فهرست مطالب

نشریه تعالی مشاوره و روان درمانی
پیاپی 17 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آزاده فرقدانی*، فاطمه شاطریان محمدی، مهین زیادبخش صفحات 4-23

     پژوهش حاضر با هدف مقایسه ابعاد خلق و منش و پرخاشگری در کودکان پیش دبستانی تحت آموزش با الگوهای آموزشی والدورف،مونته سوری و سنتی در قالب طرح پس رویدادی،انجام شده است.جامعه پژوهش را کلیه مراکز پیش دبستانی منطقه 2 تهران تشکیل داده اند که بر اساس الگوهای آموزشی مذکور اداره می شوند.ابتدا از بین این مراکز،6 مرکز(دو مرکز منطبق با هر الگو) انتخاب شد و پرسشنامه کیفیت مراقبت مادرانه به منظور کنترل متغیر روابط مادر- کودک و همتاسازی کودکان در این مولفه بر روی مادران اجرا شد.در نهایت،تنها مادرانی که بالاترین نمره را در این پرسشنامه کسب کرده بودند،انتخاب شدند.بنابراین در مرحله دوم به منظور ارزیابی خلق ومنش و پرخاشگری کودکان,پرسشنامه هفت عاملی خلق و منش کنستانتینو (2002) و پرسشنامه چهار عاملی پرخاشگری کودکان پیش دبستانی واحدی وهمکاران (1387) در اختیار مربیان کودکانی قرار گرفت که مادران آنها از نظر کیفیت مراقبت مادرانه مشکلی نداشتند.پس از پاسخگویی مربیان به پرسشنامه های خلق و منش وپرخاشگری کودکان وابراز نظر آنها در مورد این کودکان،درنهایت تحلیل داده ها بر روی  90 کودک (15کودک از هر مرکز) صورت گرفت.تحلیل واریانس چندمتغیری داده هاحاکی از بالاتر بودن خشم کلامی-تهاجمی و فیزیکی-تهاجمی در کودکان الگوی سنتی در مقایسه با مونته سوری و والدورف بود.همچنین در ابعاد خشم بین نمرات کودکان الگوهای مونته-سوری و والدورف تفاوتی وجود نداشت.درمتغیر خلق و منش،نوجویی وپافشاری (ابعاد خلقی) و خودهدایتگری وهمکاری (ابعاد منش)در کودکان الگوی والدورف بالاتر از مونته سوری و سنتی بود.همچنین در ابعاد خلق و منش بین کودکان مونته سوری وسنتی تفاوتی وجود نداشت.نتایج پژوهش،حاکی از اهمیت محیط آموزشی بعد از محیط خانواده در شکلگیری ویژگیهای خلقی و رفتاری کودکان است.

    کلیدواژگان: خلق و منش، پرخاشگری، مونته سوری، والدورف
  • مهدی رستمی*، پریسا باقری، فریدون اسلامی صفحات 24-46

    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش توانمندسازی تربیتی مادران مطلقه بر مشکلات عاطفی - رفتاری دختران 7 تا 10 ساله اجرا شد. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری یک ماهه با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دختران 7 تا 10 ساله محروم از پدر مقطع دبستان غرب تهران که در سال تحصیلی 94-95 مشغول به تحصیل بودند. روش نمونه گیری به صورت تصادفی بوده؛ به این صورت که از بین دانش آموزان دختر محروم از پدر ارجاع داده شده (به دلیل مشکلات هیجانی و رفتاری) به مرکز مشاوره منطقه 22 تهران و بر اساس مطالعه پرونده این دانش آموزان و با اعلام رضایت مادرانشان جهت محرمانه ماندن اطلاعات و حضور در جلسات درمان 20 نفر از مادران این دانش آموزان به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزار سنجش پرسشنامه توانایی ها و مشکلات (گودمن، 1997) بود. در گروه آزمایش 8 جلسه (هر جلسه 90 دقیقه) مداخله صورت گرفت. داده ها از طریق مدل آماری آزمون اندازه گیری مکرر و با استفاده از نرم افزار Spss-21 تحلیل شد. نتایج نشان داد که آموزش توانمندسازی تربیتی مادران مطلق بر کاهش مشکلات عاطفی (افسردگی و اضطراب) و مشکلات رفتاری (سلوک، بیش فعالی و مشکل با همسالان) در دختران 7 تا 10 ساله در مرحله پس آزمون و پیگیری موثر بوده است (P≤0/01) همچنین این نتیجه در مورد بهبود نوع دوستی در این کودکان در مرحله پس آزمون و پیگیری نیز موثر بود (P≤0/01).

