فهرست مطالب

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 54 (آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/15
  • تعداد عناوین: 13
|
  • بهروز بیک بابایی* صفحات 1-22

    دانش سبک شناسی برای پژوهشگر زمینه ای فراهم میکند تا بتواند به شیوه ای روشمند، به لایه های گوناگون منظومه فکری نویسنده راه یابد. در پژوهش پیش رو، با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای و اسنادی و بهره گیری از روش استقرایی مبتنی بر توصیف و تحلیل، مولفه های سبکی کتاب «تاریخ رشیدی» اثر «میرزا محمد حیدر دوغلات» را در لایه های آوایی، واژه ای، نحوی، بلاغی و ایدیولوژیک مورد واکاوی قرار داده ایم. بزعم نگارنده، توانایی مثال زدنی مولف کتاب، در کاربرد زبان و سبک تاریخ نگاری، این امکان را به پژوهشگر میدهد که متن را در لایه های مختلف بررسی کند. برای مثال، بهره مندی نویسنده از انواع جناس، سجع و تکرار به عنوان موسیقی درونی و نیز ابیات فراوان از شاعران اعصار گوناگون به عنوان موسیقی بیرونی، سبب ایجاد لایه آوایی کلام شده است. در لایه واژه ای، رقابت جذاب واژه های انتزاعی و حسی در سرتاسر متن سبب شده است تا مخاطب با تامل بیشتری متن را بخواند. در لایه نحوی، کاربرد ویژگیهای گوناگون فعل (کاربرد ترکیب خاص، ساختمان فعل، زمان و ترکیبات اضافی-وصفی) به شکل متنوع گویای تسلط چشمگیر نویسنده در این حوزه است. در لایه بلاغی، بسامد بالای تشبیه و تضمین بر هنری تر شدن و استحکام متن افزوده است و در لایه ایدیولوژیک نیز، نویسنده، ضمن بازگویی وقایع تاریخی، با کاربست شاخصهای برجسته لایه های دیگر، سعی در شکل دهی نوعی مفاخره و ابراز نبوغ خود دارد.

    کلیدواژگان: قرن شانزدهم، سبک، سبک شناسی لایه ای، تاریخ رشیدی، میرزا محمد حیدر دوغلات
  • محمدرضا اروجی*، جلیل غیاثی، بهزاد رهبر صفحات 23-39

    در تعریف سنتی استعاره ها عموما جایی نمایان میشوند که یک چیز به جای چیز دیگر به منظور تاثیر بالغی و بدیعی به کار میرود. امروزه این تکنیک مورد توجه حوزه های مختلف علوم و دانش قرار گرفته است اما مهمترین حوزه پرداختن به آن علوم شناختی به ویژه زبانشناسی شناختی میباشد. جانسون و لیکاف دو دانشمند برجسته این حوزه مدعی هستند که استعاره در زندگی روزمره و نه تنها در زبان که در اندیشه و عمل ما جاری و ساری ست. این نظریه را آنها در سال 4491و مطرح نمودند. در مقاله حاضر زبان استعاری در کتاب رویاهای پدرم را با توجه به نظریه استعاره معاصر جانسون و لیکاف ارزیابی کردیم. روش مورد استفاده تحلیلی توصیفی میباشدکه بر اساس آن استعارات جهتمند از متن استخراج و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان میدهد که با وجود استعارات جهتمند منطبق با نظریه فوق استعارات جهتمند دیگری نیز وجود دارند که از نظریه جانسون و لیکاف تبعیت نمیکنند.

    کلیدواژگان: استعاره، استعاره جهتمند، زبانشناسی شناختی، لیکاف و جانسون، استعاره هستی شناختی
  • حسین اسدی، منصوره ثابت زاده*، علیرضا صالحی صفحات 41-67

    نسخه های خطی شامل اطالعات تاریخی و سیاسی، اجتماعی و ادبی برای پژوهشگران است. یکی از این نسخه ها، دیوان اشعار میرزا محمدعلی دنبلی، متخلص به مفلق تهرانی در عصر قاجاریه و دوره سبک بازگشت ادبی است که تاکنون نویسنده و حتی خود اثر معرفی نشده است. »دیوان مفلق« 1111 بیت در قالب قصیده و قطعه و ترکیب بند و غزل است. محتوای غالب دیوان، در بیان مدح شاهان و شاهزادگان قاجار و صاحب منصبان و در بیان هجو و هزل امیران و خوانین عصر میباشد. شعر او به جهت زبانی فصیح و رسا است. او در سرودن اشعار از ساختار و سبک دوره خراسانی و عراقی تبعیت میکند. مهمترین سوالها در این پژوهش این است که مفلق تهرانی کیست؟ سبک و ویژگیهای سبکی و موضوعات دیوان شعر او چیست؟ در ادامه با بررسی دقیقتر این اثر، ارزش ادبی و تاریخی آن معرفی خواهد شد. در این مقاله نخست به شناخت مفلق طهرانی و پس از آن به معرفی نسخه های دیوان و شرح الزم بر آن و ارزیابی شعر وی میپردازیم.

