فهرست مطالب

علوم سیاسی - پیاپی 33 (زمستان 1394)

مجله علوم سیاسی
پیاپی 33 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • طاهره ابراهیمی فر*، سید علی منوری صفحات 7-32

    چهار سال پس از کودتای سوم اسفند 1299، رضاشاه پهلوی روابط خارجی ایران را در جهت پیشگیری از مداخله قدرت های بزرگ تغییر داد. لازم به ذکر است که در سراسر عصر قاجار ایران در معرض نفوذ سیاسی، اقدامات نظامی و بهره برداری اقتصادی دو قدرت بزرگ روسیه تزاری (و متعاقب آن شوروی) و بریتانیا بود. رضاشاه جهت مقابله با مداخلات خارجی اصلاحاتی را در زمینه های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی به منظور بنیان گذاشتن دولت مدرن در ایران انجام داد. با این حال و علی رغم سیاست های نوسازی و توسعه مورد نظر رضاشاه، معادلات روابط خارجی ایران همچنان بر اساس رقابت های میان بریتانیا و شوروی صورت پذیرفت. به عبارت دیگر روابط خارجی ایران در دوران رضاشاه همچون عصر قاجار در جهت موازنه در مقابل بریتانیا و شوروی احیاء شد.

    کلیدواژگان: ایران، روابط خارجی، رضاشاه پهلوی، شوروی، بریتانیا
  • محمد ابوالفتحی، محمدکریم محمدی* صفحات 33-56

    انقلاب شکوهمند اسلامی تحولی ژرف در کل تاریخ ایران به شمار می آید که دستاوردهای بزرگی که قابل قیاس با دوران گذشته نیست با خود به همراه آورده است. اما در زمینه توسعه سیاسی علی رغم بهبود نسبت به دوران گذشته با وضعیت مطلوبی که شایسته نظام اسلامی است فاصله بسیار دارد. این مقاله در تلاش است با طرح این پرسش که فرهنگ سیاسی چه تاثیری در مقوله توسعه سیاسی داشته است؟ با رهیافتی فرهنگی به آسیب شناسی این مساله بپردازد. از این رو  به آزمون فرضیه ای پرداخته که فرهنگ سیاسی را به مثابه عامل عمده در عدم تحقق توسعه سیاسی به شمار آورده است. در این راستا با توجه به رهیافت های مطالعاتی مختلف، مهم ترین مولفه های فرهنگ سیاسی را استخراج نموده است و نشان داده که وضعیت فرهنگی از قبل موجود که همچنان تداوم دارد، با فرهنگ مدنی که مناسب ترین فرهنگ برای یک نظم دموکراتیک است فاصله بسیار دارد. از این رو فرهنگ سیاسی در ایران نه تنها بستر مناسبی برای توسعه سیاسی فراهم ننموده، بلکه خود به اصلی ترین مانع این مساله تبدیل شده است. بررسی نسبت میان فرهنگ سیاسی با مقولاتی همچون الگوی اقتدار، الگوی مشارکت، تجربه تحزب در ایران ونحوه تعامل با بیگانگان، به درستی موید این مدعا است. بنابراین توسعه سیاسی در ایران قبل از هر چیز دیگر مستلزم بسترسازی فرهنگی است.

    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، توسعه سیاسی، الگوی اقتدار، الگوی مشارکت، تجربه تحزب
  • محمدرضا دهشیری* صفحات 57-80

    جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی دو قدرت مهم و تاثیرگذار در منطقه خاورمیانه و خلیج فارس محسوب می شوند. این دو کشور همواره رقابتی تنش آمیز و همراه با خصومت و تعارض را با یکدیگر داشته اند تا جایی که می توان گفت رقابت و تعارض بخش جدانشدنی از مناسبات این دو کشور بوده است. داعیه رهبری مذهبی جهان تشیع و جهان تسنن، ذخایر عظیم نفتی و توان و نیروی انسانی بالا از جمله امتیازات این دو کشور است که به آنها این توانایی را داده است تا به نقش آفرینی در منطقه خاورمیانه و جهان اسلام بپردازند. از آنجا که فعالیت این دو بازیگر منطقه ای عموما در رقابت و تعارض با دیگری تصور می شود، بر پایه نظریه سازه انگاری، می توان گفت که فقدان ارزش ها، هنجارها، قواعد، هویت و انگاره های مشترک میان این دو کشور از جمله عوامل مهم در شکل نگرفتن رابطه استوار میان ایران و عربستان بوده و موجب بروز رقابت ها و تخاصمات میان این دو کشور گردیده است.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی، سازه انگاری، سیاست خارجی، تقابل و تعارض
  • سید حسن میرفخرایی* صفحات 81-99

