فهرست مطالب

نشریه مطالعات فرهنگی پلیس
سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حاجیه رجبی فرجاد* صفحات 1-20
    این مقاله به تبیین مدل مفهومی به کارگیری مدیریت دانش در امور پلیسی براساس ماتریسSWOT پرداخته است. اساس اقدام و عملکرد راهبردی، بر شناخت شرایط داخلی و خارجی سازمان ها قرار دارد. برای اینکه نیروی انتظامی در رسیدن به ماموریت خود موفق گردد باید شرایط درون و برون سازمانی تاثیرگذار بر سازمان خود را به خوبی شناسایی نماید. بنابراین، محیط خارجی نیروی انتظامی در قالب شرایط سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و تکنولوژیکی به منظور تعیین نقاط فرصت و تهدید و محیط داخلی نیز در قالب نقاط قوت و ضعف مورد بررسی قرار می گیرد. به کارگیری دانش مهم ترین فعالیت چرخه مدیریت دانش می باشد. در واقع اگر این مرحله به درستی و پیروزمندانه انجام نپذیرد، سایر فعالیت ها بیهوده تلقی می شود. بنابراین مدیریت دانش زمانی موفق به حساب می آید که دانش مورد استفاده قرار گیرد . روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و برای گردآوری داده ها به منظور دستیابی به نتایج تحقیق، از ابزار کتابخانه ای، اینترنت، کتب و مقالات علمی فارسی و لاتین و پایان نامه های مرتبط با موضوع تحقیق استفاده شده است. در نهایت با تحلیل نتایج و مقایسه های انجام شده، به تبیین مدل مفهومی به کارگیری مدیریت دانش از طریق بررسی سه فاز، کشف اولیه و تجزیه اطلاعات، تولید دانش، بهبود آینده گزینه های مدیریت دانش در نیروی انتظامی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، به کارگیری مدیریت دانش، مدیریت استراتژیک، نقاط فرصت و تهدید، نیروی انتظامی
  • نصراله پارسازاده*، حاجی محمد مهدیان نسب صفحات 21-43
    هدف این پژوهش بررسی رابطه عوامل اجتماعی با میزان سرقت داخل خودرو شهر همدان بود. روش تحقیق همبستگی وجامعه آماری این پژوهش عبارت بودند از سارقین داخل خودرودستگیر شده در شش ماهه اول سال 1393 در شهر همدان که تعداد آن ها 73 نفر وجامعه آماری کارآگاهان مبارزه با سرقت که تعداد آن ها 108 نفر و در مجموع 181 نفر بودند. ابزار اندازه گیری دو پرسشنامه محقق ساخته سنجش عوامل اجتماعی از دیدگاه سارقین و کارآگاهان بود. برای سنجش روایی ابزار از روش روایی محتوایی استفاده شد و روایی ابزار از منظر متخصصان قابل قبول گزارش شد و برای سنجش پایایی از آزمون الفای کرونباخ استفاده شد و میزان آن 83/. و 85/. محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی و آزمون مجذور کا یا خی دو و آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد که بین اعتیاد، محل سکونت، ساختار خانواده و ارتباط با همسالان با میزان سرقت داخل خودرو رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد اما بین مهاجرت و میزان سرقت داخل خودرو رابطه معنی دار وجود نداشت.
    کلیدواژگان: سرقت، سرقت داخل خودرو، عوامل اجتماعی
  • سمیه سوری*، قدرت الله خسروشاهی صفحات 45-63

    باتوجه به اینکه یکی از مهم ترین مشکلاتی که در حال حاضر گریبانگیر نظام قضایی موجود می باشد تراکم دعاوی و پرونده ها در دادگستری است، لازم است تدابیری اندیشیده شود تا از وارد شدن پرونده های کم اهمیت به محاکم دادگستری جلوگیری شود. یکی از راه هایی که در جهت کاستن از بار دعاوی می تواند موثر باشد مصالحه ی بین طرفین است که رویکرد نسبتا جوان عدالت ترمیمی که یکی از اهداف مهمش آشتی بین طرفین دعوی است در این راستا می تواند بسیار کاربردی باشد. واحدهای مشاوره و مددکاری اجتماعی که براساس تغییر رویکرد پلیس از پلیس تهدید محور به پلیس جامعه محور و نیز رویکرد پیشگیری اجتماعی پلیس شکل گرفته اند در سال های اخیر در این زمینه فعالیت هایی داشته اند که البته این مراجع در مسیر خود با مشکلاتی مواجه اند که نیاز به اصلاحات اساسی دارد. بصورت کلی باید گفت تلاش هایی که در حال حاضر در این واحدها برای منتهی شدن دعاوی به سازش انجام می شود بیشتر از آنکه در راستای هماهنگی با اهداف عدالت ترمیمی باشد، برای کاسته شدن از بار دعاوی دادگاه هاست و نظام موجود فاصله ی بسیاری دارد، تا نیل به آنچه که در حال حاضر در جهان به نام عدالت ترمیمی در حال گسترش است.

