فهرست مطالب

پژوهش نامه اخلاق - پیاپی 44 (تابستان 1398)

پژوهش نامه اخلاق
پیاپی 44 (تابستان 1398)

  • 100 صفحه، بهای روی جلد: 320,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/03/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسحاق آسوده* صفحات 7-20
    در منابع اسلامی توصیه شده است که اگر در عبادات و سوگواری اهل عصمت× گریه و بکاء مقدور انسان نبود، حالت گریه یا تباکی گرفته شود. مسئله این نوشتار بعد از تحلیل مفهومی، دسته بندی روایات و تبیین فلسفه و کارکردهای تباکی، بررسی جواز آن از منظر علم اخلاق است و اینکه در سوگواری حسینی ریا را مستثنی نموده و حتی جایز شمرده اند، چه اندازه وثاقت داشته و آیا شبهه ریای در عبادات در این مسئله موضوعیت می یابد یا خیر؟ با پژوهش صورت گرفته، به دست می آید که ریا در همه عبادات، از جمله عزاداری معصومین مردود بوده و نیت خالصانه شرط قبول فعل می باشد و تباکی که نوعی ایفای نقش و مدیریت باطن از راه ظاهر است، غیر از ظاهرسازی دروغین می باشد. این تظاهر مقابل اخلاص و مترادف با ریا نیست، بلکه ظاهر در برابر باطن است و اگر فعلی نمود خارجی و بیرونی یافت، لزوما از آن ریا فهمیده نمی شود.
    کلیدواژگان: تباکی، اخلاق عزاداری، سوگواری امام حسین علیه السلام، گریه، اشک
  • علی ارشد ریاحی*، سعید عدالت جو صفحات 21-32
    جایگاه اخلاقی حیوانات و مسئولیت اخلاقی در قبال آنها، مسئله مهمی در اخلاق کاربردی است. دکارت با یکسان دانستن حیوانات با مکانیسم هایی جسمانی، آنها را جسم محض می داند و این امر سبب می شود که حیوانات فاقد احساساتی مانند درد، دانسته شده و منابعی صرف محسوب شوند و دارای جایگاه اخلاقی نباشند و انسان در قبال آنها مسئولیت اخلاقی نداشته باشد. در مقابل این نظریه، ملاصدرا با قایل شدن به نفس حیوانی و تجرد مثالی آن، مبنایی مناسب برای به رسمیت شناختن شان و جایگاه اخلاقی اصیل برای حیوانات و به تبع آن مسئولیت اخلاقی در قبال حیوانات، فراهم می آورد. این امرسبب می شود تا فرد در برابر آزار حیوانات در مراکز نگهداری صنعتی، کشتارگاه ها و آزمایشگاه های مختلف، از نظر اخلاقی مسیول باشد و پیامدهای سوء چنین آزارهایی برای حیوانات و به تبع آن برای انسان به حداقل برسد.
    کلیدواژگان: شان و جایگاه اخلاقی، مسئولیت اخلاقی، اخلاق حیوانات، دکارت، ملاصدرا
  • محمود مختاری* صفحات 33-46
    مسئله امکان و چگونگی تحلیل اخلاقی مصنوعات فناورانه در مرحله طراحی، یعنی قبل از آنکه بالفعل شوند و در دست کاربران قرار بگیرند، یکی از چالش های اخلاق فناوری است. این مسئله به ویژه در خصوص فناوری های نوظهور، که کاملا بدیع اند و درخصوص پیامدهای عمده آنها ابهام و عدم قطعیت زیادی وجود دارد، حادتر است. همچنین سوال از امکان و نحوه جای دهی ارزش های اخلاقی خاص (غیرجهانشمول) در طراحی فناور ها با قید حفظ کارکرد آنها نیز مسئله ای مناقشه آمیز است. در این مقاله برای پاسخگویی به مسئله اول، روش شناسی مناسب تحلیل اخلاقی فناوری های نوظهور ارایه خواهد شد و در ادامه نیز برای پاسخ به مسئله دوم، با تمرکز بر فناوری های بهسازی انسان (فبا)، نشان داده خواهد شد که نه تنها تحلیل اخلاقی دسته خاصی از این فناوری ها موسوم به فناوری های نوظهور ترا-انسانی، حاکی از تعارض آنها با ارزش های اخلاقی انسانی است بلکه امکان بازطراحی آنها برای جای دهی ارزش های مزبور نیز منتفی است.