    اتحادیه اروپا یکی از مهم ترین و منسجم ترین اتحادهای متشکل از دولت ها در ابعاد سیاسی و اقتصادی است که پس از جنگ جهانی دوم، گام های زیادی در جهت همگرایی و هماهنگی بیشتر و همچنین گسترش قلمرو خود برداشته است اگر چه این اتحادیه مفهوم و برداشت جدیدی از همکاری و همگرایی میان دولت ها را وارد ادبیات روابط بین الملل نمود. ولی به واقع برای فهم جایگاه آن در نظام جهانی باید با تامل بیشتری نگریست. دو هدف عمده در این پژوهش دنبال خواهد شد. نخست اختلاف نظرهای صورت گرفته میان اعضای اتحادیه اروپا چه تاثیری بر وضعیت فعلی این اتحادیه در نظام جهانی داشته است؛ و دوم، بررسی تداوم اختلاف نظر و تعارض دیدگاه ها میان اعضا چه اثری بر آینده راهبردی و جایگاه اتححادیه اروپا که در نظام چند قطبی برای آن متصور شده اند خواهد داشت. پاسخ موقت به پرسش فوق بدین گونه خواهد بود، وجود اختلاف و تعارض دیدگاه ها میان اعضای اتحادیه اروپا در مسایل مختلف داخلی و بین الملی، این اتحادیه را با عدم هویت کارکردی مواجه و به سبب آن نقش و جایگاه استراتژیک آن در آینده جهانی را با تردیدهایی روبرو ساخته و آن را در سطح یک قدرت اقتصادی باقی خواهد گذارد.

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، همگرایی، اختلافات اعضای اروپا، کشورهای قدرتمند اتحادیه اروپا، قدرت های بزرگ، نظام جهانی
  • اصغر منتظرالقائم، سعید قربانی*، محمدمسعود آقایی صفحات 101-119

    پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 منشا تحولات عظیمی در منطقه و جهان گردید، این رویداد تاثیرات زیادی در بیداری مسلمانان جهان و احیای باورهای دینی داشت. از جمله گروه هایی که به صورت مستقیم تحت تاثیر انقلاب اسلامی شکل گرفت، گروه های جهادی در فلسطین بود، یکی از دست آوردهای انقلاب در منطقه و جهان، صدور انقلاب اسلامی است که در آن، جمهوری اسلامی ایران در چارچوب اصل دعوت، صدور انقلاب را در دستور کار سیاست خارجی خود قرار داده است و حتی صدور انقلاب به عنوان یک اصل و هدف در سیاست خارجی درآمده است بعد از پیروزی انقلاب اسلامی الگوهای مختلفی بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران حاکم شد که دیدگاه های متفاوتی در خصوص صدور انقلاب داشتند، و با توجه به الگوهای صدور انقلاب، میزان و نوع حمایت از نهضت های اسلامی متفاوت بود، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی الگوهای مختلفی بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران حاکم شد که دیدگاه های متفاوتی در خصوص صدور انقلاب داشتند، و با توجه به الگوهای صدور انقلاب، میزان و نوع حمایت از نهضت های اسلامی متفاوت بود، گروه ‎های جهادی فلسطین نیز یکی از این گروه های اسلامی است که در گفتمان های مختلف جمهوری اسلامی تحت تاثیر انقلاب اسلامی قرار گرفته است. در این مقاله نویسندگان در صدد هستند با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی روند صدور انقلاب اسلامی ایران در گفتمان های مردم سالار دینی  و عدالت محور را مورد بررسی قرار داده و میزان و نوع تاثیرپذیری گروه های اسلامی در این گفتمان ها را مورد تجزیه وتحلیل قرار دهد.

    کلیدواژگان: صدور انقلاب، انقلاب اسلامی، گفتمان، فلسطین، گروه های جهادی
  • مهناز گودرزی*، حمید درخشنده صفحات 121-144

    فهم روندهای توسعه در کشورهایی که توفیق دستیابی به این مهم را داشته اند، ارزش های نظری و کاربردی فراوانی برای سیاست گذاران و نخبگان جوامع در حال توسعه دارد. در میان کشورهای کامیاب در تحقق توسعه، بی تردید کشور چین دارای تجربه ای گرانبها و به گمان بسیاری از صاحب نظران، دارای تجربه اعجاب آوری در مسیر دستیابی به توسعه بوده است. اولین و مهم ترین عامل موفقیت این کشور، وجود دولتی توسعه خواه است. این دولت از طریق نخبگان توسعه گرا، نظام اداری کارآمد و ناسیونالیسم ملی گرای خود، توانست سیاست های عقلانی و مناسبی را طراحی و اجرا کند؛ سیاست هایی که با هدف توسعه کشور و صنعتی شدن طراحی شده بودند. موفقیت این کشور، حاصل تلاش دولتی توسعه خواه و نظام اداری طرفدار توسعه بود. این مقاله بر آنست تا با بررسی دولت توسعه گرای چین که اهداف توسعه ای آن به طور سیاسی جهت گیری شده اند؛ نشان دهد که کارکرد، نیرو محرکه و آهنگ استراتژی رشد و توسعه این کشور، از خلال ساختارهای دولتی قابل پیگیری است.

