فهرست مطالب

علمی شیلات ایران - سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 120، مهر و آبان 1399)

مجله علمی شیلات ایران
سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 120، مهر و آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/20
  • تعداد عناوین: 18
|
  • مریم قیاسی*، محمد بینایی، ابولفضل سپهداری، سید محمد جلیل ذریه زهرا، رضا صفری، شاپور کاکولکی، مهتاب یارمحمدی، محدث قاسمی، محمد جواد تقوی صفحات 1-10

    در این بررسی تلاش شده است با ارزیابی برخی از شاخص های خونی، سرمی و ایمنی به مبنایی جهت تعیین سلامت مولدین نسل پایه SPF در مرکز نگهداری آنها دست یافت. به این منظور طی سه مرحله نمونه برداری قبل، همزمان و بعد از تکثیر از ماهیان مولد نگهداری شده در مرکز SPF واقع در مرکز تحقیقات ماهیان سردآبی تنکابن و دو مزرعه منتخب (S و F) از تامین کنندگان مولد برای این مرکز، نمونه برداری شد. لازم به ذکر است که نمونه برداری در مرکز SPF و مزارع منتخب از ماهیان متعلق به گله های مشترک انجام شد. در هر مرحله پس از بیهوشی و خونگیری از ماهیان میزان هماتوکریت، هموگلوبین، پروتئین تام، آلبومین، آنزمهای آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST)، کراتین فسفوکیناز (CPK)، آلکالین فسفاتاز (ALP)، IgM تام سرم و لیزوزیم اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که قبل از فصل تکثیر میزان هموگلوبین، ALT و IgM در بین ماهیان سه مرکز تفاوت معنی داری نداشت ولی میزان لیزوزیم ماهیان مرکز SPF بطور معنی داری از ماهیان مزرعه S و از نظر عددی از مزرعه F بیشتر بود. نتایج فصل تکثیر نشان داد میزان هماتوکریت، هموگلوبین، پروتئین تام سرم، آلبومین، IgM تام سرم، AST، ALT و میزان لیزوزیم در بین ماهیان سه مرکز فاقد تفاوت معنی داری بود. در حالیکه میزان ALP ماهیان مرکز SPF در مقایسه با مزرعه F تفاوت معنی دار داشت. پس از فصل تکثیر میزان هماتوکریت و وزن ماهیان گروه SPF بطور معنی داری بیشتر از ماهیان دو مزرعه دیگر بود و هموگلوبین، IgM و لیزوزیم بعضا بطور معنی دار و یا از نظر عددی از ماهیان دو مزرعه دیگر بیشتر بود. براساس نتایج حاصل از این بررسی به نظر میرسد استفاده از شاخص های خون و سرم می تواند به عنوان ابزاری جهت ارزیابی شرایط سلامت و نیز کیفیت شرایط نگهداری، مدیریت تغذیه، پرورش و بهداشت مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آلبومین، شاخص سلامت، هماتوکریت، قزل آلای رنگین کمان، عوامل بیماریزای خاص
  • سهیل ریحانی پول، علیرضا عالیشاهی*، افشین عادلی صفحات 11-22

    افزایش سرانه مصرف میگو در کشور، نیازمند بررسی رفتار مصرف کنندگان است تا از این طریق محصولی مطابق علایق جامعه مصرف تولید و موانع مصرف رفع گردد. از آنجایی که رفتار مصرف کنندگان یک نوع ماده غذایی (میگو) ممکن است در مناطق مختلف متفاوت باشد، ارزیابی این تفاوت به ارایه راهکارهایی مرتبط با افزایش سرانه کمک می کند. هدف از مطالعه حاضر بررسی و مقایسه رفتار مصرف کنندگان میگو در نواحی سه گانه جغرافیایی کشور یعنی نواحی ساحلی، مرکزی و کوهستانی است. ابزار جمع آوری اطلاعات این تحقیق، پرسش نامه (تکمیل شده در نیمه دوم سال 97) و روش تجزیه و تحلیل آماری، مدل سازی معادلات ساختاری (لیزرل) بود. یافته ها نشان داد در نواحی ساحلی بر خلاف نواحی مرکزی و کوهستانی، راحتی طبخ میگو و بسته بندی بر نگرش افراد و همچنین فاکتور دسترسی بر سازه کنترل رفتار اثر معنی داری ندارد. در ادامه مشخص شد در نواحی مرکزی و کوهستانی بر خلاف نواحی ساحلی، زمان و مکان مصرف بر سازه کنترل رفتار موثر نیست. مطابق نتایج در نواحی ساحلی و کوهستانی مهم ترین متغیر موثر بر نگرش افراد، کیفیت میگو بود اما در نواحی مرکزی متغیر بسته بندی جایگزین کیفیت شد. در مناطق ساحلی و مرکزی اثر قیمت بر کنترل رفتار نسبت به سایر فاکتورها برجسته تر بود اما در نواحی کوهستانی، دسترسی موثرترین عامل بر سازه کنترل رفتار ثبت شد. طبق یافته ها، در هر سه منطقه فاکتورهای نوع عرضه و فراوری و همچنین درآمد خانوار به صورت مثبت و معنی داری بترتیب بر سازه های نگرش و کنترل رفتار موثر بودند. بنابراین با توجه به تفاوت در رفتار مصرف کنندگان میگو در نواحی سه گانه، دست اندرکاران صنعت تولید و عرضه میگو به منظور ارتقاء سرانه مصرف، باید سیاست هایی راهبردی متناسب با بازارهای هدف هر ناحیه اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: میگو، رفتار مصرف کنندگان، کیفیت، بسته بندی، قیمت
  • سید حسام کاظمی، سید یوسف پیغمبری*، پرویز زارع، سعید گرگین صفحات 23-33

    تون زردباله (Thunnus albacares) از گونه های تجاری و مهم سطح زی است که به دلیل اهمیت اکولوژیک و پراکنش وسیع آن در جهان شناخته شده است. هدف از این مطالعه بررسی شاخص فراوانی نسبی تون زرد باله در مدت ده سال صید (95-1386) و بررسی تاثیر سال، ماه، تناژ شناور و ارتفاع طاقه های تور گوشگیر بر صید به ازاء واحد تلاش صیادی CPUE این گونه در صید گوشگیر شناورهای سنتی از آبهای ساحلی دریای عمان می باشد که با مدل خطی عمومی (GLM) استاندارد شدند. غالبا در ارزیابی ذخایر هنگامی که پارامترهای جمعیتی را در مورد یک جمعیت محاسبه می کنند، از صید به ازاء واحد تلاش استاندارد شده که به عنوان شاخص فراوانی نسبی سالانه جمعیت در نظر گرفته می شود، به عنوان یک ورودی مهم استفاده می شود. نتایج این مطالعه نشان داد تمام متغیرهای مورد استفاده در مدل خطی عمومی به طور معنی داری بر CPUE اثرگذار بوده بطوریکه با افزایش هر یک تن تناژ شناور صیادی و هر یک متر ارتفاع تور، مقدار CPUE تون زردباله بترتیب 007/0 و 0016/0 کیلوگرم افزایش یافته است. شاخص فراوانی نسبی تون زردباله در سال 1390 کمترین مقدار خود را داشت، این شاخص تا سال 1392 تغییرات چشمگیری نداشت اما پس از آن افزایش یافت تا به بالاترین مقدار خود در سال 1395 رسید که نشان می دهد با افزایش تلاش صیادی ظرفیت افزایش صید وجود دارد. صید به ازاء واحد تلاش استانداردشده تون زردباله یک گرایش شدید فصلی نشان داد بطوریکه میزان صید در فصل سرد سال بیشتر بود. بررسی شاخص فراوانی نسبی ماهانه نشان داد که بیشترین نرخ صید تون زردباله در ماه های بهمن و اسفند انجام شده است.

