فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات و دانش شناسی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1398)

فصلنامه مدیریت اطلاعات و دانش شناسی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آزیتا مالمیر*، ثریا ضیایی صفحات 11-26
    هدف

    تسهیم دانش بعنوان یکی از فرآیندهای حیاتی در تسریع پیاده سازی مدیریت دانش می باشد چرا که سازمان ها را قادر می سازد مهارت های خود را بهبود دهند و برای آنان ارزش و مزیت رقابتی می آفریند. هدف از پژوهش بررسی عوامل انگیزشی موثر بر تسهیم دانش کارکنان آرشیو ملی ایران است.

    روش شناسی

    این پژوهش به روش پیمایش توصیفی و با استفاده از پرسشنامه انجام شده، که به منظور سنجش پایایی پرسشنامه از روش ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. جامعه آماری آن 248نفر از کارکنان آرشیو ملی می باشد که با استفاده از فرمول کوکران 151نفر به عنوان نمونه انتخاب شده است.

    یافته ها

    یافته های بدست آمده حاکی از آن است که عوامل انگیزشی درونی و بیرونی تاثیر مثبت بر تمایل به اشتراک دانش و رفتار اشتراک دانش دارد و همچنین "کسب موفقیت" و "لذت بردن از کمک به دیگران" بیشترین متغیرهای تاثیرگذار عوامل انگیزشی درونی و در عوامل انگیزشی بیرونی" امنیت شغلی" و "به رسمیت شناختن" موثرترین متغیرها در اشتراک دانش هستند.

    نتیجه گیری

    نتایج مشخص می کند که تامین عوامل انگیزشی می توان به بروز رفتار اشتراک دانش یاری رساند و عوامل انگیزشی درونی دارای تاثیر بیشتری در تمایل به اشتراک دانش است.

    کلیدواژگان: عوامل انگیزشی درونی، عوامل انگیزشی بیرونی، اشتراک دانش، رفتار اشتراک دانش
  • شهرام صدقی*، افروز جعفربگلو، مسعود رودباری، مریم رزمگیر صفحات 27-37
    هدف

    هدف این پژوهش تعیین شکاف دیجیتالی بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی ایران از نظر استفاده، دسترسی و مهارت های فناوری های اطلاعاتی است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت پیمایشی - توصیفی است. جامعه آماری پژوهش شامل 2584 دانشجوی تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی ایران در نیمسال اول سال تحصیلی 98-1397 بود. نمونه پژوهش حاضر با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای دومرحله ای 161 نفر برآورد شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد بود که جهت تعیین روایی ابزار پژوهش، از روایی صوری استفاده گردید. پایایی ابزار پژوهش با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، 85/. بود.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی در سه شاخص «استفاده»، «دسترسی» و «مهارت»های فناوری اطلاعات، با سطح معنی داری برابر با 001/. شکاف دیجیتالی وجود دارد. یافته ها همچنین نشان داد که بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی ایران ازنظر متغیر مقطع تحصیلی، وضعیت اسکان و سن، شکاف دیجیتالی وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    وضعیت شکاف دیجیتالی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی ایران در هر سه شاخص «استفاده»، «دسترسی» و «مهارت» در سطح متوسطی قرار دارد و لازم است دانشگاه ها به ابزار و فناوری های اطلاعاتی جدید برای دانشجویان، تجهیز شوند.

    کلیدواژگان: شکاف دیجیتالی، استفاده از فناوری اطلاعات، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، دانشگاه علوم پزشکی ایران
  • یعقوب نوروزی*، لیلا یدالهی، عیسی زارعی صفحات 39-46
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش بررسی میزان استفاده از کاربری های کسب وکار الکترونیک در مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری شیراز است.

