین مرجع تعقیب و متهم می شوند ولی از طرف دیگر وجود مواردی از قبیل تجمیع اختیار تعقیب و تحقیق در مقام واحد، عدم وجود قاضی ارجاع، عدم استقلال کامل بازپرس از دادستان و عدم اثبات ادعا از سوی دادستان در جلسه علنی دادگاه، موجب نقض اصل دادرسی منصفانه و تساوی سلاح‏ها در این قانون شده است.

    کلیدواژگان: اصل تساوی سلاح‏ها، دادرسی عادلانه، طرف های دعوا، قانون آئین دادرسی کیفری مصوب 1392
  • داود محبی، علیرضا مجیدی*، امین شفیعی صفحات 45-61

    گاهی افراد با تبانی به منظور دست یابی به منافع مادی و قدرت، اقدام به فعالیت های غیرقانونی و هماهنگ کرده و در این راه از هر نوع ابزار مجرمانه استفاده می کنند. این موضوع، زیر عنوان جرم سازمان یافته مورد بحث قرار می گیرد. پیش از ایجاد و یا حتی برای تدوام یک سیستم، لازم است متولیان آن تمهیداتی را بیندیشند تا در پرتو این تمهیدات، نیازهای ضروری سیستم (اعم از نیازهای مادی و غیرمادی) به گونه ای مرتفع شود که آن سیستم و اجزای آن بتوانند خود را با شرایط محیط منطبق کنند و در عرصه فعل و انفعالات اجتماعی بتوانند به کار خود بپردازند. هر نظامی برای درست کار کردن، نیازمند سیستم کنترل و نظارت است. ضعف در این سیستم و ناکارآمد بودن متولیان این بخش می تواند موجب آشفتگی در کل سیستم گردد. بنابراین فساد در ابعاد و سطوح مختلف نتیجه توسعه نیافتگی و عقب ماندگی است و در عین حال مانعی برای دست یابی به جامعه ای سالم و رشد یافته است که وجود آن می تواند با عوامل فردی و اجتماعی تقویت و تایید شود. مقاله حاضر با روش تحلیلی  توصیفی به صورت روش کتابخانه ای به بررسی جرم سازمان یافته اداری که به واسطه اعمال نفوذ مدیران می باشد پرداخته، امکان و ویژگی های آن را بر شمرده، اهداف، آثار و مصادیق آن را بررسی کرده و در نهایت عوامل آن را مرور کند.

    کلیدواژگان: جرایم سازمان یافته، فساد اداری، مدیران دولتی
  • الهام سلیمان دهکردی، ارشیا ناز حیدریان* صفحات 63-85

    سرقت هویت یک رفتار تهدید آمیز نوظهور است که با استفاده از اطلاعات اشخاص صورت می گیرد و منجر به ضررهای غیر قابل جبرانی در حوزه های مختلف خصوصا در حوزه مالی می شود. سرقت هویت زمانی صورت می گیرد که یک فرد  اطلاعات شخصی دیگری از قبیل شماره کارت بانکی، شماره حساب، نام و نام خانوادگی آن را متعلق به خود قلمداد کرده و از آن ها به منظور برداشت از حساب بانکی، افتتاح یک کارت اعتباری جدید یا انجام سایر فعالیت های غیرقانونی، استفاده و بهره برداری کند. در ایران قانون گذار تحت مقرره قانونی مستقل به جرم انگاری این رفتار در فضای واقعی و سایبری دست نیازیده است و مرتکب را  تنها با تمسک به مقرره های عامی چون غصب عنوان، سرقت رایانه ای و یا کلاهبرداری رایانه ای  و غیره  می توان کیفر نمود در حالی که رفتار فیزیکی این مقرره ها چندان شباهتی به سرقت هویت ندارد. ایالات متحده آمریکا اولین کشوری است که به این رفتار وصف مجرمانه مستقل بخشیده است. در این کشور قانون گذار در سال 1998 در قانون فدرال سرقت هویت به جرم انگاری این رفتار پرداخت.