    کلیدواژگان: صید گوشگیر، تون زردباله، CPUE استاندارد شده، مدل خطی عمومی
  • رحیمه رحمتی*، ابوالقاسم اسماعیلی فریدونی، مژگان روشن طبری، مسطوره دوستدار صفحات 35-46

    در این تحقیق اثرات جیره های متنوع جلبکی و غیرجلبکی بر میزان تراکم و سرعت رشد جمعیت سیکلوپویید کوپه پود Acanthocyclops trajani بررسی شد. بدین منظور، کوپه پود در تانکهای 120 لیتری با تغذیه از جیره های مختلف (5 تیمار، هر کدام در سه تکرار) شامل ترکیب زنده میکروجلبک های Scenedesmus obliquus و Spirulina maxima (LSS)، مخلوط خشک شده میکروجلبک های مذکور (DSS) (با نسبت 1:1)، ماکروجلبک خشک شده Gracilaria corticata (DG)، ترکیب خشک شده سبزیجات (اسفناج، جعفری و گشنیز) (DV) و کود مایع اسلاری (S) به کشت انبوه رسید و تراکم جمعیت (ناپلیوس، کوپه پودید و بالغ) با نمونه برداری جمعیت (هر 3 روز طی یک ماه) بررسی شد. نتایج نشان داد که بالاترین میانگین تراکم جمعیت (298±1445 عدد در لیتر)، بالاترین رشد جمعیت (145/0 در روز) و کوتاه ترین زمان دو برابر شدن جمعیت (76/4 روز) در جیره مخلوط خشک شده میکروجلبک ها حاصل شد که با غالب جیره ها تفاوت معناداری (p<0/05) داشت. بر اساس نتایج، پتانسیل استفاده از میکروجلبک های خشک شده جهت بهبود تراکم کشت در زمان کمبود یا نزول کشت میکروجلبک های زنده وجود دارد.

    کلیدواژگان: کوپه پود، Acanthocyclops trajani، میکروجلبک خشک
  • سید جلیل ذریه زهرا، مهتاب یارمحمدی*، سید داود حسینی، محمد پورکاظمی، رضوان الله کاظمی، ابوالفضل سپهداری، محدث قاسمی، شاپور کاکولکی، محمدرضا مهرابی، علیرضا شناور ماسوله، مریم قیاسی صفحات 47-59

    هدف از اجرای این پژوهش، شناسایی عوامل مختلف بیماری‏زا ویروسی ماهی قزل‏آلای رنگین کمان با استفاده از روش Real-Time PCR به منظور تشخیص سریع و دقیق بیماری‏های ویروسی شایع شامل بیماری نکروز عفونی بافت خونساز (IHN)، بیماری سپتی‏سمی هموراژیک ویروسی (VHS) و بیماری نکروز عفونی پانکراتیک (IPN) در جمعیت مولدین نسل پایه نگهداری شده در طرح کلان ملی تولید ماهیان عاری از بیماری‏های خاص (SPF) بوده است. بدین منظور از مولدین مزارع منتخب مورد تایید سازمان دامپزشکی کشور در استان های مازندران، کهگیلویه و بویراحمد و آذربایجان غربی نمونه برداری شد. نمونه برداری از ماهیان در رده های سنی متفاوت و از اندام های مختلف صورت پذیرفت و نمونه ها بلافاصله در ازت مایع منجمد شدند. استخراج RNA و آزمایشات Real-Time PCR با استفاده از پرایمرهای مربوط به ویروس های مورد نظر انجام شد. نتایج حاصل از آزمایش ماهیان سالم و مشکوک به بیماری‏های ویروسی به روش Real-Time PCR، وجود ویروس‏های بیماری‏زای VHS و IHN را در تعدادی از مزارع منتخب نشان داد در حالیکه ویروس بیماری‏زای IPN در نمونه ها شناسایی نشد. بر اساس نتایج حاصل از این بررسی بنظر می رسد که روش Real-Time PCR می تواند به عنوان روش تشخیصی سریع در آزمایش‏های غربال‏گری بیماری‏های ویروسی قزل‏آلای رنگین کمان و نیز روش مکمل تشخیص ویروس‏های بیماری‏زا در ادامه آزمایش‏های متداول کشت بافت مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، بیماری های ویروسی، Real-Time PCR، IPN، IHN، VHS
  • پریا اکبری*، محسن علی، امین غلامحسینی، زهرا امینی خویی صفحات 61-71

    این مطالعه به بررسی عملکرد رشد و ترکیب اسیدهای چرب میگوی پاسفید غربی (Litopenaeus vannamei) تغذیه شده با سطوح مختلف عصاره جلبک دونالیلا (Dunaliella salina) پرداخته است. پست لارو میگوها با متوسط وزن 01/0±86/0 گرم با 3 نوع رژیم غذایی حاوی 5/0، 1و 5/1 گرم عصاره جلبک دونالیلا بر کیلوگرم غذا و رژیم غذایی شاهد (فاقد عصاره) به مدت 60 روز تغذیه شدند (مجموعا 4 تیمار و هر تیمار 3 تکرار). بهترین درصد وزن بدست آمده (35/21 ±38/141 درصد)، ضریب رشد ویژه (55/0 ±69/1 درصد) و میزان کارایی پروتئین (42/0 ±79/2 درصد) در میگوهای تغذیه شده با 1 گرم عصاره جلبک دونالیلا بر کیلوگرم غذا مشاهده شد. در رژیم های حاوی 5/0 و 1 گرم عصاره جلبک دونالیلا بر کیلوگرم غذا میزان اسیدهای چرب چند زنجیره غیر اشباع به صورت معنی داری افزایش یافت (05/0>p). میزان آراشیدونیک اسید (6- n4: 20)، لینولییک اسید (6- n2: 18) و دیکوزا هگزانوییک اسید (3- n6: 22) در میگوهای دریافت کننده 5/0 و 1 گرم عصاره جلبک دونالیلا بر کیلوگرم غذا به طور معنی دار بیشتر از تیمار شاهد بود (05/0>p). از اینرو، استفاده از عصاره جلبک دونالیلا در سطح 1 گرم بر کیلوگرم غذا برای بهبود عملکرد رشد و ترکیب اسیدهای چرب بدن در میگوی پاسفید غربی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: عملکرد رشد، جلبک دونالیلا، ترکیب اسیدهای چرب، میگوی پاسفید غربی
  • یاسمن فهیم دژبان*، مونا معراجی صفحات 73-83

    در این تحقیق اثر ضد اکسیداسیونی عصاره های آویشن، موسیر و زردچوبه (5/1درصد حجمی- حجمی) بر ماندگاری فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان Oncorhynchus mykiss طی مدت نگهداری در دمای یخچال در یک دوره بیست روزه بررسی و مقایسه گردید. شاخص پراکساید، شاخص تیوباربیتوریک اسید، ترکیبات ازته فرار و اسیدهای چرب آزاد به همراه pH در نمونه های فیله اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که عصاره آویشن به طور معنی داری اکسیداسیون فیله را به تعویق انداخت (p<0.05). همچنین فیله تیمار شده با عصاره آویشن نسبت به نمونه شاهد و سایر تیمارها، تا انتهای دوره نگهداری جهت مصرف از کیفیت لازم برخوردار بود. نتایج حاصل نشان داد افزودن عصاره آویشن بعلت دارا بودن خاصیت ضد اکسیداسیونی، سبب افزایش مدت ماندگاری نمونه های تیمار شده با این عصاره می گردد.

    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، آویشن، موسیر، زردچوبه، ماندگاری
  • علی حقی وایقان*، بهروز آتشبار کنگرلوءی، فرهاد کی مرام صفحات 85-96

    بکارگیری مدیریت های کلان جهت برنامه ریزی برای بهره برداری از ذخایر منابع دریایی مستلزم شناخت متغیرهای تاثیرگذار بر گونه های اقتصادی است. هوور معمولی (Thunnus tonggol) از جمله مهم ترین گونه های در حال برداشت آبزیان در آبهای جنوبی کشور می باشد. مطالعه حاضر به تعیین رابطه عوامل تاثیرگذار بر میزان صید و پراکنش  هوور معمولی صید شده بوسیله پرساینرهای ایرانی در آبهای جنوبی کشور با بکارگیری مدل جمعی تعمیم یافته (GAM) و متغیرهای حاصل از تصاویر ماهواره ای پرداخته است. نتایج بیانگر تاثیر متغیرهای زمانی (ماه صیادی) و مکانی (عرض جغرافیایی) به همراه متغیرهای شوری سطحی آب دریا (SSS)، عمق لایه مخلوط شونده (MLD) و دمای سطحی آب (SST) می باشد. میزان توضیح انحراف در مدل کلی برابر با 3/62 و میزان ضریب تعیین تعدیل شده برابر با 595/0 محاسبه شد. بیشترین مطلوبیت زیستگاهی حاصل از مدل حداکثر آنتروپی با بکارگیری متغیرهای اصلی تعیین شده توسط مدل جمعی تعمیم یافته در عرض های 26-24 درجه شمالی واقع در آبهای جنوبی ایران در آبهای دریای عمان (منطقه چابهار) مشاهده گردید. این تحقیق با تعیین فاکتورهای تاثیرگذار و مناطق با مطلوبیت زیستگاهی بالاتر به صورت لحظه ای می تواند در امر افزایش کارایی صید و برنامه ریزی جهت اجرای مدیریت اکوسیستم محور شیلاتی در آبهای مورد بهره برداری از ذخایر مشترک به مدیران شیلاتی کمک نماید.