    روش شناسی

    روش پژوهش، پیمایشی و از نوع توصیفی- تحلیلی است. جامعه پژوهش شامل کلیه کارکنان مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری شیراز است. ابزار پژوهش سیاهه ارزیابی است و سوالات پژوهش در سه بخش کارکردهای داخلی، ارتباطات و همکاری های سازمانی و تجارت الکترونیکی مطرح شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد میانگین میزان استفاده از کسب وکار الکترونیک در کارکردهای داخلی مرکز منطقه ای 11/3 است. بنابراین، فرضیه اول مبنی بر اینکه میزان استفاده از کسب وکار الکترونیک در کارکردهای داخلی مرکز منطقه ای بیش ازحد متوسط است تایید می شود. میانگین میزان استفاده از ارتباطات و همکاری های سازمانی نیز 16/3 است، بنابراین فرضیه دوم پژوهش مبنی بر اینکه میزان استفاده از کسب وکار الکترونیک در ارتباطات و همکاری های سازمانی مرکز منطقه ای بیش ازحد متوسط است نیز تایید می شود. همچنین میانگین به دست آمده از تجارت الکترونیک 44/3 است. بنابراین، فرضیه سوم پژوهش مبنی بر میزان استفاده از کسب وکار الکترونیک در تجارت الکترونیک در مرکز منطقه ای کمتر از حد متوسط است، رد می شود. همچنین با توجه به میانگین های به دست آمده مرکز منطقه ای در حوزه تجارت الکترونیک از عملکرد بهتری نسبت به دیگر حوزه های مورد پژوهش برخوردار است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به این که بسیاری از خدمات مرکز منطقه ای به صورت الکترونیک انجام می شود استفاده از کسب وکار الکترونیک در آن می تواند کمک شایانی در ارایه بهتر خدمات به کاربران داشته باشد. همچنین استفاده از کاربردهای کسب و کار الکترونیک باعث دسترسی سریع به اطلاعات، به روز بودن اطلاعات، بازاریابی و ارایه خدمات بیشتر به کاربران و افزایش تعداد آنان (به دلیل عدم محدودیت جغرافیایی)، ایجاد یک بازار بزرگ منطقه ای و یا حتی جهانی برای این مرکز می شود.

    کلیدواژگان: کسب و کار الکترونیک، فناوری اطلاعات، مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری شیراز
  • زهرا خواجه علی جهانتیغی*، معصومه عبدالهی صفحات 47-56
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی مهارت های ارتباطی کتابداران کتابخانه‏های عمومی استان فارس و تاثیر تعدادی از متغیرهای جمعیت شناختی بر آن است.

    روش شناسی

    این پژوهش کاربردی و از نوع پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه مهارت های ارتباطی کویین دام مشتمل بر 34 سوال و 5 زیرمقیاس است. جامعه آماری مورد بررسی کل کتابداران کتابخانه های عمومی استان فارس(350نفر) می باشد. برای تحلیل داده‏ها از آزمون های t-test، F-test و آمار توصیفی استفاده شد.

    یافته‏ ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد، وضعیت کتابداران کتابخانه های عمومی استان فارس از نظر مهارت های ارتباطی کمی بالاتر از متوسط است. بنابراین، از نظر مهارت های توانایی دریافت با درک پیام های کلامی و غیرکلامی، مدیریت عواطف و هیجانات، مهارت گوش دادن، بینش نسبت به فرایند ارتباط و قاطعیت در سطح نسبتا خوبی هستند. در بررسی تاثیر سابقه کار، جنسیت، رشته تحصیلی و مقاطع تحصیلی مختلف، نتایج نشان داد بین مهارت های ارتباطی کتابداران با سوابق کاری مختلف، زن و مرد بودن، رشته علم اطلاعات و دانش شناسی و غیر از آن و مقطع تحصیلی تفاوتی وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت برقراری ارتباط کتابداران با مراجعین برای تعامل موثر، نتایج این تحقیق می تواند در توجه بیشتر به ارتباطات بین فردی و کسب مهارت های لازم در این زمینه، برای رساندن کتابخانه های عمومی به اهداف مفید باشد.