    کلیدواژگان: توانمندسازی تربیتی، مادران مطلقه، مشکلات عاطفی - رفتاری، دختران
  • فرشاد پهلوان زاده*، ژاله رفاهی صفحات 47-58
    هدف پژوهش

    امروزه یکی از مسایلی که جوا نان ما را در تضاد و تنش قرار می دهد، چگونگی روابط دختر و پسر با توجه به گرایش های فرهنگی، دینی ، عرفی، اجتماعی و خانوادگی او می باشد. در حالی که در بسیاری از کشورهای جهان آزادی رابطه دختر و پسر مشهود است، نسل جوان ما نمی داند با این موضوع چگونه برخورد کند. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت حل تعارض بر گرایش به جنس مخالف دختران مجرد در شهر اصفهان اجرا شد.

    روش آماری

    جامعه آماری شامل کلیه دختران مجرد منظقه 11شهر اصفهان بوده که از این افراد به صورت نمونه گیری دردسترس تعداد 40 نفر از دختران مجرد که به فرهنگسراهای منطقه 11 مراجعه کردند انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند. برای اندازه گیری از پرسشنامه نگرش به جنس مخالف استفاده و بر روی گروه آزمایشی بسته آموزشی مهارت حل تعارض اجرا شد.

    یافته ها

    داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل کواریانس تک متغیره تجزیه و تحلیل شد و یافته های به دست آمده نشان داد که بین میانگین دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    نتیجه کلی به دست آمده بیانگر اینست که آموزش مهارت حل تعارض باعث کاهش گرایش به رابطه با جنس مخالف در دختران شده است.

    کلیدواژگان: مهارت حل تعارض، گرایش به جنس مخالف، تعارض
  • سیده فاطمه هاشمی، محمدجواد اصغری ابراهیم آباد* صفحات 59-72
    سابقه و هدف

    طلاق عاطفی مهم ترین عامل ازهم گسیختگی ساختار بنیادی ترین بخش جامعه، یعنی خانواده است. این پژوهش باهدف تبیین نقش پیش بینی کنندگی سواد عاطفی باواسطه گری حل تعارض در طلاق عاطفی انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. این مطالعه در سال 94-1393 بر روی 178 نفر از زنان و مردان متاهل شهر مشهد انجام شد که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی کارکردهای روان شناختی خانواده ایرانی کیمیایی (IFPFS، 1390) و طلاق عاطفی گاتمن (1999) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون به شیوه ی همزمان مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج بیانگر آن است که سواد عاطفی و حل تعارض پیش بینی کننده ی طلاق عاطفی هستند. سواد عاطفی نیز حل تعارض را پیش بینی می کند. متغیر حل تعارض در رابطه ی بین سواد عاطفی و طلاق عاطفی نقش واسطه ای دارد.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان گفت که زوجین در اثر ضعف سواد عاطفی و ناتوانی در حل تعارض، طلاق عاطفی را تجربه می کنند. بنابراین بررسی میزان سواد عاطفی زوجین و همچنین شناسایی سبک های حل تعارض زوجین درک بهتری از سبب شناسی پدیده ی طلاق عاطفی در زوجین فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: سواد عاطفی، حل تعارض، طلاق عاطفی
  • سودابه احمدی خوشبخت*، سید محمود میرزمانی، زینب علی مددی صفحات 73-91

     در این تحقیق به «اثربخشی آموزش گروهی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر شدت علایم بالغین مبتلا به اختلالات خوردن» پرداخته شده و سوال اصلی بدین ترتیب تدوین شده است به چه میزان درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر نگرش به تغذیه و بازخورد خوردن موثر است؟ روش تحقیق، نیمه آزمایشی بوده و به مقایسه متغیر اصلی تحقیق در گروه آزمایش و گروه گواه پرداخته شده است. جامعه تحقیق حاضر را تمامی مراجعین مبتلا به اختلالات خوردن مراجعه کننده به کلینیک روانپزشکی بهار تشکیل می دهند. در تحقیق حاضر با پیروی از روش هدفمند، افراد دارای اختلال خوردن شناسایی شده و سپس با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی تعداد 30 نفر (15 نفر گروه گواه و 15 نفر گروه آزمایش) از مراجعه کنندگان 18 تا 65 سال به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این تحقیق از دو پرسشنامه آزمون نگرش به تغذیه کارنر و همکاران، آزمون بازخورد خوردن گارنر و گارفینگل به عنوان ابزار استفاده شده است که هر دو پرسشنامه دارای روایی و اعتبار مطلوبی هستند. در نهایت، با استفاده از مدل آماری تحلیل کواریانس یک طرفه به آزمون سوال های تحقیق پرداخته شد و یافته های تحقیق نشان داد که آموزش گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر نگرش به تغذیه و بازخورد خوردن موثر بوده است.