    کلیدواژگان: شعر فارسی، شعر دورۀ قاجار، تصحیح متون فارسی، میرزا محمدعلی دنبلی، مفلق تهرانی
  • خدیجه خسروی*، جلال خالقی مطلق، علی ایمانی صفحات 69-84

    درست است که همگان شاهنامه را یک اثر حماسی بدانند و از آن بعنوان اثری قهرمان پرور یاد کنند، اما در حقیقت رسالت اصلی فردوسی افزون بر سرایش شاهنامه این است که منویات خویش را که چیزی جز خردگرایی و بیان ارزش دانش و حکمت، پند و اندرز و تبلیغ انسانمداری نیست، به خواننده ابالغ کند. روشن است که فردوسی زاده عصر علم و حکمت است و به قطع متاثر از آن. رسالت این پژوهش تبیین جایگاه »خرد« و مفاهیم آن بویژه در »میانفزود«های شاهنامه است و »میانفزود« اصطلاحی است نوپدید که در این مقاله معادل با اصطلاح »اعتراض« بکار گرفته شده که نشانگر توانمندی شاعر در بهره گیری از این عنصر با بسامد باال بجهت افزودن مفاهیمی درخور به متن شاهنامه است. در این مقاله اشاراتی بسیار کوتاه بمساله خرد از دیدگاه های گوناگون در کتب دینی پیش از اسالم و پس از آن بایسته مینمود و پایان بخش کار ارایه نمونه های مناسب از »میان فزود«هاست.

    کلیدواژگان: خرد، فردوسی، شاهنامه، میانفزود، اعتراض
  • زهرا جمشیدی* صفحات 85-107

    یکی از مشخصه های اصلی شعر حافظ بالغت کالم اوست. او با بکارگیری شگردهای مختلف ادبی توانسته به این مهم دست یابد. یکی از مشخصه های سبکی شعر حافظ و راهکارهای او برای پررنگ کردن صبغه بالغی اشعارش، استفاده از کم گرفت با بسامد باالست که تاکنون از دید حافظ پژوهان و حافظ شناسان پنهان مانده است. کم گرفت، ابزاری بالغی و ادبی است که نقطه مقابل اغراق به شمار میرود و مطلبی، کسی یا چیزی را ضعیفتر، فروتر یا کمتر از حد خود نشاندادن یا بیان کردن است. در پژوهش حاضر، ابتدا با تکیه بر نظر ادبا و صاحبنظران تعریف جامع و کاملی از کمگرفت ارایه، سپس روش های ایجاد مفهوم کمگرفت و اغراض آن در اشعار حافظ به روش مطالعه کتابخانه ای و به عنوان نکتهای سبک شناسانه بررسی و تحلیل شده است. برایند پژوهش نشان میدهد که حافظ با تکیه بر گستردگی قلمرو دانش زبانی و بالغی خود با استفاده از واژه هایی مانند کم و کمتر، ترسم، گویی یا گوییا، مگر، بهتر، اندکی و... توانسته مفهوم کم گرفت را در کالم خود ایجاد کند. کم گرفت در شعر او کارکردهای معنایی و زیبایی شناسی نیز دارد که از میان کارکردهای معنایی میتوان به تواضع و کم گرفت خویش، اعتراض توام با احتیاط، احترام، پند و اندرز و از میان کارکردهای زیبایی شناختی به تناسبات لفظی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: بلاغت، حافظ، سبک شناسی، کارکردهای معنایی، کم گرفت
  • عبدالله ولی پور*، زهرا سادات غیبی، رقیه همتی صفحات 109-129

    شعر بیدل دهلوی یکی از دیریابترین اشعار تمام ادوار شعر فارسی است. عوامل متعددی در پیچیدگی شعر بیدل دخیلند که اغلب آنها نیز به نوبه خود مقوله های سبکساز وی را تشکیل میدهند؛ یکی از این عوامل تعقیدساز شعر بیدل، »بازی با کلمات« است. بازی با کلمات، که یکی از نقاط ثقل جمالشناسی شعر بیدل است؛ به این صورت در شعر وی جلوهگری میکند که بیدل برای دستیابی به معنی بیگانه و طرز نو و خلق تناسبهای غیرقابل پیشبینی، از زاویهای غیرعرفی به کلمات نگاه میکند. این بازیهای هنری در اشعار بیدل دهلوی در سطح کلمه، با انواع فعلها و اسمها صورت میگیرد. نگارندگان کوشیدهاند در این جستار به شیوه تحلیل محتوا به بررسی »بازی با کلمات« به عنوان یکی از شاخصه- های سبکی اشعار بیدل بپردازد. حاصل پژوهش نشان میدهد که این شگرد در سطح انواع فعل و اسم اعمال میشود، و از میان افعال در »کشیدن، خوردن، رفتن« و از بین اسمها در »تردستی، آب، خواب، شور« بسامد بسیار باالیی دارد و بیدل برای نیل به این هدف، اغلب از آرایه هایی نظیر ایهام، ایهام تناسب، تبادر، استخدام، استثنای منقطع، جناس تام، حسن تعلیل و... استفاده میکند و گاهی نیز به شگردها متوسل میشود که جزء صنایع ادبی محسوب نمیشوند، از مهمترین آنها میتوان به توجه به معنی ظاهری هسته یا کلمه مرکزی در عبارتها و ترکیبهای کنایی و توجه به معنی غیر متعارف کلمه نام برد.