    کلیدواژگان: تون هوور معمولی، منابع دریایی، مدل سازی زیستگاه، مدیریت اکوسیستم محور شیلاتی
  • مجید خانزاده، آریا وزیرزاده*، احمد فرهادی صفحات 97-108

    تقویت کننده های سیستم ایمنی و رشد با منشا جلبکی جایگزین مناسبی برای آنتی بیوتیک ها و مواد شیمیایی در آبزی پروری هستند. در این تحقیق اثر عصاره و فوکویدان استخراج شده از جلبک سارگاسوم بر رشد و ایمنی 315 قطعه تیلاپیای نیل با میانگین وزن 5± 25 گرم به مدت 60 روز در 7 گروه و 3 تکرار مورد بررسی قرار گرفت. تیمارها شامل فوکویدان و عصاره در سطوح 5/0%، 1%، 2% و گروه فاقد  فوکویدان و عصاره جلبکی به عنوان شاهد بودند. برای بررسی فراسنجه های رشد و ایمنی، نمونه برداری طی روزهای سی ام و شصت ام انجام شد. نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان داد،  فوکوییدان و عصاره حاصل از جلبک سارگاسوم طی شصت روز غذادهی تاثیر معناداری بر میزان وزن بدست آمده، نرخ رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی نداشت (05/0≤p). میزان لیزوزیم نیز در هر دو نمونه برداری بین گروه های مختلف تفاوت معناداری نداشت (05/0≤p). همچنین در میزان پروتئین کل، آلبومین، گلوبولین، کلسترول و تری گلیسیرید سرم، آلکالین فسفاتاز، آلانین آمینو ترانسفراز و آسپارات آمینوترانسفراز طی 2 دوره نمونه برداری بین گروه های مختلف تفاوت معناداری مشاهده نشد (05/0≤p). نتایج فراسنجه های پاداکسندگی از قبیل آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز، پر اکسیداز و کاتالاز تفاوت معناداری را در گروه های مختلف آزمایش طی روزهای سی ام و شصت ام نمونه برداری نشان ندادند (05/0≤p). بنابراین، با توجه به نتایج این مطالعه و عدم تاثیرگذاری عصاره و اسانس فوکویدان بر رشد و شاخص های ایمنی تیلاپیای نیل، پیشنهاد می شود محدوده وسیع تری از غلظت عصاره و فوکوییدان در مطالعات آینده در این گونه بررسی شود.

    کلیدواژگان: Sargassum sp.، پلی ساکارید فوکویدان، عصاره، Oreochromis niloticus، پاسخ ایمنی، فراسنجه های رشد
  • احسان کامرانی، غلامرضا بام*، فرهاد کیمرام، شهلا جمیلی، محمدرضا فاطمی صفحات 109-119

    ماهی گیش خال سفید یکی ازگونه های خانواده گیش ماهیان درآبهای خلیج فارس ودریای عمان است که کمتر  خصوصیات زیستی و پویایی جمعیت این گونه مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی تولید مثل ماهی گیش خال سفید (Carangoides malabaricus) در آبهای استان هرمزگان از آذر ماه 1395 لغایت آبان سال 1396 انجام شد. نمونه ها ماهانه با استفاده از تور ترال صید و جمع آوری گردیدند. زیست سنجی کامل گیش ماهیان از قبیل طول (کل و چنگالی) و وزن انجام شد. در این تحقیق، کل نمونه های مورد بررسی 438 عدد بود که از این تعداد 258 عدد ماده و 150 عدد نر و 30 عدد نابالغ بودند. حداقل و حداکثر و میانگین طول چنگالی ماهی در طی ماه های مختلف به ترتیب 14،34 و 33/3±44/26 سانتی متر بوده است.. طول چنگالی بلوغ (LM50) برای ماهی گیش خال سفید ماده 180 میلی متر بدست آمد. . نسبت جنسی ماده به نر برای ماهی گیش خال سفید برابر با  72/1 به 1 بودکه اختلاف معنی دار را نشان داد (05/0p<). بیشینه میانگین  هماوری مطلق 8127±185432  تخمک و بیشینه میانگین هماوری نسبی 23±570 تخمک در هر گرم جنس ماده در فروردین ماه بدست آمد. کمینه میانگین هماوری مطلق 14197±66542 تخمک در شهریورماه  و کمینه میانگین هماوری نسبی 14±130 تخمک به ازاء هر گرم وزن بدن در خرداد ماه محاسبه شد. بیشترین میانگین شاخص گنادی برای دوجنس ماده و نر در اسفند ماه به ترتیب 8/1 و  86/0محاسبه شد که می تواند بیانگر شروع تخمریزی از فروردین ماه باشد.

    کلیدواژگان: Carangoides malabaricus، تخم ریزی، طول بلوغ، هم آوری، نسبت جنسی، خلیج فارس، دریای عمان
  • مجید راستا، مسعود ستاری*، مجتبی شکرالله زاده طالشی، جاوید ایمان پور نمین صفحات 121-133

    وقوع و فراوانی میکروپلاستیک ها (MPs) در رسوبات تالاب انزلی برای اولین بار در این مطالعه بررسی شد. نمونه برداری از رسوبات با استفاده از گرب ون وین در بهار 1397 انجام شد. میکروپلاستیک ها بعد از جداسازی از طریق محلول NaCl اشباع شده، با یک استریومیکروسکوپ شمارش شده و تجزیه و تحلیل شدند. تعداد میکروپلاستیک ها در محدوده 282-14 قطعه در 100 گرم از رسوب خشک (2820-140 قطعه در یک کیلوگرم رسوب خشک) بود. ایستگاه 10 با تعداد 14/171±282 قطعه میکروپلاستیک در 100 گرم رسوب خشک و ایستگاه 9 با تعداد 3±14 قطعه میکروپلاستیک در 100 گرم رسوب خشک بترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان آلودگی بودند. اندازه تمامی میکروپلاستیک ها در محدوده 5-3/0 میلی متر بود. میکروپلاستیک ها در اندازه 2-1 میلی متر با  3/37 % دارای بیشترین فروانی بودند. شکل غالب میکروپلاستیک ها، رشته ای بود. قطعات تکه پاره و غشایی نیز در نمونه ها یافت شد. رنگ های قرمز، سیاه و آبی بترتیب با 1/34 % و 8/30 %  و 4/26 % دارای بیشترین فراوانی رنگ در بین نمونه ها بودند. در مجموع، 5 پلیمر پلی استایرن (PS)، پلی پروپیلن (PP)، پلی استر (PES)، پلی اتیلن (PE) و پلی اکریلونیتریل (PAN) شناسایی شد. این تحقیق به عنوان اولین مطالعه، داده های اصلی مربوط به حضور میکروپلاستیک ها را در تالاب انزلی نشان می دهد که دسترسی زیستی آنها را برای موجودات آبزی به عنوان غذا و سپس انتقال احتمالی آنها را به انسان تعیین می کند. نتایج بدست آمده اطلاعات مفیدی را برای تحقیقات بیشتر ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: میکروپلاستیک، تالاب انزلی، آلودگی، پلیمر
  • مجید حبیب نیا، سمیه بهرام* صفحات 135-145

