فهرست مطالب

نشریه علوم به زراعی گیاهی
سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالعلی گیلانی*، سید عطاءالله سیادت، سامی جلالی، کاوه لیموچی صفحات 73-87

    این پژوهش به منظور بررسی روند تغییرات شاخص های فیزیولوژیکی و عملکرد برخی ارقام رایج برنج در سال‏های 1385 و 1386 در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی شاوور استان خوزستان اجرا شد. آزمایش به صورت کرت‏های یکبار خرد شده در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار بود. تاریخ کاشت به عنوان فاکتور اصلی و ارقام برنج به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. تاریخ های 15 اردیبهشت، 5 خرداد، 25 خرداد در کرت های اصلی و ارقام شامل هویزه و حمر (متحمل) عنبوری قرمز و چمپا (حساس) و رقم پرمحصول دانیال (نیمه متحمل) در کرت های فرعی قرارگرفتند. نتایج تجزیه مرکب نشان داد بیشترین عملکرد دانه مربوط به تاریخ کاشت مطلوب (5 خرداد) بود که نسبت به کشت زود هنگام (15 اردیبهشت) 5/62 درصد افزایش تولید داشت. برتری شاخص های فیزیولوژیکی به خصوص در زمان خوشه دهی، دوام سطح برگ در طی دوره رسیدگی و هم چنین ظرفیت تجمع ماده خشک بیشتر (گنجایش دانه×تعداد دانه در مترمربع) از جمله دلایل این افزایش محسوب می شوند. در میان ارقام، عملکرد دانه رقم هویزه بر سایر ارقام برتری داشت و نسبت به دو رقم حساس به گرمای عنبوری قرمز و چمپا به ترتیب از 9/50 و 3/36 درصد عملکرد بیشتری برخوردار بود. ارقام حساس به گرما علی رغم داشتن شاخص سطح برگ حداکثر بیشتر به دلیل سرعت رشد محصول، بازدهی فتوسنتزی و سرعت رشد نسبی پایین تر، از عملکرد دانه کمتری برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: تاریخ های کاشت، برنج، شاخص های فیزیولوژیکی، عملکرد
  • مرتضی خانجانی، عبدالله بحرانی * صفحات 89-102

    این آزمایش در سال زراعی94-1393 به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در منطقه رامهرمز اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل دو عامل که فاکتور اول مقادیر مختلف کود نیتروژن خالص (صفر،50، 100 و 200 کیلوگرم در هکتار) از منبع اوره و فاکتور دوم مربوط به تقسیط کود نیتروژن شامل : T1 = (50% کاشت + 50% ساقه رفتن)، T2 = (33% کاشت + 33% ساقه رفتن + 33% قبل از ظهور سنبله)، T3 = (25% کاشت + 50% ساقه رفتن + 25% قبل از ظهور سنبله) و T4 = (25% کاشت + 25% ساقه رفتن + 25% قبل از ظهور سنبله + 25% در مرحله شیری) بود. نتایج نشان داد که تفاوت بین سطوح مقادیر مختلف کود نیتروژن از نظر ارتفاع ساقه، تعداد سنبله در متر مربع، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و میزان و کارایی فتوسنتز جاری در سطح یک درصد و میزان انتقال مجدد ماده خشک در سطح احتمال پنج درصد معنی دار بود. اثر تقسیط کود نیتروژن بر ارتفاع ساقه، تعداد سنبله در متر مربع، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و میزان فتوسنتز جاری در سطح یک درصد و بر کارایی فتوسنتز جاری در سطح احتمال پنج درصد معنی دار شد. همچنین بر همکنش مقدار و تقسیط کود نیتروژن بر عملکرد بیولوژیک، میزان و کارایی انتقال مجدد ماده خشک و میزان و کارایی فتوسنتز جاری در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. بیشترین عملکرد دانه در تیمار 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص با 5/5141 کیلوگرم در هکتار و در تقسیط کود در سطح T3 با 4/4592 کیلوگرم در هکتار حاصل شد. بیشترین میزان و کارایی فتوسنتز جاری در تیمار 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص و T3 مشاهده شد. به طور کلی با توجه به نتایج این تحقیق، مصرف 100 کیلوگرم نیتروژن خالص و تقسیط کود 25% کاشت + 50% ساقه رفتن + 25% قبل از ظهور سنبله نسبت به سایر تیمارها باعث افزایش عملکرد و اجزای عملکرد شده و در منطقه مورد مطالعه نیز قابل توصیه می باشد.