    کلیدواژگان: بیدل، سبک هندی، نقد، بازی با کلمات
  • ستوده امامی یگانه، احمد حسنی رنجبر هرمزآبادی*، علی اصغر حلبی صفحات 131-144

    »غرایباالسرار« نوشته غیاثالدین خواندمیر نواده دختری میرخواند صاحب کتاب »روضهالصفا« از مورخان و نویسندگان قرن دهم هجری، یعنی اواخر دوره تیموری و اوایل دوره صفوی است، در بیان شگفتیهای ربع مسکون، غرایب بالد و بحار و انهار و جزایر و مبنی است بر عجایب اشکال و اطوار بعضی از آدمیان که نویسنده در آن حکایاتی را بشیوه روایی با رویکردی استنادی نوشته و در اغلب حکایات، مطلب را با ذکر سند روایت کرده است؛ اگرچه متن اصلی غرایباالسرار بشیوه ساده و مرسل به نگارش درآمده، اما وجود بیش از حد واژگان، ترکیبها و عبارتهای عربی و نیز پیروی از ساختهای زبان عربی در جملهسازیها در مقدمه و برخی موارد، سبک نگارش را مصنوع میکند. این ویژگی، درواقع ویژگی سبکی غالب بسیاری از آثار تاریخی و علمی قرنهای دهم هجری است. در این مقاله کوشیده شده ویژگیهای سبکی خواندمیر در غرایباالسرار به لحاظ زبانی صرفی و نحوی ، ادبی و فکری و محتوایی بررسی شود؛ نثر کتاب - جز در مقدمه که به آرایه های ادبی آمیخته و همراه با شعر است- نثری نسبتا ساده است که نویسنده در آن قصد هنروری ندارد، اما در کل کتاب چه مقدمه و چه متن استفاده از واژه ها و عبارات و ترکیبات عربی بوفور دیده میشود

    کلیدواژگان: نسخه خطی، خواندمیر، غرائباالسرار، سبک شناسی، دوره تیموری
  • سهیلا کاشانی، مجید حاجی زاده *، داریوش کاظمی صفحات 145-167

    در دوره مغول، به دلایل روحیات خاص مغوالن، حذف خالفت عباسی، ضعف تمایالات ملی، تغییر تدریجی شرایط سیاسی-اجتماعی ایران و رواج نهضت تاریخنویسی، از رونق حماسه های ملی کاسته شد و نظم حماسه های تاریخی رونق گرفت. ظفرنامه اثر حمدالله مستوفی، مهمترین حماسی تاریخی موجود است بالغ بر 15111 بیت به بحر متقارب و منقسم بر سه قسمت قسم اسلامی، قسم احکام درباره تاریخ ایران، و قسم سلطانی درباره تاریخ مغول   که به تقلید از شاهنامه و در ادامه آن یعنی از ظهور اسلام تا دوره مولف سروده شده است. در این مقاله که به روش کتابخانه ای نگاشته شده است، به منظور بررسی میزان تاثیرپذیری مستوفی از فردوسی و به هدف استخراج ویژگیهای زبانی، ادبی و فکری، این اثر به لحاظ سبکشناسی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتهاست. از مجموع 15111 بیت اثر، از هز قسم دوهزار بیت  مجموعا شش هزار بیت  مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان میدهد که از نظر زبانی و ادبی این اثر تقلیدی از شاهنامه است. از نظر زبانی، کاربرد لغات عربی، ترکی و مغولی و واژگان کهن ایرانی؛ ساختار ناهمگون و غیریکدستی به اثر بخشیده است. از منظر نحوی نیز ویژگیهای سبک خراسانی و خصوصا شاهنامه در آن دیده میشود. از نظر صورخیال به ترتیب تشبیه، اغراق، کنایه و استعاره دیده میشود .از نظر فکری نیز دقت مستوفی در ذکر وقایع و وجود جمالت حاوی پند و حکمت قابل توجه است.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، ظفرنامه، حمدالله مستوفی، حماسه تاریخی
  • عباس علی حلاجی*، محمد تقوی، مریم صالحی نیا صفحات 169-191

