فهرست مطالب

مجله مدیریت مخاطرات محیطی
سال یکم شماره 1 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ابراهیم مقیمی صفحات 1-3
  • محمدحسین رضایی مقدم*، منصور خیری زاده آروق صفحات 5-24

    ژیومورفولوژی در برخی موارد، بستر مناسبی برای توسعه فیزیکی شهرها فراهم می سازد. گاهی نیز با وجود مساعدت ژیومورفولوژی، توسعه فیزیکی شهرها به سمتی است که نتیجه آن برخورد شهر با فرم ها و فرایندهای ژیومورفولوژیکی نامناسب و پرمخاطره خواهد بود. بنابراین، در برنامه ریزی توسعه فیزیکی شهرها توجه به ژیومورفولوژی منطقه ضروری است. در این تحقیق، با توجه به روند گذشته گسترش مرزهای شهر ملکان (واقع در جنوب استان آذربایجان شرقی)، الگوی رشد آتی شهر با استفاده از مدل ترکیبی ماشین های خودکار سلولی- زنجیره مارکوف شبیه سازی شده و به محدودیت ها و مخاطرات ژیومورفولوژیکی پیش رو در زمینه تداوم الگوی رشد فعلی شهر بررسی می شود. در این زمینه، از تصاویر ماهواره ایAster، Spot و Landsat، نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی و نرم افزارهای GIS  و  RS استفاده شد. پایش رشد شهری از سال 1985 میلادی نشان می دهد که الگوی رشد شهر، بیشتر به سمت اراضی بایر و در سال های اخیر به سمت محدوده تالاب بوده است. با تداوم الگوی رشد گذشته و درنظر گرفتن احتمالات گذار و قوانین همسایگی، روند توسعه آتی شهر اغلب به سمت محدوده تالاب و واحد تپه ماهورها خواهد بود. ژیومورفولوژی منطقه، محدودیت ها و مخاطراتی را به این قسمت ها تحمیل خواهد کرد. استقرار قسمت هایی از شهر بر روی شیب های تند؛ برخورد با لندفرم های تپه ماهوری با لیتولوژی منفصل، سست و استحکام اندک؛ بالا بودن سطح ایستابی آب های زیرزمینی در محدوده تالاب و احتمال آب گرفتگی و وقوع سیلاب در این محدوده، از مهم ترین مسایل پیش روی توسعه فیزیکی شهر است.

    کلیدواژگان: توسعه فیزیکی، ژئومورفولوژی، شهر ملکان، ماشین های خودکار سلولی، مخاطرات محیطی
  • پروانه پیشنمازی* صفحات 25-36

    عدم آگاهی لازم در مورد زلزله، شیوه های صحیح پناهگیری، شیوه های صحیح ساخت و ساز و مقاومت ساختمان ها، مقاوم سازی سازه ای و غیرسازه ای، اطلاعات ناکافی در مورد گسل های فعال و دانش زمین لرزه و نیز عدم باور عمومی به اینکه می توان با آگاهی و به کار بستن اصول ایمنی، خسارات و آثار سوء زلزله را به حداقل رساند، در پی وقوع هر زلزله، همواره هزینه های مادی و معنوی بیشماری را بر کشور تحمیل می کند. اصلاح این نگرش و ایجاد باورها و رفتارهای جدید در اذهان عمومی، می تواند تا حد زیادی این خسارات را کاهش دهد و سبب افزایش ایمنی کشور در برابر زلزله شود. استفاده از روش ها و پیام های ارتباطی با اتکا به شیوه های اقناعی، می تواند باورهای جدیدی در افراد ایجاد کند و رفتار آنها را مطابق باورهای جدید تغییر دهد [1]. یکی از روش های معمول برای اقناع و تغییر نگرش در افراد، ایجاد ترس در آنهاست؛ به گونه ای که ترس ایجادشده، افراد را از موضعی انفعالی به سمت اقدام و بروز رفتارهای جدید سوق می دهد. در این مقاله وقوع زلزله اهر- ورزقان به عنوان پیام ترس آور برای مردم شهر تبریز، که در مجاورت کانون زلزله قرار داشتند، در نظر گرفته شده و حد تغییر رفتار و نگرش آنها پس از دریافت این پیام هشداردهنده سنجیده شده است. همچنین در این مقاله نتایج این پژوهش که به صورت میدانی (Survey) و با استفاده از ابزار پرسشنامه بین 385 نفر از شهروندان تبریز به شیوه ای تصادفی توزیع شد بررسی می شود.