    کلیدواژگان: اثربخشی، درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)، اختلالات خوردن
  • اعظم بهجت، بتول فقیه آرام*، مهرناز آزادیکتا صفحات 92-106

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر رضایت شغلی معلمان زن مقطع ابتدایی اسلامشهر با تاکید بر سبکهای مدیریت و ابعاد فرهنگ سازمانی انجام شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری،معلمان زن مقطع ابتدایی اسلامشهر بر اساس آخرین آمار، 754 نفر میباشد. حجم نمونه بااستفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی ساده، 254 نفرمی باشد. برای سنجش متغیرها از سه پرسشنامه فرهنگ سازمانی، رضایت شغلی و سبکهای رهبری استفاده گردید. پایایی پرسشنامه بر اساس ضریب آلفای کرونباخ، به ترتیب برابر با 82/0، 86/ 0،و75/0 برآورد گردید. برای تجز یه و تحلیل از روش های آماری توصیفی و آمار استنباطی همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که فرهنگ سازمانی و ابعاد- همکاری گروهی، هویت سازمانی، خلاقیت، ریسک پذیری، سیستم پاداش- با رضایت شغلی رابطه مثبت و معناداری دارد. اما بین حمایت مدیریت با رضایت شغلی رابطه معناداری وجود ندارد. ولی بین سبک های رهبری واگذار کننده و مشارکتی با رضایت شغلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، فرهنگ سازمانی، سبکهای رهبری، معلمان
|
  • Azadeh Farghadani * Pages 4-23

    The present study was conducted to compare various dimensions of temperament, character and aggression in preschool children trained with Waldorf,Montessori,and traditional approaches of education. The statistical population included all preschools in Region 2 of Tehran, administered based on the aforementioned educational approaches. In the first stage, six preschools (two preschools for each approach) were selected. Then, the inventory of maternal care quality was administered among mothers to study mother-child relations and match children in this factor. Finally,only mothers who obtained the highest scores in this inventory were selected. In the second stage, the seven-factor preschool temperament and character inventory,developed by Constantino(2012),and the four-factor preschool children aggression inventory ,developed by Vahedi et al. (2008),were given to the instructors of those children with quality caring mothers.After the instructors completed the inventories and their opinions about these children were collected,data pertaining to 90 children (15 children from each preschool) was analyzed. The multivariate analysis of variance of data suggested higher level of verbal and physical aggression in children trained with traditional approach, as compared to two other approaches,the aggression scores of the children trained with Waldorf and Montessori approaches were not different. In addition,children trained with Waldorf approach obtained higher scores than other two groups in novelty seeking and persistence (as two dimensions of temperament),self-directedness,and cooperativeness (as two dimensions of character).The temperament and character scores of the children trained with Montessori and traditional approaches were not different.Findings suggested the importance of educational environment,secondary to family environment,in the formation of temperamental and behavioral characteristics.

    Keywords: temperament, character, aggression, Montessori, Waldorf
  • Pages 24-46

    The purpose of this study was to investigate the effect of teaching and educational empowerment divorced mothers on emotional problems behavioral girls aged 7 to 10. The study is quasi-experimental with pretest-posttest and one month follow up with the control group. The population of this study included girls 7 to 10 years old Tehran fatherless West primary school were enrolled in the academic year 94-95.the confidentiality of information and attendance at meetings of 20 mothers of these students as subjects randomly assigned to experimental and control groups. The assessment tool Strengths and Difficulties Questionnaire (Goodman, 1997). The experimental group received 8 sessions (each session 90 minutes) intervention. Data from the statistical model repeated measures were analyzed using Spss-21 software. The results showed that total maternal educational empowerment training on reducing emotional problems (depression and anxiety) and behavioral problems (conduct disorder, hyperactivity and problems with peers) in girls 7 to 10 years old has been on the post-test and follow (P≤0/01). It is also the result of improvements in the children's altruism in step post-test and follow-up was effective (P≤0/01).

    Keywords: empowerment_education_divorced mothers_emotional problems - behavioral_girls
  • Pages 47-58
    Introduction

    One of the issues that young people puts us in conflict and tension, relations between girls and boys due to cultural attitudes, religious, secular, social and familial him. While in many countries of the free world is evident boys and girls, our young generation does not know how to deal with this issue. The aim of this study was to investigate the effectiveness of Conflict resolution skills in Tends to be the opposite sex in Single girls in Isfahan city.