    یکی از ابزارهایی که در نقد و تحلیل جنبه های محتوایی و ساختاری آثار ادبی کاربرد مهم و نسبتا جدیدی دارد، بحث موتیف، انگاره یا دانش بنمایه است. شناخت این ابزار به عنوان یکی از اصطالحات رایج در هنر و ادب به علت خصلت برانگیزندگی و تکرارشوندگی از مقوله های مهم ادبی محسوب میگردد. در این پژوهش به روش تحلیل محتوا، از منظر کاربرد موتیف و تبیین جایگاه و کارکردهای آن، به بررسی اجمالی آثار چهار تن از داستاننویسان شاخص دهه های بیست و سی شمسی، صادق هدایت، بزرگ علوی، صادق چوبک، و بزرگ علوی، پرداخته شده است. پس از تحلیل ساختار، محتوا و کارکرد موتیفهای به کاررفته در این آثار مشخص شد که این موتیفها اغلب از نوع موتیفهای فکری و عاطفی هستند و نویسندگان از کارکردهای گوناگون موتیف برای غنی ساختن درونمایه آثار خویش بهره بردهاند. همچنین موتیفهای به کاررفته در این آثار با شخصیت پردازی، پیرنگ و فضای داستان ارتباطی تنگاتنگ دارند.

    کلیدواژگان: موتیف، بنمایه، داستان، صادق هدایت، صادق چوبک، جالل آل احمد، بزرگعلوی
  • محمدرضا میری* صفحات 193-218

    مابعدالطبیعه در شاهنامه، در یکی از چشم‌اندازها، به شکل جدال نیروهای خیر (ایزدی) و نیروهای شر (اهریمنی) پدیدار شده است. از همین روست که در اغلب داستانهای شاهنامه رد پای یکی از این نیروها به شکلی آشکار دیده میشود. نیروهای اهریمنی، که موضوع بحث حاضر است، در شاهنامه عبارتند از: اهریمن، ابلیس، دیو، جادو (جادوگر) و اژدها. اغلب این پدیده‌ها با اتکا به نیروی مافوق بشری بضرورت میتوانند تغیر شکل داده و خود را به شکلی دیگر و عموما دلخواه (ازقبیل زن فریبا) دربیاورند و به فریب دادن و بیراه کردن شخصیتهای قصه بپردازند. همه این پدیده‌ها با همه قوت و قدرتی که دارند، سرانجام بردست پهلوانی، که بی‌بهره از نیروهای ایزدی و خیر نیست، از بین میروند و جهان، تا تظاهر بعدی این نیروها، در صلحی نسبی بسرمیبرد. نکته قابل توجه این است که هرچه از آغاز شاهنامه بسمت بخشهای تاریخی (پایان شاهنامه) پیش میرویم، تغییری نسبتا مهم در نوع نیروهای اهریمنی بوجود میآید؛ مثلا در بخش‌ تاریخی، برخلاف بخشهای اساطیری و پهلوانی، خبری از دیو و اهریمن و ابلیس نیست و اژدها، و بعضا جادوگر، نماینده کامل نیروهای اهریمنی شده است.

    کلیدواژگان: مابعدالطبیعه، شاهنامه، اهریمن، دیو، ابلیس، اژدها، جادو
  • مژگان متین زاده، زهرا ریاحی زمین* صفحات 219-244

    سرزمین شاعرپرور ایران در قرن سیزدهم هجری که همزمان با سلطنت قاجاریه در ایران است، همچون دوره های پیشین شاعران بسیاری را در دامان خود پرورش داده است. به دلیل نزدیکی تاریخی این دوره تذکره های نسبتا زیادی در اختیار اهل ادب قرار دارند که به معرفی شاعران این دوره میپردازند. یکی از این تذکره ها محک شعرا، تالیف محمدصالح شاملوی خراسانی است. هرچند سبک شعری این دوره، بازگشت نامیده شده و ویژگیهای تعریف شده ای دارد، تذکره محک شعرا با شرح حال و آوردن نمونه هایی از شعر شاعران قرن سیزدهم اطلاعات نوینی را در اختیار پژوهندگان قرار میدهد. مقاله حاضر بر اساس اطلاعاتی که این تذکره در اختیار خوانندگان قرار میدهد، به معرفی شاعران این دوره و بررسی ویژگیهای تکمیلی و متفاوتی از سبک شناسی این دوره ادبی میپردازد.