    این تحقیق به منظور بررسی اثرات کود ورمی کمپوست و سایر کودهای آلی بر فراوانی پلانکتون، شاخص های رشد و بازماندگی بچه ماهی نورس ماهی سفید دریای خزر (Rutilis kutum) انجام شد برای این منظور بچه ماهیان نورس با وزن اولیه 01/0 ± 15/0 گرم (میانگین ± انحراف معیار) از مرکز بازسازی و حفاظت ذخایر ژنتیکی آبزیان شهید رجایی واقع در شهرستان ساری تهیه شده و به مزرعه پرورش ماهی منتقل گردید و بعد از گذراندن دو هفته دوره سازگاری با شرایط آزمایش در 7 تیمار آزمایشی تقسیم شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: تیمار شاهد (C): بدون کود پایه، تیمار1: (T1) ورمی کمپوست 10 تن در هکتار (kg/m3 1)، تیمار2 (T2): ورمی کمپوست 15 تن در هکتار (kg/m3 5/1)، تیمار (T3)3: کمپوست 10 تن در هکتار  (kg/m3 1)، تیمار (T4)4: کمپوست 15 تن در هکتار  (kg/m3 5/1)، تیمار  (T5)5: کود گاوی 10 تن در هکتار  (kg/m3 1)، تیمار6 (T6): کود مرغی 5 تن در هکتار  (kg/m3 5/0) می باشد. بچه ماهیان نورس ماهی سفید دریای خزر به مدت 60 روز در تانک های فایبرگلاس پرورش داده شدند. در پایان آزمایش، نتایج نشان داد که استفاده از انواع کودهای آلی بر شاخص های رشد اثر معنی دار داشت بطوریکه بهترین عملکرد رشد و بازماندگی در تیمار اول و تیمار ششم مشاهده شد. جمعیت پلانکتونی تحت تاثیر مقدار و انواع کودهای آلی قرار گرفت بطوریکه بیشترین جمعیت پلانکتونی گیاهی و جانوری در تیمارهای اول و ششم دیده شد. در نتیجه با توجه به نتایج بدست آمده در تحقیق حاضر می توان بیان داشت که کود ورمی کمپوست به میزان 10 تن در هکتار در پرورش بچه ماهیان نورس ماهی سفید با تاثیر مثبت بر پارامترهای رشد و جمعیت پلاکتونی آب می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ماهی سفید، ورمی کمپوست، کود آلی، پلانکتون
  • حسن نصرالله زاده ساروی*، آسیه مخلوق، فریبا واحدی، علی عابدینی، کامران عقیلی، عبدالله نصرالله تبار صفحات 147-159

    شاخص کیفیت آب ابزاری است که داده های حاصل از آنالیز پارامترهای موثر در کیفیت آب را ادغام و با ارایه یک عدد نهایی درک کیفیت آب را برای عموم آسان می نماید. با توجه به اهمیت و کاربرد شاخص کیفیت آب در تصمیم گیری واحدهای فعال و اجرایی در حفاظت و بهره وری، مطالعه حاضر برای نخستین بار با اهداف تعیین پارامترهای محیطی با اهمیت در کیفیت آب، تعیین وزن پارامترهای موثر (هر یک از پارامترهای موثر بر شاخص کیفیت آب) دریای خزر صورت گرفت تا امکان دسترسی به اطلاعات اختصاصی و لازم برای محاسبه شاخص کیفیت آب را در این اکوسیستم آبی فراهم نماید. داده های بدست آمده (wi و qi) برای محاسبه شاخص کیفیت آب دریای خزر در سال 98-1397 بکار گرفته شدند. با استفاده از نتایج آزمون مولفه اصلی بر داده های دراز مدت سال های 98-1382 (920 نمونه)، 9 پارامتر با اهمیت (کدورت، کلروفیل-آ، BOD5، COD، pH،  %DO، NO3 ، NH4 و PO4)، برای تعیین شاخص کیفیت آب انتخاب شدند و وزن آنها بدست آمد. محاسبه شاخص فرعی (qi) هر پارامتر بر اساس استانداردها، الزامات کیفیت آب ساحلی در اکوسیستم های دریایی و داده های مرجع دریای خزر صورت گرفت. در نهایت با محاسبه میانگین هندسی، مقادیر شاخص کیفیت آب در آبهای ساحلی دریای خزر (WQIcs) بدست آمد. بکارگیری این فرمول در سال های 98-1397 نشان داد که WQIcs در محدوده 91-70 (کیفیت متوسط) و 69-35 (کیفیت بد) بترتیب شامل 74 و 26 درصد از نتایج شد. در بین 9 پارامتر مذکور، مقادیر نیترات و فسفات (عوامل موثر بر افزایش تغذیه گرایی) بیشترین تاثیر را بر کاهش شاخص کیفیت آب نشان دادند.

    کلیدواژگان: شاخص کیفیت آب، وزن پارامترهای موثر، زیر شاخص، دریای خزر، ایران
  • مهدی مهدی نسب*، خسرو عزیزی صفحات 161-171

    تعیین وضعیت تروفی یکی از روش های ارزیابی و بررسی تعادل اکولوژیک اکوسیستم های تالابی می باشد، زیرا  پایداری و تداوم بهره وری بر پایه این اکوسیستم های منحصربفرد، نیازمند مدیریت صحیح پایش و کنترل شریط محیطی آنها دارد.  بنابراین، انجام مطالعات زیستی و اکولوژیک، قبل از استقرار هر گونه فعالیت ضروری می باشد. تالاب تنودر به مساحت 1000 هکتار یکی از بزرگترین تالاب های استان لرستان است که در فاصله 10 کیلومتری شمال غربی شهر دورود قرار دارد. در این پژوهش برای ارزیابی وضعیت تغذیه گرایی کارلسون (TSI) بر اساس فسفر کل (TP)، ازت کل (TN) و نسبت فسفر به ازت (PN) از آمار ویژگی های فیزیکی و شیمیایی نمونه برداری آب تالاب تنودر در تابستان 1398 استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد، بر اساس شاخص تروفی کارلسون (TSI) سطح تروفی تالاب تنودر در شرایط یوتروفیک می باشد. تالاب تنودر به لحاظ موقعیت قرار گیری، شرایط طبیعی و هیدرولوژی منطقه عمدتا از ارتفاعات دشت سیلاخور و رودخانه تیره دورود آبگیری می شود. لذا، هرگونه بارگذاری در بالادست اعم از توسعه باغات، برداشت های متنوع تفریحی در دورود، افزایش سطح آلودگی آب رودخانه تیره ناشی از فاضلاب شهری، صنعتی، پسماندهای منابع نقطه ای آلودگی مانند استخرهای پرورش ماهیان گرم آبی توانسته است از ظرفیت خودپالایی تالاب تنودر عبور کند. بنابراین، در شرایط فعلی تامین کمی و کیفی حق آبه زیست محیطی تالاب از الزامات و واضح ترین مسایل مدیریتی این تالاب می باشد.

    کلیدواژگان: تروفی، شاخص کارلسون، تالاب تنودر، کیفیت آب
  • محمود محسنی*، رضا طاعتی، شهرام دادگر، علیرضا علیپور صفحات 173-185

    مطالعه حاضر به منظور تعیین اثر سطوح مختلف گلوکز و نشاسته ذرت به عنوان منابع کربوهیدرات بر روند رشد، ترکیب بدن، قابلیت هضم، آنزیم های کبدی و گوارشی تاس ماهی سیبری (Acipenser baerii) انجام شد. تعداد 120 قطعه تاس ماهی سیبری با میانگین وزنی 80/2±64/25 گرم به مدت 11 هفته با چهار جیره حاوی گلوکز 15درصد، گلوکز 30درصد، نشاسته ذرت 15درصد و نشاسته ذرت 30 درصد تغذیه شدند. نتایج نشان داد که وزن نهایی، طو ل کل نهایی، درصد افزایش وزن بدن، شاخص رشد ویژه، میانگین رشد روزانه، ضریب کارایی پروتئین و ضریب چاقی در تیمار نشاسته ذرت 15درصد بالاتر از سایر تیمارها بود (05/0<p). اختلاف معنی‏داری بین تیمار نشاسته ذرت 30 درصد با تیمار گلوکز 15 درصد در شاخص کبدی مشاهده شد (05/0>p). بیشترین میزان پروتئین لاشه در تیمار نشاسته ذرت 15 درصد مشاهده گردید که اختلاف معنی‏داری با تیمارهای گلوکز 15 و 30 درصد نشان داد (05/0>p). تیمار گلوکز 15 درصد حاوی بیشترین میزان (05/0>p) کربوهیدرات کل لاشه بود که با تیمارهای نشاسته ذرت 15 و 30 درصد اختلاف معنی‏داری داشت. مقادیر آنزیم های لیپاز، پپسین، تریپسین و کیموتریپسین و نیز قابلیت هضم ظاهری چربی و پروتئین در ماهیان تغذیه شده با نشاسته ذرت 15درصد نسبت به سایر تیمارها بالاتر بودند (05/0>p). بالاترین میزان آنزیم های کبدی در ماهیان تغذیه شده با گلوکز 30درصد ثبت گردید (05/0<p). براساس نتایج مذکور می‏توان اظهار کرد که سطح 15 درصد نشاسته ذرت می تواند سبب افزایش رشد، بهبود ترکیب لاشه، قابلیت هضم و آنزیم های گوارشی در تاس‏ماهی سیبری گردد.