    Method

    This study is a quasi experimental design of pretest-posttest control group. The subjects in this study consisted of all Girls Singles have come to the Cultural centers Area 11 isfahan city in the years of 2015. The design of this study was quasi-experimental with control group and two stages of evaluation, included pre test and post test. A total of 40 participants were selected and randomly divided into two experimental(20) and control(20). Experimental group got a 9- session intervention based on Conflict resolution skills, weekly; while control group didn,t get any intervention Each group responded to Applied tools were Tends to be the opposite sex questionnaire. Data were analyzed through univariate analysis of covariance.

    Results

    Findings showed that there are significant differences between the experimental and control groups (p<0.05).

    Conclusion

    The results of analysis of covariance showed that Conflict resolution skills decrease of Tends to be the opposite sex.

    Keywords: Conflict resolution skills, Conflict, Tends to be the opposite sex
  • Pages 59-72
    Background and aims

    this study was disigned to detrmine the predictive role of emotional literacy through the mediation of conflict resolution in the emotional divorce.

    Materials and method

    the design of this study was descriptive and correlational. In this study, which was conducted in 2014-15, 178 married men and woman selected by available sampling method in order to participate in our study. Iranian family psychological function scale (IFPFS, 2012) and emotional divorce questionnaire (Gottman, 1991) were used in order to collect data. Data analyzed by Pearson correlation method and regression analysis. Data analysis performed by using SPSS 21. The study finding showed that emotional divorce predicted by variables.

    Results

    results indicate emotional literacy and conflict resolution were the predictor of emotional divorce. in addition to this, emotional literacy also predicts conflict resolution. Conflict resolution had a mediator’s role between emotional literacy and emotional divorce.

    Conclusion

    the finding suggests that couples experience emotional divorce when they suffer from lack of emotional literacy and unable to resolve the conflict. Thus, reinforcement emotional literacy and identification conflict resolution styles provide the better perception of the emotional divorce etiology.

    Keywords: emotional lireracy, conflict resolution, emotional divorce
  • Soodabeh Ahmadi Khoshbakht *, Seyed Mahmood Mirzamani, Zeinab Alimadadi Pages 73-91

    In this study, "The Effectiveness of Group Training based on Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on the Symptoms of Adults Suffering from Eating Disorders" will be discussed and the question is raised: To what extent the group therapy based on acceptance and commitment (ACT) is effective on nutrition attitudes, and eating feedback? The research method has been quasi-experimental and the main variable has been compared in the experimental group and the control group. The present research community was composed of all clients with eating disorders referred to Bahar Psychiatric Clinic. In the present study, following the targeted approach, people with eating disorders were identified and then using random sampling, 30 clients aged 18 to 65 were selected as sample (15 persons formed the control group and 15 persons formed the experimental group). In this study, two questionnaires were used as tools: Coker and Roger Questionnaire, The Eating Attitudes Test (EAT-26), Garner et al., The Eating Attitudes Test, Garner & Garfinkel, and The Body Image Test, Fisher. All the two questionnaires have acceptable reliability and validity. Finally, using the statistical model One-way ANCOVA (analysis of covariance) the research questions were examined. The research findings showed that the group training based on acceptance and commitment therapy (ACT) is effective on the nutrition attitudes, and eating feedback.

    Keywords: effectiveness, Group Training based on Acceptance, Commitment Therapy (ACT), Eating Disorders
  • Azam Behjat Pages 92-106

    This study aimed to investigate the factors affecting job satisfaction among primary school teachers of Islamshahr (with an emphasis on management styles and organizational culture dimensions). The research is descriptive and correlational. The target population in this study was primary school teachers of Islamshahr that are 754 people based on the latest data. The sample size of 254 individuals were determined using Cochran formula and simple random sampling method. Three questionnaires of organizational culture, job satisfaction and leadership styles were used to measure the variables of the study. Content validity of the questionnaire was confirmed by experts. The reliability of the questionnaire by Cronbach's alpha coefficient, 0.82, 0.86 and 0.75 respectively. Descriptive and inferential statistical methods (Pearson correlation and multiple regression) were used for the analysis. The findings showed that organizational culture and aspects - teamwork, corporate identity, creativity, risk-taking, and reward system - have a positive and significant relationship with job satisfaction. But there is no significant relationship between management support and job satisfaction. The results also showed that there is a significant positive relationship between the left and collaborative leadership styles and job satisfaction. But there is no significant relationship between autocratic leadership style and job satisfaction. Multiple regression analysis showed that the dimensions of organizational culture (teamwork, corporate identity, creativity, risk-taking and reward system) and two leadership styles (left and democrats) have the ability to predict job satisfaction.

    Keywords: Satisfaction Job, Organizational Culture, Leadership Styles, teachers