    کلیدواژگان: دوره قاجاریه، ویژگیهای سبکی، تذکره محک شعرا، محمدصالح شاملوی خراسانی
  • منصور جلیلی، رحیم طاهر* صفحات 245-266

    عشق از اساسیترین موضوعات عرفان و شعر فارسی است و انواع زمینی و آسمانی آن در اشعار شاعران و عارفان، مضامین عالی و تعابیر زیبایی را به وجود آورده است. در تفکر روزبهان بقلی شیرازی و سلمان ساوجی، نیز عشق از جایگاه والایی برخوردار است. روزبهان بقلی شیرازی و سلمان ساوجی،بعنوان یکی از تاثیرگذارترین عارفان و شاعران دوره خود، توجه وافری به این ودیعه الهی دارند و در بیان مفاهیم دینی و واژگان عرفانی از عشق بهره‌‌های فراوانی گرفته اند. این پژوهش که با روش کتابخانه ای، به طریق توصیفی- تحلیل محتوایی در غزلیات سلمان ساوجی انجام شده است، قصد دارد موضوع عشق را در غزلیات سلمان ساوجی،بر مبنای تقسیم‌بندی آن در کتاب عبهرالعاشقین روزبهان بررسی کند و خصوصیات آن را در افکار این شاعر نامی بررسی کند. نتایج تحقیق نشان می‌دهد که در اشعار سلمان ساوجی نیز تقسیم‌بندی عشق (موجود در عبهرالعاشقین) دیده میشود، در نظر سلمان ساوجی، عشق انسانی (به تعبیر روزبهان) پایه و مقدمه رسیدن به عشق الهی است و عشق در ارتباط و اتحاد با حسن و جمال و به صورت تجلی، به انسان بخشیده شده است. نامحدود بودن عشق، ازلی و ابدی بودن و انگیزه آفرینش و برتری عشق بر عقل از ویژگیهای فکری درخصوص موضوع عشق در غزلیات سلمان ساوجی است.

    کلیدواژگان: تقسیم بندی عشق، روزبهان بقلی شیرازی، عبهر العاشقین، سلمان ساوجی
  • نیلوفر انصاری، عبدالله حسن زاده میرعلی *، عصمت اسماعیلی صفحات 267-286

    بخش قابل توجهی از شاخصهای سبک اگزیستانس« مرگ، رنج، ترس وگناه » در آثار صادق چوبک تبلور یافته است. این نویسنده میکوشد تا زشتیها وفساد ونابرابریهای موجود اجتماع را در برابر چشم خوانندگان به تصویر بکشد، علاوه بر آن پیامدهای این بی عدالتی را نیز به تصویر بکشد. در اینجا سوال اصلی پژوهش مطرح میشود که مهمترین شاخصهای سبک اگزیستانس در داستانهای «سنگ صبور، انتری که لوطیش مرده بود و آتما سگ من چگونه نمود یافته است؟ فلسفه اگزیستانس تحلیل خود از سرنوشت بشر رابر سه استنباط بنیادی استوار ساخت و سه نشانه هستی برای آن در نظر گرفت. هدف این مقاله روشنگری سه اصل اگزیستانس (استحسانی، اخلاقی وایمانی) در آثار صادق چوبک است. نتایج تحقیق حاکی از تا ثیر جهانبینی چوبک از تحلیلهای فیلسوفان است. صادق چوبک به عنوان نویسنده اجتماعی، شناخت درستی از جامعه، دردها ومشکلات اساسی آن دارد.داستانهای این نویسنده سراسر پراز مضامینی چون « مرگ، رنج، ترس وگناه »است که این امرخود از مهمترین دغدغه های اگزیستانسها است . در تحلیل شخصیت داستانهای « سنگ صبور و آتما سگ من» به این نتیجه رسیدیم که اکثر این شخصیتها از مر حله اگزیستانس استحسانی واخلاقی بالاتر نمیروند، وبه مرحله اگزیستانس ایمانی نایل نمیگردند.در مقابل در داستان انتری که لوطیش مرده بود، انتر داستان مرحله اگزیستانس ایمانی را تجربه میکند.

    کلیدواژگان: شاخصهای سبکی، اگزیستانس، صادق چوبک، روشنگری اگزیستانس
|
  • Heydar Doglat* Pages 1-22

    The knowledge of stylistics provides the researcher with the opportunity to reach the different layers of the author's intellectual system in a methodical way. In the foregoing research, relying on library and documentary studies and using an inductive method based on description and analysis, We have explored the stylistic components of Mirza Mohammad Heydar Duglati's book "History of Rashidi" in phonetic, words, syntactic, rhetoric and ideological layers. The author's exemplary ability to exemplify the author's use of language and the style of historiography enables the researcher to examine the text in different layers. For example, the author's use of genres, rhymes, and repetition as internal music, as well as numerous verses from poets of various ages as external music, have created a phonetic layer of the word. In the word layer, the attractive competition for abstract and intuitive words throughout the text has made the audience more readable. In the syntactic layer, the application of the various verbal features (the use of the special compound, the verb structure, the time and the additive-descriptive) in a variety of ways illustrates the author's remarkable mastery in this field. In the rhetorical layer, the high frequency of the simile is added and guarantees to be more artistic and robust to the text and in the ideological layer, the author, while recounting the historical events, by applying the prominent features of the other layers, seeks to form a kind of honors and express his genius.

