فهرست مطالب

پژوهشنامه گرافیک و نقاشی - پیاپی 2 (بهار و تابستان 1398)

پژوهشنامه گرافیک و نقاشی
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرنوش شمیلی*، فاطمه کاتب صفحات 4-14
    ادراک فرایندی است که از طریق آن، احساس، یعنی اطلاعاتی که از اندامهای حسی گرفته شده است، به کل سازمان یافته و معناداری تبدیل می شود. اهمیت ادراک از آن جهت است که دنیای اطراف ما را منظم و زمینه را برای شناخت فراهم می کند. هدف از انجام این پژوهش مطالعه بررسی نقش آموزش هنر نقاشی بر کیفیت سازمان ادراکی افراد می باشد. فرض ما بر آن است که ادراک هنرمند به واسطه ی انجام برخی تمرینات که در متن بدان ها اشاره خواهد شد، بهبود می یابد. جهت اثبات این فرضیه در این پژوهش سعی شده است در محیطی آزمایشگاهی سنجشی انجام گیرد که نتایج آن در واقع پاسخی به سوال اصلی این پژوهش خواهد بود. این که "آموزش هنر چه تاثیری بر سازمان ادراکی افراد دارد؟ این آزمون، "آزمون کپی و بازپدیدآوری اشکال هندسی پیچیده ی آندره ری" نام دارد. 60 آزمودنی شامل 30 نفر هنرجوی نقاشی و 30 نفر از میان افراد غیرهنری در این پژوهش شرکت کرده اند. روش تحقیق، علی- مقایسه ای پس رویدادی می باشد. برای تحلیل داده های پژوهش از روش های آماری استفاده شده است. مقایسه ی نمرات تفاوت معنی داری را در معیارهای سازمان ادراکی نشان می دهد. بر اساس این نتایج معیارهای مختلف سازمان ادراکی افراد ، شامل کیفیت و غنای ترسیم، سبک ترسیم و همچنین طول مدت ترسیم در گروه غیرهنری، نمرات کمتری را نسبت به گروه هنری نشان می دهند.
    کلیدواژگان: سازمان ادراکی، هنر، نقاشی، آزمون اشکال پیچیده ی آندره ری
  • میترا معنوی راد*، فاطمه مرسلی توحیدی صفحات 15-28

    جلد کتاب یکی از مهم ترین رسانه های ارتباطی است که در شمارگانی بیش از سایر تولیدات ارتباط تصویری تکثیر شده و مانند اثری هنری کاربردی، در ذایقه بصری مخاطب تاثیر می گذارد. از آن جا که مخاطبان هنر، یعنی دریافت کنندگان و مصرف کنندگان آن، در روند شکل گیری و استقبال از آثار هنری نقش اساسی دارند، لزوم شناخت کیفیت ذایقه و معیارهای زیبایی شناسی مخاطبان در انتخاب محصول، ضرورت می یابد. بخشی از پژوهش حاضر به بررسی رابطه سرمایه فرهنگی نهادی و سرمایه اقتصادی مخاطبان، با ذایقه زیبایی شناختی آنان در زمینه طراحی جلد کتاب اختصاص یافته است. ادبیات نظری این بخش بر مبنای تعریف سرمایه فرهنگی نهادی و سازمان یافته از سوی پیر بوردیو، چیده شده است. این پژوهش به طرح و پاسخ گویی به این پرسش می پردازد: ارتباط ذایقه بصری مخاطبان طرح جلد با شاخص های سرمایه فرهنگی نهادی و سرمایه اقتصادی آنان چگونه است؟ در ادامه رویکرد مخاطبان نسبت به رسانه هنری طرح جلد کتاب را بررسی می کند. روش انجام پژوهش، توصیفی تحلیلی، و شیوه گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بیشتر مخاطبان، فارغ از سطوح متفاوت تحصیلات و درآمد، طرح جلدهایی متناسب با معیارهای ارایه شده در زیبایی شناختی ناب را در اولویت انتخابی خود قرار می دهند. به نظر می رسد با نفوذ و گسترش رسانه ها و افزایش نسبی بهره مندی از آموزش عمومی، توان هنری مخاطبان نیز افزایش یافته است. بنابراین اگر طرح جلدی واجد ضوابط زیبایی و متناسب با محتوای کتاب طراحی گردد، مخاطب فارغ از تفاوت چشمگیر در بهره مندی از سرمایه فرهنگی و اقتصادی، آن را انتخاب خواهد کرد.