    کلیدواژگان: سرقت هویت، غصب عنوان، استبدال هویت دیگری، نظام تقنینی ایران
  • موسی عاکفی قاضیانی، محمد عاکفی قاضیانی* صفحات 87-108

    این مقاله با هدف بررسی روند رسیدگی به قضیه نیروگاه ماکس میان ایرلند و بریتانیا، که در دیوان بین المللی حقوق دریا ها از سوی ایرلند در نوامبر سال 2001 میلادی و با درخواست صدور دستور اقدامات موقتعلیه بریتانیا اقامه شد، نگاشته شده است. بررسی این پرونده که در واقع یکی از قضایای معدود طرح شده نزد دیوان بین المللی حقوق دریا ها می باشد، از حیث ماهیت قضیه و با توجه به فعالیت نسبتا نوپای دیوان بین المللی حقوق دریاها در مقایسه با دیوان بین المللی دادگستری، دارای اهمیت دوچندان است. البته خصوصیت بارز این پرونده، طرح آن در مراجع بین المللی متعدد بوده است. ابتدا با اشاره به ویژگی حائز اهمیت این پرونده به بررسی اجمالی پیشینه این قضیه و اختلاف بین دو کشور در خصوص فعالیت این نیروگاه پرداخته شده است. با طرح دعوای ایرلند در دیوان، موضوع اصلی مقاله، مطالبات ایرلند از دیوان بین المللی حقوق دریاها و به تبع آن پاسخ و واکنش کتبی بریتانیا به این ادعاها بوده است. با شروع رسیدگی دیوان، به ساختار کلی جلسات و تبیین رای دیوان پرداخته شده و در نهایت برخی نظرات جداگانه قضات رسیدگی کننده به پرونده، در خصوص برخی جوانب تصمیم دادگاه، مطرح شده است. این مقاله با نگارش گفتار پایانی و تحلیل کلی این پرونده به پایان رسیده است.

    کلیدواژگان: دیوان بین المللی حقوق دریاها، محیط زیست دریایی، اقدامات موقت، دیوان داوری، آلودگی رادیواکتیو
  • محمدباقر فیجان، محمدامین مرادی* صفحات 109-121

    شرط ثبات، تعهد ویژه ای است که بر اساس آن کشور خارجی نمی تواند مفاد قرارداد را با وضع قانون یا هر وسیله دیگری، بدون رضایت طرف دیگر، تغییر دهد. شروط ثبات در کلیه قراردادها نقش ویژه ای در جلوگیری دولت میزبان از تصویب قوانین مغایر با قرارداد و تغییر قانون حاکم در زمان انعقاد قرارداد دارد. شروط ثبات در قراردادهای سرمایه گذاری اصولا به منظور مقابله و تقلیل ریسک سیاسی ابداع شده است. همچنین در قراردادهای درازمدت و بالاخص در بخش منابع طبیعی در قرارداد سرمایه گذاری درج می شود. لذا با توجه به مطالب گفته شده، مسئله اصلی پژوهش حاضر، بررسی و تبیین شرط ثبات قراردادها در حقوق آمریکا می باشد. این پژوهش به  صورت کتابخانه ای و به شیوه ی توصیفی-تحلیلی گرداوری شده است.

    کلیدواژگان: ثبات قرارداد، حقوق آمریکا، سرمایه گذاری، قوانین
  • سعید سیاه بیدی کرمانشاهی*، رضا محبی صفحات 123-153

    مقامات ملی تنظیم کننده مقررات ارز تا به امروز عموما صلاحیت مستقیم نسبت به ارزهای مجازی نداشته اند، چرا که آن ها پول های بی پشتوانه ملی نیستند. با این حال، تنظیم کنندگان مقررات ارز، از چند روش کلیدی غیرمستقیم، بر توسعه ارز دیجیتالی تاثیرگذاری می کنند. از طریق اختیار خود برای محافظت از ارزش و یکپارچگی پول های بی پشتوانه ملی، آن ها اقداماتی را اتخاذ می کنند که بر روی ارزهای دیجیتالی تاثیر می گذارد با این ادعا که چنین اقداماتی برای حفاظت از پول ملی آن ها ضروری است. علاوه بر این، از آنجا که معمولا این تنظیم کنندگان مقررات، اختیار کنترل فعالیت بانک ها و سایر موسسات مالی کلیدی را دارند، با محدود کردن اختیار این موسسات در استفاده یا پذیرش ارز مجازی، بر توسعه و استفاده از ارزهای دیجیتال تاثیر می گذارند. تنظیم کنندگان مقررات ارز، معمولا در خصوص تبدیل ارز خارجی صلاحیت دارند (حق تنظیم مقررات دارند) و از طریق این نقش، در حال حاضر به طور معمول توانایی اشخاص برای تبدیل ارزهای دیجیتال و ارزهای سنتی ملی را محدود می کنند. همچنین تنظیم کنندگان مقررات ملی ارز، در خصوص خطرات مربوط به استفاده از ارز دیجیتالی هشدارهای قابل توجهی به مصرف کنندگان داده اند. تنظیم کنندگان مقررات ارز، اغلب دارای صلاحیت تنظیم مقررات در خصوص انتقال سرمایه و انتقال پول هستند و اغلب این صلاحیت را در زمینه استفاده از ارز مجازی مورد استفاده قرار می دهند. در حال حاضر برخی از دولت ها امکان اعمال کنترل دولتی بر ارز دیجیتالی و مشارکت دولت در بلاک چین پلتفرم های ارزهای مجازی موجود را بررسی می کنند.