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، ارتباطات بین فردی، استان فارس، کتابداران کتابخانه‏های عمومی
  • حجت خدمتی نژاد*، وجیهه موسای ارانی، سعید اسدی صفحات 57-67
    هدف

    هدف از این پژوهش ارزیابی رابطه فرسودگی شغلی با مهارت های ارتباطی  کتابخانه های عمومی نهادی و مشارکتی شهرستان کاشان است.

    روش شناسی

    این پژوهش، به روش پیمایشی تحلیلی صورت گرفته وابدار گردآوری داده ها، دو پرسشنامه استاندارد مهارت های ارتباطی کویین دام و پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاچ است. جامعه آماری این پژوهش کتابداران کتابخانه های عمومی نهادی و مشارکتی شهرستان کاشان بوده است که درمجموع 40 نفر مورد مطالعه قرار گرفته اند. روایی پرسشنامه برابر 0.903 و میزان پایایی آن با الفای کرونباخ برابر0.845 محاسبه و مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار اس پی اس اس، در دو سطح آمار توصیفی  و آمار استنباطی (استفاده از ازمون همبستگی پیرسون جهت تعیین میزان همبستگی بین متغیرهای مستقل و وابسته) صورت گرفته است.

    یافته ها

    بر اساس یافته های این پژوهش کتابداران کتابخانه های عمومی شهرستان کاشان از وضعیت مهارت های ارتباطی متوسطی برخوردار هستند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل یافته ها نشان می دهد در مقایسه بین خرده مقیاس های فرسودگی شغلی با ویژگی های جمعیت شناختی کتابداران، تنها بین مولفه های شخصیت زدایی و جنسیت  و مولفه های فقدان موفقیت فردی و سابقه خدمت با رابطه معنی دار وجود دارد. همچنین در مقایسه خرده مقیاس های فرسودگی با مهارت های ارتباطی؛ بین همه مولفه های مهارت های ارتباطی با مولفه فقدان موفقیت و همچنین بین مولفه کنترل عاطفی و شخصیت رابطه تایید می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده بیانگر این است که وضعیت مهارت های ارتباطی نمونه مورد بررسی در حد متوسط است. نتایج نشان می دهد، از بین خرده مقیاس های فرسودگی شغلی، بین مولفه های شخصیت زدایی و جنسیت و مولفه های فقدان موفقیت فردی و سابقه خدمت رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین در مقایسه بین خرده مقیاس های فرسودگی با مهارت های ارتباطی، بین مولفه های مهارت های ارتباطی با مولفه فقدان موفقیت و بین مولفه کنترل عاطفی و شخصیت زدایی رابطه معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، مهارت های ارتباطی، کتابخانه های عمومی، کتابداران، شهرستان کاشان
  • سعید ملک محمدی*، محسن حاجی زین العابدینی صفحات 69-79
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی وضعیت تطبیقی منابع اطلاعاتی معرفی شده در سرفصل های دروس دوره کارشناسی علم اطلاعات و دانش شناسی با کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی بود.

    روش شناسی

    روش پژوهش تطبیقی بوده و ابزار گردآوری داده ها، سیاهه وارسی و جامعه پژوهش شامل تمام منابع ارایه شده در سرفصل دروس دوره کارشناسی علم اطلاعات و دانش شناسی (وزارت علوم) و کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی بود. پژوهش از نظر هدف کاربردی بوده که با رویکرد مطالعه تطبیقی با استفاده از روش ارزیابانه انجام گرفته است. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و نرم افزار اکسل انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که تعداد منابع اطلاعاتی سرفصل دروس رشته علم اطلاعات و دانش شناسی بیشتر از کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی بود. تعداد منابع تالیفی در سرفصل دروس رشته علم اطلاعات و دانش شناسی بیشتر از کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی بود. الگوی نویسندگی منابع اطلاعاتی در هر دو رشته، بیشتر به صورت تک نویسنده ای بود.