    کلیدواژگان: توسعه، دولت های توسعه گرا، دولت چین، نخبگان توسعه گرا، نظام اداری کارآمد، ناسیونالیسم ملی گرا
  • افشین اشکور کیایی* صفحات 145-173

    با توجه به اشکال متنوع پژوهش های اجتماعی و گوناگونی روندها و رویکردهای مختلف آن ها در طول پژوهش، برای فهم بهتر هر کدام شان، معمولا آن ها را در چهار جنبه هستی شناسی، معرفت شناسی، روش شناسی و روش بررسی می کنند. در این مقاله هم سعی شده است با وجود رویکردهای مختلف بررسی فرهنگ سیاسی، دو رویکرد انسان شناسی (با روندی کیفی) و مطالعات نوسازی (با روندی کمی) را از لحاظ این چهار جنبه معرفی و مقایسه کنیم تا به عمق تفاوت این دو رویکرد در بررسی فرهنگ سیاسی پی برده شود. پرسش های اصلی مقاله این است که چگونه چهار جنبه هستی شناسانه، معرفت شناسانه، روش شناسانه و روشی در یک کار پژوهشی تاثیرگذار است؟ و این چهار جنبه در بررسی فرهنگ سیاسی چگونه تاثیرگذار است؟ فرض اصلی مقاله این است که هر نوع نگرش پژوهشگر نسبت به ماهیت پدیده های اجتماعی (هستی شناسی)، بر نوع شناخت (معرفت شناسی) پژوهشگر تاثیرگذار است و در ادامه این دو جنبه بر نوع روش شناسی های مورد مطالعه اثر می گذارد و در آخر اینکه پژوهشگر در پیوند با آن سه جنبه دست به انتخاب نوع گردآوری داده ها (روش) می زند. هدف این نوشتار معرفی دو نوع همساز کردن و در کانال خاص قرار دادن این چهار جنبه در مطالعه فرهنگ سیاسی است.

    کلیدواژگان: هستی شناسی، معرفت شناسی، روش شناسی، روش، پژوهش های کمی و کیفی
|
  • Tahereh Ebrahimi Far *, Seyed Ali Monavari Pages 7-32

    Four years after the 1921 coup, Reza Shah initiated many changes in Iran's foreign relations to prevent great powers intervention. It should be noted that during the Qajar era, Iran was under the political influence, military actions and economic exploitation of Britain and Russia (replaced by Soviet Union). In his campaign against foreign interventions, Reza Shah introduced many social, economic, and political reforms during his reign, ultimately laying the foundation of the modern Iranian state. In spite of modernization and development policies undertaken by Reza Shah, equations of Iran’s foreign relations were mounted on the competitive basis between Britain and Soviet. In other words, as the Qajar era, Iran’ foreign relations during Reza Shah, was restored to counterbalance British and Soviet influence.

    Keywords: Iran, foreign relations, Reza Shah, Soviet Union, Britain
  • Mohammad Abolfathi, Mohammad Karim Mohammadi * Pages 33-56

    The glourios Islamic revolution in Iran is a great change throughout the history of Iran and it has brought with itself enormous achievements which are not comparable with the past era. Although there are some improvements regarding political development in comparation with the past era, but these improvement are far from the ideal situation of an Islamic system. Influence of political culture on political development?A culture approach is used to answer this question .Thus a hypothesis has been tested which counts political culture as the major factor in prevention of realization of political development. For this purpose and regarding different study approaches, the most improvement elements of political culture are extracted. Based on these elements it is shown that the former cultural situation continues to its existence and this culture has a wide gap with civil culture which is the best culture for a democratic system. Therefore political culture of Iran has not provided a ground for political development and is a major obstacle in this regard. A comprtion between political culture and authority pattern, participation pattern, party formation and interaction with foreigners proves this argument. Therefore development in Iran needs cultural preparation.