    کلیدواژگان: بانکها، بولیوی، برزیل، کانادا، چین، حمایت از مصرفکنندگان، کرواسی، ارز، تبدیل ارز، قبرس، ارز دیجیتال، اکوادور، سیستم الکترونیکی ارز، اتحادیه اروپا، پول بیپشتوانه، موسسات مالی، خدمات مالی، ارز خارجی، فرانسه، آلمان، مشارکت دولت، ایسلند، هند، اندونزی، جزیره من، ایت بیت، کنیا، قرقیزستان، پول قانونی لوکزامبورگ، مالت، مکزیک، انتقال پول، M-Pesa، پول ملی، هلند، نیویورک
|
  • Iraj Goldooziyan, Elham Heydari Nejad *, Zahra Vahabi Pages 9-19

    European Theories in the German Roman Legal System Using Democracy's Benefits in Electing Rulers and Proper Information on the Consequences of Non-Compliance Encourages Citizens to Observe the Law in a Way that Citizens Have They were encouraged to abide by the law and to prevent violations. The emergence and emergence of legal systems that have gained prominence throughout the world have shaped many political systems throughout the world. Developments in Western countries, and specifically in the Roman-Germanic countries, especially France, Germany and Italy, have made great strides in various fields of science, including the Industrial Revolution and the development of information technology and human development. Society in observance of the law, a special and scrutinized view of the English country following the Canal system, and the special situation it faced during the independence of Southern Rhodesia in line with the law of Great Britain as a recognized factor throughout that country, the main topic of discussion is before us. Questions how can the structure and organization of legal systems be effective in expanding law and order? And whether or not constitutional law in Great Britain has had a legal and structural position to it? The research method is library-based and has used related books and articles.

    Keywords: Roman-German Legal System, Common Law System, The status of constitutional law, Southern Rhodesia
  • Arsalan Ashrafi * Pages 21-43

    The principle of equality of arms is an important component of a fair trial, which means that the prosecution will provide conditions for each of the parties to the case to make a claim in a situation that makes him or her an adversary. It basically doesn't make it any less inappropriate. The legislature of the Criminal Procedure Code of 2013 has tried to inspire some of the provisions of this law based on the law of European countries, especially France, and has given equal opportunity to the parties to the disputes. Although the Iranian legislator did not explicitly envisage the principle of equality of arms as one of the most important principles of fair trial in the Iranian penal system, but with reflection on the provisions of this law, in particular Articles 2 to 6 thereof, The examples and effects of the principle of equality of arms and generally of fair trial standards and their observance in criminal proceedings are significant. Protections such as the accused's right to counsel, the right to information and access to the defendant's substantiating evidence, the right to adequate facilities and time to prepare a defense and equal access, the right to seek summons and questions and answers, and the refusal to hear. The existence of a relationship between one of the parties to the lawsuit, the principle of acquittal and equality before the court, is stated in the law that all mitigate the inequalities of possibilities between the prosecution and the accused, but on the other hand, there are cases such as the accumulation of prosecution power and Investigation in the single position, lack of a referral judge, lack of complete independence of the prosecutor and prosecutor Proof from the prosecutor in open court, the court, in violation of the principle of fair trial and equality of arms in this law.

    Keywords: Principle of Equality of Arms, Fair trial, Parties to Disputes, Criminal Procedure Code 2013
  • Davood Mohebi, Alireza Majidi *, Amin Shafiei Pages 45-61

    Abstract</strong> Sometimes people engage in illegal and coordinated activities in order to gain material and power interests, using all kinds of criminal tools. This is discussed under the heading of organized crime. Before setting up or even setting up a system, it is imperative for those responsible to consider such arrangements in order to meet the essential needs of the system (whether material or non-material) so that the system and its components can meet their requirements. Adapt to the environment and be able to work in the field of social interaction. Every system needs a system of control to work properly. Weaknesses in this system and inefficiencies of this system can cause confusion throughout the system. Corruption is therefore the result of underdevelopment and underdevelopment at various levels and at the same time it is an obstacle to a healthy and developed society that can be reinforced by individual and social factors. This descriptive-analytical method is a library-based method that examines the organized administrative crime caused by the influence of managers, reviews its possibilities and features, examines its aims, effects and instances and finally its factors.