    نتیجه گیری

    بیشترین و کمترین منابع اطلاعاتی استفاده شده در سرفصل هر دو رشته، به ترتیب کتاب ها و پایان نامه ها بوده و از مقالات نیز به میزان کمی استفاده شده است. بنابراین لازم است علاوه بر استفاده بیشتر از پایان نامه ها، به ویژه پایان نامه هایی که در جشنواره ها و هفته پژوهش، به عنوان نمونه و برتر انتخاب می شوند، از مقالات نیز استفاده شود تا این نیاز اطلاعاتی به ظاهر کوچک ولی ارزشمند و تاثیرگذار مرتفع شود و الگویی باشد برای رشته های مشابه.

    کلیدواژگان: کارشناسی، سرفصل، منابع اطلاعاتی، علم اطلاعات و دانش شناسی، کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی
  • ثریا ضیایی* صفحات 81-88
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت مطالعه غیر درسی در مدارس علمیه خواهران مشهد انجام شد.

    روش شناسی

    تحقیق حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی و از حیث روش توصیفی و پیمایشی است. از پرسشنامه جهت گردآوری اطلاعات استفاده شد. جامعه آماری مورد نظر شامل کلیه طلاب زن مدارس علمیه شهر مشهد می باشد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که 94/8 از پاسخگویان عقیده دارند که "تشویق اساتید" مهمترین عامل مشوق مطالعه آنان می باشد. عامل دوم " وجود منابع مناسب و مورد نیاز در کتابخانه " 73/8 و سومین عامل"داشتن عادت به مطالعه از دوران کودکی" با 6/8 ،عوامل بازدارنده نیز شامل عادت نداشتن به مطالعه با 42/13، حجم زیاد تکالیف درسی با 38/13 و نداشتن انگیزه کافی و مناسب برای مطالعه با 94/12 به ترتیب مهمترین عوامل بازدارنده مطالعه محسوب می شوند.

    نتیجه گیری

     نتایج پژوهش نشان داد طلاب با تشویق اساتید و دسترسی به منابع مورد نیاز ، اطلاعات حرفه ای مورد نیاز خود را از کتابخانه کسب می کنند. استفاده از کارگاه های سواد اطلاعاتی در ارتقا میزان مطالعه و توانمندیهای علمی می تواند موثر باشد.. استفاده از کتابداران متخصص در مدارس علمیه نیز می تواند باعث ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی شود. مطالعه عادت مناسبی برای افزایش کیفیت زندگی و جایگاه اجتماعی زنان به شمار می رود .کلید واژگان: مطالعه ، مدارس علمیه، مشهد

    کلیدواژگان: مطالعه، مدارس علمیه، : مشهد
|
  • Azita Malmir *, Soraya Ziaei Pages 11-26
    Purpose

    Knowledge sharing is one of the vital processes in implementation of KM, because it enables organizations to improve their skills and create value and competitive advantage. The purpose of this study was to investigate the effective motivational factors on knowledge sharing among Iranian National Archives staff.

    Methodology

    This research is a descriptive survey and carried out using a questionnaire. To measure the reliability was used Cronbach's alpha coefficient. The statistical population of this study is 248 staff of the National Archive of Iran. Using Cochran's formula, 151 of them were selected as samples.

    Findings

    The results indicate the internal and external motivational factors have a positive effect on the desire to share knowledge and behavior knowledge sharing. According to research findings, "success" and "enjoying helping others" are the most influential variables of internal motivational factors, and the motivational factors external to "job security" and "recognition" are the most effective variables in knowledge sharing.

    Conclusion

    The conclusions indicate the motivational factors can contribute to the behavior of knowledge sharing and internal motivational factors have an effect on external motivational factors.