    کلیدواژگان: رسیدگی دانه، کارایی فتوسنتز، گرده افشانی، ماده خشک
  • لیلی نیایش پور، سید کیوان مرعشی*، عبدالعلی گیلانی صفحات 103-113

    به منظور بررسی اثر کاربرد باکتری محرک رشد سودوموناس و کود شیمیایی سولفات پتاسیم بر ویژگی های کمی و کیفی ذرت دانه ای، این آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در تابستان 1394 ایستگاه تحقیقات کشاورزی شاوور وابسته به مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل: T1: بدون تلقیح و استفاده از کود شیمیایی پتاسیم به میزان توصیه شده (شاهد) ، T2: استفاده از مایه تلقیح اتوکلاو شده و استفاده ازکود شیمیایی پتاسیم به میزان توصیه شده، T3: تلقیح با کود بیولوژیکی سودوموناس و کاربرد کود شیمیایی پتاسیم به میزان توصیه شده، T4: تلقیح با کود بیولوژیکی محرک رشد سودوموناس و بدون کاربرد کود شیمیایی پتاسیم و T5: تلقیح با کود بیولوژیکی سودوموناس و کاربرد کود شیمیایی پتاسیم 50 درصد کمتر از میزان توصیه شده بودند. نتایج نشان داد که اثرتیمارهای آزمایش بر تعداد ردیف در بلال، تعداد دانه در ردیف، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی، درصد نشاسته و درصد پتاسیم دانه معنی دار ولی در مورد درصد فسفر معنی دار نبود.  بیشترین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی به تیمار T3 و T5 تعلق داشت. تیمار T4 کمترین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی را نشان داد. تفاوت معنی داری بین دو تیمار T3 و T5 از لحاظ درصد نشاسته مشاهده نشد. بیشترین میزان پتاسیم از تیمار T3 حاصل شد و کمترین میزان را تیمار T4 نشان داد. به طور کلی تفاوت معنی داری بین دو تیمار T3 و T5 ازلحاظ عملکرد کمی و کیفی دانه مشاهده نشد و تیمار T5 به عنوان تیمار مناسب به جهت مصرف کمتر کود شیمیایی پتاسیم و کاهش آلودگی های زیست محیطی مربوط به آن پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: کود بیولوژیکی، عملکرد دانه، فسفر، پتاسیم، نشاسته
  • محمد مرادی*، احمد حسنکی فرد، محمد معتمدی صفحات 115-124

    کمبود آب یکی از مشکلات رو به تزاید کشاورزی ایران است و تهدیدی برای این صنعت و امنیت غذایی کشور محسوب می شود. جوانه‏زنی یکی از مراحل حساس در طول دوره رشد گیاهان است که اغلب تحت اثر تنش های محیطی بویژه خشکی قرار می گیرد. در این تحقیق، اثر چهار سطح پتانسیل آب (صفر، 3-، 6- و 9- بار با استفاده از پلی اتیلن گلایکول) بر جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه هیبرید‏های ذرت (سه هیبرید 500 SC،640SC و 704SC) بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس بیانگر اثر معنی دار سطوح مختلف تنش خشکی و نوع هیبرید و برهمکنش آنها بر مولفه های جوانه زنی بود. نتایج نشان داد که با کاهش پتانسیل آب در تمام سطوح تنش خشکی صفات رشدی شامل سرعت و درصد جوانه‏زنی، طول و وزن خشک ریشه‏چه و ساقه‏چه و در نهایت ارتفاع گیاهچه کاهش یافت. به طور کلی هیبرید 500 SC با داشتن بالاترین درصد جوانه‏زنی، طول و وزن خشک ریشه‏چه و ساقه‏چه و ارتفاع گیاهچه نسبت به سایر هیبریدهای مورد بررسی متحمل ترین هیبرید بود.