    کلیدواژگان: کربوهیدرات، رشد، قابلیت هضم، آنزیم های گوارشی، تاس ماهی سیبری (Acipenser baerii)
  • محسن صبری آذر، سید پژمان حسینی شکرابی*، مهدی شمسایی مهرجان، فاطمه نوغانی صفحات 178-200

    این مطالعه جهت ارزیابی روش های مختلف پخت بر برخی خواص فیزیکوشیمیایی و ترکیب اسیدهای چرب شاه میگوی چنگال باریک آب شیرین (Astacus leptodactylus) صورت گرفته است. در این مطالعه چهار روش پخت شامل کبابی، آب پز، سرخ شده و پخت در مایکروویو با سه تکرار برای 84 قطعه شاه میگوی صیدشده از سد ارس صورت گرفته است. نتایج آزمایش های فیزیکوشیمایی نشان داد که میزان پروتئین در تیمار بخار پز (39/0±70/17 درصد) و سرخ شده (14/0±13/15 درصد) به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار بود. بالاترین میزان چربی در روش سرخ کردن ثبت گردید و در سایر تیمارها اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0<p). بالاترین مقدار pH در تیمار بخار پز مشاهده شد. نتایج میزان افت پخت نیز نشان داد که بیشترین مقدار این شاخص در روش مایکروویو بوده در حالیکه تیمارهای سرخ شده و کبابی مقدار افت پخت کمتری داشتند. نتایج آنالیز بافتی در تیمارهای مختلف مشخص کرد بالاترین میزان شاخص های سختی 1 و 2 در تیمار سرخ شده مشاهده شد (05/0p<). همچنین، نتایج اسیدهای چرب مشخص کرد بیشترین میزان ایکوزاپنتانوییک اسید (13/0±25/20 درصد) و دوکوزاهگزانوییک اسید (26/0±31/6 درصد) در روش بخار پز ثبت شد و کمترین این مقادیر در تیمار سرخ کرده مشاهده شد (05/0p<). می توان نتیجه گرفت روش پخت بخار پز اثر کمتری بر افت خصوصیات فیزیکوشیمیایی و ترکیبات اسیدهای چرب غیراشباع گوشت دم میگوی چنگال باریک آب شیرین نسبت به سایر روش های پخت دارد.

    کلیدواژگان: Astacus leptodactylus، روش های پخت، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، اسیدهای چرب غیراشباع
  • منا قیطران پور، هادی پورباقر*، سهیل ایگدری صفحات 201-211

    شناخت عوامل محیطی موثر در پراکنش گونه های آبزی و اطلاع از محدوده پراکنش آنها در هر منطقه می تواند در حفظ و مدیریت صحیح ذخایر آبزیان کمک کند. یکی از مشکلاتی که زیست بوم خلیج فارس با آن مواجه است نبود داده های قابل اطمینان از حضور ماهیان طی سالهای مختلف است. با استفاده از فناوری سنجش از دور، پیش بینی پراکنش گونه های آبزیان با استفاده از روش های مدل سازی امکان پذیر شده است. مطالعه حاضر به منظور مدل سازی و مصور نمودن حضور ماهی شیر (Scomberomorus commerson) در خلیج فارس با استفاد از رگرسیون لجستیک صورت پذیرفت. بدین منظور نقاط حضور ماهی شیر، از پایگاه الکترونیکی GBIF دانلود شد. همچنین، لایه های رستری 11 پارامتر محیطی از سایت سنجنده مودیس ناسا استخراج گردید. مدل سازی در نرم افزار R انجام شد. بررسی صحت مدل ها با مساحت زیر منحنی ROC انجام گرفت. نقشه های احتمال محل حضور هر گونه در نهایت ترسیم شدند. به طور کلی، پارامترهای عمق و کربن غیر آلی ذره ای، بیشترین تاثیر را بر پراکنش ماهی شیر نشان دادند.

    کلیدواژگان: ماهی شیر، خلیج فارس، رگرسیون لجستیک، مدلسازی
  • ریحانه بورد، لاله رومیانی* صفحات 213-219

    هدف این پژوهش، ارزیابی تاثیر فیلم نانوکامپوزیت آگار-ژلاتین همراه با اسانس نعناع فلفلی بر کیفیت فیله قزل آلای رنگین کمان بود. نمونه ها به 5 گروه فیلم نانوکامپوزیت آگار-ژلاتین (تیمار 1)، فیلم نانوکامپوزیت آگار-ژلاتین همراه با 5/0 درصد اسانس (تیمار 2)، فیلم همراه با 1 درصد اسانس (تیمار 3)، فیلم با 5/1 درصد اسانس (تیمار 4)، فیلم همراه با 2 درصد اسانس (تیمار 5) تقسیم شد. نمونه ها در یخچال به مدت 15 روز نگهداری و در فواصل معین (روزهای 0، 3، 6، 9، 12 و 15) جهت آزمایش های میکروبی، شیمیایی (pH،TBA ، PV، TVB-N) و رنگ مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آنالیز اسانس نشان داد که منتول با 7/49 درصد ترکیب اصلی موجود در اسانس نعناع فلفلی بود. نتایج بررسی باکتریایی نشان داد که تیمار 1 و 2 در مقایسه با تیمارهای 3، 4و 5 اثر معناداری بر کاهش روند افزایش تعداد باکتری نداشتند (05/0>P). ازنظر شیمیایی pH فیله قزل آلای رنگین کمان تحت تاثیر اسانس قرار نگرفت (05/0 P)، اما در مورد شاخص پراکسید و بار میکروبی کل، اضافه کردن اسانس به فیلم سبب کاهش معنی دار این شاخص در مقایسه با فیلم بدون اسانس شد (05/0>P). از نظر آنالیز حسی، تفاوت معنی داری میان 5 تیمار وجود نداشت (05/0> P).

    کلیدواژگان: فیلم نانوکامپوزیت، نعناع فلفلی، قزل آلای رنگین کمان
|
  • Maryam Ghiasi*, Mohammad Binaii, Abolfazl Sepahdari, Seyes Mohammad Jalil Zorrieh Zahra, Reza Safari, Shapour Kakulaki, Mahtab Yarmohammadi, Mohades Ghasemi, Mohammad Javad Taghavi Pages 1-10

    In this study has been attempted to evaluate some hematological, serological and immunological indices to determine the baseline for determining the health of SPF brood stock. For this purpose, during three sampling stages, before, simultaneously and after breeding time, the blood samples were collected from brood stock fish at the SPF center in the Cold water fisheries research Center (Tonekabon) and two elected farms (F and S). The fish of SPF center were supplied of the two others farms (F and S) and sampling were conducted from same folk at the SPF center and elected farms. Hematocrit, hemoglobin, total protein, albumin, alanine aminotransferase (ALT), aspartate amino transferees (AST), certain phosphokinase (CPK), alkaline phosphatase (ALP), total IgM and lysozyme were measured. The results showed that before the breeding season, the levels of hemoglobin, ALT and total IgM were not significantly different among the fish in the three centers, but the lysozyme levels of SPF center were significantly and numerically higher than S and F fish farms respectively. Statistical analysis of data showed that there were no significant differences in hematocrit, hemoglobin, total protein, albumin, IgM, AST, ALT and lysozyme levels among the three groups during the breeding season. The results after the breeding season showed that the hematocrit and weight of SPF fish were significantly higher than those two other groups but  hemoglobin, IgM and lysozyme levels were significantly and or numerically higher than those two other groups. Based on the results, it seems that the use of blood and serum indices can be used as a tool for health assessment condition, nutrition, rearing and hygiene managements. It seems that the health and nutrition management of the SPF center had been better than two other farms and it caused to improve the hemato- serological and immunological parameters of the SPF fish in compared to the other elected farms fish after breeding time.