    Keywords: Internal motivational factors, external motivational factors, Knowledge Sharing, knowledge sharing behavior
  • Shahram Sedghi *, Afrooz Jafarbegloo, Masoud Roudbari, Maryam Razmgir Pages 27-37
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the digital divide between postgraduate students of Iran university of medical sciences in terms of use, accessibility and IT skills.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and is descriptive in nature. The statistical population of the study consisted of all postgraduate students of Iran university of medical sciences in the first term of the academic 2018-2019year's, that number was 2584 graduate student. The sample of the present study was estimated using to stage stratified method, was 161 student's. The standard questionnaire was used for data collection. Informal validity was used to determine the validity of the research instrument. The reliability of the research instrument using Cronbach Alpha coefficient, that was equal./85. SPSS software was used for data analysis.

    Findings

    The finding showed that there is a digital gap among the postgraduate students in the three indices of use, access and IT skills, all with equal /001 significance level. The results also showed that the digital gab between students was significant in terms of age, education degree, and housing status.

    Conclusion

    It can be concluded from the research findings that the digital gab status of postgraduate students of medical sciences of Iran is at an average level. Therefore, it is suggested that the Iranian university of medical sciences be equipped with new information technologies and tools for students.

    Keywords: Digital Divide, Access to IT, Using of IT, Graduate students, Iran University of Medical sciences
  • Yaghoub Norouzi *, Lila Yadollahi Farsi, Esa Zarei Pages 39-46
    Purpose

    The main objective of this research is to investigate the use of electronic business applications in the Regional Science and Technology Information Center.

    Methodology

    The research method is descriptive-analytical type. The research population consists of all employees of the Regional Science and Technology Information Center, questions were presented in three sections: internal functions, communication and organizational collaboration, and e-commerce.

    Findings

    The research findings show that the average rate of use of electronic business in the internal functions of the regional center is 3.11. Therefore, the first hypothesis that the use of electronic business in the internal functions of the regional center is too moderate is confirmed. The average use of communications and organizational partnerships is also 3.64. Therefore, the second hypothesis of the research is that the level of use of e-business in communication and organizational cooperation of the regional center is too moderate. Also, the average of e-commerce is 3.44. Therefore, the third hypothesis of the research is that the use of e-commerce in e-commerce in a less-than-average regional center is rejected. Also, according to the obtained averages, the regional center in the field of e-commerce has a better performance than other areas.

    Conclusion

    Given that many Regional Science and Technology Information Center are done electronically, the use of e-business can be of great help in providing better services to users. The use of e-business applications also enables quick access to information, up-to-date information, marketing and more customer service and increased numbers (due to geographical limitations), creating a large regional or even global market for this Center.

    Keywords: Electronic Business, Information technology, Regional Information Center of Science, Technology, Shiraz province
  • Zahra Khajeali Jahantighi *, Masoomeh Abdolahi Pages 47-56
    Purpose

    The aim of the present research is to study the communication skills of public librarians, in theFars province and the effect of number of demographic variables.

    Methodology

    This research is an applied research with an analytical method. And Questionnaire by Queen Dom was selected as the research tool, which has 34 items and 5 subscales. The population of this study is all librarians from public libraries in Fars province are  (350) person. Descriptive Statistics, F-test and t-test were used for data analysis.

    Findings

    The results research  showed that communication skills in public librarians in the  fars province  is a higher than average. Therefore, on skills, the ability to receive and understand verbal and nonverbal messages, manage emotions, listening skills, insight into the process of communication and decisiveness are in a relatively good level.  Also, other results showed that Work experience, gender, discipline and education had no effect on the communication skills in field  knowledge  and information science with non knowledge  and information science.  

    conclusion

    Considering that communication is important for librarians to Effective interaction with clients, the results could be useful in more attention to interpersonal communication and skills needed in this area, to achieve the goals of public libraries.

  • Hojjat Khedmati Nejad *, Vajihe Musay Arani, Saied Asadi Pages 57-67
    Purpose

    The purpose of this study is to assess the relationship between job burnout and communication skills in librarians of institutional and participatory public libraries in Kashan.