    کلیدواژگان: سازش، عدالت ترمیمی، پلیس، مددکاری اجتماعی، میانجیگری
  • معصومه ذاکرزاده*، یوسف رضایی صفحات 65-79

    با توجه به افزایش جمعیت و گسترش روز افزون شهرها و وابستگی بیش از پیش بشر به استفاده از وسایل نقلیه جهت مقاصد مختلف، موجب افزایش تعداد وسایل نقلیه و به تبع آن افزایش تعداد تصادفات درون شهری و برون شهری گردیده که این امر باعث به وجود آمدن پیامدهای وسیعی در جامعه گردیده که از جمله این پیامدها می توان به خسارتهای جبران ناپذیر جانی و مالی و آسیب های روحی و روانی ناشی از آن اشاره کرد. از این رو نیاز به مطالعات و تحقیقات بیش تر، بر روی معیارهای موثر در بروز تصادفات ترافیکی و تلاش برای کاهش دادن تصادفات و افزایش ایمنی راه ها بیش از پیش ضروری می نماید. بر این اساس بایستی دلایل مختلفی که سبب به وجود آمدن تصادفات میشوند را شناسایی و ریشه یابی کرده و سپس به تجزیه و تحلیل این دلایل پرداخت و راهکارها و ایده هایی که سبب کاهش تصادفات می شوند را ارایه نمود. یکی از اقدامات مهم، شناسایی نقاط پرحادثه می باشد. لذا در این پژوهش ابتدا از بین داده های جمع آوری شده مربوط به تصادف، با توجه به مطالعات صورت گرفته از مقالات و نظر کارشناسان تصادف، پارامترهای تاثیرگذار در وقوع تصادفات بررسی شده و از میان آنها پارامتر های مربوط به علت تامه تصادفات را استخراج کرده و سپس از سیستم اطلاعات جغرافیایی و فرآیند تصمیم گیری چندمعیاره جهت تعیین نقاط حادثه خیز استفاده شده است. طی فرآیند تصمیم گیری چندمعیاره به وزن دهی پارامترها پرداخته و برای هر نقطه، شاخص حادثه-خیزی تعیین گردیده است. در ادامه، اولویت بندی نقاط بر اساس شاخص مذکور انجام گردید و با استفاده از آنالیزهای جی آی اس و هم پوشانی وزن دار نقاط حادثه خیز، حادثه خیزترین تقاطع ها مشخص گردید.

    کلیدواژگان: نقاط حادثه خیز، سیستم اطلاعات جغرافیایی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی
  • یاور نورعلیان*، امیرحسین محمدپناه، حمیدرضا مرادی رستگار صفحات 81-101

    هدف عمده این تحقیق شناخت عوامل موثر بر پیشرفت تحصیلی فرزندان کارکنان ناجا است. تحقیق حاضر از دسته تحقیقات توصیفی و از نوع زمینه یابی است. در این پژوهش جامعه آماری عبارت است از کلیه ی فرزندان محصل کارکنان فرماندهی انتظامی استان های همدان وکردستان درسال 1393 است که بر اساس اطلاعات موجود 1360 نفر می باشدو با توجه به ناهمگن بودن جامعه آماری 349 نفر مشخص وبراساس نمونه گیری ترکیبی سهیمه ای-تصادفی پاسخ دهنده ها تعیین شده اند . با توجه به مبانی نظری تحقیق، یافته های تحقیق ونتایج به دست آمده از آزمون های پژوهش حاکی از آن است که تمامی فرضیه های تحقیق به جز فرضیه ی هفتم مورد تایید قرار گرفته اند و این بدان معناست که شرایط اقتصادی خانواده، شرایط فرهنگی خانواده، عوامل آموزشی، اساتید، امید به آینده و وضعیت اشتغال جامعه بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان اثرگذار است. اما بین میزان پیشرفت تحصیلی دانشجویان پسر و دختر تفاوت معناداری وجود ندارد . پیشرفت تحصیلی فرزندان خانواده های ناجا علاوه برشرایط خانوادگی به مجموعه عوامل دیگری وابسته است که باعث شکل گیری انگیزه یا عدم پیشرفت درتحصیل می گردد. کارکنان ناجا برای رسیدگی به وضعیت تحصیلی فرزندان خود هرچند با مشکلات بسیاری به دلیل نوع وماهیت شغل انتظامی روبرو هستند، اما بایستی به مهم ترین عامل توسعه جامعه یعنی سرمایه انسانی بالقوه که همان فرزندان هستند وپیشرفت تحصیلی بعنوان یکی از شاخصه اصلی موفقیت فرزندان توجه لازم را داشته باشند.