    Keywords: Organized Crime, Corruption, Government Managers
  • Elham Soleiman Dehkordi, Arshianaz Heydarian * Pages 63-85

    Identity theft is an emerging threatening behavior that uses the information of individuals and leads to irreparable losses in various areas, especially in the financial field. Identity theft occurs when a person holds other personal information such as a bank card number, account number, name and surname and uses them to withdraw from a bank account, open a new credit card, or perform Other illegal activities, use and exploitation. In Iran, an independent legislator requires criminalization of this behavior in real and cyber space and can be punished only by resorting to general regulations such as usurpation, computer theft, or cyber fraud. While the physical behavior of these regulations is not very similar to identity theft. The United States of America is the first country to indict this independent criminal conduct. In 1998, the legislature criminalized the behavior under the Federal Identity Theft Act.

    Keywords: Identity theft, usurpation of title, tyranny of another identity, Iranian Legal System
  • Mousa Akefi Ghaziani, Mohammad Akefi GHaziani* Pages 87-108

    This paper has been written to survey the procedure of the MOX Plant Case between Ireland and the United Kingdom. A case which has been filed in the International Tribunal for the Law of the Sea, seeking an order of Provisional Measures, against the activities of the United Kingdom in Sellafield. Study of this case, which is one of the few disputes dealt with by the ITLOS, has a double importance in terms of the nature of the case, itself and also taking the relatively fledgling activity of the ITLOS under consideration, compared to the ICJ. Undoubtedly the processes of the same dispute, through various international authorities, is the sensible feature of this case. Firstly, pointing the important features of the case, a brief study on the background of the case and the dispute between the two nations regarding the activities of this plant has been undertaken. With the filing of the case in the tribunal by Ireland, the main subject of this article is Ireland's claims and obviously the responses of the UK. The court initiating the procedure, therefore the explanation of the overall sessions and also the order of the court has been on the agenda. Finally, some of the separate opinions of the Judges in charge of the case regarding some aspects of this decision, has been raised. This article has come to an end with a conclusion and overall analysis of the case.

    Keywords: International Tribunal for the Law of the Sea, Marine environment, Provisional Measures, Arbitral Tribunal, Radioactive pollution
  • Mohammad Fijan, Mohammad Amin Moradi* Pages 109-121

     The stability requirement is a specific obligation under which the foreign country cannot alter the terms of the contract by law or by any other means without the consent of the other party, and is also a guarantee and precautionary measure that is set forth in private contracts. Those governments are required to refrain from intervening in changing or terminating the contract. The requirement for stability in investment contracts is primarily designed to counter and reduce political risk. It should be noted that the change in capitalist government policies is called political risk. It should be noted that the conditions of stability in all contracts have a particular role in preventing the host government from enacting laws contrary to the contract and changing the law in force at the time of the contract. Conditions of stability in investment contracts have been devised primarily to counter and reduce political risk. It is also included in long-term contracts, especially in the natural resources sector, in the investment contract. The main question of this study is, on what basis are the conditions of contract stability in American law? The study relies on the assumption that US law governs the authority to terminate administrative contracts. This research is a library-based descriptive-analytical study.

    Keywords: Contract Stability, US Law, Investment, Laws
  • Saeid Siah Bidi Kermanshahi *, Reza Mohebbi Pages 123-153

    National authorities regulating currency generally do not have direct jurisdiction over virtual currencies, to date, as they are not national fiat currencies. However, currency regulators are influencing development of digital currency in several key indirect ways. Through their authority to protect the value and integrity of national fiat currencies, they take actions affecting digital currencies claiming that such actions are necessary to protect their national currency. Additionally, as these regulators generally have the authority to control the activities of banks and other key financial institutions, they influence digital currency development and use by restricting the ability of those institutions to use or accept virtual currency. Currency regulators commonly have jurisdiction over conversion of foreign currency, and through this role, they now routinely restrict the ability of parties to conduct conversions between digital currencies and traditional national currencies. National currency regulators have also issued substantial warnings to consumers of the risks associated with digital currency use. Currency regulators often have authority over funds transmission and money transfers, and they frequently exercise that jurisdiction in the context of virtual currency use. Some government are now exploring the possibility of government controlled digital currency and of government participation in the blockchain of existing virtual currency platforms.

    Keywords: Banks, Bolivia, Brazil, Canada, China, Consumer Protection, Croatia Currency, currency conversion, Cyprus, Digital currency, Ecuador, Electronic Currency System, European Union, fiat currency, Financial Institutions, Financial Services, foreign exchange, France, Germany, government participation, Iceland, India, Indonesia, Isle of Man, itBit, Kenya, Kyrgyzstan, legal tender, Luxembourg, Malta, Mexico, money transfer, M-Pesa, national currency, Netherlands