    کلیدواژگان: افزایش ایمنی در برابر زلزله، تغییر نگرش، جاذبه ترس، نظریه انگیزش حمایتی جاذبه ترس
  • سید عباس شجاع الساداتی*، سپیده حامدی صفحات 37-45
    با وجود گسترش و پیشرفت سریع کاربردهای نانوفناوری، تحقیقات بسیار اندکی در زمینه ارزیابی و اندازه گیری خطرهای نانوذرات در سامانه های زیستی و بوم سازگان اجرا شده است. اندازه کوچک نانوذرات و خواص ویژه آنها سبب شده است که آنها یک حامل برای اتصال و انتقال آلوده کننده های شیمیایی سمی باشند. مطالعات زیادی نشان می دهد که نانوذرات و نانولوله ها قابل رهایش در محیط و مسبب آثار مضر برای انسان یا موجودات زنده اند. همچنین بنابر مطالعات نانوذرات می توانند به ذرات و کلوییدها متصل شوند که این اتصال بر زیست دسترس پذیری و جذب آنها به سلول ها و ارگانیسم ها تاثیر می گذارد. به علت بروز خواص منحصربه فرد در نانوذرات و افزایش قرارگیری انسان در معرض این ذرات، نگرانی های عمومی در مورد عوارض جانبی استفاده از نانوذرات در انسان، محیط زیست و بوم سازگان رو به افزایش است. سم شناسی نانو شاخه ای جدید در تحقیقات سم شناسی است که هدف آن ارزیابی خطرهای محصولاتی است که با فناوری نانو تهیه شده اند. به طور عمده، موجودات زنده از طریق آب، خاک و هوا در معرض نانوذرات قرار می گیرند. در این پژوهش، خطرهای احتمالی نانوذرات برای محیط زیست و انسان بررسی می شود.
    کلیدواژگان: سلامت انسان، محیط زیست، مخاطرات، نانوفناوری، نانوذرات مهندسی شده
  • امیر صفاری*، سعید رحیمی هرآبادی، سعید گودرزی مهر، هادی کریمی صفحات 47-68

    یکی از موضوعات محوری در ژیومورفولوژی سیستمی، شناسایی روند تغییرات در اشکال سطح زمین است. در حال حاضر در این دیدگاه تلاش بر این است که سطح پایداری ژیوسیستم ها، مرز تغییرات ، ناپایداری و نیز پیش بینی واکنش فرم ها و فرایندهای سطح زمین شناسایی شود. این نوشتار بر آن است که در چارچوب دیدگاه ژیومورفولوژی سیستمی، پارادایم‎های تعادل، آستانه ها و مخاطرات محیطی را با هدف ادراک راهکارهای کاهش مخاطرات مبتنی بر منابع کتابخانه ای و تحلیل های آماری و داده های ماهواره ای مورد بررسی تطبیقی قرار دهد. در این راستا ابتدا هر کدام از این عناصر، به شکل مجزا و سپس با ارتباط مفهومی بررسی شد. در این تحقیق، وضعیت سیستم دریاچه ارومیه به کمک تحلیل های آماری و سنجش از دور از قبیل تحلیل مولفه های اصلی، ترکیب باندی کاذب و بررسی پروفیل تغییرات انعکاس آب دریاچه در طی سال های 1987 (دوره تعادل دریاچه)، 1998، 2007 (حد آستانه) و 2011 (مرگ اکوسیستم و فروپاشی) مطالعه شد. نتایج این تحقیق نشان داد هر ژیوسیستم در مراحل مختلف از تغییرات محیط، تحت تاثیر کاربری های انسانی در وضعیت های مختلفی قرار می گیرد، به طوری که با شناسایی شرایط تعادل(پایداری عناصر ژیوسیستم)، آستانه ها (مرز تغییرات ژیوسیستم)، مخاطرات محیطی (ناسازگاری) و بلایا (وقوع مخاطره)، می توان روند تغییرات ژیوسیستم ها را ارزیابی و مدیریت کرد. در این رویکرد، پایداری ژیوسیستم ها تحت تاثیر مراحل یادشده قرار دارد و ضروری است شاخص های موثر بر هر یک از مراحل مذکور به کمک تکنیک های متعدد ارزیابی، مانند تکنیک های سنجش از دور و بررسی های میدانی مطالعه شود. نتایج تحلیل تصاویر ماهواره ای حاکی از تغییرات محسوس در سال های 2007 و 2011 نسبت به سال های 1987 و 1988 است. نتایج حاصل از روش های استفاده شده براساس این تصاویر، به خوبی روند تغییرات را در سال های بررسی شده نشان می دهد و می تواند ابزاری مفید در جهت شناخت بهتر تغییرات رخ داده در این محیط ها باشد.