    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، فرزندان، کارکنان ناجا، آموزش وپرورش، انگیزه موفقیت
  • هادی جعفریان*، فتح الله موسوی، عباس رئیسی صفحات 103-126

    انقلاب اطلاعات و گسترش روز افزون تکنولوژی های ارتباطاتی نظیر شبکه های ماهوارهای، اینترنت، شبکه های اجتماعی تاثیرات بسیاری بر شیون اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی در جوامع جدید گذاشته؛ کاربران خود را حول محور مشترکی به صورت مجازی گرد هم جمع کرده و جوامع آنلاین را تشکیل داده است.با عنایت به این مطلب هدف این پژوهش تبیین نقش رسانه های نوظهور (ناظر بر ابزار های ارتباطی ذکر شده) در تحول و دگرگونی فرهنگ سیاسی (تحت عنوان ابزار پیوند سیاسی) کاربران رسانه های مجازی در کشور ایران از یک سو و نظم سیاسی دولت جمهوری اسلامی ایران از سوی دیگرمی باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف ازجمله پژوهش های بنیادی بوده و جمع آوری اطلاعات به روش غیر آزمایشی (توصیفی- تحلیلی) صورت گرفته است . همچنین با توجه به جستار در نظریات و تبیین علل موجود در این باب، نتایج این تحقیق حاکی از آنست که رسانه های مورد نظر در این تحقیق نقش بسزایی دربروز بی اعتمادی سیاسی میان کاربران خود داشته؛ از سوی دیگر یکی از مولفه های ایجاد خشونت سیاسی در جامعه اسلامی تلقی شده و همچنین باعث بیگانگی هویت و بروز کنش های چند گانه در فضای سیاسی جامعه ی موصوف می گردد.

    کلیدواژگان: رسانه، مجازی، فرهنگ سیاسی، کاربر، ایران
|
  • Hajieh Rajabi Farjad * Pages 1-20
    This paper explains the use of the conceptual model of knowledge management in police affairs based on SWOT matrix. The cornerstone of strategic measures and performances is based on recognizing the organization's internal and external conditions .In order to be successful in its mission, the police must identify the influential external and internal factors. Thus, the external environment in the political, economic, social and technological conditions must be examined to determine the opportunities and the threats; and also the positive and negative points of the internal environment must be explored. Applying knowledge is the most important activity in the knowledge management cycle. In fact, if this phase is not done properly, all other activities will be fruitless. Hence, knowledge management is only successful when knowledge is used. The method used in this study is descriptive-analytic, and in order to collect data, the Internet, books and scientific articles in Persian and English, and also related theses were utilized. Finally, by analyzing the results, the conceptual model in applying knowledge management through three phases – initial discovery, and analyzing the information, developing knowledge, and improving the future – are examined.
    Keywords: : knowledge management, applying knowledge management, Strategic management, opportunities, threats, Police
  • Nasrollah Parsazadeh *, Hajimohammad Mahdian Nasab Pages 21-43
    This research aimed to investigate the relationship between social factors and the theft of items inside the vehicle in Hamadan. The research methodology was ‘correlation analysis’ and population of this research were thieves of items inside the vehicle in Hamadan arrested during the first six months of 1393 including a number of 73 people and the statistical community consisted of anti-theft detectives covering a number of 108 people and in total, of 181 people. The measurement tools of two researcher-made questionnaires were the evaluation of social factors from thieves and detectives’ viewpoints. For the evaluation of tools validity, the content validity was used and the tools validity has been reported from the perspective of acceptable experts. The Cronbach's alpha was used in order to assess the reliability and its amount was 83 /. and 85 /. The descriptive statistics and Chi-square test and Pearson correlation coefficient test and regression have been used to analyze the data. The results showed that there were positive correlation with the car theft and the addiction, place of residence, family structure and relationship with peers, but there is a significant relationship between immigration and of the theft of items inside the vehicle.
    Keywords: Theft, theft of items inside the vehicle, Social Factors
  • Somaye Suori *, Ghodratollah Khosroshahi Pages 45-63