    Keywords: Sixteenth Century, Style, Layered Stylistics, Rashidi History, Mirza Mohammad Heydar Doglat
  • Mohammadreza Oroji*, Jalil Ghiasi, Behzad Rahbar Pages 23-39

    Metaphor is traditionally defined as a figure of speech that makes a comparison, for rhetorical effect, between two things that are fundamentally dissimilar. Today, metaphor receives scholarly attention in various fields of sciences including cognitive sciences and prominently cognitive linguistics. Johnson and Lakoff, two distinguished figures in the very field, claim that metaphor is pervasive in everyday life, not just in language but in thought and action. They introduced such iconoclastic foundation of idea in1980 with the publication of their book Metaphors We Live by. The present article focuses upon Obama's metaphorical language in his novel "Dreams from my Father" with regard to Jonson's and Lakoff metaphor theory. The research method is descriptive-analytical based on which the oriental metaphors are extracted from the novel and are studied for analysis. The results suggest that though the oriental metaphors tallying Johnson's and Lakoff metaphor theory is large in number, there still are other metaphors with apparently oriental quality that do not correspond to contemporary theory of metaphor. Hence, a new path for scholars in the field.

    Keywords: Metaphor, Oriental metaphor, Cognitive linguistics, Johnsonand Lakoff, Ontological Metaphor
  • Hossein Asadi, Mansoreh Sabetzadeh*, AliReza Salehi Pages 41-67

    The manuscripts include historical, political, social and literary information for researchers. One of these manuscripts is the Diwan of Mirza Mohammad Ali Donboli, Under the pseudonym of Moflegh Tehrani in the Qajar era and the literary return period that the author or even the work itself has not yet been introduced. The "Diwan of Moflegh" is 2400 verses in the form of Qasida, piece, Tarkib-band and Qazal. The dominant content of the Diwan is in the expression of the kings and princes of Qajar and officials, and the facetious and invective expression of emperors and khans of the era. His poetry is eloquent and expressive. In writing poems, he follows the structure and style of the Khorasan-Iraqi period. The most important questions in this study include: Who is Moflegh Tehrani? What are the versification, characteristics, and the theme of his Diwan poetry? Further study of this work will introduce its literary and historical value. In this article, we first recognize “Moflegh Tehrani" and then introduce the versions of the Diwan and necessary descriptions and evaluation of his poetry.

    Keywords: Persian poetry, poetry of the Qajar era, Correcting Persiantexts, Mirza Mohammad Ali Donboli, Moflegh Tehrani
  • Khadijeh Khosravi*, Jalal Khaleghimotlagh, Ali Imani Pages 69-84

    It is true that everyone knows Shahnameh as an epic work and it is referred to as a heroic work, but in fact, the main mission of Ferdowsi in writing of Shahnameh is to communicate his spirituality, which is nothing but self-contemplation and the expression of the value of knowledge and wisdom, advice and advice and promotion of humanism. It is clear that Ferdowsi is the creature of the age of science and wisdom and is influenced by it. The aim of this research was to explain the place of “wisdom” and its concepts, especially in “between-parentheses” of Shahnameh; “pleonasm” is a term used in this paper as equivalent to the term “between added” that indicates the poet's ability to use this element with high frequency to add meaningful concepts to the text of Shahnameh. In this paper, there were very brief references to the question of self from various perspectives in the pre- and postIslamic religious books, and the end of the work was the proper influence of the "between-parentheses ".

    Keywords: Wisdom, Ferdowsi, Shahnameh, betweenadded, pleonasm
  • Zahra Jamshidi* Pages 85-107

    One of the main features of Hafiz's poetry is his rhetoric. He achieved this by applying various literary techniques. One of the safeguards used to enhance the rhetoric of his poems is the use of, which has so far remained hidden from scholars. Understatement is a rhetorical and literary tool that is the point of exaggeration, and the point is to make someone or something weaker, inferior or inferior to themselves or to express them. In the present study, first, based on the viewpoints of the scholars, a complete definition of the understatement is presented, then the conceptualization methods of the understatement are reduced and its aims in Hafez's poems are analyzed through the study of libraries. The research results show that Hafiz, by relying on the extent of his rhetorical and linguistic knowledge, uses words such as few or lesser, I, m fear, perhaps, maybe, better, a little, and able to create the understatement of inferiority in his own words. His poetry has also semantic and aesthetic functions, among which semantic functions can be modesty, moderation, objection with caution, respect, exhortation and admonition, and aesthetic functions to verbal proportions.