    کلیدواژگان: آستانه های بحرانی، تعادل ژئومورفیک، سنجش از دور، سیستم های ژئومورفیک، مخاطرات محیطی
  • شکور سلطانی، ایثار نورایی صفت*، طاهر ولی پور، عبدالکریم ویسی، احمد عباسیان صفحات 69-82

    ارزیابی آسیب پذیری و خطر آلودگی، اقدامی مهم در مدیریت منابع آب کارست است. توسعه یافته بودن کارست در زاگرس، فراهم بودن شرایط طبیعی در منطقه و فعالیت های انسانی در محدوده آبخوان ها، سبب شده که انتشار آلودگی یکی از مهم ترین چالش های پیش روی آبخوان های زاگرس از نظر کیفی باشد. هدف این پژوهش، ارزیابی و تهیه نقشه آسیب پذیری آبخوان ماراب در غرب استان کرمانشاه در برابر انتشار آلودگی است. مدل RISKE با ارزیابی پنج پارامتر سنگ مادر آبخوان، میزان نفوذ، نوع خاک، توسعه کارست و اپی کارست به ارزیابی و پهنه بندی آسیب پذیری سطوح کارستی می پردازد. از روش های آماری تک متغیره خودهمبستگی برای ارزیابی توسعه شبکه درونی کارست آبخوان ماراب استفاده شد. در نهایت با تحلیل نتایج این دو روش، میزان آسیب پذیری آبخوان تحلیل شد. نتایج مدل RISKE نشان دهنده وجود سه پهنه آسیب پذیری در سطح آبخوان است که به ترتیب طبقه متوسط، کم و زیاد، 57/5 ،37/7 و 4/8 درصد از مساحت منطقه را به خود اختصاص داده اند. طبقات آسیب پذیری و مساحت آنها بیان کننده آسیب پذیری متوسط آبخوان ماراب در برابر انتشار آلودگی است. مناطق با آسیب پذیری زیاد در محدوده فروچاله ها و پلژه ها قرار دارد. نتایج تابع خودهمبستگی نشان داد که آبخوان ماراب دارای رفتار هیدرودینامیکی چندگانه است و دو نوع جریان سریع و پایه در آبخوان وجود دارد. بر این اساس می توان گفت به علت وجود جریان سریع در آبخوان و توسعه ژیومورفولوژی کارست سطحی، امکان انتشار آلودگی در آبخوان وجود دارد.