    کلیدواژگان: ذرت، سرعت جوانه‏زنی، وزن خشک گیاهچه
  • کاوه لیموچی*، فاطمه نیک صفحات 125-133

    این پژوهش به منظور بررسی اثرات الگوی کاشت بر ویژگی‏های مرفولوژیکی و آناتومیکی توده های تره ایرانی به مدت یک سال در خوزستان به صورت کرت های یک بار خرد شده (اسپلیت پلات) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. عامل اصلی الگوی کاشت در دو سطح (1-جوی و پشته و 2-کرتی) و عامل فرعی شامل دو توده تره شادگان و اهواز19 بود. نتایج نشان داد کشت بر روی پشته ضمن اینکه کمترین تعداد بوته در متر مربع را دارا بود ولی بالاترین سطح صفات کیفی همچون تعداد برگ در بوته، طول، عرض و وزن را بیشتر را در اثر مدیریت بهتر نهاده ها دارا بود. بیشترین قطر و سطح روزنه نیز مربوط به کشت کرتی بود که سبب افزایش تعرق و پسابیدگی در نتیجه کاهش کیفیت محصول در این الگوی کشت شد و این در حالی بود که بیشترین تعداد روزنه به جهت فراهمی شرایط مطلوب در کشت بر روی پشته و در توده اهواز19 بود که می تواند از دلایل اصلی افزایش وزن خشک برگ در این توده باشد. براساس نتایج این تحقیق به نظر می رسد که با متمرکز کردن اهداف اصلاحی بر روی صفات آناتومیکی در کنار بکارگیری الگوی کاشت مناسب به افزایش میزان فتوسنتز خالص و در نتیجه افزایش تولید دست یافت.

    کلیدواژگان: به نژادی، توده بومی، ویژگی‏های برگ، روزنه
  • امین رضا جمشیدی* صفحات 135-146

    به منظور ارزیابی عملکرد دو سیستم کاشت گندم به صورت جوی و پشته با آبیاری نشتی در مقایسه با روش کشت مرسوم با آبیاری غرقابی، آزمایشی در سال زراعی 1395 در شهرستان شوشتر واقع در شمال استان خوزستان انجام شد. تیمارها شامل نوع کشت (هیرم کاری - خشکه کاری)، کشت با خطی کارهای روی پشته (شیار بازکن ثابت - شیار بازکن فنردار) و سه خط کشت روی پشته با فاصله ردیف‏های 60 و 75 سانتی متری در سه تکرار در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. کشت هیرم کاری، استفاده از خطی کار با شیار بازکن فنردار و فاصله ردیف‏های 75 سانتی متری میزان عملکرد را در سطح احتمال 1 درصد در مقایسه با دیگر تیمارها به میزان 33 درصد افزایش داد. همچنین شاخص برداشت، بر فاکتور فاصله بین ردیف و نوع کشت در نوع شیاربازکن در سطح احتمال 1 درصد تفاوت معنی دار نشان داده است. بیشترین عملکرد دانه با مقدار 5467 کیلوگرم مربوط به هیرم کاری و فاصله ردیف‏های 75 سانتی متری و استفاده ازخطی کار با شیاربازکن های فنردار بود و کمترین عملکرد با مقدار 4133 کیلوگرم مربوط به کشت مرسوم بود. نتایج محاسبات نشان داد که هیرم کاری 15% راندمان آبی بالاتری نسبت به خشکه کاری دارد، کشت مرسوم با راندمان آبیاری 184/2کیلوگرم بر متر مکعب کمترین و کشت روی جوی و پشته‏های 75 سانتی متری با راندمان آبیاری 648/2 کیلوگرم بر متر مکعب بیشترین راندمان آبیاری را با اختلاف 29% نشان داد. بنابراین کاشت به صورت هیرم کاری، در ردیف‏های 75 سانتی متری با شیار بازکن‏های فنردار مناسب ترین تیمار در افزایش عملکرد دانه و راندمان آبیاری معرفی گردید.