    Keywords: Rhetoric, Hafez, Aesthetics, Semantic Functions, Subtraction
  • Abdollah Valipour*, Zahra Sadat Gheybi, Roqaieh Hemmati Pages 109-129

    Bīdel Dehlavī’s poetry is one of the rarest poems of all Persian poetry. There are several factors involved in the complexity and difficulty of Bīdel’s poetry, which most of them, in turn, form his stylistic categories; one of the factors that undermines Bīdel’s poetry is “word play". Word play which is one of aesthetics interest points of Bīdel’s poetry manifest itself in this way that Bīdel looks at words from non-conventional angles to achieve a new meaning and alienation and to create unpredictable symmetries. These artistic plays in Bīdel’s poetry are used both with different types of verbs and with different types of nouns. In this paper, the authors have tried to examine “word play" as one of the stylistic features of Bīdel’s poems through content analysis. The results of the research showed that this trick is applied at the level of all kinds of verbs and nouns, and has a very high frequency among the verbs "pull, eat, go" and among the nouns "crispness, water, sleep, passion". Also, Bīdel often uses figures of speech such as ambiguity, amphibology of proportion, exterminated exception pun, poetical aetiology and so on to achieve this goal and sometimes resorts to tricks that are not considered part of the figures of speech, the most important of which are attention to the apparent meaning of the core or the central word in ironic phrases and combinations, and attention to the unconventional meaning of the word.

    Keywords: Bīdel, Indian style, critique, word play
  • Sotoodeh Emami, Ahmad Hasani Ranjbar Hormozabadi*, Ali Halabi Pages 131-144

    The literary analysis of manuscript Gharayeb-ol-Asrar by Ghyasuddin Khandmir, the grand child of Mirkhand, author of Rawzat-ol-Safa. He was one of the most famous historians and author of the end of Timurid and beginning of Safavid period. 10th century. The manuscript is about the odd tales of human begins, happenings, places and natural surroundings i.e., cities, seas, rivers, islands, mountains, springs, water wells and is about behavioral patterns of human nature, super natural creatures, jinns, birds and animals of the colorful world. Most of the descriptions and tales use actual referrals from other books or documents. According to the index of manuscripts of Islamic republic of Iran’s parliament, only 3 copies of the manuscripts exist in Iran, that are mentioned in the essay. No critical or correctional analysis of the book has ever been recovered. The style of the writing, with the exception of the beginning is refined and pure verse. Although the author has not intended to use artful techniques of writing, the verse is not so easy to understand and in some parts poetry is also used, particularly in the beginning. The book is dedicated to Moein al Saltaneh Abolnasr Sultan Badiozzaman Mirza by the author. The main objective of this research is method analysis of literary, lexical, syntactical and philosophical levels of Gharayeb-ol-Asrar.

    Keywords: Manuscript, Khandmir, Gharayeb-ol-Asrar, literary andstylistic features, Literary feature
  • Soheyla kashani, Majid Hajizade*, Dariush Kazemi Pages 145-167

    During the Mongol period, due to the special morale of the Mongols, the elimination of the Abbasid caliphate, the weakening of national tendencies, the gradual change of Iran's socio-political conditions and the spread of the historiographical movement, national epics flourished and the order of historical epics flourished. Zafarnameh by Hamdollah Mostofi is the most important historical epic available. It has over 75,000 verses and is divided into three parts (Islamic oath, oath of rulings about the history of Iran, and oath of Soltani about the history of the Mongols). Islam was written until the time of the author. In this article, written in the library method, in order to examine the extent of Mostofi's influence on Ferdowsi and to extract linguistic, literary and intellectual features, this work has been studied and analyzed in terms of stylistics. Out of a total of 75,000 bits of the work, two thousand bits (a total of six thousand bits) were examined. The results show that linguistically and literaryly, this work is an imitation of Shahnameh. Linguistically, the use of Arabic, Turkish and Mongolian words and ancient Iranian words has affected the heterogeneous and non-cohesive structure. From a syntactic point of view, the characteristics of Khorasani style and especially Shahnameh can be seen in it. From the point of view of formalism, similarity, exaggeration, irony and metaphor are seen in the order of order.

    Keywords: Stylistics, Zafarnameh, Hamdollah Mostofi, Historical Epic
  • Abbasali Hallaji*, Mohammad Taghavi, Maryam Salehinia Pages 169-191

    One of the elements which has a vital and relatively novel function in the analysis of contentand structure of literary works is motif. The recognition of this device as one of themost common expressions in art and literature is important due to its evoking and recurrent nature. The present study investigates the function and role of motif in the works of several novelists in 1320-1330. Motif has been commonly used in the literary works of this decade. These recurrent elements comprise a major part of most stories. The study introduces some prominent writers of the period; this introduction is preceded bythe description of the social and political conditions of the time. In addition, the functions of motifs are examined in some stories of this decade. The other objective of the paper is to analyzethe process of these meaningful elements, which represent writers' emotions, concerns andworldviews.