    کلیدواژگان: آبخوان ماراب، آسیب پذیری، آلودگی، خودهمبستگی، مدل ریسک
  • فریده سبزه ای*، محمدعلی شریفی، مهدی آخوندزاده صفحات 83-96
    زلزله ها رفتاری ناشناخته و غیرخطی دارند و با توجه به بزرگای زلزله، شاهد تغییراتی در لیتوسفر، اتمسفر و یونسفر خواهیم بود. پارامتر های یونسفر در برابر زلزله های بزرگ بسیار حساس اند و تحت تاثیر قرار می گیرند. علاوه بر تغییرات یونسفری به وجود آمده بر اثر فعالیت های خورشیدی، تغییرات کوتاه مدت قابل توجهی در یونسفر دیده می شود که ناشی از تغییرات سریع در فعالیت های ژیومغناطیسی است. بنابراین، تشخیص تغییرات نابهنجار یونسفری ناشی از فعالیت های خورشیدی و ژیومغناطیسی، بسیار دشوار خواهد بود، به ویژه زمانی که توفان های ژیومغناطیسی کوچکی هم دخالت داشته باشند. پردازش سری زمانی محتوای کلی الکترون (TEC) یونسفری به منظور تشخیص نابهنجاری های یونسفری، موضوع بسیار مهم و کاربردی برای کاهش مخاطرات زلزله، از طریق پیش بینی بهنگام و در اختیار داشتن زمان لازم برای تصمیم گیری و آماده سازی وضعیت حاکم برای کاهش تلفات جانی و مالی در زمان رخداد زلزله خواهد بود. از دو تکنیک موجک برای سری های زمانی غیرخطی و غیرثابت محتوای کلی الکترون استفاده شده است: تبدیل موجک تحلیلی (AWT) برای آشکارسازی تغییرات در TEC و تبدیل موجک متقابل (XWT) برای آنالیز روابط دوطرفه میان تغییرات نابهنجاری های یونسفری و شاخص های ژیومغناطیسی اطراف مرکز زلزله در حوزه زمان- فرکانس. زلزله ای در منطقه سراوان (53،62 درجه شرقی و 107،28 درجه شمالی) با بزرگای 7/7 در مقیاس ریشتر در تاریخ 16 آوریل2013 در زمان بیشینه فعالیت خورشیدی رخ داد. در این تحقیق، این زلزله تحت بازه 62روزه (1 مارس تا 31 آوریل 2013) توسط نقشه جهانی یونسفر (GIM) با نرخ دوساعته، بررسی شد و با در نظر گرفتن شاخص های ژیومغناطیسی و خورشیدی موجود، شناسایی عوامل به وجود آورنده تغییرات در محتوای کلی الکترون صورت گرفت. تحت شرایط آرام ژیومغناطیسی، تنها زلزله، دلیل این تغییرات دانسته شد و در فاصله 10 تا 15 روز قبل از زلزله و 7 روز پس از زلزله، تغییرات شدیدی مشاهده شد. در بازه مورد مطالعه، سطح فعالیت خورشیدی بالا بود و مقادیر TEC تحت تاثیر تابش های نابهنجار خورشیدی دچار تغییرات شدیدی شد. لازم است تغییرات فعالیت های خورشیدی و فعالیت های ژیومغناطیسی از روی TEC یونسفری حذف شود تا خطایی رخ ندهد. برای شناسایی اینکه آیا اغتشاشات یونسفری تشخیص داده شده توسط AWT در ارتباط با فعالیت های ژیومغناطیسی است یا نه، از XWT برای سری های زمانی EC وAp  در بازه زمانی 1 مارس تا 31 آوریل 2013 استفاده شده است. یک منطقه مشترک پرانرژی از طریق دو سری زمانی استخراج شده که برای تاریخ 17 مارس 2013 است. بر این اساس، این افزایش در محتوای کلی الکترون یونسفری به دلیل آثار توفان های ژیومغناطیسی بوده است. در بازه رخداد زلزله هیچ نقطه مشترک پرانرژی مشاهده نشد که نشان می دهد در زمان وقوع زلزله، فعالیت ژیومغناطیسی در ایجاد آنومالی یونسفری نقشی نداشته و عامل دیگری این ناهنجاری را در مقادیر یونسفری به وجود آورده است که احتمالا دلیلی به جز زلزله نمی تواند داشته باشد. به این ترتیب، به منظور کاهش مخاطرات، با بررسی پارامترهای یونسفری می توان زمان و فرکانس وقوع زلزله را با داشتن سری زمانی از تغییراتTEC پیش بینی و استخراج کرد.
    کلیدواژگان: تبدیل موجک، زلزله سراوان، شاخص ژئومغناطیس، کاهش مخاطرات، محتوای کلی چگالی الکترون، یونسفر
  • سوسن دلسوز*، طیبه محمودی، محمد حسین رامشت، مژگان انتظاری صفحات 97-109
    مخاطره شناسی از جمله علومی است که اگرچه بشر از گذشته دور با آن مواجه بوده و حتی تکنیک هایی نیز برای پیش بینی آن در دست داشته است، در چرخه دانش جدید سابقه چندان طولانی ندارد. مفهوم مخاطره و ریسک وقتی معنا پیدا می کند که رخدادها دو ویژگی خاص از خود بروز دهند: اول آنکه غیرمنتظره باشند، و دوم آنکه آسیب زننده و زیان آور باشند. وضعیت عمومی کره زمین را باید در زمره دوره های گرم تلقی کرد و آنچه به صورت دوره های سرد رخ داده، فراتر از نوعی شوک برودتی نبوده است، به صورتی که از 750هزار سال گذشته تا کنون، مجموع دوره های گرم 630هزار سال و مجموع دوره های سرد 120هزار سال بوده است. تشخیص غیرمنتظره بودن حوادث به سادگی امکان پذیر نیست و نیازمند به کارگیری تکنیک های خاصی است که از آن جمله می توان از روش های آماری نام برد. در این شیوه ها پیش فرض های خاصی برای داده ها در نظر گرفته می شود، مانند اینکه متغیر عامل، از زمان تبعیت نکند یا به تعبیری تصادفی باشد. پس از اثبات چنین فرضی، با بررسی رابطه یک یا چند ویژگی متغیر عامل، می توان الگوی وقوع رخداد مخاطره آمیز را تحلیل کرد. در این مقاله که برگرفته از یک طرح تحقیقاتی در دانشگاه اصفهان است، با واکاوی روش های آماری مانند آزمون چرخشی عطف، تصادفی بودن پدیده اثبات شده و با تمسک به روش تحلیل چهارگانه شدت- فرکانس، نحوه وقوع آن تحلیل می شود. نتایج این تحقیق نشان می دهد که: -   نحوه وقوع رخدادها سبب مخاطره آمیزتلقی شدن آنها می شود؛ -   مفهوم فرکانس- شدت در ژیومورفولوژی، بیانگر نحوه وقوع حوادث غیرمنتظره و به عبارتی نوعی پیش بینی مشروط است که ما را در مدیریت مواجهه با این رخدادها یاری می دهد.
    کلیدواژگان: آزمون چرخشی عطف، زمان، فرکانس - شدت، کاتاستروف، مخاطره شناسی
  • جمیله واشقانی فراهانی* صفحات 111-125