    Keywords: Albumine, Health indicator, Heamatocrit, Rainbow trout, Specific pathogen free
  • Soheyl Reyhani Poul, Alireza Alishahi*, Afshin Adeli Pages 11-22

    Increasing the per capita consumption of shrimp in the country needs to examine consumer’s behavior, in this way, a product will be produced according to the interests of the consumption community and the barriers to consumption will be removed in the country. Since the behavior of consumers of one type of food (shrimp) may vary in different regions, assessing this difference will help provide strategies for increasing per capita consumption. The purpose of this study was to compare the behavior of shrimp consumers in three geographical regions of the country; coastal, central and mountainous regions. Data collection tool was a questionnaire (completed in the second half of 2019) and statistical analysis method was structural equation modeling (SEM). The results showed that in coastal areas, unlike the central and mountainous regions, the convenience of shrimp cooking and packaging did not have a significant effect on the attitude of the individuals as well as the access factor on the behavior control element. Further, it was found that in central and mountainous areas, in contrast to coastal areas, time and place of consumption are not effective on behavior control element. According to the results in coastal and mountainous areas, the most important variable affecting peoplechr('39')s attitude was the quality of shrimp, but in the central regions packaging variable replaced quality. In coastal and central areas, the effect of price on behavioral control was more pronounced than other factors but in mountainous areas, access was the most effective factor on behavior control element. According to the findings, in all three regions, supply and processing type as well as household income were positively and significantly influenced on attitude and behavior control element, respectively. Therefore, given the differences in shrimp consumerschr('39') behavior in the three regions, to increase per capita consumption, shrimp production and supply industry managers must adopt strategic policies appropriate to each regionchr('39')s target markets.

    Keywords: Shrimp, Consumers behavior, Quality, Packaging, Price
  • Seyed Hesam Kazemi, Seyed Yusef Paighambari*, Parviz Zare, Saeid Gorgin Pages 23-33

    Yellowfin Tuna (Thunnus albacares) is one of the most important commercial and neritic fish species which has known because of ecological importance and wide distribution around the world. The aim of this study was to determine relative index of abundance for Yellowfin Tuna from 2007 to 2016, also we evaluated effect of some explanatory variables (year, month, vessel tonnage and net height) of catch per unit effort data in traditional gillnet fishery standardized by general linear model (GLM) in the Oman Sea. Standardized catch per unit effort is an important entrance in stock assessment as an annual abundance index. The results of this study have shown that all explanatory variables influence CPUE significantly in GLM model with lognormal error distribution; CPUE of Yellowfin Tuna increased 0.007 and0.0016 by raising one ton of vesselchr('39') tonnage and one meter of net height, respectively. Relative index of abundance of Yellowfin Tuna has the lowest quantity in 2011, remain stable till 2013 then increase to highest level in 2016, which is shown the catch rate can increase by raising catch effort. There is a seasonal trend in standard CPUE of Yellowfin Tuna with the highest catch rate in cold season. Monthly relative index of abundance has shown highest catch rate occurred in February and March.

    Keywords: Gillnet, Yellowfin tuna, Standardized CPUE, General Linear Model
  • Rahimeh Rahmati*, Abolghasem Esmaeili Fereidouni, Mojgan Rowshantabari, Mastooreh Doustdar Pages 35-46

    In this study the effects of different algal and nonalgal diets on density and population growth rate of cyclopoid copepod Acanthocyclops trajani were studied. To this intention, the copepod were mass cultured in 120 liter tanks by feeding on different diets (5 treatments, 3 replicate in each one) including fresh composition of microalgae: Scenedesmus obliquus and Spirulina maxima (LSS), dried compound of mentioned microalgae (1:1)(DSS), dried macroalgae Gracilaria corticata (DG), dried composition of vegetables(DV) (spinage, parsley and coriander) and slurry liquid manure(S) and the population density (nauplius, copepodid and adult) were studied by population (every 3 days during 1 month) sampling. The results indicated that the highest population density average (1445±298 ind/L), the highest growth rate (0/145/d) and the shortest population doubling time (4/76d) were obtained from dried microalgae complex diet which was significantly different from most of diets (p<0/05). On the basis of the results, there is the potential of the usage of dried microalgae to improve the culture density of the copepod during shortage or descending time of fresh microalgae.

    Keywords: Copepod, Acanthocyclops trajani, Dried microalgae
  • M.J. Zorriehzahra, Mahtab Yarmohammadi*, D. Hosseini, M Pourkazemi, R. Kazemi, A. Sepahdari, M. Ghasemi, S. Kakoolaki, M.R. Mehrabi, A. Shenavarmasooleh, M. Ghiasi Pages 47-59

    The aim of this study was to identify different virulence pathogens using Real-Time PCR method for rapid and accurate detection of common viral diseases including Infectious Hematopoietic Necrosis (IHN), Viral Hemorrhagic Septicemia (VHS) and Infectious Pancreatic Necrosis disease (IPN) in rainbow trout broodstock have been the main generation of reproductive populations maintained in the national plan for production the Specific Pathogen Free (SPF) fish. For this purpose, sampling was carried out on selected farms approved by the National Veterinary Organization in the provinces of Mazandaran, Kohgiluyeh and Boyerahmad and West Azerbaijan. Sampling of fish was done in different age groups and organs and was immediately frozen in liquid nitrogen. RNA extraction and Real-Time PCR experiments were performed using primers for the diseases. The results obtained using Real-Time PCR testing of healthy and suspected viral fishes showed the presence of VHS and IHN viruses in a number of selected farms, while the pathogenic virus IPN not detected. Based on the results of this study, it seems that Real-Time PCR can be used as a rapid diagnostic method in screening tests for rainbow trout viruses and as a complementary method for virus detection in routine tissue culture experiments.

    Keywords: Rainbow trout, Viral diseases, Real-Time PCR, IPN, IHN, VHS
  • Paria Akbary*, Mohsen Ali, Amin Gholamhosseini, Zahra Amini Khoei Pages 61-71

    This study investigated the growth performance and fatty acid composition of Western whiteleg shrimp (Litopenaeus vannamei) fed with different levels of Dunaliella salina extract (DE) PL with an average weight of 0.86 ± 0.01g were fed with 3 types of diets containing 0.5, 1.5 and 1.5 g DE /kg diet and control diet (without DE) for 60 days. (A total of 4 treatments and 3 repetitions per treatment). The best weight gain (141.38 ± 21.35%), specific growth ratio (1.69 ± 0.55%) and protein efficiency ratio (2.79± 0.42%) were observed in shrimp fed with 1 g/kg of DE diet. In diets containing 0.5 and 1 g DE/kg feed, poly unsaturated fatty acid (PUFA) value significantly increased (p<0.05). Arachidonic acid (C20:4n-6), linoleic acid (C20:2n-6) and Docosahexaenoic acid (C22:5n-3) levels of shrimp receiving at 0.5 and 1 g DE/kg feed level were significantly higher than those fed with control diet(p<0.05). In conclusion, the incorporation of extract from D.salina 1 g/kg doses improves function of growth and fatty acid composition of body in L. vannamei shrimp.

    Keywords: Growth performance, Dunaliella salina, Fatty acid composition, Litopeneaus vannamei
  • Yasaman Fahim Dezhban*, Mona Meraji Pages 73-83

    In this study, the antioxidant effects of Thyme (Zataria multiflora), Shallot (Allium ascalonicum) and Turmeric(Curcuma longa)extracts(1.5% volumetric-volumetric) on shelf life of Oncorhynchus mykiss during storage at refrigerator temperature for a period of 20 days was compared. Peroxide index, thiobarbituric acid index, volatile nitrogen compounds and free fatty acids along with pH were measured in fillet samples. The results showed that thyme extract significantly delayed the oxidation of the fillet (p<0.05). Also, the fillet treated with thyme extract was of the required quality for consumption compared to the control sample and other treatments until the end of the storage period. The results showed that the addition of thyme extract due to its antioxidant properties increases the shelf life of samples treated with this extract.