    Keywords: Motif, The usage, Functions, and stylistics - SadeghHdayat- SadeghChubak - Jalal Al-e Ahmad - BozorgAlavi
  • MohammadReza Miri* Pages 193-218

    Metaphysics has appeared in the Shahnameh, in one of the perspectives, in the form of a conflict between the forces of good (Divine) and the forces of evil (the devil). That is why in most of the stories of Shahnameh, the footprints of one of these forces are clearly visible. The demonic forces that are the subject of the present discussion in the Shahnameh are: the devil, the satan, the demon, the sorcerer, and the dragon. Most of these phenomena can be transformed by relying on the superhuman force and transforming themselves into another and generally desirable form (such as a deceitful woman) and deceiving and misleading the characters in the story. All these phenomena, with all their strength and power, will eventually be destroyed by the hero, who is not without the help of the divine and good forces, and the world will live in relative peace until the next manifestation of these forces. It is noteworthy that as we move from the beginning of the Shahnameh to the historical parts (the end of the Shahnameh), there is a relatively significant change in the type of demonic forces. , for example, In the historical section unlike the mythological and heroic sections, there is no mention of demons, devils, or the daemon, and the dragon, and sometimes the sorcerer, has become the perfect representative of the demonic forces.

    Keywords: metaphysics, Shahnameh, devil, demon, dragon, magic
  • Mojgan Matinzadeh, Zahra Riahi zamin* Pages 219-244

    The Educated poet land of Iran in the thirteenth-century AH, which coincides with the Qajar dynasty in Iran, as in previous periods, has nurtured many poets. Due to the historical proximity of this period, there are relatively many biography of the poets available to the literary people who introduce the poets of this period. One of these biographies of the poets is Mehake shoara, written by Mohammad Saleh Shamlou Khorasani. Although the poetic style of this period is called return and has defined characteristics, the Mehake shoara biography of the poets provides to the researchers with new information by describing the poetry of thirteenth-century poets. this article introduces the poets of this period and examines the characteristics of this literary period Based on the information that this biography of the poets provides to the readers.

    Keywords: Qajar period, stylistic features, Mehake shoarabiography of the poets, Mohammad Saleh Shamlou Khorasani
  • Mansour Jalili, Rahim Taher* Pages 245-266

    Love is one of the most fundamental themes of Persian mysticism and poetry, and its earthly and heavenly forms in poetry and mysticism have produced excellent themes and beautiful interpretations. In the thinking of Ruzbahan Baqli Shirazi and Salman Savaji, love also holds a high place. As one of the most influential mystics and poets of their time, Roozbehan Baqli Shirazi and Salman Savaji have a keen attention to this divine promise and have taken great interest in expressing religious concepts and mystical vocabulary. This research, carried out by library method, through a descriptive-content analysis and comparative study between Rozbehan Baqi Shirazi and Salman Savoji's sonnets, aims to study the subject of love on the basis of its division into Rozbehan's book To examine the names of these two mystics and poets. The results show that Salman Savaji's poems also show the division of love (found in Ibrahim al-Asheqin). And it is given to man in a glorious and manifest way. The infinite love, eternal and eternal motivation of creation and the supremacy of love over reason are common intellectual features on the subject of love in Abharol-Ashegin and Salman Savaj's sonnets.

    Keywords: Love Classification, Roozbehan Baghi Shirazi, Abhar alAshqin, Salman Savoji
  • Niloofar Ansari, Abdallah Hasanzade MirAli*, Esmat Esmaeili Pages 267-286

    Much of the existential style indicators of "death, suffering, fear and sin" exist in the works of Sadegh Chubak. The author tries to portray the ugliness and inequality of society in the eyes of the readers, in addition to depicting the consequences of this injustice. The main research question here is how did the most important indicators of existential style emerge in the stories of "The Stone of Patience, the Entry of the Dead and the Atma of My Dog?" Existentialist philosophy based its analysis of Raber's fate on three fundamental inferences and considered three signs of existence for it. The purpose of this article is to elucidate three existential principles (sensory, moral and faith) in Sadegh Chubak's works. The results show that Chubak's worldview is influenced by philosophers' analysis. As a social writer, Sadegh Chubak has a good understanding of society, its pains and problems. The author's stories are full of themes such as "death, suffering, fear and sin", which is one of the most important concerns of existences. In character analysis of the stories of "The Stone of Patience and My Dog Atma" we conclude that most of these characters do not rise above the solitude of moral and existential existence, and do not reach the stage of faith existence. Experiences faith.

    Keywords: : Lightness Indicators, Existence, Sadegh Chubak, ExistentialEnlightenment