    در مطالعه حاضر تلاش شد تغییرات پارامتر b-value با استفاده از توزیع فراوانی- بزرگا برای داده های قبل و پس از زلزله سیلاخور با استفاده از داده های شبکه لرزه نگاری باند پهن پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله و توسط رابطه گوتنبرگ- ریشتر مقایسه شود. تغییرات مکانی و زمانی این پارامتر نیز تحلیل شد. با بررسی تغییرات مکانی پارامتر b-value در منطقه رومرکزی، ناهنجاری هایی قبل از رخداد جنبش دیده شد و در نتیجه اطلاعات مهمی در خصوص تغییر استرس در منطقه با کاهش b-value برآورد شد. از طرف دیگر، ناهنجاری هایی در پارامتر b-value (افزایش پارامتر) در داده های پس لرزه های جنبش قوی در سیلاخور دیده شد که نشان دهنده کاهش استرس در منطقه بود. بنابراین کاهش و افزایش این پارامتر مرتبط با افزایش و کاهش استرس در گسل های فعال و تغییر نرخ لغزش در منطقه مورد نظر است. به طور کلی نتایج بررسی های تغییرات زمانی مطالعه حاضر نشان داد پارامترb-value  قبل از رخداد جنبش 31 مارس سیلاخور در 2006، روند کاهشی و پس از آن روند افزایشی داشته است. ناهنجاری های دیده شده در مقدار b قبل و پس از جنبش اصلی سیلاخور در منطقه نشان می دهد که تغییرات پارامتر مذکور می تواند به عنوان یک پیش نشانگر با برآورد زمانی و مکانی زلزله در راستای برخی از قطعات گسل های منطقه در نظر گرفته شود. بنابراین، ثبت داده های مناسب توسط شبکه های لرزه نگاری در مناطق گوناگون و نظارت دایمی بر پارامترb-value  می تواند در پیش بینی بلندمدت یا میان مدت در خصوص مکان تقریبی رخدادهای آتی در مناطق فعال لرزه خیز مفید باشد.

    کلیدواژگان: ایران، پارامترb-value، پیش بینی زلزله، پیش نشانگرها، زلزله، سیلاخور
|
  • Pages 1-3