    Keywords: Rainbow trout, Thyme, Shallot, Turmeric, Shelf Life
  • Ali Haghi Vayghan*, Behrooz Atashbar, Farhad Kaymaram Pages 85-96

    To achieve comprehensive management of marine resource stocks requires knowledge of the variables that affect economic species. Longtail tuna (Thunnus tonggol) is one of the most economic species in the southern waters of Iran. Recent study tried to find out the association between the most important satellites derived environmental variables with longtail tuna catch and distribution by applying Generalized Additive Model (GAM) in the southern waters of Iran. Results indicated the relatively high importance of temporal (month of fishing), spatial (latitude), and three environmental variables as Sea surface salinity (SSS), mixed layer depth (MLD), and Sea surface temperature (SST). Deviance explanation of the GAM model defined as 62.3% and adjusted R-square was 0.595. Maximum Entropy (MaxEnt) habitat suitability modeling by selected tree environmental variables shows longtail tuna inhabited mostly in latitude between 24°N and 26°N close to Hormozgan and Sistan and Balochistan province waters. The current study by detecting most important satellite derived environmental variables and high suitable habitat, could assist decision makers and fishery managers to improve fishing efficiency of Iranian purse seiners and helps implementation of ecosystem-based fisheries management of shared stocks in southern waters of Iranian.

    Keywords: Longtail tuna, Marine resources, Habitat modeling, Ecosystem-based fisheries management
  • Majid Khanzadeh, Arya Vazirzadeh*, Amad Farhadi Pages 97-108

    Algae and seaweeds and their metabolites have been considered as promising alternatives in improvement of fish immune system and growth. The effects of extract and fucoidan extracted from Sargassum sp. was investigated in Nile tilapia with an average weight of 25 ± 5 for 60 days. The experimental groups included 0.5%, 1% and 2% of extract, and 0.5%, 1% and 2% of fucoidan. A group fed with basal diet was considered as control. In order to investigate the growth and immunity parameters, sampling was carried out on days 30th and 60th of the experiment. The results of this study showed that fucoidan and extract from Sargassum had no significant effects on gained weight, specific growth rate and feed conversion ratio after 60 days feeding (P>0.05). The amount of lysozyme as an important immunity parameter also did not significantly differ between the sampling times among the treatments (P>0.05). Also, there was no significant difference in serum total protein, albumin, globulin, cholesterol, triglyceride, alkaline phosphatase, alanine aminotransferase and aspartate aminotransferase levels among the groups after 30 and 60 days of experiment (P>0.05). Besides, the results of antioxidant parameters including superoxide dismutase, peroxidase and catalase enzymes did not show significant differences among the experimental groups at days 30 and 60 (P>0.05). Although inclusion of Sargassum did not have negative effect on growth rate of tilapia, it did not improve immunity of tilapia. Therefore, it is recommended to examine a wider range of concentrations of extract and fucoidan in future studies.

    Keywords: Sargassum sp., Extracts, Fucoidan, Growth parameters, Immune response, Oreochromis niloticus
  • E. Kamrani, Gh. Bam*, F. Kaymram, Sh. Jamilli, M.R. Fatemi Pages 109-119

    Malabar trevally is one of the species of Carangidae family in the Persian Gulf and Oman Sea, which biological and population characteristics of this species were less been studied . In this regard, reproductive indices such as gonadosomatic, first maturity length, sex ratio, spawning season, absolute and relative fecundity were investigated. Reproduction studies of Malabar trevally (Carangoides malabaricus) were carried out in the waters of Hormozgan province from December 2016 to November 2017. Samples were collected monthly using trawl nets. Total, fork length and weight were measured. In this study, the total samples were 438, out of which 258 were females, 150 males and 30 immature. The minimum and maximum average fish fork length during the different months was 14-34 and 26.42±3.33 cm, respectively. The maturity female fork length (LM50) was 180 mm.  The sex ratio of female to male was 1.72 to 1 which showed a significant difference (P<0.05). Maximum absolute fecundity was 185432±8127 eggs in April and maximum relative fecundity of 570 23 eggs per gram in April. The minimum absolute fecundity was 66542±14197 in September and the minimum relative fecundity of 130 14 eggs per gram in June. The maximum GSI index of female and male fish were calculated 1.8 and 0.68 in March respectively which spawning could be started from April.

    Keywords: Carangoides malabaricus, Spawning, Maturity length, Fecundity, Sex raio, Persian Gulf, Oman Sea
  • Majid Rasta, Masoud Sattari*, Mojtaba Shokrolahzade Taleshi, Javid Imanpour Namin Pages 121-133

    Occurrence and abundance of Microplastics (MPs) were studied in sediments of the Anzali wetland for the first time in spring 2018. Sediment samplings were carried out using Van Ween Grab. After density separation in saline solution, MPs were counted by a stereomicroscope. The number of MPs was at the range of 14-282 items/100g dry sediment (140-2820 items/kg dry sediment). Stations 10 and 9 with 282 ± 171.14 and 14 ± 3 items/100g dry sediment exhibited the highest and lowest contaminations, respectively. The MPs gathered during the survey varied in size from 0.3 to 5 mm, and those with 1–2 mm in size had the highest frequency (37.3%). The dominant shape of MPs was fiber; Followed by fragments and films. Red, black, and blue were the most abundant colors by 34.1%, 30.8% and 26.4%, respectively. In total, 5 microplastic polymers including polystyrene (PS), polypropylene (PP), polyester (PEST), polyethylene (PE) and poly acrylonitrile (PAN) were identified. This first work provides original data on the presence of MPs, determining their bioavailability to organisms as seafood, and then possible transfer to human. The results provide useful information for further studies.

    Keywords: Microplastic, Anzali wetland, Pollution, Polymer
  • Majid Habibnia, Somayeh Bahram* Pages 135-145

    In this study, the effect of vermicompost fertilizer and other organic fertilizers on plankton abundance, growth indices and survival of Caspian kutum fry was studied. For this purpose, Caspian Kutum fry with an initial weight of 0.15 ± 0.01 g (mean ± standard deviation) were obtained from the Shahid Rajaee fish hatchery center (Sari, Mazandaran) and transferred to a fish farm. Fish were acclimatized to the experimental conditions for two weeks. After acclimation, these fish were divided into 7 experimental treatments: control treatment (C) : no fertilizer, treatment 1 (T1): vermicompost 10 ton / hectare (1 kg / m3), treatment 2 (T2): vermicompost 15 ton / hectare (1.5 kg / m3), treatment 3 (T3): 10 ton compost / hectare (1 kg / m3), treatment 4 (T4): compost 15 ton / hectare (1.5 kg / m3), treatment 5 (T5): cow manure 10 ton / hectare (1 kg / m3), treatment 6 (T6): poultry manure 5 ton / hectare (0.5 kg / m3). The fish, with a mean weight of 0.15 ± 0.01 g, were reared for 60 days in fiberglass tanks. The results showed that application of organic fertilizers had a significant effect on growth indices. The best growth and survival performance was observed in the treatment of vermicomposting 10 ton/ha and poultry manure. Plankton populations were affected by the amount and types of organic fertilizers and the highest phytoplanktonic and zooplanktonic populations were observed in vermicomposting 10 ton/ha and poultry manure treatments. These results suggested that 10 tons per hectare of vermicompost has positive effect on growth parameters and plankton water population in fish breeding of Caspian kutum.

    Keywords: Cspian kutum, Vermicompost, Organic fertilizer, Plankton
  • Hassan Nasrollahzadeh Saravi*, Asieh Makhlough, Fariba Vahedi, Ali Abedini, Kamran Aghili, Abdollah Nasrollahtabar Pages 147-159

    Water quality index is a tool that integrates data of effective factors on water quality. The final result of the index provides simple understanding of water quality for general people. Regarding the importance and application of water quality index in decision making of active and executive units in conservation and exploitation, the present study was conducted for the first time in the southern of Caspian Sea. The aims of paper are to determine: the environmental parameters which are important in water quality, determining weight (wi) of parameters affecting water quality index and sub-indices (qi) of each important parameters of Caspian Sea water quality index (WQIcs). This research will provide the specific and necessary information and data for calculating the water quality index in this aquatic ecosystem. The provided wi and qi were applied for water quality index calculating of the Caspian Sea data in 2018-2019. Using Principal Component Analysis results on long-term data 2003-2019 years (920 water samples), 9 important parameters (turbidity, chlorophyll-a, BOD5, COD, pH, DO%, NO3, NH4 and PO4) were determined for WQIcs and indicator weighting (wi) of each parameter was determined. The sub-index (qi) of each parameter was calculated based on standards threshold, coastal water quality requirements in marine ecosystems and reference value data of Caspian Sea. Finally, by calculating the geometric mean, the value of water quality index in the Caspian coastal waters was obtained. The application of this formula in 2018-2019 showed that 74 and 26% of WQIcs were in the range of 70-91 (medium class) and 35-69 (bad class), respectively. Among the 9 parameters mentioned above, nitrate and phosphorus (the factors of trophic enrichment) had the greatest effect on decreasing water quality index.