    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، سرمایه اقتصادی، طرح جلد کتاب، ذائقه مخاطب
  • مینا محمدی وکیل*، پریسا بهبودی شوریجه صفحات 29-42
    آینه کاری را می توان واپسین ابتکار هنرمندان ایرانی در گروه هنرهای زیبا دانست که ایرانیان در معماری داخلی و تزیین درون بنا به کار گرفته اند. در واقع به اجرای طرح های منظم و نقش های متنوع به وسیله قطعات کوچک و بزرگ آینه برای تزیین سطوح داخلی بنا هنر آینه کاری می گویند. هنرمند آینه کار با ایجاد اشکال و طرح های تزیینی منظم و بیشتر هندسی از قطعات آینه در سطوح داخلی بنا، فضایی درخشان و پرتلالو پدید می آورد که حاصل آن بازتاب پی درپی نور در قطعات بی شمار آینه و ایجاد فضایی پرنور، دل انگیز و رویایی است. این روش نتایج درخشانی دربر داشته و سبب به وجودآمدن شیوه نوینی از اجرا و تلفیق فرم گردیده که معادل تصویری آن را می توان در اشکال گوناگون هنر نوین (به طور مثال هنر کوبیسم) مشاهده کرد. این مقاله تلاشی است برای پاسخ گویی به این پرسش که آیا تشابهی میان تصاویر چندوجهی در آینه کاری ایرانی و نقاشی کوبیسم وجود دارد؟ بدین ترتیب نگارندگان برای دستیابی به هدف تحقیق، نشانه های بصری مشترک در آینه کاری ایرانی و هنر کوبیسم را به سه نشانه بصری (1. تجزیه سطوح هندسی، 2. هم زمانی بصری، 3. بازنمایی واقعیت) تقسیم کرده اند. از این رو با بهره جستن از روش توصیفی تحلیلی و با جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی، به مطالعه پاره ای از وجوه اشتراک نمونه های مورد نظر می پردازیم. حاصل تطبیق و نتیجه بررسی ها نشان می دهد که بین انکسار و چندوجهی شدن تصاویر در آینه کاری ایرانی و کوبیسم فارغ از مجموع شرایط زمانی و مکانی مشابهت هایی وجود دارد.
    کلیدواژگان: آینه کاری ایرانی، کوبیسم، هنر نوین، انکسار تصویری
  • شیدا حسامی*، سید نظام الدین امامی فر صفحات 43-52

    یکی از گرانبها ترین و قدیمی ترین میراث به جای مانده از گذشتگان و هنر آنها نگارگری و نقوش سنتی و تصاویری است که ریشه در دل فرهنگ دارند. نمادگرایی به عنوان یکی از ابزارهای بیان تصویری، در آثار زیادی از نگارگری ایرانی دیده شده و انتقال مفاهیم را در صورت و معنا به هم نزدیک کرده است. با مطالعه و تحلیل عناصر مرتبط با نگارگری و نقوش ایرانی به کارگرفته شده در پوستر هایی با موضوع و مخاطبان متفاوت، می توان میزان اثر بخشی تصاویر در انتقال پیام و تاثیر گذاری آن را در مخاطب/ مخاطبان بررسی کرد. این پژوهش به تجزیه و تحلیل پوسترهای دهه اخیر با تاکید بر بن مایه های نگارگری ایرانی با رویکرد نشانه شناختی می پردازد تا به این پرسش پاسخ دهد رابطه نقش مایه های ایرانی و عناصر نگارگری در پوسترهای یک دهه اخیر ایران با موضوع پوستر چیست و از چه عناصر نشانه شناسی در این ارتباط استفاده شده است؟ محور اصلی این پژوهش بررسی چگونگی ارتباط میان موضوع پوسترهای یک دهه اخیر ایران و استفاده از عناصر نمادین و نقوش نگارگری ایران در آنهاست. در این پژوهش سعی برآن است که پوستر های طراحی شده دراین بازه زمانی، با توجه به نقوش و تصاویر مرتبط با نگارگری ایران مورد بحث و تجزیه و تحلیل قرار گیرد. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی می باشد. نتایج به دست آمده به این امر اشاره دارد که ارتباط نقش مایه های ایرانی و عناصر نگارگری با استفاده از نشانه های شمایلی بوده و استدلال می شود بیشتر ارتباط نقش مایه های ایرانی و عناصر نگارگری در این پوستر با استفاده از عناصر شمایلی می باشد.