    Keywords: Political Culture, political development, Authority Pattern, Participation pattern, Experience of Party Formation
  • Mohammad Reza Dehshiri * Pages 57-80

    Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia as two regional and influential powers in the Middle East and Persian Gulf region have always had a tensional and confrontational rivalry towards each other, to the point that we can say that the competition and the divergence constitute a part of their bilateral relations. The ambition of both countries for the leadership of chia world or Sunni world, the huge oil resources and the considerable human sources are considered as their assets which have given them the potentiality to play an active role in the Middle East as well as in the Muslim World. As the activities of these two actors is considered generally as conflictual and computational, we can say that based on the constructivist theory, the absence of common values, norms, rules, identity and perceptions represent the main factors of their rivalry and the non-establishment of a solid relationship between two countries.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Saudi Arabia, Foreign policy, Confrontational, Tensional
  • Seyed Hassan Mir Fakhraie * Pages 81-99

    European Union (EU) is one of the most important and coherent state-based  unions in both political and economic dimensions, that has taken great strides in further convergence and coordination and also in expanding its sphere of influence; Although it brought in a new concept of collaboration and  convergence, between states, to the literature of international relations.  For understanding its position in the global system, more attention is needed actually. In this paper two main objectives shall be followed. First, what has been the impact of disagreements among members of the European Union, on its current position in the world system? And second is studying what would be the impacts of continuation of disagreements and opposing views among the members of European Union on its position, which has been imagined in a multipolar system, and also on its strategic future? A temporary response to above questions would be: The disagreements and opposing views among the members of European Union in different internal and international issues, has faced EU to a lack of functional identity, and so, its strategic role and position in the future world is in doubt and it will just remain as an economical power.

    Keywords: European Union, convergence, EU member States disagreements, EU powerful member States, Great Powers, Global System
  • Asghar Montazerolgaem, Saeed Ghorbani *, Mohammad Maosud Aghaei Pages 101-119

    The Islamic Revolution of Iran in 1357 was a source of great developments in the region and the world; this event had a significant impact on the awakening of the Muslim world and the revival of religious beliefs. Among the groups that were formed directly influenced by the Islamic Revolution, jihad in Palestine, One of the gains of the revolution in the region and the world, exporting the Islamic Revolution in which, Islamic Republic of Iran within the framework of the invitation, revolution put on the agenda of foreign policy And even revolution as a principle and objective in foreign policy accordingly after victory Different patterns on the foreign policy of the Islamic Republic of Iran's Islamic Revolution, which views Relating to the export of revolution, and revolution according to the patterns, rate and type Supporting Islamic movements were different, after the Islamic Revolution in different patterns on Iran's foreign policy was dominated by different views about the revolution Respectively, and with respect to the revolution patterns, the amount and type of support from various Islamic movements The Palestinian jihadi groups is one of the Islamic groups in different discourse The Islamic Republic has been influenced by the Islamic Revolution. In this paper, the authors sought are using descriptive and analytical methods in the process of issuing the Islamic Revolution discourse Religious democracy and justice examined and the amount and type of affected groups Islamic discourse is analyzed.

    Keywords: Revolution, the Islamic Revolution Discourse, the Palestinian Jihadi Groups
  • Mahnaz Godarzi *, Hamid Derakhshande Pages 121-144

    Understanding development trends in countries that have succeeded in achieving this important Theoretical and Applied great value for policy makers and elites in developing countries. Among the successful countries in achieving development, no doubt China has been a success on the road to development. The first and most important factor in the success of the country, there is a developmental state. The government, through the elite development-oriented, efficient bureaucracy and its nationalist nationalism, was able to design and implement appropriate policies and rational, Policies that were designed with the purpose of development and industrialization. The success of the pro-development efforts developmental state and administrative system. The aim of this paper is to examine the developmental state of China's development goals that are politically oriented Showed that the function of the driving force behind the development of this country songs and strategies pursued within state structures.

    Keywords: development, Developmental States, The Development of China-Leaning Elites Development-Oriented, Efficient Administrative System, Nationalism Nationalist
  • Afshin Ashkevar Kiyaie * Pages 145-173

    There are various forms of social research with different approaches that distinguish them using the four aspects of ontology, epistemology, methodology and method. In examining the political culture, this article have tried anthropology (with quality process) and modernization studies (with quantity process) approaches are presented and compared with those four aspects to be aware of the depth difference between the two approaches in study of political culture.The main questions of article are how affecting four aspects: ontological, epistemological, methodological and methods in a research? How affecting those four aspects in examining of political culture? The main hypothesis is that any researcher attitude towards the nature of social phenomena (ontology) affecting the kind of knowledge (epistemology) researcher and then the two aspects affect the kinds of methodologies and finally, in relation to the three aspects, the researcher selects the type of collected data (method). The purpose of this article introduces the two types accommodating and puting on a special channel in these four aspects in the study of political culture.

    Keywords: Ontology, Epistemology, Methodology, Methods, Quantitative, Qualitative Research