    Methodology

    This study is conducted by analytical survey method. Data gathering tools are two questionnaires of Queen Dam communication skills and Maslach job burnout. The statistical population of this study have been librarians of institutional and participatory public libraries in Kashan city which have been studied by a total of 40 (total librarians). The validity of the questionnaire with kmo is 903 and its reliability with Cronbach's alpha is 845. Data analysis has been done by SPSS software at two levels of descriptive statistics (calculation of tables and abilities, as well as calculation of validity and reliability of the questionnaire) and inferential and explanatory statistics (using Pearson correlation test to determine the correlation between Independent and dependent variables).

    Findings

    Based on the findings of this research, librarians of public libraries of Kashan have a moderate communication skills. The results of the analysis of the findings show that, in comparing the demographic characteristics of librarians to the subscales of job burnout, there is only a meaningful relationship between the elements of personality and gender and the components of the lack of individual success and work experience with sig = .005. Also, in comparing the subscales of job burnout to the communication skills, there is a confirmed and meaningful relationship between all the components of communication skills with the lack of success component, as well as between the component of emotional control and de-personality.

    Conclusion

    The results indicates that the communication skills of the sample was moderate. The results show that among the subscales of job burnout, there is a significant relationship between the components of personalization and gender, and the components of lack of individual success and work experience. Also, there is a significant relationship between the subscales of burnout with communication skills, between the communication skills components with the lack of success component, and between the emotional control and personality deprivation components.

    Keywords: Job Burnout, Communication Skills, public libraries, librarians, Kashan
  • Saeed Malekmohammadi *, Mohsen Haji Zeinolabedini Pages 69-79
    Purpose

    The aim of the current research is to identify the comparative condition of introduced information resources in BA lessons headlines of medical library and information science.

    Methodology

    The method of research was comparative and instruments for gathering data was invoice and research population concluded all the presented resources in BA lesson headline of knowledge and information science (science ministry) and medical library and information science. Research from the point of aim was an applied that with comparative study approach is carried out with evaluative method. Data analysis was done by descriptive analysis and excel software.

    Findings

    The findings showed that the numbers of information resources lessons headlines of information science were more than medical library and information course. Numbers of compilation resources in lessons, headline of knowledge and information science course were more than medical library and information science course. Authoring pattern of information resources in both courses, was mostly with one author. Half-age Persian and non-Persian resources of medical library and information science were older than the other ones.

    Conclusion

    The most and the least of used information resources in headline of both courses, respectively were books and thesis. And articles has been less used. Therefore it is necessary in addition of using thesis, especially thesis that are chosen as sample and best one in the festivals or research week, articles also should be used to fulfill this need of information which looks small but valuable and effective and also be a pattern for the some courses.

    Keywords: Bachelor of Science, Curriculum, Resources information, Knowledge, Information Science, Medical Library
  • Soraya Ziaei * Pages 81-88
    Purpose

    The main purpose of this study is to evaluate the levels of leisure reading among females students of the Elmiye Schools in Mashhad.

    Methodology

    This practical research was conducted through a descriptive survey method. A questionnaire was used to collect the data. The sample population consists of all the female students of the Elmiye Schools, Mashhad.

    Findings

    The findings show, 8.94% of the sample believe encouragement from teachers is the most important factor that motivates them. Other important factors were the existence of suitable and necessary resources at the library and reading habits developed from childhood seen by agreements of 8.37% and 8.60% respectively. Discouragement factors include the lack of reading habits (11.47%), homework overload (13.38%), and not having enough proper motivations to study (12.94%).

    Conclusion

    The result of this research indicates that teachers’ encouragement and having access to the necessary resources aid the students of the Elmiye schools (Tolab) gain the information they need from the library. Literacy information workshops can be useful to improve the study rate among students. The use of specialist librarians in Elmiye Schools can also promote book culture and reading. Studying is a good habit to increase women's quality of life and social status.

    Keywords: Study, Elmiye Schools, Mashhad