    کلیدواژگان: نگارگری، نقوش ایرانی، نشانه شناسی، پوستر
  • الهام میرکمالی* صفحات 53-60

    با استفاده از دانش نشانه شناسی می توان به کارکردها و تاثیر بیشتر پارودی ارتقا بخشید. تبلیغات ازجمله هنرهایی است که در آن نشانه های تصویری به کمک دیگر نشانه ها، ارتباط میان مخاطب و اثر هنری را شکل می دهد. هدف این تحقیق بررسی و تحلیل اثر و کارکرد پارودی به عنوان نمونه ای از تاثیرات هنر بر بینامتنیت است. در این مقاله پس از مطرح نمودن کلیاتی از بینامتنیت، پارودی و تبلیغات، با روش توصیفی و تحلیلی و کیفی به تبلیغ تجاری مکدونالد با استفاده از پارودی در تابلوی آفرینش انسان اثر میکل آنژ، که با ظرافت به یک پارودی تاثیرگذار تبدیل شده، پرداخته شده است. ضمن بهره گیری از پیشینه پژوهش، چارچوب نظری و مبانی علم نشانه شناسی، این تحقیق از خاستگاه بینامتنیت و رویکرد رولاند بارت متفکر پست مدرن فرانسوی بهره برده است. نتیجه تحقیق این است که مکدونالد در تبلیغ خدمات جدید خود با اقتباس از تابلوی آفرینش انسان، نوعی ارزش خاص برای غذای خود به ذهن مشتری القا می کند که گویی غذا ارزش معنوی و جان بخش دارد.

    کلیدواژگان: پارودی، تبلیغات تجاری، بیامتنیت، نشانه شناسی
  • رضا رفیعی راد، علیرضا اکرمی حسن کیاده* صفحات 61-70

    یکی از منابع اصلی شناخت بنیادهای نقاشی مدرن، مقاله «نقاشی مدرن»1 کلمنت گرینبرگ می باشد. او در این مقاله با بیان کارکرد خودنقادی در هنر، با حذف مدیوم های دیگر، سطح را به عنوان یگانه هنجار متمایز و مختص نقاشی جهت حصول خلوص در نقاشی معرفی نموده که در هنر مدرن، بسیار مورد توجه واقع شده است. در ایران جلیل ضیاءپور در 1949، بیانیه ای با عنوان « لغو نظریه های مکاتب گذشته و معاصر از پریمیتیو تا سورریالیسم» در نشریه کویر منتشر کرد که با حذف مدیوم های دیگر در نقاشی نظریه «مکتب کامل» را ارایه داده و ارزش های نقاشی ناب را بیان نمود. شناخت و مقایسه مبانی نقاشی مدرن در هنر معاصر ایران و جهان، امری ضروری به نظر می رسد. از آنجا که هر دو بیانیه، مبانی نقاشی مدرن را بیان می کنند، سوال این است که این دو بیانیه چه تفاوت ها و شباهت هایی باهم دارند؟ این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، نشان می دهد که هر دو بیانیه، انگیزه ها و اهداف هنرمندان را امری فردی معرفی می کنند. اما بیانیه ضیاءپور برخلاف گرینبرگ به کارکرد خودنقادی در نقاشی، وجود تداوم تاریخی در نقاشی، فقدان برنامه ریزی مدرنیته در هنر و اهمیت بستر تاریخی و فرهنگی هنر مدرن، اعتقادی ندارد.