    Most people are interested to know the effects of hazards on their life, health and environment. We have decided to answer the question “Why Hazards Science?” in each issue of the journal. The necessity of raising this question isn’t based on the activity of the present magazine entitled Hazards Science (though the scientific approach we adopt here is a new combined approach), but the numerous and increasing hazards which affect individuals, communities and natural environment. Any individual and society encounters certain hazards depending on how much they pay attention to research and knowledge, the place and time in which they live, the lifestyle they adopt for living, interactions and relationships they have with other communities and people, and the plan they create for their life (1). An individual or society that considers themselves independent of science in order to reduce hazard, is always under hazards and helps increasing hazards. Essence of science studies such as geographical science is embedded in this point. Journal of Hazards Science which is the first scientific journal published in this field and has a fundamental-applied nature, deals with the identification of hazards, promoting its scientific nature and presentation of research and experimental achievements based on hazards reduction, for further improvement of human and the environment with a combined approach of human, environment, religious science, technical-engineering, fundamental sciences and even art. For Journal of Hazards Science, anthropocentrism plays a very important role for hazard reduction (this led this publication to be registered in social and behavioral sciences group). The word “hazard” is synonymous with “risk ratio” and has also been introduced as a synonym with “threat ratio” (2); and “health ratio”. Thus, it has a dual nature. On the one hand, it monitors the risk ratio, and on the other hand, the health ratio in society and environment (Fig. 1). Hazards Science tries to identify the events and activities that reduce the length and width of life of individuals, communities and quality of environment. That is it is helpful. Length of life of individuals and communities, and the environment quality means continuity of life of individuals, communities and the environment over time; width of life means the quality of life of individuals and communities and the environment. Hazards science is a type of healthy entrepreneurship activity which is both dependent on the type of hazard and on the desired quality for the life of individuals and communities. It is a kind of Ecological entrepreneurship for better life.
    Hazard science deals with identifying different types of hazard. What is biohazard (4)? How do people avoid suffering property, physical, spiritual, and environmental damages and how to react to the environment, and why the environment should stay healthy? Hazards science studies the behavior, structure and quality of human environment over a lifetime. Thus, it explores the world and lifestyle. Hazardology emphasizes on maintaining and promoting human and environmental health; for example, how can spatial balance be achieved? Why should media activities be designed to promote the eating habits of people? Why should consciousness be considered as a basic principle at work? Why should people and authorities be taught not to build their house in hazardous places? Why should not we pollute air and water? Why should people be trained to have lower hazards? Why should we reduce Ahwaz industrial pollution (for example)? How can we manage the hazards and reduce its adverse effects? How can one adapt to Tsunami or Earthquake or Dutch? How do excommunicating behaviors arise? What kind of thought and worldview is necessary to reduce hazards? What changes are necessary to be done in textbooks in this regard? And so on. Hazards science investigates the dimensions of prevention. However, a comprehensive definition of hazard is that we consider it as an event, phenomenon, process, status, situation, activity, thought, worldview and idea which may lead to serious life, material and spiritual losses for individual, population, community and the environment. The Hazards Science analyzes each of the above items. Humanbeing has tolerated huge losses in consequence of the hazards surrounding him. But we should not regret the past, we should learn from it. Of course, damages that have been imposed on individuals and communities due to earthquake, flood, hurricane, tsunami, economic stagnation, drought , war, disease, addiction, unemployment, terrorism, etc. are not trivial; we should not regret, but it is unforgiveable if we don’t learn from our experience and don’t explore them; this means the necessity to address the Hazards Science.

  • Mohammad Hossein Rezaei Moghaddam *, Mansoor Kheirizadeh Aroogh Pages 5-24

    Geomorphology, in some cases, provides a good platform for physical development of cities. However, physical development of cities, sometimes result in unsuitable and hazardous geomorphologic process and form. Therefore, geomorphology of the region is of importance in physical planning and urban development. In this study, based on historical trends of expanding the boundaries of the Malekan city (located in eastern Azerbaijan province), the pattern for future growth of the city was simulated, using Markov Chains–Cellular Automata hybrid model. Then, limitations and geomorphological hazards ahead in relation with the continuation of the current growth pattern are investigated. Most important materials used in this research include: topographic maps, geological map, GIS and RS software, ASTER, SPOT, and Landsat satellite imagery. Monitoring urban expansion from 1985 indicates that the spatial growth pattern of the city has been towards the barren lands and lagoon area in recent years. By developing past growth patterns and taking into account the transition probabilities and the neighborhood rules, development trend of the city mainly will be towards lagoon and hillslope units. Geomorphology of the study area will impose limitations and hazards to his parts. In this context, most important problems relating to the physical development of Malekan city include: lodgment of some parts of the city on the steep, dealing with hillslope landform with low strength lithology, high levels of water table in lagoon area, and flooding probability in some parts of the city.

    Keywords: cellular automata, geomorphology, Malekan city, Natural hazards, physical development
  • Parvaneh Pishnamazi * Pages 25-36

    Lack of enough awareness about the right ways of finding shelter, principles of building construction, structural and non-structural retrofitting, lack of enough information about the active faults and earthquakes knowledge are among those issues which impose financial and non-financial expenses on a country after an earthquake. Making an attitude correction and forming new beliefs and behaviors in public opinion may considerably decrease earthquake loss and damages and enhance the state safety against earthquake. In this regard, using methods of communication and persuasion leads to new beliefs and consequently attitude change. A common method of persuasion and making attitude change in people is to create fear in them so that the fear conducts them from a passive stance towards action and new behavior. This paper deals with Ahar-Varzaghan earthquake as a fear-inducing message for Tabriz -a city near the epicenter of the earthquake- civilians and the limit of their attitude and behavior change, after receiving this alerting message, was evaluated. The research method of this paper is survey and the data was gathered by questionnaires, distributed randomly among 385 Tabriz civilians.