    کلیدواژگان: سیستم کشت، آبیاری غرقابی، گندم، راندمان آبیاری، خوزستان
|
  • Abdolali Gilani *, Seyed Ataallah Siadat, Sami Jalali, Kaveh Limouchi Pages 73-87

    In order to evaluation of trend yield and physiological indices variation of some current Rice cultivars an experiment was carried out in split-plot arrangement using randomized complete blocks design with three replication. In 2006 and 2007 years at Shavoor Agricultural Research Station in Khuzestan province. For exposing rice cultivars to different higher temperature regimes, main plots were assigned to three sowing dates from 5 May with 20 days intervals and cultivars namely: Hoveizeh, Hamar (heat tolerance) Ghermez Anbori, Champa (heat sensitive) and Danial (relatively heat tolerant) were randomized in sub-plots. The results of combined analysis of variance showed that the highest grain yield was harvested from the second sowing date (26 May). It was the superior to first sowing date (5May) with 62.5 percentages. The reason of higher yield related to superior physiological indices in panicle exertion, LAD in ripening duration and also higher dry matter storage potential. In among cultivars, Hoveizeh was the superior to other cultivars and had higher yield related to Ghermez Anbori, Champa with 50.9 and 36.3 percentage respectively. In spite of heat sensitive cultivars had higher of Maximum leaf area index but their's crop growth rate, net assimilation rate and relative growth rate were lower.

    Keywords: Dates of planting, Rice, physiological indices, yield
  • Morteza Khanjani, Abdollah Bahrani* Pages 89-102

    This experiment was conducted as factorial based on completely randomized blocks design with 3 replications during 2014-2015 in Ramhormoz, Khozestan province. The experiment consisted of two factors: nitrogen fertilizer rates: (zero, 50, 100 and 200 kg per hectare) and split nitrogen application included: T1 = (50% at planting + 50% at stem elongation), T2 = (33% at planting + 33% at stem elongation + 33% before ear emergence), T3 = (25% at planting + 50% + 25%at stem elongation before ear emergence) and T4 = (25% at planting + 25% + 25% at stem elongation before ear emergence + 25% in the milky stage. The results showed that difference between the levels of nitrogen fertilizer in plant height, number of spikes per square meter, grain number per spike, 1000-seed weight, grain yield, biological yield, harvest index and the amount and efficiency of current photosynthesis at 1% level of probability and remobilization rate of dry matter at 5% level of probability. Effect of split application of nitrogen on plant height, number of spikes per square meter, grain yield, biological yield and current photosynthesis at 1% level of probability and the efficiency photosynthesis current at 5% level of probability was significant. The interaction of the amount and nitrogen fertilizer splitting on biological yield and efficiency of dry matter remobilization and efficiency of current photosynthesis at 1% level of probability was significant. The highest grain yield was in N2 (100 kg ha nitrogen) with 5.5141 kg/ha and fertilizer splitting in T3 (25% at planting + 50% + 25% at stem elongation before ear emergence) 4.4592 kg/ha, respectively. The greatest amount and efficiency of current photosynthesis were observed in N2 (100 kg/ha nitrogen) and T3 (25% planting + 50% + 25% stem elongation before Ear emergence). In general, consuming 100 kg/ha of nitrogen fertilizer with T3 splitting (25% planting + 50% stem elongation + 25% before Ear emergence) increase yield and yield components compared to other treatments and it can be recommended in the region of study.

    Keywords: Anthesis, dry matter, grain maturity, photosynthesis efficiency
  • Layla Neiayeshpoor, Seyed Keyvan Marashi *, Abolali Gilani Pages 103-113

    In order to investigate the effect of growth promoting bacteria and potassium sulfate fertilizer on quantitative and qualitative characteristics of corn an experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted in summer 2015 in Shavour Agricultural Research Station, affiliated to the Agricultural and Natural Resources Research Center of Khuzestan. The treatments included: T1: Without inoculation and use of potassium fertilizer at recommended rate (as control), T2: using autoclaved inoculum and using chemical fertilizer of potassium as recommended, T3: inoculation with biological fertilizer of Pseudomonas and application of potassium fertilizer to Recommended rate, T4: Inoculation with biological fertilizer of Pseudomonas without the use of potassium fertilizer and T5: Inoculation with biological fertilizer of Pseudomonas and Potassium fertilizer use were 50% less than recommended rate.  The results showed that the effect of treatments on the number of rows per ear, number of seeds per row, 1000 grain weight, grain yield, biological yield, starch percentage and potassium percentage of seed and in regard to phosphorus percentage was  not significant. The maximum grain yield and biological yield was belonged to T3 treatment. T4 treatment showed the minimum grain yield and biological yield. There was no significant difference between two treatments of T3 and T5 in terms of starch percentage. The highest amount of potassium was obtained from T3 treatment and showed the lowest amount of T4 treatment. In general, there was no significant difference between T3 and T5 treatments in terms of quantitative and qualitative characteristics of yield and the T5 treatment was recommended as a suitable treatment due to reduced potassium fertilizer in terms of sustainable agriculture and reduction of environmental pollution.