    کلیدواژگان: کلمنت گرینبرگ، نقاشی مدرن، جلیل ضیاءپور، خودنقادی
|
  • Farnoush Shamili *, Fatemeh Kateb Pages 4-14
    Perception is the process by which the sensation, that is, the information taken from the sensory organs, becomes organized and meaningful in the whole. The significance of perception is that the world around us provides a regular basis for knowledge. The purpose of this research is to investigate the effect of art of painting education on the perceptional organization of individuals. Our assumption is that the artist’s perception is improved by doing some of the themes that will be mentioned in the text. To prove this hypothesis, this study attempts to be conducted in an experimental laboratory environment whose results will actually be the answer to the main question of this research. What is the impact of painting education on the perceptual organization of individuals? This test is a test, copy and re-examination of the complex Andrei Ray’s geometric shapes. Sixty subjects including thirty students of painting and thirty non-artistic subjects participated in this research. The research method is causal-comparative after-event. Statistical analysis has been used to analyze the research data. Comparison of meaningful scores shows the perceptual organization’s criteria. Based on these results, the different criteria of the perceptual organization of the people, including the quality and richness of the drawing, the drawing style, as well as the length of the drawing in the non-artistic group, show less scores than the artistic group.
    Keywords: Perceptual Organization, Art, Painting, Andrei Ray’s Complex Shape Test
  • MITRA MANAVI RAD *, F. Morsali Pages 15-28

    One of the most important communicational media belongs to book cover that has been published more than any other visual communicational products, and affects directly the audience’s visual taste as an artistic and applied work. But plenty of books published during recent years have made books with non-qualitative aesthetics criteria due to generalization of publishing market. Because the art audiences as its receivers and consumers play a key role in the formation and reception of art works, so it is essential to know quality of taste and aesthetics criteria of audiences. The theoretical foundation of this study in the field of evaluation of the levels of audiences’ taste is based on the theory of “cultural capital” stated by Pierre Beurdieu. He believes that aesthetics choice of audience depends on each person’s cultural capital acquired through the social field in which he located. Beurdieu speaks of two types of audiences and thus two different types of aesthetics; the “pure aesthetics” and “vulgar aesthetics”. Standards of these definitions rest on the recipient-based research in this study. Authors have benefited from a descriptive-analytical and field study method by use of library documents in this research. The present study tends to evaluate the level of visual taste of audience based on Bourdieu’s cultural capital (education, income and…) to recognize them and study their expectations from cover design as medium. The results illustrate that most of audiences, regardless to their education and income, give priority to book cover designs with criteria presented in the “pure aesthetics”. This means the artistic ability of audience has been developed due to the influence and expansion of media. If you design a book cover including the aesthetics criteria related to the content of the book, the reader will select it despite substantial differences in its usage of cultural capital.

    Keywords: Cultural Capital, Economic Capital, Book Cover Design, Audience Taste
  • Mina Mohammadi Vakil *, Parisa Behboodi Shoorijeh Pages 29-42
    the mirror’s art is one of the Iranian traditional art. It is mainly used for interior decoration of monuments. The mirror can be considered the latest initiative of Iranian artists in the fine arts. Iranians have used it for interior design and decoration. As a matter of fact implementation of designs with small and large mirrors are used to decorate the interior surfaces of the buildings, which creates a brilliant and sparkling space. The result is a consistent reflection of light from the countless parts of the mirror and creating a pleasant and dreamy atmosphere. The equivalent of this brilliant atmosphere can be seen in various forms of modern art, for instance, cubism. This article is an attempt to answer the question whether there is a similarity between multidimensional images in Iranian mirror’s art and cubism. Thus in order to achieve the purpose of the research, the author has divided the common visual signs between the Iranian mirror and the art of cubism into their visual signs. Hence using a descriptive analytical method, visual concurrency and collecting library and field information we will study some aspects of the sample. The result of the matching and the studies show; there are similarities between refraction and multidimensional images in the Iranian mirror and cubism regardless of the time and space conditions.
    Keywords: Iranian Mirror’s Art, Cubism, Multi Surfacification, Modern Art
  • Sheida Hessami *, Seyed Nezamodin Emami Far Pages 43-52