    Keywords: Water Quality Index, Weight of important parameters, Sub-index, Caspian Sea, Iran
  • Mehdi Mehdinasab* Pages 161-171

    Determination of trophic status is one of the methods for assessing ecological balance of wetland ecosystems, because sustainability and productivity based on these unique ecosystems require proper monitoring and control of their environmental conditions. Therefore, biological and ecological studies are necessary before any activity is established. Tanudar Wetland with an area of 1000 hectares is one of the largest wetlands of Lorestan Province, 10 km northwest of Dorood. In this study, physical and chemical characteristics of Tondar wetland sampling were used to evaluate the nutritional status of Carlson (TSI) based on total phosphate (TP), total nitrogen (TN) and phosphorus to nitrogen (PN) Sampling of Tanudar wetland was used in summer of 2019. The results showed that based on the Carlson Trophic Index (TSI), trophic wetland Tanudar level is in eutrophic conditions. wetland Tanudar to its location, natural conditions and hydrological conditions, the is mainly drained from the highlands of Silakhor plain and tira River Dorood, Therefore, any upstream loading such as orchard development, diversified recreational harvests in the river, increased levels of dark river water pollution caused by municipal, industrial wastewater, and point source pollution sources such as warm-water fish ponds have crossed the Tanudar wetland. And it wound deeper on the current unstable body. Therefore, in the current conditions, the quantitative and qualitative provision of the wetland ecological right of the wetland is one of the most obvious requirements and management issues of the wetland.

    Keywords: Trophy, Carlson Index, Tanudar wetland
  • Mahmoud Mohseni*, Reza Taati, Sharm Dadgar, Alireza Alipour Pages 173-185

    The present study was carried out to determine the effect of different levels of glucose and corn starch as carbohydrate sources on growth performance, body composition, digestibility, digestive and liver enzymes of Siberian sturgeon (Acipenser baerii). A total number of 120 Siberian sturgeons weighing 25.64 ± 2.80g were fed four diets including glucose 15%, glucose 30%, corn starch 15% and corn starch 30% for a period of 11 weeks. Results showed that final weight, final total length, percentage of body weight increase, specific growth rate, mean daily growth, protein efficiency ratio and condition factor in fish fed corn starch 15% were high in comparison with other treatments (P>0.05). Significant difference was seen between fish fed corn starch 30% with fish fed glucose 15% in hepatosomatic index (P<0.05). The highest content of carcass protein was seen in corn starch 15% that showed significant difference with glucose 15% and 30% (P<0.05). Fish fed glucose 15% had the highest content of carcass total carbohydrate which showed significant difference with corn starch 15% and 30% (P<0.05). The contents of lipase, pepsin, trypsin and chymotrypsin enzymes and also apparent digestibility of protein and lipid in fish fed corn starch 15% were higher than the other treatments (P<0.05). The highest contents of liver enzymes were recorded in fish fed glucose 30% (P>0.05). Based on the mentioned results, corn starch at the level of 15% can increase growth and improve body composition, digestibility and digestive enzymes in Siberian sturgeon.

    Keywords: Carbohydrate, Growth, Digestibility, Digestive Enzymes, Siberian Sturgeon (Acipenser baerii)
  • Mohsen Sabri Azar, Seyed Pezhman Hosseini Shekarabi*, Mehdi Shamsaie Mehrgan, Fatemeh Noghani Pages 178-200

    This study was carried out to investigate the different cooking methods on some physicochemical properties and fatty acids composition of narrow-clawed crayfish (Astacus leptodactylus). In this study, four cooking methods including grilling, boiling, frying, and cooking in microwave with three repetitions were performed for 84 pieces of crayfish caught from Aras Dam. The results of the study of physicochemical properties showed that the maximum and minimum amounts of protein content were obtained in steamed (17.70±0.39 %) and deep-fried (15.13±0.14 %) groups, respectively. The highest level of fat was recorded in the deep-fried method (7.36±0.25 %) and there was no significant difference among the other treatments (P>0.05). The highest amount of pH was observed in steamed treatment. According to the results of cooking loss, the highest value was observed in the microwaved method, while the deep-fried and grilled treatments had the least value. Also, the results of texture profile analysis showed that the highest hardness 1 and 2 were observed in deep-fried treatment (P<0.05). Fatty acids composition results showed that the highest values of eicosapentaenoic acid (20.25±0.13 %) and docosahexaenoic acid (6.31±0.26 %) were recorded in the steamed method and the lowest values was observed in deep-fried treatment (P<0.05). Therefore, it can be concluded that the steamed cooking method had less negative impact on the nutritional value and physicochemical properties and the reduction of unsaturated fatty acids of freshwater narrow-clawed crayfish tail meat than other cooking methods.

    Keywords: Astacus leptodactylus, Cooking methods, Physicochemical properties, Unsaturated fatty acids
  • Mona Ghaitaranpour, Hadi Poorbagher*, Soheil Eagderi Pages 201-211

    Knowledge of environmental parameters affecting on distribution of aquatics and their realms can help maintain and correctly manage aquatic reserves. Lack of enough data on the presence of fishes in the Persian Gulf has turned into a problem. The prediction of species distribution in a large scale has become possible using the remote sensing technologies. The present study aimed to model and depict the spatial distribution of Narrow-barred Spanish mackerel (Scomberomorus commerson) in the Persian Gulf using logistic regression. The presence coordinates of the animal were downloaded from GBIF. The raster layers of 11 environmental parameters were procured from the Modis sensor website of NASA. Models were made in R. The accuracy of the models was examined using the area underneath of the ROC.  The probability of presence of S. commerson was mapped. Depth and particulate organic carbon were the most important factors shaping the spatial distribution of this species.

    Keywords: Mackerel, Persian Gulf, Logistic regression, Modelling
  • Reyhaneh Bovard, Laleh Roomiani* Pages 213-219

    The present study was conducted to evaluate the effect of agar-gelatin nanocomposite film with peppermint essential oil (Mentha piperital) on the quality of rainbow trout fillets (Oncorhynchus mykiss .( The samples were divided into 5 groups of agar-gelatin nanocomposite film (treatment 1), agar-gelatin nanocomposite film with 0.5% essential oil (treatment 2), film with 1% essential oil (treatment 3), film with 1.5 Essential oil (treatment 4), film with 2% essential oil (treatment 5). Essential analysis showed that menthol with 49.7% of the main composition of peppermint essential oil. Samples were stored in the refrigerator for 15 days and at certain intervals (days 0, 3, 6, 9, 12 and 15) for microbiological, chemical (pH, TBA, PV, TVB-N) and sensory tests were evaluated. Bacterial results showed that treatments 1 and 2 did not significantly reduce the number of bacteria in comparison with 3, 4 and 5 treatments. The pH of the rainbow trout fillets was not significantly affected by essential oil .TVB-N, TBA and FFA showed the least amount of this indicator in both treatments 1 and 2. However, regarding the total peroxide value and total microbial load, adding essential oil to the film caused a significant reduction in this index with non-essential oil. In all parameters, the lowest level was observed in the treatment with the highest level of essential oil. Significant difference was not significant between the 5 treatments. Based on 2 TVB-N and TVC indexes, treatments 1 (agar-gelatin nanocomposite film) and treatment 2 (agar-gelatin nanocomposite film) containing 0.5% peppermint essential oil were treated to 6, 3, 4 and 5 (Agar-gelatin nanocomposite film) containing 1, 1.5 and 2% peppermint essential oil were allowed to use until the 9th day. According to the present study, agar-gelatin foil nanocomposite alone did not have the ability to increase the shelf-life of rainbow trout, but the addition of peppermint essential oil (at levels 1, 1.5 and 2%) was able to increase the duration Shelf life was effective for 3 days.

    Keywords: Mentha piperita essential oil, Antimicrobial activity, Agar-gelatin Nano-composite film, Oncorhynchus mykiss