    Keywords: Biological fertilizer, Grain yield, phosphorus, Potassium, starch
  • Mohammad Moradi *, Ahmad Hasnaki Fard, Mohammad Motamedi Pages 115-124

    Water deficit is a common and major constrain for agricultural production in arid and semi-arid parts of the world like Iran, to the extent that it might threaten the nation’s food security in years to come. Seed germination is a crucial growth stage that is often affected by environmental stresses, including drought. This study investigated the effects of four levels of water osmotic potential (i.e. 0, -3, -6 and -9 bar) on germination and seedling characteristics, of three maize hybrids )SC500, SC640 and SC704). According to the results, different levels of drought stress, type of cultivar and intraction beatween them had significant effect on measured characteristics. Results also showed that significant decrease was observed in the percentage and rate of germination, radicule and plumule of long and weight and seedling total dry matter. SC500 as a drought-tolerant hybrid, indicated the greatest germination percentage radicle and plumule length, radicle and plumule dry weight than the other cultivars. So, this hybrid was more tolerance to water stress.

    Keywords: germination, seedling growth, PEG, Maize
  • Kaveh Limouchi *, Fatemeh Fateminick Pages 125-133

    This study was aimed to evaluate the effect of planting method on the morphological and anatomical properties of Iranian alliums native populations. The experiment was conducted in spilt plot base on randomized complete block design with three repetitions for one year in Khuzestan. Main factor was at two levels (1: stream and ridges and 2: plot) and the secondary factor included two alliums masses of Shadegan and Ahwaz19. Results showed that on-ridges planting, in terms of better input management, in spite of having the minimum number of plant per square meter, had the higher level of agriculture properties such as more leaf per plant, length, width, and weight. Maximum stomata diameter and surface was achieved from plot planting, which increased the resulted-from–the yield quality reduction transpiration and dehydration in this method of planting, while the maximum number of stomates, because of the optimal conditions, was gained through the on- stream and ridge planting in Ahwaz19, and can be the main reason of the increase of the leaf’s dry weight. Based on these results, it seems that by concentrating the modifying goals on the mentioned anatomical properties, with the appropriate method of planting, we can hopefully expect an increase in yield resulted from the increase of pure photosynthesis.

    Keywords: Eugenics, Leaf Feature, Native populations, Stomata
  • Amin Reza Jamshidi* Pages 135-146

    For evaluating the operation of two systems of planting wheat in raised bed planting with furrow irrigation in comparison with conventional planting with Flooding irrigation a testing was conducted in year of 2017-18 in Shoushtar township located in north of Khuzestan province. The attendees were conducted which induced type of planting (wet planting, dry planting), planting with line adopting on the mound (fixed furrow-spring furrow) and 3 line of planting on the mound with spaces of 60 and 75 cm in 3 line in the furrow of random complete blocks with 3 replications. Wet planting with the use of line adopting with spring furrow and spaces of 75 cm increased the operation (p< 0/01) in compares with other attendances by 33%. Also, the harvest index showed a meaning full difference on the factor of space between row and type of planting at the type of furrow (p<0/01) the most operation of seed was related with the amount of 5467 kg related to wet planting and 75 cm rows space and use of line adopting with spring furrower and the least operation with the amount of 4133 kg was related to conventional planting. The results of calculations showed that wet planting has 15% more Irrigation efficiency in compares with tool steeling and conventional planting with irrigation efficiency of 2/184 kg /m3 was the least and planting on atmospheric and 75 cm mound with irrigation efficiency with 29% difference. So, planting with wet planting in rows of 75 cm with spring furrow was the most suitable attendance in increasing operation of seed and irrigation efficiency.

    Keywords: System planting, flooding irrigation, Wheat, irrigation efficiency, Khouzestan