    One of the most precious and oldest legacy of the past, and their art is traditional painting and art, images that are rooted in the heart of culture. Symbolism as one of the tools of visual expression has been seen in many Iranian paintings and has brought together the concepts of form and meaning. By studying and analyzing elements related to painting and Iranian motifs used in posters with different subject and audience, we can examine the effect of images on the transmission of the message and its impact on the audience. This pictorial epistemology on posters of the last decade emphasizes the Iranian art of painting. The main focus of this research is to study the relationship between the topic of posters of the last decade of Iran and the use of symbolic elements and Iranian imaging paintings. In this research, the posters designed during this time period are discussed and analyzed according to the semiotic concepts of motifs and images related to Iranian painting. Descriptive-analytical research method and library information gathering method you and the field results indicate that the relationship between the role of Iranian mosaics and the elements of painting with the use of symbolic signs and it is argued that the relationship between the role of Iranian mosaics and the elements of painting in this poster using the elements of the figurative elements.

    Keywords: Painting, Iranian Motifs, Semiotics, Poster
  • Elham Mirkamali * Pages 53-60

    Semiotics enables us to enhance the function and effect of advertisement. Advertising is one of the arts in which visual signs, along with some other signs, develop a link between the audience and the artwork. The present study was an attempt to investigate and analyze Parody’s effect and function as part of the effect of art on intertextuality. In the present article, intertextuality, parody and advertisement are generally introduced, and then a descriptive, analytical and qualitative approach is used to investigate the role parody in McDonald’s commercial advertisement, according to Michelangelo’s Creation of Adam, as a delicate and leading manifestation of parody. Judging by the literature, the theoretical framework and the fundamentals of semiotics used, it can be argued that the present study actually draws on the origin of intertextuality and the approaches used by Roland Barthes the French postmodern philosopher. The results suggest that in its new service advertising campaign inspired by Michelangelo’s Creation of Adam, McDonald actually tries to make customers develop an association between the food products and the food values, making them believe that the products presented by this Brand are of a particular refreshing and spiritual value.

    Keywords: Parody, Commercial Advertising, Intertextuality, Semiotics
  • Reza Rafieirad, Alireza Akrami Hassan Kiade * Pages 61-70

    O ne of the main sources of knowledge of the foundations of modern painting is an article by Clement Greenberg entitled Modernist Painting. In this article, by expressing the function of self-criticism in art, and eliminating other mediums, he has introduced surface as the single distinguished and specific norm of painting for realization of purity in painting, which has been largely highlighted in modern art. In Iran Jalil Ziapour in 1949 published a statement entitled Elimination of Theories of Past Schools from Primitive to Surrealism in Kavir Journal. By elimination of other mediums in painting Ziapour sought to propose the “Perfect School Theory” and delineate the values of pure painting. Knowledge and comparison of the foundations of modern painting in contemporary art in Iran and World seem to be necessary. Since both statements express the foundations of the modern painting the question is that what differences and similarities do these statements have? The current essay uses a descriptive-analytic method to show that both statements consider the motives and goals of the artists a personal affair. But the difference of the statement of Ziapour lies in the fact that contrary to Greenberg it does not believe in the function of self-criticism in painting, existence of historical continuity in painting, lack of planning of modernity in art and the significance of historical and cultural context of modern art.

    Keywords: Clement Greenberg, Modern Painting, Jalil Ziapour, Self-Criticism