    کلیدواژگان: اخلاق فناوری، فناوری و ارزش، فناوری و دین، فناوری های ترا-انسانی، فناوری های همگرا، تکامل مدیریت شده
  • اصغر هادی* صفحات 47-56
    کتمان ممدوح و مذموم در اخلاق اسلامی جایگاه ویژه ای دارد. در کتمان مذموم، شفاف سازی و آشکارسازی لازم است. آنچه در پژوهش حاضر کنکاش می شود کتمان و آشکارسازی جرم و خطاهای عمومی است که مجرم درخصوص عموم مردم و بیت المال مرتکب شده است. در اینجا پرسش بحث برانگیز این است که وظیفه اخلاقی مجرم در خصوص عموم مردم برای جبران جرم خود چیست و تا کجا جرم خود را کتمان کند؟ وظیفه دیگران درخصوص آشکارسازی چیست؟ این پژوهش نخست، اصل اولی اخلاقی، در کتمان اسرار، عیوب، جرم و خطاهای خود و دیگران را تبیین می کند؛ سپس وظیفه اخلاقی دیگران در مقابل مجرم و خطاهای عمومی در آشکارسازی اسرار و عیوب را معین می کند و در ادامه، وظیفه اخلاقی مجرم را بعد از اقدام مجرمانه و خطاهای عمومی، بیان می کند و در نهایت وظیفه اخلاقی مظلوم و دیگران (مانند رسانه ها) را در اطلاع رسانی ظلم مجرم و حدود و شرایط آن آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، کتمان، آشکارسازی، شفافسازی، بیت المال، جرم عمومی، حق الناس
  • محمد سربخشی* صفحات 57-68
    پیروان نظریه امر الهی، اخلاق را به طور کامل وابسته به دین دانسته و ورای امر و نهی الهی، معنا و واقعیتی برای آن قایل نیستند. در مقابل، پیروان اخلاق سکولار، اخلاق را مقدم بر دین و حاکم بر آن می دانند و دست کم برای ارزش های اخلاقی معنا و واقعیتی مستقل قایل اند. در این میان برخی از نظریه پردازان اندیشه اسلامی نیز، علی رغم انکار نظریه امر الهی، به اخلاق دینی قایل بوده و دین را مشتمل بر اخلاق می دانند. نظریه مختار آن است که اخلاق عین دین و دین عین اخلاق است و با وجود نادرستی نظریه امر الهی، قرایتی از اخلاق دینی وجود دارد که در تمام وجوه معناشناختی، هستی شناختی، معرفت شناختی و روان شناختی برتر از اخلاق سکولار است.
    کلیدواژگان: اخلاق، دین، سکولاریسم، اخلاق دینی، اخلاق سکولار
  • علی اصغر محمدزاده* صفحات 69-78
    این مقاله از دو بخش تشکیل شده است؛ در بخش اول اثبات می شود که نزول بلا یا نعمت از طرف خداوند بر بندگان علل متفاوتی دارد. در برخی موارد این علل با یکدیگر در تضاد هستند و نمی توان آنها را در یک مورد جمع کرد. در این خصوص شش علت برای ابتلا به مصایب و دو علت برای نزول نعمت بر بندگان از طرف خداوند در آیات و روایات یافت شده است. در بخش دوم اثبات می شود که به دلیل وجود تضاد در ادله نزول بلا و نعمت، نسبت دادن ابتلا به مصیبت یا نزول نعمت در یک فرد، به علت مشخص به صورت یقینی از نظر اخلاقی موجه نیست و این نسبت که  قطعا خداوند به این دلیل خاص، نعمت یا مصیبت را نازل کرده، صحیح نیست. در خصوص اثبات این مطلب، دو دلیل اخلاقی ارایه شده است؛ یکی بر پایه نااخلاقی بودن دروغ بستن به فعل خداوند و دیگری بر پایه نااخلاقی بودن تهمت زدن به بندگان.
    کلیدواژگان: بلا، مصیبت، نعمت، دروغ، تهمت
  • سید هادی حسینی نسب* صفحات 79-90
    پس از پذیرش امکان استفاده هر یک از دو دانش فقه و اخلاق از احکام دانش دیگر، نوبت به بیان وظایف هر یک از پژوهشگران فقه و اخلاق هنگام مواجهه با این احکام می رسد. این نوشتار با ارایه الگویی جامع فروض متعددی از مواجهه پژوهشگر اخلاق با حکم فقهی را تصویر کرده، وظیفه وی را تحت سه عنوان لزوم تبعیت از حکم فقهی، لزوم توقف در صدور حکم نهایی و لزوم بقاء بر حکم اخلاقی و عدم اعتناء به حکم فقهی بیان می کند.
    کلیدواژگان: حکم اخلاقی، حکم فقهی، تعارض اخلاق و فقه
|
  • Eshagh Asoodeh* Pages 7-20
    It is recommended in the Islamic sources that if human beings were not capable of crying in the prayers and mourning of the Infallible, the state of crying and weeping be taken. After conceptual analysis, categorization of traditions and explaining philosophy and functions of weeping, the purpose of this article is to examine its permission from the standpoint of ethics; that ethics has seen dissimulation as an exception in Hosseini mourning and even allowed it; to what extent it has credibility; and whether the quasi-license is relevant or not. Research has shown that dissimulation is rejected in all forms of worship including the mourning for the infallible; that a sincere intention is required for an action to be accepted; and that weeping, which is a kind of role-play and internal management, is different from a false dissemblance. This pretense is not an antonym of sincerity and synonym of dissimulation, but rather the outer against the inner; and if an action has external and internal manifestations, it will not be understood as dissimulation necessarily.