    Keywords: attitude change, communicative-persuasive theories, fear appeal, improved safety against earthquake
  • Seyed Abbas Shoja Alsadati *, Spide Hamedi Pages 37-45
    Although the applications of nanotechnology have been widely studied, the risk measurement and assessment of nanoparticles effect on biological systems and ecosystems has not been clearly demonstrated. The small size and specific properties of nanoparticles makes them a carrier for toxic chemical pollutants. Several studies show the nanoparticles and nanotubes can release in the environment and cause harmful effects on human. In addition, nanoparticles can attach to colloid particles and affect their bioavailability and uptake to cells and microorganisms. Concerns about the side effects of nanoparticles on human, environment and ecosystem are increasing due to the appearance of unique properties of nanoparticles and increased exposure of human to them. The aim of nanotoxicology, a new branch in toxicology researches, is to evaluate the risk of products prepared by nanotechnology. Nanoparticles can enter organisms through water, soil and air. In this study the probable risks associated with nanoparticles on human and environment is demonstrated.
    Keywords: engineered nanoparticles, environment, human health, Nanotechnology, risk
  • Amir Saffari *, Saeed Rahimi Harabadi, Saeed Goodarzimehr, Hadi Karimi Pages 47-68

    Identifying the change trends in forms of land surface is one of the main topics in geomorphic system. In this view, we try to assess the stability level of geo systems, boundary changes, instability and prediction of surface forms and processes response. This paper tries to conduct a comparative analysis on the geomorphic equilibrium paradigms, critical thresholds, environmental and natural hazards and environmental disaster based on system geomorphology view. To that end, each element was first studied separately and then together in terms of concept in between. In the present study, the condition of Urmia Lake system was studied, using statistical analysis and remote sensing techniques such as principal component analysis, false band combination and reviewing the profiles reflect changes in lake water during 1987 (equilibrium of Urmia Lake System qualification), 1998, 2007(critical threshold qualification) and 2011(destruction and death of ecosystem). The results showed that each geo-system, at different stage of environmental change, is affected by human applications. So trends of geo-systems changes can be assessed and managed by identification of equilibrium (stable elements of geo-system), threshold (boundary changes of geo-systems), environmental hazards (incompatibility of geo-system elements) and geo-system disasters. In this approach, geo-systems persistence will be affected by the above mentioned stages and it’s necessary to evaluate each effective index of these steps by various techniques such as remote sensing and field studies. The results of satellite image analysis also show clear changes between years 2011 and 2007 comparing 1987 and 1988. The results of using images methods show the changes trend within these years clearly and can serve as a useful tool to better understanding of occurred changes in these environments.

    Keywords: critical thresholds, Environmental hazards, geomorphic equilibrium, geomorphic systems, remote sensing
  • Shakour Soltani, Isar Nooraisefat *, Taher Valipour, Abdolkarim Veysi, Ahmad Abbasian Pages 69-82

    Vulnerability and contamination risk assessment is of great importance in karst aquifer management. Because of vastness of karst in Zagros, natural conditions and human activity within the region of aquifer, pollution emission has become one of the most important challenges in front of Zagros aquifers. The purpose of this study is to assess Marab aquifer vulnerability, using RISKE model and, defining 5 parameters of rock (R), infiltration (I), soil (S), karst development (K), epikarst (E) to evaluate the vulnerability of karst surfaces. The internal network development of Marab karst aquifer was evaluated using single-variable autocorrelation statistical methods. Ultimately, analyzing the results of these two methods, we assessed the vulnerability of the aquifer. The results of RISK model indicated three zones of vulnerability. The medium, small and large layers were 57.5, 37.7 and 4.8 percent of the region respectively. The vastness of vulnerability layers suggest average level of vulnerability of Marab against pollution emission. The most vulnerable areas are located within sinkholes and poljes. The results of autocorrelation function suggested a multiple hydrodynamic behavior and two base and fast flow for Marab aquifer. Therefore, we concluded that due to the fast flow in the aquifer and geomorphological development of karst surface, it is possible that contamination spread through the aquifer.