    Regarding the fact that one of the pressing problems involving the justice system in the country is the density of the legal cases and complaints, it is necessary to take some measures to decrease the number of trivial cases referred to the justice department. One of the most effective ways to do this is to mediate between the parties involved in a case and reconcile them before they appearance in the court of law. This is a kind of restorative justice whose aim is to bring about a compromise and reconciliation between the parties. It could be very functional in solving the problems between the parties. The counseling and social work units , which function according to the recent change in the police’s orientation from threat-based to prevention-based strategy, have been formed in the recent years and offered some useful services. However, these units face some difficulties in their way towards restorative justice. In fact, these units are in need of some essential modifications. It is clear that the current activities of these units are more in line with the reduction of reference to the courts than restorative justice. In fact, there is wide gap between the current system of counseling units and what is known in the world as restorative justice.

    Keywords: Reconciliation, Restorative justice, Police, social work, mediation
  • Masuome Zakerzade *, Yousef Rezaei Pages 65-79

    Due to the increasing population and expanding cities more human dependence on the use of vehicles for different purposes, thereby increasing the number of vehicles and the increase in the number of accidents in urban and suburban, which in this cause the consequences range in the society including the consequences will be irreparable loss of life and property damage caused by it's psychological. Hence the need for more studies on the factors affecting the incidence of accidents and try to reduce accidents and increase road safety more than ever necessary. The various reasons that cause accidents should be identified and traced, and then to analyze the causes of and solutions and ideas that are presented to reduce accidents. One of the most important, is to identify hotspots. In this study,first, data regarding accident were collected, according to the former studies and comment of accident judges, the influential parameters in accidents occurrence have been investigated and extracted. In the next step, the parameters regarding complete cause of accidents from influential factors in accident occurrence were detected and then the accident prone places were determined by using Geographic Information System and multi criteria decision making processes. Weighting parameters has been used during the multi criteria decision making process and by using these parameters, for each point, accident prone index is specified. In the next step, based on the mentioned index, the accident prone points have been prioritized by using GIS analyzes and weighted overlay.

    Keywords: Accident prone points, geographic information system, Analytical hierarchy process
  • Yavar Nooralian *, Amirhoseyn Mohammadpanah, Hamidreza Moradirastegar Pages 81-101

    The main purpose of this study is to investigate the factors influencing the educational progress of the police force employees’ children. This is a descriptive study in nature. The target population includes the students whose parents are the employee of Hamedan and Kurdistan police force, in 2015. There are 1360 employees all together in the study. Because of the heterogeneity of the population, a sample of 349 employees were selected randomly and proportionally. Considering the theoretical background of the study, the results suggest that all the hypotheses were proven except the 7th one. This means that financial status of the families, educational factors, teachers, hope for the future, and the employment rate in the country influence the educational progress of the students. No meaningful difference was found between the educational progress of male and female students, though. Besides the family status, the educational progress of the children of police force officers depends on a set of other factors which may motivate or discourage the students in their educational progress. Although police officers face numerous problem (such as the kind and the nature of their job) in tackling the educational problems of their children, they should not neglect that one of the most important and fundamental factors of the social development is the educational progress of their children.

    Keywords: educational progress, children, police force employees
  • Hadi Jafarian*, Fatholah Musavi, Abbas Raeisi Pages 103-126

    The information revolution and the increasing communication technologies such as the Satellite Internet Networks had outstanding influences on the social, cultural, political and economic aspects of modern societies. The users have been gathered around a common axis and have formed online communities as social networks. Regarding this fact, this research aimed to explain the role of new generation of media (overseeing at above mentioned communicational tools) in the evolution of political culture (as a means of political union) among Iranian users of media on the one hand and the political order of the Islamic Republic of Iran on the other hand. This present study, according to its aim, is considered as basic research, and non-experimental methods (descriptive-analytical method) have been used in order to collect the data. Also, due to deep exploration upon the theories and through the investigation on the existing causes, this research reveals that the media play an important role in the outbreak of political distrust among their users. On the other hand, it is regarded as one of the components causing the political violence in the Muslim community, and also causes the identity alienation and multiple functional actions in the political atmosphere in the above described community.

    Keywords: Media, virtual, political culture, the user, Iran