    Keywords: weeping, mourning ethics, mourning of Imam Hussein AS, crying, tears
  • Ali Arshad Riyahi*, Said Edalatjoo Pages 21-32
    The ethical status of animals and the ethical responsibility towards them is an important issue in applied ethics. By equating animals with physical mechanisms, Descartes views them as pure bodies, making animals devoid of emotions such as pain, and mere resources which lack moral standing, and rendering humans free of ethical responsibility towards them. By contrast to this theory, Mulla Sadra provides an ethical responsibility towards animals and an appropriate basis for recognizing an original ethical status and position in favor of animals by identifying an animal self and its imaginal immateriality. This renders the individual to be ethically responsible for the abuse of animals in industrial detention centers, slaughterhouses and various laboratories, and to minimize the consequences of such abuses for animals, and consequently, for humans.
    Keywords: ethical status, position, ethical responsibility, animal ethics, Descartes, Mulla Sadra
  • Mahmud Mokhtari* Pages 33-46
    The question of feasibility and the way of ethical analysis of technological artifacts at the design stage, namely before they can be actualized and made available to the users, is one of the challenges of technology ethics. This is more the case, especially with emerging technologies, which are quite innovative and have major vague and uncertain consequences. In addition, the question of the feasibility and the way of incorporating specific (non-universal) ethical values into the design of technologies while maintaining their functionality is also a contentious issue. In this article, to answer the first question, a proper methodology for the ethical analysis of emerging technologies will be presented, and then to answer the second question, focusing on human improvement technologies (HIT), it will be shown that not only does the ethical analysis of a particular group of emerging technologies, called emerging trans-human technologies, indicate their conflicts with human ethical values, but also the possibility of redesigning them to incorporate these values ceases to exist.
    Keywords: technology ethics, technology, value, technology, religion, Trans-human technologies, converging technologies, managed evolution
  • Asghar Hadi* Pages 47-56
    The praised and dispraised concealment has a special place in Islamic ethics. Dispraised concealment requires clarification and divulgence. What is being explored in the present study is the concealment and divulgence of public crimes and wrongdoings committed by the offenders against people and the public fund. The controversial question here is what the moral duty of the offenders is to compensate for their crimes against the public, and to what extent they conceal their crimes. What is the duty of others for disclosure? This study first explains the first ethical principle in concealing secrets, flaws, crimes and errors of oneself and others, then identifies the moral duty of others against the offenders and the general errors in disclosing secrets and flaws, then again reiterates the moral duty of the offenders after committing criminal acts and public transgression, and ultimately reveals the moral duty of the oppressed and others (such as the media) in informing of the offenders’ oppression, its limits and conditions.
    Keywords: Islamic ethics, concealing, divulging, clarifying, public fund, public crime, man’s right
  • Mohammad Sarbakhshi* Pages 57-68
    The followers of the divine command theory regard ethics as completely dependent on religion and do not regard a meaning and reality for it beyond the divine command and countermand. On the other hand, the followers of secular ethics view ethics as prior and superior to religion, and at least consider moral values as an independent meaning and reality. In the meantime, some theorists of Islamic thought, despite the rejection of the theory of the divine command, believe in religious ethics and deem religion consisting of ethics. The chosen theory is that ethics is the same as religion and religion is the same as ethics, and despite the inaccuracy of divine command theory, there is a reading of religious ethics that is superior to secular ethics in all semantic, ontological, epistemological, and psychological aspects.
    Keywords: ethics, religion, secularism, religious ethics, secular ethics
  • Aliasqar Mohammadzadeh* Pages 69-78
    This article comprises two parts: in the first part, it is proved that there is a variety of causes for the descent of divine disasters or blessings on servants. In some cases, these causes are in conflict with one another and cannot be aggregated into one case. In this regard, there are six causes for suffering from calamities and two causes for the descent of God’s blessings on the servants in Koranic verses and traditions. The second part proves that, due to the contradiction in the proofs of the disasters and blessings, the attribution of suffering from calamities or the descent of blessings on a person to a specific cause is certainly not morally justified, and the attribution that God certainly for this particular reason sends down the blessings or calamities is not right. There are two moral reasons for proving this: one is based on the immorality of lying about God and the other is based on the immorality of slandering the servants
    Keywords: disaster, calamity, blessing, lie, slander
  • Seyyed Hadi Hosseininasab* Pages 79-90
    After accepting the possibility of taking advantage of other sciences by both sciences of Islamic jurisprudence and ethics, it is time to state the duties of each researcher in jurisprudence and ethics in dealing with these judgments. This paper portrays a comprehensive model of the numerous hypotheses of the ethics scholars encountering the jurisprudential judgments, and presents their duties under three headings: the necessity to comply with the jurisprudential judgment, the necessity to suspend the final verdict, and the necessity to sustain the moral judgment and disregard the jurisprudential judgment.
    Keywords: moral judgment, jurisprudential judgment, conflict of ethics, jurisprudence