    Keywords: Autocorrelation, Contamination, Marab aquifer, RISK model, vulnerability
  • Farideh Sabzehee *, Mohammad Ali Sharifi, Mehdi Akhoond Zadeh Pages 83-96
    Earthquakes show unknown nonlinear behavior and given the magnitude of the earthquake, we would encounter certain changes in lithosphere, atmosphere and ionosphere. The ionospheric parameters have been found to be sorely susceptible to major earthquakes. In addition to the ionospheric variations generated by solar activity, there are remarkable temporary changes in the ionosphere that are generated by prompt changes in geomagnetic activity. Therefore, recognizing the ionospheric anomaly variations generated by seismic activity or geomagnetic activity is hard, exclusively when there is interposition from little geomagnetic storms. Processing the time series of total electron content (TEC), in order to ionospheric anomalies detection is a significant subject. Two wavelet methods were used to nonlinear and non-stationary time series of the TEC: the analytic wavelet transform (AWT) to detect variation in the TEC, and cross wavelet transform method (XWT) to analyze the mutual relationship between the variability of the ionospheric anomalies and the geophysical indices around the epicenter of the earthquake in the time-frequency domain. The Saravan (28.107˚N, 62.053˚E) earthquake happened on 16 April 2013 during the period of high solar activity in the 24th solar cycle. In this study, we utilized the CODE GIMs from 1 March 2013 to 31 April 2013 for the Saravan earthquake. Under quiet geomagnetic condition, the earthquake was considered the only reason of these changes and within 10 to 15 days before the earthquake and 7 days afterward, severe changes were observed. There was a powerful nonlinear context in the TEC data, generated by abnormal solar irradiance during the studied period. It is essential to eliminate the solar activity and geomagnetic activity traces from the ionospheric TEC to elude for representing error in the TEC time series. To recognize if the ionospheric perturbation detected by the AWT is connected to geomagnetic activity, we carried out the XWT for the TEC and AP time series from 1 March to 31 April 2013. It specifies that there is one common high energy region extract within the two time series. The common high energy region related to 17 March 2013. Accordingly, this increment was more probably caused by the geomagnetic storm effects. Within the dynamic range of earthquake, no energetic common point was observed which showed that geomagnetic activity had no role in ionospheric anomalies and another factor, very probably the earthquake was the root of the mentioned anomalies. Therefore, in order to reduce hazard, given TEC time series, the time and frequency of the earthquake could be predicated and defined by evaluating ionospheric parameters.
    Keywords: geomagnetic index, hazard reduction, Ionosphere, Saravan earthquake, Total Electron Content, Wavelet transform
  • Soosan Delsooz *, Tayebeh Mahmoodi, Mohammad Hossin Ramesht, Mojgan Entezary Pages 97-109
    Although the history of hazard recognition goes back to years ago, and even some techniques were invented to predict it, hazard studies are new in the current knowledge. The concept of hazard and risk will be defined when the events show two special properties: First, they happen unexpectedly, and second, their occurrence cause harm to us. The general state of the earth should be considered among the warm periods and the cold periods are nothing beyond a cryogenic shock, i.e. over the past 750,000 years of Earth's history, a total of 630,000 Years and 120,000 years were warm and cold periods respectively. One of the ways of predicting events is using statistical techniques. In these techniques special default have been made, according to which the types and patterns of analysis will be different. By proving this assumption, studying the relation of one or several features of agent variable, the pattern of hazardous event can be analyzed. This article which comes from University of Isfahan deals with an event in quaternary called ice choir glacial in one of the mountain valleys Tian Shan to assess the sides, using turning point test statistical method. Results show that the way in which these events happen, make them to be considered as hazards or risks. The concept of Frequency- magnitude in geomorphology are kind of conditional forecasts which may help us to manage the probability of exposure to such events.
    Keywords: catastrophe_frequency – magnitude_Natural hazards_time_turning point test
  • Jamile Vasheghani Farahani * Pages 111-125

    The purpose of the present study is to compare the changes in b-value parameter using frequency-magnitude distribution for the data before and after the Silakhor earthquake by Gutenberg-Richter relation. The variations of b-values are investigated using Broadband Iranian National Seismic Network Center (BIN). Besides, spatial and time variations of the parameters were analyzed. The spatial variation of b-value parameter in the epicentral area showed anomalies before the event. Therefore, some important information was estimated about the changes in stress by reducing b-value in the region. On the other hand, anomalies were seen in b-value parameter in aftershocks sequences, representing a reduction in stress in the region. Generally, the results of this study indicate that the b-value parameter had a decreasing trend prior to the March 31, 2006 event in Silakhor, and an increasing trend after that. The increase and decrease of this parameter is associated with the increase and decrease of stress in active faults and a change in slip rate in the region. These anomalies in b-value parameters in the region suggest that b-value changes can be offered as a precursor for estimating the time and location of earthquakes along segments of the faults in the region. Therefore, proper data recording in different regions and permanent monitoring of this parameter can be an important step toward the long-term or medium-term prediction, and especially toward the identification of the approximate location of future events in the active seismic zones.

    Keywords: b-Value parameter, earthquake, earthquake prediction, Iran, precursors, Silakhor